Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Det som uppdagats om Försäkringskassan tarvar noggrann utredning.

Ledningen för Försäkringskassan i Stockholm kallar avslöjandet om att handläggare som gör många avslag på ansökningar om sjukpenning belönas med högre lön för en isolerad händelse – Samtidigt vittnar anställda och flera fackliga arbetsplatsombud om motsatsen och hävdar att detta är utbrett i Stockholm.

I detta tidiga skede ska jag inte ge mig på att döma vem som har rätt eller fel i frågan – Däremot är jag bestämd i sak när jag påstår att detta tarvar en oerhört noggrann utredning för att säkerställa att Försäkringskassan inte bryter mot lagar och regler.

Innan jag skriver resten av inlägget vill jag även anföra att jag tycker att regeringen ska omformulera sig vad gäller hur man beskriver målet för antalet sjukskrivna och hur länge de ska vara sjukskrivna.

Dessa mål ska alltid uttryckas på ett sätt som innebär att det aldrig går att dra paralleller mellan regeringens mål och Försäkringskassans arbetssätt och bedömning av ärenden.

Förvisso ska vi ha en målsättning vad gäller kostnaderna för sjukpenning och rehabilitering av sjuka men precis som med frågan om hur mycket snö det ska falla en specifik vinter måste vi inse att detta aldrig går att bestämma i förväg.

Av den anledningen måste förståelse finnas för att verksamheten alltid ska tillåtas kosta vad det kostar från tid till annan för att säkerställa att de som för stunden är sjukskrivna får sin sjukpenning och sin rehabilitering.

Försäkringskassans förtroende har försämrats stadigt på grund av avslöjande efter avslöjande om hur FK behandlar sjuka och hjälpbehövande på ett i alla stycken ovärdigt sätt.

Mot den bakgrunden tycker jag att det är dags att regeringen lyfter tillbaka regleringsbrevet för Försäkringskassan så att detta kan ändras för att säkerställa att FK i framtiden måste följa politikens beslut till punkt och pricka utan att enskilda chefers och tjänstemäns tyckande påverkar Försäkringskassans beslut och funktion.

I min tankevärld ska alla som är sjukskrivna och inte kan jobba ha sjukpenning – Därtill ska alla med behov av LSS ha LSS utan omsvep.

Bedömningen om ersättning ska utgå eller inte ska baseras på de läkarintyg behandlande läkare ställer ut. Finns tveksamheter ska ärendet bedömas av en till sjukvården och inte till Försäkringskassan tillhörande specialistläkare som alltid måste träffa och diagnostisera den person ärendet gäller.

Låt oss därför göra det enda rätta och skapa ordning och reda på Försäkringskassan genom ett regeringsingripande.

Avslutningsvis vill jag säga att jag på inget sätt riktar detta inlägg gentemot alla duktiga och hårt arbetande handläggare på Försäkringskassan som med risk för sin egen hälsa strävsamt jobbar på för att se till att människor får rätt bedömning och rätt sjukpenning.

I mina ögon är ni hjältar – Kritiken riktar sig inte mot er utan mot myndighetens ledning och mot politiken och dess oförmåga att säkerställa att denna för välfärdsstaten viktiga funktion ständigt befinner sig i blåsväder.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

64 kommentarer

  1. Alexander

    Anders

    Lite ironiskt att detta skrivs dagarna efter att du gapat dig blå över att Alliansen behandlat sjuka som något katten släpat in…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är inte ironiskt då det är beslut tagna under alliansens tid vid makten som är orsaken till de problem vi ser idag.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Precis – Till det bättre Alexander. Nu senast billigare tandvård även om jag inte kommer att nöja mig innan munnen ingår i samma högkostnadsskydd som resten av kroppen.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      De sparbetingen är ett arv från Alliansregeringen och inget som S och MP driver på – Besluten är fattade av tjänstemän och inte av politiker och det är där problemet uppstår.

      • Lars Winter

        FK:s hemsida:
        Målet har satts av regeringen
        Målet på ett sjukpenningtal på 9.0 dagar fastställdes av regeringen i september 2015. Sjukpenningtalet anger hur många dagar med sjukpenning och rehabiliteringspenning som betalas ut per försäkrad i Sverige under ett år.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Förvisso och det har jag kritiserat – Ett mål är ett mål men det måste alltid vara verkligheten som styr.

