Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

SD:s påståenden om utanförskapsområden är i grunden en kraftig överdrift.

Efter att ha tittat på gårdagskvällens Uppdrag Granskning går det att dra en slutsats som är oerhört glasklar – SD:s utmålande av vissa områden i Sverige som utanförskapsområden är starkt överdrivet och om något ”fake news” spridda i syfte att skrämma upp svensken i gemen.

Uppdrag Granskning och det efterföljande inslaget i Aktuellt visar att SD försöker göra en hel hönsfarm av något som inte ens är en fjäder.

Tittar man på programmet kan man lära sig att en liten grupp – 20 personer i en stadsdel där det bor 29.000 människor ligger bakom merparten av alla brott som begåtts i området – Att klassa Biskopsgården i Göteborg som utanförskapsområde på grund av beteendet hos 20 personer är en oerhört kraftig överdrift.

Ska man översätta SD:s resonemang till klartext innebär den sortens resonemang att alla – Även de 28.980 som inte begår brott ska dras över en kam och anses stödja och bete sig på samma sätt som de 20 som begår brotten och att de på grund av det stödet ska anses leva i utanförskap.

Med det sagt så ska även övriga partier inklusive mitt eget kritiseras därför att man känt till dessa 20 individer länge utan att ingripa innan de begått allvarliga brott.

Min övertygelse – Därtill förstärkt av gårdagens Uppdrag Granskning är nu som då att snacket om att Sverige är fullt av utanförskapsområden och ”No Go zoner” är kvalificerat skitsnack utan vederhäftig bevisning.

Min tro även om den än så länge inte styrks av samma bevis som i fallet Biskopsgården är att samma sak som avslöjats om Biskopsgården gäller i alla övriga områden runt om i Sverige som SD försöker klassa som ”No Go zoner” och utanförskapsområden.

Precis som jag länge anfört i min blogg så är det en oerhört liten grupp som står för merparten av brottsligheten i dessa områden. Att det är så försöker SD att vinna politiska poänger på genom att måla upp ett samhälleligt misslyckande som i SD:s värld är betydligt större än det i själva verket är.

Däremot är det helt korrekt att det i de områden som SD vill klassa som utanförskapsområden är så att arbetslösheten är större än i många andra områden – Den företeelsen ska vi givetvis åtgärda genom riktade åtgärder för att sätta de som är arbetslösa i utbildning och arbete.

Därför är det hög tid att vi synar SD:s bluff och granskar alla områden som SD pekar ut som utanförskapsområden på samma sätt som Uppdrag Granskning granskat Biskopsgården.

Gör vi den granskningen är min övertygelse att SD:s påståenden kommer att klassificeras som det de i egentlig mening är – Som kvalificerat skitsnack baserat på en kraftig överdrift vars syfte är att skrämma väljarna och därmed vinna röster.

I nästa steg ska vi analysera varför vi som samhälle misslyckats och varför denna lilla grupp av individer ska tillåtas förstöra ryktet för en hel stadsdel utan att samhället ingriper. Därtill måste vi studera vilka faktorer som fått dessa individer att utveckla sitt brottsliga beteende.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

 

110 kommentarer

  1. Fredrik

    Såg programmet själv och det är självklart att man inte skall dra alla över samma kam när det bara är ett fåtal som stökar, den brinnande frågan är väl hur tar vi i detta problem? Borde inte det finnas någon form av avtal man skriver på när man kommer till Sverige där det står vilka rättigheter men också skyldigheter man har gentemot landet och dess invånare, t ex vid grova brott eller upprepade brottsliga handlingar kanske avtalet slutar gälla och man får packa väska och åka hem. Jag har ingenting emot att hjälpa människor i nöd, men det måste väl ändå finnas en grundregel som säger att du måste anpassa dig till Sveriges lagar om du skall bo här, kan man inte acceptera det får man flytta någonstans där det är accepterat. Och är det det riktigt grova brott, typ mord eller övergrepp på barn skall ett medborgarskap kunna upphävas. Hårt ja, men hur mycket belastar inte denna grupp av människor den svenska modellen, kika in i fängelset så finns svaret där. Sedan skall vi inte glömma det lidande dessa kriminella skapar för sida anhöriga och offer. Jag röstar och sympatiserar inte med SD i jättemånga frågor, men vi kan ändå opartiskt konstatera att många av de förslag som partiet kom med för 4-5 år sedan har ju faktiskt ditt och allianspartierna drivit igenom på senare år. När SD sa inför kontroller vid gränsen så spottade folk på dom, sedan med en viss fördröjning genomfördes det av rådande regering, då var det ok, konstigt!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är bra att du håller med om andemeningen i det jag skrivit Fredrik.

      Under programmet men framför allt i det efterföljande reportaget i Aktuellt framgick att den grupp som ägnar sig åt denna brottslighet alla är födda och uppvuxna i Sverige – Låt vare som barn till en eller två invandrade föräldrar.

      Skulle vi använda oss av den modell du skriver om skulle vi även behöva utvisa brottslingar födda av två svenska föräldrar – Något varken vår grundlag eller internationella överenskommelser och konventioner tillåter.

      Det självklara förfaringssättet i detta borde självklart vara att ta reda på vad som fått denna grupp att bli kriminella så att vi kan eliminera de saker i samhället som skapar den sortens beteende.

