Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Sjukvården behöver ännu mer prioritet.

Jag har skrivit om sjukvården och dess brister ett antal gånger och jag kommer att fortsätta att skriva, argumentera och debattera med samma frenesi fram tills dess vi genomför de förändringar som är nödvändiga för att få ordning på vårdapparaten.

Det går inte en dag utan att media rapporterar om vårdköer, långa väntetider och inställda operationer därför att det saknas personal eller därför att det inte finns några vårdplatser kvar.

Detta är lika horribelt som oacceptabelt i Sverige anno 2018 och något alla partier kollektivt bär ansvaret för.

Sjuka människor ska inte skickas hem obehandlade – Sjuka människor ska ha vård och de som behöver operaras ska operaras och är tillståndet livshotande ska operationen ske omedelbart.

Fullt utbyggt och och i den bästa av världar ska sjukvården inte behöva prioritera och rangordna vem som ska opereras först och vem som ska vänta på operation med risk att dö med hänvisning till för få vårdplatser eller för lite personal.

Vi kan inte ha en situation där vården styrs av pengar när det gäller operationer och behandling av sjuka människor – Människan är inte Gud och vi kan således inte styra över liv och död.

Genom att förstatliga sjukvården kan vi skicka vårdbehövande dit operationskapacitet finns – Dessutom på statens bekostnad i solidaritetens namn.

Det faktum att det är omöjligt att i förväg veta hur många som behöver vård, behandling och operation innebär att sjukvården måste få kosta det den kostar och att pengarna för sjukvården får avsättas på löpande räkning för att täcka de kostnader som uppstår för att ge alla en bra sjukvård på lika villkor.

Reformen om fritt vårdval ska rullas tillbaka och alla sjukhus och vårdinrättningar ska återföras till offentlig sektor och denna del av offentlig sektor ska ha staten som huvudman – Svårare än så är det inte att skapa ordning inom sjukvården.

Därutöver ska inhyrningen av vårdpersonal regleras så att det i en framtid inte får finnas bolag som hyr ut vårdpersonal och därmed dränerar våra skattepengar så att de hamnar som vinster i privata bolag.

All vårdpersonal ska vara anställd av staten och behöver personal lånas mellan olika vårdinrättningar för att klara av tillfälliga toppar ska så ske i statlig regi.

Bara i en värld där sjukvården är en statlig angelägenhet kan vi få en jämlik vård i hela Sverige och bara i en värld där all sjukvård är statlig kan samhället gemensamt bära vårdens kostnader på ett solidariskt sätt.

Skulle det visa sig att vi måste höja skatterna för att klara skenande vårdkostnader ska så ske då behovet av vård inte är självvalt utan en effekt av att man blivit sjuk.

Avslutningsvis uppmanar jag mina partikamrater att ställa sig bakom denna linje så att vi framledes slipper läsa om fall likt det med damen från Sundsvall som nekades sjukvård på grund av att det saknades vårdplatser.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

20 kommentarer

  1. Bertil

    Med högerns skattesänknigar så är trenden neråt vad gäller Välfärd och
    Inte minst kärnverksamheter.

    Högern försöker påpeka marginalskatterna är är höga,
    Samtidigt så tog man i princip bort skatt på avkastning d.v.s de som inte jobbar slipper skatta bara man är rik.

    Högern försvarar skattesänknigar med att
    Lägre skatt ger mer skatteinkomster till vårt gemensamma. Man kryddar även detta med att ger man fler avdrag till välmående i form av ex:utökat RUT ROT så ger även detta mer till statskassan.

    Vidare så menar man att om man sänker ingångslöner och sänker a-kassa inför bidragstak så ger även det mer till statskassan.

    Man påstår vidare att man tänker sänka skatten mest för låglöner, att det sker i procent vill man gärna inte säga. Men när man tvingas säga att det sker i procent, ja då försvarar man att visst det ger mest i kronor till högavlönade men det är även rättvist anser man. Inget mer med det.

