Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Läget är nu optimalt för en övergång till ekologisk och närodlad mat.

Jag har länge kämpat för och förordat en övergång till svenska livsmedel och närodlade ekologiska livsmedel såsom varande den enda rätta vägen för Sverige framåt främst beroende på hälsoskäl och på att det är vansinne att mänskligheten ska förstöra både miljön och matens näringsvärde på grund av långa transporter.

Den försvagning av den svenska kronan som gynnar svensk exportindustri stort och som ger ökade priser på importerade livsmedel borde därför användas för att åstadkomma det jag nämnt initialt därför att det kommer att underlätta övergången på ett bra sätt.

För egen del bygger övergången till ekologiskt kött och livsmedel och beslutet att äta ekolivsmedel som är närodlade på helt andra parametrar än ekonomiska då mitt beslut handlar om att i möjligaste mån göra mig fri från genmodifierade livsmedel och livsmedel besprutade med kemiska substanser för att växa bättre, inte mögla och inte bli sjuka har en rak koppling till utbredningen av olika cancersjukdomar.

I Afrika (Framförallt i Södra Afrika) har man under mer än 20 år forskat i ämnet och studerat hur afrikanernas förändrade livsstil och matvanor utvecklat förekomsten av cancer från mer eller mindre noll till nivåer mer eller mindre jämbördiga med Europa och västvärlden.

Det finns en enda koppling till den utvecklingen som kunnat bevisas – GMO eller genmodifierade grödor tillsammans med ett brett användande av, antibiotika, kemisk gödsel och kemiska preparat för att förhindra missväxt och sjukdomar hos grödorna.

Med den kunskapen finns bara en väg framåt för Sverige – Se till att vi blir självförsörjande på livsmedel och se till att vi själva kan bestämma vilka metoder som ska användas för den mat som odlas, säljs och äts i Sverige.

Därtill börjar vi idag tala om att det är hög tid att restaurera och bygga nya skyddsrum i Sverige därför att riskerna för ett krig har ökat – I det läget är det viktigaste vi kan göra att se till at Sverige på nytt blir självförsörjande på livsmedel – Om inte kommer svält att döda betydligt fler än avsaknaden av skyddsrum i händelse av krig.

Att hela Sverige ska leva och att vi ska ha öppna landskap i Sverige har länge varit tomt prat – Låt oss därför göra allvar av dessa paroller och i ord och mening se till att möjligheten för jordbruk – Småskaliga såväl som storskaliga ökas så att Sverige inom kort kan bli helt självförsörjande på livsmedel, spannmål och allt annat som behövs för att mänskligheten ska överleva.

I många reportage går det att läsa hur vi till Sverige importerar både kött, olja, smör, margarin och andra saker vi med fördel kan odla i vårt land – Att så sker är en skam och inget annat än en eftergift mot en marknad som ser det som sin självklara rättighet att odla vår mat med maximal profit oavsett de långsiktiga hälsokonsekvenserna för brukarna som blir följden av det beteendet.

Därför upprepar jag i slutet det jag anförde inledningsvis – Låt oss ta chansen nu när den finns och påbörja den omställning av jordbruket och livsmedelsproduktionen som skulle skett för länge sedan.

Låt oss en gång för alla fatta beslut som innebär att Sverige ska bli självförsörjande på mat och livsmedel och att Sverige och svenska folket inom kort ska kunna äta lokalproducerat och ekologiskt till miljöns och medborgarnas fromma.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

24 kommentarer

  1. Bertil

    Närodlat och ekologiskt, ja då skulle priserna dra iväg och de redan stora
    Klassklyftorna göra att folk svalt ihjäl.

    Det är billigt kött från typ Brasilien
    Och mjölk från annat land som gör att utförsäkrade sjuka arbetslösa överlever.

    Detta är en ickefråga i kommande riksdagsval.

    Vi skulle aldrig gått med på globalisering EU för att lokalproducerat skulle ha funkat Nu är det kört.

    Börja i den där änden är fel variant

    Detta är en fråga för Alexander Disenfeldt och andra som inte vill lösa viktiga ojämlikhetsfrågor.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Med rätt politik finns ingen anledning att priserna på närodlat och ekologiskt skulle dra iväg Bertil – Finns den politiska viljan klarar vi övergången utan att människor behöver lida ekonomiskt vilket är precis vad socialdemokratisk politik handlar om – Att bygga ett jämlikare samhälle där alla människor har lika värde.

      • Bertil

        Med ren kommunism kan din idé funka men med konkurrensutsatt Nyliberal politik som styr oss vare sig vi är sossar eller centerpartister så skulle aldrig inhemskt odlat ha en chans mot utländska varor. Så enkelt är det.
        Att vi köper klädet kött grönsaker billigt beror just på att i andra länder är löner oerhört låga arbetsrätt kollektivavtal
        Sociala skydd o.s.v är värdelösa i desssa länder.
        Därav låga priser. Men det finns en lite poäng, när jobben utförs av maskiner
        Då skulle även Svensk odling kunna konkurera dock tveksamt.
        Men maskiner och liter vinstuttag då skulle företag globalt konkurera på lika villkor. Men sen kommer klimat in i bilden där ligger vi både i lä och har fördelar.
        Ljuset på sommaren gör oss konkurrenskraftiga en tid men räcker det på årsbasis detta om man ser på grönsaker. Kött är svårare då konkurreras vi ut av varmare länders enorma ytor till bete till billiga ladugårdar o.s.v.

