Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Gårdagens VM-guld i ishockey resultatet av den Socialdemokratiska folkrörelsesjälen.

Med risk för att kritiseras för mitt uttalande så påstår jag att det i grunden är Socialdemokratisk ideologi och det Folkrörelsesverige vi Socialdemokrater byggde som ligger bakom Tre Kronors VM-guld i årets VM-turnering.

Anledningen till att jag säger så är därför att det är folkrörelsens ideal och ideologi som skapat den ordning som innebär att de breda massorna kan ägna sig åt idrott på någorlunda lika villkor.

Förvisso har idrott i dagens moderna samhälle blivit aningen mer av en klassfråga och plånboksfråga än när jag var ung – Likväl lever folkrörelsesjälen kvar inom idrotten vilket gör att alla som vill har möjlighet att nå sin fulla potential oavsett storleken på föräldrarnas plånbok vilket i grunden är hemligheten till det svenska idrottsundret.

Med det sagt så hävdar jag att det är Socialdemokratisk politik och Socialdemokratisk ideologi som möjliggjorde gårdagens VM-guld – Detta därför att det är dessa två som skapade den idrottsrörelse som fortsatt har starkt fotfäste i vårt land och den idrottsrörelse som fostrat VM-spelarna som tog gårdagens guld.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

54 kommentarer

  1. Sven

    Maken hybris…..

    Nu har vi svaret på varför USA kan vinna så mycket i idrott. Anders har förklarat att de är goda socialdemokrater .

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om du är nöjd med den tolkningen för egen del så har jag inga problem med det.

    • Bertil

      Faktum är att socialismen byggdes upp av Rosevelt i USA och Ernest Wigfors per Albin hansson i Sverige,

      Faktum är att Keynesianismen som leder till socialism var väldigt framgångsrik inom idrotten.
      USA inte minst men även det Kommunistiska Ryssland hade enorm framgång
      när dessa två falanger politiskt styrde.

      Minns 50-60-talet även 70-talet med den ryska hockeyn o.s.v
      Visserligen kom kanske doping in i det hela men för att vinna kan alla medel vara tillåtna.
      tror man:

      Man såg ju bara hur Alliansen betedde sig när de fick makt 2006 inte var det med en
      gemenskap utan det handlade om plundringståg mot svaga grupper.

      Så Keynesianismen är framgången även inom idrotten.

  2. Alexander

    Då vet vi att Socialdemokraterna ligger bakom tidernas fiasko, nämligen förlusten mot Vitryssland 2002.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag pratar om idrottsrörelsen och dess framväxt vilket är själva motorn och orsaken till det svenska idrottsundret Alexander och då sett ur ett ideologiskt perspektiv.

      Att du sedan tolkar det jag säger på ditt sätt får stå för dig.

  3. Olle

    Nja en stor del av idrotten bygger idag på sponsring från näringslivet ,och en del från Bingolotto.
    Det är bara att titta på de föreningar som jag är med i ,näringslivet står för absolut största delen .Utan detta funnes vi inte på kartan.Tror nog du får backa rejält här. Vet du vad det kostar att ha 2 pojkar som spelar Hockey per år, detta är inget för alla plånböcker tyvärr.Även fotbollen kostar massor, 1000 kr i föreningsavgifter ,kläder 1000 kr/år .resor till och från träningar och matcher 4000 kr/år. Idrotten är inte vad den var när den var en folkrörelse. Så låt inte ditt storhetsvansinne tillskriva S för denna vinst.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det jag pratar om är den breddidrott som finns tillgänglig för alla och som är starten för de som senare blir elitidrottsmän.

  4. Stursk

    Jämställer du proffsen med Socialdemokrati? Minns du inte hur vissa bra idrottare fick sluta i Sverige när de beskylldes för att vara kommersiella eller tjäna pengar på sitt idrottsutövande. Du vet inte vad du pratar om. Att vända kappan efter vinden är det som identifier socialdemokrater bäst. Att ändra sig i och efter de bästa förutsättningarna och sedan få människor tro de är de som åstadkommit det. Ni duger egentligen inte mycket till.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag vet mycket väl vad jag pratar om och de som har blivit professionella har börjat sin bana som amatörer i den idrottsrörelse som har arbetarrörelsen och socialdemokratin som upphovsmän.

