Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

SD:s påståenden om utanförskapsområden är i grunden en kraftig överdrift.

Efter att ha tittat på gårdagskvällens Uppdrag Granskning går det att dra en slutsats som är oerhört glasklar – SD:s utmålande av vissa områden i Sverige som utanförskapsområden är starkt överdrivet och om något ”fake news” spridda i syfte att skrämma upp svensken i gemen.

Uppdrag Granskning och det efterföljande inslaget i Aktuellt visar att SD försöker göra en hel hönsfarm av något som inte ens är en fjäder.

Tittar man på programmet kan man lära sig att en liten grupp – 20 personer i en stadsdel där det bor 29.000 människor ligger bakom merparten av alla brott som begåtts i området – Att klassa Biskopsgården i Göteborg som utanförskapsområde på grund av beteendet hos 20 personer är en oerhört kraftig överdrift.

Ska man översätta SD:s resonemang till klartext innebär den sortens resonemang att alla – Även de 28.980 som inte begår brott ska dras över en kam och anses stödja och bete sig på samma sätt som de 20 som begår brotten och att de på grund av det stödet ska anses leva i utanförskap.

Med det sagt så ska även övriga partier inklusive mitt eget kritiseras därför att man känt till dessa 20 individer länge utan att ingripa innan de begått allvarliga brott.

Min övertygelse – Därtill förstärkt av gårdagens Uppdrag Granskning är nu som då att snacket om att Sverige är fullt av utanförskapsområden och ”No Go zoner” är kvalificerat skitsnack utan vederhäftig bevisning.

Min tro även om den än så länge inte styrks av samma bevis som i fallet Biskopsgården är att samma sak som avslöjats om Biskopsgården gäller i alla övriga områden runt om i Sverige som SD försöker klassa som ”No Go zoner” och utanförskapsområden.

Precis som jag länge anfört i min blogg så är det en oerhört liten grupp som står för merparten av brottsligheten i dessa områden. Att det är så försöker SD att vinna politiska poänger på genom att måla upp ett samhälleligt misslyckande som i SD:s värld är betydligt större än det i själva verket är.

Däremot är det helt korrekt att det i de områden som SD vill klassa som utanförskapsområden är så att arbetslösheten är större än i många andra områden – Den företeelsen ska vi givetvis åtgärda genom riktade åtgärder för att sätta de som är arbetslösa i utbildning och arbete.

Därför är det hög tid att vi synar SD:s bluff och granskar alla områden som SD pekar ut som utanförskapsområden på samma sätt som Uppdrag Granskning granskat Biskopsgården.

Gör vi den granskningen är min övertygelse att SD:s påståenden kommer att klassificeras som det de i egentlig mening är – Som kvalificerat skitsnack baserat på en kraftig överdrift vars syfte är att skrämma väljarna och därmed vinna röster.

I nästa steg ska vi analysera varför vi som samhälle misslyckats och varför denna lilla grupp av individer ska tillåtas förstöra ryktet för en hel stadsdel utan att samhället ingriper. Därtill måste vi studera vilka faktorer som fått dessa individer att utveckla sitt brottsliga beteende.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

 

110 kommentarer

  1. Alexander

    Har SD sagt att majoriteten som bor i utanförskapsområden är kriminella? Eller är det något du hittat på?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är den retoriken du och andra SD företrädare och SD sympatisörer använder er av Alexander. Det är inget jag hittar på – Om jag skulle bemöda mig med att gå tillbaka i alla kommentarer du skrivit bara på min blogg så framstår det mönstret klart och tydligt.

      • krister Andersson

        Nu såg jag inte detta program eftersom jag aldrig tittar på tv. Jag tror att jag har berättat för dig att jag bor i ett sådant utanförskapsområde nämligen Seved i Malmö och jag ser dagligen hur detta gäng röker
        cannabis, skräpar ner och beter sig illa. Men du avfärdar väl vad jag säger per automatik eller?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Du har aldrig berättat vart du bor och människor som beter sin som du beskriver gör sannolikt så därför att de känner sig förbigångna – Deras beteende kan förändras det är jag övertygad om bara vi gör på rätt sätt.

