Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Ulf Kristersson beskyller LO för att missförstå M i fråga om arbetsrätten.

Den som följer moderaternas utspel vad gäller arbetsrätten och anställningstryggheten i form av LAS kan omöjligtvis dra någon annan slutsats än den att M precis som de anför vill slå sönder bägge dessa för arbetstagarna så viktiga företeelser.

Därför känns det som ett hån mot hela arbetarklassen att Ulf Kristersson öppet anför att alla seriösa sjukförsäkringar har en tidsgräns och att den bortre tidsgränsen i den svenska sjukförsäkringen ska återinföras så att man på nytt kan sparka ut sjuka och icke arbetsföra ur sjukförsäkringen för att överföra dessa till kommunen så att utrymmet för framtida skattesänkningar ökar.

Att moderaterna med dårars envishet framhärdar med en politik som man redan i förväg vet kommer att leda till mänskligt lidande och personliga trauman och katastrofer är inget annat än ett cyniskt hyckleri gentemot grupper som värderas lägre än andra av moderaterna.

Därtill dömer man ut regeringens reform om etableringsjobb och vill ersätta dem med arbeten där arbetstagarna tvingas arbeta till lägre lönenivåer än det reguljära arbetslivet – Även det i syfte att frigöra medel till skattesänkningar och samtidigt öka vinsterna för landets storföretag och dess ägare.

Ett återinförande av tidsgränsen i sjukförsäkringen och ytterligare försämringar i arbetsrätten kommer att leda till två saker – Ökad långtidsarbetslöshet och framför allt till en enorm ökning av övervältringen av kostnader som tillhör staten till landets kommuner.

Låt mig därför upplysa Ulf Kristersson och övriga moderater om att många av landets kommuner redan nu går på knäna därför att kostnaderna för försörjningsstöd skjutit i höjden – En ytterligare övervältring kan bara leda till en av två saker – Sämre välfärd för kommuninvånarna alternativt höjd kommunalskatt vilket drabbar de svaga grupperna mest.

Att skicka sjuka icke arbetsföra människor in i den sorts bidragsberoende som moderaterna påstår sig ogilla anses tydligen vara helt okay så länge kostnaderna för densamma inte påverkar statens möjligheter att sänka skatten. Att landets kommuner går på knä ser inte ut att spela någon roll i moderaterna värld där allt handlar om att gynna de redan rika.

Därför hoppas jag att fler och fler väljare kommer att inse att moderaternas och alliansens politik inte är något alternativ för den som vill ha ett jämlikare samhälle där alla människor har lika värde – Därtill ett inget alternativ för den vanliga arbetstagaren som inte likt direktörer och höga chefer har skydd och fallskärmar oavsett av om de blir arbetslösa eller sjuka.

Precis som i föregående inlägg ska jag avsluta med att säga följande – Rätt politik – Dvs. socialdemokratisk politik gör skillnad för de breda massorna emedan moderat politik leder till katastrof och armod för samma grupp.

Den svenska modellen ska utvecklas – Inte avvecklas!

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

51 kommentarer

  1. Alexander

    ”moderat politik leder till katastrof och armod för samma grupp”

    Hur många utförsäkras under ert styre? Ökar hemlösheten?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Effekterna av de beslut som Alliansen skapade lever vi med än idag – Trenden har vänts och sakta men säkert börjar vi se en förbättring vad gäller utförsäkringarna.

      vad gäller hemlösheten så har jag just publicerat ett inlägg för hur den ska lösas permanent och när det är gjort vilket jag utgår från sker mycket snart så har även det problemet sett sin lösning även om det säkert kommer att dröja ett antal år innan de fulla effekterna blir synliga.

      • Krister

        Skylla på alliansen och skattesänkningar…
        Har hört tillräckligt av detta från S i media
        den sista tiden för att inse vilka ord ni skall
        använda inför och fram till valet. Dessa
        skall gnuggas in ordentligt.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Att skattesänkningar urholkat möjligheten till reformer behöver man inte vara professor i ekonomi för att räkna ut Krister.

          Det debatten handlar om är vilken sorts samhälle vi ska bygga och för vem – För S gäller att vi vill bygga ett jämlikare samhälle för alla där alla människor har lika värde – För M och Alliansen gäller att man vill öka klyftorna och att man värderar de med hög inkomst och förmögenhet högre än andra.

    • Brorson

      Som jag hoppas att du Alexander har förstått, så uppfattar inte jag alla sverigedemokrater (vilket jag tror att du är) som onda människor, som vill andra illa. Därför svarar jag ärligt på din fråga om hemlösheten kommer att öka med utförsäkringar. Ja, den kommer att öka. Och därför hoppas jag att du, inom ditt parti, ska arbeta för en bättre lösning. Inte minst viktigt om SD efter valet kommer att stödja en alliansregering.