  2. Niklas

    Det är precis sådant resonemang och ovilja att se sanningen som skapar rasism och politikerförakt.
    Vi har statistik på detta nu. Det går inte att titta åt andra hållet. Det var gripande att se de intervjuade barnen i UG som alla upplevde en vardag där de ibland känner sig otrygg.
    Polismannen i slutet av programmet gav förtroende. Det är dock uppenbart att det finns stora problem när han inte vill svara på om han skulle kunna tänka sig att själv vara bosatt i området.
    Anders, handen på hjärtat. Skulle du vilja bo i detta område?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Förvisso kan det finnas andra problem i området som även de måste lösas men att en oerhört liten klick står för merparten av det området beskylls för påvisar med all önskvärd tydlighet det jag anför i inlägget.

      Min medicin är att på djupet utreda varför människor blir brottslingar – Detta så att vi kan lösa de problem som verkar som utvecklande faktorer för detta. När vi gör den undersökningen är jag säker på att vi även stöter på andra problem som behöver lösas vilket är precis vad vi ska göra.

      Min linje är at utanförskap ska ersättas med tillhörighet och en känsla av att vara en del av samhället och den linjen kommer jag att verka för i allt jag gjort och gör.

      Sedan så tror jag att jag mycket väl skulle kunna tänka mig att bo där om jag bodde i Göteborg – Osvuret är dock bäst i det fallet då det är åtminstone 30 år sedan jag besökte området senast.

  3. Olle

    Hur ska du då sopa problemet med alla de ensamkomna barnen som stökar runt i Stockholm och som livnär sig på brott. Dessa finns i verkligheten . Är detta också fake news ?? Och nu skönmålar du nåt som verkligen finns, är det nåt som är fake så är det AF ,eller kanske ett stort skämt.
    Är gruppen så liten borde det ju inte vara nåt problem för S att fixa detta, eller är inte problemet värt att ta tag i ?? Problemen är större än så och kommer att eskalera ännu mer.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Hur jag tycker att de ensamkommande barnen ska tas emot och integreras har jag skrivit många inlägg om Olle och den linje jag anfört där håller jag fast vid.

      Med god integration skapas motiverade samhällsmedborgare och inte framtida brottslingar.

      Nu handlade dagens inlägg om en företeelse som överdrivits kraftigt och du har helt rätt i att vi måsta ta tag i problemet och lösa det – Det utgår jag från att alla vill göra.

  4. Peter Forsman

    Hej Anders,
    Jag omvärldsbevakar bla på nyckelord som ”bluff”, annars hade jag nog aldrig hittat ditt inlägg.
    Och jag ska även ärligt erkänna att jag ännu inte sett UG-avsnittet som sändes. Inte heller hyser jag några partisympatier.
    Men jag tillåter mig att tro att det som så populistiskt kallas för ”no-go-zoner” i själva verket är ett namnbyte av det Polisen omnämner som ”Särskilt utsatta områden” och där finns bla Biskopsgården med i den rapport som publicerades i Juni 2017 tillsammans med 22 andra områden i Sverige.
    Och jag har ingen uppfattning utifall NOA, Polisens Nationella Operativa Avdelning (fd. RKP) har någon avsikt, intention eller agenda att beskriva läget i dessa områden på ett annat sätt än hur Polisen ser på dessa områden, men jag rekommenderar dig ändå att åtminstone läsa igenom sammanfattningen av rapporten.
    Det jag ser som tråkigt och besvärligt är att när partier som SD lyfter upp det, paketerar den och ”döper om innehållet” efter sin agenda, så blir det istället partipolitiskt tjafs som leder till ”för och emot” något buzzword och rotproblematiken vittrar istället bort.
    Jag menar att oavsett politisk övertygelse, så är problematiken i dessa 61 områden inte något vi kan acceptera – vad man sedan kallar det, bryr jag mig mindre om.
    Tack för att du läste.
    Källa: https://polisen.se/Global/www%20och%20Intrapolis/Ovriga%20rapporter/Utsatta%20omr%C3%A5den%20-%20social%20ordning,%20kriminell%20struktur%20och%20utmaningar%20f%C3%B6r%20polisen.pdf

    //Peter

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du har helt rätt i att vi som samhälle inte bör acceptera problematiken i samhället och problemetiken i dessa områden – Problemen som finns ska lösas då allt annat är ett samhälleligt misslyckande.

      Den stora samhällsutmaningen allt sedan nyliberalismens stora genomslag är och har varit att samhället slits isär och att klyftorna ökar. Min syn är att det är genom att skapa ett samhällsbygge där klyftorna minskas och större jämlikhet uppnås som är svaret på hur vi tar problematiken på allvar.

      Vi bör undersöka på djupet och analysera vilka orsaker som är de utlösande för att välja brottets bana istället för att leva som människor i gemen och arbeta för sin försörjning.

      Därtill måste vi satsa allt krut på att sätta människor i arbete så att de kan försörja sig själva och bli en naturlig del av samhället – Detta tillsammans med andra åtgärder som handlar om att man i alla lägen måste följa samhällets lagar och regler om man vill bli en naturlig del av samhället är vägen framåt.

      Jag säger inte att det är lätt – bara att det går bara viljan finns hos politiker och beslutsfattare.

