Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Magdalena Andersson har insett att jag har rätt angående integrationspolitiken.

Det är rätt uppenbart att Magdalena Andersson tagit åt sig av det jag länge sagt och skrivit om angående integrationspolitiken – Precis som jag sagt länge säger hon nu i en intervju med Dagens Nyheter att vi varken kan eller ska ta emot fler asylsökande än vi effektivt kan integrera från tid till annan.

Därtill säger hon att integrationspolitiken av idag fungerar lika dåligt som den gjorde innan hösten 2015 och att vi Socialdemokrater borde varit mer självkritiska och tydliga i att Sverige som land inte kan ha ett större mottagande än vad samhället klarar av att ta emot.

Indirekt säger hon även att vi som parti blundat allt för länge och att vi redan för länge sedan skulle ha erkänt för oss själva och för alla andra att vi måste göra något åt saken.

Bättre sent än aldrig – Jag är glad att regeringen och en av dess ledande företrädare äntligen vaknar i frågan och inser att en väl fungerande integrationspolitik är en ödesfråga och ett måste om vi ska klara av samhällsbygget framgent.

Hur en sådan bör se ut kan du läsa om i många inlägg jag skrivit genom åren – Bland dem i detta inlägg som jag skrev häromdagen: https://blogg.stage.vk.se/andersforss/?p=11205

Magdalena säger att det inte är bra för samhället eller för de som kommer som asylsökande att vi tar emot fler än vi klarar av att integrera. Att Magdalena nu insett det tycker jag är bra och ett stort steg framåt för regeringen.

Med det sagt hoppas jag att regeringen nu lägger ordentligt krut på att forma en effektiv och fungerande integrationspolitik så att vi kan lägga den frågan bakom oss och koncentrera oss på alla övriga utmaningar som kvarstår för att bygga ett jämlikt och solidariskt samhälle.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

48 kommentarer

  1. Fredrik

    Konstigt, när en partikamrat säger det är det politiskt korrekt men när någon från SD säger något liknande är dom främlingsfientliga och rasister, eller har Du en annan förklaring?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Socialdemokratisk politik och SD:s politik bygger på helt skild ideologisk grund vad gäller människosyn Fredrik – I det påståendet finns förklaringen.

      • Fredrik

        Ideologiska bakgrunden skiljer sig åt, ja. Men kan Du iaf medge att det SD som enda parti varnade för många år sedan har hänt i Sverige, dvs vi har tagit emot fler människor än vad vårt samhälle var redo för, vi kunde eller rättare sagt kan inte ta hand om alla dessa stackars människor på ett bra sätt. Inte för att jag själv röstar på SD men jag är då ändå nykter nog att inse att det massiva motstånd som funnits eller rättare sagt finns, mot SD och dess tankar runt invandring har sakta men säkert luckrats upp då verkligheten har kommit ikapp oss? Att Du inte kan erkänna det pga av ideologiska orsaker är en svaghet hos Dig. Jg kan inte tro att du är helt stolt över Ditt partis alla historiska gärningar heller, eller är socialdemokratin helt fläckfri? Ja jag vet vart SD härstammar ifrån och jag behöver inte höra det igen!

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag har allt sedan jag engagerade mig politiskt drivit samma linje som jag driver idag Fredrik – Att den linjen nu får genomslag tar jag full credit för.

      • Lasse

        SD stänger inga gränser, de har inte majoritet.
        Det har däremot S. Man undrar ju vilka dom riktiga rasisterna är.

        Förresten, Putin har befriat Syrien från IS.
        Fritt fram o dags för dom att åka hemochbygga upp sitt land. Passar som handen i handsken med Maggans uttalande.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          S är på inget sätt rasister och det finns himmelsvida skillnader mellan den ideologiska grund S respektive SD vilar på Lasse.