    • Jan

      Jonny är och förblir en moderat partigängare och därför komplett ointressant. Av någon anledning hänger han på S-forum. Masochism? Varför inte hänga på M-bloggar, Jonny? Sosse lär du aldrig bli i alla fall…

      • Jonny Disenfeldt

        Jan –

        Jag förstår att du har svårt för att höra kritik mot regeringen i någon som helst form eftersom du är en hängiven socialdemokrat men i det här fallet är det just regeringens sparbeting som drivit fram detta.

        Den som är ointressant är väl du som alltså sitter i en S-bubbla och inte kan hantera verkligheten …

  2. Bertil

    Sätt dessa som gör så både anställda och chefer i stupstock på Sergels torg
    Alternativet är att de ska utförsäkras från allt socialt stöd och även hindras från att nyttja vår sjukvård.

    Att göra som man gör har skadat så många lett till självmord.
    Det man gör är mer allvarligt än ett enskilt mord.

    Jag finner inte ord och för mig är socialdemokraterna omöjliga ge min röst åt. Jag kommer rösta på vänsterpartiet
    Blåljusen är ju självklart samma jävla mördare .
    Glöm inte att sossarna med Anna Hedborg satte igång denna jakt på sjuka.
    Hon lever idag ett liv med hög starspension och behöver varken svälta eller lida nöd.

    Hon borde ställas ut och liknas vid Stig Wennerström och förbjudas all Svensk vård.
    Har vi inte råd med en sjukförsäkring då har vi inte råd med mänskligheyen överhuvudtaget då kan vi lika gärna låta Nordkorea sätta en atombomb över oss och göra processen kort.

    Det är livet som ska värnas i första hand inte förgöra sjuka och kränka och håna dessa. Jag finner inget annat som är grymmare.

  3. Bertil

    Läser i SVT text:

    ”Socialdemokraterna borde skämmas”.
    Det skriver C-ledaren Annie Lööf på
    Facebook efter den senaste tidens
    S-uttalanden om arbetskrafts-
    invandring.

    Sverige behöver arbetskraft, men
    Socialdemokraterna signalerar att
    invandrare tar svenskars jobb, skriver
    Lööf.”

    Håller helt med Löfven. Vi behöver inte fler lågutbildad eller outbildad arbetskraft
    Moderaterna och allianspartierna vill redan nu sänka trösklar för att fler invandrare ska få jobb, Då är det vansinne ta in fler outbildad invandring.

    Detta visar syftet med invandringen tydligt det handlar om att sänka låglöner och skapa större klassklyftor.

    Högern jagar kort sagt utsatta,sjuka, arbetslösa, invandrare för att kunna skapa högre höglöner, skapa större klassklyftor, utförsäkra sjuka.

    Det är dags för revolution, utrensning och mera Castro. Sverige håller på skapa en skrämmande kultur där avdrag har blivit även det en ny kultur där man öser bidrag till ekonomiskt välmående men slår mot samhällets svagare grupper.

    Demokratin är i fritt fall och ska vi få till detta måste typer som Castro med Trumps självförtroende in som makt.

    Dagens etablerade partier är en skam för Sverige. Det finns bara en politik det är slå mot utsatta och gynna välmående som så klart är omöjliga mätta.

    Man börjar bli så förbannad över hur politiken slår så jag hittar snart inga ord.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Publicerar som ett läsvärt och framförallt tänkvärt inlägg i debatten med följande tillägg – Vi behöver ingen Castro men väl en återgång till traditionell socialdemokratisk politik vad gäller idealen parad med åtgärder som dagens människor kan förstå och relatera till för att lösa problemen och utmaningarna.

      • Bertil

        Man måste nämna Castro i en värld av Trump och i Sverige såna som Reinfeldt
        Och snoppvisaren Borg.

        Castro han värnade de fattiga men hela Cuba blev fattigt av det för att USA hela tiden satte krokben för Castro.