          • krister andersson

            Du har fel angående detta, jag har nämligen talat med flera av dem eftersom jag i mitt uppdrag som
            nämndeman har dömt flera av dem. De är storrökare av cannabis och de säljer skiten och begår brott för att finansiera detta. De vet inget, kan inget och vill inte lära sig något de är så nöjda med att leva såhär. Jag frågade en gök från Somalia som hela tiden gnällde om hur orättvist samhället och de
            rättsliga myndigheterna var mot honom varpå jag replikerade ge fan i att begå brott då! Jag frågade
            honom ett par saker, han är 23 år gammal, har knappt någon utbildning och kunde inte svara på grundläggande frågor om samhället och bor hemma, så jag frågade om han fortfarande skulle drälla på gatan när han var 30? Dessa individer har valt detta själv och bryr sig inte om att försöka ta sig ut ur detta eftersom de vet att det alltid finns socialbidrag. Han frågade vad jag gjorde när jag var 23 varpå jag svarade att jag var soldat i Amerikanska marinkåren, du ser skillnaden vad?

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Med rätt sorts integrationspolitik och mer rätt åtgärder och genom att ställa krav kan man få alla att förändra sig Krister. Sedan finns det gott om svenskar som gör samma sak vilket innebär att problemet är ett annat än det etniska ursprunget.

          • Krister Andersson

            Rätt integrationspolitik, jo gosse det har ni försökt med i decennier och likaså har det andra gänget och gissa vad ni har misslyckats hela tiden och ändå försöker ni göra samma sak om och om igen och Sverige förstörs sakta men säkert. på tal om att ställa krav försökte vi detta i Malmö kommunfullmäktige genom att föreslå att om du gick på socialbidrag och var fullt frisk i övrigt skulle du ha tjänsteplikt ett visst antal timmar i veckan men gissa vad? Det blev så klart nedröstat så ni är egentligen inte speciellt intresserade av att ställa krav eller hur? Och nu använder du Ignoratio Elenchi igen, tröttsamt.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Problemet som jag ser saken är att Sverige sedan oerhört många år helt saknat integrationspolitik – Det gäller både mitt eget parti och Alliansen och det är därför vi ska införa en sådan – Dessutom en som är effektiv.

            Hur det ska göras kan du se genom att leta i min blogghistorik efter inlägg som rätt detaljerat beskriver hur.

      • krister Andersson

        Jaha och hur kan det då komma sig att dina medsossar inte lyssnar på vad du har att säga? Nej i stället gör de samma sak om och om igen och förväntar sig annorlunda resultat vilket är helt pantat eller du håller inte med?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det blir fler och fler partikamrater som lyssnar Krister så för eller senare tror jag att jag får som jag vill.

  2. Kim

    En fråga Anders –
    Anser du att UG brukar hålla en neutral linje där man brett och sakligt försöker berätta om alla fakta i sina program eller brukar de ha en kraftig vinkling som de sedan väljer fakta utifrån?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Den frågan är inte tvärenkel att svara på Kim beroende på vilket inslag man pratar om. Min tro är att man börjar hela sin undersökande journalistik med att gräva fram fakta och att det dessa fakta påvisar sedan får styra i vilken riktning man vinklar reportaget.

      • Krister

        Det bor fler kriminella i Tensta/Rinkeby än på Lidingö.
        Samma folkmängd ungefär.
        Är det inte bättre att vi kopierar Lidingö som modell???

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Att det är så är inte säkert Krister – Sedan beror det på vilka brott du räknar.

          Det vi ska satsa på är att lagföra de kriminella, undanröja orsakerna till att människor blir kriminella och på att sätta människor i arbete så att de kan försörja sig själva och bli en naturlig del av samhällsbygget.