      Den bättre lösning, som jag kan se, är att långtidssjuka som inte kan förutses återfå arbetsförmågan inom överskådlig framtid, ska överföras till pensionssystemet och alltså försörjas av staten enligt inkomstbortfallsprincipen. Om man har bott och betalat skatt (i den mån man har haft en beskattningsbar inkomst) under de senaste 40 åren, ska sjukpensionen utgå med 80 % av genomsnittlönen under de 15 år, då man tjänade mest.

      Eftersom arbetslösheten har bitit sig fast på en relativt hög nivå, är det rimligt att de som ändå har den sämsta arbetsförmågan och har svårast att konkurrera på arbetsmarknaden, ”pensioneras bort” från arbetsmarknaden De ska ha en livslång pensionsrätt till de blivit ålderspensionärer. Skulle det uppstå en akut arbetskraftbrist och någon sjukpensionär vill försöka jobba, och sedan lyckas med det under en längre tid, ska han ha kvar pensionsrätten, men den ska vara vilande (sjukpension ska alltså inte utgå samtidigt med lön).

      Härigenom uppnås det, som Moderaterna vill uppnå med den bortre parentesen i sjukförsäkringen. Det ska alltid löna sig att arbeta, om man kan. Enligt tidigare regler utbetalades sjukpensionen samtidigt med lönen under de tre första månaderna, som en sjukpensionär jobbade, varefter sjukpensionsrätten upphörde helt. Detta system gav inte avsedd effekt, att förmå sjukpensionärer, som så kunde att återgå i jobb, eftersom de var rädda för att ställas utan försörjning om deras sjukdomar förvärrades.

      Alliansen böt ut moroten mot piskan, vilket inte gjorde saken bättre, utan tvärtom sämre. Allvarligt sjuka utsätts för ständiga och psykiskt påfrestande omprövningar – med förvärrade sjukdomstillstånd som följd, speciellt hos psykiskt sjuka, vartill sjuka drivs ut i fattigdom. Det låter kanske konstigt att sjukpensionärer ska återgå i arbete. Men saker kan förändras utan att det alltid kan förutses, både den enskildes hälsotillstånd och kraven i arbetslivet, bl.a. genom ny teknik.

      Under 1970-talet förespråkade LO en mer restriktiv invandringspolitik, eftersom det fanns många arbetslösa LO-medlemmar med lindriga arbetshandikapp, vilka skulle kunna arbeta med visst stöd. Varför ska svenska arbetsgivare dammsuga klotet på prima arbetskraft, när det finns inhemsk arbetskraft, som skulle kunna göra jobben, om än i långsammare takt?

      Om stora grupper människor, varav somliga bor i stora, dyra lägenheter” får kraftigt sänkta inkomster, och av socialtjänsten tvingas byta till billigare lägenheter, så uppstår brist på små och billiga lägenheter. Och då ökar hemlösheten kort sagt – som en kedjereaktion.

    • Bertil

      Resonemanget du för Alexander håller inte moderaternas utförsäkringar var grymma och sossarnas utsortering är illa men det finns en stor skillnad.
      Sossarna vill skapa mer skatter så utförsäkringar aldrig ska behöva tas till
      Dessutom finns kritiken under egna partiet till motsats från moderater som vill skapa ett samhälle i kaos.

      Det är moderaterna som sänker sjuka arbetslösa och skapar det ojämlika Samhället som inte gynnar nån till slut.
      Vänta när du driver människor så långt så de blir samhällsfarliga med sabotage på vatten och el.
      Då har moderaterna verkligen ställt till det,

  2. Bergis

    Stefan Löfven är beredd att fälla en socialdemokratisk majoritet i nästa val bara för att få förmånen att kalla Sverigedemokraterna för fascister. Sverigedemokraterna bildar då regering med Kristdemokraterna och Moderaterna. Det ligger nu i Stefan Löfvens hand att släppa på prestigen om han vill ha fortsatt mandat att styra Sverige. Det är Jimmie som bestämmer vem som ska få bilda regering i nästa val.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag är inte speciellt orolig för den saken Bergis – Löfven är en klok man och en skicklig taktiker – Därtill kommer KD att åka ut ur riksdagen samtidigt som S samlar runt 35% av rösterna i valet medan SD samlar runt 10% på sin väg ner mot sin rätta nivå som ligger runt 4% i det långa perspektivet.

