Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Att det finns hemlösa i dagens moderna Sverige är ett samhälleligt misslyckande.

Antalet hemlösa växer och börjar nu bli ett stort problem – Alldeles speciellt så då många av de som drabbas av hemlöshet varken är missbrukare eller människor med stora skulder till Kronofogdemyndigheten eller andra utan är hemlösa därför att deras inkomster ses som allt för låga för att de ska kunna erbjudas en bostad.

En sådan ordning kan vi inte ha i Sverige och samtidigt kalla oss för en välfärdsnation!

Det är den personliga inställningen som gjort att jag bland mycket annat krävt en förändring och ett återinförande av bostadsförsörjningslagen så att landets kommuner aldrig kan frångå att de har en skyldighet att föres alla med behov av en bostad med en bostad.

Det enda läge jag kan acceptera där en människa tvingas leva som hemlös är läget där den som är hemlös missbrukar och konsekvent vägrar att genomgå behandling eller anpassa sig till det krav som gäller för att kunna få en bostad. För den gruppen måste vi titta över lagstiftningen och se till att möjligheten till tvångsvård ökar.

För alla övriga ska gälla att vi som samhälle och som kommun aldrig ska kunna avstå från att tillhandahålla en bostad till den som lever som hemlös.

Därför vill jag se en tvingande lagstiftning som innebär att landets kommuner aldrig kan avstå från att förse en hemlös med en bostad utan att straffas hårt för detta.

Socialdemokratisk ideologi är klar och tydlig på punkten att alla människor har lika värde – Detta ska självfallet gälla även den som är hemlös och fattig likväl som den som är rik och lever ett gott liv.

I samband med att bostadsförsörjningslagen avskaffades av alliansen infördes krav om att individens ekonomi måste leva upp till en viss standard för att en bostad ska kunna erbjudas även inom allmännyttan – Det kravet är ett orättfärdigt krav och i ett socialdemokratiskt styrt Sverige måste vi ha en ordning där det är behovet av en bostad och inte plånbokens storlek som styr.

En annan stark socialdemokratisk ideologisk övertygelse är att vi ska ha ett starkt socialt trygghetssystem enligt principen ”Av alla efter förmåga – Åt alla efter behov” – Enligt mitt sätt att se på saken har vi frångått både detta och alla människors lika värde så länge det finns hemlösa i Sverige som inte själva klart och tydligt uttalat att de vill leva som hemlös.

Med detta sagt uppmanar jag därför Stefan Löfven och regeringen att snarast möjligt göra något åt saken och säkerställa att hemlösheten i Sverige är utrotad innan nästa mandatperiod är över.

Därtill vill jag som första steg i den kampen se ett återinförande av bostadsförsörjningslagen med samma skrivning som den vi socialdemokrater en gång införde för att säkerställa att alla utan hänsyn till den egna plånbokens storlek försågs med en bostad om behov av en sådan förelåg.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

65 kommentarer

  1. Alexander

    Socialdemokratisk politik ger resultat på alla plan i samhällsbygget,eller hur? Återigen säger verkligheten något annat än floskler och fina ord.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Den ger resultat Alexander med du måste förstå att det tar tid innan de fulla resultaten syns av den politik som förs – I vissa fall åtskilliga år.

      Inom politiken finns ingen quick-fix.

      Därtill har jag inte en gång under alla år du kommenterat och försökt dig på att förminska mig som person sett dig komma med ett enda förslag på hur problemen ska lösas.

      Att bete sig på det sättet innebär att du i mina ögon helt saknar trovärdighet – En uppfattning jag iakttagit att fler än jag anfört i kommentarsfälten på min blogg och då även inkluderande de som har en helt annan politisk hemvist än min egen.

  2. Jonny Disenfeldt

    ”säkerställa att hemlösheten i Sverige är utrotad innan nästa mandatperiod är över.”

    Du kanske inte vet om att det fanns hemlösa även tidigare ?
    Den låg rätt stabilt strax under 10 000 individer förr.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag är fullt medveten om att det funnits hemlösa under rätt lång tid men det hindrar inte mig från att vilja lösa problemen – Den lösning jag föreslagit är rätt väg enligt mitt sätt att se på saken Jonny.

      har du något annat och bättre förslag är du välkommen att presentera det.

  3. Per Kjellén

    Det stora problemet i Sverige är att de finns partier som tror att lagstiftning löser problem. Det finns för få partier som anser att lagstiftning skall vara normbildande och straffar dem som skadar andra medlemmar av samhället.

    Den auktoritära staten kan tvinga en sjuk person att bli hemlös med en lagstiftning som ställer villkor för att få bostad. Detta problem kan inte lösas med ytterligare lagstiftning som i sin tur tvingar kommuner att skaffa bostad till den som inte uppfyller villkoren för att få bostad. Ett samhälle kan aldrig vara auktoritärt och det beror på att samhället saknar tvångsmedel. En stat borde lita på att samhället löser problem som inte kan lösas med tvång.

    All lagstiftning skall medföra straff för den som bryter mot lagen och jag ser med glädje att du stöder den principen. Den skall gälla både för individer och myndigheter.

    Får jag tolka Socialdemokratisk ideologi så att alla människor är lika i värdighet och därigenom är lika i rättigheter och likhet inför lagen. Människans värdighet är något absolut som gäller alla i alla situationer. Hur kan en persons värde bedömas av om hen är hemlös enligt egen önskan eller på grund av tvingande omständigheter? Det uttalandet visar att det är svårt att inse betydelsen av ordet värdighet jämfört med betydelsen av ordet värde. Liberalismen anser att människans värdighet inte kan värderas utan är absolut och betyder allas lika rättigheter och allas rätt att bedömas lika inför lagen. Mer detaljer finns formulerade i FN:s deklaration om Mänskliga Rättigheter. (Den har vissa svagheter, men vem har inte det?)

