Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

22.000.000.000 årligen kronor är ofantligt mycket pengar – Pengar som behövs till mer välfärd.

Moderaterna har aviserat skattesänkningar på hela 22.000.000.000 kronor vilket är vansinnigt mycket pengar. 22.000.000.000 kronor skulle till exempel kunna driva hela Umeå kommun under nästan 4 år utan att debitera kommunmedborgarna en enda krona i kommunalskatt – Detta sagt för att sätta summan i sitt rätta perspektiv.

En skattesänkning på 22.000.000.000 kronor/år räcker dessutom till oerhört mycket välfärd vilket för mig har betydligt högre prioriterat än en skattesänkning som gynnar de allra rikaste mest – Alldeles speciellt så när vi vet satt det fattas både sjukvårdspersonal, lärare och poliser bara för att nämna några bristyrken.

Att använda pengar som behövs för att råda bot på bristerna till skattesänkningar istället för till att anställa och utbilda fler så att de kan ta jobb där personalbehoven är störst är ansvarslös politik!

Att därutöver i klassisk moderat anda sparka på de som redan ligger genom att införa kraftiga försämringar i a-kassan, sjukförsäkringen och försörjningsstöden för de grupper som har det allra sämst och som lever på eller under marginalen för vad som kan anses vara ett värdigt liv vill jag kalla vettlös politik.

Moderat fördelningspolitik är omvänd fördelningspolitik som istället för att ta från den rike och ge till den fattige gör motsatsen – Tar från den fattige för att omfördela på ett sätt som gör den rike än rikare på den fattiges bekostnad.

Tiden för när Moderaterna med framgång kunde locka människor att sätta den egna plånboken framför vad som är bäst för landet är över – I dag handlar debatten inte om vad som är bäst för den egna plånboken utan om vad som är bäst för samhällsbygget Sverige vilket avspeglas i Moderaternas opinionsstöd.

Den sorts politik Moderaterna nu föreslår ska vi självfallet inte ha i Sverige anno 2017!

Överskotten i statsfinanserna ska inte gå till de rika i form av skattesänkningar – Istället ska överskotten investeras i mer välfärd och lägre skatter för de med riktigt låga inkomster och i socialförsäkringar värda namnet för den som är sjuk, arbetslös eller tvingas leva på försörjningsstöd – Den svenska modellen ska utvecklas – Inte avvecklas.

Därför ska vi inte ha något av följande åtgärder som Moderaterna vill genomföra:

  • Vi ska inte ha någon strikt arbetslinje i försörjningsstödet – Den mycket skadliga arbetslinjen ska begravas permanent.
  • Vi ska inte ha något lagstadgat bidragstak – Istället ska vi ha försäkringssystem värda namnet med ersättningsnivåer som medger att försäkringsersättningen täcker en dräglig levnadsstandard under den tid den försäkrade behöver nyttja försäkringen.
  • Vi ska inte ha någon kvalificering till de svenska ersättningssystemen – Istället ska vi ha regler som är rättvisa och lika för alla med rätt att bo, leva och arbeta i Sverige.
  • Viktigast av allt – Vi ska inte ha kortad a-kassa och/eller kortat aktivitetsstöd – A-kassan är en försäkring och den försäkringen ska gälla så länge den som är arbetslös är arbetslös – Då kombinerad med bibehållen a-kasse ersättning för att utbilda sig till en nivå som innebär att man kan få ett jobb.

Skillnaden mellan Moderat politik och Socialdemokratisk politik är att vi Socialdemokrater förstått vad ett arbetarparti faktiskt är i verkligheten.

Om man vill kalla sig arbetarparti ska man tillämpat fördelningspolitiken på det sätt den ska tillämpas så att den uppnår det den är skapad för att uppnå – Större jämlikhet och minskade inkomst- och förmögenhetsklyftor.

Detta har Moderaterna helt missat då istället vill använda fördelningspolitiken för att öka klyftorna i samhället trots den samlade vetenskapens varningar om att detta är skadligt för Sverige och dess utveckling.

Moderaternas påstående om att Moderaterna är Sveriges arbetarparti är således inte korrekt – Det påståendet om något är ”alternativa fakta” och inget annat.

Slutligen vill jag gå tillbaka till siffran 22.000.000.000 kronor vilket är summan för hur mycket Moderaterna vill sänka de svenska skatterna och utifrån det forma en frågeställning till Anders Ågren, kommunalråd (M) i Umeå.

