Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Alliansregeringen missledde Riksdagen för att driva igenom outsourcing av IT-tjänster.

Lite hårddraget kan man säga som jag säger i rubriken baserat på det som kommer fram i en artikel publicerad i ETC på följande länk: https://www.etc.se/inrikes/outsourcingskandalen-alliansens-ministrar-forsokte-vilseleda-riksdagen.

Mest av allt tycker jag att artikeln jag hänvisar till påvisar att det faktiskt är Alliansen och deras beslut om att outsourca offentlig IT-drift som är roten till att skandalen i Transportstyrelsen kunde ske.

I skrivande stund pågår utredningar av andra statliga verksamheter som outsourcat sin IT-drift och enligt många är det rätt troligt att det som skett på Transportstyrelsen även kan ha skett på andra verk och myndigheter.

Av det som framgår i artikeln går det att utläsa två saker klart och tydligt:

  1. Alliansen skydde inga som helst medel för att outsourca och privatisera trots varningar om betydande säkerhetsrisker med ett sådant förfarande.
  2. Eskil Erlandsson (C) och Anna-Karin Hatt (C) förvanskade sanningen genom att påstå att Riksrevisionen tycker att det är önskvärt att statliga möjligheter outsourcar sin IT-drift för att spara skattepengar – Detta trots att Riksrevisionen aldrig kommit med några sådana önskemål eller rekommendationer.

Att Eskil Erlandsson som varande Landsbygdsminister och Anna-Karin Hatt i sin roll som IT-minister i en skrivelse till Riksdagen vilseleder Riksdagens ledamöter är allvarligt och något KU snarast bör granska.

2011påstår dessa två statsråd i en skrivelse till Riksdagen att Riksrevisionen tycker att det är önskvärt att en större del av myndigheternas IT-behov tillfredsställs genom outsourcing – Detta trots att Riksrevisionen aldrig framfört den åsikten eller rekommendationen.

Att detta beteende från två ledande centerpartistiska statsråd i den tidigare Alliansregeringen är allvarligt och om inte en lögn så i vart fall ett grovt förvanskande av sanningen tror jag att många kan hålla med om.

Därtill tycker jag att deras beteende väcker en annan och betydligt viktigare fråga – Frågan om vilken sorts parti Centerpartiet är när man är beredd att så lättvindigt sätta rikets säkerhet på spel för att vinna det privata näringslivets gillande?

I skrivelsen till Riksdagen skriver man att Regeringen delar Riksrevisionens bedömning om att outsourcing av statlig IT-drift är önskvärd vilket är ren och skär lögn och ett sätt att försöka vilseleda Riksdagens ledamöter.

Rätt skrivet borde det ha stått att Regeringen/Centerpartiet ser det som önskvärt att outsourca statlig IT-drift och inget annat.

Jag är glad över att både Jonas Sjöstedt och Socialdemokraterna har anmält den förra Alliansregeringen till KU så att KU kan gå till botten med det inträffade.

För mig är KU:s viktigaste uppgift att ta reda på vad som hänt, varför det hänt och vad som behöver göras för att det inte ska inträffa igen. I min värld är detta mycket viktigare än att straffa statsråd och andra med missriktade misstroendevotum i syfte att smutskasta och skada en regering vars politik man inte gillar.

Med det ovan anfört så tycker jag att det är hög tid att vi sansar debatten och slutar att använda oss av misstroendevotum mot politik vi inte gillar. Politiska spörsmål ska avhandlas genom politisk debatt i Riksdagen och och eventuella felsteg av riksdagens konstitutionsutskott.

Därtill är det hög tid att SÄPO med flera viktiga delar det svenska underrättelsemaskineriet blir involverade som remissinstans innan vi privatiserar offentlig verksamhet – Detta för att säkerställa att privata aktörer aldrig får ta del av skyddsklassad information.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

50 kommentarer

  1. Jan Sjöström

    Hej.
    Jag förutsätter att du med likhet ALLA andra – alltid tar del av aktuell källa , detta av
    självklara orsaker – b l a hela förutsättning för en riktig konklusion i sanningens tjänst.
    Eller kan det vara så att du i likhet med flertalet i (S) vill hänvisa till ett agerande i
    naivitetens tecken ?
    I rapport 2011:4 RiR, framgår med full tydlighet att saken och dess omständigheter
    tar utgång i den samhällsnytta som kan tillskapas i ett belysande av eventuella
    fördelar i att konkurrensutsätta b l a IT.
    Riksrevisionen tar fullt och klart ställning i sak – till detta hör (som alltid att revisionen
    ger råd) ett klart ställningstagande i begreppet upphandling (outsourcing) . I all enkelhet
    du saknar uppenbart insikt i det mesta – till det så skäms du inte för den skada ditt
    beteende i alla delar orsakar vårt samhälle , du förstår med lögnen som instrument
    bygger vi ingen framtid – för någon annan än den höga bankchefen med de avancerade
    data systemen Anders Forss

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Riksrevisionen säger själva att de aldrig tagit ställning och att de aldrig uttalat att en outsourcing av IT-tjänster är önskvärd.