    En sidotanke om detta för Stefan Löfven att ta upp. Tiggarna som blivit ett problem på flera ställen i Sverige har ju bedömts försörja sig genom laglig verksamhet. Om tiggarna har ett riktigt hem eller om de är hemlösa kan vara en uppgift för en utredning att bestämma. Men om verksamheten är legal bör facket organisera dem och framför allt kontrollera arbetsmiljön. Att dessa människor sitter ute i kyla och snöstorm kan inte vara en hälsosam arbetsmiljö och det är en facklig uppgift att tillse att deras arbetsgivare respekterar arbetsmiljölagen .

    ”Morgondagen ligger glömd i dagens beslut.”

    • andersforss (inläggsförfattare)

      En stark bostadsförsörjningslag har historiskt sett till att alla med behov av en bostad har en bostad och då utan att man tittar på den boendes plånbok – Ett återinförande av den ordningen löser problemen vilket är vad jag anfört i inlägget.

      • Jonny Disenfeldt

        ”En stark bostadsförsörjningslag har historiskt sett till att alla med behov av en bostad har en bostad”

        Svar nej, som jag skrev så hade vi strax under 10 000 hemlösa då detta fanns …
        Nu har vi många som lever illegalt i Sverige som spätt på hemlösheten.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          På den tiden det fans en stark bostadsförsörjningslag fanns inga andra hemlösa annat än de som självmant valt att vara så Jonny.

  4. Alexander

    ” försökt förminska mig som person”

    Är det tråkigt att bli utsatt för samma sak som du gör?

    ”Inom politiken finns det ingen quick-fix”

    Så sade du inte när arbetslösheten började sjunka.

    När det gäller trovärdighet kanske du ska titta på vad flertalet tycker om dig, inkluderat dina partikamrater i Umeå.

    Jag har många gånger kommit med förslag som du genast avfärdat och påpekat att jag inte förstår hur politiken/samhället fungerar. Titta i bloggen så ser du.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har full koll på min blogg och fullt fog för det jag anför gällande dig Alexander.

  5. Alexander

    Anders

    Eftersom att det tar åtskilliga år för beslut att få genomslag är det alltså inte regeringens förtjänst att arbetslösheten sjunker?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är denna regering som vänt den trenden Alexander även om det tog tid.

      Sedan för sista gången – Ska du kommentera och få din kommentar publicerad måste du hålla dig till ämnet i inlägget – I annat fall kommer den att kastas i papperskorgen.

  6. Krister

    Ett av problemen är att inga vill ha dessa som grannar.
    Vill du ha aktiva missbrukare i din port?
    Jag vill det inte.
    Nu missbrukar INTE alla hemlösa.
    Det blir också dyrt att bygga bostäder för de som i många
    fall inte har egen försörjning.
    Liksom det är för invandrare.
    Möjligen är baracker lösningen men ingen vill ha dom som
    grannar heller.
    Hemlösa svenskar och hemlösa invandrare delar samma problematik.
    ”En stark bostadsförsörjningslag har historiskt sett till att alla med behov
    av en bostad har en bostad och då utan att man tittar på den boendes plånbok”
    När, var och hur blir då frågan att ställa…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag skrev främst om de hemlösa som inte missbrukar – För missbrukare har jag föreslagit en annan lösning vilket du ser om du läser inlägget.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Ibland måste man använda sig av livräddande insatser och tvång för att människor ska överleva och med tiden inse att det som gjordes var rätt och riktigt.

  7. Ville-Valle

    …”Morgondagen ligger glömd i dagens beslut.” Fantastiskt, mitt i prick när det gäller socialdemokratins så kallade folkhemsbygge av i dag. Nu är det dags att du Anders Forss byter ut din falska avslutningsdevis till den här mer passande i dina blogginlägg.
    Men annat vare det förr i tiden innan dagens arroganta och maktfullkomliga socialdemokrater i Olof Palmes anda tog över. Nedanstående folkhemstal av Per Albin Hansson har nog Anders Forss och hans partfränder aldrig hört talas om. Den kom till under en remissdebatt 1928:
    ”Hemmets grundval är gemensamheten och samkänslan. Det goda hemmet känner icke till några privilegierade eller tillbakasatta, inga kelgrisar och inga styvbarn. Där ser icke den ene ner på den andre. Där försöker ingen skaffa sig fördel på andras bekostnad, den starke trycker icke ner och plundrar den svage…”

    I det goda hemmet råder likhet, omtanke, samarbete, hjälpsamhet. Tillämpat på det stora folk- och medborgarhemmet skulle detta betyda nedbrytandet av alla sociala och ekonomiska skrankor, som nu skilja medborgarna i privilegierade och tillbakasatta, i härskande och beroende, plundrare och plundrade.
    Det svenska samhället är ännu icke det goda medborgarhemmet. Här råder visserligen en formell likhet, likheten i politiska rättigheter, men socialt består ännu klassamhället, och ekonomiskt råder fåtalets diktatur. Olikheterna äro stundom skriande; medan några bo i palats betraktar många det som en lycka om de får bo kvar i sina kolonistugor även under den kalla vintern; medan en del leva i överflöd, gå många från dörr till dörr för att få en beta bröd, och den fattige ängslas för morgondagen, där sjukdom, arbetslöshet och annan olycka lurar. Skall det svenska samhället bli det goda medborgarhemmet måste klasskillnaden avlägsnas, den sociala omsorgen utvecklas, en ekonomisk utjämning ske, de arbetande beredas andel även i det ekonomiska förvaltandet, demokratin genomföras och tillämpas även socialt och ekonomiskt.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Min devis är precis sann och den kommer jag att fortsätta att använda.

