Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Folkrörelsesamhället var mycket mer harmoniskt än dagens civilsamhälle.

För mig råder det inget tvivel om att det moderna civilsamhälle som ersatt gårdagens folkrörelsesamhälle skapat ett mycket kallare, girigare och mer egoistiskt samhällsklimat.

Därutöver har framväxten av det individbaserade civilsamhället skapat kraftig obalans mellan offentlig och privat sektor genom alla avregleringar och utförsäljning av statlig och kommunal verksamhet och egendom.

Därför tycker jag att vi bör verka för en återgång till de ideal och det arbetssätt som genomsyrade folkrörelsesamhället.

Ska vi lyckas med återgången till ett folkrörelsesamhälle bör vi starta med att återkommunalisera och återförstatliga stora delar av de verksamheter som i civilsamhällets tillblivelse privatiserats.

Att jag vill göra så beror på främst på att folkrörelsesamhället och dess harmoni präglades av just offentlig drift för allas bästa.

Därefter ska vi precis som jag tidigare skrivit bygga ut offentlig sektor i stor skala för att skapa stora mängder av nya och väl behövda arbetstillfällen och för att säkerställa flertalets makt över fåtalet.

Att investera våra gemensamma skattepengar i tillskapande av nya arbetstillfällen och ökad offentlig service för alla medborgare är en god investering och ett exempel på bra och lyckad fördelningspolitik.

Makten över jobben och produktionen ska och kan inte ensidigt ligga på det privata näringslivet då detta är skadligt för alla välfärdssamhällen.

För att ett land ska fungera bra behövs en stark offentlig sektor som kan balansera upp marknadsekonomins avarter och aldrig sinande girighet – En insikt vi aldrig bör göra avkall på om vi delar uppfattningen att ett jämlikt samhälle är det som bäst tjänar medborgarna och deras väl och ve.

Precis som jag tidigare sagt bör vi dessutom satsa på servicetjänster i offentlig regi – Detta för att kunna erbjuda billigare och mer kostnadseffektiva tjänster till medborgaran – Något som blir möjligt när produktionen och distributionen av tjänster kan ske utan vinsthänsyn.

I mitt Sverige är det en självklarhet att sociala trygghetssystem såsom sjukförsäkring och a-kassa ska omfatta alla fullt ut och fungera som i fornstora dagar – Som ett skydd om det oförutsedda och oönskade inträffar.

Vård – skola och omsorg ska alltid drivas i allmän regi och erbjudas alla på samma villkor. På bostadsmarknaden ska de allmännyttiga bostadsbolagen få en renässans genom en återinförd bostadsförsörjningslag.

Sist men inte minst ska ska skattesystemet reformeras så att möjligheten att skatteplanera försvinner.

Att alla solidariskt betalar sin del av skatter och avgifter är en av de mest fundamentala delarna av välfärdssamhället – Att de med stora inkomster betalar mer i skatt både i procent och i kronor än de med låga inkomster borde vara en självklarhet i ett solidariskt samhällsbygge.

Att reformera skattesystemet på detta sätt är inte bara fullt möjligt – Det är nödvändigt om Sverige även framledes ska kunna vara ett välfärdssamhälle för alla på lika villkor.

En annan viktig sak att genomföra om vi vill återskapa folkrörelsesamhället är att ge fackföreningarna dess forna makt och styrka tillbaka.

Fackföreningarna måste få större inflytande över arbetsrätt och lönebildning för att kunna garanter en mer jämlik fördelning av vinsterna av allas arbete – Detta för att säkerställa att inkomst- och förmögenhetsklyftorna minskar.

Sista steget handlar om att skapa ny grogrund för folkrörelseägda företag och organisationer.

Företag som ägs direkt av kunder och medlemmar skapar över tid lägre priser och en jämlikare fördelning av samhällets resurser. Därför vill jag se en renässans för arbetarrörelseägda företag likt Folksam, Fonus och Reso med flera.

En framväxt av ett nytt folkrörelsesamhälle kommer över tid att skapa ett mjukare och mer kärleksfullt samhällsklimat där alla människor är lika mycket värda – Den sortens samhälle tycker jag är eftersträvansvärt – Vad tycker DU?

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

78 kommentarer

      • Jonny Disenfeldt

        Sanningen :

        Nu tycker regeringen, liksom alla andra med insikt i skattefrågor, att paketering är anstötlig. Förra året utsågs därför en särskild utredare som kom med sina förslag den 30 mars i år. Förslagen minskar kraftigt skattefördelen och kommer med stor sannolikhet att genomföras under 2018.