    Sammanfattning: Sänkta skatter ger egentligen mindre till statskassan realt,
    Men det ger utrymme flr välavlönade ta egna lösningar. Men för lågavlönade ger sänkta skatter utrymme sänka låglöner och sänka sociala bidrag.

    Summeringen blir att höger anser det är rättvist öka klassklyftor låta rika få avdrag bidrag skattesänknigar så de kan ta egna lösningar, i gengäld är andemeningen att den utsatte ska pressas till att enbart erhålla lön så det blir från hand till mun. Därmed så kan vården ges till vålmående men man kan nyttja utsatta till mer slavarbete men till minimal vård. skola, ja t.o.m. Omsorg

    Så är högerns politik och en sak är säker man kan aldrig skapa gemenskap, fred och stabil planet både vad gäller klimat och social sammanhållning med den politiken.

    Trist när människan enbart har krig i olika varianter som lösning och gemenskap och fred och vänskap är det enda rätta.

    Livet handlar mycket om att äta eller ätas. Är det inte dags slänga högerns politik på middagsbordet och äta upp dessa istället för att bli uppäten.
    Man har käkat för länge på utsatta och
    Många köttbitar har blivit uppätna inte minst bitarna sjuka arbetslösa.

    Hur som helst Jonas Sjöstedt är enda alternativet bland de riksdagspartier vi har.

  2. Per Kjellén

    Det är politikerna som lovat alla sjukvård efter behov. Ansvaret för att alla får sjukvård efter behov ligger hos politikerna.

    Sjukvården skall utföras av vårdgivare. Dessa vårdgivare har inte resursen för att ge vården och problemet löses med att vårdgivarna får lov att stapla patienter i hög för behandling någon gång i framtiden. Detta kallas för ko.

    Politikerna skyller problemet med tillgängligheten på vårdgivarna och vill rena sitt dåliga samvete med att förstärka ’resurserna’ genom at ösa pengar över oskyldiga vårdgivare. Vanligtvis sägs skulden vara personalbrist. Vad beror personalbristen på. Vanligtvis anges brist på kompetent personal beroende på alltför låg kapacitet på utbildningen. Bra. Lösningen?

    Lämna vården till vårdgivarna. Låt dem dimensionera resursen efter de aktuella möjligheterna. Låt dem försöka anställa personal utanför kollektivavtalet och avgöra löner och arbetsvillkor mellan anställd och klinikchef. Kräv inte större kapacitet av en vårdgivare en denne själva anger.

    Politikerna måste ägna sig åt den del de har ansvar för. Det blir i första hand att organisera utbildning och inse att detta inte kan ge resultat i morgon utan först efter den tid det tar. Alltså två eller tre är. Under tiden måste de ta sitt ansvar för att den dem underställda vården inte har kapacitet. Därför måste kapacitet ordnas på annat sätt. Hur? Det år politikernas problem. Det är de som lovat och då får de också lösa det aktuella problemet. Skicka patienter till där de kan få vården. Tyskland? Frankrike? Nordens länder? Inte vet jag. Politikerna skall veta.
    En annan möjlighet, på ganska kort sikt, det är att ge vårdgivarna en chans att göra vinst och därmed stimulera initiativ från nya källor. T.ex. ett stort nytt sjukhus i kinesisk regi.

    Politikerna måste också göra något drastiskt. Hur kan det vara så att Regioner/Landsting sägs ha en massiv skara tjänstemän som ligger i en nivå ovanpå vårdgivarna? Hur många anställda har regionerna. Det hög vi aldrig något om.

    Hur kan SKL ha ett stort kontrospalats någonstans som då och då visas i TV. Men hur kommer det sig att SKL aldrig kan komma överens med facket om högre löner trots att Politikerna lovat detta sedan flera år. Vem bromsar? Hur många anställda har SKL?

    I pressen meddelas att SU minskar antalet läkare med 150 personer och samtidigt anställer 300 personer till administrationen- Kan det ge en fingervisning?

