Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Macron ser ut att gå mot storslam i Frankrike och skaffa egen majoritet för sitt parti.

Allt pekar på att Emmanuel Macron och hans nyetablerade parti La République en marche går mot en storseger i det franska parlamentsvalet och att de kommer att få egen majoritet i parlamentet.

Förvisso får vi vänta ytterligare en vecka innan vi vet det slutliga resultatet efter den andra valomgången men så här långt ser det bra ut för Macron och hans politik.

Att ett nytt parti lyckas etablera sig på detta sätt på så kort tid kan inte annat än vara ett underbetyg åt redan etablerade partier och mot den höger och vänster som under lång tid turats om att regera Frankrike.

För egen del har jag tidigare anfört att den politik Macron avser föra ligger rätt nära den sorts politik som Socialdemokraterna för i Sverige och de förslag jag sett från Macron och hans parti i samband med valrörelsen talar inte emot den uppfattningen.

Min slutsats – En slutsats jag redan när jag skriver den vet att många av mina kritiker kommer att kritisera och vända sig emot är att Macrons framgång beror på två faktorer – Till att börja med att det i grund och botten är Socialdemokratisk politik han förespråkar och för det andra att Marcon gjort något som få politiker av idag ägnar sig åt – Nämligen att lyssna på väljarna och vilka politiska frågor de anser vara viktiga för dem.

Att lyssna på väljarna och att tala till dem på ett sätt som de kan förstå och relatera till är en kunskap jag anser vara oerhört viktig om man vill ha deras stöd – Att så är fallet anser jag vara bevisat av Macron.

Att locka unga och andra som tidigare var i stort sett ointresserade av politik att gå och rösta är en bedrift. Att därutöver våga ha gott om kandidater på valbar plats som inte verkat inom politiken tidigare och därför inte kan anses tillhöra etablissemanget är bra och som jag ser på saken en framgångsfaktor.

Den typen av ställningstaganden vill jag se mer av i Sverige och i mitt eget parti av den anledningen att det är viktigt att säkerställa att de som sitter i politiskt valda församlingar brinner för att påverka och förändra.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

62 kommentarer

  1. Jonny Disenfeldt

    https://blogg.stage.vk.se/andersforss/2017/06/12/macron-ser-ut-att-ga-mot-storslam-i-frankrike-och-skaffa-egen-majoritet-for-sitt-parti/

    Valet i Frankrike innehåller både bra och dåliga nyheter.

    De dåliga nyheterna är valdeltagandet som tydligen ligger strax under 50%, detta är en katastrof.

    Frankrike har liksom Storbritannien ett gammalt sjukt mandatfördelningssystem.
    ”Vinnaren” Macron’s parti får ca en tredjedel av rösterna och beräknas därmed få en enormt överväldigande majoritet. Ett parti med en tredjedel av hälften av rösterna, dvs ca 15% av alla röstberättigade står bakom detta parti till att börja med.
    Precis som i Storbritanniens fall en demokratisk katastrof.

    Nu till de halvgoda nyheterna.
    Detta innebär att Frankrike kan styras av en president och hans parti utan att behöva ta hänsyn till opposition, detta kan givetvis vara en fördel för att kunna genomdriva sin politik om man vill göra stora förändringar men även en fara för demokratin när oppositionen står helt tandlös.

    Till slut de goda nyheterna.
    Socialdemokraternas systerparti i Frankrike blir nästan utraderat. Från 277 ner till runt 20 platser!
    Även det gamla konservativa partiet går kraftigt bakåt.
    Dessa två korrumperade partier är det en välgärning att se åka på denna smäll.
    Som Aftonbladet uttrycker det :

    ”Men de stora förlorarna i valets första omgång förblir de traditionella höger- och socialistpartiet, där det senare ser ut att tappa någonstans kring 250 av sina 280 mandat i dag. Det är en veritabel jordbävning för fransk – och europeisk – socialdemokrati.

    Slutligen – Macron för inte i ”grund och botten” socialdemokratisk politik.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är just det Macron gör Jonny – För en i grunden socialdemokratisk politik.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      För det gamla socialistiska partiet går det mindre bra eller snarare uruselt.