        Det är alltså S-regeringen som vill ta bort möjlighet till skatteplanering och då vill Umeås socialdemokrater nu snabbt skatteplanera.innan hålet täcks, jag trodde du Anders Forss var emot skatteplanering ??? Försvarar du nu denna skatteplanering som tar 200 miljoner från vår gemensamma välfärd ? Egoistiskt värre Anders

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det är på inget sätt egoistiskt av en kommun att följa samma regelverk som privata bostadsföretag använder sig av Jonny.

          • Jonny Disenfeldt

            Det är egoistiskt att medvetet skatteplanera som nu S gör i Umeå och undandrar 200 miljoner från vår gemensamma välfärd. Där står du avslöjad Anders Forss och försvarar skatteplanering…

          • andersforss (inläggsförfattare)

            På inget sätt Jonny då privatägda fastighetsbolag gör precis samma sak – Ska du klaga bör du klaga på de politiker som gjorde om regelverket.

      • Erik

        Anders, har du torrt på fötterna när du insinuerar att Alliansen beslutade att avyttring av näringsbetingade aktier som huvudregel skulle vara skattefri visavi att förluster inte ska vara avdragsgilla?

        • Erik

          Du nämner ju helt frankt som svar till Disenfelt (kommentar nummer ett) att det är Alliansens fel att det blir en skattefördel.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Så vitt jag känner till så är det Alliansen som ändrade regelverken Erik.

          • Erik

            Anders, för din kännedom beslutades år 2003 om att huvudregeln vid avyttring av näringsbetingade aktier skulle vara skattefri visavi förluster inte vara avdragsgilla vilket följer av reciprocitetsprincipen vid beskattning. Du och din partisekreterare Baastad är i samma klass. Allt är Alliansens fel. Fast ni har bedrivit identisk politik som Alliansen genom de senaste snart tre årtiondena.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Att vi gått längre till höger i vår politik allt sedan Palmes allt för tidiga död har jag inga problem med att erkänna Erik – Det är därför jag vill se en återgång till den politik Palme förde.

  1. Alexander

    ”Vad tycker du?”

    Att det är hemskt att vi har en empatilös inrikesminister som fullständigt struntar i att han förstört tre människors liv. Att gömma sig bakom floskler om sin egen förträfflighet är ett slag i ansiktet på de drabbade.

  2. Alexander

    Anders bör läsa ledaren i Expressen om utsatta områden. Ett stort tack till alla naiva politiker som skapat detta. Synd att ni inte lyssnade på mig.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Problemet är att vi saknat effektiv integrationspolitik – Med en sådan på plats löser vi problemen.

  3. Lars Flemström

    ”Folkrörelsesamhället” har aldrig funnits som begrepp, men om detta begrepp ska införas som benämning på någon typ av samhälle, kan det inte avse något annat än ett samhälle där olika verksamheter drivs av folkrörelser. Historiskt var denna samhällstyp mest utbredd INNAN socialdemokratin hade erövrat den politiska makten och en tid därefter. Bolagsformen i ett ”folkrörelsesamhälle” är ekonomisk förening ( en medlem – en röst) till skillnad mot aktiebolag (en aktie – en röst), Under senare tid har det blivit vanligt att själva verksamheten drivs i aktiebolagsform med den ekonomiska föreningen som något slags holdingbolag.

    Rent generellt kan väl påstås att folkrörelsekaraktären därigenom urholkas, så att det inte är någon större skillnad jämfört med rent kommersiella företag. I de fall en folkrörelse inte driver någon kommersiell verksamhet, är föreningsformen ideell förening. Även ideella föreningar kan fungera som holdingbolag, så i de fall den kommersiella verksamheten är av ringa omfattning och har som syfte att stödja den ideella verksamheten.

    Om det nu har funnits något ”folkörelsesamhälle” i Sverige, så har det avvecklats av de socialdemokratiska regeringarna genom att folkrörelsedrivna verksamheter har förstatligats eller kommunaliserats. Som exempel kan nämnas sjukkassorna (nu en statlig myndighet som kallas Försäkringskassan) och folkbiblioteken (ägs och drivs numera av kommunerna). Eftersom stora delar av befolkningen var aktiva medlemmar i olika folkrörelser, och där hade erhållet föreningskunskap, var folkrörelserna en utmärkt rekryteringsbas för politiker, speciellt kan nämnas LO – SAP och bonderörelsen – Centerpartiet.