Om vi utifrån det utgår från att Umeå utgör 1% av totalen i Sverige vilket är ett realistiskt antagande skulle det innebära skattebortfall på 220 miljoner per år för Umeå kommun vilket är en hiskelig summa som räcker till oerhört många förskolelärare och nya förskolor.

Min fråga till Anders Ågren (M) är därför följande – Hur har du tänkt dig att finansiera ett inkomstbortfall på 220 miljoner i den kommunala intäktsbudgeten Anders?

Den frågan tror jag att fler än jag vill ha svar på – Svar anmodas.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

 

183 kommentarer

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har varken erkänt eller förnekat något Alexander – Lär dig skilja på kostnad, utgift och investering så kanske det blir rätt nästa gång.

  1. Alexander

    Om vi inte ska prata om människor i form av pengar så borde ju t ex ALLA offentliganställda få en lön på minst 30 000 kr…..

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Precis – Att höja lönen för alla offentligsanställda tycker jag är en bra idé – I vart fall stegvis och över ett antal år som ett sätt att skapa ett jämlikare samhälle.

  2. Alexander

    De nationalekonomer som påpekar att invandringen är en förlust sprider alternativa fakta. För de som undrar över hur det egentligen ligger till ska läsa på denna blogg. Innehavaren har nämligen stora kunskaper på snudd på alla områden. Einstein, Da Vinci och Forss.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag hänvisar till de slutsatser framför allt OECD:s ekonomer men även andra ledande ekonomer dragit baserat på det faktiska utfallet – Om detta i dina ögon gör mig jämställd med dessa herrar tar jag det som smicker och beröm.

  3. Alexander

    ”att jag personligen skulle ha slopat alla jobbavdrag”

    Anders Forss egna ord. Att han sedan påpekar att det inte i realiteten är möjligt är en annan sak. Han föredrar skattehöjningar för alla som jobbar. Sedan kan man ju undra varför det inte är möjligt. Det har inte Anders berättat.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du har inte tagit i beaktande vad jag föreslagit istället i form av skattesänkningar för de med låga inkomster och för pensionärer och de som lyfter a-kassa eller sjukförsäkring – Gör du det framgår det klart och tydligt att de skattehöjningar jag föreslår inte drabbar alla som arbetar.

  4. Mr Sound

    Nu ska jag alltså skämmas för att Anders Forss okunnighet, det var långsökt men ok. Gungar det din båt så…

    Såg att du hänvisade till rapporten från OECD. Har du läst den? Där framkommer det att invandringen är en förlust för Sverige, att inte räkna med alla utgifter är klassisk debattknep men bättre kan du väl?

    ”Utrikes födda står för ungefär 17 procent av befolkningen och andra generationens invandrare för ytterligare fem procent.
    Trots detta utgör utrikes födda 53 procent av dem med långa fängelsestraff, 54 procent av de arbetslösa och mottar 60 procent av de utbetalda socialbidragen.
    71 procent av Sveriges barnfattigdom finns bland hushåll med utländsk bakgrund, medan 76 procent av medlemmarna i kriminella gäng har invandrarbakgrund.”

    Detta är fakta du slåss mot, och hur dessa poster genererar välfärd förstår nog bara du Anders. Tycker det är ynkligt av dig att skriva att jag ska skämmas, alla med något mellan tinningarna ser och hör dagligen om hur välfärden sakta men säkert krakelerar. SKL måste höja avg/skatter mycket på grund av den ansvarslösa invandring. Trodde vi tjänade på detta!

    Lägg där till kriminaliteten, antar du tycker det är mer spännande att leva i bananrepubliken Sverige som dina partikamrater varit med och skapat än ett Sverige där alla har ett mål (läs nationalism). Men misströsta inte, även om SD blir största parti (vilket är troligt) har ni och er politik skadat landet så inga resurser i världen kan rädda.

    Slutligen ska jag även passa på att ge cred till alla som faktiskt tar debatten med dig, för ödmjuk är inte något du uppvisar. Har du fel så har du ändå rätt. Bra politikermaterial. Och det där med att skämmas, är det någon gång jag skäms så är det när du radar upp profetior. Och då är det för din skull. Visst kan du bättre?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      De beräkningar som OECD gjort visar att den invandring Sverige fick från balkan har givit ett positivt tillskot till den svenska ekonomin.

      Hur det blir med de som kom under 2015 är alldeles för tidigt att säga då de fortfarnade är i livet och i arbetsför ålder. Huruvida invandring är en vinst eller en förlust måste mätas över hela den invandrades livsspann i Sverige och där är vi inte ännu.