  5. Alexander

    Märkligt , det är Socialdemokraternas förtjänst att Tre Kronor tar Vm-guld. Däremot är Alliansen och SD medskyldiga till terrordådet på Drottninggatan. Kan herr Forss berätta vems felet var att Sverige inte tog en poäng i Vm 90 i Italien?

  6. Alexander

    Det bästa är naturligtvis att införa kommunism. Tidernas bästa lag formades under den eran. Läser man mellan raderna är det ju det Anders vill. Bara att titta på hans förslag.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det var inte det inlägget i sig handlade om – Inlägget handlade om vem som skapat grogrunden till det svenska idrottsundret.

  7. Mr Sound

    Att hävda en sak är inte samma sak som att det ligger någon sanningen i det och tur är väl det för just nu är sektliknelsen påtaglig. Riktigt otäckt att se någon så djupt indoktrinerad i sekten S….

    En fråga; får du ryggdunkar av dina partikamrater eller ser de dig som lite ”crazy”..?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är inget sektlikt i det jag skrivit Mr. Sound och ja jag brukar få ryggdunkar och uppskattning rätt ofta.

  8. Ulf Parde

    Något liknande dessa tankegångar framfördes från socialdemokratiskt håll när Sveriges trupp i Sarajevos vinter-OS 1984 som helhet hade presterat ett mycket framgångsrikt OS med många medaljer av alla kulörer. Från högerhåll framfördes däremot åsikten att det är våra satsa-på-dig-själv-kampanjer som gett resultat. En tidningskrönikör kommenterade denna diskussion på ett milt ironiskt sätt genom att skriva; ”Alla är välkomna till festen och kan skära sig sin bit av tårtan”.

  9. Jonny Disenfeldt

    Löjligheterna från Forss når nya höjder … men OK, isåfall, varje mord och våldtäkt, varje människa som blir sjuk, varje död som inträffar, varje handikapp, allt detta är även de exempel på vad vi får pga socialdemokratisk ideologi , allt detta är resultat av den ”socialdemokratiska folkrörelsesjälen”, nu vet vi ty profeten Forss har talat.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det du skrivit får stå för dig Jonny – Kanske blir det så när man som du uppenbarligen saknar hållbara argument för att argumentera emot.

      • Jonny Disenfeldt

        Du tycker att du förde en meningsfull argumentation när du skrev ovanstående ?
        Om du anser att S ska ta åt sig äran för varje sportslig framgång så bör ni väl även axla ansvaret för alla (många fler) gånger som det gått dåligt …

        Från det resonemanget är det sedan inte långt till att på samma sätt då lasta ditt parti för varje enskild eländig händelse i samhället..

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det jag gör Jonny är att konstatera att det är Socialdemokratisk politik under många år som byggt en verklighet där idrott är för alla på lika villkor – Detta är vad som sedan skapat det svenska idrottsundret så jag har helt rätt i det jag skriver.

          Observera att jag inte pratar om det sportsliga resultatet i en enskild match utan om det faktum att vi klarar av att fostra så många idrottsmän och kvinnor att vi kan vinna stora segrar.

  10. Fredrik

    I ämnen du inget kan bör du avstå från att uttala dig om. Detta är ett sådant ämne. Det är länge sedan ishockey var en arbetarsport och inom de stora idrotterna såsom ishockey och fotboll så är de politiska beslut som fattas sådant som knappt berör de stora idrotterna. Dessutom, de stora klubbarna hämtar sin ekonomi från näringslivet och från NHL i USA och Kanada på hockeysidan och från de europeiska ligorna på fotbollssidan.

    Utan kapitalet från näringslivet så hade inget guld vunnits, ytterst få hade fått möjlighet till ett proffsliv och vi hade inte fått se någon Peter Forsberg, Mats Sundin eller Niklas Lidström.

    Ingen säger att idrotta är dåligt, men det är enorm skillnad på att idrotta och vinna VM-guld. Att vinna VM-guld kräver en enormt uppoffring från tidig ålder, en egoism och tro på sig själv att vara en vinnare och det på bekostnad av att någon annan är förlorare. Till detta krävs talang. Du kan ha ett stort idrottshjärta och vilja, men utan talang kommer du aldrig nå hela vägen till ett VM-guld.