  5. Bertil

    Utanförskap är ju ett borgeligt begrepp. Alla som av olika anledning inte jobbar räknas ju i utanförskap. Ett sätt att förminska de som man plundrat.
    Samtidigt så vill Borgarna upprätthålla denna utanförskap genom att ha begrepp som jämviktsarbetslöshet. Skattetryck Bl.a.

    Man vill också skapa fattigdom genom att ha dålig fördelning av de samlade resurserna vilket sen blir en effekt när man sänkt sociala försäkringar och målet är att dessa ska sänkas ännu mer.

    Jag tycker dock att detta med utanförskapsområden är nåt som bör tas upp i politiken men på helt andra ordval och retorik som allt från SD till hela Alliansen håller på med.

    Vi ser tydligt hur det byggs för rika både ekonomiskt och bostadsmässigt, hur svaga grupper trängs ut och hamnar i ytterkanter eller Landsbygd. Inom dessa områden skärs sedan den gemensamma servicen ner och
    klassklyftorna ökar inte bara genom pengars tillgång hos folk utan de i städer berikas även mer av vårt Gemensamma.

    EX. I Skellefteå Ica-Maxi finns två Apotek samt alternativhälsan Systembolaget.-
    Tittar man på landsbygd så är glädjen stor om nåt Apotek över huvud taget finns.
    Nån alternativhälsa finns överhuvudtaget inte. Då får vi åka ända upp till typ Lycksele, Storuman eller Hemavan för att nå nåt sådant,

    Så utanförskap ska så klart helt debbateras och det finns i en stor omfattning.
    Men lyssna på SD-s resonemang då spårar det ur.

    Utanförskap fanns över huvud taget inte som begrepp fram till 2006 .
    Det retoriska ordvalet kom med Alliansen och Reinfeldts. Sen så var man oerhört duktiga på att öka klassklyftor och utanförskap. De var mästare på sådant. Liksom att på ett snillrikt sätt ta död på sjuka, genom utförsäkringar.

    Man kan säga man skapade en glad politik för väletablerat folk där man sedan
    av dess finasiella skapare sedan kunde förstå vilken skalle som hade en skarp hjärna.
    Det var inte huvudet de har mellan sina axlar utan huvudet mellan benen som var av stordåd och skapade dessa stordåd.
    Det gick till och med så långt så f.d. Finansmannen visade upp detta huvud i all sin glans.

    Castro han hade ett glänsande huvud mellan sina axlar och han visade upp detta huvud med försiktig respekt. En som värnade alla i vad Högern kallar utanförskap. Mera av sådana behövs.

    • Olle

      Vänsterns obevekliga vurm för Kubas diktator ger emellertid upphov till funderingar. Kuba var på 1950-talet ett av Latinamerikas rikaste länder och efter fullbordat värv lämnade Castro över ett ekonomiskt och demokratiskt misslyckande. Idag ligger landets bebyggelse bokstavligen i ruiner, infrastrukturen är ulandsmässig och Kuba tvingas trots utmärkta geografiska förhållanden importera 70-80 procent de livsmedel man konsumerar. Vad var det som var så bra BERTIL?

      • Bertil

        Kuba var i början på 1950-talet visserligen ett förhållandevis rikt land, men rikedomarna var mycket ojämnt fördelade. På landsbygden möttes man ofta av en avgrundsdjup fattigdom, samtidigt som den korrupte presidenten Fulgencio Batista och hans vänner i den ekonomiska eliten byggde upp en turistindustri med hjälp av pengar från bland annat den amerikanska maffian.

        Det var det Castro tillsammans med sin bror ville ändra på.
        Man kan säga han lyckades han försvarade de fattiga hela sitt liv skapade läkarutbildningar och sjukvård. Utbildning
        Som det Land som avskydde Cuba och Castro mest utnyttjade.
        Trots 600 mordförsök på Castr så svek han aldrig de fattiga.
        Men Landet kom genom USA-s hat mot Castro och den fattigvänlighet han visade
        Så visst var Castro fantastisk han svek aldrig de fattiga och följden blev en händ mot rikedomen där han även satte dessa i samma fattigdom.

        Så kanske den girighet som finns idag genom Nylibetalism kapitalism och egoism även skulle behöva få som bakläxa.
        Då kanske folk skulle bli mer ödmjuka och inse att slå mot fattiga och ha som system nyttja fattiga och svaga för att berika sig inte är en human metod.

        Tack Olle för att du gav dig tid skriva ett kommentarsvar, detta så kanske även SU får lite inblick i hur girighet och ren hänsynslöshet mot fattiga går bekämpa.
        Castr tillsammans med kumpanen Che guivera är hjältar anser jag.
        De satte se fattiga i främsta rummet.
        Cuba är det Land i Latinamerika som via en diktator ändå lyckats bäst.
        Vilket är kort sagt märkligt när alla Världens diktatorer ofta fallit på eget grepp och satt sina länder i enorm fattigdom.

    • Kim

      Det är alltid svårt att ta personer som hyllar diktatorer på allvar. I synnerhet då man sett förföljelsen av regimkritiker och vilken utveckling Cuba haft. Knappast något att hylla eller sträva efter. Lika seriöst som att hylla Lenin och Mao.