      • Brorson

        Det är just därför som inget parti eller block kan bilda regering med stöd av SD: ”Det är Jimmie som bestämmer vem som ska få bilda regering i nästa val”

        Om nuvarande siffror står sig över valet, kommer S + M att kunna bilda regering med stöd av egen majoritet i riksdagen. Jimmie får bli oppositionsledare, så får vi se hur stor del av oppositionen han lyckas samla bakom sig.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jimmie kommer inte att bestämma vem som ska bilda regering Brorson – Alldeles speciellt inte så efter det 10% stöd han kommer att ha som ett resultat av nästa val.

  3. Alexander

    Anders

    Tycker du inte att det är relevant att ta upp de nyanlända när det handlar om ökade kostnader för socialbidrag?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      De hör inte ihop då det är etablerings- och inte socialbidrag de erhåller Alexander.

      • Brorson

        Kommunplaceringarna av asylsökande, som fått uppehållstillstånd, handlar väl om övervältring av kostnaderna för invandringen från staten till kommunerna? Detta i det vällovliga syftet att skydda Sverige från en statsfinansiell kris. Och tvångsflyttningarna av personer, som fått uppehållstillstånd från glesbygdskommuner med lediga bostäder till storstadskommuner med bostadsbrist, beror väl på att glesbygdskommunerna inte har tillräcklig skattekraft för försörjning av alla dem, som bott på asylboenden i glesbygdskommunerna?

        En följd av denna snurriga folkomflyttning blir att injektionen av statliga pengar i glesbygdskommunerna minskar. Och då måste de regionalpolitiska insatserna för dessa kommuner öka. Du borde fråga SD-anhängarna hur de har tänkt lösa problemet i stället för att låtsas att det finns pengar i överflöd om man bara flyttar runt folk mellan olika betalare. Ska redan beviljade uppehållstillstånd återkallas?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          I samband med att en ny och effektiv integrationspolitik ska det självfallet bli så att de asylsökande stannar kvar i den kommun de blir anvisade till fram tills dess de kan uppvisa eget arbete och egen försörjning.

          Sedan ska alla solidariskt bära kostnaden vilket innebär att staten ska ersätta kommunerna för kostnaden.

    • Bertil

      Med egen population för våra unga ska föda barn och allt fram till de börjar jobba om 20 år är mer kostsamt än ett fåtal invandrare som enbart får socialbidrag.

      Modetater har via nyliberalism skapat flyktingar och arbetskraftsinvandring.
      Detta för att skapa klassklyftor och låga låglöner. Det är chansen att lura okunniga invandrare på fackliga rättigheter lägre låglöner moderater är ute efter,
      De är hänsynslösa och många Modetater är fruktansvärt onda människor jag vet av erfarenhet att det är så.

      Sen har du M som faktiskt är naiva och tror bara man ger mer till den rike faller smulor ner till den fattige
      Men så sker inte moderater ska ha allt och då menar jag allt.

      • andersforss (inläggsförfattare)

        Det tycker jag är att gå för långt Bertil – Invandringen är skapad av krig och elände och inte av svenska politiker. Däremot är det helt rätt att vi varit alldeles för flata med att ställa krav på de som invandrar och att moderaterna och deras allianskollegor nu försöker använda den saken för att sänka ingångslöner och försvaga arbetssätten.

        • Bertil

          FlyktingInvandringen är inte skapad av Svenska politiker. Däremot har Alliansen skapt arbetskraftsinvandring där man från företag fritt får hämta folk från annat Land.

          Däremot påstår vissa journalister att USA är ansvariga för flyktingströmmen från ex:Irak.
          Hur allt verkligen är får man nog tolka själv.

          Men Nyliberaöism är ingen bra politik.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Så småningom så blir det fråga om försörjningsstöd men dit är resan lång.

  4. Alexander

    ”börjar vi se en förbättring vad gäller utförsäkringarna”

    Siffror på det? Just ja, jag ska leta upp dem…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Precis – Leta upp dem och arbetslösheten sjunker vilket det finns mycket statistik runt i kring.

  5. Alexander

    Anders

    Finns många kommunalråd som påpekar kopplingen mellan nyanlända/flyktingar/invandrare och ökade kostnader för socialbidrag. b la flera av dina partikamrater. Ljuger de?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Den frågan ligger utanför det jag tagit upp i inlägget – Grundproblemet ligger där jag påstår att det ligger.

    • Bertil

      Om fler svenskar skulle öka populationen med fler födslar skulle kostnaden för detta öka. Man skulle ej hellre kunna sätta babysar i arbete genom tvång.

