Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Vi ska inte sälja ut delar av AB Bostaden på det sätt C och M vill.

I samband med att de forna Allianspartierna presenterar sina respektive budgetar för Umeå kommun framförs att framför allt centern och moderaterna vill finansiera vissa av sina förslag genom att sälja av delar av AB Bostadens bestånd till privata aktörer.

Därtill har man tidigare lagt förslag om att slopa reavinstskatten och släppa på hyresregleringen så att marknadshyror blir möjliga vilket parat med en utförsäljning av delar av allmännyttan i form av AB Bostaden enligt förslagsställarna skulle vara ett recept för ett ökat bostadsbyggande.

Inget av detta stämmer – Det kommer inte att byggas fler bostäder för att allmännyttan säljs ut eller därför att reavinstskatten slopas och marknadshyror införs. Allt dessa åtgärder medför är skapande av än större klyftor i samhället genom att mer pengar hamnar i fel fickor – Dvs. i fickorna på de som redan har mer än tillräckligt.

I Umeå predikar både moderater, centerpartister och liberaler om att vi ska följa exemplen i Luleå, Skellefteå och Östersund och sälja av delar av AB Bostadens bestånd för att finansiera nybyggnation. Helt fel – Vi ska inte sälja ut allmännyttan då AB Bostaden kan bygga nytt i massiv skala utan dessa utförsäljningar.

Vad vi istället ska göra är att jobba för en bättre handläggning av bygg och planärenden och för en bättre stadsplanering genom att vi som kommun planerar nya bostadsområden och gör dessa redo betydligt tidigare än idag.

Dessutom ska vi politiskt verka för att överklaganden i plan och byggärenden ska begränsas till en instans – Lämpligen en speciell PBL domstol.

Kan vi därutöver säkerställa att de lån allmännyttan tar får fördelas över hela beståndet på det sätt jag skrivit om i tidigare inlägg istället för på en enskild fastighet blir allmännyttan det allmännyttan varit historiskt.

Om vi samtidigt återställer regelverken för hur allmännyttiga bostadsbolag får hantera och sköta sin verksamhet till de regler och villkor som gällde innan Alliansens försämringar av regelverken gemomfördes blir ett allmännyttigt bostadsbolag som AB Bostaden oerhört starkt och oerhört konkurrenskraftigt utan att sälja ut en enda fastighet.

När detta väl är gjort ska vi se till att finansiera AB Bostadens nybyggnation via upplåning till förmånliga villkor garanterade genom kommunala garantier och borgensåtaganden och det utan att AB Bostadens upplåning ska tillåtas påverka lånevolymen för resten av kommunen.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger i de beslut vi fattar idag”

51 kommentarer

  1. Micke

    Allmännyttan fyller en viktig funktion i Sverige då vi utan den skulle se privata aktörer höja hyrorna i stort sett som de vill.

    Det här är ytterligare bevis på att allians politiker inte bryr sig det minsta om Sveriges hyresgäster.

    Centern och Moderaterna vill privatisera allmännyttan och införa marknadshyror som kommer att höja Umeås hyror enormt.

    Vill man inte vara med om en sådan utveckling ska man vid nästa kommun val komma ihåg att Centern och Moderaterna är 2 partier som vill höja Umeås hyror.

    Sen ska man samtidigt vara medveten om att Centern och Moderaterna är de partier som främst vill behålla alla förmåner för villa- och bostadsrättsägare som ränte- och ROT-bidrag.

    Att årligen ge 30-40 miljarder av skattebetalarnas pengar till villa- och bostadsrättsägare anser Centern och Moderaterna är väl använda skattepengar.

    Var medvetna om dessa sanningar när det vankas kommun val nästa gång.

      • Micke

        Kim du måste förstå att det som i praktiken är ett bidrag till arbetskostnad villa- och bostadsrättsägaren har haft är faktiskt ett bidrag från skattebetalarna på arbetskostnaden då de betalar en del av denna kostnad till entreprenören. Idag 30% av arbetskostnaden. En kostnad som ägaren av huset eller bostadsrätten annars hade måst göra själv.

        Staten ger ett bidrag på arbetskostnad.

        Sen om du och politikerna vill kalla det för ett avdrag har mindre betydelse.

        Folk i gemen bör veta att det är pengar från skattebetalarna som minskar arbetskostnaden vid lyx och vanlig renovering i villor och bostadsrätter. Jag kallar det för sitt rätta namn – ett bidrag.

        Likadant med räntebidraget. Skattebetalarna går miste om +30 miljarder kronor därför att villa- och bostadsrättsägare inte gör rätt för sig. Detta ökar förstås lyx och vanlig konsumtion för dessa oftast sen tidigare köpstarka grupper.