      I övrigt publicerar jag din kommentar som ett inlägg i debatten som har noll anknytning till ämnet i blogginlägget.

      Vill du ha dina kommentarer publicerade i framtiden får du hålla dig till inläggets ämne och inget annat Ville-Valle.

      • Ville-Valle

        …du skriver Anders Forss: ”Vill du ha dina kommentarer publicerade i framtiden får du hålla dig till inläggets ämne och inget annat Ville-Vall.” Har du varit och knaprat på piller igen för på vilket sätt förhåller sig inte min kommentar till inlägget ämne? Menar du på allvar att den hemlöshet du skriver om inte har att göra med det klassiska Folkhemstalet som jag tar upp…? Per Albin Hanssons tal visar med all önskvärd tydlighet att dagens arroganta och maktfullkomliga socialdemokrater vanstyr landet och kommunerna så fort de kommer till makten. Hemlösheten är bara ett exempel i mängden Anders Forss. Är det inte dags att du Anders Forss vaknar från din törnrosasömn …

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag menar att du i detta fall försöker lägga ut ett villospår Ville-Valle. Dagens hemlöshet och den problematik som finns runt den beror främst på Alliansens avskaffande av bostadsförsörjningslagen.

          Sedan är socialdemokratiska politiker varken arroganta eller mer maktfullkomliga än politiker från andra partier – Att påstå så är att fara fram med lögner.

          Politikens problem är att vi idag har alldeles för många politiker som kan räknas till gruppen ”politiska broilers” av den anledningen att de ser politiken som ett aktivt karriärval snarare än som ett kall och därför att de aldrig haft ett reguljärt arbete utanför politiken.

  8. Ulf Parde

    Skicka tillbaka tiggarna (som ju varit här mer än tre månader) till deras hemländer så frigörs platser!

  9. Bergis

    Bygg ett hus och slussa alla hemlösa dit. Låt dom få supa ihjäl sig om dom vill i huset. Så löser vi problemet med hemlöshet.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Långtifrån alla hemlösa har alkohol eller missbruksproblem Bergis – För den gruppen är ditt förslag inget alternativ.

      • G-A Karlsson

        OK – jag har ett förslag:
        Sänk bostadsstandarden.

        Mitt förslag vore att använda sig av billigaste tänkbara prefabricerade bostäder där utsatta personer kan bo hyresfritt eller till extremt låg hyra.

        Handlar det om tunga missbrukare så klarar de ändå inte av koncept som ”hyra” och därmed finns ingen poäng att ha hyror för den gruppen.

        Man kan ha ETT specifikt område för t.ex. tunga missbrukare (vi kan kalla det ”nivå 1 = hyresfritt”).
        10 kvadratmeter per person. Detta område kan med fördel ha en vaktcentral i centrum. Bemannad dygnet runt naturligtvis. Området ska erbjuda avgiftningsprogram. Avgiftningsprogrammen bedrivs med fördel bedrivs i lokaler i omedelbar anslutning till vaktcentralen.

        Du kan ha ett ANNAT område (”nivå 2 = 1000 kr/månad förslagsvis) med prefabricerade minibostäder för folk som INTE har missbruksproblem utan har hamnat på obestånd av andra orsaker (t.ex. skilsmässor och liknande).
        Typ ”studentkorridorer” fast inte nödvändigtvis för studenter – och en hyra på typ 1000 kronor i månaden.
        En hel del personer ur den ”icke missbrukande” gruppen kan sannolikt ordna upp sin ekonomi efterhand om deras UTGIFTER kan bromsas ner. 15-20 kvadratmeter.

        Detta område behöver knappast någon vaktcentral eftersom våldsbenägna personer inte placeras här.

        Lyxutrustning som TV och internet ingår INTE i den här typen av bostäder. Här ingår endast det mest nödvändiga: ”Tak över huvudet”, en säng att sova, möjlighet till dusch och tvätt samt en REELL möjlighet för utsatta personer att SJÄLVA ta tag i sin situation.

        Det handlar förvisso om EXTREMT enkla bostäder – men det är tak över huvudet och en möjlighet till nystart. Det är bättre än att ligga i ett dike i minusgrader.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Huruvida vi ska acceptera lägre standard eller inte bör vi ha en debatt om innan det bestäms – vad gäller tunga missbrukare är jag inne på någon typ av tvångsvård givetvis utan hyra för att lösa problemet.

          • Brorson

            Eftersom missbrukare utpekas som en grupp med särskilt stora hjälpbehov i Socialtjänstlagen, finns i praktiken ganska få ofrivilliga uteliggare inom gruppen missbrukare. De flesta har andrahandskontrakt på ett-, två- eller trerumslägenheter i förorterna eller ytterstadsdelar. Problemet är att de inte vill bo i dessa lägenheter, utan föredrar att sova i truppuppgångar, soprum eller på gatan i centrum. När det blir kallt vill de ha centralt belägna härbärgen.

            Varför inte ge dem, det som de själva vill ha, när det faktiskt skulle billigast för samhället, när de uppenbarligen föredrar liten yta och låg standard centralt framför stor yta och hög standard i periferin? I så fall skulle ju dessutom bra lägenheter för skötsamma bostadslösa frigöras i ytterområdena. Vi har i Sverige en tendens att säga att bara det bästa duger. Det blir i praktiken det bästa eller ingenting…. och så tror sig ansvariga politiker ha gömt undan den synliga misären.

        • Kim

          Håller med om att man borde lätta upp byggkraven rejält för att kunna bygga billigare.