      Sedan upprepar jag än en gång att vi inte ska prata om människor i form av ekonomiska termer därför att de är människor av kött och blod precis som du och jag.

      • Jonny Disenfeldt

        Fel Anders, vi behöver inte vänta 50 år på att beräkna hur det ser ut. Vi har tillräckligt med ingångsvärden för att veta att det är en stor förlustaffär både för den 1;a och den andra generationen av dessa människor.

        Det behövs inte ens några ”extremt komplexa matematiska algoritmer” för att reda ut detta.

        Några exempel ;
        Från försäkringskassans rapport:

        ””Av hela Sveriges befolkning i arbetsför ålder definieras endast 48 procent av alla utrikes födda som försäkrade. Det innebär att över hälften av alla utrikes födda har begränsad tillgång till de inkomstbaserade socialförsäkringarna. Bland inrikes födda är andelen som definieras vara försäkrade 20 procentenheter högre, 70 procent… De som inte jobbar eller har låga inkomster betalar inte tillräckligt med skatt för att försörja sig själv, än mindre försörja en åldrande befolkning. ”

        https://ledarsidorna.se/2017/04/hur-paverkar-flyktinginvandringen-de-offentliga-finanserna/

        från ”Hur påverkar flyktinginvandringen de offentliga finanserna”? av docent Lina Aldén och professor Lars Hammarstedt

        ”Den offentliga sektorns totala nettokostnad per flykting uppgår till ca 190 000 kr första året efter folkbokföring. Sju år efter folkbokföring uppgår denna kostnad till ca 95 000 kr per flykting.”

        ”Flyktingmottagande är en kostnad, en kostnad som den första generationens flyktingar inte rimligen hinner ”betala tillbaka” som helhet sett per kohort och ankomstår. Den ”första generationen” hinner inte, innan pension, betala tillbaka den kostnad detta innebär för de offentliga finanserna, vinsterna kommer först i andra eller till och med tredje generationerna. Detta innebär attvi bör istället rikta in debatten på vilka som skall beviljas flyktingstatus istället.”

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Alternativa fakta vill gärna hävda att vi har tillräckliga fakta för att göra beräkningar – Riktiga fakta å andra sidan dessutom riktiga fakta som tar hänsyn till de förändringar av integrationspolitiken som ska göras säger något helt annat.

          Jag hävdar därför med bestämdhet att kalkylen för huruvida en flykting är en investering eller en kostnad inte kan göras med mindre än att ta hänsyn till flyktingens hela livsspann i Sverige.

          • Jonny Disenfeldt

            SCB och MedlingsInstitutet presenterar ”alternativa fakta” dvs lögner enligt Anders Forss. Nu lägger vi försäkringskassan och docent Lina Aldén samt professor Lars Hammarstedt till Anders Forss lista av lögnare.

            Efter alla ”alternativa fakta” som du pressat ur dig Anders Forss så har din trovärdighet raserats.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag tror nog att min trovärdighet är rätt hög Jonny – Åtminstone av alla hurrarop och beröm jag får för det jag gör från olika håll.

          • Kim

            Anders – Din trovärdighet då du säger SCB och försäkringskassan har fel utan att kunna hänvisa till tydliga källor … Ja den kan man nog inte säga är stor.

            Jag gillar inte att ha bloggar (i detta fall ledarsidorna) som referens, men i denna artikel finns en klar poäng. Du och andra kan faktiskt inte visa att det är en generell vinst att ta emot alla flyktingar. Vissa är ”en bra affär” medan andra inte är det. Det är tom så att vissa ”grupper” kan sägas vara en ”bra affär” medan flyktingar från andra håll och med annan bakgrund är uppenbara ”förlustaffärer”.

            Därför blir det bara fjantigt att prata om ”investeringar” och det är uppenbart varför du inte kan visa på källor till påståendet.

            Inrikta istället frågan på det odiskutabla. Sverige borde av rent humanitära skäl ta emot flyktingar. Så många som möjligt. Hur många som är möjligt och vad som är humanitära skäl bör dock diskuteras.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag har inga problem med att min trovärdighet sjunker i dina ögon då den stiger i andras därför att jag vågar ta debatten.

            Saken måste ses i ett oerhört långt perspektiv och huruvida den initiala utgiften är en kostnad eller investering kan inte utläsas förrän om åtskilliga år från nu då man behöver titta på hela den invandrades livsspann i Sverige för att med säkerhet fastställa om denne varit en kostnad eller en investering.