      • Jonny Disenfeldt

        Det du kallar ”det gamla socialistiska partiet” är sedan årtionden tillbaka de svenska socialdemokraternas franska systerparti … nu nästan utraderat…

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Visst har Socialdemokraterna i Sverige arbetat tillsammans med socialistpartiet i Frankrike – Bland annat i den socialistinternational vi nu lämnat men det betyder inte att den politik Marcon företräder inte skulle ligga närmare den svenska socialdemokratiska politiken än vad jag påstår Jonny.

  2. Lars Flemström

    Lyssnat på väljarna? När över hälften av dem inte ens har gått och röstat… En märklig inställning till demokrati.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Av tradition så brukar valdeltagandet öka till den andra valomgången så låt oss vänta med att debattera det tills dess att den är avklarad.

  3. Fredrik

    Sen blev socialdemokratin i Sverige liberal med tanke på mitten (center politics)? När blev/blir socialdemokratin i Sverige ett lands tredje väg att gå?

    Den politiska struktur som Macron ifrågasatte är den politiska väg du stöttar, ett stort socialdemokratiskt parti som fattar beslut åt folket. Macron har otvivelaktigt visat att besluten ska spegla det franska folket, oavsett dess vilja. Viljan kan alltså leda Macron till mitten/höger eller tvärtom – vilket han påtalat många gånger i de tal han hållit under de senaste månaderna – vilket är något som aldrig kommer att ske under den form av socialdemokrati du förespråkar Anders eftersom din modell grundar sig på tydlig markering mellan höger och vänster då din strävan är att efterlikna Palmes Sverige. Mycket kunde sägas om Palme men mitten/höger var han inte. Av alla de partiledare som kommit efter Palme så har små steg tagit mot mitten hela tiden. Så du Anders måste ta stora kliv till vänster för att komma tillbaka till Palme. Hur är detta det som Macron säger sig stå för?

    Nej, det är inte det. Macrons vinst är en spark i pungen på de etablerade. På mig Anders. Och på dig. Du står för det som fick Macron att lämna det etablerade. Att du ser Macrons vinst som en personlig vinst säger en hel del av den desillusionerad syn på världen du har. Inget kan få dig att ändra åsikt, inte ens fakta, vilket gör dig till Macrons raka motsats. Han lyssnar på dem som talar emot, du lyssnar på dem som håller med. Han pratar till folket, du vill prata för folket. Han tror att republiken Frankrike är starkast genom sina medborgare, du tror att Sverige är starkast genom ett starkt socialdemokratiskt parti. Han tror att vägen till framgång är vinglig, från vänster till höger, med behov att lyssna och ta del av erfarenheter från alla medan du tror att framgång kommer genom att följa din väg.

    Macron ser världen, hör världen och förstår världen. Du ser socialdemokratin, hör det du vill höra och förstår rätt. Och eftersom du har rätt, ja då måste andra som inte förstår ha fel.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Den politik Macron vill föra är i stort sett densamma som svenska socialdemokrater för så därav mitt påstående – I övrigt se mitt tidigare svar.

  4. Oberoende Observatör

    Att lyssna på väljarna och framförallt låta dem vara delaktiga i de beslut som ska fattas där har ( S ) mycket att lära. Just nu debatteras Bostadens försäljning av hyresrätter och av inläggen , kommentarerna och debattartiklarna verkar de flesta överens om att vilja behålla dem i kommunal ägo . ( S ) vill genomföra detta snarast så att ingen ska hinna reagera och stoppa det hela. Här har du en grannlaga uppgift att påverka dina partikollegor att lyssna på väljarna.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att påverka mina partikollegor och andra är det jag ägnar mig åt varje dag Oberoende Observatör.

  5. Fredrik

    Och en sak till. De franska socialdemokraterna, som S t ex samarbetar med i EU, gör ett katastrofval. Men, enligt dig och din syn på socialdemokrati, så är detta en vinst? Jag är ytterst tveksam att dina franska kollegor tycker detsamma.