        Så Castro hade poänger. Men inte mer än så får man väl säga.

    • Kim

      Ja, Castro är ju en förebild. Att förfölja oliktänkande och fängsla och mörda dessa är verkligen något att sträva efter…..

      • Bertil

        Beror ju på vad det är för oliktänkande?
        USA är väl inget föredöme som fängslar folk på livstid för enkla snatterier.
        Man har även dödstraff i vissa stater.

        Börjar man bete sig mot sjuka som man gör då bör de som håller på med sådant
        Rensas bort de ska varken ha sjukvård eller sociala stöd.

        Att gå på sjuka är verkligen att gå över gränsen vad gäller oliktänkande.

        Castropolitik behövs jag är less på politik där man enbart slår mot utsatta svenskar som blivit sjuka eller arbetslösa.

        Fattar ni inte att man kan inte gå hur långt som helst det leder till konsekvenser
        En sån som Castro skulle blivit rasande över det som sker mot sjuka i Sverige.

        • Kim

          Bertil –
          Få ser väl USA som ett föregångsland vad gäller människosyn över huvud taget. Å andra sidan behandlar de ju inte folk sämre än dina politiska vänner i Kina och forna Sovjet.

          USA må ha märkliga straff för vissa förseelser, men man förföljer, fängslar och dödar inte folk pga politisk åsikt. Hyllar man ledare som håller på med sådant har man enligt min syn en mycket märklig människosyn som inte är ett dugg bättre än Alliansens (eller Trumps) jakt på sjuka och socialt svaga.

          Har man dessutom varit i Cuba och haft förmånen att träffa och prata med folk där och fått se mer av verkligheten av ett folk som hålls som gisslan skulle man ALDRIG få för sig att hylla ledarna som gör så mot sitt folk. Men ta med Stalin och Mao Zedong i samma hyllning så kan du riktigt njuta över hur fina och omtänksamma dina förebilder är.

          Man kan ha en önskan om att samhället tar mer hand om sjuka, arbetslösa och socialt utslagna utan att hylla diktatorer som håller folk gisslan för sina egna drömmar och åsikter.

  4. Michael Rönnlund

    Det som jag ser allvarligast på i denna situation när sjuka människor utförsäkras är politikernas ansvar till varför det blir så.

    Det är ekonomi som styr och politikerna säger att det är en samhällsfråga (Annika Strandhäll sa det senast igår i Agenda) – vi har inte råd med att så många är sjuka. Det kostar för mycket.

    Vad svensken då måste vara medveten om är att det här handlar om politiska prioriteringar, vad är viktigt och vad är mindre viktigt.

    Jag har många gånger beskrivit hur rika i Sverige gynnas ekonomiskt av politiker med bidrag till deras räntor på privata lån och renovering/ombyggnation av deras fastigheter.

    Detta anser politikerna idag är viktigare än att sjuka ska få sjukpenning när de är sjuka. Dagens regering och alliansen har båda ett stort ansvar att rika prioriteras före sjuka.

    Att slå på de sjuka är någonting jag aldrig trodde jag skulle se från en Socialdemokratiskt parti. Det är bara att inse att dagens socialdemokratiska parti har gått långt till höger.

    Att strunta i forskarnas åsikter och fackens fördömanden av politiken som förs mot de sjuka kommer att straffa sig vid valet i höst. Och det bör det göra för det är enda sättet få till en mer rättvis fördelning av våra ekonomiska resurser.

    Att stjäla pengar av de sjuka och ge till de rika är en politik som måste fördömas. Socialdemokrater som anser att detta är en riktig politik borde skämmas.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Publicerar som ett läs- och tänkvärt inlägg i debatten – Tack Michael.

  5. Alexander

    Anders

    Naturligtvis är även detta Alliansens fel. Är det någonting som är dåligt beror det på dem. Tycker vi ställer in valet och bestämmer att Socialdemokraterna för alltid har makten. Då väntar paradiset.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att vi har del i skulden har jag aldrig förnekat Alexander – Skulden till det uppkomna läget bär alla kollektivt även om besluten som lett fram till dagens situation mestadels togs under Alliansens tid vid makten.