      Sedan handlar det inte om att frisäga mitt eget parti från ansvar utan bara om att lyfta upp saken och påvisa att Alliansen har stor del i skulden till det inträffade.

      • Eugen Sandberg

        Roten till problemet är inte alls outscourcing. Problemet är bristande kunskaper i hur man klassificerar sin information och vilka skyddskrav man ska ställa baserat på gällande lagstiftning. Som vanligt försöker ni på S-sidan att med diversionstaktik, d.v.s.att flytta fokus från det egentliga problemet genom att skylla på något annat.
        Det finns en gigantisk övertro inom socialistblocket att allt offentligt fungerar så mycket bättre om det drivs i egen regi. Att man nu p.g.a. debacklet i TS börjar säga att alla system som hanterar H/KH information måste skötas internt är att angripa symptomen istället för den grundläggande problematiken.
        Saknar man insikt och kunskap om vad det innebär att hantera uppgifter som är av vikt för rikets säkerhet så blir det lika illa var man än väljer att hantera dessa.
        Outsourcing är således inget problem i sej, men myndigheten måste bli bättre på att kravställa och kontrollera efterlevnad, och här finns SÄPO som ett utmärkt rådgivande organ.
        Man bör även ta lärdom av myndigheter som FMV och Statens ServiceCenter vilka faktiskt förstått hur det här typen av känslig information ska hanteras. Att försöka ta billiga politiska poänger blir bara falskt.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Roten till problemet är outsourcing och utan sådan så hade problemet aldrig uppstått – Jag upprepar därför det jag anfört tidigare. Offentlig verksamhet ska inte outsourcas – Offentlig verksamhet ska skötas av det offentliga i egen regi.

    • Bertil

      Det var mycket som Alliansen gjorde mellan 2006-2014 som skulle sätta krokben för sossarna under lång tid framåt. Invandring och outsursing är bara förnamnet av vad man hann förstöra.
      På det sänkte man fackföreningarna gynna rika och slog mot sjuka, arbetslösa, pensionärer.
      Tyvärr finns det knäppgökar med egoistiskt sinne som än idag gillar vad högern gjorde och man t.o.m. Ökar på Fake News och vilseledande fakta.
      Reinfeldt han suger ut allt vad han hinner i föredrag säg han spyr sin dynga över fattigare grupper.
      Alliansen förstörde Sverige och sänkte oss tillbaka till 1800-talet igen dör pigor och drängar åter ska utnyttjas och där sjuka arbetslösa ska drivas till självmord.
      Högern är lika hemsk idag som för 100 år sedan .

        • Bertil

          Inte bara ett inlägg Anders. man märker hur tyst det blir när man säger sannigen om Alliansens vidriga politik.
          Man kan nästan se hur Alliansanhängarna ser ut som fågelholkar av min samning.

          • Eugen Sandberg

            Tror snarare att det är så att ingen orkar bemöta dina huvudlösa tirader och enögda inlägg.
            Bara referensen till Castro som en folkets välgörare gör att man inser det meningslösa med att bemöta dina inlägg.

  2. Jonny Disenfeldt

    ”Varje år kostar IT i statliga myndigheter och bolag skattebetalarna uppskattningsvis 20 – 25 miljarder kronor. En myndighetsledning är enligt myndighetsförordningen skyldig att eftersträva hög effektivitet i verksamheten. Outsourcing kan vara ett sätt att effektivisera IT-verksamheten.

    Riksrevisionen har granskat om myndigheterna gjort rimliga prövningar om de själva ska producera den IT-kapacitet myndigheten behöver eller om de ska outsourca hela eller delar av den.

    Riksrevisionens samlade bedömning är att de flesta myndigheter inte har gjort rimliga prövningar rörande sourcingfrågan. Riksrevisionens granskning pekar också på att många myndigheter saknar tillräcklig beställarkompetens för att kunna göra prövningar. Det finns därför bland annat ett behov av bättre vägledningar och erfarenhetsutbyte, så att myndigheterna inte alltid behöver börja från början när sourcingfrågor ska prövas.”

    http://www.riksrevisionen.se/sv/rapporter/Rapporter/EFF/2011/IT-inom-statsforvaltningen—har-myndigheterna-pa-ett-rimligt-satt-provat-fragan-om-outsourcing-bidrar-till-okad-effektivitet/

  3. Micke

    Intressant.