          Däremot fungerar det inte att bygga hela områden för vissa sociala grupper. Alla ställen där man försökt visar det sig att de områdena blir förfallna och hamnar utanför samhället. Tyvärr. I sak kan man göra det du beskriver, men ”spränga in det” i områden som riktar sig till ”allmänheten”.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Vi ska alltid sträva efter blandade upplåtelseformer i alla bostadsområden för att undvika segregation – För människor med pågående missbruksproblem är tvångsvård den enda lösningen som jag ser saken.

            I övrigt ser jag en återinförd bostadsförsörjningslag som en bra och permanent lösning då en sådan innebär att kommunerna inte kan krypa undan sitt ansvar.

  10. Bertil

    Allt är tydligt bara man öppnar ögonen. Lägg märke till hur Samhället blivit sedan
    Nyliberalismen erövrade främst Västländerna. Även tydligt är vad som skett vad gäller EU och EU-inträdet.

    Vad har skett. Ja öppna upp ögonen. försämrad a-kassa i flera steg slutklämmen kom 2007 när A-kassan sänktes med minst 30% allt bollades över till ekonomiskt starka människor.
    Samma skedde med sjukförsäkring.

    På det har skulder ökat bostäder blivit en marknad vilket betydde att under 15 års tid så byggdes knappt några bostäder allt för att ägarna skulle få enorma vinster. Skuldfällan är enorm i dag för många unga och genom att pengar blir mer och mer elektronisk så vet dagens unga inte vad pengar är. Man får ingen utbildning om det i skolor hellre.
    Om så skulle ske skulle säkert rå kapitalism stoppa sådant.

    Vi har sett invandring öka detta för att Nyliberalismen medvetet skapat flyktingströmmar för att slå sönder löner och låglöner.
    Vi ser tiggare sånt som utrotades under socialismen . Vi ser allt mer psyktisk sjuka som inte får vård. Eller att man driver folk till psykiska sjukdomar när de av annan anledning blivit sjuka och de
    blir utförsäkrade.

    Högern de fortsätter slå mot utsatta ord som sänkta trösklar skambelägga bidrag är nåt av de råa förslag som läggs fram av äckligt flinande högerpolitiker,

    Sen låtsas man stå där som fågelholkar och skrika ”vad fick jag för pengarna” detta när man smitit från skatt tror sig vara nåt helgon när man fått 1000 ggr mer i lön än en vanlig knegare.
    !000 ggr mer i lön för att pumpa staten på skattemedel se till att avskeda folk och att gynna rå kapitalism.

    Nä en sak är säker Vi behöver mera Castro en som värnade kärverksamheter gav stöd åt fattiga jagades som ett villebråpd med 600 mordförsök.

    Idag ser man hur flata folk är man skottar ta me fanken inte av sina hus snön på taket man ser inte ett dyft. Jag fattar det inte Hur kommer det sig att merparten av Svenska folket blivit menlösa lengräddade och ser framåt med lasersyn.
    Svenskar har blivit som Reinfeldt sa det Sovande folket tyvärr ännu mer sedan reinfeldt själv styrde och lurade ett helt Land.

    • Kim

      Ja, Castro är ju en härlig referens. Cuba lyckades ju verkligen utvecklas. De har ju verkligen legat i framkanten av utvecklingen. Och oliktänkande har ju fått gått om plats och inte behövt känna sig förföljda.
      Rödvinslogik. Jisses …

  11. Leif Andersson

    Helt enig med dig med reservationen att detta gäller svenska medborgare. Övriga länders medborgare kan vi inte ha ansvar för.

    Mitt förslag är att låta en utredning bedöma hur många svenska medborgare det kan handla om och sedan beräkna den årliga kostnaden att förse denna grupp med boende. Sedan införs en speciell skatt för de med störst bostadsförmögenheter och som tjänat mest på bostadsbristen som bekostar detta.

  12. Ludvig

    Vem har råd med 8000 kr i hyra om inkomsten nästan inte är mycket mer. Så ser det ut för många uteliggare och de flesta saknar också riktiga jobb. Problemet är enkelt förstå men svårare lösa. Byter vi regering torde det bli ännu värre om Liberalerna får igon sina marknadshyror. Det måste bli mer vänsterpolitik om vi ska ha en chans rätta till alla problem som mestadels uppstod under förra regeringen.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är det problemet mitt inlägg ämnar att lösa Ludvig – Lös inlägget så får du se hur.

      • Brorson

        ”Vem har råd med 8000 kr i hyra om inkomsten nästan inte är mycket mer”, frågar Ludvig. Anders Forss har visat sin monumentala okunnighet om allt han försöker diskutera genom att inte kunna svara på en så enkel fråga. Rätt svar: Alla som inte omedelbart kan få tag i en lägenhet med lägre hyra. Men socialtjänsten kommer att kräva att du ställer dig i kö till en lägenhet med lägre hyra. Om inkomsten inte räcker till hyra och övriga nödvändiga levnadskostnader, enligt den av regeringen beslutade socialnormen, har du rätt till ”utfyllnad” från socialtjänsten.

        Om du har familj, gäller andra (och högre) beloppsgränser. Om du har familj och en hyra på 8.000 kr kommer socialtjänsten inte att kräva att du på sikt skaffar en billigare lägenhet för att få utfyllnad. Det förekommer att stora invandrarfamiljer får utfyllnad på åtskilligt mer än 10.000 kr/mån. Det har även etniska svenskar, som lever under likartade ekonomiska förhållanden, rätt till.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det är just frågan om hyresnivåer och tillgången på bostäder som jag avser lösa med en återinförd bostadsförsörjningslag – med en sådan på plats tvingas socialtjänsten betala mellanskillnaden om så behövs. Att man sedan står i kö till en bostad med lägre hyra medan man bor kvar i en med högre hyra ser jag inte som något problem då det akuta problemet med hemlöshet lösts.