  6. Petter

    Det blir mer och mer uppenbart att inte regering har kontroll på sina myndigheter och instanser utan de lever sitt eget liv efter egen agenda.Dessa infiltreras mer och mer av olika extrema organisationer och föreningar som utnyttjar detta för sin terror mot enskilda medborgare .Framförallt bönderna och deras familjer ,detta är regelrätta terrorister som verkar få fortsätta utan polisen bryr sig.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Publicerar som ett inlägg i debatten så att läsarna kan ta del av din konspirationsteori Petter.

  7. Bergis

    Du tycker och tycker Anders. Du har inte insett vart ditt parti är på väg någonstans. Tillsammans med Kommunal har ni tvingat igenom individuella löner vilket gör att folk kör huvudet inne i väggen och blir utbrända pga alla prestationskrav för att inte förlora i lön. Regeringens mål tvingar fram den här situationen hos lönesättande chefer på Försäkringskassan. Finansministern måste desperat skaffa fram pengar till de ensamkommande Afghanerna och deras gymnasieutbildning trots att de fått avslag på asylansökan. Då är det de verkliga behövande som får avslag på sin sjukersättning.

  8. Bertil

    Verkar vara glasklart om mer utförsäkringar ger mervi lön.
    För djävligt rent ut sagt.

    Ministern inom sossarna bör omedelbart få sparken och sjuka som utförsäkrats omedelbart få sin ersättning plus kompensation gör lidande och så klart tillbaka allt man förlorat det lär inte kosta mer än att dra tillbaka bidragen för elbilar båtmotorer och elcyklar.

    Vad fan håller sossarna på med
    En statsminister som lovar saker högt men det blir fanken inget sv nåt.

    Detta med f-kassan kan fälla sossarna
    Så in i helvete korkat och falskt har jag aldrig varit med under sossetid.

    Sen alla som sitter som chefer i Sverige på olika kassor bör med omedelbar verkan få sparken utan fallskärm och
    Även utan sjukförsäkring resten av livet

    Dra alla över en kam och ta av dem all rätt till sociala försäkringar och sjukvård.
    Sen alla som fått höjd lön ska ju så klart även de sparkas häng även ut dem i media.

    Detta är en skandal värre än Stig Wennerström.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag ska inte döma innan allt är klarlagt Bertil men sanningen ser allt annat än bra ut för stunden.

  9. Brorson

    ”Vad fan håller sossarna på med” frågar Bertil. Det har jag svarat på flera gånger på denna blogg. Regeringssossarna är fullt upptagna med att pumpa upp väljarstödet för SD, så att det ska bli över 20 %. Alltid skrämmer det någon gammal sosse att rösta på Mp för att inte Mp ska falla ur riksdagen.
    Så dåliga rådgivare har den socialdemokratiska partiledningen. Löfvén själv är en gammal förhandlingsräv, som är noga med ”gentlemens agreement”, att ett handslag är ett handslag, även om inga papper har skrivits under.

    Han har ju t.o.m. läxat upp muslimer med att ”i Sverige tar vi i hand”. I det sekulariserade Sverige är handslaget den högst formen av rituell handling,heligare än äktenskapet. Naturligtvis syftar jag på överenskommelsen mellan S och Mp 2008, vilken skulle gälla under hela 2010-talet. Och därför ska Mp:s riksdagsmandat räddas till varje pris, även om ytterligare fem procent skulle byta från S till SD, vilket skulle göra SD till störst eller näst största parti och S till tredje största parti. Sedan är ju frågan om S-ministrarna öht vågar regera ensam, när Mp har stått för all ”förnyelse” under mandatperioden.

    Mp är ett parti för en egoistisk storstadsbaserad medelklassvänster, med en massa spännande idéer, såsom dieselbilsförbud och subventioner till elcyklar och ett fossilfritt Sverige. Fossilen är alla som är över 65. När jag i min kommentar till förra inlägget beskrev konsekvenserna av Forss’ basinkomstförslag, hade Forss inga sakargument mot, utan insinuerade att jag har pläderat för tvångspensionering, Forss, som inte bodde i Sverige vid den tiden, vet inte att tvångssjukpensioneringar av arbetslösa var relativt vanligt, når S hade regeringsmakten förra gången, d.v.s. före 2006.