      • Bertil

        Diktatorer är inte nåt som bör hyllas. men Castro är unik just sättet att försvara fattiga.
        Sen kan annat ifrågasättas. Men just att målet var att ge stöd för fattiga utbilda läkare för fattiga skolor undervisning som riktades till vidare utbildning av fattiga är hedervärt

        Att Castro avskydde hur kapitalismen betett sig var mycket tydligt.

        Jag förvånas över att inte fler konfronterat mig och mina inlägg när jag flera ggr nämt Castro.
        Jag anser därmed många av er inser poängen som jag ville ge av castro.

        Kom nu inte och påstå att rå kapitalism och den nyliberalism vi ser i Världen är hedervärd.
        Det finns hur mycket som helst att kritisera den för.

        • Kim

          Att hålla ett helt land i fattigdom och utanför möjlighet till ekonomisk utveckling eller ens möjlighet att välja sina företrädare kan ju iofs av enögda sägas vara att ”försvara de fattiga”, men för de flesta blir det ett väldigt märkligt resonemang.

          Många diktatorer har gjort hedervärda saker. Även jag håller med om att Castro tom gjort fler hedervärda saker än många andra förtryckare. Det ändrar inte faktum att han hållit ett folk gisslan utan att ge dem frihet.
          Det finns ju ,ånga relevanta frågor att ställa på ”godheten”. tex om han räddat fler människor via läkare än han själv skadat via in politik och sina förföljelser. En skola vars huvudsyfte är att skola folket i den rätta läran – är det en skola att sträva efter?

          Castro må ha haft en officiell åsikt om kapitalismen. Det hindrade inte honom, precis som så många andra vänsterledare, att sko sig själv isf att leva som det folk man förtrycker. Då ekar orden väldigt tomt.

          Du kan ju tolka andras beteenden som du vill utan att faktiskt veta. Det KAN ju vara så att många inte ids kommentera fanatikers märkliga uttalanden, precis som de inte ids konfrontera alla SD-troll som härjar. Ibland får man bara konstatera att vissa är inte värda att lägga kraft på. Vissa har helt enkelt bestämt sig och vill inte se att i stort sett alla frågor har väldigt många nyanser och vinklar.

          Och för sakens skull – håller helt med dig ang rå kapitalism och nyliberalism. 🙂

          • Bertil

            Mycket bra svarat Kim. Du ”hajade” det jag skrev.

            Självklart är min bild av Castro en skönmålning av Cuba.
            Det handlar egentligen om samma sorts
            Dokumentär från min sida som Mikael Moore gjort i sina filmer.
            I filmen Sico så tar han upp Castro och Cuba samtidugt som han visar hur världens största ekonomi USA ställer ut en patient på gatan med dropp för att hon inte hade råd betala till sjukvården.

            Man ser även vart är vi på väg med all tillväxt rofferi o.s.v klimatförändringar som till slut kan förinta vår atmosfär och där livet tar slut på Jorden likt samma rovdrift tig död på Påskön.

            Castro kan mycket väl som kontrast jämföras med dagens Nyliberala galenskap.

            Det duger liksom inte försöka omtala hur gott Sverige genom socialismen lyckats
            Då få blåljusen eld under fötterna men nämner man om Castr då står man ofta där med skägget i brevlådan.

  6. Alexander

    Det finns en vedertagen definition av begreppet utanförskapsområden som har att göra med andel i arbete, utbildning osv. Används också av Socialdemokraterna, så Anders prat om att det är skitsnack att SD kallar det för vad det är går mer under den kategorin.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      På inget sätt Alexander – Då av den anledningen att SD envetet försöker hävda att sådana områden har en oerhört stor andel grovt kriminella vilket inte är sant.

    • Bertil

      Nya ord som skapats används även av Socialdemokraterna det är helt sant.
      Men det beror ju även på att reformer med nya ord skapats så ordningen blir därmed att
      använda en ny makts nya ord.

      Utanförskapsordet är ett begrepp som moderaterna kom med och det skedde före valet 2006
      Även ord som jobbgaranti, skattetryck, Bidragstagare, är ord som under nedsättande benämningar
      får en slags klang där man manipulerar folket till ett visst syfte.
      Skattetryck benäms ju för att få folket till att tycka att skatterna är för höga. Sen när skattesänkningar genomförs så blir det den grupp med minst inkomst eller försörjningsinkomst som får minst del .
      För Arbetslösa, sjuka, så blev sänkning av Högerns benämning skattetryck inte en enda fördel för de fick inte ett öre i skattesänkning. Istället blev det från deras försörjning som väletablerat folk fick enorma skattesänkningar frammanat just genom en viss klang på ett ord som faktiskt heter skattekvot.

      Samma syfte har ordet utanförskap. Du ska skämmas för att du är arbetslös eller sjuk. Du ska liksom betraktas som en både fattigare och sämre människa för att du är ett utanförskap.
      Om detta utanförskap börjar hävda sig med vad systemet kallar kriminella handlingar för att försörja sig då först kommer politiska åtgärder. Men inte för utanförskapet utan för de som drabbas när utanförskapet hävdar sig. Man tillsätter fler poliser istället för att lösa grundproblemet.

