Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Sverige bör satsa på att bli bäst i världen på samhällsintegration.

Migrations- och integrationspolitiken är de politikområden som tillsammans med arbetsmarknadspolitiken utgör nycklarna till hur starkt och framgångsrikt samhällsbygget blir. Hur väl de löses styr hur välmående Sverige ska bli i framtiden.

Med det sagt så är min målsättning klar och tydlig – Sverige ska om jag får vara med och bestämma bli bäst i världen på integration av både invandrare och de som lever i utanförskap och arbetslöshet.

Med migrationsfrågan löst på ett sådant sätt att vi numera har en invandring under full kontroll är en satsning på att bli bäst i världen på ovanstående helt rätt väg att gå.

Inom politiken pratas det ofta om att ”Alla ska med – Ingen ska lämnas bakom”. Att i handling sätta kraft bakom den orden är viktigt och något som täcker in alla i samhället. Alla som på ett eller annat sätt lever i utanförskap och inte har arbete och egen försörjning och därför måste integreras så att de får det.

För mig är detta inte en fråga om populism utan blott och allena om att bygga ett Sverige som blir lika harmoniskt och välmående som det Sverige som fanns när jag växte upp på 1960-, 1970-talet – Det Sverige där Sverige och svenskarna mådde som allra bäst.

Redan idag har vi Socialdemokrater målet om att uppnå Europas lägsta arbetslöshet till 2020. Den målsättningen ska kompletteras med att ha världens bäst fungerande integrationspolitik på plats snarast möjligt så att vi senast 2025 är bäst i världen på integration.

Vad innebär en fungerande och effektiv integrationspolitik för mig?

Till att börja med så omfattar den alla som är arbetslösa därför att arbetslöshet är ett samhälleligt misslyckande och något som skapar utanförskap och en känsla av att inte räknas och betyda något i samhället.

Alla ska ha ett arbete och egen försörjning – Att nöja sig med mindre betyder för mig att vi med hull och hår köpt nyliberalismens´ politiska idéer om att det är skadligt för samhället och för företagens vinstutveckling om arbetslösheten är låg eller obefintlig.

Även om de som förespråkar nyliberal politik inte säger det rakt ut så vill man ha arbetslöshet för att kunna hålla nere lönenivåer och övriga krav som fördyrar och påverkar företagens och kapitalägarnas vinstnivåer.

För Allianspartierna och numera även för SD så är full sysselsättning och obefintlig arbetslöshet av ondo därför att det driver upp lönenivåerna.

Det Alliansen och SD vill göra är att använda arbetslöshet och utanförskap till att sänka löner vilket vi kan se i alla förslag från deras sida som pratar om lägre ingångslöner, sänkta trösklar och sänkta skatter och avgifter för att företagen ska anställa nyanlända och arbetslösa.

I min värld är ett läge där företagen tvingas kriga om landets arbetstagare genom att erbjuda högre lön och bättre villkor det jag strävar efter – Detta därför att ett sådant läge på arbetsmarknaden leder till att vinsterna av allas arbete fördelas mer rättvist och därmed till ett jämlikare samhälle.

Således ska alla i arbete!

Det arbetet har vi Socialdemokrater redan påbörjat vilket syns i sjunkande arbetslöshetstal och i den höjda sysselsättningsnivån – Den strävan mot full sysselsättning som socialdemokratin alltid haft är nyckeln till ett välmående Sverige och det som bestämmer hur politiken för att nå dit ska utformas.

Nästa steg i det arbetet är som jag skrivit tidigare att utveckla Arbetsförmedlingen och att sköta den kompetensutveckling som behövs för att de som är arbetslösa ska få den kompetens företagen efterfrågar i statlig regi i Arbetsförmedlingens och AMU:s regi.

Ingen – Och då menar jag ingen ska vara långtidsarbetslös i mitt Sverige.

Nästa steg i integrationsarbetet handlar om att skapa en effektiv samhällsintegration av både nyanlända och av de som redan invandrat till Sverige och som lever eller riskerar att få leva i segregation och utanförskap.

Segregationen och utanförskapet för dessa grupper ska lösas i praktisk handling och inte bara i ord.

Ska det ske krävs en effektiv integrationspolitik på området – En integrationspolitik som vågar ställa krav på de som ska integreras och en integrationspolitik som på ett effektivt och strukturerat sätt sätter människor i arbete och därmed inkludering i samhällsbygget..

Mitt förslag till integrationsåtgärder för denna grupp ser ut som följer:

  • Att vi har en snabb och effektiv handläggning av asylärenden med svar inom maximalt 60 dagar.
  • Att en omedelbar evaluering av de kommandes utbildning och arbetslivserfarenhet sker så att de kan sättas i för dem rätt utbildningsinsats vilken ALLTID ska sträva mot jobb och egen försörjning.
  • Att en omedelbar psykologisk evaluering sker av den som kommer för att identifiera eventuella trauman och behandla dessa.
  • Att offentlig sektor i egen regi bör driva alla flykting och asylmottagningar/boenden utan inblandning av privata entreprenörer i största möjliga utsträckning.
  • Att EBO-lagen skrotas.
  • Att de som söker asyl utplaceras i ALLA Sveriges kommuner i samma procentuella andel som de utgör av Sveriges totala befolkning. Detta ska ske utan möjlighet att lägga in kommunalt veto och utan att den som erhållit kommunplacering ges rätten att flytta före den dag egen försörjning kan påvisas.
  • Att information om de villkor som gäller för att få ansöka om asyl i Sverige ges direkt vid ankomsten och att den som kommer måste acceptera dessa villkor för att få sina asylskäl prövade i Sverige.
  • Att krav ställas på den som kommer som flykting att acceptera den utbildningsplan och de övriga integrationsåtgärder som anvisas samt kravet på att de senast inom 36 månader ska ha lärt sig svenska språket upp till en nivå som medför att de blir anställningsbara och kan klara sig själva i det svenska samhället.
  • Att uppfyllelsen av ovanstående krav verifieras genom en examination – muntlig och skriftlig, och att man vid ett misslyckande har ytterligare 6 månader på sig att klara examen och uppfylla kravet – Detta om inte specifika skäl för undantag från denna regel kan uppvisas.
  • Att information ges redan vid ankomsten om att ett misslyckas med att uppfylla kravet på att lära sig svenska språket innebär att asylärendet omprövas och att en bedömning görs för att se om de kan skickas tillbaka till sitt hemland utan risk för liv och lem.
  • Att ett avslag på asylansökningen som vunnit laga kraft innebär att man skickas tillbaka till sitt hemland.
  • Att alla flyktingar/asylsökande under 20-års ålder sätts i skola från dag 1 i Sverige.
  • Att flyktingar/asylsökande över 20-års ålder tillställs möjlighet till arbete och arbetsträning ute i det reguljära arbetslivet parallellt med studier i svenska språket redan från dag 1 i Sverige, och att de kostnader som uppstår för detta täcks av staten.
  • Att arbetsgivarna hos vilka de asylsökande praktiserar efter fullgjord utbildning ska erbjudas att anställa den asylsökande med ett lönebidrag som stegvis trappas ner på samma sätt som de lönebidrag som redan finns på dagens arbetsmarknad.
  • Slutligen att möjligheten till anhöriginvandring är blockerad fram tills dess egen försörjning kan påvisas.