          • Krister aNDERSSON

            Men nu har hans höghet Fridolin uttalat sig och vi vet båda att ni alltid viker er för MP. Dessutom luktar detta valfläsk lång väg så skall ni ha något företroende
            att tala om upp till bevis innan valet.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag tror inte att Fridolin har speciellt mycket att säga till om i denna fråga Krister.

          • Krister

            ”I början av hösten 1938 framförde Sverige och Schweiz, oberoende av varandra, önskemål om att de tyska judarna skulle få särskilda pass. … Från 1938 stämplades alla judiska pass i Tyskland med bokstaven J för jude. … Den 5 oktober 1938 blev alla judiska pass ogiltiga och skulle lämnas in till polisen inom två veckor.”/Forum för levande Historia

            Sverige sände tillbaka Balter till säker död/eller deportation till Gulag.

            Sverige sände tillbaka tyska soldater som deserterat till Sverige. De avrättades.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Europas historia är full av hemskheter och dåliga händelser Krister – Att Sverige skulle stå utanför historien är osannolikt.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Inte på djupet men väl på ytan när hon var uppe i Umeå. Men jag vet att min blogg läses flitigt av många ledande socialdemokrater och det hon nu säger är precis det jag sagt länge så att anta att hon tagit intryck av det jag anfört ligger nära till hands att tro.

            Huruvida det faktiskt är så ska jag dock låta vara osagt – Det viktiga är att hon numera har samma uppfattnings om jag – Hur hon kom till den insikten är oväsentligt i sammanhanget.

          • krister andersson

            Nå vill får väl se hur mycket inflytande MP har, Jag tror att hon kommer att ta tillbaka sitt uttalande om en vecka eller så och skylla på att hon skadade människor, dessutom kommer inget att förändras som du väl vet.

      • Glesbygden

        Jag kan bara konstatera att säger man något utan rätt ideologisk grund har det ringa värde enligt
        A.Fors. Hur klokt det än vara månde. . SD hade en ståndpunkt som numera i huvudsak antas av både S och M .
        Trots allt har Magdalena ökat sina möjligheter till fler röster kraftigt genom detta uttalande. Bland annat min röst. Har under hela mitt liv velat mellan S och C förra valet dock SD på grund av S totala brist på att se verkligheten. Ledande företrädare för S och M stod då och sade att Sverige alltid var öppet för människor på flykt. För en tänkande nutidsorienterad person var detta uttalande absurt och verklighetsfrämmande.
        Med nutidsorienterad menar jag kännedom och insikt om antalet flyktingar i värden.För två år sedan talade man om 60-miljoner. Trots den stora mängd som Europa och även andra länder tagit emot är antalet flyktingar i dag större talas om 65 milj. Verkligheten är dock att långt större antal vill lämna sina svåra förhållanden. Ca en miljard människor lever på drygt en dollar dagligen. Självklart skulle alla dessa vilja komma till ett land som ger utbildning sjukvård och försörjning om man bara tar sig dit..” SVERIGE” Afrika som har en större befolkning än Europa kommer redan till 2050 ha fördubblat sin befolkning.Afrikas folkmängd kommer att ha ökat med ca 1,2 miljarder. detta enligt FN. Tyvärr kommer migrationstrycket att öka kraftigt från vårt nuvarande läge.En kontingent som redan i dag har problem att försörja sin befolkning kommer att fördubbla sitt antal munnar att mätta. Detta kommer att skapa en enorm brist på resurser.

        Trots allt måste jag glädjas åt S-uppvaknande. Det är som Göran P sade. Sverige kan inte vara värdens socialbyrå. Han var dock tidigare en ensam förnuftets röst i detta parti.
        Jag har inte berört de kulturella problem med ringa acceptans för vårt samhälle som många nyinvandrade har vägra ta kvinnor i hand etc. Sådana problem har dock tills nyligen förnekats och förtigits av våra ledande media . Det gick så långt att en ledande företrädare för regeringen jämförde IS-krigare med svenskar som ställde upp för vårt broderland Finland i vinterkriget. Denna person har dock tvingats sent omsider lämna regeringen.
        Ett parti som numera är helt struket som ett möjligt alternativ vid nästa val är Centern maken till oklar ståndpunkt vad gäller vår viktigaste fråga invandring..