            Det jag hänvisar till är att invandringen från balkan idag visat sig vara en investering och jag ser ingen anledning till att samma sak inte ska gälla för den som kom i slutet av 2015.

          • Mr Sound

            Du är en direkt fara för landet och Umeås ekonomi (där du är verksam) med din okunskap. Floskler och åter floskler, hur många gånger tror du argumentet om att invandrarna kommer bli lönsam har debatterats och smulats sönder? Ungefär som klimathysterin så klarar ni inte av att bevisa att människan står för 100% av förändringen även om ni hävdar det. Samma gäller invandringen, tidigare behövde vi invandringen när 40-talisterna skulle gå i pension. När det tydligen inte behövdes så skulle invandrarna rädda välfärden, vi ska tydligen dopa landet. Det eviga tillväxten. När nu debattklimatet lättat något kan vi se att allt fler som varit inne i sekten nu börjar skruva på sig, mycket av de problem som uppkommit är kopplade till den ansvarslösa invandring vi haft – under lång tid.

            Och hur kan man kalla rapporter från nationalekonomer samt regeringens egen utredning för alternativ fakta? Behövs knappast en nationalekonom att räkna ut hur mycket resurser andelen invandrare står för. Det kan man lätt ta fram genom de olika myndigheters register.

            Du är den som tar rygg på alternativ fakta för att få stöd för din egen övertygelse, en övertygelse som få skriver under på.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            I din värld kanske argumenten smulats sönder – I min värld och i de flesta andras värld är så inte fallet och det är därför sådana som jag behövs för att skapa balans i en debatt som vanligtvis handlar om att klippa och klistra för att skapa alternativa fakta.

            Jag har aldrig vänt mig emot att invandringen innebär utmaningar och en in initial investering – Vad jag vänder mig emot är att kalla den investeringen för en kostnad då det behöver gå åtskilliga år för att fastslå huruvida det blev en investering eller en kostnad.

            Att det sättet att se på saken inte passar dig är en helt annan fråga Mr. Sound.

          • Kim

            Anders –
            Jag är imponerad över att du som politiker vågar ta debatten på ett forum likt detta. Att du lägger mycket tid och kraft på att ta debatten med tex inskränkta SD-troll. För det har du min fulla respekt. Jag håller med om en hel del som du skriver och ibland gör jag det inte. Vissa saker är rent subjektiva eller gissningar och då är det bara att rycka på axlarna. Någon gillar orange och och någon föredrar lila.
            Vad jag däremot gång på gång blir förvånad över är hur lättvindigt du tar på fakta och på hur du tror det påverkar din totala trovärdighet.
            Har du brytt dig om att läsa flera rapporter tex om kostnader för människor från Afrika och Asien och vad skillnaderna är från tex de som kommit från Europa? Ta tex hur många som faktiskt kommer ut i arbete och därmed kan ses som en ”investering”. Har du läst de rapporter som även vägt in den ökade maffiaverksamheten i Sverige i samband med balkankrisen? osv

            Jag håller HELT med om att man behöver se det på lång sikt (inte som en del tror – vad är kostnaderna nu/i år), men det spelar ingen roll. Du kan inte visa fakta att det är en investering. Du kan TRO och GISSA, men du har faktiskt ingen aning. Ska man tro och gissa kan man i alla fall göra en enkel uträkning och se hur mycket invandringen kostar, hur många som får jobb i de två-tre första generationerna och hur mycket de bidrar med i skatt och sedan låta det ligga som grund för spekulationerna. Har du ens gjort det?

            Om du TROR att det är en investering, så får jag respektera det. Då du däremot säger att det är fakta att det är en investering och att det finns underlag för att påstå det – då blir det väldigt märkligt när du faktiskt inte kan visa något underlag för dina påståenden. Är det så solklart borde det finnas många rapporter som tydligt visar det. Då är vi garanterat många som blir besvikna. I synnerhet vi som gärna vill se att det är en investering eftersom vi i grunden är positiva till invandringen och vill ge SD svar på tal.
            Till du eller någon annan faktiskt kan presentera det nöjer jag mig med att konstatera att vi åtminstone bör ta emot människor av humanitära skäl. Oavsett om det är ekonomiskt eller inte.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag ska börja med att säga tack och säga att jag inte räds någon debatt i något ämne vilket jag tycker är viktigt om man vill verka som politiker.

            Jag tar inte lätt på fakta Kim – Däremot ser jag inte utmaningar som ett kvitto på att något inte går att genomföra utan snarare som et bivis på att saken är just den utmaning den påstås vara.