    Basinkomsten på 10.000 kr /mån kommer att fungera som en pensionsanstalt för personer, som aldrig får några jobb. fr.om. 18 år. De kommer inte att ha någon intjänad ålderspension, när de fyller 65. Det kommer att locka massor med ekonomiska migranter, som hoppas få ta del av de arbetsfria inkomsterna i Schlaraffenland. Nu har den första EU-finansierade flygplanslasten med ekonomiska migranter. som inte lyckades hitta någon båtplats över Medelhavet lyft från Libyen till något hemland söderut. Grundlurade och utblottade.

    Borde ingen åtalas för bedrägeri, kanske någon Mp-minister om har lovat ”flyktingamnesti” åt alla, eller någon vänstersosse, som lovat ta strid för fri invandring och massor med friförmåner? Det ser ut att behövas en tydligare koppling mellan intjänande och utbetalningar ur socialförsäkringssystemen. För att budskapet ska gå fram att man måste ha jobbat i Sverige under väldigt många år för att få ersättningar och att födda i Sverige har förtur till jobben. Försäkringskassans 9.0-målsättning är bara en försmak av vad som komma skall.

    Det är tyvärr inte självklart för alla att Sverige inte kan vara hela världens socialbyrå, utan att försämra ersättningarna för dem som ska betala kalaset. när de blir sjuka eller arbetslösa, eller både och. Gruppen äldre partitiellt arbetsföra, som inte kan få några jobb p.g.a. sina funktionshnider, när arbetsgivarna har tillgång till prima arbetskraft. Eventuellt nyimporterad med tillfälliga uppehållstillstånd, men löfte om permanenta tillstånd, om de kommer i egen försörjning. Jag minns när äldre, över 60 år, erbjöds förtidspension, UTAN att den kommande ålderspensionen vid fyllda 65 sänktes. Det var ingen tvångspensionering, utan fullt frivilligt.

  10. Olle

    Det är ju S som satt målet och Försäkringskassan har får direktiv att klara uppsatta mål .Då går det så här. Det finns ju fler liknande mål ni inte heller klarar ,men som krävs av myndigheter från sittande regering. Paniken hos S verkar eskalera.

  11. Alexander

    ”Mål satta utifrån en verklighet vi ärvt av Alliansen”

    Märkligt att Alliansen inte har någon del i arbetslöshetssiffrorna. De är bara delaktiga i sådant som inte går bra. Märkligt….

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att du tycker det är märkligt beror på att du inte satt dig in i saken ordentligt Alexander.

  12. Alexander

    Anders

    Jag tror inte jag är ensam om att se din inkonsekvens. T ex hänvisar du nu till Alliansbudgeten som orsak till avslag för sjukskrivna, men inte när det gäller sjunkande arbetslöshet. Sedan skyller du på det parlamentariska läget när det passar men inte när det går bra. Då är det bara de fantastiska sossarnas förtjänst.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du har inte grävt djupt nog i hur beslut och verkan sitter ihop i olika frågor och företeelser Alexander och det är därför du gör en felaktig tolkning av saken.

  13. Brorson

    Förtidspension vid 60 +, utan att något sjukdomskriterium var uppfyllt, har alltså funnits. Systemet finansierades genom sänkta kostnader för yngre arbetslösa. Förtidspensionen var fullt frivillig och utnyttjades i stort sett inte av höginkomsttagare med intressanta jobb. Förtidspensionen slogs senare ihop med sjukpensionen, med följd att alla ”sjukpensionärer” därefter inte helt saknade arbetsförmåga. Därmed försvann också den nedre åldersgränsen (60 år) för rätt till förtidspension, eftersom densamma formellt hade avskaffats.

    Detta ”misstag” förklarar kanske varför alliansen har försökt tvinga ut även svårt sjuka på arbetsmarknaden. Och varför läkarna inte längre får sjukskriva. Det har alltså förekommit sjukskrivningar och sjukpensioneringar p.g.a rätt märkliga diagnoser som ”oro för sin försörjning”. Till alliansens heder måste dock sägas att diskriminering p.g.a. sjukdom eller handikapp inom Arbetsförmedlingen förbjöds 2008. Vilket dock inte fick till följd att denna diskriminering upphörde I stället har ärendena hos AF förhalats, varefter AF skyllt på att ”vi har gjort allt”.

