Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

MP utgör ett hot mot en seriös miljöpolitik och en seriös miljödebatt.

Det ligger oerhört mycket sanning i uttalandet om att MP smutsar ner och förstör hela miljöpolitiken när de så hårdnackat vill förbjuda alla dieselbilar utan att det föregås av en seriös debatt i ämnet.

För mig är klimathotet och miljödebatten allt för viktig för att smutsas ner då alla sådana ansatser gör att människorna helt tappar intresset för att aktivt följa med och delta i denna för mänsklighetens överlevnad så viktiga debatt.

När vi pratar bilar och utsläpp ska vi inte låsa oss vid det ena eller andra drivmedlet utan bredda debatten och prata om fossila drivmedel versus fossilfria drivmedel – Gör man det hamnar debatten om dieselmotorn i ett helt annat läge.

Dieselmotorn är utan omsvep den förbränningsmotor som har högst verkningsgrad av alla – Tankar man den med HVO vilket är helt fossilfri biologisk diesel sjunker utsläppen av NoX, koldioxid och partiklar och helt plötsligt är dieselmotorn en miljövänlig motor.

Det fina i kråksången är att de flesta moderna dieselmotorerna går att köra på HVO utan större ingrepp – Något som gör att alla vanliga människor som redan investerat i en bil med dieselmotor kan fortsätta att köra dem med gott samvete.

Det innebär självfallet inte att vi ska avstå från att debattera hur vi på bästa sätt ska nå ett helt fossilfritt och helt utsläppsfritt samhälle.

MP:s hårdnackade inställning i denna fråga är som sagt skadlig för hela miljödebatten – Därtill vill jag påstå att MP med sina premier till elcyklar och annat bara tänker på de människor som lever och bor i Stockholms innerstad och andra liknande områden.

Sverige ser inte ut på det sättet och vill man som jag att hela Sverige ska leva kan vi inte ha en miljöpolitik som straffar alla som inte bor i Stockholms innerstad.

En hållbar miljöpolitik måste omfatta hela Sverige och ta fasta på att inte diskriminera och bestraffa de som bor i glesbygd och därför är beroende av den egna bilen.

Med allt detta sagt vill jag rikta en uppmaning till Stefan Löfven och mina partikamrater i riksdagen att ta tag i frågan och skapa sans och sunt förnuft och ordning och reda i miljödebatten.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

65 kommentarer

  1. Alexander

    För Socialdemokraterna är makten viktigast och därför tillåter man extremisterna i Miljöpartiet att sakta men säkert sänka landet.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att det skulle vara så är att ha en förutfattad mening som inte är förankrad Alexander.

  2. Bertil

    Diselbilar och allt med det har med införsel av Elbilar att göra.
    massor drivs med disel och det gäller lastbilar Traktorer o.s.v
    Det är egentligen det som det handlar om .

    Ersätta de tunga delarna inom Diseln och då börjar man med den vanlige lille knegarens diselbil.
    Detta har helt klart med införsel av elbilar. Sen får man motivation byta ut tunga fordon till el och det är då vi verkligen ser skillnaden.

    Mp är nog rätt duktiga på miljögrejer där tror jag inte sossarna hänger med.
    Men sen har allt med ekonomi att göra och där ligger nog Mp i lä gentemot sossarna

    Jag tror Anders har för många ämnen han surrar inom så det är omöjligt kunna allt och sätta sig in i allt.
    Men det hindrar inte att han lägger åsikter, för av det kan debatter skapas.
    Det är även så man kan lära sig mer.

    Vill man få svar så kan man t.o.m provocera fram en korkad åsikt som sen ger ett konstruktivt och upplysande svar.

  3. Sven i Lappland

    De nya bilarna som monteras på ett ställe dit alla delar kommer från hela världen, i de gamla som delarna tillverkades på ett enda ställe är miljövänligare än de nya.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Lokal tillverkning blir alltid miljövänligare Sven så här är vi överens.