      Utanförskap är ett fult och förnedrande ord.
      Istället borde man kalla den gruppen ” de politisk diskriminerade” då skulle det få den rätta klangen.
      Men det skulle så klart inte kännas trevligt för det politiska etablissemanget när fler trösklar ska sänkas och man kan rida på att bidragen ska sänkas ännu mer för att öka på avdragen för etablissemanget.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Områden definieras i regel efter hur den socioekonomiska statusen ser ut i området Alexander – Att den är låg i områden som SD vill peka ut som utanförskapsområden är helt klarlagt och vad jag påstått hela tiden.

      Det som presenterades i gårdagens uppdrag granskning gör dock att SD:s retorik faller samman som ett korthus – Beteendet hos 20 av 29.000 människor kan aldrig göra ett område till den typ av kriminellt utanförskapsområde SD vill påskina att det är.

      Vad är ett utanförskapsområde i dina ögon Alexander?

      • Lars Flemström

        Jag bor själv i ett typiskt utanförskapsområde. Lägsta ålder vid inflyttning till detta huskomplex för ”seniorer” är 70 år. Det dör någon varje månad, så det är helt klart att pensionärer mördar varandra. Vi har ju lägre inkomst och betalar högre skatt än genomsnittsbefolkningen. Dessutom är vi mer trångbodda, eftersom vi har så små lägenheter. Alla parametrar för utveckling av grov brottslighet finns bland svenska pensionärer, i synnerhet som vi blir ihopfösta till utanförskapsområden för pensionärer. Detta är fakta som helt har förtigits av SD, som i stället utpekar unga invandrare som mördare.

        De marockanska gatubarnen, som vistas här helt illegalt, ska naturligtvis skickas till barnhem i Marocko. Tyskland har ett avtal med Marocko om finansieringen av barnhem i Marocko i utbyte mot att Marocko tar emot de barn, som skickas tillbaka till Marocko. Tyskland har också nyligen återupptagit avvisningarna till Afghanistan, enligt en notis i DN förra veckan.

        Förstår inte vad SD har att göra med våldet i Biskopsgården i Göteborg. Stadsdelen styrs väl inte av SD, som i.o.f.s. inte har bättre lösningar på problemen där än andra partier. En lösning vore förstås att höja pensionerna för att få stopp på de kriminella pensionärsgängen, som drar runt och rånar folk för att få ihop pengar att betala hemtjänsten med.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag har aldrig beskyllt SD för våldet som begås i Biskopsgården Lars – Däremot har jag beskyllt dem för att påskina att hela stadsdelen är full av kriminella element – Något reportaget i UG effektivt skjuter hål på.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du och SD använder er inte av någon version som är vedertagen Alexander annat än möjligen av SD och dig.

  7. Alexander

    Anders

    Fakta är att dessa områden lider tungt av kriminalitet. Om det sedan är 20 eller 134 skyldiga är oväsentligt. Du har lovat att lösa alla dessa problem, men det är ju lättare att som vanligt klaga på SD.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det har en oerhört stor betydelse hur många de kriminella elementen är Alexander – 20 av 29.000 är så få att en matematisk uträkning av deras storlek sett till totalen blir näst intill omöjlig att göra.

      Det jag vänder mig emot Alexander och det står jag för är SD:s försök att använda de 20 för att få det att framstå att en övervägande del av de boende i stadsdelen är kriminella.

      Sedan är det helt rätt att jag lovat att vi ska lösa problemen – Det påståendet backar jag inte ifrån och början på den lösningen är förutom att straffa de som begått brott att ordentligt redan ut varför de blivit brottslingar så att vi kan förändra de saker som leder människor in på brottets bana.

      • Krister

        Sveriges regering består av en statsminister och 22 ministrar.
        De kan ställa till mycket besvär för ett helt land.
        Sen har dom hang-arounds och sympatisörer.
        Hela befolkningen kan påverkas.
        Jag är uppväxt i en norrortskommun i Sthlm.
        Där är det skjutningar, droghandel och inbrott.
        När vi flyttade dit 1972 var det värsta som kunde
        hända en att man fick en snöboll i nacken. Nu en kula.
        Utanförskapsområden var det väl Fp som kom på?
        Oavsett vem så var det inte SD.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag har inte beskyllt SD för att ha myntat uttrycket Krister – Däremot för att försöka förvanska det och det står jag för.

          I övrigt kan en S regering aldrig vara till besvär utan snarare är en sådan till gagn för landet och dess bästa.

        • Bertil

          svar till Krister.
          Rätt intressant vem som myntade ordet utanförskap.
          Hur det än var?! Så när det fick ska vi säga ”klubbad” verkan var när Alliansen vann valet 2006 och ordet kom in i regeringsförklaringen.

          Citat: ” När Alliansen (m + fp + c+ kd) vunnit valet 2006 säger man i
          regeringsförklaringen att Sverige lider av ”massarbetslöshet” och ”Arbetsmarknadsverket
          skall reformeras från grunden.” Man ska också ”bryta utanförskapet”.”

          Därefter användes det flitigt bl.a Anders Borg som sa.
          ”Enligt finansminister Anders Borg (m) så vann man valrörelsen 2006 ” – – – på att vi tog
          utanförskapet på allvar. ”

          Vad gjorde han åt det?? Utanförskapet ökade ju under hans tid i makt . Det enda Anders borg gjorde var att se till att plundra den grupp han kallade utanförskap på pengar. Men minskade gjorde inte utanförskapet.