Om vi tar de beslut som behövs för att säkerställa att ovanstående åtgärder vidtas är jag helt säker på att vi lyckas integrera både nyanlända och tidigare invandrade på ett bra och effektivt sätt.

De invandrare som levt och funnits i vårt land under en längre tid och som trots det lever i starkt segregerade områden utan arbete och/eller fullständig utbildning ska integreras på samma sätt som de som är nyanlända.

Följer man inte sitt anvisade utbildnings- och integrationsprogram ska samhällsstödet frysa inne.

Morgondagens integrationspolitik måste således omfatta alla som inte har ett jobb – Svenskfödda likväl som invandrade och ha det gemensamt att alla åtgärder som sätts in ska leda till arbete och egen försörjning.

Vi Socialdemokrater har historiskt varit duktiga på att sätta människor i arbete och på att få alla att känna sig inkluderade. Det är detta vi ska bygga vidare på och skapa ett Sverige där det inte finns några vi och dem utan bara vi – VI som bor i Sverige.

En förutsättning för att detta ska lyckas är att vi ändrar lagstiftningen så att alla som anställer människor tvingas anställa den/de med högsta meritvärdet utan att ta hänsyn till sådana saker som etniskt ursprung, ålder, religion, kön, sexuell läggning mm.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

64 kommentarer

  1. Lars Flemström

    Eftersom du har rest så mycket i världen borde du ha lärt dig att inget land kan bli bäst i världen på allting. Det har i varje fall vi som har bott i Sverige, mitt i verkligheten och inte bara läst skönmålningar av landet, fått lära oss. Alla mynt har två sidor, nämligen. Sverige kan inte vara bäst på allting. Det är nationell hybris att tro att vi skulle kunna bli bättre på integration än gamla kolonialmakter som England och Frankrike, som har haft invandring från sina f.d. kolonier under snart 150 års tid och har en mer generös attityd till mångkultur än konformistiska Sverige. Någon självkritik måste vi ju ändå kosta på oss som nation. Vi har alltså inga förutsättningar att bli bäst på allting.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du har helt rätt i att inget land kan bli bäst på allt Lars – Det innebär dock inte att man alltid ska sikta på at bli bäst.

      Att sikta på att bli bäst skapar motivation och motivation att förändra och förbättra mot det mål jag målat upp är av nöden tvunget om vi ska gå iland med att skapa ett jämlikare och mer välmående samhälle.

      • krister andersson

        Ditt påstående att alliansen vill ha billig arbetskraft och på sikt att sänka lönerna och därför vill ha
        massinvandring är korrekt. Men är ni bättre då? Ni vill ha massinvandring eftersom ni vill ha röstboskap.
        Är då ni bättre? Mitt svar är nej eftersom ni båda vill Sveriges undergång.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          De som invandrar har ingen rösträtt i riksdagsvalet innan de blir svenska medborgare Krister – Ditt påstående är inget än en skröna SD använder sig av med jämna mellanrum.

          • krister andersson

            Skröna knappast eftersom de har rätt att rösta i kommunalvalen efter att ha bott här i 3 år.
            Sen gällande medborgarskap så delas de ut till kreti och pleti utan minsta motkrav. Ni hade ju en s.k valskola i Örebro som inte var något annat än förklätt röstfiske och dessa människor vallades sen till vallokalen av ingen mindre än Mona muslim själv. Ni blev t.o.m polisanmälda för valfusk.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Mitt förslag på vilka krav jag anser vara relevanta för de som vill bo i Sverige har jag presenterat Krister.

            Medborgarskap delas inte ut till kreti och pleti utan i enlighet med de regler Sveriges Riksdag beslutat.

            Avslutningsvis är det stor skillnad på kommunval och riksdagsval och så vitt jag vet måste man ha haft PUT i 3 år för att få rösta i kommunvalet och att nå dit kräver betydligt längre tid än 3 år för att inträffa.

  2. Lars Flemström

    Efter förnyad genomläsning av dina förslag, konstaterar jag att Sverige kommer att fällas av Europadomstolen för brott mot invandrares mänskliga rättigheter om vi ska följa dina råd. Du verkar ju vara helt besatt av den där halvdiktatorn Tun i Malaysia. Vad du inte har fattat är att Malaysia som ett icke-europeiskt land inte lyder under Europadomstolens jurisdiktion och att varje land utanför Europa har frihet att självt tolka FN-deklarationen om mänskliga rättigheter.

    Dessutom visar all erfarenhet att tvångsintegration av etniska minoriteter är kontraproduktivt. Som exempel har vi, inte minst genom migrationspolitiken före 24 november 2015, importerat klansystemet till Sverige, och det får vi leva med.

    Jag läste just om alla förmåner, som väntar dem som fått avslag på sina asylansökningar och återvänder frivilligt. Starta eget-bidrag från EU väntar vid ankomsten till hemlandet samt utbildningsbidrag utan övre beloppsgräns för barnen. Och dessutom bidrar svenska skattebetalare med extra pengar till dem som återvänder från Sverige. Det är säkert väl använda pengar, jämfört med hur mycket fortsatt vistelse i EU kostar.

    Att sedan gode män och andra, som tjänat grova pengar på de asylsökande, lurar i dessa att inte samarbeta med Migrationsverket om en ordnad hemresa och återetablering i hemlandet, är oacceptabelt eftersom de därigenom förstör för sina ”skyddslingar”. Ingen, som samarbetar, blir tvångsavvisad. Genom att samarbeta kan man själv i stor utsträckning påverka upplägget av hemresan och återetableringen.

    Faran med de generösa stöden till hemvändare är bara att det sprider sig i de länderna att man kan åka till Europa och hämta pengar till det som man ändå tänkt göra i hemlandet, men saknat pengar till. EU arbetar emellertid också med generösa utvecklingsbistånd direkt till hemländerna, även för de folkmajoriteter som inte har sökt lyckan i Europa Det är det, vi ska använda EU till – internationell solidaritet åt alla, och inte bara åt den minoritet som tagit sig in i EU illegalt och sedan blir hemskickad.

    Det handlar nu om att kustbevakningsfartyg från EU får gå in på libyskt territorialvatten och plocka upp flyktingar redan där, innan de nätt internationellt vatten eller någon EU-stats territorialvatten, och transportera dem tillbaka till den libyska kusten. Varifrån de naturligtvis ska skickas hem i stället för att stanna i omänskliga flyktingläger. Dessutom behövs flygövervakning av de vidsträckta ökenlandskapen i södra Libyen, för att stoppa flyktingsmugglarna. Där finns inga skogar att gömma sig i, utan bara sand.