  4. Brorson

    Mp:s mål är att öka nybilsförsäljningen och att med motorbranschens stöd sitta i nästa regering oavsett om den är S- eller M-ledd. Strategin är att smed hjälp av allianspartierna (som inte vill räkna ut Mp som möjlig regeringspartner) sänka väljarstödet för S så mycket det bara går samt att förmå motorbranschen att stödja Mp i stället för att starta bilistuppror runtom i landet mot Mp

    Vi ser ju nu i spalterna hur de borgerliga partierna angriper S, men tiger om Mp, som gärna ser ett starkt SD, som en slags stora stygga vargen som skrämmer lilla rödluvan att rösta på. Mp. Ett starkt SD fås genom att f.d. S-väljare, som röstade på SD 2010 och 2014 ska göra det i årets val också. Med S-delens av regeringen ständiga eftergifter åt Mp är det stor risk att ännu fler f.d. S-väljare kommer att straffa S i årets val.

    Mp har inte bara smutsat ner miljödebatten, utan är också i färd med att rasera demokratin. Det är inte rimligt att ett parti, som balanserar på 4-procentspärren några månader före valet, ska tilltvinga sig regeringsposter genom utpressningspolitik. Det är ju faktiskt Mp som är förebilden för SD:s s.k. vågmästarpolitik.

    Mp är det mest mutkänsliga av riksdagspartierna. Med den interna regeln att Mp-politiker bara får ha politiska uppdrag under högst tre mandatperioder och vanan att leva på stor fot med statsrådslöner måste Mp-statsråden tillförsäkra sig höglönejobb inom den privata sektorn efter den politiska karriären.

    Det gäller att inte stöta sig med framtida arbetsgivare. ”Volvos värde varar” ska helst glömmas, Genom att med politiska medel (missbruk av regeringsmakten) sänka andrahandsvärdet på väl fungerande begagnade bilar, ökas utskrotningen till att omfatta även relativt nya bilar, och nybilsförsäljningen ökar

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Publicerar som ett inlägg i debatten – Därtill ett som redovisar rena konspirationsteorierna.

      • Brorson

        Har du själv någon bättre förklaring till Mp:s agerande? Har du själv någon bättre förklaring till S-delens av regeringen agerande? Mp, som i grunden är ett borgerligt parti har, inga skrupler för att stödja alliansen. Svansen viftar på hunden. I diskussioner med mig har en ledande socialdemokrat bekräftat att orsaken är att man vill undvika en upprepning på riksplanet av det som hände i region Skåne, när Mp inte fick det de ville ha av S. Det blev alliansstyre.

        Lyssna på Jimmie Åkesson. Eller på Annie Lööf, som har förklarat varför C inte vill ha något allianssamarbete med SD. Åkesson har bekräftat att Lööf hade rätt, när hon sa att SD inte kommer att bli någon dörrmatta åt alliansen. Eller med andra ord: I ett ev. regeringssamarbete mellan alliansen och SD, kommer SD att agera på samma sätt som Mp gör i regeringssamarbetet med S.

        Fastän då kommer det förstås att handla om annat än dieselbilar …Finns det öht något försvar för att Mp får driva Sverige vart de vill, men inte SD som har minst fyra gånger större väljarstöd? Varför ska det vara möjligt att styra i minoritet, som Löfvén har sagt? Med hur liten minoritet om inte SD:s drygt 16 % är mycket nog?

        Jag tycker att det är rätt att utestänga SD från regeringsmakten, men inte bara SD …utan även det parti, som nu – i regeringsställning – agerar som SD förväntas agera i en maktposition.

        För resten styr SD redan, fastän partiet saknar formell makt. Under 20 års tid har SD styrt genom att de andra partierna, och inte minst S, har sprungit åt rakt motsatt håll som SD pekat. När man sent omsider har upptäckt att det inte gav förväntat resultat, har man börjat springa åt det håll, som SD har pekat sedan mitten av 1990-talet. Det är lika fel når det sägs av S eller M, som när det sägs av SD. Det är fel att förvägra religiösa minoriteter deras mänskliga rättigheter, såsom att utöva sin religion och uppfostra sina barn i sin egen religiösa tro.