          Ordet utanförskap hade presenterats redan år -99 av moderaterna. Men fick genomslag först efter regeringsförklaringen och blev en retoriskt succe inte minst för Reinfeldt.
          Efter valsegern 2006 användes ordet Utanförskap flitigt av media.
          2010 fick man 5500 träffar.

          Begreppet Utanförskap har beskrivits som en ”retorisk fullpoängare”, sedan Fredrik Reinfeldt under en TV-sänd debatt med dåvarande statsministern Göran Persson anklagade socialdemokraterna för att låta 1,5 miljoner svenskar leva i ”utanförskap” och finansiera detta med att höja skatterna för vanligt folk.

          Men vad är vanligt folk då?? är inte det de som hamnat i utanförskap inkomstdiskriminerade av de
          som Reinfeldt kallar vanligt Folk.??
          Det vilar en tydlig Diskriminering i Reinfeldts sätt uttrycka sig och fördela de samlade frukterna.

          Utanförskapsordet har bara ett syfte ”sänka” detta utanförskap ännu mer och sen slå mynt av det hela.
          Vilket även Alliansen gjorde sedan de vann valet 2006 och 2010
          målet vid nästa val är att vinna sympatier genom att fortsätta ”sänka!” utanförskapet och berika sig på dessa.
          Så är det och vem kan säga emot det när allt är så tydligt.

          Castro han var de fattigas och utsattas härförare att han blev utsatt för det visar de 600 mordförsök han utsattes för.

  8. Alexander

    Anders

    Jag använder mig av samma definition som ditt parti. Du kanske inte vet vilken det är? Eller är det känsligt att ni använder samma begrepp som SD?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Den definition du flitigt använder dig av är att försöka påvisa att områden är kriminella eller nästintill laglösa och farliga att vistas i för gemene man. 20 av 29.000 utgör inte något hot mot gemene man på det sätt du vill försöka göra gällande Alexander.

      I övrigt står jag rakryggat upp för det jag anför i inlägget

  9. Alexander

    Anders

    Jag använder den gängse definitionen, vad menar du med utanförskapsområde?

    ” 20 av 29000 utgör inte något hot mot gemene man på det sätt du vill försöka göra gällande”

    Jag menar att gemene man är hotad av gängkriminaliteten. Du håller alltså inte med?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Gängen som slåss hotar framförallt varandra så för gemene man är det ingen direkt fara.

      Nu är essensen av inlägget att SD försöker förvränga ett uttryck genom att peka ut merparten av stadsdelens invånare som kriminella och det är det jag vänder mig emot och kritiserar.

  10. Lars Flemström

    Det är för mig helt ofattbart att en person som kallar sig socialdemokrat kan bagatellisera mord, på det sättet som du gör. 30 mord på en befolkning på 29.000 motsvarar drygt 10.000 mord i hela Sverige. Antalet fall av dödligt våld i Sverige är drygt 100 årligen, och i den statistiken ingår även andra typer av dödligt våld, såsom misshandel med dödlig utgång.

    Det är dessutom en märklig, rentav rasistisk syn på invandrare, som du för fram. Så du menar att all brottslighet i stadsdelen Biskopsgården är begränsad till dessa 20 individer? Du påstår å ena sidan att andelen brottslingar bland invandrare är mycket mindre än hos genomsnittsbefolkningen. Och å andra sidan att alla kriminella invandrare skulle vara mördare. Begås inga ”normala” brott av invandrare?

    I programmet sades ö.h.t. ingenting om den totala brottsligheten i stadsdelen, och ej heller något om risken att som svensk utsättas för brott, exempelvis olaga hot och misshandel. Du glömde att unga svenska män, boende i utanförskapsområden med stark icke-svensk dominans, tillhör SD:s kärnväljare.

    Det är väl också en rasistisk skröna att påskina att deras berättelser, även om de möjligen är något överdrivna, inte skulle vara självupplevda utan något som sluga SD-politiker har lurat i dem?

    Om det ö.h.t. finns en förklaring till det grova våldet i Biskopsgården och liknade områden i Malmö och Stockholm, så är det den politik som du förespråkar: att alla ska tvångskonverteras till helyllesvenskar. Denna politik slår sönder föräldra-auktoriteten i invandrarfamiljerna, med följd att invandrarungdomar söker nya förebilder än den äldre generationen.

    Jag förespråkar däremot ett mångkulturellt Sverige. Allt annat är för sent. Jag är fullt medveten om att jag har åtta riksdagspartier emot mig. De lever alla i föreställningen att alla kan och vill bli svenskar, må vara svenskar av en helt ny sort, en smältdegel av världens kulturer.

    Skillnaden i åsikter mellan SD och Forss är inte alls så stor som åtminstone Forss försöker påskina, i ett krampaktigt ”Jag är inte som dom”.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag bagatelliserar varken mord eller annan kriminalitet genom att angripa SD på det sätt jag gör i inlägget.

      De 20 ska självklart gripas och straffas – Men att som SD försöka få det att framstå som om alla som bor i området är mer eller mindre kriminella är att gå flera steg för långt och sådant förvanskande av ord och uttryck ska angripas.