    Det är som jag sagt hela tiden, orsaken till skandalen vi sett är alliansens outsourcing av säkerhetsklassad information.

    Alliansens privatisering av säkerhetsklassad information till andra länder.

    Kommer bli fortsatt intressant följa hur allianspolitiker ljög om denna outsourcing och hur riskfritt det var.

  4. Alexander

    Som Anders brukar säga, historiska misstag ursäktar inte det som sker i dag. Fast nu verkar det inte gälla…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det hela mitt inlägg handlar om är att det finns flera syndabockar i detta och att vi ska låta KU utreda saken ordentligt innan vi avger ett domslut.

  5. Lars Flemström

    Detta var ett ovanligt nyanserat inlägg för att komma från dig. Jag har inte upptäckt några direkta felaktigheter. Jag skrev själv ungefär samma sak i svar till Micke för några dagar sedan under ett annat inlägg. Naturligtvis hade jag inte fått mina synpunkter från Etc, som är lika mycket lögnmedia som Avpixlat. Ägaren, kapitalisten Johan Ehrenberg, har ju från början haft som affärsidé att tjäna pengar den köpstarka gruppen vänsterextremister med välavlönade offentliga anställningar, ge dem vad de vill ha.

    Precis som Avpixlat ger Etc ett sken av trovärdighet genom att hålla sig så nära sanningen som möjligt vad gäller påståenden, som lätt kan kontrolleras. Lögnen är vanligen indirekt, genom det som undanhålles läsaren. Jodå, Forss har alldeles rätt i att brott även begås av etniska svenskar, men när detta erkänns av Etc, slås det upp som en nyhet, som något mycket ovanligt. Eftersom jag sällan läser Etc, måste jag fråga er som gör det ofta, om Etc har avslöjat att hälften av alla bostadsinbrott begås av utländska ligor, som förses med gömställen mm av landsmän, som är bosatta i Sverige.

    Den andra hälften av tjuvar är alltså en väldig blandning: etniska svenskar, andra svenska medborgare samt utlänningar (tillfälliga besökare) som inte ingår i några ligor. Jag har under åratal kämpat mot oskicket att kalla alla utlänningar ”invandrare”. Det ger ju ett intryck av att andelen kriminella individer bland invandrarna är större än den i verkligheten är. Lögnmedia av Avpixlats typ framställer invandrare som mer brottsbenägna än de faktiskt är, medan lögnmedia av Etc’ typ framställer de utländska ligornas härjningar i Sverige som ”skrönor”.

    Misstanken om att borgerliga ministrar, och i synnerhet IT-ministern Anna-Karin Hatt, c, varit inblandad i IT-skandalen, har jag fått fram genom egna efterforskningar. Och precis som Etc-artikelförfattaren har jag inte fått fram några bindande bevis för hennes skuld. Det får kommande KU-utredningar utvisa. Det vore emellertid märkligt om en IT-minister inte ens skulle vara medveten om vad som sker inom hennes eget ansvarsområde. För övrigt var Annie Lööf, c, näringsminister och departementschef.

    Om nu S-ministrar ska anklagas för att inte ha informerat varandra, måste Hatt kritiseras för att inte ha informerat Lööf och den dåvarande statsministern Fredrik Reinfeldt. Men det var kanske satt i system att de centerpartistiska statsråden aldrig informerade den m-märkta statsministern. Reinfeldt har ju exempelvis blånekat till att han kände till köpet av Nuon för 89 miljarder. Den affären genomfördes av Lööfs företrädare som näringsminister, Maud Olofsson. c.

    Alltså ett bra inlägg av Forss, med slutklämmen ”… innan vi privatiserar offentlig verksamhet – Detta för att säkerställa att privata aktörer aldrig får ta del av skyddsklassad information.” Nåja, att helt2 undvika detta torde vara omöjligt. Det skulle ju förutsätta att Försvarsmakten slutar köpa vapen av privata tillverkare. Men det tror jag inte Forss har menat, och i så fall kan vi vara överens så långt. Det kan vara nödvändigt – för att hindra läckage – att avstå från upphandling av sådant som myndighetens personal själv kan göra, även om det blir dyrare.

    Efter att ha skrivit ett väl nyanserat inlägg återfaller så Forss i vänstersekterism: ”Billigast och bäst blir det när offentlig sektor sköter sin egen verksamhet utan privat inblandning Jonny – Då slipper vi dessutom kostnaderna för att övervaka att de privata aktörerna sköter sig och de kostnader som uppstår för att hantera fakturor och betalningar samt bokföring.”