          • Brorson

            Du har ju inte läst vad jag har skrivit. Det behövs inte någon ny bostadsförsörjningslag för att lösa problemet med någons akuta hemlöshet. Socialtjänsten är skyldig att betala skillnaden mellan någons inkomst och övriga nödvändiga levnadskostnader SAMT hyran för den bostad som personen lyckas få tag i, även om hyran ligger över beloppsgränsen. Problemet som jag har försökt förklara för dig är att de ”löss i den röda fanans veck”, som bestämmer över vissa kommunala bostadsbolag vägrar rätta sig efter beslut av socialtjänst och /eller kronofogde om utfyllnad respektive förbehållsbelopp till hyra. Detta är helt förödande i kommuner med en enda dominerande hyresvärd.

            I kommuner med konkurrens på hyresmarknaden finns en chans även för låginkomsttagare och klienter hos kronofogden att hyra hos något privat bostadsbolag. Så är fallet i den kommun, som jag bor i, tack vare omfattande utförsäljningar av det tidigare helt dominerande kommunala bostadsbolagets bestånd. Bostadslösa, som nekats bostad av det kommunala bostadsbolaget, kunde efter privatiseringen hyra precis samma bostäder av den nye ägaren; som har förklarat sin affärsidé: ”Personer med skulder hos kronofogden är våra bästa hyresgäster, som alltid betalar hyran i rätt tid, eftersom de är livrädda för att bli bostadslösa en gång till.”

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag är medveten om det du anför och har därtill läst det – Min uppfattning är att det fortsatt kommer att leda till att många kommuner försöker smita undan sitt ansvar och det är endast en återinförd bostadsförsörjningslag som leder till en permanent och hållbar lösning av problemet Brorson.

  13. Brorson

    Om du för en gångs skull ville lämna det förgångna och i stället söka lösningar på nutidens och framtidens problem, så skulle du upptäcka att det finns en ”quick fix”. Varför göra om det förgångnas misstag, som i bästa fall löste dåtidens problem. Vilken bostadsförsörjningslag vill du återinföra? Det har nämligen funnits två lagar, som har kallats så. Det är också på tiden att du slutar prata om ”alla människors lika värde”, om du inte pratar om lagerlokaler för slavmarknader. Det är ovärdigt att sakna egen bostad,,,,

    Det behövs kännbara straff för fastighetsägare som nekar bostad utan saklig grund. Det finns ju straff för fastighetsägare som nekar hyra ut p.ga. av etnicitet (annan än svensk), hudfärg, sexuell läggning, sexuell identitet (män som tror att de är kvinnor, som har fötts i hel kropp eller tvärtom) och sexuellt uttryck (män, som klär sig i kvinnokläder). Varför inte utvidga begreppet ”utan saklig grund” till alla diskrimineringsgrunder?

    Det är med andra ord dags för S att sluta med den s.k. identitetspolitiken, som går ut på att diskriminera den etniska och heterosexuella majoriteten i Sverige. Det är dags att verkställande direktörerna för de s.k. allmännyttiga bostadsbolagen får skaka galler, exempelvis VD:n för Malmö Kommunala bostadsbolag (om bolaget inte nyligen har bytt VD) som tidigare var statssekreterare, s, i Göran Perssons regering. Jag vill gärna använda Bertils uttryck för att beskriva dessa löss i den röda fanans veck. Häng ut och låt dem skämmas, för att de har hittat på diskriminerande uthyrningsregler, som driver nekade personer i döden. på en parkbänk.

    Den senaste bostadsförsörjningslagen ska inte alls återinföras, eftersom den fråntog ägarna av små hyresfastigheter bestämmanderätten över sin privata egendom och påtvingade dem oönskade grannar. Det var en så absurd lag, så att den i praktiken nästan aldrig tillämpades. En sjuklig pensionär, som hade köpt en fastighet med två lägenheter för att själv bo i den ena, tvingades lämna den en till den då obligatoriska kommunala bostadsförmedlingen. Må sociadlemoratin aldrig mer skämma ut sig med den formen av vänsterextremism, ren stöld frå ”småfolket”.

    Den ändring av diskrimineringslagen, som jag efterlyser, ska drabba kommunala och privata fastighetsägare, som äger så många lägenheter, så att de har en dominerande ställning på hyresmarknaden i en hel ort över bynivå. Som by räknas en tätort med under 200 invånare. Detta innebär att fastighetsägare med över c:a 20 lägenheter kommer att omfattas av den nya diskrimineringsgrunden. Du har inte förstått vad det handlar om, eftersom du vill ge Löfvén (Varför inte också en ev, borgerlig statsminister?) hela nästa mandatperiod för att fixa denna diminutiva lagstiftning? Det borde vara gjort före höstens val, innan de kalla höstnätterna slår till.

    Själv verkar du försvara rådande diskriminering, när du skriver att hemlösheten. När du skriver att hemlösheten ”varken är missbrukare eller människor med stora skulder till Kronofogdemyndigheten eller andra utan är hemlösa därför att deras inkomster ses som allt för låga för att de ska kunna erbjudas en bostad” Att man har ett för grannarna störande levnadssätt (bl.a. på grund av grovt missbruk) ska naturligtvis även i fortsättningen vara en laglig grund för fastighetsägare att vägra hyra ut till personen ifråga.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det finns ingen riktig quick-fix Brorson – En återinförd bostadsförsörjningslag är det närmaste en sådan vi kan komma.