  11. Eva

    Går det an och se ett program/dokumentation på reella situationer en del människor befinner seg i utan allt detta tjafset om vilket parti som är närmast sannheten eller tvärtom! Är det inte nog och få veta att 20 barn den gång blev glömt eller inte fångad upp av systemet som borde ha gripit in den gång för och förhindra att dem hamnade i kriminalitetens klör. Är det inte nog och veta att det inte är någon förändring idag heller,små barn blir lockad in i kriminalitet av vuxna. Små barn bär vapen från 9-10 års ålder! Barnen i programmet utstrålade ju inte så mycke glädje precis utan snarare rädsla. Det sker i ’utomskapsområder’i Sverige idag och det politiska partieråstadkommer, också socialdemokrater,är och visa till vad den och den gjorde eller vad den och den inte gjorde! Vad tänker du Anders om detta, ser du det som ett problem eller tycker du det är en petimeter i det stora sammanhangen. Vad tror du människor,föräldrar,syskon,barn etc tycker om och leva i ett miljö präglad av skjuting och otrygghet! Jag känner att jag blir så provoserad,det värkar som man inte ska ta innöver seg allvaret,för att siffrorna stämmer inte! Ska man inte i detta tilfälle regering och opositionspartier ta tjuren vid hornet och inse att problemer med gängkriminaliteten är och stor och den riskerar och eskalera!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att vi ska lösa problemen så att människor inte hänger sig åt kriminalitet är vi helt överens om Eva.

      Inlägget handlade snarare om att SD försöker förvanska ordet – Därför står jag för det jag anfört i inlägget.

  12. Per

    Spelar ingen roll om dom är 20-20000 st som är kriminell, invällarna ska skickas ut ur sverige innan dom förstör landet helt med deras fantastiska ”kultur”! Sd 2018…..eller 2017?/P

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag publicerar kommentaren efter viss tvekan – Nästa gång får du vårda språket bättre annars åker den i papperskorgen.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      För mig är ett sådant område ett område där många är arbetslösa och ett område som socioekonomiskt har sämre förutsättningar än samhället i gemen.

      • Lars Flemström

        Jag bor alltså i ett typiskt utanförskapsområde, enligt Forss´ definition. Den nedre åldersgränsen för att få bo här är ju 70 år. Med låga pensioner, högre skatt på pensioner och höjda kommunala taxor är alltså detta område (ett halvt kvarter) ”ett område som socioekonomiskt har sämre förutsättningar än samhället i gemen.” Att yngre begår brott är fake news. Det är klart att det är kriminella pensionärsgäng som drar omkring på stan och skjuter medlemmar i pensionärsgäng från andra stadsdelar. När krubban är tom, bits hästarna, heter det ju. Och nu är det fullt krig om de krympande anslagen till äldre.

        Från det ena till det andra: Trafikverkets förslag till nya ”höghastighetsjärnvägar” kan bli en gigantisk felinvestering. Redan det ursprungliga förslaget om 320 km /h som dimensionerande hastighet hade om det genomförts, blivit felinvestering. När man nu har sänt till 250 km /h, så är det inte mer än de sträckor av Södra stambanan, som byggdes om till dubbelspår från 1950-talet och framåt (i stort sett hela sträckan söder om Nässjö), skulle klara av med ganska måttliga investeringar. Varför bygga nya järnvägar, när de inte ska byggas för högre dimensionerande hastighet, än under 1950-talet?

        Då var man framsynt nog i Sverige att utgå från att de hastigheter som uppnåddes vid provkörningar av konventionella tåg Frankrike, då 330 km /h uppnåddes. Nu är världsrekorden för konventionella tåg 475 km /h vid prov i Kina av ett tåg som inte hade modifierats inför provkörningarna, samt 575 km /h med ett franskt tåg som dock hade modifierats inför proven. Hur kan man vara så korkad i Sverige, så att man sänker ambitionerna?

        En för låg dimensionerande hastighet redan på ritbordet medför att det inte är möjligt att höja hastigheten i framtiden, utan det blir nödvändigt att bygga nya järnvägar en gång till – om mindre än 50 år. Det handlar nu bara om att smöra för ett antal kommunalråd längs E4:an i såväl norra som södra Sverige, vilka vill att de nya järnvägarna ska stryka tätt förbi tättbebyggda områden, för att de nya järnvägarna ska betjäna regionala resemarknader. Som åtminstone i södra Sverige betjänas utmärkt av de befintliga järnvägarna.

        Det vore bättre att koncentrera insatserna till de sämsta delsträckorna av de befintliga järnvägarna, exempelvis Järna – Åby i söder och Härnösand – Sundsvall i norr. Det skulle ge mycket stora restidsvinster för pengarna. Men naturligtvis ska alla nya sträckor, som är tänkta att ingå i ett framtida nät av höghastighetsbanor, ha en mycket hög dimensionerande hastighet, även om tågen inte kommer att köra så fort under de första decennierna efter öppnandet. Räls byts ungefär var 30:e år på huvudlinjerna, men för anläggningen som helhet bör man ha ett perspektiv på flera hundra år.

        Det senaste svenska hastighetsrekordet för tåg på 303 km /h sattes på en järnväg, som fortfarande har samma sträckning och underbyggnad som vid invigningen 1860. Ett antal rälsbyten senare. Skulle vara intressant att läsa vad SD tycker. Det finns ju faktiskt även andra ämnen än invandring att diskutera.