    Det är detta, som ska diskuteras och läggas pengar på, i stället för fördelning av flyktingar över alla Europas länder. Som jag skrev igår har den irakiska armén just löst integrationsfrågan åt Sverige. Nu behövs en snabb återuppbyggnad, inte bara av förstörda byggnader, utan också om det civila samhället i Irak, så att folk kan återvända hem.

    Lika viktigt är att det görs i Libyen, som borde ha gjorts direkt efter diktatorn Khadaffis fall. Det måste byggas upp en libysk stat som har kontroll över sitt eget territorium och helst också över sina egna territorialvatten.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Min övertygelse är att vi kan genomföra integrationen på det sätt jag föreslagit utan att bryta mot några EU-regler Lars.

      • Lars Flemström

        Jag talar inte om EU-regler utan om Europakonventionen, som för all del gäller i EU också, eftersom den gäller i hela Europa. Har du tänkt göra som Ungern, som har beslutat att testa konventionen, genom att balansera på gränsen till det tillåtna? Innan Ungern eventuellt fälls, har det gått närmare tio år efter överträdelsen. Och då har de kritiserade åtgärderna sannolikt redan hunnit avvecklats som inte längre behövliga. Om du har tänkt tvångsintegrera alla motsträviga invandrare (därmed inte sagt att ALLA invandrare kommer att göra motstånd) inom loppet av fem – sex år) kan du ju följa det ungerska exemplet. Men tror du att du kommer att få en majoritet i Sveriges riksdag?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Min uppfattning är att det inte är något gränsfall och inte ett brott mot konventionen att göra som jag föreslagit Lars – Mina förslag ryms väl innanför detta.

          Vilka delar anser du skulle bryta mot den?

          • Lars Flemström

            Hur kan du veta det, när du uppenbarligen inte ens har hört talas om konventionen. Den finns att läsa på Eurodomstolens hemsida, inklusive tilläggsprotokollen som samtliga EU-länder också måste följa. När konventionen antogs kunde man nog inte föreställa sig en så stor invandring, som vi nu har haft, från länder utanför den kristna / europeiska kultursfären. Det hade kanske gått att integrera mindre och utspridda grupper utan tvång, men den tiden är nu förbi. Och det handlar inte bara om regelbrott, utan också att all erfarenhet visar att tvång är kontraproduktivt.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Att jag kallar det konvention eller EU-lagstiftning i inlägget och kommentarssvaren spelar ingen roll då det är budskapet om att det följer lagar och förordningar som är det viktiga.

            Som jag sa till Fredrik i samma fråga så bryter vi sannolikt mot den lagstiftningen i än större grad vad gäller regelverket för att uppbära försörjningsstöd. Att de som behöver sådant måste sälja bostad och bil för att få rätt till underhållsstöd är ett mycket större ingrepp i den personliga friheten än att i förväg tala om för de som kommer till Sverige vad vi som land förväntar oss i gengäld för att vi bereder dem plats i vårt land.

            Som jag sagt åtskilliga gånger tidigare så gäller att man får ta seden dit man kommer om man vill leva i ett specifikt land. Det har jag fått göra i alla länder jag bott i och det ska gälla även för de som väljer att bo i Sverige.

          • Fredrik

            Du bryter mest troligen mot momentet diskriminering. Du föreslår att ingen ska själv få välja var de ska få sin kommunplacering och att de inte får flytta därifrån förrän de har egen försörjning. Att du dessutom menar att dem som bott länge i Sverige, men som hamnat i utanförskap, ska inkluderas under samma rad av åtgärder som de nyligen anlända gör att du mest troligen bryter mot Europakonventionens förbud mot att någon utsätts för diskriminering.

            Ett krasst exempel, någon som vistats i Sverige under tre års tid men som inte kan språket eller har egen försörjning ska alltså tvingas att bo i något av staten förutbestämda kommuner.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Kommer man som asylsökande så är det helt legitimt att ett lands regering bestämmer vad som kan gälla i form av vart man ska bo och vad man måste uppfylla för att erhålla permanent uppehållstillstånd. Att vi inför sådan regler även i Sverige bryter inte mot några internationella konventioner.

            Skulle det göra det så bryter i sådana fall lagen och regelverket om försörjningsstöd mot samma konvention då man för att erhålla tvingas sälja både bil och bostad om man äger sådan för att få rätt till försörjningsstöd.

  3. Jonny Disenfeldt

    Nu tillhör ju Sverige sedan årtionden tillbaka de som är SÄMST på integration beroende framförall pga vilka grupper av migranter vi tagit emot.

    Politiker har försökt i årtionden men inte lyckats, vi har en snabbt växande grupp med långtidsarbetslösa med obefintliga kvalifikationer och det kommer att bli mycket värre, det finns helt enkelt inte arbetsuppgifter för dessa och än mindre för de kommande hundratusentals anhöriginvandrare (uppskattat till ca 300 000 bara för de senaste 2 årens migranter).

    Tyvärr, dina ”åtgärder” ovan kommer inte att göra någon märkbar skillnad. Du vill ju sedan ta in 20 miljoner till på ca 30 år, dvs vi ska ha en flod av ca 500 000 till om året …

    Arbetslösheten ökan nu snabbt trots brinnande högkonjunktur allt eftersom migranterna kommer in i systemet. I juni var totalt 351 000 personer inskrivna som arbetslösa.

    Det är 5 000 fler arbetslösa än i fjol, och det ger en arbetslöshet på 7,2 procent i nuläget.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Hur väl integrationen lyckas beror inte på vem som ska integreras utan bara på hur integrationspolitiken är strukturerad.

      Att den fungerat dåligt historiskt håller jag med om och det är därför jag både nu och tidigare kommit med samma åtgärdsplan för hur den borde fungera och struktureras för att bli fungerande och effektiv.

      • Bertil

        Vi ser hur jobben allt mer tas över av Robotar, artificiell intelligens. teknik maskiner.o.s.v
        Massor jobb kommer försvinna. De jobb som kommer finnas kan få problem med arbetskraftsbrist.
        Detta samtidigt som arbetslösheten ökar för att jobben inte finns för dessa.

        Följden av det blir att makten sitter i näringslivet och i kapitalismen.
        De kommer likt Batra och högern föreslå allt sämre sociala skydd som de helst vill helt ska försvinna vilket också kan ske.

        I detta läge dessutom måsta kämpa med invandring där det kommer människor som inte ens har grundskola. D.v.s de är nere på 1920-talets nivå i utbildning. De har kort sagt ingenting.

        Då är det inte i första hand jobb de ska ha för de jobben är inga jobb det är sysselsättning
        som finasieras av stat och som betalas med bidragslöner. Läste hur Naturvårdsverket vill ha mer pengar då skulle de kunna fixa 2000 jobb. D.v.s jobb som röjning och annan form av upprustning.

        Ja sånt tror jag på. Men inte behövs det sänkta trösklar för sådant. Det behövs högre löner kollektivavtal så dessa som utför detta kan konsumera för det är ju så Världen är nu. Vi ska öka konsumtionen hela tiden och får inte folk pengar så sker inte det. I ett pe4ngasamhälle ska alla ha pengar. Inte nödvändigtvis konstlade jobb utan pengar.
        Sen om moderaterna vill kalla detta bidrag fast det är försäkringar är enbart ett sätt att nedvärdera bidragens syfte. Nämligen minska klassklyftor och skapa bättre jämlikhet.