        En form av ekonomisk rasism mot de som bor i hyresrätt.

        • Sven

          Vadå måste förstå?
          Bidrag och avdrag är olika saker. Många har försökt förklara. Du vill inte lyssna.

          Du har rätt i att avdragen är märkliga och slår fel. Det ändrar inta fakta, dvs att Rot inte kostar något.

          Än en gång: STATEN BETALAR INGA BIDRAG!!! Att de har ett avdrag med tvivelaktig riktning är något annat.

          Du duckar sakfrågan. Det finns inga Rot-bidrag!

          Beklagligt att du inte fattar det.

          • Micke

            Sorgligt Sven att du inte är insatt i hur ROT-bidraget fungerar.

            Enda skillnaden mellan ROT-bidrag och andra bidrag är att skatteverket inte skickar pengarna till villa- eller bostadsrättsägarens konto utan hoppar över det steget och skickar pengarna direkt till entreprenören.

            Du har sagt att bidrag betalas ut med plånboken det gör inte avdrag, men vet du vad Sven, ”plånboken” när det gäller ROT-bidraget är skatteverkets plånbok som tar ut skattemedel för att betala snickarens utförda jobb i villa- eller bostadsrättsägarens fastighet. Det bidraget från Sveriges skattebetalare till villa- och bostadsrättsägaren sänker den arbetskostnad de annars hade fått betala till snickaren. Ett bidrag.

            Att någon annan än du själv står för dina kostnader är ett bidrag inte ett avdrag.

            Köper man en privat bostad ska man göra rätt för sig och själv stå för sina kostnader. Att som nu skyffla över en entreprenörs arbetskostnader på skattebetalarna är fel.

            Så du ser Sven – när det gäller ROT-bidraget så är plånböcker i farten, i det här fallet skatteverkets plånbok som skickar bidraget direkt till snickarn. Finns ingen anledning att först skicka bidraget till villa- eller bostadsrättsägaren utan för att minska administrationen skickas det direkt till den som utförde arbetet på villan eller bostadsrätten.

            Ett bidrag för att minska arbetskostnaden Sven. Förstår du nu hur ROT-bidraget fungerar?

            Det är viktigt att det råder likvärdiga ekonomiska villkor, oavsett vilken boendeform man väljer.

            Du verkar inte tycka att det är viktigt att det råder likvärdiga ekonomiska villkor, oavsett vilken boendeform man väljer.

            Det säger en hel del om dig och vad du står för.

            Du kanske har märkt att jag ofta styrker mina påståenden med fakta länkar men du Sven, Kim och även Fredrik gör inte detta, jag undrar varför? Hittar du ingenting som styrker dina påståenden?

            Vore intressant få läsa en fakta länk om hur mycket skattebetalarna sparar på ROT-bidraget Sven. Att påstå saker tagna ur luften som du gör är enkelt det kan en 10-åring göra men belägg dina påståenden med nånting.

          • Kim

            Dilemmat är att du resonerar om vad som är ”kostnad”. Att avstå en intäkt är inte detsamma som en kostnad. Att avstå en intäkt gör butiker hela tiden. Kallas ofta rea (eller ”sale” för de som vill vara ”moderna”). Gissar att de gör avdrag på sina produkter för att det är en enorm kostnad för dem….. Eller vänta nu … De delar ju ut bidrag. För det är ju samma sak. Självklart!

        • Kim

          Vadå måste?
          Absolut inte. I synnerhet inte eftersom du har fel. Att du till och med får in begreppet rasism i sammanhanget säger vilken insikt och nivå det handlar om.

  2. Sven

    Jag väljer att bortse från din märkliga syn att de som bor i gamla slitna lägenheter ska finansiera de nya samt att Bostaden faktiskt har en positiv låneandel i kommunen (bättre tillgång i förhållande till lån. Det är kommunen som begränsar Bostaden. Inte tvärt om.)

    För vips så håller jag med dig. Kul. Att vilja sälja ut är mycket märkligt. Det ger inga fler bostäder. Man kan inte renovera mer. Det finns ingen annan anledning g än att sänka skatten genom att finansiera att man gör ab med mer pengar än man får in genom att sälja sina tillgångar. Bara för att koncumera. Oerhört infantilt och kortsiktigt.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om lägenheterna som är gamla följer gängse renoveringsprogram så är de in te slitna Sven och i takt med att de renoveras så blir de i skick som nya eller hur?

      • Kim

        Ang renoveringsprogrammen – Du behöver verkligen komma ut och se verkligheten….

        Ang gamla renoverade lägenheter – En renoverad Volvo 240 kommer aldrig att bli detsamma som en ny V70.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Över tid så blir även V70:n gammal så efter rätt kort tid befinner sig en nyrenoverad 240:a bättre till än en orenoverad V 70.