    Detta är bakgrunden till mitt förslag att (åter-) införa förtidspensionering som en särskild pensionsform, med kriterierna 1. Hög ålder, som dock inte ska var exakt fixerad i antal levnadsår, 2, viss sjuklighet eller handikapp av varaktigt slag, 3. låg utbildning eller utbildning som är otidsenlig i förhållande till dagens arbetsmarknad, 4. betydande svårigheter att få jobb inom pendilngsavstånd från bostaden p.g.a ovanstående förhållanden.

    Vid sidan av förtidspensionen ska det även finnas sjukpension som särskild pensionsform, men rätten till sjukpension ska grundas på ett strikt sjukdomskriterium, och bestå till fyllda 65 även om sjukpensionärens personliga förhållanden väsentligen ändras, t. ex. genom byte av bostadsort, eller att sjukpensionären försöker jobba och t.o.m. lyckas med det under en längre tid. Det strikta sjukdomskriteriet innebär att prognosen för ett tillfrisknande ska vara mycket dålig samt att risken för ett återinsjuknande ska var mycket hög, om personen försöker jobba.

    Vid förtidspension ska prognosen för tillfrisknande vara bättre och risken för återinsjuknande mindre, förutom att övriga förhållanden kan väsentligen förbättras. Rätten till förtidspension ska därför vara tills vidare, dock längst till dess att förtidspensionären fyller 65. Pensionsrätten upphör, om någon av de omständigheter som legat till grund för pensionsbeslutet, väsentligen förändras till det bättre, exempelvis om en kronisk alkoholist börjar leva helnyktert och har lyckats med det under en längre tid.

    Jag anser visserligen inte personligen att alkoholism är en sjukdom, men många andra gör det, och sjukpensioneringar p.g.a. kronisk alkoholism har förekommit. Men i varje fall uppfyller kronisk alkoholism inte något strikt sjukdomskriterium., om alkoholisten inte dessutom har andra diagnoser. .

  14. Brorson

    Som framgår av mina tidigare kommentarer kan utgiftsökningar på ett område ge utgiftsminskningar på ett annat område. En (åter-) införd förtidspension, som huvudsakligen vänder sig till äldre partitiellt arbetsföra kan alltså ge minskade direkta och indirekta kostnader för i synnerhet ungdomsarbetslösheten. Sannolikt också minskade sjukvårdskostnader.

    ”Framgångsrik integration” av flyktinginvandrare verkar däremot i motsatt riktning. Arbetslöshetskostnaderna för den svenskfödda arbetskraften ökar. Det vore däremot en framgångsrik flyktingpolitik, om flyktingar under vistelsen i Sverige får en sådan utbildning och praktik, som underlättar återetableringen i hemlandet, så att de redan tidigt efter krigsslutet kan återvända dit, i stället för att konkurrera på den reguljära svenska arbetsmarknaden.

    Det är givetvis inte bra om flyktingar, som har fått tillfälliga uppehållstillstånd under tre år går sysslolösa hela tiden, De som har fått avslag, ska givetvis skickas hem omgående. Men nu söker regeringen stöd hos alliansen för ”gymnasielagen”, som ska ge 9.000 ”ensamkommande” en ny chans att stanna i Sverige.Det saknas helhetssyn på samhällets utgifter. Om det fortsätter så här, med ständiga eftergifter till Mp och V, dröjer det inte innan Sverige sitter i akutrummet hos Världsbanken med långa listor på besparingar i välfärden för att få nödlån.

    De karensdagar i sjukförsäkringen, som fortfarande fanns i början av 1970-talet avskaffades för att rättvisa skulle skipas mellan arbetare och tjänstemän. som hade sjuklön från arbetsgivarna under karensdagarna. Det fanns inget egentligt behov att avskaffa karensdagarna. En kortare sjukfrånvaro kunde man finansiera själv, även på en arbetarlön. Sparande uppmuntrades.