  3. Alexander

    Anders

    ”Det är den retoriken du och andra SD-företrädare och sympatisörer använder er av”

    Ge ett exempel på en företrädare för SD som påstår att majoriteten är kriminella. Jag representerar inte partiet, så ett uttalande från någon i partiledningen vore bra. Eller är det som vanligt du som tolkar som du vill och sedan argumenterar efter det? Halmgubbe är ordet.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Läs dina egna kommentarer och läs det företrädare för partiledningen säger så kommer du att finna att jag har helt rätt Alexander.

  4. Alexander

    ”Läs det företrädare för partiledningen säger”

    Ingenstans hittar jag att de sagt att majoriteten är kriminella. Nu blir väl svaret ”leta”, men det är inte speciellt trovärdigt. Om det är vanligt förekommande borde du kunna ge ett exempel. Eller hur? Vi vänder på det, jag hävdar att statsministern sagt att alla som röstar på SD är idioter. Nog vill du då se ett bevis på mitt påstående?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Läs mellan raderna och se på budskapet och vad man indirekt försöker säga – Det är mitt budskap.

  5. Alexander

    Från rapporten som Polisen skrivit:

    ” De kriminella nätverken kan ordna boende, arbete, bankverksamhet, skydd och säkerhet åt människor som i andra fall har svårt att få dessa tjänster. Genom hot och våld pressas näringsidkarna till beskyddarverksamhet. Även socialtjänstens personal utsätts för påtryckningar liksom fastighetsägare”.

    Menar Anders fortfarande att vanligt folk inte påverkas av kriminaliteten? Vad säger du till fastighetsägarna,socialsekreterarna och butiksinnehavarna? Antar att de går Sverigedemokraternas ärenden….

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Kriminalitet har jag alltid sagt är dålig och av ondo Alexander – Det är därför jag vill ta reda på vad som orsakar kriminellt beteende så att vi kan lösa problemet från grunden och se till att människor ägnar sig åt andra saker än åt kriminellt beteende.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Precis – Det är den sortens samhälle Alliansens politik som sparkar på de svaga i samhället skapat.

  6. Alexander

    ”Läs mellan raderna”

    Fast det är ju din tolkning. Då är vi återigen där, du anser dig kunna veta vad folk egentligen menar. Då bör det vara okej att göra samma sak mot de i ditt parti. Fast då gapar du hejvilt om oschyst agerande och fult debattsätt. Du får tolka som du vill men ingen annan.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag lyfter fram det jag ser och iakttar Alexander och det har jag aldrig hindrat andra från att göra – hade jag gjort det skulle jag aldrig bemöta och publicera kommentarerna eller hur?

  7. Pelle

    Utanförskapsområden är områden som präglas av hög arbetslöshet, lågt valdeltagande, låg utbildningsnivå, bidragsberoende och kriminalitet. M gav 2016 scb i uppdrag att kartlägga dessa områden, som då visade sig vara 130 till antalet. Upphör dessa områden att existera om SD påstår att de finns eller vad menas? Om vi föreställer oss SD inte fanns, skulle sossarna då våga medge att vi har gott om utanförskapsområden och att anledningen är en mycket hög invandring från u-länder? Hypotetisk fråga, ja, men relevant då problem inte kan diskuteras, eller ens erkännas, om det finns skäl att tro att det kan gynna SD. När Peter Springare i frustration över invandrarungdomars dominans i statistiken över grova brott skrev sitt fb-inlägg blev reaktionen från västerhåll att skjuta budbäraren, och ”svansen” av SD-anhängare, istället för att ta tag i problemet. S driver en politik som resulterar i tapp av väljare till SD, och fokuserar sedan på att dra SD i smutsen istället för att fundera på vad tappet beror på. Ungefär som Demokraterna hanterar förlusten mot Trump.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Min väg framåt är att ta tag i problemet Pelle – Ska vi göra det måste vi ta reda på vad som är det utlösande orsakerna till att människor utvecklar ett kriminellt beteende och lösa det.

      Socioekonomiskt svaga områden finns lite här och där och ska vi göra dessa områden starkare socioekonomiskt finns bara ett sätt – Att sätta människor i arbete så att de kan försörja sig själva.

