Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Dagens politiska röra beror på avsaknaden av ideologisk debatt.

Som vi alla vet står vi inför ett val som kommer att skapa en mycket svår situation vad gäler regeringsbildningen om nuvarande opinionssiffror står sig – Något som jag tror att många beklagar samtidigt som de ställer sig frågan om hur det kunde bli på detta sätt?

Mitt svar är kort och koncist att det uppkomna läget beror på avsaknad av ideologisk debatt.

Jag har i en rad inlägg efterlyst en ideologisk debatt i Sverige – I början talade jag för mer eller mindre döva öron men på sistone verkar det som det finns förutsättningar för att få igång denna för politiken så viktiga debatt på nytt – Alldeles speciellt så om valresultatet blir som det nu pekar på.

Jag skyller allt som Sverige nu går igenom på just avsaknad av en vital och levande ideologisk debatt.

Med det menar jag att vi politiker närhelst vi pratar politik undviker att prata om vår stora plan ideologin och dess vitala betydelse för varje fattat beslut – Varje gång vi pratar om hur vi ser på en fråga och varför vi fattar det ena eller andra beslutet ska detta återknytas till ideologin och den ideologiska övertygelsen. – Något som helt saknas i dagens Sverige

Som Socialdemokrater driver vi en politisk linje som vi valt att kalla demokratisk socialism.

Rent Ideologiskt är de grundvärden som lett fram till den demokratiska socialismen baserad på kärlek – solidaritet och alla människors lika värde – Detta för att skapa ett mer jämlikt samhälle med mindre inkomst- och förmögenhetsklyftor än dagens samhälle enligt principen ”Av alla efter förmåga – Åt alla efter behov”.

En annan ideologisk övertygelse som inryms inom den demokratiska socialismen är att demokratin ska flyttas närmare människorna – Människor ska helt enkelt känna att deras värderingar och tankar betyder något och att vi Socialdemokrater alltid strävar mot en samhällsordning som innebär att flertalet alltid har makten över fåtalet.

När människor känner att deras röst har betydelse och att demokrati innebär att vi ser till allas bästa kommer de att återfå den framtidstro som saknas för närvarande.

Allt sedan Palmes allt förtidiga död har den ideologiska debatten varit mer eller mindre död och icke existerande och det är i detta faktum stora delar av mitt politiska kall återfinns.

En av mina stora drivkrafter är att återupprätta politiken i den meningen att den ideologiska debatten på nytt blir levande. Som ett led i detta arbete har jag tillsammans med vår lokala S-förening starta politiska caféer där vi debatterar politik och politiska ställningstaganden med andra partiföreträdare utifrån ett ideologiskt perspektiv.

Politiska caféer som lett fram till att det mesta av det väljarna och medborgarna framfört att de vill se i vår stadsdel snabbt blivit verklighet.

Människorna och väljarna måste veta hur den ideologiska plattformen ser ut och varför beslutet de beslut som fattas politiskt blir på det ena eller andra sättet. Som det är nu svävar alla väljare i luften vad gäller kunskap om de politiska partiernas övergripande avsikter med den politik de för – Det är därför väljarsympatierna ändras med ljusets hastighet.

I min värld skapas politik utifrån politisk övertygelse – Politisk övertygelse kan bara byggas utifrån ideologisk övertygelse. Ideologi är således själva grunden för hur man tycker, tänker och röstar i en politisk fråga.

Jag är född i början av 1960-talet och växte upp i ett samhälle där det politiska klimatet framför allt handlade om att föra en debatt utifrån ideologisk övertygelse. Således kom debatterna mer att handla om de stora övergripande principerna för samhällets långsiktiga utveckling snarare än kortsiktiga lösningar av ett uppkommet problem.

Ideologin sattes alltid i första rummet när man tog ställning i en fråga. Utifrån ideologisk övertygelse röstade man sedan på den lösning som bäst svarade mot denna ideologi.

Till skillnad mot i dag formade de politiska partierna och dess politiska företrädare sin politik utifrån ideologisk övertygelse. Utifrån denna övertygelse gjorde man sedan en långsiktig politisk plan och agenda.

Det fanns förvisso många sätt att med bibehållen ideologisk trovärdighet lösa uppkomna problem men till skillnad mot dagens politik så kompromissade man aldrig med sin ideologiska övertygelse och således aldrig med sin plan när det kom till ställningstagande i olika frågor. Man var helt enkelt trolös mot metoderna men trofasta mot sin ideologi.