    Alltsedan karensdagarna avskaffades, har Försäkringskassan lidit av kronisk blödarsjuka. Som bara har fortsatt sedan det bestämts att arbetsgivarna skulle betala sjuklön under de första veckorna (från början fyra, nu två). Sedan karensdagarna avskaffades, har vi fått ett nytt fenomen på svensk arbetsmarknad, massjukskrivningar, speciellt bland tjänstemän som inte är vana att öppet gå ut i vilda strejker. Sjukförsäkringen blev alltså en extra strejkkassa för olovliga strejker bland tjänstemän. Det ofoget har väl minskat sedan sjuklöneansvaret för arbetsgivare hade införts.

    Om en försäkring går med ständiga underskott, och det inte går att höja premierna, måste andra åtgärder till. Antingen måste ersättningarna sänkas för alla, eller så måste antalet personer som får ersättning minska, eller också måste tiden som man får ersättning begränsas. Att tillföra pengar från andra utgiftsområden är inte möjligt, eftersom sossarna i regeringen, nu är beredd att offra sina trognaste väljare (sjuka och arbetslösa) för att rädda riksdagsmandaten och därmed ministerposterna åt Mp.

    Elbåtmotorbidrag till Mp-väljarna går före långtidssjukas försörjning. Men vore det inte bättre att spara på den stora gruppen korttidssjuka med få sjukdagar än på den mindre gruppen långtidssjuka med många sjukdagar? Nej, det går inte. För då drabbas ju de vanligtvis friska med stor opinionsbildande förmåga…Det är alltid de svagaste som offras, när oseriösa politiker lovar allt åt alla. Tre karensdagar i början av varje sjukperiod, skulle spara mycket mer pengar – och dessutom förebygga missbruk av sjukförsäkringen för andra syften..

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att utgiftsökningar på ett område kan leda till än större utgiftsminskningar på ett annat område är vi helt överens om Brorson.

      Däremot finns det inget som säger att en effektiv integrationspolitik kommer att leda till ökade arbetslöshetskostnader för svenskfödd arbetskraft – Det påståendet ser jag som befängt och rakt av lögnaktigt.

      Effektiv integration innebär dels att vi ska öka det totala antalet jobb i landet genom att antalet företag växer och de som finns ökar i volym – Därtill sker enorma pensionsavgångar de närmaste åren och de som går i pension ska ersättas – Om det sker med svenskfödd eller invandrad arbetskraft kvittar i sammanhanget då den ena gruppen aldrig kommer att tränga ut den andra.

      • Brorson

        Jag tycker inte att du -. som förnekar att en regim som dömer regimkritiker / sanningssägare till fleråriga fängelsestraff, är en diktatur – ska beskylla andra för lögnaktiga påståenden. Vad vet du om svenskt arbetsliv? Dessutm skrev jag inte ”svenskar” utan ”svenskfödda”, men hade lagt till (om jag haft obegränsat utrymme att skriva på) ”samt redan hitkomna invandrare som bott länge i Sverige. Där har du alla dem, som trängs undan av ”nyanlända” som ska gå före i alla köer.

        TV berättade igår om en kvinna, som just hade fått sitt första jobb efter 15 år i Sverige. Av vilka har hon trängts undan under alla år? Svaret är välkänt: Naturligtvis av sökande med svenska namn, d.v.s. av etniska svenskar. Det kan du väl ändå inte förneka, du som i tid och otid förnekar att den omvända undanträngningseffekten blir följden av den politik som du förespråkar? Och vi vet för övrigt inte om anställningen för den här kvinnan verkligen var följden av en ”framgångsrik integrationspolitik” eller av högkonjunkturen. Hon blir kanske en av de första, som får gå om konjunkturen vänder neråt i höst?

        Du motsäger också dig själv, när du samtidigt propagerar för ett system, som ska ge alla arbetsfria inkomster, även om de kan arbeta och kan få jobb. Du skriver om ”robotisering”. som om vi som har erfarenhet av den svenska arbetsmarknaden under en längre tid, har sett rationaliseringar, som du inte haft en aning om att de ens varit möjliga. När diskussionen i stället börjar handla om integration. kommer i stället antalet jobb att nya företag startas, och de som redan finns ökar i volym. Det är just vad som har skett under hela efterkrigstiden, samtidigt som behovet av arbetskraft har minskat.