    Det är inte så, man får en bred uppslutning – över blockgränsen – för att det finns gränser för vad som kan och bör privatiseras. Det är inte så man får samma breda uppslutning för att även borgerliga ministrar kan tillhöra de skyldiga.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Den frågan får vi återkomma till när KU är klara med sin utredning – En sak är dock redan klar och det är att Alliansens beslut är roten till problemet. Utan det beslutet hade det inträffade aldrig inträffat.

      • Jonny Disenfeldt

        Inrättandet av myndigheten är roten till problemet, hade man inte skapat dessa register till att börja med hade det inträffade aldrig hänt…

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Så kan man se det men en myndighet är nödvändig för att styra Sverige på ett bra sätt – Outsourcad IT-drift däremot är ingen nödvändighet.

          • Jonny Disenfeldt

            Men enligt t.ex riksrevisionen kan outsourcing (rätt hanterad) spara pengar för det offentliga, pengar som då kan användas till annat i välfärdssystemen istället..Därför röstade allians och S/Mp för detta.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Riksrevisionen har inte kommit med några sådana direkta rekommendationer Jonny.

          • Jonny Disenfeldt

            Fel, Vänsterpartiet lade tydligen ner sina röster för de ville inte rösta samma som SD, så löjligt beter sig vissa politiska partier…

  6. Jonny Disenfeldt

    Anders skriver ”En nedlagt röst är i detta fall en röst emot Jonny.”

    Nej, så är det ju inte alls. En nedlagd röst gynnar i det här fallet varken de som är för eller emot.
    Anledningen som V angav visar hur löjligt partier och riksdagsmän kan agera.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att du tycker att V beter sig löjligt får stå för dig – Jag är 100% säker på att du får en annan åsikt än din om det är en vänsterpartist som uttalar sig.

      • Jonny Disenfeldt

        OM man som riksdagsman och parti anser en viss sak i en fråga ska man väl rösta därefter.

        Att då lägga ner sin röst istället på grund av att andra som man inte råkar gilla röstar likadant som man själv tänkte göra är ett hån mot demokratin. Skamligt och bedrägligt beteende.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det som kommer att bli riktigt bäst och dessutom rättvisande är KU:s undersökning av ärendet.

  7. Leif Andersson

    Det blir faktiskt ganska löjligt och skylla saker på tidigare regeringar om man själv inte lägger skarpa förslag om att förändra förhållandena. Ett bra exempel är det här med jobbskatteavdragen och att andra lönebaserade inkomster såsom a-kassa och pension beskattas högre. Istället för att S-företrädare jämt och ständigt ska klaga över detta och orättvisorna borde man förändra så att beskattningen blir densamma för alla lönebaserade inkomster och om man anser att dagens beskattning är för låg höja denna totalt sett.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om något så har jag lagt en hel rad skarpa förslag här på min blogg Leif så för egen del känner jag mig fullt komfortabel med min situation i det avseendet.

      • Leif Andersson

        Jag syftade främst på finansministern med mitt inlägg men generellt saknar jag några större förändringar vad gäller skattepolitiken och då speciellt på bostadssidan sedan regeringen tillträdde. Med DÖ hade man chansen att rätta till många av orättvisorna i skattesystemet som alliansregeringen införde men valde att i princip inte göra någonting.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Får jag vara med och bestämma och ha ett ord med i laget vilket jag är övertygad om att jag kommer att få ha så kommer skattepolitiken på bostadssidan att förändras till det bättre Leif.

  8. Leif Andersson

    Eftersom majoriteten är överens om att det största omedelbara hotet mot Sverige är terrorattentat utförda av islamister borde vi kanske tänka om i den här frågan?

    Enligt SÄPO finns det numera sannolikt flera tusen islamister i Sverige som utgör ett säkerhetshot (bra jobbat Mona). Vad hjälper det då att flytta den aktuella informationen från servrar i Tjeckien som är ett EU-land, medlem av NATO och i princip helt utan muslimer tillbaka till servrar i Sverige. Den största risken torde vara att islamister i Sverige lyckas bli säkerhetsklassificerade och kan delge terrororistorganisationer som t.ex. IS säkerhetsklassad information som hjälp vid planerande av terrordåd i Sverige. Dvs flytten av informationen rent fysiskt från servrar i Tjeckien till Sverige löser inte den största säkerhetsrisken som finns inom landets egna gränser.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      En nations säkerhetsklassade information ska stanna i nationen och inte delas med andra nationer – Det är min grundinställning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.