Utan ideologi och ideologisk övertygelse som grund för den förda politiken kommer politiken aldrig att bli någon samspelt helhet utan bara en politik där lösningarna och ställningstagandena till slut blir en enda röra helt utan förankring i en heltäckande plan.

Därför är ni varmt välkomna till en framtid som hittar sin lösning i historiska händelser och historiska arbetssätt för att skapa en upplyst och väl fungerande morgondag.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

 

 

 

 

46 kommentarer

  1. Jan

    Dessvärre är allt det där förverkat nu. Allas lika värde förknippar man snarare med Sveriges skyldighet att försörja hundratusentals invandrare från Asien och Afrika. Eller politikers uppenbarligen dubbla eller fyrdubbla värde då de förser sig med löner i den nivån. En minister som babblar om allas lika värde anser sig själv vara värd fyra gånger mer än en vanlig inkomsttagare. Så mycket för den likheten…

  2. Bergis

    Hade ni tänkt som Jimmie och slopat Miljöpartiet hade ni inte befunnit er i den situation som nu råder.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Den saken är jag inte lika övertygad som dig om Bergis även om jag personligen aldrig skulle ha tagit in MP i en regering om jag haft möjlighet att bestämma i frågan.

  3. Fredrik

    Det är nästan skrämmande hur dumt ovetande du visar dig Anders. Mellan raderna kan man läsa att den ståndpunkt du en gång tagit ska du för alltid vara trogen. Det är rätt skrämmande faktiskt.

    Än mer ovetande verkar du vara att det är en enorm skillnad på att vara född 1960 och 2000. Den information som fanns tillgänglig för en 18-åring 1978 är en bråkdel av den information som finns tillgänglig för en 18-åring 2018. Det politiska, ekonomiska, sociala (för att nämna några) landskapen förändras snabbare idag 2018 än 1978, faktiskt så mycket snabbare att jag skulle vilja påstå att 18-åringen från 1978 mest troligtvis skulle drabbas av nervsammanbrott om denne blev placerad i 2018. Jag är övertygad om att dessa 18-åringar skulle inte ”överleva” vårt samhälle idag.

    Det är därför denna nitiska övertro på ideologisk debatt är så farlig. Människa från förr är dummare än människan idag. Enbart den som vill kontrollera en annan människa kan ärligt sträva efter att dra tillbaka klockan till 1978.

    Att sedan hävda att det är kortsiktigt att lösa problem menar jag är ytterst allvarligt. Såsom att problem inte är till för att lösas. Att ideologisk debatt inte ger problem. Så klart de ger problem, enklare problem. Men människan utvecklas enbart så mycket som vi tillåtet den att göra. Håller vi människan tillbaka, ja då kan politiker som dig Anders regera eftersom människan alltid befinner sig på samma nivå.

    Och till sist. Det är inget problem att valet i höst verkar bli som det blir. Tyskland är till invånarantalet 9 gånger större än Sverige. Och där regerar en koalition mellan CDU och SPD. Varför skulle inte en sådan koalition kunna fungera i Sverige? Då är problemet löst. En majoritet av de 349 mandaten skulle tillhöra regeringen. Övriga skulle vara i opposition. Enkelt. Och framför allt bra för Sverige och dess folk. Stabilitet. Om man vill så klart.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har inga problem med om du tycker att min inställning är dum och skrämmande – De orden brukar alltid komma när den som kommentrar har slut på argument.

      • Fredrik

        Jag kommer aldrig att ha slut på argument, speciellt inte gentemot någon som vill vrida tillbaka klockan till en tid då vi människor ställde oss i raka led och ifrågasatte inte speciellt mycket.

        Intressant är också att du inte ifrågasätter mitt påstående om att dagens 18-åringar har bättre koll, mer information att ta del av etc än dig i slutet av 1970-talet. Intressant är också att du inte ifrågasätter mitt påstående om att livet som politiker skulle bli mycket enklare om folket tog ställning EN gång och sedan var trogen denna inställning.

        Världen idag är mycket närmare oss än vad världen var när du var 18 år. Enbart detta faktum i princip raserar din efterfrågan på ett cementerande av inställning. Tvärtom är förändring bra, mycket bra. Utan förändring hade vi inte gått på månen. Utan förändring hade vi inte haft kämpat ner muren i öst. Utan förändring hade vi inte haft ett rättssamhälle där alla är lika inför lagen.