          • Sven

            Nope. Enl ditt resonemang underhålls ju även V70 . 240 kommer aldrig att få moderna bälten, farthållare, moden stereo, ljudnivån eller bränsleförbrukningen hos en modern bil osv osv osv
            Alltså är den hopplöst efter. Oavsett underhåll.

            Men för all del. Betala du mer för 240 ….

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Det är på inget sätt hopplöst och alla de saker du anför kan åtgärdas i samband med renovering.

          • Sven

            1 nej. Allt kan inte åtgärdas i efterhand eftersom plattformen man byggt på gör det omöjligt.
            2. Det man kan åtgärda blir dyrare än nyproduktion. Trots att man alltså inte kan få ny standard områden hamnar priset i nivå med nyproduktion. Hur finansiera det?

            Sorry. Verkligheten kom ikapp…

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Eb normallägenhet är en normalägehet ocjh den enda skillnaden i sak är tapeter, golvbeläggning och vitvaror och sanitetsporslin och allt sådant kan renoveras och bytas ut utan större problem.

            Vilka saker påstår du skiljer som skulle bli dyra att åtgärda?

          • Kim

            De saker du tar upp är vad alla kunder uppfattar som skillnader i standard. Fråga vilken mäklare som helst vad som påverkar mest förutom läge.

            De saker du tar upp kostar en hel del för en hel lägenhet. För de flesta, och ägare av flerfamiljslägenheter i synnerhet, kommer detta inte direkt att göras ”bara för att” …

            Dyrt att åtgärda är till exempel badrumsrenoveringar, uppdatering av elsystem, uppdatering av ventilationssystem, fönsterbyten, köksuppgraderingar osv osv osv. Det är f.ö. även en hel uppgradering av ytskikt och vita varor.
            Att du behöver fråga sänder vissa signaler om hur insatt du är i frågan. Men jag förväntar mig inte att du ska erkänna brister i dina resonemang. Eller att du faktiskt ger dig ut i verkligheten och kollar själv. 😉

            Du kan fortsätta att säga att det är samma standard i alla lägenheter, att jorden är platt eller att solen går ner i öster. I slutändan påverkar bristen på att ta in nya intryck och information förtroendet för personer. De flesta med självinsikt inser att de ibland har fel. I synnerhet då de är ute på områden där de inte är helt bevandrade. De får därför ändra ståndpunkt. No big deal. Andra anser sig alltid ha rätt och att de inte behöver mer information…

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Inom Bostaden finns ett program för när saker ska göras och det programmet följs så vitt jag vet så det kommer i allra högsta grad att göras ”bara därför att”.

          • Sven

            Synd att du inte vill ta in verkligheten Anders. I synnerhet då grunden i ditt inlägg är klokt. Men i stället för att lyssna på saker du inte kan i periferin av området står du benhåt fast och sänker trivärdigheten för allt.

            Rätt talande att då s medverkar till första steget av utförsäljningen. Stor trovärdighet som sagt….

          • andersforss (inläggsförfattare)

            För egen del så tycker jag inte att vi ska sälja ut och jag kommer att göra allt jag kan för att det inte ska bli någon utförsäljning.

          • Kim

            Om inte annat så visar försäljningen hur insatt du är i Bostaden och deras verksamhet.

            Men du kan ju även fortsätta att spekulera i andra saker som om din uppfattning vore en sanning.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Att man inte kan vara insatt i något som man inte blivit delgiven säger sig självt och då jag inte ingår i KF-gruppen så är det därför naturligt att det är så – En verklighet jag delar med majoriteten av mina partikamrater.

      • Sven

        Vad är detta flummande om ”gängse renoveringsprogram”? Det finns inget sådant. Det är enorm skillnad på olika lägenheter. Skrämmande att personer med politiska ambitioner är så långt från verkligheten. Då undrar man hur det är med insikten inom andra områden?

        Synd då du har en klok tanke kring resultaten om utförsäljningar. Det vore verkligen en katastrof för Umeå. Precis som Många av Anders partikollegor uttrycker att det var dum då de ser resultaten i efterhand. Synd att han inte kan lyssna då han har facit så nära.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det finns ett gängse renoveringsprogram för alla AB Bostadens lägenheter Sven. Så ser det ut i den lägenhet jag bor i och så ser det ut i alla AB Bostadens lägenheter.