    Det är anmärkningsvärt hur svagt motståndet inom socialdemokratin var förstatligandet och kommunaliseringen av folkörelsedrivna verksamheter. Man var tydligen så säker på ett evigt socialdemokratiskt maktinnehav, så att man inte ens diskuterade vad som skulle kunna hända efter ett maktskifte. Ändå har tanken på ägande och drift i folkrörelse-regi då och då ploppat upp som alternativ till både offentlig och rent privat drift.

    I samband med privatiseringen av offentliga verksamheter har det nog funnits förhoppningar både inom socialdemokratin och inom de borgerliga partierna, att vi skulle få en mångfald av utförare, allt från genuina småföretag till folkrörelsedrivna utförare med bolagsformen ekonomisk förening. Utvecklingen har emellertid lett käpprätt bort från denna mångfald till en koncentration av de privatiserade f .d. offentliga verksamheterna till ett fåtal storföretag, som drivs i rent vinstsyfte – till viss del en följd av att regelverken har utformats av borgerliga regeringar, som haft som uppenbart mål att gynna de stora privata aktiebolagen.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Min benämning av folkrörelsesamhället är ett där mycket ideellt arbete gjordes ett samhälle där många saker ägdes av det allmänna – Dvs. av offentlig sektor. Därtill ett samhälle där arbetarrörelsen/folkrörelsen drev företag ägda av medlemmarna.

  4. Petter

    Du tror på allvar att detta går att genomföra i dagens samhälle ? ta den om rödluvan och vargen också.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är fullt genomförbart Petter vilket du kommer att få uppleva om du håller dig vid liv.

  5. Alexander

    ”Med en sådan på plats löser vi problemen”

    Är då den effektiva integrationspolitiken på plats? I så fall, när startade den?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Sakta men säkert implementeras den Alexander och när allt är klart är lite svårt att säga då vi har det parlamentariska läge vi har och därför att förändringar i regel måste passera genom riksdagen för beslut.

  6. Fredrik

    Nu talar du emot dig igen och jag förstår inte hur du kan missa detta? Du har tydligt på min inlägg hävdat att den offentliga sektorn ska vara fri från privata intressen och tvärtom. Alltså den privata sektorn ska vara fri från offentliga intressen. Men nu ska tydligen allmännyttans fastighetsbolag få fördelar gentemot privata fastighetsbolag? Då är det inte som du sagt tidigare.

    Dessutom hävdar du mellan raderna att i dagens Sverige så betalar inte höginkomsttagare mer i skatt i både kronor och procent, men de gör de visst det. Tro mig, både i kronor och procent betalar vi mer i skatt. Att du vill höja skatten än mer må vara, men du kan inte förändra skattesystemet till något det redan är.

    Fler medlemsägda företag vill du också se, men dessa måste regleras och verkar på samma sätt som de privata – om inte så skapar du en obalans mellan det som du tidigare sagt, mellan det offentliga och privata.

    Fackföreningarnas möjligheter till inflytande är redan stort idag, men åter pratar du om vinster i samma andetag och det kan bara menas den privata sektorn då vinster i det offentliga enligt dig inte ska finnas. Men, i det privata så äger inte staten, landsting eller kommun verksamheten utan det kan vara en enskild ägare eller flera. Dessa äger rätten att förhandla med facket kring lönebildning, pensionsavsättningar m.m. Så är det idag, en förändring av detta innebär att du går ifrån Saltsjöbadsavtalet från 1938 där politikers uppgift är att stå utanför och inte ingripa när fack och arbetsgivare förhandlar. Att ge dukat bord till en sida är ingen förhandling.

    För att vara en person med stor ”kunskap” om företagsverksamhet så förefaller du aningen naiv. Har du sett innovationstakten öka där staten äger företagen eller minskar den? Har du sett mer forskning där staten styr verksamheten än där stiftelser, privata gåvor m.fl. är lönen för forskarna?

    Att äga ett företag är inte att fördela allt lika. Det är oftast anledningen till varför företag går i konkurs. Ägare måste ha en total koll på sin verksamhet, det har allt för ofta inte staten (om vi inte pratar om diktaturer då) och anledningen stavas marknadsekonomi. Hur du än vrider och vänder på dina uttalanden så kommer du aldrig ifrån att Sverige, svenska företag, måste agera i en marknadsekonomi som är styrd långt ifrån dem själva. Försöker du kringgå detta, ja då självdör du. Varför? Därför att till slut vill ingen köpa det du producerar, och det är extremt farligt i ett land som Sverige som inte är självförsörjande. Om vi inte går bakåt till bondesamhället så klart…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om du tittar på de finansieringsförslag jag föreslagit för byggandet av hyresrätter så kan du se att även privata hyresvärdar kan nyttja dessa så länge de i övrigt agerar på samma sätt som allmännyttiga bostadsbolag vad gäller tilldelning av lägenheter, hyresnivå och andra saker inom ramen för fastighetsägandet.