        Så stalltips Anders jag tror inte på din välvilliga teori.
        Tycker debatter även ska vara så tro eller inte tro och sen gärna varför vi tror som vi tror.

        Vad jag aldrig trott på är utförsäkringar av sjuka o.s.v. Har väldigt svårt tro hur man ska bli friskare och mer arbetsför genom att sättas på bar backe.
        Tror inte det handlar om tro såna ggr utan ren ondska och missunnsamhet.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Min politik kommer att fungera utan kommunism och genom vanlig traditionell S-politik Bertil.

  2. erot

    Svenska jordbruk läggs ned i snabb takt,och har så gjorts ända sedan jag gick Lantbruksskolan 1974,
    Hur ska vi kunna bli självförsörjande? Ekologiska livsmedel är ju dessutom dyrare i butiken,folk ser ju till att hålla i sin egen plånbok och köper därmed det som är billigare,
    Du kan ju intervjua en lantbrukare och fråga om han skär guld med täljkniv,

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Med rätt politik och rätt incitament blir jordbruket lönsamt erot – Allt går bara viljan finns och där jag handlar är prisskillnaden mellan ekologiskt och inte nästan obefintlig även om det mesta av det ekologiska inte är närodlat.

      • Brorson

        ”,,,även om det mesta av det ekologiska inte är närodlat.” Precis. Om så hade varit fallet, hade prisskillnaden varit betydligt större. Kravet på närodlat är rena idiotin. Det blir dyrare mat för norrländska konsumenter och lägre vinster för norrländska producenter, om de inte får sälja på marknader längre bort, där de köpstarka kundgrupperna finns. Och om vi sedan tittar på koldioxidutsläppen i förhållande till näringsinnehållet i maten, så uppvägs kortare transporter av de färdiga livsmedlen av ökade utsläpp från de dieseldrivna jordbruksmaskinerna på de små tegarna med sin låga arealavkastning i Norrland. Många fler arbetstimmar blir det också i Norrland.

        Det behövs ett omedelbart förbud mot byggandet av nya arbetsplatser, bostäder, köpcentra och parkeringsplatser och vindkraftparker på prima åkermark, och den är ju till stor del lokaliserad runt storstäderna i södra Sverige. Även den bästa åkermarken i Norrland är lokalisera runt de större kuststäderna. Regeringen vill nu bygga 10 nya städer med 100.000 invånare, varav sju i stråket Stockholm – Uppsala, en i stråket Stockholm – Nynäsahamn, en i stråket Göteborg – Borås och en i omedelbar anslutning till befintlig stadsbebyggelse i Gävle.

        När den bästa åkermarken, som ger det största ekonomiska arealutbytet, tas ur produktion, ökar matpriserna i handeln, om man inte fyller upp med billig importera mat, som har framställts med produktionsmetoder, som är förbjudna i Sverige. Men så blir vi inte självförsörjande på livsmedel. Jag rekommenderar varmt ett studiebesök mellan Malmö och Lund, där enorma arealer högavkastande jordbruksmarker har tagits i anspråk av ett närmast planlöst byggande.

        Det kan tyckas att fundamenten till vindkraften inte upptar stora ytor, men servicevägarna för underhåll av verken upptar desto större ytor.Fullständigt idiotiskt när åkermarken i Skåne, som en gång i tiden kallades ”Sveriges kornbod”, dessutom hotas av jorderosion och flygsand från sandstränderna. Det är ytterst tveksamt om Sverige efter de senaste decenniernas skövling av den främsta produktionsfaktorn för livsmedel, någonsin kan bli självförsörjande på livsmedel utan enorma matprishöjningar.

        De växande bebyggda och asfalterade, och eljest hårdgjorda ytorna – i kombination med de idiotiska dammrivningarna – gör att allt mindre av regnvattnet behålls i jorden, med följd att grundvattnet sjunker, med följd att vattentäkterna inte räcker till bevattning (nog så viktigt för en hög arealavkastnnng) och kranvatten – vilket skylls på koldioxiden,

        Ansvarig i regeringen för den fysiska planeringen och markanvändningen är Peter Eriksson, Mp, och före honom Mehmet Kaplan, Mp. Och Mp är ju ett storstadsparti… Något livsmedelskunnande tycks öht inte finnas i regeringen, som ju f.ö. är ständigt kraftigt handlingsförlamad av maktstriderna mellan regeringspartierna. De jippobetonade kampanjerna för ekologiskt, närodlat och fossilfritt tröttar ut folk och undanskymmer de verkliga hoten mot vår livsmedelsförsörjning.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Publicerar som ett inlägg i debatten. Norrländska jordbruk må vara mindre arelamässigt men så vitt jag vet är maskinparken lika modern och klimatanpassad i Norrland som någonsin i södra delarna av Sverige.