          • Kim

            Bostaden har en planering för inre underhåll. Det täcker bara en bråkdel av de saker som behöver underhållas. Det tar heller inte hänsyn till olika standarder i lägenheten till följd av tex olika standard på elkontakter, fönster, toalett/handfat osv. Den tar heller inte alls hänsyn till att olika hyresgäster sliter VÄLDIGT olika på de saker som är med i ”planeringen”. I en lägenhet kan man gå in och finna golv och tak från 70-talet i nyskick. I nästa kan man vara i en nyproducerad lägenhet som efter ett år har slitna golv och fläckiga tapeter.
            Det är alltså på inget sätt ett heltäckande ”renoveringsprogram” som likställer alla lägenheter i beståndet.
            Alltså – hur du än vrider och vänder och ur vilka aspekter du än tar upp så finns ingen enhetlig standard i lägenheterna.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Bostadens program tar så vitt jag vet hänsyn till handfat och toaletter där det byts till snåla blandare och snålspolande toaletter så fort tillfälle ges enligt programmet,

        • Kim

          Sven – Möjligen avses Bostadens planerade underhåll? Det är dock inte på något sätt ett heltäckande renoveringsprogram.
          Dessutom innebär det underhållet ändå att det är stora skillnader mellan lägenheter.

        • Petter

          Vad ska du AF göra för att stoppa försäljningen , hungerstrejka eller . Men du har väl makten att stoppa detta tillsammans med Gud Fader själv .

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Den dagen jag ser ett förslag om utförsäljning kommer jag självfallet att argumentera emot och försöka skapa majoritet för den inställningen – Men frågan jag ställer är fortsatt vart förslaget om en utförsäljning finns presenterat?

  3. Fredrik

    Anders, hur ska du stoppa den utförsäljning som nu AB Bostaden vill göra? Drygt 1,5 miljarder i intäkter för 1600 lägenheter/studentrum.

  4. Micke

    Kanske dags byta parti Anders.

    Ditt parti idag står väldigt långt till höger i sitt praktiska agerande.

    Utförsäljningen av 10% av Bostadens lägenheter tillsammans med alliansen måste göra ont i ditt Socialdemokratiska hjärta.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      jag är och förblir socialdemokrat Micke och så här långt har jag inte sett något beslut om att vi ska medverka till någon utförsäljning – Ska så ske utgår jag från att det måste godkännas av vårt representskapsmöte.

      • Johan

        Du spelar inte ett rent spel Anders! Eller är det tjänstemännen som ligger bakom detta också? Att inte din gudfader Hans L skulle vara delaktig i detta finner jag som mycket otroligt.
        S styr Umeå så påstå inte att ni inte är med på detta!

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Vart finns förslaget från Socialdemokraterna och dess ledning att sälja ut delar av AB Bostaden Johan?

          • Johan

            Om du söker Anders i ditt parti så finner du svaret!
            Du själv är ju som alltid så kritisk till andra som ej har all fakta innan de kritiserar någon så hur agerar du själv?

            Detta är det sätt som ditt parti behandlar ärenden! Detta hör ej hemma i en demokrati.
            Nä, hög tid att rensa upp bland maktgalna politiker i Umeå vid nästa val!
            Du kanske börjar inse vilket parti du tillhör och förstå den kritik som riktas mot er.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Min ståndpunkt på hur vi bör agera har jag framfört i inlägget och den står jag för – Hur det sedan blir i slutändan ska jag kommentera när saken väl är över.

  5. Micke

    Citat – ”Bakom AB Bostadens miljardförsäljning ligger ett omfattande analysarbete kring det kommunala bostadsbolagets framtida utmaningar.
    – Till sist fanns bara ett scenario kvar. Dessutom blev det brådskande att genomföra det, säger styrelseordförande Bernt Andersson (S).”

    Om Bostaden slutar föra över pengar som hyresgästerna betalar i hyra till andra kommunala verksamheter hade man haft bättre ekonomi.

    Det är skandal att inte alla hyresintäkter Bostaden får går oavkortat till renovering och ombyggnation på hyresbeståndet. Istället gör man hyresgästerna till dubbelbeskattade individer som betalar till kommunen via sin lön och dessutom via sin hyra.

    Undrar hur många med låga inkomster eller pension som får flytta från sina lägenheter när hyrorna höjs eller blir omgjorda till bostadsrätter?

    Att fullständigt skita i 10% av sina hyresgäster med hjälp av moderaterna säger en hel del hur långt till höger Umeå’s socialdemokrater gått.

    Det här ska jag påminna om hela vägen till nästa kommun val.

    Ha det Micke

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har inte sett några förslag om en utförsäljning komma upp på vårt representskapsmöte vilket är ett måste så att alla kan få säga sitt i frågan.

      Den dagen det kommer så kommer jag att arbeta emot en utförsäljning.

    • Kim

      Nu är du ute och pratar om saker där du inte har koll på helheten igen. Berätta om vilka pengar från Bostaden som gått från hyresgästen till annan kommunal verksamhet.
      Jag tror du får en tuff utmaning. 😉

      Däremot håller jag med om att det är ett mycket märkligt förfarande.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.