        Att ge pengar till rika via bidrag kallat avdrag eller via andra namnsättningar ger ingen handel. Det ger enbart finasiella satsningar där skatteuttaget på vinsten av detta är så dåligt så dessa som satsar på detta tjänar enorma pengar och får därmed mera makt som sedan kan nyttjas för att skapa ännu större klassklyftor och segretion.

        Tycker dessutom det är för mycket missbruk av ord.

        Citat: ”Beredskapsjobb: ”FAKTA
        Beredskapsjobb
        Beredskapsjobb riktar sig till långtidsarbetslösa eller personer som är nyanlända i Sverige och står långt från arbetsmarknaden.”

        Så var inte benämningen på beredskapsjobb tidigare . Beredskapsjobb var för arbetslösa,
        och ofta äldre som kanske hade svårt få jobb på öppna marknaden de fick beredskapsjobb som betalades med ca: 10% lägre lön än de som jobbade med samma på öppna marknaden.
        Du hade rätt till beredskapsjobb om du var långtidsarbetslös. Men genom att ta bort ordet ”Rätt” så försvann beredskapsjobben.
        Nu kommer ordet tillbaka men inte beredskapsjobben med samma villkor som tidigare.

        Åter ordmissbruk. Vilket är ett gissel i dagens politik.-

          • Bertil

            Vi har nog inte samma åsikt Anders vad gäller invandring o.s.v.
            Jag tror inte alls på föobalisering och folkvandring.

            Att på kort tid blanda folk från olika länder med olika kulturer där man krigat mot varann. Där man har helt annan kultur som månggifte och unga flickor ska beskäras religiösa fanatiker.

            Sverige byggdes upp av moral och kamp.Det skedde under gemenskap
            Invandring som går överstyr skapar ingen gemenskap den ges från Nyliberalism kapitalism och näringsliv att splittranoch slå sönder allt det som våra förfäder byggt upp.

            Invandring måste ske med stor försiktighet och det bör ske på ett naturligt sätt.
            Det får inte ske som nu där social dumping är effekten.

            Moderaterna har aldrig varit för invandring men Reinfeldt visste att genom invandring skulle man knäcka Socialismen och det dessfolk byggt upp.
            Därför kom även ordet ”öppna hjärtan”
            Men vilka har fått öppna sina hjärtan inte Reinfeldt i alla fall.
            Det är sjuka, arbetslösa Svenskar
            Samt till viss del fattigpensionärer.

            Svenska folket kan tänka sig humanitär hjälp men inte Snnie Löfs 50 miljoner
            I Sverige.

            Blanda en massa kulturer och tala sig varm för globalisering blir Sveriges fall.
            Men rika är vinnare och fattiga sjuka o.s.v. Det är de som får betala priset.

            Jag är ingen SD och ingen Moderat
            Men invandring ska ske väldigt försiktigt,
            Jag anser alla ska ges utbildning och de ska inordna sig i våran kultur.

            Blanda hej villt folk från alla problemhänder blir massor av problem med. Där vi stjälper dessa mer än vi hjälper.

            Problemet är inte att de inte kommer i jobb, vi har råd både med sociala stöd och god a-kassa. Nä faran är konflikterna och även sen när de blir Svenska medborgare och ska bilda sina egna partier. Då kommer problemen på riktigt.

            Var kommer socialismen då in när muslimer och en massa infödingsdanser styr politiken. Det är tillräckligt illa medNyliberalism. Vi behöver inte göra det ännu värre.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Det äger säkert sin riktighet att vi har lika syn på mångkultur och på att blanda människor av olika bakgrund med varandra.

            Sedan är det en gång för alla så att man får ta sedan dit man kommer när man väljer att bo i ett annat land än sitt eget hemland. Bor jag i ett land som tillåter månggifte så har jag inga problem med det så länge ingen tvingar mig till månggifte.

            Det vi ska ägna oss åt är att berätta för de som kommer hur Sverige byggdes starkt och jämlikt och varför – Gör vi det så är mångkultur inget problem. Vill de som vill hänge sig åt månggifte ägna sig åt det så får de flytta till ett land som tillåter det – Svårare är det inte.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det tror jag inte Alexander då inget av det jag föreslagit är främlingsfientligt eller speciellt kontroversiellt.

    • Lars Flemström

      Det är mycket troligt, Alexander. För det handlar väl om åtgärder, som enbart ska användas mot invandrare, som vägar lyda? AF glömmer att de har samma rättigheter som den infödda befolkningen. Det är inte som i Malaysia, som inte lyder under Europadomstolens jurisdiktion.

  4. Anders Strömqvist

    Tack för man äntligen får se några konkreta åtgärder. Tror dock inte dessa går hem allt för väl i moderpartiet då de liknar de förslag som SD har diskuterat i allt för stor utsträckning men helt klart ett steg i rätt riktning även om jag nog inte skulle sikta mot lika hårda gränser.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Ska vi få ordning på torpet och lyckas med ett samhällsbygge där alla inkluderas, har samma värde och et arbete att gå till för att kunna försörja sig själva så är detta vägen framåt som jag ser saken.

      Tack för medhållet Anders

      • Anders Strömqvist

        Man måste uppmuntra med ide’r som man håller med om. Önskar dig lycka till med att styra in dina ide’er. Då skulle man kunna tänka sig rösta S. Mitt kärnideal är ett parti som ställer krav på folk men även ger människor möjligheten att klara kraven.

  5. Ulf Parde

    Jag är så less på dessa ständiga politikervisioner om allt vad Sverige bör bli ”bäst i världen” på. Alla skjutningar i utsatta stadsdelar är vi nog snart också ”bäst i världen” på. Vi har även för mycket fanatiska 0-visioner i trafiken. Jag gillar inte Donald Trumps politik, men varför har Sverige vid Parisförhandlingarna åtagit sig att minska utsläppen (från en redan låg nivå) mycket mer än något annat land? Varför har just vi (alla partier utom SD) nyss röstat igenom världens tuffaste klimatlag? Världens mest fanatiska promilleregler för (de flesta) fritidsbåtar har vi redan. Men att försöka ordna t. ex världens bästa vinter-OS vill vi tydligen inte. Jag är glad för att vi just nu är bäst i världen i ishockey men svenska politikervisioner står mig upp i halsen. En del av det du säger om jobbpolitiken kräver nog att Socialdemokraternas heliga kor om ”skitjobb” och förbud mot lägre löner slaktas. Jag kan dock hålla med dig om att anhöriginvandring bör stoppas så länge egen försörjning inte föreligger.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att ha högt ställda mål vad gäller samhällsbygge, inkludering och låg eller obefintlig arbetslöshet är viktigt om vi ska nå hela vägen in i mål Ulf?