    Dina förslag i inlägget har prägeln av mer insatser i politikeranda. Problemet är Politikerna inte vårdbiträdena. Trots din bankerfarenhet verkar det som att du tror att pengar är något gudomligt. Nej pengar är högst mänskliga. Pengar i sig, i en hög eller på ett konto är egentligen ingenting. Det som behövs är kapitalister, alltså individer av kött och blod, som kan göra nyttigt bruk av pengar, som har idéer, som är villiga att ta risker. Men dessa skall inte vara politiker utan eget personligt ansvar. Det skall vara kapitalister med klart personligt ansvar. Det betyder en hel del.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Publicerar som ett inlägg i debatten med följande tillägg – jag har tidigare skrivit om att jag vill förstatliga all sjukvård och det förslaget står jag fast vid. Därutöver har jag i tidigare inlägg detaljerat hur vi ska göra för att lösa kapacitetsproblem och personalförsörjningsproblem.

      • Per Kjellén

        Du säger att du vill förstatliga sjukvården. Så? Och att du tidigare skrivit om kapacitet och personalproblem. Menar du att jag skall sätta mig och gå igenom ditt arkiv för att hitta dina kommentarer till min kommentar.

        Mitt första påstående var: ”Det är politikerna som lovat alla sjukvård efter behov. Ansvaret för att alla får sjukvård efter behov ligger hos politikerna.”
        Även om riksdagen bestämmer att vården skall förstatligas så ligger ansvaret för att den ger vård efter behov hos politikerna, inte hos professionen. Kommentar?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det jag menar är att du ska leta fram det inlägg där jag beskriver hur och varför sjukvården ska förstatligas Per. Ett av inläggen hittar du här:https://blogg.stage.vk.se/andersforss/?p=7266.

          Ett skrotande av LOV och ett förstatligande av sjukvården kommer drastiskt att sänka kostnaderna för sjukvården – Pengar vi kan använda till att höja lönerna för att göra sjukvårdsyrkena attraktivare samtidigt som vi om nöden kräver kan betala lön under utbildningstiden för de som väljer att utbilda sig till sjuksköterskor, undersköterskor och läkare.

    • Bertil

      Svar till Per Kjellen
      Du talar om politikerna i hela ditt inlägg.
      Men politikerna sägs ju vara valda av folket, sen har olika politiker i olika partier olika syn och värderingar.

      Alla politiker tycker inte vård efter behov ska gälla. Snarare har väl fler och ju mer deras plånböcker vuxit i storlek och ju mer skattesänknigar och bidragsavdrag de fått mer och mer börjat tycka att har man inte betalat till en privat lösning
      Ja då ska man inget ha även om man betalat till både en sjukförsäkring a-kassa
      Eller om man är dödssjuk redan vid födsel.

      Finns de som anser att alla inte ska få gå skola utan det ska enbart välbärgades barn få gå.

      Du anar inte Per Kjellen vilka sadistiska och sjuka åsikter som finns och hur även dessa tränger sug fram för att påverka folk tycka som de.

      Att skapa nåt som finansieras o en gemenskap är väldigt svårt,
      Mellan 1860-1930 flydde Svenskar från Sverige en borgerlighet styrde och det var bara de med stadgad ekonomi som fick rösta och enbart män. Men vartefter tiden gick så lyckades utanförskapet som högern idag kalkar det nå framgångar bit för bit.
      När USA fick Rosevelt under början på 30-talet då hände saker utvandringen upphörde
      Arbetstagarna skapade mer och fler reformer Socialismen kom i makt och Sverige blev toppnation på 70-talet
      Med finansierad sjukvård arbetslöshetsförsäkring skola flr alla älsreboenden vården var i världsklass.

      Sen kom kort sagt idioterna förstörde allt och på den vägen är vi. USA med typ Kennedy, Nixon. Reagan, Bush och nu superidioteb och psykopaten Trump.

      Så blev det när Gemenskapen försvann det som byggts upp raseras nu bit för bit.

      Monetarismen Nyliberalismem rasismen och alla idioter där är vi nu och än har vi inte sett botten.