      • Johan

        Att skylla på samhället och politiker oavsett färg håller jag inte med om till fullo.
        Man hör aldrig någon säga vart är föräldrarna och deras ansvar. Som förälder så måste man ge sitt barn en uppfostran som följer med våra barn då de blir äldre. Saker som lika värde oavsätt kön ,etniskt ursprung, religion eller sexuelläggning. Vad som är mitt eller ditt. Att man behandlar andra som man själv vill bli behandlad. Detta ser jag som en självklarhet i min uppfostran av mina barn.
        Detta är inte politikers ansvar inte samhällets ansvar utan föräldrar ansvar. Jo ursäkta samhället har ett ansvar då det gäller föräldralösa barn att även de får en värdegrund att stå på.

        Vi satt några stycken en dag på kafferasten och diskuterade dessa saker. Tänk om det gick att finansiera och praktiskt ordna så att en familj hade råd att en förälder var hemma tills barnen var låt oss säga 15 år. Tror att mycket i samhället skulle se anorlund ut och att vi skulle få bort många som hamnar snett redan som ungdomar.
        Många brott skulle säkert minska gissar jag.

  8. Alexander

    ”Jag lifter fram det jag ser och iakttar”

    Då borde du kunna hänvisa till ett uttalande från någon i partiledningen.

    Står du fast vid att vanligt folk inte drabbas av kriminaliteten? Vad säger du till de som jobbar på sjukhus? Socialsekreterarna? Butiksinnehavarna?

    ”Det är den sortens samhälle Alliansens politik som sparkar på de svaga i samhället skapat”

    Aha, är det sjukskrivna och utförsäkrade som skjuter hejvilt?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att samhället blivit hårdare och kallare har jag påstått många gånger Alexander – Att de med den utvecklingen följer problem är givet och det är just därför jag vill angripa orsakerna till problemen för att lösa problemen vilket är en mycket mer framkomlig väg än den du företräder som handlar om en enda sak – Skyll allt på invandringen.

  9. Alexander

    Anders

    Står du fast vid att vanligt folk inte drabbas av de kriminella gängen? Har du något uttalande från partiledningen i SD?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vanliga människor drabbas väldigt sällan vilket är vad jag påpekat tidigare – varför skulle jag behöva ett uttalande från SD:s partiledning Alexander?

  10. Alexander

    ” Vanliga männskor drabbas väldigt sällan”

    Fast rapporten säger ju emot dig, eller hur? Sjukhuspersonal, butiksinnehavare, socialsekreterare osv räknas tydligen inte.

    ”Varför skulle jag behöva ett uttalande från SD:s partiledning?”

    Du påstår ju att de sagt att majoriteten är kriminella. Utan något bevis är det på ren svenska skitsnack.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du gör allt för att försöka få isolerade händelser att framstå som ett vitt spritt problem Alexander och denna kommentar förnekar sig inte i det avseendet.

      Det du som SD anhängare skriver är bevis nog för hur SD ser på saken och det är sådana som du som genom ert modus operandi kommer att medverka till att SD i nästa val landar på de 10% jag förutspått i väljarstöd.

  11. Alexander

    Anders

    Polisen har uppenbart en annan uppfattning än dig. Du visar inte mycket omtanke om de som drabbas pga idiotiska politikerbeslut.

    ”Det du som SD-anhängare skriver är bevis nog”

    Nej, du påstår att partiledningen hävdar att majoriteten är kriminella. Fast du verkar inte kunna styrka det.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du har tagit på dig din partilednings ansvar at deklarera vad partiledningen tycker och tänker Alexander – Datta helt enligt din partilednings instruktioner.

  12. Alexander

    ”Du har tagit på dig din partilednings ansvar att deklarera vad partiledningen tycker och tänker”

    Har det slagit runt?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det har det inte gjort på något sätt – Det är precis det du gör i alla kommentarer – Försöker belägga invandringen med all skuld till allt som gått snett i samhället.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.