    Att man bör finna ett ljus i mörker har alltid varit en sak som jag tycker varje människa bör ta med sig, men du Anders tar detta till helt andra nivåer. För, när vi vanliga dödliga slås av nederlag och inser faktum att den sak vi slogs för inte föll i smaken för andra så spinner du Anders ett nät av trådar för att hitta kopplingar till din tro och ideologi så att varje slag ger sken av en vinst.

    Att inte se sin egen begränsning är beklämmande och framför allt skrämmande då du Anders tydligt signalerar att du vill arbeta med politik som yrke. Det finns mängder av exempel på detta genom världshistorien, men få – extremt få – av dem är bra exempel. Att du Anders skulle tillhöra den exklusive skara som är bra exempel är inte sannolikt.

    En bra ledare lyssnar på sitt folk. Du lyssnar på dem som redan håller med. Det gör allt för många politiker i Sverige idag, och detta ökar för varje år som går. Att då du vill förändra detta, bra men du vill samtidigt ta tillbaka Sverige till den tid då Palme styrde landet och det är till vänster. Långt till vänster med dagens mått mätt, och det är helt okej att ha den åsikten men den överensstämmer inte med Macron. Inte på långa vägar.

    Till sist, 49% av det franska folket röstade i valet igår. En majoritet av franska folket anser tydligen att det inte är viktigt att gå till valurnan, vad säger det om valet? Om franska folket? Om Macron och andra ledare?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      redan innan valet i Frankrike spådde jag Macron som vinnare och redan då sa jag att jag tror att han kommer att vinna därför att han vill föra en politik som ligger rätt nära den vi socialdemokrater för i Sverige så om något står jag fast vid det jag tidigare framfört.

      Sedan är det helt rätt att socialistpartiet förlorat stort och det har jag aldrig förnekat.

      I regel brukar valresultatet bli högre i andra valomgången så när den är avklarad ska jag kommentera valdeltagandet.

      • Fredrik

        Men Macron är inte socialdemokrat. Han är mer liberal än den socialdemokrati som du önskar så det du säger stämmer inte. Macron är mer Björklund/Lööf än Löfvén och jag har aldrig hört dig säga att du önskar samma typ av samhälle som L och C eller har jag missat detta?

        Men framför allt, Macron slog sig fri från det etablerade. Du vill däremot cementera det etablerade likt Palme på 70-talet. Det är så långt ifrån Macron man kan komma. Och denna punkt missar du, eller du väljer att inte se den. Och hur ska man då kunna lita på dig?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Om du tittar på den politiska agenda Marcon lagt fram och jämför den med den politik socialdemokraterna i Sverige driver så förstår du vad jag säger Fredrik.

          Marcon valde en annan väg än den jag valt då jag inte avser starta något nytt parti utan istället jobba för att förändra det parti där jag har min själ och mitt hjärta.

  6. Alexander

    Macron vill göra följande:

    1.Sänka bolagsskatten.
    2.Minska antalet anställda i offentlig sektor.
    3.Höja pensionsåldern.
    4.Avreglera mer.
    5.Se över regelverket för anställningskydd.

    Är detta socialdemokratisk politik? Kommer ni att gå till val på det?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      vad han vill göra är att anpassa Frankrike till Sverige och resten av Europa Alexander – Därtill enligt en modell som fungerar.

      • Jonny Disenfeldt

        Vilka löjliga bortförklaringar Anders, Macron’s politik är som synes precis tvärtom vad Anders Forss förespråkar.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag har inga problem med att du tycker att mina förklaringar är löjliga Jonny då du inte är representativ för ett genomsnitt av svenska folket.

          • Jonny Disenfeldt

            Haha … menar du att DU är representativ för ett genomsnitt av svenska folket.

            Du tillhör en mycket liten grupp som vill försöka framställa Macron som socialdemokrat vilket han ju inte är.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag är sannolikt representativ för synen hos rätt många Jonny.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Den röda tråden i Marcons politik är socialdemokratisk politik där han sätter jämlikhet och det som är bra för folkflertalet först och den politiken är jag rätt övertygad om att hans representanter i parlamentet kommer att driva.