      Att nyanlända kostar är alltså oerhört billig summa. Dessa kommer de flesta inom relativt kort tid eller direkt komma i jobb. Dock kommer alltid vilket är även bland Svenskfödda en del hamna sjukdom. Arbetslöshet och uppgivenhet.

      Det är kort sagt billigt med ökad population genom invandring som så snabbt kommer i jobb.

      Problemet är att högern och arbetsgivarna ser det som en chans slå ner låglöner slå sönder arbetsrätt m.m
      Detta i sig skapar konflikt ich enklaste lösningen är skylla på invandrarna.
      Ja precis som Alexander gör.

      För att invandring ska få aceptans måste de som vinner på det hela avstå så förlorarna får kompensation.
      Däri ligger hela problemet.

      Men det döljs av en massa annat som faktiskt inte hör till saken som ex:det Alexander nämner.

      Dock ska han vara förlåten för han verkar inte ha alla hjärnceller på plats.
      Ja om man utgår efter de texter han skriver.
      Han behöver skolas då bättras sånt till.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      S befinner sig in en uppåtgående trend medan SD befinner sig i en stark nedåtgående trend – Det kommer du att bli varse när valet är avklarat och SD landat runt de 10% jag förutspått samtidigt som vi socialdemokrater landar runt 35%.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Om min förutsägelse om valresultatet blir fel kommer jag självfallet att säga så när valet är över – Att göra annat vore att göra sig själv löjlig.

  6. Per

    Bara att läsa Aftonbladet eller Expressen, S får sitt sämsta mätning sedan 2016, snacka om en nedåtgående trend….men det är väl fake news enligt dej??? Du stödjer ett parti som garanterat är borta från makten vid nästa val och jag har inget problem med det, men det tror jag att du verkligen har.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag tittar på den långsiktiga trenden Per och den pekar precis dit jag förutspått – Är et någon som kommer att bli förvånad efter valet är det sannolikt du och de som tror som dig – Efter valet vet vi.

      • Jonny Disenfeldt

        Anders skriver ”Jag tittar på den långsiktiga trenden Per och den pekar precis dit jag förutspått”

        Nej, den långsiktiga trenden visar för socialdemokraterna en stadig nedgång från 50% ner mot 25% …

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Därvidlag har du fel Jonny – Men oro dig inte september ligger runt hörnet och när valet är över vet vi vem as oss som fick rätt eller kom närmast vår förutsägelse.

  7. Alexander

    ”han verkar inte ha alla hjärnceller på plats”

    Varför tillåter du Bertil att skriva så om mig?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Så vitt jag kunde läsa fanns inget som gjorde det motiverat att radera inlägget skrivet i inlägget Alexander – Som man bäddar får man ligga och att läsare reagerar på ditt sätt att försöka vilseleda och avvika för inläggets ämne är fullt naturligt.

  8. Alexander

    Anders

    Så det är okej att påstå att folk är utvecklingsstörda?

    ”Som man bäddar får man ligga”

    Du anser alltså att mina hjärnceller inte är på plats? Så mycket för ditt prat om kärlek osv.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      jag blandar mig inte i en diskussion som är mellan dig och Bertil Alexander – Den diskussionen ska du föra med honom och inte med mig.

  9. Alexander

    ”Jag blandar mig inte i”

    Det är du som godkänner kommentaren,eller hur? Varför gör du det när du säger att du vill ha en debatt utan smutskastning?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har sagt att jag vill ha en debatt fri från racism,. främlingsfientlighet och grova personliga påhopp – Det du relaterar faller inte in under någon av dessa varför du bör debattera frågan med Bertil och inte med mig.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Inte än men det kommer så småningom – Finns viktigare saker att skriva om för stunden.

  10. Alexander

    Anders

    Att påstå att någons hjärnceller inte sitter där de ska är alltså inte ett grovt påhopp?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      jag ser det inte som speciellt grovt Alexander och betydligt mildare än de ord och tillmälen du brukar skriva om mig.

  11. Leif Andersson

    Jag stödjer på inget sätt M:s föreslagna försämringar av LAS samt sjukförsäkringen. Men du borde själv bli fundersam över att kostnaderna för försörjningsstöd skjuter i höjden under din egen regering och under den största högkonjunkturen på 30 år. Det är ju ganska uppenbart att det till stor del handlar om flyktingmigranter som fått asyl men inte kan försörja sig själva. Att förneka detta göder bara SD.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om du tittar i tidningen idag så börjar staten nu att betala tillbaka till kommunerna för flyktingarna och i övrigt står jag för det jag anfört i inlägget.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.