  14. Brorson

    Och naturligtvis också det förhållandet att den sökande har för låg disponibel inkomst för att betala den aktuella hyran. Och det har både socialtjänstens och kronofogdens klienter, vad gäller lägenhetsstorlekar i förhållande till den enskilds eller familjens behov. Går det inte att få lägenhet i denna storlek, kan fogden bevilja ett högre belopp till hyran, tills lämplig lägenhet blir ledig. Fogdens beviljar avdrag på upp till 7.200 kr /mån till hyra för ensamlevande, och alltså mer för familjer. Men lössen i den röda fanans veck,

    VD:a och styrelseledamöterna i flertalet kommunala bostadsbolag rätter sig inte efter myndighetsbeslut – fastän de själva inte drar sig för att använda fogdens tjänster, när någon försumlig hyresgäst ska vräkas. Jag har försökt ta reda på vilka råd som från SABO (de s.k. allmännyttiga bostadsbolagens intresseorganisation) Men det krävs inloggning för andra än förtroendevalda och anställda i bolagen. Detta är en bostadspolitisk skandal.

    Några nya tvångslagar för missbrukare behövs inte heller. Problemen kan lösas inom ramen för de tvångsvårdlagar, som redan finns. Men naturligtvis ska bevisbördan ligga på fastighetsägaren att missbruket är så grovt att det utgör hinder för ett normalt, skötsamt boende. Och var finns platserna till all tvångsvården, när kommunerna har sparat på missbrukarvården, och behandlingshemmen har gjorts om till HVB-hem för ensamkommande ”barn”.

    Hemlösheten bland svenska män (och en del svenska kvinnor) beror inte på att det byggs för lite, och inte på att alla nybyggda lägenheter är för dyra. Det beror på stöld av offentlig egendom, genom att direktörer i kommunala bostadsbolag, genom SABO, försöker driva igenom en gigantisk privatisering och därigenom att dessa direktörer behandlar ”allmännyttan” som om den vore deras privategendom. De försöker bl.a. tvinga landets kommuner att införa något som kallas ;”social housing”, där man inte får bo om man har för HÖG inkomst.

    De vanliga kommunala bostadsbolagen ska bara erbjuda högstatusbostäder till höginkomsttagare. Genom orimliga inkomstkrav på bostadssökande genom även S-styrda kommuner i Stockholms län ”gentrifiering”, vilket innebär att endast höginkomsttagare får bo i de centrala och mest attraktiva stadsdelarna. En av dessa S-styrda kommuner skryter med ”Alla har ätt att bo i vårt kommunala bostadsbolag, men inte var som helst i kommunen.” Om hyran är 12.000 kr, ska man ha en disponibel inkomst efter skatt på minst 36.000 kr. Det räcker inte ens med att han tillräckligt välfylld plånbok och pengar över till dyra utlandsresor. Det räcker ändå inte.

    Huset som brann i en Londonförort för något år sedan, med ett sjuttiotal innebrända var ett fuskbyggt ”social housning”-hus. I glesbygderna runt om i landet finns gott om lediga lägenheter, som fattigpensionärer i Stockholm skulle kunna hyra. Men de får inte. Fastän deras pensioner räcker till hyran. Och f.ö. finns ju statligt bostadstillägg för pensionärer.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är detta jag vill ändra på Brorson – med en fungerande bostadsförsörjningslag på plats har allmännyttans bolag inget annat val än att förse alla med en bostad utan att förts titta på den enskildes ekonomi.

      • Brorson

        Ibland undrar jag hur det står till där uppe hos Anders Forss. Jag har just skrivit att det finns en ”quick fix” och har beskrivit hur den skulle fungera. Det handlar alltså om att införa en ytterligare diskrimineringsgrund i den diskrimineringslag, som redan finns. Så att det alltid kommer att krävas saklig grund för att neka någon att hyra en lägenhet hos ett bostadsbolag som äger över 20 lägenheter.

        Men du vill inte se verkligheten. Vadå, ska fastighetsbolaget inte ens titta den bostadssökandes ekonomi? Eftersom det finns lägenheter i alla möjliga storlekar och hyresnivåer, och ett hyreskrontrakt är en långsiktig ekonomisk relation och det finns ett besittningsskydd , har hyresvärden ett berättigat ekonomiskt intresse att kontrollera att sökanden har råd med hyran, även vid arbetslöshet och andra ekonomiska avbräck. Du går ju inte in i en sakdiskussion om vad som bör anses vara en rimlig ekonomisk marginal.

        Naturligtvis räcker det med en inkomst som motsvarar kronofogdens förbehållsbelopp för övriga levnadskostnader utöver hyran vid en hyresnivå, som fogden accepterar (max 7.200 kr /mån för en person, eller mer om det saknas lägenheter med den hyresnivån eller lägre. Socialtjänsten tillämpar samma nivåer, men marginalen för övriga levnadskostnader är lägre. Ska man inte ha rätt att ha en bostad, om man har en inkomst på de nivåer, som regeringen har beslutat ska gälla som socialnorm respektive förbehållsbelopp hos fogden?

        Vad sedan gäller missbrukare, så har de – till skillnad mot skötsamma personer, som har låga inkomster, rätt till andrahandskontrakt genom socialtjänsten, som hyr lägenheten i första hand av något bostadsbolag. Genom denna andrahandsuthyrning sätts besittningsskyddet för den boende ur spel. Men det spelar i praktiken ingen roll, eftersom en missbrukare som blivit av med sitt andrahandskontrakt, har rätt till ett nytt andrahandskontrakt.

        Om en missbrukare missköter sitt boende gång på gång, så att de inte får några fler andrahandskontrakt, så uppfyller de alla kriterier för tvångsvård enligt nu rådande lag. Jag har sett hyreslägenheter hos kommunala bostadsbolag, som har varit helt sönderslagna av missbrukare med andrahandskontrakt. Det har varit så kraftig åverkan, så att de måste ha använt verktyg. De flesta missbrukare och kriminella, som sover ute eller i kvartar, saknar inte bostad. De vill inte bo i sina bostäder, därför att de ligger i förorterna eller i ytterstadsdelar. När det blir riktigt kallt, kräver de centralt belägna härbärgen för att inte frysa ihjäl.