  7. Lars Flemström

    Eftersom det låga valdeltagandet närmast tyder på en bojkott av valcirkusen, kan man inte tala om storseger i den första valomgången. Om det blir ökat valdeltagande i nästa valomgång, så kan man gissa på ökat valdeltagande bland förlorarnas anhängare, för att deras nederlag inte ska bli fullt så stort. För det kommer han att göra, om ingen håller emot, Det är föga sannolikt att någon större skara Macron-anhängare har valskolkat.

    Trots att både socialisternas och högerns gamla kärnväljare torde vara våldsamt missnöjda med sina partiledningar, kan det tänkas att de hellre röstar på sina egna gamla, usla politiker än de låter Macron köra landet totalt i botten. För det är vad han kommer att göra, om han har parlamentet med sig. Och om han inte har parlamentet med sig, trots absolut majoritet i antal mandat för sitt parti, väntar anarki och kaos. Vad våra ”etablerade” svenska partier har att lära sig av den franska kollapsen för demokratin, är att inte tveka att bilda en koalitionsregering över blockgränsen, om inget av blocken får egen majoritet i riksdagsvalet nästa år.

    Vi har upplevt samma sak i Sverige, ett nytt parti som rekryterat kandidater utan tidigare politisk erfarenhet: aningslösa karriärister som lockas av makt och pengar samt det mediala strålkastarljuset. I Frankrike lockar inte bara legitima feta politikerarvoden, utan en näst intill accepterad korruption – som har ätit sig långt in i de etablerade partierna. Jag tänker naturligtvis på Ny demokrati, som lanserade sig som ett ”nöjesparti”, när Nyd stämplades som ett ”missnöjesparti” av bl.a. statsminister Ingvar Carlsson, s.

    Det missbrukade och slitna ordet ”implodera” är – använt i sin rätta betydelse – en utmärkt beskrivning av vad som hände med Nyd. Ska samma sak hända med den skara karriär- makt och penningsugna amatörer, som förväntas vara presidentens stödtrupper i parlamentet? Vi minns hur partiledningen, ”greven och betjänten” försökt göra om partiet till ett franschise-företag, för att införa något slags partidisciplin, hur man förbjöd medias närvaro på partikongressen för att dölja kaoset, och hur journalister skrev in sig som partimedlemmar.

    Bara den som är mycket ung eller nyinvandrad till Sverige kan ha missat detta. Och ändå hade ”greven och betjänten” mer än dubbelt så lång tid på sig att bygga upp sitt nya parti, som Macron. Att Macron har lyssnat på folket är en skröna. Han har lyssnat på finanskapitalet och talat TILL folket, samtidigt som han har haft fullt upp med partibygget. Ändå tycks finanskapitalet ha vänt honom ryggen, att döma av de fallande börkurserna över hela världen idag. Börsmäklarna har snarare sett ett jordskred än en jordskredsseger.

    Nyd fick 6.7 av rösterna i valet 1991, med ett valdeltagande på 89,7 %. Med samma antal fysiska väljare, som röstade på Nyd, men med ett lika lågt valdeltagande som i det franska valet, hade Nyd fått runt 12 %, vilket bara är en aning mindre än vad SD fick i de senaste valet. Och bara några få procenthenheter än den andel (15.6 %) av samtliga röstberättigade, som faktiskt röstade på Macrons parti.

    Om den franska valcirkusen ska framhållas som ett exempel på god demokrati, så kommer det att bli än svarare att försvara utestängandet av SD från påverkan på den kommande svenska regeringsbildningen. Om man motiverar detta med att 87 % inte röstade på SD, så måste man också konstatera att 84,4 % inte har röstat på Macrons parti La republique en marche.

    Att det inte blev samma kaos i Sverige efter valet 1991, som nu väntar i Frankrike, berodde på vårt proportionella valsystemen och på vårt huvudsakligen stabila partiväsen, med två dominerande partier, med god folklig förankring inom sina respektive väljarkårer. Det är dock sämre nu med den saken.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att tro att Marcon och hans parti skulle köra Frankrike i botten om de får egen majoritet tycker jag är att dra allt för förhastade slutsatser. Så här långt har jag inte sett något som tyder på det i den politik han deklarerat att han vill föra för att bygga ett bättre Frankrike.