      Är det fel att sträva efter ett samhälle där alla inkluderas, har samma värde och ett jobb att gå till Ulf?

      • Bertil

        Mitt förra inlägg skrevs med Mobilen så en del stavfel syns tydligt.

        Jag tror inte alls på Nyliberal Globalisering där ex: USA är och krigar i länder sen skapas folkvandring av det. ’Så skedde i Irak och sen har det förvärrats.

        De som flyr är de som har pondus, det är även de som är stridstuppar och dit de kommer och som de ogillar vill de förändra även där,. Den formen av invandring söndrar.

        Den invandring som skedde på 50-60-talet när ”finnar” kom
        de kom i jobb de var duktiga och de hade kort sagt våran kultur genom att Finland har tillhört skandinavien och t.o.m Sverige en tid.

        Sen försöker faktamakare och forskare få det till genom detta att invandring varit positiv sen drar man hit alla möjliga kulturer.

        Det håller inte. Det finns rashat, kulturhat och hat av många sorter detta blommar ut när det
        går överstyr. Det är som två ilskna hundar som går mot varann det går knappt stoppa när
        den som försöker stoppa det blir biten själv.

        Globalisering ska ske naturligt. inte genom kapitalism, krig oro och annan dynga.-
        Det är bättre vi hjälper folk i de länder där de bor. För de flesta vill bo i sina hemländer.

        Jag är oerhört pessimistisk över Sverige och framtiden.
        Det som kommer ske är bara ökande klassklyftor konflikter och att dårar med tjock plånbok styr.
        Kunde Trump bli president i USA så kan vad som helst hända både i Sverige och Europa vad gäller ledartyper.

        Vi ser allt mer hur politiken blir av typen kan man inte besegra sin motståndare politisk så ska den smutskastas och ” fake news ” blir allt mer populärt.
        Att använda gamla ord och göra nåt annat av dem är också sedan 2006 välutvecklat t.o.m i Sverige

        jag skulle kunna nämna flera ex hur Reinfeldt och packet lurade folket.

        Invandring och rå kapitalism kommer sänka Sverige och skapa så stora klyftor så
        valen i demokratisk ordning kommer sluta funka.

        Hur länge ska man slå mot svaghet. Både Björklund Löf, Batra talar om klassklyftor och lösningen de har är att öka dessa ännu mer.-
        En sanslöst dålig politik.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Du väljer att endast se den negativa sidorna av invandring och mångkultur Bertil. För mig betyder mångkultur att man kan berika sig själv och lära sig nya saker och självfallet att man själv kan lära andra från andra kulturer nya saker. Mångkultur innebär att man berikar varandra och att man tillsammans skapar ett bättre samhälle fyllt av mer kärlek.

          För mig som tillbringat mycket tid i andra länder så är det en självklar sanning att svenskar många gånger har ett 4-kantigt tänkande och ett sätt att se på saker och företeelser på vårt eget sätt utan att det sättet nödvändigtvis behöver vara rätt eller bäst.

          Ett öppet sinnelag där vi lär av varandra är det bästa tycker jag.

          Däremot har du helt rätt om Reinfeldt och hans hejdukar som lurat svenskar till att sätta sitt eget bästa före kollektivets bästa.

  6. Ördög

    I Skops väljarbarometer för juli når SD ny rekordnivå: Sverigedemokraterna (20,2 procent) är nu utan konkurrens det näst största partiet i riks-politiken och närmar sig Socialdemokraterna (27,1 procent).

    https://skop.se/politik/2017/07/skopsrikspolitiska-kommunala-valjarbarometrar-juli-2017/

    Men det spelar naturligtvis ingen roll – vi vet ju vid det här laget att den långsiktiga trenden för SD är sjunkande, och att partiet kommer att få max 10 procent i valet 2018. Tack för att du repeterar dina visdomar så ofta, Anders.

    Din gamle partikollega i Luleå, C G Carlsson, är däremot rysligt orolig över tillståndet i Sverige. Han ser nazister överallt i buskarna, han är helt uppriven över nyheterna att det finns en massa LO-medlemmar som skulle rösta SD. Kan du inte sända honom lite lugnande analyser, till exempel att det går jättebra för Sverige nu, samt att det allt impopulärare SD inte är något att hetsa upp sig över?

    Det är fasansfullt!
    http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=989&blogg=71194

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har precis som du säger gjort min analys och jag ser ingen anledning att förändra den för närvarande då jag kvarstår vid den.

      I övrigt så arbetar jag vidare på att skapa en stöd för mina förslag och för att stärka oss som parti – Att det kommer att lyckas är jag fullt och fast övertygad om.

  7. Fredrik

    Vad kommer detta att kosta? Hur ska det finansieras? En seriös politiker kan svara på dessa frågor med exakthet.

    Och har du stöd för detta i riksdagen? Om så, av hur många av de 349 som sitter där? Och av hur många av de socialdemokratiska ledamöterna stödjer detta förslag?

    Dessa fem frågor är av yttersta vikt, utan svar på dem så kan vi (folket) inte skapa oss en korrekt bild av ämnet.

    Bollar dessa frågor med någon annan S-anhängare? Om så, vilka? Du har många gånger hävdat att det inte är din sak att namnge någon som stödjer dig, men det går ju emot din tro på kollektivet. Tillsammans borde ni bli starkare eller hur? I alla fall så en sak klar, tillsammans hade ni fått större publicitet och legitimitet.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Svaren på hur mycket det kostar kommer du att få när förslagen är på väg till omröstning för att bli verklighet Fredrik.

      Stöd för det i riksdagen är precis det jag jobbar för att skapa.

      Seriösa politiker låter experterna räkna på saken och det har även jag för avsikt att göra.

      Sedan är kostnaden för att skapa god integration för både arbetslösa och invandrade att se som en investering då arbete och egen försörjning för dessa kommer att leda till avkastning i form av skatteintäkter.

      Mina hjärtefrågor stöter och blöter jag med många partikamrater – Vissa mer än andra därför att de är utmärkta bollplank.

      • Fredrik

        Så folket kommer att få veta vad detta förslag kostar när förslaget är på väg till omröstning? Men om folket tycker att det är för dyrt så är det för sent för folket att göra sin röst hörd, du kommer alltså att köra över folket? Är det demokrati? Är det inte exakt detta som S blir anklagade för idag i Umeå kring affären Bostaden?

        Jag repererar, seriösa politiker kan berätta hur mycket deras förslag kostar. Du är med andra ord inte seriös. Du har inte heller tillräckligt med röster i ditt eget parti för detta förslag, bevisa gärna motsatsen.

        Du använder retoriken att du talar för socialdemokratin, men det gör du inte. Du talar enbart för dig själv, inga av de förslag du skriver i denna blogg är förankrade i partiet eftersom ingen annan tar upp dessa ämnen på detta sätt.