      Förändringen av skattesystemet bör ske så att även kommunalskatten blir progressiv för de med de högsta inkomsterna och så är det inte idag – Dessutom kan du läsa om t.ex. Antonia Axson Jonsson med flera som genom skatteplanering betalar långt mindre i skatt är de borde så en förändring är av största vikt om vi ska skapa ett jämlikare samhälle.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vi har redan gjort mycket – Bland det skapat effektivare validering så att människor kan komma i en utbildning som leder till arbete och egen försörjning.

  7. Fredrik

    Anders, bryter Antonia Axson Johnson mot svensk lag? Om inte, så kan du inte hävda att hon betalar mindre skatt än vad hon bör göra eller hur? Om hon bryter mot svensk lag bör du anmäla henne till polisen, annars bör du be henne om ursäkt för ditt påhopp.

    Att du inte ser dina brister i dina inlägg är beklagligt för vi andra gör det, det är därför vi påpekar detta för dig. Du talar om allas lika rätt, men alla medborgare i Umeå ska inte ha samma kommunalskatt eftersom vissa har gjort val i livet som ger dem en högre lön och nu de betala ännu mer än andra än vad de redan gör. Det räcker alltså inte för dig Anders att dessa människor redan betalar mer än andra, nu ska de betala ännu mer. Saken är den Anders att du kommer aldrig att bli nöjd förrän ALLA har exakt lika i plånboken. Så länge det finns en skillnad så kommer du att agitera för att ta bort skillnaden. Men Anders, då är inte alla lika. Då är alla slavar. I ett system styrt av en diktatorisk ledning. Det finns ett namn för detta, Nordkorea.

    Det mest rättvisa är att alla betalar samma skatt. Men det kan du inte acceptera eftersom då kommer det att finnas skillnader mellan dem som tjänar mer jämfört med andra. Inte heller fungerar lika mycket skatt i rena kronor, samma princip. Så därför utmålar du, i rättvisans namn, vissa människor som ansvariga för snedfördelning och straffar dessa med högre skatt.

    Det är din åsikt, helt okej att du vill ha en sån men jag undrar varför du som påstår att du inte gör skillnad på person och person och du som säger dig stå upp mot även socialdemokrater som ”gör fel” använder dig av Antonia Axson Johnson som exempel? Du hade varit mer trovärdig om du använt dig av Göran Persson eller någon annan socialdemokrat som skatteplanerar för att tjäna pengar. Ett ytterligare bevis för att du inte alls kritiserar alla på samma sätt.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Hon bryter inte mot svensk lag Fredrik vilket jag heller aldrig påstått. Det jag talar om är hur och varför vi har system som innebär att hon kan skatteplanera och därmed betala mindre i skatt än de som jobbar åt henne som vanliga reguljära inkomsttagare.

      Det är sålunda systemet jag angriper och inte Antonia som person.

      Min syn på skatter och skattepolitik är att den ska fungera som ett bra fördelningsverktyg för att skapa ett jämlikare samhälle – Ett samhälle byggt på principen – Av alla efter förmåga – Åt alla efter behov.

      • Jonny Disenfeldt

        Du påstod att Antonia Axson Johnson betalar mindre skatt än hon borde. Du insinuerar därmed att hon bryter mot lagen.

        Om du vet något så bör du givetvis polisanmäla det hela, om du har fel bör du ta tillbaka ditt påstående och öppet deklarera att Antonia Axson Johnson betalar den skatt hon ska betala och be henne om ursäkt.

        PS – Har du Anders Forss utländska bankkonton från din tid att hjälpa ”skatteplanering” ? Har du fastigheter/lägenheter utomlands ? Deklarerar du allt du har utomlands ? Har du rent mjöl i påsen Anders ? Får vi veta svaren innan valdagen 2018 måhända ?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag har aldrig påstått at Antonia bryter mot lagen Jonny. Det jag angriper är att det är möjligt att skatteplanera på laglig väg för att uppnå de effekter jag beskriver.

          varför jag skulle be Antonia om ursäkt har jag svårt att förstå då jag aldrig beskyllt henne för att göra något olagligt.