        Att Trafikverket kan komma med sådana här utspel, som direkt friar till diverse byapolitiker i en rad medelstora städer, visar återigen att Trafikverket inte klarar sin uppgift som expertmyndighet. Men det blev förstås ett rejält plåster på såren för inrikesflyget efter förslaget om flygskatt. Inga inrikes flyglinjer behöver läggas ner inom det kommande halvseklet.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Bra försök Lars – jag har aldrig klassat områden med många pensionärer som utanförskapsområden – Den klassificeringen har du skapat eller försökt skapa själv Lars.

          Vad gäller järnvägen så är vi överens,

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är fullt möjligt Alexander – För egen del använder jag helst inte termen alls då jag hellre talar om socioekonomiskt starka respektive svaga områden hellre än om utanförskapsområden.

  13. Henrik Agerhäll

    Själv har jag alltid tyckt att själva befolkningsutbytet som invandringen innebär är det som är dåligt. Jag vill leva i ett land där så många som möjligt har ungefär samma härkomst som jag själv. Jag har inte sett programmet du refererar till och har inte orkat försöka kolla siffrorna. Däremot kan jag tycka att många, både representanter för SD och individer i kommentarsfältet ovan, har en lite kluven inställning. ”Det spelar i sig ingen roll att befolkningens etniska sammansättning radikalt ändras, men processen kan leda till brottslighet, kosta pengar eller leda till terror”, kanske man kan beskriva inställningen som där de tre nämnda bieffekterna överdrivs. Det är lite som om man köpt ”fiendesidans” syn på rätt och fel.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du är självfallet fri att ha en egen åsikt Henrik – Det är så ett demokratiskt samhälle fungerar.

      För egen del lägger jag inget fokus vid vilken härkomst en människa har därför att alla människor har lika värde i min värld.

      Att leva tillsammans med människor från världens alla hörn är berikande – Något jag erfarit själv genom att både bo och arbeta i många länder.

  14. Nils Lindholm

    För det första, OM det är 50-50 i befolkning så:
    enl. brå 2005:17 utlänningar =12% svenskar =5% brottslingar
    14500*12/100 =1740
    14500*5/100 = 725
    tot ant brottslingar=2465

    Ska vi räkna på den tyska undersökningen där asy&flyktingar var 7ggr mer brottslingar än tyskarna o 15ggr värre på grova brott än tyskarna då . . . .

    Var det inte att dom 20 VÄRSTA begått 350 brott.
    Det brukar vara 20st små oskyldiga barn som kastar sten på blåljus, det är alltså dom som då är dom enda brottslingarna ?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det enda jag anför är att SD försöker få ett helt bostadsområde med 29.000 invånare att framstå som om en majoritet ägnade sig åt brott – Att påpeka att det inte är korrekt är viktigt.

  15. Per

    Du Anders får tycka vad du vill om dessa invandrare och deras kultur, och jag får tycka precis vad jag vill också. Det är väl det som kallas demokrati. Eller vill du förbjuda oliktänkande?/P

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du är självfallet fri att tycka vad du vill Per – Däremot måste du vårda språket om du vill att jag ska publicera – Något jag förörigt hjälpt dig med för att kunna publicera denna kommentar.

  16. Mats Lindell

    Det finns idag 130 utanförskapsomräden i Sverige. Till min förvåning verkar du inte veta VAD som klassifiverar ett SOM område, det är flera faktorer där kriminalitet bara är en del, Vad som räknas och vägs in är arbetslöshet, bidragsberoende, skolresultat, upplevd trygghet , polisnärvaro , kriminalitet etc Visst räknas Biskopsgården som ett utanförskapsområde. Definitionen är satt av riksdagen, och mäts av SCB. Biskopsgården är redan klassat som utanförskapsområde enligt SCB, pga av kriminalitet men också pga annat se ovan.Visste du inte det?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag är fullt ut medveten om vad som klassificerar ett utanförskapsområde Mats – Jag har inga problem med att man mäter de socioekonomiska levnadsbetingelserna i Sveriges alla bostadsområden för att sedan jämföra dessa med varandra – Detta så att vi lättare kan sätta in insatserna där de behövs mest.

      Det jag däremot har problem med – Till och med stora problem med är att SD försöker göra begreppet utanförskapsområde till ett område där merparten av de som bor där till brottslingar – Den beskrivningen ställer jag inte upp på då den är allt annat än sann. 20 av 29.000 är försvinnande lite och det är på inget sätt korrekt att de 20 ska få bäring på hur vi som samhälle bedömer de 29.000.

      • G-A Karlsson

        Den enda insats som krävs är en snabb arrestering av 20 personer.

        När får de laglydiga se den insatsen? Om en halvtimme?

          • G-A Karlsson

            Polisen är idag politiskt styrd genom tillsättningen av Dan Eliasson.
            Dan Eliasson är inte polis utan just politiker. Av just denna anledning SKA frågan ställas till politiker.

            Därför måste jag upprepa frågan:

            NÄR kan de laglydiga vänta sig en insats från Sveriges (politiskt styrda) polis mot dessa 20 rötägg som förstör för alla andra?

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Alla myndigheter är mer eller mindre politiskt styrda G-A och mitt svar är fortsatt att du får fråga Polisen om den saken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.