    När du då påstår att socialdemokratisk politik ligger till grund för detta VM-guld, en politik som är till för flertalet på bekostnad av fåtalet (vilket du strängt hävdat i tidigare inlägg) så bevisar du tydligt att du inget vet om elitidrott idag. Det som är gemensamt med alla elitidrottare som lyckats är att de lärt sig att bli bäst. De har aldrig strävat efter att enbart delta, de har strävat efter att vinna.

    Dessutom, politik och idrott bör inte gå hand i hand. Det finns många exempel genom åren på detta, såsom exempelvis det statsstyrda DDR och hur de manipulerade idrottare även ibland medicinsk för att nå framgång, Ryssland/Sovjet är ett annat exempel, Kina likaså. Alla traditionella socialistiska länder med vilken du Anders lierar dig med pga din syn på samhälle och politik. När dessutom din partiledare blir utbuad av folket på Sergels Torg så bevisar det min tes om att politik och idrott inte ska gå hand i hand. Att Löfvén inte lärt sig från andra politikers misslyckande i liknande situationer är förbluffande. Ett patetiskt försök av Löfvén att nå ut till folket, vilket han fick svar på tal direkt.

    Till sist, eldsjäl. Det är ett ord som är politiskt obundet och som finns i alla delar av vårt samhälle. Utan dessa eldsjälar, som offrar sig ekonomisk och tidsmässigt för en person eller grupp så hade vi inte fått fram Zlatan eller Foppa. Det kan vara en förälder som slipar skridskor eller en materialförvaltare som tvättar fotbollsstrumpor. Det är dem som gjort svensk idrott stor, inte socialdemokratin. Att du inte ser detta eller vet detta säger mig att du ingen insyn i svensk idrott har. På något plan.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Saken är den Fredrik att idrottsrörelsens breda framväxt är Socialdemokraternas förtjänst och därför är det som jag skriver i inlägget även om det kanske inte faller dig på läppen.

      • Olle

        Det är många år sen S skapade den breda idrottsrörelsen och de som då kom fram som stora idrottsmän är sedan länge döda och lagt idrotten åt sidan. Nu är det andra krafter som får idrotten att blomstra, det är företag som tar av sina vinster och lägger på idrotten mot byte av reklamplatser.Du må vara faktaresistent eller ha skygglappar om du tror att VM vinsten rår S för. I mina barns lag var det de föräldrar som hade företag som stod för fiolerna utan dom inget lag Svammel säger jag !!

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det är samma ideella arbete som vi såg till blev verklighet som driver dagens idrottsrörelse och att företag i större utsträckning är med och tar ekonomiskt ansvar är tecken på att de adopterat den solidaritet vi Socialdemokrater alltid förespråkat som rättesnöre för samhällsbygget.

  11. Leif Andersson

    Du har inte reflekterat över den etniska homogenitet som svenska landslag i ishockey brukar representera och hur det hänger ihop med föräldrarnas socioekonomiska bakgrund? Numera krävs det föräldrar med någorlunda tjocka plånböcker för att barnen ska kunna spela ishockey.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Helt rätt Leif men det är fortfarande möjligt tack vare den hjälp med både avgifter och utrustning som de flesta klubbar erbjuder till barn vars föräldrar inte har råd själva.

      Sedan är det folkrörelsen i sig och dess födelse och framväxt jag talar om i första hand.

  12. Lars Flemström

    På fråga varför finansminister Magdalena Andersson,s, inte har rättat sig efter nationalekonomen och vänsterdebattören Thomas Pikettys (se inlägget om denne) råd, har Anders Forss svarat: ”Jag avser inte starta något eget parti Leif men väl att driva på för att förändra den politik Magdalena står för.” Gör det, du, så kommer väljarstödet för S att sjunka till under 20 procent.

    Magdalena är utan tvekan den fast klippa som står emot skränvänstern, som en garant för att stora väljargrupper inte kommer att hamna på obestånd om det blir en socialdemokratisk valseger 2018. Det handlar om stora grupper, som tycker att S har de bästa politiken på olika områden, men ändå tvekar om de vågar rösta på S.