        Vore det inte ärligt att erkänna att dagens regeringen inte alls är ”din” regering eftersom ditt inflytande på sittande regering är på samma nivå som mig?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          De allra flesta politiska förslag läggs och räknas på under en mandatperiod Lars – Innan man gör allvar av saken och tittar på vilka komponenter som ska ingå i förslaget vilket vanligtvis tas fram via en utredning så kan kostnaden beräknas. Den modellen har jag tänkt mig ska användas även denna gång och skulle det till äventyrs vara så att väljarna sedan tycker att det är dåligt så kommer den regerings om genomför det att straffas i samband med nästa val eller hur Lars?

          Bostadenaffären handlar om helt andra saker än detta.

          Att mina förslag inte alltid följer partiprogrammet innebär varken att de är dåliga eller att de kommer att sakna stöd i framtiden – Det enda det betyder är att ingen lyft dem ännu och att de kommer att bli föremål för en diskussion och debatt.

          Regeringen är min regering så tillvida att det är mitt parti – Dvs. det parti i vilket jag är medlem och verkas som sitter på regeringsmakten. Att jag som medlem via motioner kan vara med och påverka är en reell sanning.

  8. Lars Flemström

    Alla krig tar slut. Det var därför fel att ge permanenta uppehållstillstånd till syrier, som man gjorde före den 24 november 2015. Det rätta är ju att ge PUT efter särskild ansökan från den som redan fått tillfälligt uppehållstillstånd. Sökanden skall då, enligt min mening, kunna hänvisa till särskilda skäl, förutom att man har skött sig bra under tiden med TUT.

    Med skötsamhet menas att man inte har begått allvarliga brott eller upprepade lindriga brott, eller systematiskt har slirat på gränsen till det straffbara området. Jag ska inte nu gå in på vilka ”särskilda skäl” som bör godtas, men termen i sig betyder att tillämpningen ska var restriktiv. Man ska inte få PUT.bara för att det har gått viss tid.

    Däremot motsätter jag mig bestämt att något annat än skyddsbehovet ska avgöra vem som ska få TUT, förutom att även TUT ska nekas terrorister och kriminella. Men i deras fall kan det dock finnas verkställighetshinder mot avvisningar. Det ska alltså inte ställas märkliga krav på att acceptera diverse integrationsåtgärder, lära sig det exotiska språket svenska (som man har föga nytta av utanför Norden) eller komma i egen försörjning efter viss tid. Varje flyktings rätt att återvända hem fortast möjligt, och förbereda sig för det, måste respekteras fullt ut.

    Naturligtvis ska flyktingar inte i ”ligga samhället till last” i onödan, men det är ju inte i onödan om man inte behövs på den svenska arbetsmarknaden. Lediga jobb ska i första hand gå till svenska medborgare och personer med PUT. Utbildning och praktik, som man kan ha nytta av i hemlandet eller i vilket land som helst, är en annan sak. Och många arabisktalande behöver faktiskt förkovra sig i det språket för att lyckas bra med återetableringen i hemlandet.

    Vissa politiker, inte minst Kinberg-Batra och Elisabet Svantesson, m, har dille på integration. De tror att de kan ta tillbaka väljare från SD, om döljer arbetslösheten bland asylsökande – som faktiskt inte ska arbeta innan de fått uppehållstillstånd – genom att göra permanentboende här arbetslösa i stället. Hur många väljare har M tagit tillbaka från SD? Inte en enda. M fortsätter ju att rasa, i takt med att M-politikerna talar om skattesubventionerade ”enkla jobb till nyanlända”.

    Och nu ökar ju väljarstödet för SD även bland tidigare hitkomna invandrare, som redan är väl integrerade sedan flera år tillbaka- och inte alls har några planer på att åka hem – för att de som faktiskt vill åka hem ska hindras att göra detta, genom att knyta dem närmare det svenska samhället och den svenska arbetsmarknaden.

    Det är alltså inte bara de, som fått avslag på sina asylansökningar efter att ha rest illegalt genom land efter land. som ska ha hjälp med återetableringen i hemlandet. De, som har kommit hit med asylskäl och har vistats här helt öppet och legalt och inget hellre vill än att återvända hem, borde ha ännu större rätt till hjälp med återetableringen i hemlandet.

    Asylsökande ska inte ha anställning med lönebidrag. De bidragen är till för personer, som p.g.a. sjukdom eller handikapp inte kan arbeta ihop till sin egen lön.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Den ordning vi har idag fungerar väldigt bra Lars och sköter man sig genom att följa lagar och regler och har man egen försörjning ser jag inga problem med att bevilja PUT om den sökande ansöker om det.

      • Lars Flemström

        Nej, du ser inga problem, men andra gör det. Jag har just förklarat varför M har misslyckats med att ta tillbaka väljare från SD, trots att M har ”öppnat för samtal” med SD. Lika alarmerande är att de, som lämnar M inte går till S, vars hela ökning (som är pinsamt liten) kommer från Mp. Westerholm har skrivit en utmärkt analys av detta på Ledarsidorna.se. Dina idéer om integration kan sänka vilket parti som helst. Att tidigare hitkomna invandrare, som är väl etablerade i det svenska samhället, nu börjar luta åt SD beror på att de är rädda för att bli ”disintegrerade” för att nyanlända ska gå före i alla möjliga sammanhang.

        Det allra bästa är ju faktiskt att stödja de flyktingar, som själva vill återvända hem så snart som möjligt, i denna deras föresats. Och har man inga särskilda skäl för att få ett permanent uppehållstillstånd ska man inte ha det. Alla som vistas i Sverige ska naturligtvis följa svensk lag, även om de tycker att vi svenskar är knäppskallar som har sådana lagar. Detta ska de informeras om direkt vid ankomsten.

        Det budskapet torde de ha lättast att ta till sig, om det inte blandas upp med en massa andra regler, som kan vara bra att följa, om man har fått PUT och avser att bosätta sig i Sverige permanent.

        Du borde fråga någon nyanländ om han förstår ”Båten är fullsatt. De borde inte ta ombord så många”, och om han hon förstår detta även symboliskt. Att man kan vara glad att vara bland de första som kom ombord, betyder inte att man inte förstår att platsantalet är begränsat om seglatsen ska sluta lyckligt.

        I Sverige verkar det finnas en särskild sorts ”homo politicus” som inte begriper sådant som är självklart för såväl infödda som tidigare hitkomna invandrare och t.o.m nyanlända.

        Även den, som är väl etablerade på den svenska arbetsmarknaden, men vill återvända hem, ska stödjas i denna sin föresats. Titta bara på bilderna från Mosul. Det är inte ruiner man ser, utan grushögar. Borde inte denna en gång så vackra stad återuppbyggas, så att man kan leva ett värdigt liv där? Och ska detta bara göras av outbildad och oerfaren arbetskraft, som inte har ”kommit i egen försörjning” som flyktingar i fjärran länder?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag driver mina hjärtefrågor som Socialdemokrat och min uppfattning och mina förslag blir sakta men säkert partiets officiella politik. det arbetet kommer jag att fortsätta då min inställning är att detta kommer att förändra Sverige till det bättre.