        Det som redan har skett, att dörren har stått vidöppen för muslimska invandrare, kan inte göras ogjort genom att starta något som gränsar till förföljelse. Det hade kanske varit möjligt att stoppa eller åtminstone begränsa nyinvandringen. Men varje försök i den riktningen av S-delen av regeringen har ju förhalats och saboterats av Mp-delen av regeringen…

        Nu lanserar S-delen av regeringen SD:s assimilationspolitik från mitten av 1990-talet som ett socialdemokratiskt projekt. Denna assimilationspolitik tillkom ju för att SD skulle framstå som ett icke-rasistiskt parti: ”Vi vill inte göra åtskillnad mellan raser. Vi vill ha assimilation, så att många smälter ihop till ett”. Så nu står kampen inom regeringen mellan SD:s utopiska mångkultur och SD:s extrema monokultur.

        Är detta också en konspirationsteori?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag har ingen förklaring till MP:s agerande och vad gäller S-regeringen så tror jag att det beror på att Löfven är noga med att följa de löften han avgett.

          I övrigt så står jag fast vid det jag sagt i inlägget.

          • Brorson

            Löfvén är snarare noga med att följa de löften som förr-förra S-ledaren Mona Sahlin gav till Mp bakom ryggen på sin egen partistyrelse under sensommaren 2008, sedan förhandlingarna om att bilda en vänsterallians, bestående av S,V och Mp, som motvikt mot den borgerliga fyrpartialliansen,hade kört fast under försommaren samma år p.g.a. Vänsterparteits kategoriska vägran att acceptera budgettaket för statens utgifter.

            Sahlin var inte mogen uppgiften som blivande regeringschef och hade ingen respekt alls för att V är ett självständigt parti, som självt bestämmer över sina samarbeten och vilka budgettak man kan acceptera. Det är visserligen sant att V har en tendens att driva överbudspolitik, men de satsningar på det sociala området, som V presenterade i sin budgetmotion under hösten 2008 var både välmotiverade och välbalanserade och torde ha varit möjliga att finansiera genom besparingar på andra områden.

            V hade kort sagt den bästa budgetmotionen, varför det är klart att partiet inte ville avstå från den godbiten för nöjet att några ledande vänsterpartister skulle få titulera sig som ”statsråd”. Sahlin reagerade omoget och lynnigt och ”straffade” V med att säga att partiet aldrig mer skulle få en ny chans att sitta i regeringen. Inte ens om vänsterpartisterna ångrade sig. Vilket de naturligtvis inte gjorde. De var snarare lättade. Utåt sett var Sahlin helt tillintetgjord, men blev troligen kontaktad av Mp i största hemlighet.

            För Mp var de hela tiden efter valet 2006 kraftigt ökade väljarstödet för S ett bekymmer, och när väljarstödet åter började öka under sensommaren 2008, började paniken spridas inom Mp-toppen. Det såg nämligen ut att bli en storskräll i valet 2010, med tydlig majoritet i riksdagen för S + V efter valet.Och kanske rentav egen majoritet för S, som bara behövde öka med ytterligare knapp fem procentenheter för att det skulle bli verklighet – om man tar med i beräkningen alla röster som skulle gå till partier utanför riksdagen . Mp skulle inte få en chans att bedriva sin beryktade utpressnings politik. Och mobiliserade sina femte- kolonnare inne i det socialdemokratiska partihögkvarteret.

            Kd såg ut att åka ur riksdagen och SD såg ut att inte komma in. Om båda dessa scenarion hade blivit verklighet så hade S redan i september 2008 ett tillräckligt stor väljarstöd för helt egen majoritet i riksdagen. Att Sverige stod på tröskeln att få sin första kvinnliga statsminister var så stort, så att ingen frågade vem,, och a denna fenomenala kvinna, vanliga Mona – det var så hon framställde sig själv – egentligen var och skulle kunna uträtta. ”Mannen bakom allt” (en högersosse vid namn Stefan Stern) lyckades övertala Sahlin att uppgången för S bara var tillfällig, trots att uppgången var en trend sedan i oktober 2006, och att Mp var räddningen.