      • Per Kjellén

        Till Bertil.

        Även om inte alla politiker står bakom den sjukvård, som av alla, och med rätta, uppfattas att den skall ge vård efter behov, så är det fortfarande politikerna som skall ansvara för att de många olika beslut som lett fram till detta uppfylls i praktiken.
        Det går att finansiera en sjukvård i gemenskap genom att använda delar av försäkringsprincipen. Du glömmer att i dag ligger regionskatten runt 10 procent. En familj med en gemensam inkomst på 50.000 betalar alltså 5000 i månaden och 60.000 om året i ’premie’. Enligt en del försäkringsbolag räcker den premien ledigt att finansiera mer än dagens kapacitet. Dessutom har den en reservering för de som icke når upp till en minimipremie och en garanti att också klara de som åker snålskjuts. Tänk på att statsministern ensam betalar runt 140.000 om året. Och det finns de som är rikare än han.
        Nog är det så, att de flesta ekonomi historiker och politik historiker är överens om att det är kapitalismen som skapar välstånd och resurserna till välfärden. Men du kanske anser att Sovjetunionen var kapitalistiskt, eller?

  3. Anders

    Bra förslag! Sjukvården måste ligga under statens ansvar och jag tror inte att det behövs några skattehöjningar. Dagens skatter går att använda smartare och kan man undvika dyr inhyrd personal kommer vi att spara massor.
    Genom att förbättra villkoren och höja lönerna kommer yrkena att bli mer attraktiva. Öka antalet utbildningsplatser till viktiga bristyrken och dra in på ovetenskapliga genuskurser och liknande tramsutbildningar.
    Just sjukvården måste bli mer jämlik. Kvaliteten på vården ska inte styras av var man bor när man råkar bli sjuk.

  4. Krister

    – All vårdpersonal ska vara anställd av staten
    Många anställda trivs inte i den offentliga
    byråkratin och det hjälper ju inte med monopol.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Ur ett samhällsperspektiv är en statligt styrd sjukvård den bästa lösningen Krister.

      • Krister

        Med den personalbrist man har så löser man inte rekrytering med det synsättet.
        Planekonomi skapar inte fria människor och sätter inte kärleken till din personliga
        omgivning som du återkommande talar om. Idag fick jag en kallelse till ett läkar
        besök i mitten av december. Drygt 4 mån innan… Det är bara en organisation
        som är över patienten som har en sådan märklig planering. Planekonomi?
        Stockholm Läns landsting…

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag förespråkar ingen planekonomi Krister och någon sådan existerar inte och har aldrig existerat i Sverige.

    • Anders

      Just sjukvården är ett område som skulle kunna vara statligt just för att kvalitetssäkra och säkerställa en likvärdig vård.
      Sedan behöver man givetvis rensa upp och avbyråkratisera sjukvården. Det finns en hel del effektiviseringspotential. Med en ny organisation skulle man kunna lösa många av dagens problem.
      Som Anders Forss säger är en statligt styrd sjukvård den bästa lösningen.

  5. Jocke

    Sjukvård, barn och äldreomsorg samt skola, ja alla skattefinansierade verksamheter bör generellt vara statligt styrda. Fria från politiska och religiösa inslag och fria från vinstkrav.

    Nu är ju Anders inne på just sjukvården och trots otaliga försök från olika regeringar så går den mer och mer på knäna.

    Viktigt i ämnet bör ju vara att på ett ärligt och uppriktigt sätt ta reda på varför det har blivit så här. Jag är väldigt trött på politikersvar där det skylls på en den tidigare regeringen och än på den nuvarande.

    Stora delar beror på brist på personal, en annan del på ökad belastning samt stafettläkare och inhyrd personal från bemanningsföretag.

    Jag kan tänka mig privata vårdgivare om kostnaden i skattekronor är lika med eller lägre än statliga inrättningar så länge kvaliteten är densamma eller högre.

    Men frågan kvarstår, varför har det blivit såhär? Först då man svarat på det kan man säga hur problematiken ska lösas.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.