      Tvärtemot dig så tror jag att Marcons seger kommer att bli än större i den andra valomgången och att både vänster och höger kommer att rösta på kandidater för hans parti i de valkretsar där de saknar en egen kandidat från sitt eget parti – Marcon kommer att få röster både från höger och från vänster.

      • Lars Flemström

        Vad som kommer att hända i Frankrike återstår visserligen att se. Du är själv ett exempel på hur svårt det kan vara för glada amatörer, som stormar in i politiken (i hopp om lönsamma heltidsanställningar som yrkespolitiker?) utan tidigare politisk erfarenhet. Innan parlamentsvalet ens är avklarat, är du klar med omdömet att det är en förhastad slutsats att Macron och hans spretiga parti, kommer att köra Frankrike i botten. Ny demokrati han faktiskt komma in i riksdagen innan de första tecknen på svåra interna motsättningar visade sig.

        La republique en marsche är precis samma slags parti som Ny demokrati. Man hoppas på röster från både höger och vänster. Bara det! Men faktum är att inte bara Nyd har haft ”barnsjukdomar”. Det har både Mp och Kd – och även S, om vi går 100 år bakåt i tiden – haft. Men att de problemen inte har kommit upp till ytan på samma sätt, beror på lång uppförsbacke.

        Man måste skilja mellan dåliga partier och dåliga partier. Det finns ”dåliga partier” i den bemärkelsen att den , som tycker så, inte gillar deras politik. Och det finns ”dåliga partier” i bemärkelsen att de inte fungerar – och definitivt inte är kapabla att styra ett land.

        Då hjälper det inte om man har klippt och klistrat ur andra partiers partiprogram under partibildandet. Det spelar ingen roll hur stora delar som La republique en marsche har klippt ur något socialdemokratiskt partiprogram, men partiet kommer inte att föra någon socialdemokratisk politik. Målsättningen är ju att krossa arbetarnas fackföreningar.

        Men frågan är om man kommer att lyckas med det. även om man så mobiliserar statens alla våldsresurser, vilket jag inte tvivlar på att Macron kommer att göra. För hans fackföreningsfientliga politik kommer naturligtvis att möta motstånd.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag är övertygad om att Macrons parti är betydligt mognare än det Ny demokrati var – Bland annat för att både Macron och hans närmaste funnits i den etablerade politiken länge.

  8. Alexander

    Anders gör nu klart att minskad offentlig sektor, höjd pensionsålder, sänkt bolagsskatt och avregleringar är socialdemokratisk politik. Fast han kommer att säga att jag klipper och klistrar.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Innan du bedömer de sakerna bör du titta på hur dessa ser ut i Frankrike och hur det ser ut i Sverige och om det finns likheter mellan de svenska läget och det han vill skapa i Frankrike – Gör du det så ser du att jag har rätt.

      • Lars Flemström

        Så du menar alltså att det Sverige, som alliansregeringen lämnade efter sig, är resultatet av socialdemokratisk politik? Och det är vad socialdemokrater i hela Europa har att rätta sig efter? Din argumentationskonst har jag hört från borgarbrackor under flera årtionden:

        – Det var bättre på Palmes tid, för då var arbetarlönerna lägre. Se, det var riktig socialdemokrati.

        – Det var bättre på Erlanders tid, för då var pensionsåldern högre, arbetsveckan längre och semestern kortare. Se, det var riktig socialdemokrati.

        – Det var bättre på Per Albins tid, för då var det en lyx att äga en cykel. Se, det var riktig socialdemokrati.

        – Det var bättre på Brantings tid, för då fanns bara fattigstugor för de gamla. Se, det var riktig socialdemokrati.

        – Det var bättre på Arvid Lindmans tid, för då hade bolagen rösträtt i kommunalvalen, och arbetarna hade ingen rösträtt. Se, det var riktig socialdemokrati (fastän Lindman själv var högerman, men okej, han tillhörde dock vänsterflygeln i sitt parti, så han var nog sosse i själ och hjärta.)