          • Brorson

            Jordbruk i skogsbygderna har generellt sämre arrondering än jordbruken i slättbygderna, vilket ger sämre ekonomiskt utbyte. Därtill kommer olika bördighet hos jordarterna och kortare odlingssäsong i norr. Norrländskt lantbruk har också sina fördelar, vilket har utnyttjats av framgångsrika norrländska livsmedelsföretag, som dock säljer sina produkter på hela den svenska marknaden, och inte bara på den norrländska marknaden. En av farorna med kampanjerna för ”närodlat” är att dessa kampanjer drivs lika intensivt i södra som i norra Sverige, vilket riskerar att utestänga norrländska producenter från de marknader i söder, där de mest köpstarka kundgrupperna finns.

            Om Sverige ens ska komma i närheten att bli självförsörjande på livsmedel krävs både ett effektivt skydd för åkerjorden i södra Sverige, och en kraftigt ökad marknadsandel i för norrlandsproducerat i hela landet. Det behövs en nationell livsmedelsstrategi, som även omfattar renskötseln, som måste underlättas i stället för att motarbetas.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Norrländska bönder kommer inte att ha några problem att överleva och tjäna sina pengar på de konsumenter som finns i Norrland Brorson – På samma sätt kommer producenterna i söder att uppleva att deras lönsamhet är densamma som för de i Norrland av den enkla anledningen att producenterna i söder kommer att vara avsevärt fler än producenterna i Norrland.

  3. Patrik

    Hej Anders

    Vem ligger bakom besluten om centraliseringen av matbeställningarna? Eller centraliseringen i stort?
    Dagens samhälle beror på gårdagens beslut tror jag din slogan är!

    Men det är ju bra att syndaren vaknar tillslut.

    Mvh

    Patrik

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Numera börjar även matbeställningarna och matleveranser upphandlas med krav om ekologiskt och närodlat/närproducerat – Att sådana processer tar tid att korrigera därför att avtal löper över några år är naturligt.

      • Olle

        Ånge kommun köper kokta färdigskalade ägg från Belgien,hur kan nån upphandla dessa ägg.???Dessa kommer från burhöns som icke är ok i Sverige ,men går bra att köpa in till kommunal verksamhet.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Den frågan är oerhört berättigad och borde besvaras av de i Ånge som bär ansvaret för upphandlingen. Jag är helt säker på att vi hittar avarter på många ställen – Både de som styrs av S och de som styrs av Alliansen eller andra konstellationer och allt det bevisar är att en förändring föranledd av intensiv debatt är av nöden tvungen för att förändra ett farligt och förfelat beteende som gör kvaliteten på maten vi äter till en plånboksfråga för medborgaren.

          I mitt Sverige ska alla ha råd att äta bra ekologisk och närproducerad mat fri från GMO, antibiotika och gifter.

  4. Krister

    4 kg normal frukt 119 kr
    4 kg EKO frukt 219 kr

    Är det värt skillnaden i min butik?

    – Tvärtemot vad många tror så är ekologiska produkter per
    automatik inte nyttigare än icke-ekologiska produkter./ICA

    • andersforss (inläggsförfattare)

      I min butik är prisskillnaden mellan ekofrukt och vanlig frukt noll och ingen i det stora hela Krister – Hur det ser ut beror således på vilken butik du väljer.

  5. Olle

    Tyvärr verkar S jordbrukspolitik gynna multinationella jordbruksföretagen att slå ut de traditionella.Så då blir vi ändå indragna i GMO träsket med patenterade gifter som harmonierar med patenterat utsäde.Ska vi kunna kontrollera maten vi äter måste jordbruken se ut som idag,både stora och små som vill producera kvalite.Multinationella ser enbart till vinsterna som du vet:

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Precis – De multinationella har bara vinster som bevekelsegrund och det är det jag vill ändra på genom att införa de reformer jag skrivit om – Något som därtill kan göras utan att bryta mot EU och det regelverk som vi omfattas av genom vårt medlemskap där.

          • Krister

            I mitt område tar man osköna priser för EKO varor.
            Men många som bor här har låga inkomster. Tex
            alla de som är studerande på Sthlm Univ, KTH och
            Handels. Men vi har en LIDL butik där jag var idag.
            16.95 kr/kg för bananer. Inte EKO. Samma pris sen länge,
            Men som sagt så finns det goda ideer i dina tankar.
            Men IRL ser jag en del ? som konsument.

          • Krister

            Jag måste ha en egen bok med dina noteringar nu…
            Plasta in den och sälj den på Blocket senare.
            ”Jävla Krister skriver och kommenterar”
            En arg kopia av egna anteckningar.
            Anders Forss
            LO-förlag 2019.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag kallar aldrig någon för J***a Krister – Att debattera olika uppfattning är berikande i de flesta fall.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.