Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

KÄRLEK och kärleksfull politik är den rätta vägens politik!

Eftersom det tillkommit många läsare av min blogg på senare tid och många frågar vad jag menar när jag pratar om KÄRLEK och kärlekens motpol GIRIGHET har jag bestämt mig för att förklara hur jag ser på saken och vad jag avser när jag pratar och skriver om KÄRLEK och GIRIGHET.

Både KÄRLEK och GIRIGHET beskrivs på många sätt – och oavsett om det skrivits i Bibeln, Koranen eller andra skrifter som berör hur vi bör leva livet så ser budskapet likadant ut i alla – Det lyder: I slutet kvarstår de TRE – Tron – Hoppet och Kärleken, och störst av dem är KÄRLEKEN.

Därför tror jag inte heller att någon protesterar när jag vill hävda att Kärlekens raka motpol är Girigheten?

Ur KÄRLEK föds många goda egenskaper. Egenskaper såsom medkänsla, empati, hjälpsamhet, solidaritet och ödmjukhet. Kärleken och en kärleksfull inställning till andra människor och till sin omgivning innebär att man sätter andras behov före sina egna. Det som kännetecknar en kärleksfull politik är att man ser till de svaga först och driver en politik som fullt ut bejakar alla människors lika värde.

GIRIGHET i sin tur föder mindre goda egenskaper. Egenskaper såsom avund, egoism, hat, svartsjuka, rivalitet och hämndlystnad. De som kännetecknar en girig politik är en politik full av människor som valt att följa girighetens väg – En väg där de alltid sätter sig själva och sina egna behov främst – Dessa tvekar heller aldrig att armbåga sig fram och ta för sig oavsett hur deras beteende sedan drabbar andra medmänniskor.

Jag vill därför mena att samma förhållningssätt som gäller för livet i stort även gäller i politiken.

Just därför att dessa mest basala känsloyttringar är kända för alla och envar fungerar de alldeles utmärkt för att gradera hur olika partiers politik och ideologi verkar i praktiken. En sådan gradering ger vid handen att alla politiska partier och ideologier som inte följer kärlekens väg fullt ut bejakar och praktiserar en politik som följer kärleken och dess budskap ligger närmare girigheten – Svårare än så behöver det inte vara. 

Det är för mig ofattbart hur man som politiskt parti och som politiker kan kalla sig själv kärleksfull och bra för Sverige utan att till fullo följa kärlekens budskap och driva en politik som ser till alla människors bästa.

Trots att det inte finns något parti som helt och fullt driver en politik som villkorslöst lever upp till kärlekens budskap och därför praktiserar de egenskaper den förpliktigar till blir det lättare att värdera politik och politiska partier om man använder den referensram jag anser att man bör använda.

Resultatet av en sådan gradering blir att det bara finns ett politiskt parti som nått nästintill hela vägen till att fullt ut praktisera kärleksfull politik – Det partiet heter Socialdemokraterna. Det politiska manifestet Demokratisk Socialism vilar på stadig ideologisk och kärleksfull grund – KÄRLEK – SOLIDARITET – MÄNNISKORS LIKA VÄRDE och kampen för ett mer JÄMLIKT samhälle med mindre inkomst- och förmögenhetsskillnader är i sanning en politik som följer kärlekens väg.

Att ta kampen för de svaga grupperna i samhället och se till att de starka grupperna solidariskt får bidra för att alla ska ha det bra i ett samhälle är kärleksfull politik. Lika kärleksfullt är det att öppna vårt land när människor i vår omvärld måste fly och är i behov av skydd undan krig och förföljelse.

Tittar vi på övriga partier i Sveriges Riksdag vill jag med fog påstå att både Moderaterna och Kristdemokraterna är de partier som främst symboliserar girighetens väg inom svensk politik – I många fall ligger dessa 2 partier närmare girigheten än de övriga – Dock är den ohotade ettan på girighetstoppen SD av den enkla anledningen att de gör stor skillnad på människa och människa.

Det enda man behöver göra för att komma till denna min insikt är att okritiskt granska den politik de för och förespråkar för att därefter placera in den i en skala med KÄRLEK och GIRIGHET som yttre referens punkter.

Grundvalen till en kärleksfull politik är att man har inställningen att alla människor har samma värde – att alla människor räknas – och att de som har det sämre än mig räknas allra mest.

För att med fog kunna hävda att man har ett kärleksfullt tänkande och en kärleksfull politik krävs att man sätter de svagas behov framför sina egna – Och att man tillser att alla andras behov är tillgodosedda innan man börjar tänka på sina egna behov.

Min fråga till alla och envar är därför mycket enkel – Vilken väg väljer du? – Kärlekens väg eller girighetens väg?

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

6 kommentarer

  1. inger

    Precis ..jag ställer mig ofta frågan om allt det jag hör,ser och läser om ..OM det utgår från ett kärleksperspektiv
    Gör det det..kan vi inte handla utifrån girigheten ..då står respekten i fokus och ett mer vidgat synsätt
    som sträcker sig längre och långt bort..än bara till oss själva
    Kärlek är ett VAL vi alla har..att utgå ifrån..men ibland kan det ju vara attans så svårt
    M.V.H

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Precis min mening Inger – Det är inte alltid lätt att följa kärlekens budskap för hur vi bör handla – men trots allt ska vi aldrig ge upp kampen för att försöka göra så.

  2. inger

    Näää för då förlorar vi oss själva..om vi ger upp om den mest uppbyggliga kraften i livet..kärleken
    Så det gäller att hålla fast i den ..och inte låta sig dras med i den livsförstörande girigheten

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det var precis det jag svarade Inger – även om svaret kunde tolkas som kryptiskt

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det du beskriver där har inget alls med kärlek att göra och finns det ingen rimlig förklaring är det tecken på det motsatta dvs. på girighet. Oavsett vilket parti vi går till så finns det alltid sådana som missbrukar sin ställning – När så sker ska det beivras.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.