        – Och nu ska Macron göra Frankrike till ett svunnet Sverige. Se, det blir riktig socialdemokrati. …

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag har aldrig sagt att Socialdemokraterna för allianspolitik och med det sagt så faller det sig naturligt att jag inte säger att jag avser Alliansens politik när jag gör den jämförelse jag gör.

          • Lars Flemström

            När existerade det Sverige som Macron är i färd med att anpassa (sänka) Frankrike till? Tycker du att Sverige också ska sänkas till eller stanna kvar på den nivån? Det är ju socialdemokratisk politik, enligt dig.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            I Sverige så ska vi ta politiken aningen åt vänster Lars – Gör vi det så möts vi i mitten då Macron gör en liten högersväng.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är en tolkning du får göra själv Alexander – Själv har jag inga problem med vem jag är och vad jag står för.

  9. Alexander

    ”Jag är sannolikt representative för synen hos rätt många”

    Har du några belägg för det? Du representerar ett parti med stöd av ca 30% av befolkningen, dvs sju av tio håller inte med dig.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att 7 av 10 inte röstar på S betyder inte at 7 av 10 inte håller med mig Alexander.

      • Jonny Disenfeldt

        Precis Anders, endast ett fåtal av socialdemokraterna håller med dig. Än mindre andel av övriga så i verkligheten ligger det i intervallet [0..5]%

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det är din bedömning för egen del tror jag att det är åtskilligt fler som håller med mig,

  10. Alexander

    ”Att 7 av10 inte röstar på S betyder inte att att 7 av 10 inte håller med mig”

    Fast du brukar använda det argumentet mot SD, 87,1% röstar inte på dem, Nu är du återigen inkonsekvent. Vilka belägg/bevis har du för att din syn är representativ för flertalet?

  11. Alexander

    Och valet lär med största sannolikhet visa att majoriteten inte håller med dig. Du har gissat på ett stöd kring 35%…..

  12. Alexander

    ”Vilket val menar du Alexander?”

    Nu får herr Forss gnugga geniknölarna. Vilket val kan jag mena?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om du menar det svenska så är det helt rätt att jag förutspått att S kommer att få mellan 35-40% av rösterna och som det ser ut för stunden ser jag ingen anledning att ändra på den då det resultatet är fullt realistiskt.

  13. Alexander

    Då är frågan, är 35-40 % en majoritet? Det är det inte och därmed är du inte representativ…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om vi med ett resultat på mellan 35-40% lierar oss med andra partier så att vi tillsammans når över 50% blir vi en majoritet Alexander.

  14. Alexander

    ”Om vi lierar oss med andra partier”

    Aha, nu kör du den stilen. Tycker du att du för ett seriöst resonemang? Du är ganska larvig. Jag tror att du inser det, men varför kan bara du svara på.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Ska man regera Sverige och valresultatet blir sådant att man inte har egen majoritet så måsta man bilda koalitionsregering alternativt använda sig av hoppande majoriteter om man bildar en minoritetsregering – Oavsett vilket så handlar det om att skapa majoritet för det beslut man vill genomföra och vad som skulle vara oseriöst i det resonemanget har jag svårt för att förstå Alexander.

  15. Alexander

    Om Alliansen väljer att bilda en majoritetsregering med SD´innebär det alltså att Jimmie Åkessons syn på Sverige är representativ? Eller gäller det bara när det handlar om dig?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Alliansen kommer aldrig att bilda regering med SD om man ska tro på partiledarna i C och L.

  16. Alexander

    En fråga Anders kan svara ja eller nej på. Om Alliansen bildar en majoritetsregering med SD,innebär det då alltså att Jimmie Åkessons syn är representativ? Med ditt resonemang så är det så, men förmodligen tycker du inte det när det handlar om SD…..

  17. Alexander

    Anders

    Varför undviker du att svara på frågan? Det handlar om att du inte är konsekvent och har olika ”regler” beroende på vem det handlar om. Du vet, allas lika värde.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.