        Din ENDA poäng med ideologisk debatt är att ge dig själv (och andra politiker) större makt. Detta genom att kunna under fyra år säga: Ni röstade på oss, nu får ni leva med de beslut vi tar ÅT er. Att öka denna politiska väg att vandra, vilket du vill, är att i princip ta ifrån folket deras röst och ersätta den med en röst ÅT folket. Allt detta är i direkt motsägelse till vad demokrati de facto står för. Politiker ska vara en röst FÖR folket.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Människan har alltid ifrågasatt Fredrik – Även under socialdemokratins storhetstid när Sverige och svenskarna mådde som allra bäst,

  4. Fredrik

    Kommentar 2:

    Vilken politisk röra?

    Den 1/7 klockan 13:22 har du svarat på en kommentar till ett annat inlägg du gjort att du anser att L och C kommer att samarbeta med S efter valet. Då är det ingen röra, för med dagens mandat så skulle S/MP-regeringen kunna få 179 mandat – majoritet. Vilket skickar SD, M, V och KD i opposition.

    Men, ännu enklare – kommentar 1. S+M=Lätt över 175 mandat. Vilket är ingen politisk röra. Om man nu inte vill röra till det så klart.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Sett till hur det traditionellt sett ut i Sverige har vi nu en politisk röra Fredrik – Den uppfattningen kvarstår jag vid samtidigt som jag vet att många tycker som jag i det avseendet.

      • Fredrik

        Allt beror på hur långt tillbaka i tiden vi går Anders eller hur? Det finns många stunder i svensk politik där ”röran” varit större än idag.

        Men två enkla frågor:

        1. Hur många politiska partier ska det få finnas i Sverige?

        2. BÖR politiker/politiska alltid eftersträva majoritetsledning i svensk politik (kommun, landsting och riksdag)?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag ser ingen anledning att begränsa antalet politiska partier Fredrik och i min värld är en majoritetsledning att föredra.

          • Fredrik

            Inga begränsningar i antalet partier innebär att t ex SD kommer att existera, med andra ord så är ”röran” inte en ”röra” utan en politisk verklighet. Vilket gör detta inlägg till en sorts klagande på att inte ”rätt” partier finns.

            Och en majoritet är att föredra så måste jag fråga varför speciellt S inte gör ”allt” för att lyckas med detta. Det kan tyckas att makten är viktigare än majoritet.

            För, ”problemet” SD hade ni i S efter valet 2014 kunnat ”eliminera”, men makten var viktigare. Och inte bara på riksnivå, vi ser detta på region- och kommunnivå också. Och inte enbart från S utan från andra sidan också, även om den sidan är mer van med att just samarbeta.

            Och på internationell nivå samarbetas också över mittlinjen, fakta är att Sverige är faktiskt dåliga på att göra detta. En relik från tiden då människan inte stod upp som de gör idag. Så, S i Sverige har halkat efter sina internationella kamrater – och då är det inte konstigt att ni i S gnäller över ”röra”.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Med den ordning vi har och vår grundlag ryms ingen begränsning av antalet partier – Däremot kan vi behöva se över hur stor andel av rösterna man lägst behöver för att rösts in i en politisk församling.

  5. Krister

    ÖVRIGT:
    ”Snälla, försök att övertyga, manipulera och hota alla du känner” i att inte rösta på Sverigedemokraterna.” Rebecca & Fiona/Källa: Twitter

    Vad tycker du om såna hemskheter?

    • Jan

      Det där kommer jag ihåg från förra valet. Många i min närhet sa, ungefär, ”rösta på vad ni vill men ni vet väl vilka ni inte ska rösta på?”. Väldigt förnumstigt. Som Prusseluskan. En misslyckad taktik dock som enbart ledde till att SD ökade. Jag tror att det här beror på att många, särskilt kvinnor, har en rudimentär uppfattning om hur politik fungerar. De tror att det handlar om att vara god (sjuklövern) eller ond (SD). Alltså en väldigt banal verklighetsuppfattning. Ofta påhejad av omgivning och arbetsplats. Ett slags (även intellektuell…) nivellering.

  6. Krister

    Men S ideologi passar inte mig eller de jag känner och vi väljer annat.
    Vi vill inte ha ditt multikulturella samhälle.
    Jag vill gärna ha Sverige som på 60-70 talet men utan S styre.