      • Erik

        Behoven verkar vara större än förmågan. Frågan handlar om att öka förmågan och då är inte högre skatter att föredra. När man beskattar något blir det mindre utfall av det man beskattar. Arbetsutbud inte undantaget. Ett exempel: Om du har inkomster av tjänst och sedan på din fritid börjar med en verksamhet som ska beskattas då blir det Ebberöds Bank då hobbyverksamheten ska beskattas på marginalen. I detta läge finns inga incitament att bidra efter förmåga.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Den förklaringen brukar många försöka sig på Erik och den köper inte jag. Oavsett hur du ser på saken så får du mer över om du har högre inkomster – Detta trots att staten får mer och därför att man aldrig betalar ens i närheten av 100% av det man tjänar mer i skatt.

      • Fredrik

        Om du inte angriper henne som person, varför nämner du henne? Varför nämner du inte Göran Persson istället?

        Sen, menar du på fullaste allvar att Antonia Axson Johnson betalar mindre i kronor och ören i skatt än dem som arbetar för henne? Om inte, då måste du skriva i procent. För i kronor och ören är det betydligt mycket mer. Så, hur mycket betalar Axson Johnson i skatt, i procent?

        När man påstår att man inte betalar den ska man bör göra så är det att beskylla denne för att inte betala rätt skatt, i alla fall i mina ögon. Och med rätt skatt menar jag den skatt som Skatteverket talar om för oss att vi ska betala.

        Skatten fungerar redan som fördelningsverktyg i Sverige, och de flesta andra länder i världen, så det är ingen nyhet. Men, ditt problem med progressiv skatt på kommunal nivå är att du inte förstår vad som händer med vår landsbygd om du genomför detta. Vilken anledning har bättre bemedlade att stannar kvar i ett mindre samhälle? En flytt till ett större samhälle ger mig mer i plånboken. Hur skapar detta ett jämlikare Sverige?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag nämnder Antonia som person därför att hon är ett bra exempel Fredrik. Visst kunde jag ha valt någon annan men nu föll mitt val på henne och så länge det är jag som skriver min blogg så förbehåller jag mig rätten att själv välja de exempel jag anför.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Med den sortens inkomst om det är månadslönen du avser så gäller kommunalskattesatsen i den kommun man bor i.

      • Jonny Disenfeldt

        Nja, den som har 25000 enligt lönebeskedet har redan betalat ca 2500 kronor i statlig skatt via sin arbetsgivare (allmän löneskatt), detta har inget att göra med avgifter till socialförsäkringar (arbetslöshet, föräldraledighet, sjukledighet) utan är en ren statlig skatt.

        ALLA inkomsttagare betalar alltså statlig skatt.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Individens skatt är individens skatt och arbetsgivarens avgifter arbetsgivarens avgifter – Dessa kan aldrig blandas ihop och dessutom är en avgift en avgift och inte en skatt.

  8. DagL

    Jag håller med om att det vore bra om Sverige kunde ta steg mot ”folkrörelse-samhället” istället för fortsatt marsch från det. Därmed inte sagt hur många och radikala steg som vore lämpligt.

  9. Krister

    Jag är uppväxt i en S-familj och på min mammas sida med 8 syskon var det totalt dominerat
    av socialdemokrater. Bilarna hade S-dekaler baktill och flera var engagerade i facket och hade förtroendeuppdrag högt upp i bl.a Livs. Det handlades på Konsum, det räknades kvitto, det tankades på OK, man reste med Reso, försäkrade i Folksam och begravdes via Fonus när tiden var ute. Jag vet inte om vi var lyckligare för det? Var nån det?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är under den tiden Sverige och svenskarna mådde som bäst Krister och hur du upplevde det personligen vet bara du men sannolikt så hjälpte de rabatter, bonusar, återbäringar och medlemspriser din familj fick till mera än om det du beskriver inte hänt.

  10. Lars Flemström

    Vi ska inte ha progressiv kommunalskatt. Det är ogenomtänkt och dumt. Anders gör det ena populistiska (skatte-) utspelet efter det andra ”för det drabbar ingen fattig”. Det är just vad det gör.

    Antingen därför att rika och fattiga klumpas ihop under någon gemensam benämning, exempelvis ”rika fastighetsägare”, eller därför att fattiga drabbas indirekt, exempelvis av slopade ränteavdrag. Långivarna har ju redan bestäm de högsta räntorna (i procent på det lånade beloppet – vad annars?) åt de låntagare som har de lägsta inkomsterna.