        Och några stora pensionsavgångar är inte att vänta framöver, eftersom de senast födda under 1940-talet nu är 68 år eller äldre, och betydligt färre föddes under 1950-talet. Så det är helt uppenbart du som ljuger, när du skriver att den ena gruppen aldrig kommer att tränga ut någon annan grupp Varför är det så känsligt att säga sanningen? Tror du att svenska arbetare kommer att slita invandrare i stycken, om de får veta sanningen? Den vet de redan.

        Emfellertid handlade min kommentar, som du har svarat på genom att förneka sanningen om undanträngningseffekter på arbetsmarknaden endast till 2 / 7-delar om invandring och integration. Resten var en diskussion om besparingar inom Försäkringskassans område, om förtidspension (vilken skulle minska undanträngningseffekterna på arbetsmarknaden) och om karensdagar.

        Enligt min mening är det både bättre och mer humant att spara på de korttidssjuka, som är en stor grupp med få sjukdagar per person, än på de långtidssjuka. som är en mindre grupp med många sjukdagar per person. .

          • Brorson

            Du har ju inte svarat på 5 / 7-delar av min kommentar. Dessutom har du otur, eftersom s-delen av regeringen signalerar stramare regler för arbetskraft invandringen.Det hade inte behövts, om det inte hade funnits några undanträngningseffekter. Ditt förnekande att detta förekommer är en förolämpning mot den svenska arbetarklassen som under mer än 130 år har kämpat mot den lönekonkurrens, som alltid blir följden av överskott på arbetskraft, Det är en förolämpning också genom att sätta upp en omyndigförklaringsattityd, att det skulle vara farligt att låta arbetare få veta sanningen. Svensk arbetarrörelse har en lång tradition av solidaritet över de etniska gränserna, inte minst på den egna arbetsplatsen. Svensk arbetarrörelse har alltid kunnat skilja mellan sak och person.

            Dessutom bör du nog förklara varför du fortfarande jobbar som busschaufför och försöker bli politiker, om du är en sådan hejare till företagsledare, så att du kan få hur många som helst i ”egen försörjning” utan att någon annan hamnar i långtidsarbetslöshet. Snacka inte bara, visa vad du går för: starta företag efter företag efter företag, och se till att alla dessa företag expanderar, från tio anställda till hundra anställda till tusen anställda… Hur många bussbolag äger du? Har du inte tjänat ihop en tillräcklig förmögenhet för att etablera dig som bussföretagare genom din tidigare verksamhet som ”skatteoptimerare”?

            Min kommentar behandlade dock huvudsakligen om det ämne som du själv har valt: Försäkringskassan. Hur har du tänkt lösa problemet att kassans intäkter inte räcker till utgifterna? Ska alla offentliga verksamheter gå med underskott, som inte ens kan täckas skattevägen – om man även tar i beräkningen att det finns en gräns för hyr mycket skatterna kan höjas?

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Det S signalerade om arbetskraftsinvandringen beror på helt andra saker Brorson vilket du förstår när du läser det inlägg jag publicerar i morgon bitti.

            I övrigt kommenterar jag de bitar jan anser att jag behöver bemöta – Vilka dessa är bestämmer jag och ingen annan.

          • Brorson

            Märkligt att du inte vågar fullfölja den diskussion, som du själv har dragit igång, nämligen om F-kassan försöker spara på fel grupp sjuka, utan i stället fokuserar på något annat. Om jag har missuppfattat något är du fel person att förklara. Vad gäller att förklara den socialdemokratiska partilinjen, litar jag mer på Stefan Löfvén än på dig. Du lyckades ju förtiga och bortförklara det som Löfvén sa om arbetskraftinvandringen i Lördagsintervjun.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag kommer att fortsätta den diskussionen i fler inlägg Brorson och därtill i de kommentarer som är korrekta och inte svävar iväg i en massa felaktigheter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.