  7. Bertil

    Socialdemokraterna har gjort grova misstag som banat väg för SD

    Sjukförsäkringen var det sossarna som gav ledtråden till utförsäkring.
    Sossesvikaren Anna Hedborg var sabotören.
    Nu när de kom i makt så lovade man ta bort stupstocken som man kallade det.

    Men icke istället så fanns en dåld summa pengar som inte fick lverskridas, följden blev fortsatta utförsäkringar.

    Sossarna har inte tagit chansen visa
    Pondus solidaritet när de kom i makt.

    Det var Vänstern som tack och lov ordnade så små embryon gick igenom .

    Stalltips istället för SD eller andra högerpartiet rösta på Jonas.På vänstern
    Då får vi ett bättre Sverige ich de lägger sin vikt på utsatta.

    Löfven han är en högersosse och en med mycket väsen lite ull.
    Juholt var mycket bättre, sossarna behöver en ny ledare gärna en kvinnlig en med pondus som sätter männen på plats

    Men ingen Mona Sahlin hon är och var en katastrof.
    Jag skulle önskat Birgitta Olsson varit sosse hon var det pondus i.

    Men var hittas en kvinnlig sosseledare som är stark sätter högern på plats en sossarnas Gudrun Schyman
    Eller gärna en med Catroförtecken.

  8. Per Kjellén

    ”Som Socialdemokrater driver vi en politisk linje som vi valt att kalla demokratisk socialism.” Står demokratiskt socialisem i motsats till socialism? Så att vanlig, normal socialism skulle vara odemokratisk? På vad sätt skulle då demokratisk socialism skilja sig från socialism?

    ”mindre inkomst- och förmögenhetsklyftor” och ”Av alla efter förmåga – Åt alla efter behov”. Varför skall inkomst och förmögenhetsklyftor minska då rimligtvis de med hög inkomst och stor förmögenhet är de som bäst kan bidraga till dem som har stora behov.???

    ”att flertalet alltid har makten över fåtalet.” Jag förutsätter att detta uttryck inte betyder att flertalet alltid skall ha makten över fåtalet. De olika rättigheterna måste alltid respekteras åven om de innebär att ett fåtal kommer att begränsa flertalets makt. Eller hur?

    ”Därför är ni varmt välkomna till en framtid som hittar sin lösning i historiska händelser……….” Om vi stannar vid det historiska så vet vi att levnadsstandarden för en inustriarbetare 1850 var rent bedrövlig jämfört med 1950 och kommer att vara ofattbart bättre 2050. Men problemet är att en del anser att förbättringen beror på socialismen och andra att den beror på kapitalismen.

    Den som använder sig av definitionen att kapitalismen är systemet för enskilt ägande, frihet och frivillighet, fri marknadsekonomi och en rättsstat anser att det är kapitalismens förtjänst. Den som anser att det är socialismens idé uppmjukad till att offentligt ägande skall förbehållas välfärden och att kapitalismen enbart står för girighet och vinstintresse kommer att fötedra socialism.

    Så det avgörande problemet är den skillnad som finns i uppfattningen om frihet, fred och välstånd.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har beskrivit för dig flera gånger vad demokratisk socialism är Per – Gå tillbaka till svaren så hittar du dina svar.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Inte direkt men den är ett bättre sätt än renodlad socialism då den demokratiska socialismen förordar en sund blandekonomi där det offentliga sköter sitt utan privat inblandning samtidigt som det privata sköter sitt utan offentlig inblandning.

          • Fredrik

            Bra Anders! Inget privat i det offentliga och inget offentligt i det privata.

            Tack och hej för alla kommunala bolag som existerar på privat marknad. Och landstingsägda bolag. Statliga bolag. Tack och hej. Det blir bra inkomster för staten i och med försäljningen av dessa företag, men de ska vara privata. Dina ord.

            Vilka underbara miljarder som Umeå kommun kan räkna in. Nu kan dom sänka skatten lite.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Det finns inte speciellt många kommunala och landstingsägda företag som agerar på den privata marknaden Fredrik.