    En progressiv kommunalskatt vore toppen för höginkomsttagare, som då kommer att bosätta sig – i ännu högre grad än idag – i speciella lågskattekommuner. Det skulle bli en himmelsvid skillnad mellan skattesatser i högskattekommuner och lågskattekommuner. Med en hög andel höginkomsttagare kan lågskattekommunen hålla en mycket låg skatt efter hela den progressiva skatteskalan. Anders ser aldrig till det totala skattetrycket, när han gör sina populistiska utspel. Så agerar ingen seriös politiker, som måste ta ansvar för sina vallöften, om han skulle råka vinna ett val.

    Om vi hade haft en kommunalskatt på 18 – 20 % och ovanpå det en progressiv statlig inkomstskatt även i det lägsta inkomstskikten (alltså utan ”brytpunkt”) skulle den totala inkomstskatten bli mellan 21 och (högst, beroende på var man sätter ”taket”) 99 %, givetvis med EU-avgiften inräknad. Fattiga kommuner (d.v .s. kommuner med låg andel höginkomsttagare) skulle därmed kompenseras fullt ut med pengar från den progressiva statliga inkomstskatten, som alla är med och betalar.

    Det skulle därmed inte vara någon nämnvärd vinst ur skattesynpunkt med att bosätta sig en lågskattekommun – eftersom sådana praktiskt taget inte skulle finnas. Om fler höginkomsttagare skulle lockas att bosätta sig i nuvarande högskattekommuner, skulle behovet av statliga skatteutjämningsbidrag minska. Låga fastighetpriser och nära till naturen, skulle locka till inflyttning – i synnerhet om det dessutom finns bra kollektivtrafik till de orter, där höginkomstjobben brukar finnas.

    Att slå mot de rika, när slagen träffar de fattiga som en bumerang, är ingen bra idé. Förutom att det faktiskt kan ge en del röster från fattiga, som går på de populistiska utspelen.

    Givetvis kräver dessa en omfördelning av utgiftsområden mellan stat, landsting och kommuner, samt mellan direkta och indirekta skatter. Om, för att ta ETT exempel, EU-avgiften lyfts ut arbetsgivaravgiften och i stället ingår i den progressiva inkomstskatten till staten, kan arbetsgivaravgiften sänkas och lönerna höjas, och då ökar underlaget för den kommunala beskattningen – speciellt i de lägsta inkomstskikten, där den progressiva statliga inkomstskatten är lägst.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Redan idag bor de med de högsta inkomsterna i de kommuner som har den lägsta kommunalskatten i den utsträckning det är möjligt att göra så och jag tror inte att det kommer at påverkas nämnvärt av en progressiv skala på kommunalskatten. Man har sitt arbete där man har sitt arbete så att den risken skulle underminera en sådan reform har jag ingen tilltro alls till.

      Ett förslag om en progressiv skatteskala för kommunalskatten drabbar inte heller den svage och att det skulle vara populistiskt att komma med ett sådant förslag har jag svårt att se någon sanning i.

      Sedan är det förvisso bra om vi kan få människor att flytta till mindre kommuner med nära till naturen även om jag ser en sådan omflyttning som mycket osannolik då människor gillar att bo i stora städer med stort utbud av aktiviteter och nära till allt.

      • Petter

        Jasså du ser osannolikt att människor flyttar till små kommuner ,det kanske förklarar S dolda agenda att utarma Umeås byar också . Allt ska bara gynna tätorten.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag har aldrig sagt att det är omöjligt att vissa vill flytta ut på landet Petter och för dem ska vi tillhandahålla bra infrastruktur och attraktiva livsmiljöer – Med det sagt så är trenden både i Sverige och andra länder runt om på vår jord glasklar – Migrationen sker till städer och gärna till större sådana.

  11. Lars Flemström

    Vad du tror och vad du tycker och hur du väljer är fullständigt irrelevant, eftersom du inte är någon norm för mänskligt beteende. Du vill ju bo i stora städer. Du behöver inte åka långt utanför de stora städerna för att upptäcka att det byggs för fullt, och att det är stora villaområden som byggs. Ett par tusen pendlar varje dag mellan Örebro och Stockholm, fastän det tar nästan två timmar i varje riktning, och av dem bor de flesta på landsbygden utanför Örebro – vilket ger en total restid på uppemot tre timmar mellan hemmet ute på Närkeslätten och jobbet i Stockholm. För bara tio år sedan gick gränsen för längsta pendlingsavstånd vid Västerås, som ligger halvvägs till Örebro.