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det är just där det skiljer sig åt mellan S och SD Glesbygden – I den ideologiska grunden och grundvärderingen. I SD:s fall tycker man som man tycker baserat på att man ogillar människor med annat etniskt ursprung än det svenska vilket S och M aldrig gjort.

          • Glesbygden

            Om de styrande partierna har en orealistisk politik tvingas man att som en gammal biskop säga ”Härtill är jag nödd och tvungen.” Åren före förra valet röstade jag på S . Men deras avsaknad av en realistisk politik gjorde att jag röstade SD. Troligen gjorde jag och många andras röster på SD nytta och tvingade våra största partier till en mera realistisk politik. Känner fortfarande att jag gjorde rätt. Mitt ställningstagande tillsammans med många andra från bland annat LO-kollektivet har fungerat som en blåslampa i baken på våra stora partier. De problem vi nu har i samhället på grund av för högt mottagande har i varje fall jag gjort vad jag kunnat för att förhindra.
            Min tanke har alltid varit att vi ej borde ta emot fler än våra grannländer. Vi har nu ett stort jobb att komma ikapp med att integrera de som kommit. Har arbetat med ett flertal invandrare och även bjudit en man med afrikanska rötter på fisketur. Anser mig själv ej vara rasist men realist.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag kan förstå din reaktion delvis om än inte fullt ut – För egen del har jag hela tiden från det jag engagerade mig ordentligt arbetat för införandet av en effektiv och fungerande integrationspolitik som sätter människor i arbete så att de kan försörja sig själva.

          • Krister

            ???

            ”I SD:s fall tycker man som man tycker baserat på att man ogillar människor med annat etniskt ursprung än det svenska vilket S och M aldrig gjort.”

            Jo, S med samerna och det fortsätter.

    • Michael Rönnlund

      Du har rätt i att vissa partier anpassar sig till SD:s integrationspolitik i viss utsträckning, framförallt moderaterna. Det har hänt i stort sett i alla länder med större höger populistiska partier. Själv tror jag det handlar om val taktiska manövrar.

      Däremot är det lätt förstå skillnaderna i ideologi mellan SD och andra partier. Fortfarande driver SD den extremaste varianten av integrationspolitik.

      • Olles brorsa

        Om det nu är så (Jag har inte kontrollerat uppgiften), så har hon kanske kommit på det alldeles själv. utan din hjälp.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det kan man säkert påstå Olles brorsa men att regeringen allt eftersom anammar mina förslag kan kanske vara tillfälligheter från tid till annan men inte när det sker hela tiden vilket är precis vas som sker.

          • Olle

            Så egentligen skulle man kunna säga att Stefan Löfven är en marionettdocka och Anders Forss drar i trådarna. Eller kanske AF är fader allsmäktig och även styr över världsalltet . En hisnande tanke men jag har nog en diagnos på din förträfflighet.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag påstår på inget sätt det Olle – Allt jag säger är att de frågor jag driver sakta men säkert blir till realpolitik – Hur man vill tolka det är upp till var och en. För egen del kvittar det hur det sker så länge de frågor jag brinner för löses på det sätt jag önskar.

          • Krister

            Storhetsvansinne: överdriven självuppfattning, och ofta helt falsk självbild.
            Det är nog en del som tycker du har symtom.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Då får de tycka det Krister – jag har inga problem med det och kommer att oförtrutet fortsätta mitt arbete för att få tillstånd mer av traditionell socialdemokratisk politik än den som styr i dagsläget.

  2. Olle

    Men Anders Forss, det är ej länge sedan du uttryckte att Sverige behövde 30 miljoner nya människor
    för att klara av välståndsutvecklingen i framtiden. Har du ändrat åsikt nu ?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      vad jag sa i det inlägget byggde på ett teoretiskt resonemang om hur många vi behöver vara för att Sverige sett till antal invånare ska behålla sin position storleksmässigt avseende antal invånare i en värld som är i ständig tillväxt befolkningsmässigt.