        Du har hittat på problem, som antingen inte finns eller kan lösas med ett penndrag, om bara den politiska viljan finns, för att ge stöd åt dina förfärliga socialiseringsidéer. Jag håller kanske inte med Jonny om att all socialism leder till diktatur. Men försök då bevisa att ”demokratisk socialism” är något reellt existerande och inte ett annat ord för diktatur. Direktörernas diktatur över egendomslösa och småägare.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det står mycket bra till där uppe hos mig Brorson – Den så kallade quick-fix du vill införa fungerar inte och löser inte problemen – Det gör däremot det förslag jag skrev om i inlägget.

          Därtill måste vi gå på djupet och gå vidare och lösa anledningen till att människor blir hemlösa och först när det är gjort kan problemet anses vara löst permanent.

      • Brorson

        Bostadsförsörjningslagen behöver naturligtvis inte ”återinföras”, eftersom den aldrig har upphävts. Om du inte syftar på någon av de äldre bostadsförsörjningslagen, antingen den som låg bakom det ur bostadssocial synpunkt misslyckade miljonprogrammet eller den lag, som förbjöd ägare av mindre hyresfastigheter (ner till två lägenheter) att själva välja hyresgäst. Dessutom är kommunerna skyldiga att skaffa fram bostad åt hemlösa som vistas i kommunen. Saknas ledig lägenhet är kommunen skyldig att ställa upp med hotell eller vandrarhem, Gör dem det?

        Med din föreslagna bostadsförsörjningslag blir det alltså ännu en lag som kommunerna kan bryta mot. Vad du inte känner till, är att politiker (både S och Borgerliga) har hotat socialsekreterare med uppsägning om de följer lagen. Det har blivit ännu värre med anvisningslagen, som tvingar kommuner att omedelbart skaffa bostad åt asylanter, som har fått uppehållstillstånd och har tvångsförflyttats ”dit där jobben finns”, d.v.s. storstadskommuner med bostadsbrist. Där dessa asylanter går före kommuninvånare, som har stått i bostadskö under åratal och äntligen har en bra köplacering.

        Mitt förslag, att införa en ny diskrimineringsgrund i diskrimineringslagen med direkt straffansvar för den som nekar någon bostad utan saklig grund, är det snabbaste och mest effektiva. Det skulle drabba både kommunala och privata hyresvärdar, och alltså över en enda natt öppna en hel kommuns hela hyresmarknad för bostadslösa. Det skulle bli direkt straffbart för bolagens VD:ar – ellar andra beslutande tjänstemän – att inte godta beslut av socialtjänsten eller kronofogden om förbehållsbelopp till hyra,

        Problemet med din socialiseringsiver är att du vill att den offentliga sektorn ska gapa över mer än vad politiker klarar av att styra med demokratiska metoder, vilket skapar enväldiga chefer som missbrukar sin ställning och för de formellt ansvariga politikerna bakom ljuset. Det offentliga ägandet av sådant, som med fördel kan ägas och förvaltas av den privata sektorn, måste reduceras till vad fritidspolitiker har tid och kunskap nog att sätta sig in i. DET är demokratisk socialism.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Bostadsföresörjningslagen i dess ursprungliga mening avskaffades av Alliansen för att säkerställa att allmännyttan inte kan hyra ut till människor som saknar ekonomisk förmåga enligt schabloniserade regler – Detta för att göra enligt dem undvika att allmännyttan konkurrerar med privata hyresvärdar.

          Detta ska rättas till genom att göra precis det jag skrivit om i inlägget – Den lag jag vill rätta till påverkar bara kommuner och allmännyttiga bostadsbolag och inte privata hyresvärdar.

          • Brorson

            Kan du förklara varför ”sexuellt uttryck” (män med lösbröst och kvinnokläder) är en diskrimineringsgrund, men inte en låg med säker inkomst, som räcker till både hyran av aktuell lägenhet och övriga levnadskostnader enligt regeringens beslut om socialnorm och förbehållsbelopp?

            Varför ska vi inte ha en jämlik diskrimineringslag? Du är inte relevant som politiker, eftersom du hårdnackat vägrar ta till dig kunskap, som andra som verkligen har studerat problemet, kan bidra med. Och varför skulle pensionärer, som inte har något jobb att gå till, inte kunna bo i glesbygdskommuner med lediga bostäder? De skulle ju bidra till ökad efterfrågan, vilket skulle skapa nya jobb i de kommunerna…. Varför ska asylanter, som har fått uppehållstillstånd tvångsförflyttas till storstadskommuner, där det går ännu fler sökande på varje ledigt jobb än i de kommuner, där de har bott som asylsökande?

            Det är en ynkedom att skylla på alliansen, när det har gått nästan fyra år sedan alliansen senast styrde? Hur kan du ens inbilla dig, att bostadslösa som överväger att rösta på SD i höstens val. ska rösta på S i stället, med sådana S-företrädare som du, som inte VILL lösa de mest akuta problemen förrän i slutet av nästa mandatperiod? Jag har med min kunskap om bostadsmarknaden, och den är inte liten, givit dig chansen att sticka ut om S-politiker genom att peka ut lösningar på kort sikt på akuta problem.

            Så länge du fortsätter med den stilen, har Alexander alldeles rätt i sin karaktäristik av dig som person.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Vad det första du skriver har med texten i inlägget at göra har jag svårt att förstå.