    Varför finns det så få riktigt stora städer i Afrika, om folk VILL bo i stora städer? När man lägger ner allting i småorterna och landsbygden, och de boende där inte vet hur länge de för behålla busslinjen, flyttar de in till städerna, men det är inget fritt val. Alltför många gamla sitter isolerade i sina hem, som de kanske har bott i hela livet, innan de ger upp och flyttar in till stan.

    Du kan inte begära att alla ska rätta sig efter dig och göra som du. Du har dessutom inte begripit ett dyft av vad jag har skrivit. Med min skattemodell (en proportionell kommunalskatt i kombination med en progressiv statlig inkomstskatt) är en total inkomstskatt för höginkomsttagare på hela 99 % möjlig – om det bara finns en regering som vågar sätta ”taket” så högt. Men kanske 70 – 80 %.

    Med dina populistiska skatteutspel, om de genomförs, är detta inte möjligt utan mängder med personliga konkurser bland höginkomsttagare. Och det vill ingen regering medverka till, för vilken grupp i samhället skulle drabbas av de sekundära effekterna av alla dessa konkurser? Så visst gynnas höginkomsttagare av det du föreslår.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Visst växer städerna runt Stockholm det har jag aldrig förnekat men trots det vill många bo i större städer på grund av utbudet som finns där.

      Även i Afrika finns stora städer och de städer som finns växer ständigt och då Afrika ligger sist i utvecklingskedjan så är det naturligt.

      Människor ska självfallet få välja själva om de vill bo i t.ex. Örebro eller någon
      annanstans. Det beslutet är varken ditt eller mitt det beslutet ska de ta själva vilket du inte ser ut att tycka då du vill flytta ut dem på landsbygden.

      Mitt förslag kommer inte att leda till personliga konkurser för höginkomsttagare Lars – Det påståendet om något är lika osakligt som populistiskt.

      • Jonny Disenfeldt

        ”Afrika ligger sist i utvecklingskedjan ”

        Se där, det uttrycket snappade du snabbt upp i alla fall !

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Har jag någon gång påstått att så inte skulle vare fallet i något inlägg jag skrivit Jonny?

          • Jonny Disenfeldt

            Nej, men du har inte uttryckt dig så tidigare utan nu direkt efter det att jag gjorde det…

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Att jag inte uttryckt mig så betyder inte att jag anser att så inte skulle vara fallet. Sedan är befolkningsökningen i antal människor fortsatt överlägset störst i Kina och Indien och i Asien och det kommer att ta oerhört lång tid – Om någonsin innan Afrika får samma befolkningsexplosion i antal människor som Kina och Indien.

      • Petter

        Och du sitter här och försvarar dina uttalande mest hela tiden, var finns alla som håller med dig ?? Varför trycker inga på gilla knappen som de gör hos de andra bloggarna. Var finns din hejarklack .
        Vet att man mest får negativa påhopp på en blogg men är man populär brukar man ju också få positiv feedback men inte du på din blogg Anders. Kan du förklara detta för oss som undrar var ditt ryggdunkargäng finns när det blåser storm runt dina inlägg ???
        Du försöker bara göra dig populär med inlägg du i din värld tror eggar väljare att rösta fram dig, men det är klart det funkade ju för Trump som verkar vara din förebild hur man intar den politiska makten.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Om du går in och tittat på politiska bloggar så är det som du säger framför allt de som har en avvikande uppfattning som kommenterar. Hejarklacken möter jag varje dag i form av email, telefonsamtal och positiva reaktioner från de jag möter ute i samhället dagligen – Det räcker gott för mig då jag på inget sätt deltar i någon internetbaserad popularitetstävling.

  12. Jonny Disenfeldt

    ”Sedan är befolkningsökningen i antal människor fortsatt överlägset störst i Kina”

    Hur ser befolkningsökningen ut i Kina Anders Forss ? Jo den ligger under t.ex USA, befolkningen beräknas nå sin topp inom några år och sedan minska, år 2100 under 1 miljard.
    Indien når sin peak om några årtionden och sjunker sedan den med i rätt rask takt.