          Hur det står till med den saken får vi se i samband med nästa val men som jag sagt tidigare så är det stöd, den uppskattning av partivänner och medborgare och alla ryggdunkar och positiva kommentarer på stan och via email och telefonsamtal det som håller mig igång.

          Därför så kommer jag envetet att fortsätta mitt arbete med att söka stöd för mina förslag.

          • Oberoende Observatör

            Det måste gått mig förbi men jag har inte hört Stefan Lövfen med ett ord nämna att de förslag som Anders Forss bidragit med skulle vara underlag för partiets officiella polititik. Du kanske kan visa källan till detta påstående ?

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Vid årets partikongress blev många av mina förslag verklighet OO – Läs mina gamla inlägg och jämför dem med det som röstades igenom så kommer du att finna att jag har rätt.

          • Lars Flemström

            Ibland har jag tänkt att vi behöver ett nytt valsystem så att politikerna får rösta på väljarna och välja ett nytt och mer lättlett folk. Det är din migrationspolitik i ett nötskal. Jag minns stämningarna i det borgerliga blocket, när de upptäckte att så många latinamerikaner, som kommit till Sverige var kommunister. Det var då begreppet ”båtflyktingar” myntades. Men det var inga båtflyktingar i sjönöd som plockades upp ute på havet och fick komma till Sverige. Nej, de var noga utvalda i flyktinglägren i Sydostasien, alltså inget slumpmässigt urval.

            Vilket senare har kommit att användas av rasister (och även SD) för att det faktiskt finns rasbundna skillnader beträffande i synnerhet kriminalitet. Jämfört med dem, som kommit från Afrika och Mellanöstern. Men det här visst du förstås, för du vet ju allting som har hänt i Sverige under dina långa utlandsvistelser? Huruvida balansen mellan höger och vänster i väljarkåren därmed är återställd idag, förtäljer inte historien. Mig veterligt finns inga väljarundersökningar som utgår från ras eller etnicitet.

            Men så vitt jag förstått så drömmer du om en jättestor väljarimport, med stränga urvalskriterier, såsom graden av integration och egen försörjning. Den, som inte uppfyller kraven, ska ju nekas asyl och skickas hem omgående, om det kan ske utan fara för liv och lem – oberoende av skyddsbehov.

            Som jag har skrivit här ovanför, ska alla – som inte har ansökt om och fått PUT p.g.a särskilda skäl, skickas hem när det kan ske utan fara för liv och lem, eftersom TUT ska vara regel för de som bedömts ha ett skyddsbehov. (De, som har fått TUT ska sedan, om de har särskilda skäl, kunna fåt PUT.) Det är kanske dags att vi klargör varför vi öht ska ha flyktingmottagning. Är det av humanitära skäl eller för att uppnå någon svensk politikers befolkningspolitiska mål? Ett nytt folk.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag drömmer inte om någon väljarimport Lars – Allt jag drömmer om är ordning och reda och ett välmående och jämlikt Sverige där alla som bor här är en del av samhället och har arbete och egen försörjning.

  9. Leif Andersson

    Enligt undersökningar är Sverige näst sämst i EU på integration. Bara Spanien lyckas sämre.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Så kan det säkert vara vilket bara gör det än mer nödvändigt att genomföra det jag föreslagit.

  10. Jonny Disenfeldt

    Jag håller med Dalai Lama som anser att ”Antalet flyktingar i Tyskland är för högt. Målet bör vara att de ska återvända och hjälpa till att bygga sina egna länder”, samma sak med Sverige som nu är det land i EU som växer näst snabbast vad gäller befolkning pga alla ekonomiska migranter.

    http://www.krone.at/welt/deutschland-kann-kein-arabisches-land-werden-dalai-lama-story-512687

    Bill Gates är av samma åsikt
    “On the one hand you want to demonstrate generosity and take in refugees, but the more generous you are, the more word gets around about this — which in turn motivates more people to leave Africa,” Gates told the Sunday newspaper.
    “Germany cannot possibly take in the huge, massive number of people who are wanting to make their way to Europe.”

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Ekonomiska migranter har inte genuina asylskäl som leder till beviljande asyl. Det i sin tur innebär att de kommer att skickas tillbaka vilket innebär att ditt argument och påstående inte stämmer.

      Hur kan en som skickas tillbaka bidra till vår befolkningstillväxt?

      • Jonny Disenfeldt

        VEM skickas tillbaka och i vilken omfattning Anders Forss ?

        FAKTA från TT/SR:
        ”Färre tvångsutvisas från Sverige
        Antalet tvångsutvisningar av asylsökande som fått avslag har minskat, tvärt emot regeringens planer.
        Under årets första fyra månader utvisades 591 personer, nästan 30 procent färre än samma period i fjol, rapporterar SR:s Ekot.

        Enligt gränspolisen beror minskningen bl.a. på bristande resurser. Dessutom har fler personer gått under jorden innan de kunnat avvisas och fler än tidigare saknar id-handlingar.
        Inrikesminister Anders Ygeman (S) anser inte att det är brist på resurser.”

        Dvs om vi då antar att 80 000 ska utvisas av de som kom 2015 vilket Anders Forss påstår så kommer bara dessa att ta ca 44 år att utvisa… nu har vi ju även många från tidigare och senare år som ska utvisas så det torde stå klart att det kommer att ta flera livstider att utvisa alla, de flesta kommer att vara döda när de utvisas i kista/urna antar jag …

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Med den nya ordning som nu börjar komma på plats så ska alla som får avslag skickas tillbaka.

          Vart i regelverken står det att man har rätt att stanna i Sverige om man får avslag på sin asylansökan Jonny?

          • Jonny Disenfeldt

            Du kanske inte vet Anders Forss att avslag och utvisning inte går hand i hand. Till att börja med har vi en sekvens av överklaganden, sedan har vi verkligheten att de inte går att utvisas ändå av olika skäl samt givetvis att människor i värsta fall går under jorden.

            Det står även i lagen att det till exempel är förbjudet att stjäla, innebär det att det inte stjäls i Sverige ?

            Det finns ingen ”ny ordning” som du påstår.

            FAKTA talar sitt tydliga språk. Det är FÄRRE som avvisas nu än förra året. Antalet ger vid handa att vi efter 44 år har utvisat 80000 med dagens takt. Med tanke på att det fylls på med 10-20 000 till varje år utöver de 80 000 från 2015 som enligt dig skulle utvisas så innebär det att man aldrig hinner ikapp, istället kommer antalet bara att öka och öka.

            Vad gäller befolkningstillväxt så ligger nu Sverige på 2:a plats i europa, endast ett litet pytteland slår oss… allt pga migrationen men du vill ju elda på ännu snabbare, ca 500 000 nya migranter per år är ditt önskemål …

          • andersforss (inläggsförfattare)

            De som försöker gå under jorden ska letas upp och avvisas – Allt annat är fel och orätt. Att domslut kan överklagas är helt i sin ordning och i enlighet med demokratins spelregler. Avvisningen ska ske när domen vinner laga kraft.