            Självklart ska vi ha en jämlik diskrimineringspolitik – Jag kan inte minnas att jag i något fall utryckt att jan anser att så icke ska vara fallet.

            Att det är Alliansen som avskaffat bostadsförsörjningslagen råder det inga tvivel om och att det är avskaffandet av den som lett till ett ökat antal hemlösa råder det inte heller några tvivel om. Att förändra tar tid och nu är tiden mogen för att återinföra bostadsförsörjningslagen vilket är vad jag argumenterar för i mitt inlägg Brorson.

            Kortsiktiga lösningar blir aldrig bra lösningar – Min inställning är att problem ska lösas från roten så att lösningen blir permanent och långsiktig – den typen av lösningar är de som blir bäst för alla i längden och det är sådant vi som politiker ska ägna oss åt om vi i akt och mening menar allvar med att förändra samhällsbygget till det bättre.

  15. Per Kjellén

    Det behövs ingen ny lag.

    Regeringsformen 74 §2 innehåller: ”Särskilt ska det allmänna trygga rätten till arbete, bostad ……..

    Jag har frågat vad ’det allmänna’ står för och fått svaret att här menas staten. Vad menas med ’rätten till…….bostad ’. För en vanlig medborgare betyder detta att med rätt till bostad, så skall staten ansvara för att medborgaren får detta. Men det håller inte våra politiker med om. De läser paragrafen så här: ’Det allmänna skall trygga rätten till bostad för politiskt engagerade medborgare i det Socialdemokratiska Partiet’ och det har media gång på gång påvisat.

    Medborgarna läser inte Regeringsformen därför att de vet att vad som där står inte skall tas för uppriktigt menat av lagstiftaren utan allt vad där står kan brytas av något som kallas ’praxis’.

    Regeringsformen har inga straff bestämda i sina paragrafer. Detta därför att brott mot grundlagen hanteras i annan ordning. Brott mot regeringsformen medför att statschefen entledigar (svenska för avskedar med bibehållen lön) statsminister och regering. Men de finurliga Socialdemokraterna har sett till att statschefen = Socialdemokratiska partiets ordförande och i den organisationen gäller solidaritet,

    Jag ville ropa ’Upp till kamp’ till medlemmarna i Moderaterna men då tog de fram en bok som hette ’Det sovande folket’ och bad mig gå och lägga mig. Är det vår medborgerliga plikt att gå och lägga oss?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det behövs en återinförd bostadsförsörjningslag – Det är efter det att Alliansen avskaffade den som problemen med hemlöshet eskalerat.

      • Krister

        Bostadsminister Stefan Attefall (KD) meddelade i Dagens Nyheter
        att han har för avsikt att skärpa lagen om kommunernas
        bostadsförsörjningsansvar./2011.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det skedde aldrig och det är därför jag vill rätta till saken på ett permanent sätt genom att återinföra den för alla så viktiga bostadsförsörjningslagen.

          • Brorson

            Det skedde 2012 eller 2013. Men efter regeringsskiftet har ingenting hänt, förutom att regeringen har förvärrat bostadssituationen i storstäderna genom införandet av anvisningslagen, som innebär att asylanter, som har fått uppehållstillstånd tvångsförvisas från asylboendena i glesbygdskommunerna till storstäderna. Detta är ett led i regeringens övervältring av kostnaderna för invandringen från staten till kommunerna. Och det har inte ett dyft att göra med tillgången till arbete, utan med tillgången till kommunala skattekronor för invandrarnas försörjning.

            Det var allt från gamla brukshotell till riktiga och relativt moderna hyreshus, som fungerade som asylboenden i glesbygderna. Dessa hus hotas nu återigen av rivning. Det finns ingen bostadsbrist i Sverige, om man ser till antalet invånare och totala antalet bostäder i landet. Vad som behövs, är ingen ny bostadsförsörjningslag utan en livsmedelsförsörjningslag, som förbjuder all byggnation av bostäder, arbetsplatser och parkeringsplatser på landets bästa åkermarker, som råkar ligga runt storstäderna.

            Vi har en glesbygdsfientlig regering, som hittar på nya och höjda skatter för glesbygdsbor, som redan har landets högsta kommunalskatter, utan att dessa skattebetalare får något tillbaka. Det behövs en återbefolkning av landets glesbygdskommuner, och varför inte börja med personer, som har sin försörjning från staten (pensionärer och statstjänstemän), vartill staten måste återta försörjningsansvaret för arbetslösa invandrare. Vilket sammantaget skulle ge en kraftig ökning av efterfrågan på bostäder, varor och tjänster i glesbygdskommunerna, så att deras yngre befolkning stannar kvar.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Publicerar som ett inlägg i debatten så att läsarna kan läsa din hemsnickrade teori Brorson – Att inland och glesbygd måste återbefolkas ser jag som självklart och min tro är att regeringens satsning på glesbygden är en bra start på det arbetet.

      • krister andersson

        Och du citerar den gamla kommunistiska floskeln ”av var och en efter förmåga………” utan att se
        det gapande hålet i det resonemanget så jag skall påpeka det för dig, vem avgör vad jag kan erbjuda och vad jag behöver?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det är ingen kommunistisk floskel utan en bärande del av vår socialdemokratiska ideologi att använda det uttrycket i dagligt bruk i politiken Krister.

  16. Johnny

    Börja med att införa dödsstraff för politiker och tjänstemän som inte levererar bostäder till alla som behöver.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Låter som ett radikalt straff i ett land där dödsstraff inte finns och i en tid där många arbetar för dödsstraffets avskaffande.

  17. Oscar

    Det är ju lätt för er att håna bostadslösa. Tyvärr har vi ett klimat där vintern är kall och man riskerar att dö av förfrysning.Jag äcklas av era åsikter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.