    Min egen linje i skattepolitiken, är en återgång till ett helt progressivt inkomstskattesystem, vilket innebär höjd skatt för höginkomsttagare. Vilket dock inget borgerligt parti kommer att gå med på. Det kan alltså inte bli verklighet, så länge inte S och V tillsammans får minst hälften av riksdagsmandaten. Och det kommer vi aldrig att få, om dina självhärskaridéer (att du ska genomföra det ena och det andra och att det inte finns några bra sossar förutom du själv) får prägla bilden av S.

    Alltnog, om det ändå skulle uppstå en chans att återgå till ett helt progressivt inkomstskattesystem, så blockeras den chansen effektivt av kampanjer för att höja eller återinföra en massa andra skatter. Vad Piketty än må säga. Och han har väl f.ö. inte uttalat sig om specifika svenska förhållanden?

    Så länge det är inkomsten (eller det som man köper löpande med sina inkomster) som beskattas, kommer man alltid att ha pengar att betala skatten med. Så är inte fallet med skatt på ägande, som inte ger någon avkastning. Socialdemokratins syndaregister är inte helt rent, om man ser till hur det har varit med den saken under gången tid.

    Det är därför viktigt att Magdalena markerar att skattepolitiken inte ska bestämmas av nostalgigökar, som du. Men din politik skulle förstås inte drabba dina gamla kunder i ditt alltjämt existerande företag Jukana. Däremot alla hederliga individer inom den ”välbeställda medelklass”, som du inbillar dig att i stort sett alla kan och ska tillhöra.

    I svar till mig har du skrivit: ”Min syn är att Socialdemokratin i det stora hela vill konvertera så många som möjligt från underklass till välmående medelklass.” Som varande underklass (pensionerad arbetare) blir jag upprörd av denna nyliberala klassanalys. Vad är det för fel att vara underklass? Vilka ska göra underklassens jobb, om alla är medelklass – invandrarna?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vi har olika syn på vad en förändrad politik och en förflyttning av S vänsterut skulle innebära – Min syn är att vi med en sådan åtgärd kommer att öka vårt väljarstöd av den enkla anledningen att en sådan politik skulle gynna fler än den vi för idag.

      • Lars Flemström

        Du har tydligen inte förstått det här med flerpartisystem. Du har inte heller förstått att en majoritet består av flera minoriteter tillsammans. Inte nog med att DU ska flytta S i den riktning som enligt dig är vänsterut. DU har lovat göra samma sak med L och C.

        Du tänker i samma banor som kommunistdiktatorerna i DDR. Det var en ganska märklig enpartistat. Borgerliga partier var tillåtna, men enligt landets grundlag stod de under kommunistpartiets ledning.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Hur C och L väljer att göra är upp till dem – Allt jag sagt om dem är att jag ser en framtida samlingsregering mellan S, L och C som trolig efter nästa val.

  13. Alexander

    USA är världens framgångsrikaste idrottsnation. Kan herr Forss förklara vad det beror på? Sjung nu en lovsång till kapitalismen….

    • andersforss (inläggsförfattare)

      USA som land har betydligt fler utövare att välja bland – Flera gånger så många som lilla Sverige så sett procentuellt i förhållande till befolkning är vi i Sverige vida överlägsna USA.

  14. Alexander

    Om Anders nu ska börja hänvisa till antal utövare så finns det flera icke socialdemokratiska länder som har och haft störrre framgångar än Sverige. Sedan har ju Kina ca fyra gånger USAS befolkning och ändå inte samma framgångar.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vilket kan bero på att Kina först på senare år blivit insläppta i den idrottsliga värmen fullt ut Alexander.

  15. Alexander

    Herr Forss ska nog läsa på lite om idrottshistorien för detta ämne behärskar han inte…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag behärskar ämnet oerhört väl Alexander – Detta till skillnad från dig bedömt utifrån det du anfört i dina kommentarer.

  16. Bengt Svensson

    Jag antar att varje gång Sverige vinner Eurovision så är det då tack vare musikskolan som S stöttat ända sedan 70-talet, eller?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      jag har inga behov av det för att vidimera det jag skrivit i inlägget Alexander.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.