          • Per Kjellén

            Lite bättre svar. Då blir frågan vad som är ’det offentliga’. Är skola, vård och omsorg offentlig eller privat verksamhet. Om den är offentlig, varför är det så många entreprenörer inblandade och varför är alla entreprenörer privatägda och inte allmännyttiga? Är bostadsmarknaden offentlig eller privat marknad. Om det är en offentlig marknad varför är byggföretag nästa alltid privatägda. Din blandekonomi blir oklar och med en demokratisk socialistisk regering vet inte det privata frän den ena dagen till den andra vad som är offentlig och vad som är privat. Vanlig socialism är att mark och produktionsmedel skall ägas offentligt. Då vet man. Blandekonomi är ibland offentligt ibland privat, varför kan man inte på förhand vet vad som är det ena eller det andra. Förresten, är fackföreningsrörelsen offentlig eller privat?

          • andersforss (inläggsförfattare)

            I min värld är skolan, vården och omsorgen offentlig verksamhet Per.

  9. Olle

    Det är nya tider och ideologin oavsett parti saknas som du säger och kommer tyvärr att göra så inom överskådlig framtid. Idag är en självisk tid som bara ser till jaget ,och detta genomsyrar även politiken. Och detta är politikerna som skapat i och med att politik blivit ett yrke och inte ett kall. Detta lyser igenom till väljarna.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du har rätt i mycket av det du säger Olle och detta har jag skrivit om ett antal gånger – Däremot tror jag att det är fullt möjligt att återskapa den ideologiska debatten inom ett relativt kort tidspann.

  10. Anders

    Ideologierna bygger på hur samhället såg ut för 200 år sedan. Idag lever vi i en helt annan värld och står inför helt andra utmaningar, t ex miljön, globalisering, befolkningsexplosionen i tredje världen. Då krävs det annat än floskler som ”alla människors lika värde” för att lösa problemen.
    Röran består i att partierna främst jagar röster utan att tänka på vad det får för konsekvenser.
    Vänstern vill ha öppna gränser eftersom man vill ha lågutbildad röstboskap och för att skapa en ny underklass för att motivera sin egen existens.
    Högern vill ha öppna gränser för att det är ett säkert sätt att slå sönder välfärdsstaten (genom att det sociala skyddsnätet överbelastas.)
    .
    Vi har en ”feministisk” regering som i rädsla för att skrämma bort den stora väljargruppen muslimer accepterar att förskolebarn tvingas bära slöja. Vad blir nästa steg? Sharialagar?
    Jag tror inte lösningen finns att finna hos Marx utan det måste till något nytt.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Där har du fel Anders – Ideologin blir aldrig omodern så länge metoderna för att följa den anpassas till den tid vi lever i för tillfället.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Ideologin hänger alltid med tiden Krister – Det är som Palme sa – Så länge man är trogen idealen kan man vara oerhört otrogen vad gäller metoderna för att uppnå idealen.

      • Anders

        Att använda sig av utdaterade ideologier är lika utsiktslöst som att använda sig av en bilkarta från 50-talet till att navigera sig fram på bilsemestern. Det går inte ett dugg bättre bara för att du kör en splitterny bil.
        Du behöver en ny karta= ny ideologi anpassat för dagens globala informationssamhälle istället för något som speglar ett samhälle som inte längre finns.
        En religiös tro på en ideologi löser inte de problem som vi ställs inför. Dagens politiska karta kräver breda uppgörelser och långsiktiga lösningar på allt fler områden och mindre av floskler och testuggande. Världen förändras allt snabbare och verkligheten tycks ha sprungit förbi de flesta politiker.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Socialdemokratisk ideologi är på inget sätt utdaterad Anders – Snarare modern och fullt gångbar om den förklaras på ett sätt människor av idag kan förstå och relatera till.

          Att arbeta för ett jämlikare samhälle med mindre klyftor kan aldrig bli omodernt.

  11. Krister

    – Därtill en väg som blir både rättvisare och billigare än dagens system med en mängd olika bidrag.

    Om det blir billigare så måste några få mindre bidrag än idag.
    Vilka grupper handlar det om?

  12. Per Kjellén

    Anders säger att bostadsmarknaden inte ingår i den offentliga sfären och i följd av Anders inställning skall den skötas av den privata sfären utan inblandning.

    Varför har då inte bostadsmarknaden befriats från allmännytta, regleringar av hyror, investeringsbidrag och säkert mycket mera som just är tecken på inblandning från stat och kommun.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Allmännyttan är i allra högsta grad en del av den offentliga sfären Per.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.