    ”Ryggdunkargänget” läser nog inte Anders Forss blogg … – ”Det är just det de gör Jonny.” svarar Anders — F’n vad tystlåtna de är då …

    • andersforss (inläggsförfattare)

      I antal människor så torde nog befolkningsökningen i Kina vara störst i världen Jonny – Möjligen in stark konkurrens från Indien.

      jag antar att du räknar i procent ellr hur?

      Att de som delar min uppfattning inte kommenterar speciellt mycket är naturligt då det är så Sverige i gemen fungerar.

      • Jonny Disenfeldt

        Statistiskt sett så är befolkningsökning i procent det intressanta eftersom det enkelt visar vart befolkningen är på väg. I t.ex Kinas fall ligger den nära 0%, i Europa är den negativ, i USA betydligt större än t.ex Kina etc.

        Världen beräknas nå ett maximum runt år 2100 med totalt sett 10 miljarder och sedan börja minska.
        Det är den afrikanska kontinenten som kommer att stå för den största delen av den ökningen fram till 2100 pga betydligt förhöjd medellivslängd.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det som är intressant är befolkningsökningen i antal personer och födsloöverskottet Jonny.

          • Jonny Disenfeldt

            Vi vet att du inte förstår dig på statistik Anders, vi vet… i det här fallet är procent det rätta måttet att använda när man projicerar framtida utvecklingar och presenterar resultat

            Jag antar att du även brukar tala om antal individer som röstar på varje parti i en valundersökning och inte procentsiffror ….typ : i maj var det 768 som sa sig rösta på parti X och nu i juni är siffran 782 …

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag förstår statistik fullt ut Jonny – Att jag sedan använder den på ett sätt som inte faller dig på läppen därför att den går emot det du vill påvisa är en helt annan sak.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      I mångt och mycket Alexander – Det är så merparten av medborgarna fungerar.

  13. Jonny Disenfeldt

    Anders Forss : ”Jag förstår statistik fullt ut Jonny ”

    Sagt av någon som inte visste vad median var och som inte kan tolka en liten sekvens av mätvärden och ej heller enkla diagram …

    Berätta nu för oss alla hur många högskole/universitetspoäng i matematisk statisdtik du har …du som förstår statistik fullt ut …

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är din uppfattning att jag inte visste vad en median är – I slutändan visade det sig dock att det är du som inte förstår vad en median är och hur en korrekt sådan beräknas.

      • Jonny Disenfeldt

        Du ljuger Anders Forss, du borde skämmas. Alla som läst din blogg vet att du ljuger.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag ljuger inte Jonny – Att jag inte delar dina åsikter betyder inte att jag ljuger och är det någon som ska känna skam så är det nog snarare du än jag Jonny.

          • Jonny Disenfeldt

            Du påstår lögnaktigt att jag ” inte förstår vad en median är och hur en korrekt sådan beräknas”.

            Detta är en lögn Anders Forss och jag kräver att du ber om ursäkt.

            DU däremot har naivt påstått till exempel att ”Medianlön beroende på hur man beräknar den kan innebära att väsentligt fler än hälften ligger under den.” vilket ju är en rejäl tankevurpa som visar att DU inte förstår vad median är (fram tills att jag beskrev det för dig).

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag ljuger inte Jonny och det vi har debatterat är inte hur en median fungerar utan varför olika sätt avseende det sifferunderlag medianen beräknas utifrån ger olika medianer.

            Att jag skulle be om ursäkt för att jag påpekat att det underlag som ger den lägre medianlönen gör så därför att man använt ett exaktare sifferunderlag finns inte ens på kartan – Därtill är detta färdigdebatterat sedan länge och långt från ämnet i inlägget. det utgörs av använts

  14. Jonny Disenfeldt

    ”Medianlön beroende på hur man beräknar den kan innebära att väsentligt fler än hälften ligger under den.”

    Svar nej, median är median och du vet inte vad median är, fråga dina barn Anders Forss, de lärde sig det i 8:e klass. Det finns inte olika medianer och det är inte en ”oerhört komplex matematisk algoritm” heller, fråga dina barn.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Sifferunderlaget som utgör en medianlön kan se ut på olika sätt beroende på hur det är beräknat – Ju exaktare beräkning av underlaget ju exaktare medianlön.

      I alla lägen där man tar varje enskild inkomst för sig och sorterar den i stigande eller fallande skala blir medianen exaktare än om man använder schabloniserade grupplöner som underlag – detta därför att schablonen inte tar hänsyn till hur många individer som finns i varje grupp.

      Elementär baskunskap i matematik Jonny – Kunskap du borde kunna ta till dig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.