            De socialdemokratiska tjänstemännen inom regeringskansliet, partihögkvarteret LO och TCO samt åtskilliga statliga och kommunala förvaltningar har inge band kvar till arbetarrörelsen och delar ideologisk övertygelse med Mp:: storstadsmedlemmar. De är eller har varit gifta med varandra eller gifter om sig med varandra och har barn tillsammans. De bor ”partitroget” i hyresrätt i fashionabla bostadsområden, där de enda invandrarna lyser med sin frånvaro om de inte anlitas som tjänstefolk, De styr det socialdemokratiska partiet i Sverige, inklusive fackföreningsrörelsens och delvis även Svenska kyrkans (genom Socialdemokrater för tro och solidaritet) politiska agerande.

            De styr mot avgrunden. Stefan Löfvén är inte spindeln i nätet. Han är fånge i spindelnätet.

        • Jonny Disenfeldt

          Brorson –
          Du skriver ”Det är fel att förvägra religiösa minoriteter deras mänskliga rättigheter, såsom att utöva sin religion och uppfostra sina barn i sin egen religiösa tro. ”

          Vänta lite nu. De vuxna har sina rättigheter men deras barn har även de sina grundläggande mänskliga rättigheter inklusive vad gäller religionsfrihet.

          Barnen SJÄLVA ska få växa upp utan påverkan av skola och föräldrar och ha sin rätt att själva fatta beslut om vilken religiös uppfattning eller ateism, som de vill tillhöra.

          Föräldrar ska inte ha rätt att påtvinga sina barn en religion och därmed överrida barnens rättigheter. Av samma anledning ska religiösa friskolor avvecklas,

          • Brorson

            Har du blivit extremsocialist , Jonny? Nu vill du t.o.m. socialisera andras barn. Ateister ska inte bestämma över andra barn än sina egna, om vi följer internationella konventioner som gäller även i Sverige.

  5. Krister

    Varför sitter ni i samma regering då?
    Skyll inte ifrån er.
    Regeringen står bakom regeringens politik till fullo.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag skyller inte ifrån mig Krister och åsikten jag framför är min och inte regeringens.

  6. Felix

    Det är obegripligt hur man kan förbjuda elhybrider inom de här zonerna man tänkt sig. Det måste vara ett utomordentligt bra alternativ. Innanför zonerna använder man elmotorn. Är Mp köpta för att gynna elbilstillverkningen och batterifabriken i Skellefteå?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      PÅ inget sätt Alexander – Tvärt om är vi en förutsättning om vi gör som jag anfört i inlägget.

  7. Brorson

    Anders Forss vill inte tro att Mp är det värsta mutkolvspartiet i Sveriges riksdag. Vilket parti skulle det i så fall vara? Sanningen är ju att Mp-ministrarna med S-ministrarnas stöd delar ut statliga mutpengar till höger och vänster för att mottagarna ska rösta på Mp. Men hur är det med miljöpartisterna själva? Nu när Uppdrag granskning har givit sig på självaste nationalhelgonen ABBA-Björn, så är det bara Mp-ministrarna som har undgått granskande reportage.

    Det kan vara intressant att se hur Mp har avskaffat sina grundprinciper, de fyra solidariteterna, som Mp bildades för att kämpa för. De fyra solidariteterna var ett svar på EU:s fyra friheter, som Mp kämpade mot (liksom man kämpade mot EU-projektet i sin helhet) tills ledande milöjpartister upptäckte att de utestängde sig själva från regeringsmakten om de fortsatte att kämpa mot EU-medlemskapet och för de fyra solidariteterna. Både S och borgarna var ju för EU:

    Jag minns de fyra solidariteterna mycket väl.
    1) Solidaritet med naturen och det ekologiska systemet.
    2) Solidaritet med kommande generationer.
    3) Solidaritet med världens fattiga.
    4) Solidaritet med utsatta i vårt eget land.