      Därtill var jag klar och tydlig över att en eventuell tillväxt ska bestå av människor som söker sig hit för att arbeta snarare än av asylsökande och att effektiv integration av alla som kommer är A och O om något sådant ska ske.

      Med det sagt så har jag inte ändrat mig Olles brorsa – rent antalsmässigt är det inga problem för ett land av Sveriges storlek att härbärgera 30 miljoner invånare.

  3. Jonny Disenfeldt

    Socialdemokraterna anammar mer och mer av Sverigedemokraternas politik och argumentation.
    Det som igår var fascism och rasism, där det inte fanns några gränser, där det var fascism att tala om volymer där är det nu tvärtom …

    Ditt parti har noll trovärdighet i dessa frågor, ni framstår som ett parti som ljugit i år efter år.

    Att du i ditt storhetsvansinne utropar att Magdalena lyssnat på dig är däremot riktigt underhållande, vilken märklig förljugen illusion du lever i Anders !

    • andersforss (inläggsförfattare)

      S kommer aldrig att anamma SD:s politik Jonny – Att göra det är omöjligt därför att det finns stora skillnader mellan ideologin som styr S och den som styr SD.

  4. Leif Andersson

    Hade detta uttalande skett för fyra år sedan hade det blivit ramaskri och Magdalena Andersson tvingats avgå pga intern kritik. Nu verkar det bara vara MP och V som fortfarande helt saknar insikt. Så det har trots allt skett ett visst mått av uppvaknande även om det är långt kvar till en verklighetsanpassad migrationspolitik.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vi kommer att kunna införa en effektiv och fungerande integrationspolitik inom kort – Det är jag övertygad om.

  5. Niklas Karlssson

    Men ändå vill ni att den dyraste gruppen dvs ensamkommande ungdomar ska få stanna när dom har blivit vuxna och inte har skyddsbehov, även dom som medvetet har ljugit om sin ålder i syfte att tillförskansa sig rättigheter dom inte har rätt till bravo!.
    Ni lade er för lobbyn av familjehem som sett deras ekonomistiska ställning förbättras avsevärt och ”#okar inte mer” i tanken på att lika kunna lägga undan tio tusentals kronor varje månad.

    Det är märkligt att 90% av alla var 16 år, kanske dom inte det på riktigt utan dom blev det när det spreds från mun till mun om bekanta som åkte till Sverige tagit på sig ungdomliga kläder och helt plötsligt hade dom blivit barn på nytt.
    ”Du får gå i skola, du får pengar, kläder mobiler, säg bara att du är 16 eller att du inte vet”

  6. Bertil

    Ett Land som inte säger sig ja råd till en fungerande sjukförsäkring utan utförsäkrar sina egna medborgare som kanske slitit ett helt liv varit plikttrogna och får en spark i ansiktet när de blir sjuka.
    Ett sådant Land har inte råd med invandring där dessa tar de nya bostäderna och våra unga blir hemlösa.

    Vem ska vi vara humana mot i första hand?? Jag anser våra egna medborgare går först.

    Flyktingindustrin är ett globalt ansvar och ska så mycket det är möjligt ske på flyktingarnas Eget Land.

    Tänk vilken succé Bert Karlsson skulle gjort om han skapt förläggningar i Bulgarien Rumänien för tiggare och fattiga. Skapat bostäder och varit en Messias för alla fattiga på plats.

    Nä syftet för honom var att tjäna pengar
    Knappast ha så mycket empati för alla flyktingar,

    Jag är långt ifrån rasist jag har jobbat med utlandsinkommande, men de vill hem och få hjälp hemma, Thats IT.

  7. Ahmed

    Jag följ dig en tid varför ni S ändra hela tiden
    Ni prata humanitet men nu ni pratar hela tiden ny saker. Varför

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.