            Sedan har jag flera gånger tidigare framfört åsikten att den stora utmaningen vad gäller flyktingmottagande handlar om att separera ekonomiska flyktingar från de med genuina asylskäl – Därtill framfört att den separationen bör ske utanför Europas gränser.

            Men igen – I framtiden ska de med en i laga kraft vunnen dom om avslag avvisas.

          • Nils Lindholm

            Inte ens 30-tusen i incitament räcker för att minska antalet olagligt vistandes i Sverige, dom ökar.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Med rätt struktur så löser vi problemen Nils – Inga problem är så stora att de inte går att lösa och att ge upp ligger inte för mig. För mig innehåller framtiden et läge då den som får avslag avvisas.

  11. Lars Flemström

    Sett i ett något vidare perspektiv går det inte att separera ekonomiska flyktingar från dem med ”genuina flyktingskäl”. Om de som flyr från fattigdom och misär, stannar hemma i stället och kräver politiska förändringar, riskerar dra på sig förföljelse och transformeras då till politiska flyktingar. Artarrörelsens pionjärer som förvandlade Sverige, var väl inte de som emigrerade till Amerika och började ett nytt liv där. Nej, de satt av sina fängelsestraff för otillåten politisk verksamhet, och fortsatte som förut när de kom ut och lyckades så småningom erövra den politiska makten i sitt eget land.

    Att börja ett nytt liv i ett annat land, där man skuffar undan den infödda befolkningen, är borgerlig individuell framgångsideologi. Var det inte så du själv gjorde, när Sverige inte kunde bjuda på allting som du ville ha? DU var en ekonomisk migrant (så även när du flyttade hem till Sverige?) och ingen vare sig ekonomisk eller politisk flykting. Så det är självklart att sådana som du ska skiljas från migranter med ”genuina flyktingskäl” och nekas asyl.

    Det är sig inget fult att vara en ”lycksökare”. Alla söker väl lyckan på ett eller annat sätt, men Sverige kan inte vara en fristad för ”lycksökare” från hela världen – vilka dessutom inte får diskrimineras till förmån för den infödda befolkningen, enligt den migrationspolitiska överenskommelsen mellan Mp och mannen med det öppna hjärtat (hycklaren Fredrik Reinfeldt). De som verkligen riskerar svår förföljelse i hemlandet ska ha ett tillfälligt skydd, d.v.s. tillfälligt uppehållstillstånd, tills de kan återvända hem utan fara för liv och lem.

    De, som har fått avslag på sina asylansökningar ska självfallet återvända hem, ju förr desto bättre och helst frivilligt. Vilket är billigast för oss och bäst för dem själva. Den som återvänder frivilligt kan själv styra över sin hemresa och återetableringen i hemlandet – och där då också berättigad till en massa bidrag från både Sverige och EU, vilket jag har skrivit om i en tidigare kommentar. Det torde ge ett bättre intryck på dom där hemma och inte minst på hemlandets myndigheter att återvända som om man varit en turist på utlandsresa än eskorterad av svensk polis – vilket kan få hemlandets polis att tro att man har blivit utvisad p.g.a. brott.

    Hälften återvänder frivilligt, på egen hand efter att själva ha bokat hemresan, och möts i hemlandet av EU-representanter, som betalar ut resten av det utlovade återetableringsstödet. (Vilket är en mycket bra affär för EU jämfört med vad fortsatt vistelse i Europa hade kostat). Statistiken över verkställda tvångsavvisningar är alltså inte hela sanningen. Emellertid finns gott om profitörer, från flyktingadvokater till HVB-hem och gode män, som tjänar grova pengar på att lura i sina klienter att trilskas, överklaga in absurdum och gå under jorden. De förstör verkligen för sina ”skyddslingar”.

    Skyddsbehövande ska ha skydd så länge de behöver skydd, och därför ska tillfälliga uppehållstillstånd vara regel. Omvandling till permanenta tillstånd ska ske tidigast efter tre år, om det finns särskilda skäl. Detta är gammal god S-politik sedan Olof Palmes dagar. Eftersom Reinfeldt inte ville förstöra M:s image som arbetarparti undvek han öppna konflikter med LO om arbetsrätten, utan tog i stället hjälp av Mp för att skapa ett överskott av arbetskraft, med vars hjälp löner och arbetsvillkor kunde försämras enligt ekonomiska lagar om utbud och efterfrågan.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      FN:s konvention och regelverk om vem som räknas som flykting är klar och tydlig Lars och fram tills den ändras så är det dess definition vi ska använda oss av eller hur?

      Eller har du ett annat förslag?

      • Lars Flemström

        Ja, att vi även ska följa EU:s regler om alternativt skyddsbehövande. FN.s flyktingkonvention är inte speciellt tydlig, och dessutom bestämmer ju varje land självt hur den ska tolkas och tillämpas. Men detta betyder inte att alla ska ha rätt att komma till Sverige och söka asyl. Det har de bara om Sverige är första land de kommer till, och så är inte fallet om de har kommit över bron från Danmark eller färja från Tyskland. Enligt Dublin-förordningen ska den, som kommit till ett EU-land först, skickats tillbaka dit för att utredas. Man har dessutom inte rätt att vistas som flykting i ett annat land än sitt eget, när man inte längre behöver skydd. Man är dessutom skyldig att om möjligt söka skydd i sitt eget land, innan man söker asyl i något annat land. Alla länder är skyldiga att släppa in egna medborgare, som återvänder – oavsett om det sker frivilligt eller med tvång. Detta kunde du ha tagit reda på själv. Du borde kanske ägna mer tid åt research innan du vräker ur dig en massa gallimatias..

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag har aldrig i något inlägg påstå att alla ska ha rätt att komma till Sverige och söka om asyl här – Snarare har jag propagerat för att det behövs en EU-gemensam lösning och att EU-länderna bör ta emot i förhållande av sin procentuella storlek i EU.

  12. Nils Lindholm

    Skaru ta ner tiden till 60-dagar så måste utredningspersonalen bli runt 7 -8ggr fler under 2-månader säg 50-tusen handläggare, sen om 2-månader gå ner till 0,5 handläggare till antalet asylsökande under 1-månad, säg 1500-st enl.ankomst just nu.
    Du har olika tider, om alla håller på 3-år att läsa SFI så blir det 100-tusen konstant.
    Det vi vet om arbetsduglighet är att 8-år efter kommunplasering har 25% ett arbete på hel eller deltid, det 8:e året har 1/3-del ett arbete på hel eller deltid.
    Alltså det 8:e året lever 2/3-delar av flyktingarna på nån annan, prata om lättplacerade ’raketforskare’
    Efter 8-år har då cirkus 240-tusen blivit flyktingar, 160-tusen av dessa har inte jobb, lever på andra + hälften till i flyktinganhöriga.
    40-50% av flyktingarna har inte gymnasial utbildning, vilket idag är en sorteringsgräns
    Lycka till.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det finns många sätt att ta ner handläggningstiden på Nils – Allt beror på hur processen är uppbyggd och klarar andra länder av kortare handläggningstider kan vi klara samma sak i Sverige.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.