    Tjugo år efter bildandet av partiet, hade de fyra solidariteterna reducerats till tre och solidariteten med fattiga och utsatta hade ersatts med ”alla människor”. Ren valtaktik när 20 års erfarenhet visar att fattiga och utsatta hellre röstar vänster (och numera på SD, eftersom även S och V har svikit) än på Mp, som i grunden är ett borgerligt parti med en utopi som ideologi

    1) solidaritet med djur, natur och det ekologiska systemet
    2) solidaritet med kommande generationer
    3) solidaritet med världens alla människor

    Dessa återstående s.k. solidariteter är ju rent blaha, som dock förklarar hur Mp kan stödja IS och kravet att Israel ska utplånas. Även terrorister är mu människor och ingen människa vill väl utplåna de israeliska judarna? Det är Mp:s politik att alla människor ska få göra som de vill och att både offer och förövare, och alla som inte tillhör någon av sidorna men kan få en bomb i skallen, ska få en fristad i Sverige.

    I början av 2000-talet stydes Tyskland av en koalition av S och de Gröna (d.v.s. tyska Mp). Den gamle NATO-motståndaren Joschka Fischer, som påpassligt bytt åsikt i NATO-frågan blev utrikesminister. Snart uppdagades en mutskandal, som förtegs av svenska Mp-vänliga medier, då det visade sig att en av ministerns närmaste män, som hade rekryterats från ministerns eget parti, var insyltad i en liga som sålde falska viseringar från Ukraina till Tyskland. P.g.a. det då rådande kaoset i f.d. Sovjetunionen var det lätt att ta sig in i Ukraina..

    Alla illegala immigranter stannade dock inte i Tyskland. Många fortsatte med sina falska resehandlingar till andra EU-länder, bl.a. Sverige. De smugglades med privatbilar genom Danmark och Öresundsbron, där man gjorde ett kort uppehåll och kastade ut alla ID-handlingar från bron. De kom alltså som ”papperslösa” till Sverige, men vägrade tala om hur de kommit hit.

  8. Björn

    Hur ställer ni Socialdemokrater er till att införa en miljözon i Umeå, som omöjliggör framförandet av en majoritet av Umeåbornas dieselbilar när möjligheten snart finns att besluta om en sådan på lokal nivå?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det finns redan en miljözon vad gäller den tunga trafiken men så vitt jag vet finns inte ens någon diskussion om att införa något liknande för privatbilismen.

  9. Bosse

    Jag håller inte med Felix.
    MP är inte köpta…..pengar kan inte hjälpa dem att få vad de behöver mest, dvs ett högre väljarstöd.
    Men MP är inne på ett kontraproduktivt spår.
    Drev startas i filterbubblemiljöer, där man i stället för att avvakta forskningsresultat, hörsamma tvärvetenskaplig genomlysning och befrämja ett gemensamt byggande av en bättre värld, stänger dörren och sjunger en kampsång.
    (S) borde beröra denna fråga med stor klokskap och försiktighet, och så även medierna….
    Jag förmodar att detta utspel är ”kohandlat” upp på förslagsbordet, men snälla (S), begär att köpet upphävs, innan vi alla drabbas….

  10. Bosse

    Jag håller inte med Felix.
    MP är inte köpta…..pengar kan inte hjälpa dem att få vad de behöver mest, dvs ett högre väljarstöd.
    Men MP är inne på ett kontraproduktivt spår.
    Drev startas i filterbubblemiljöer, där man i stället för att avvakta forskningsresultat, hörsamma tvärvetenskaplig genomlysning och befrämja ett gemensamt byggande av en bättre värld, stänger dörren och sjunger en kampsång.
    (S) borde beröra denna fråga med stor klokskap och försiktighet, och så även medierna….
    Jag förmodar att detta utspel är ”kohandlat” upp på förslagsbordet, men snälla (S), begär att det köpet upphävs, innan vi alla drabbas….

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Publicerar som ett inlägg i debatten innehållande en kommentar till Felix.

  11. pelle

    man kan ju hoppas att några mindre partier ryker i nästa val, eller att gränsen skulle höjas till 8 %

    • andersforss (inläggsförfattare)

      En gräns på 4% fyller funktionen mer än väl men visst vore det enklare med färre men större partier.

  12. Per

    Haha…..Sd fortsätter att öka och S med Löfven minskar, mycket bra för sverige. Skriv gärna en rad om detta att Sd ökar och ökar…! Inte lätt för dej att forsätta ljuga om Sd nu. Du kommer nog att ha väldigt fel om Sd val resultat, men jag har inget problem med det. Det kan bara vara glada miner i kommunen när dom ökar allt mera. ????????????

    • andersforss (inläggsförfattare)

      SD ökar inte Per – SD befinner sig i en nedåtgående spiral vilket du kommer att erfara när valet är över.

      • Krister

        Samma med S i så fall.

        Jag vet inte vad som skulle hända med SD för att de skulle
        hamna på 10 %. Att Jimmy Å plötsligt gifter om sig med din
        frus syster eller att han går in i partnerskap med Bert Karlsson?
        Måla gärna ut dina scenarion…

  13. Alexander

    Anders

    Jag menade naturligtvis att ditt parti är lika skyldiga som Miljöpartiet, eller anser du annorlunda?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att det är så är självklart då vi regerar tillsammans Alexander – Men det är vi som har kraften att ändra på detta och det är det jag i inlägget efterlyser att vi ska göra – I övrigt kvarstår den kritik jag framfört mot MP i inlägget.

      • Brorson

        I en av ovanstående kommentarer har jag beskrivit hur socialdemokratiska partitjänstemän i Stockholm med Må-sympatier har styrt samarbetet med Mp samt hur partiledaren Mona Sahlin, s, gick bakom ryggen på sin egen partistyrelse och lovade ministerposter till Mp.Jag har också skrivit att Mp är det värsta mutkolvspartiet i Sveriges riksdag och hur Mp:s systerparti i Tyskland sålde falska viseringar från Ukraina till Tyskland för vidare resa till anda EU-länder bl.a. Sverige. Men det vet inte Anders Forss, som då befann sig på andra sidan jordklotet och hade helt andra intressen än politik.

        Om vi sedan ser på miljörörelsen i stort, så hittar vi både mutor och ren utpressning mot företag, exempelvis att de ska betala för ”miljöcertifiering- Utebliven betalning leder inte bara till utebliven miljöcertifiering utan också till att man får sina produkter ”rödlistade” med uppmaning till köpbojkott. Varför kallas vissa bilar ”miljöbilar? Det finns inga bilar som är bra för miljön. Vem finansierar Greenpeace?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det har jag läst och precis som detta publicerat som ett inlägg i debatten så att andra kan läsa vad du skriver.

  14. Brorson

    Mona Sahlin var socialdemokratisk statsministerkandidat i valet 2010. I valrörelsen framträdde hon alltid flankerad av de båda miljöpartistiska språkrören,som genom att trycka sig tätt intill henne visade att de ägde henne. Vänsterpartiets Lars Ohly bakgrunden, uppe i högra hörnet. En parodisk efterapning av de otaliga bilderna på de fyra alliansledarna tätt tillsammans.

    Sahlin lyckades med bedriften att reducera väljarstödet för S med nästan 30 % jämfört med september 2008. Hon räddade alliansregering och hon släpade in SD i riksdagen, genom att ligga bakom alla proteströsterna på SD. Det var gamla S-väljare som markerade mot det de såg: Mona i ett skruvstäd mellan de miljöpartistiska språkrören.

    • Leif Andersson

      Antar att Brorson menar att Mona Sahlin såg till att S bara fick ca 30% i valet 2010. För övrigt har han rätt i att det var Mona Sahlin som bidrog till att SD kom in i riksdagen samt att Reinfeldtregimen fick regera en andra mandatperiod.

  15. Alve

    Helt horribelt förslag speciellt med tanke på att det finns forskning som påvisar hur bensin bilar även inom euro-6, som släpper ut betydligt mer cancerogena ämnen. Till och med mer en diesel bilar utan partikel filter, Kan inte förstå hur regeringen ens tänker eller vad dom baserar sina beslut på?

    • Kim

      De tänker inte och fattar beslut baserat på lobby-grupper och enstaka artiklar de inte ens förstår. Därmed kan man utan att självkritik gå från att ge miljösubventioner till att totalförbjuda samma bil på ett par år.
      Imponerande!
      Kompetent? Knappast!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.