            Det är därför jag vill se en förändrad migrations- och integrationspolitik i likhet med den jag föreslagit ett flertal gånger på blogg plats.

            Med en sådan på plats så klarar vi utmaningarna och det är ur det perspektivet jag skriver det jag skriver.

  5. Alexander

    Anders ska alltså ta bort jobbavdragen samtidigt som de lågavlönade ska få sänkt skatt. Det skriver han 16.53. Hur det går ihop kanske han kan förklara?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du villar bara bort dig i dina påståenden Alexander – Det är det som händer när man klipper och klistrar utan att senare komma ihåg hur helheten såg ut från början.

      Jag har förklarat detta för läsarna och jag tror mig veta att läsarna är intelligenta nog att förstå vad jag skrivit och dra sina egna slutsatser av det.

  6. Per

    Om alla invandrare som du vill ta hit får bo hos dej, och att du föder dom med din lön så får du ta hit hur många du vill. Men dom ska fan i mej inte bo nära mej, och jag tänker inte betala en enda krona till för att föda dom. Fy fan för landsfärrädaren Löfven. Länge leve Sd, dom går från klarhet till klarhet och seger 2018!/Per

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Visst kan man ha den giriga och egoistiska inställning du har Per – Tack och lov har inte gemene man den inställningen och bland de som hade den har fler och fler kommit på bättre tankar – Det är därför stödet för SD minskar konstant.

  7. Jonny Disenfeldt

    ”Allt fler kommuner har svårt att få de nyanlända i arbete. På ett år har antalet kommuner med en arbetslöshet bland utrikes födda på över 30 procent stigit från 111 till 123. Filipstad har passerat 60 procent visar DN i en sammanställning. Allt det som debattörer som bland annat Tino Sanandaji och ledarsidorna.se varnat för slår nu in enligt de prognoser som vi lagt sedan 2012. Systemeffekterna blir uppenbara, de går inte att dölja mer.

    Ett av de större problemen är att en tredjedel som har lägre än grundskolekompetens.”

    https://ledarsidorna.se/2017/05/svensk-arbetsmarknad-vi-narmar-oss-ett-trasproletariat/
    http://www.dn.se/nyheter/sverige/att-fa-nyanlanda-i-arbete-svart-for-fler-kommuner/

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att det kan finnas initiala problem med att få människor i arbete behöver inte innebära att det alltid kommer att vara så – Det jag föreslagit innebär förändringar och med en god integrationspolitik kommer framtidens integration att se helt annorlunda ut än gårdagens och det är det vi ska satsa på.

      • Jonny Disenfeldt

        Initiala problem ? Vi har sett dessa problem under mer än 20 år nu och de har blivit bara värre och värre. Efter 9 år har hälfren arbete om vi inkluderar åtgärder, arbetsgraden är totalt sett bara 30% av heltid…

        Du har inga lösningar, lika lite som någon annan politiker.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag har presenterat en hel rad lösningar i ett flertal inlägg och det är just därför att problemen funnits länge de ska rättas till för framtiden.

  8. Per

    Landsförrädaren ryker vid nästa val och Sd ökar och ökar. Varför dom gör det skulle jag kunna förklara för dej men då skulle din hjärna explodera. Fortsätt att leka dadda hink och spade du i din sandlåda, och fortsätt att tro att svenskarna vill fortsätta betala för denna idiotiska invandring! /P

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om det får dig att känna dig bättre till mods att inbilla dig att SD kommer att öka så har jag inga problem med det.

      För oss övriga så ser vi att SD är på väg nedåt då nationalism och högerpopulism nu passerat sitt bäst före datum.

  9. Per

    Jag vet att Sd kommer att öka och öka för jag är synsk, och du är mycket men inte det. Sd 2018/P

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om det får dig at känna dig bättre till mods får du gärna tycka det – jag har inga problem med det som du kan se då jag publicerar din kommentar.

      För egen del kvarstår jag vid förutsägelsen att nationalism och högerpopulism spelat ut sin roll som politiska idéer – Hur det blir med den saken vet vi efter valet i september 2018.

  10. Alexander

    I dag sprider Riksrevisionen alternativa fakta om att Magdalena Andersson överskattar de offentliga finansernas styrka. Nu vill vi höga sanningen från han som vet.

  11. Per

    Socialdemokratin blir död och begraven vid nästa val, finns ingen framtid för ett sådant uselt parti med en så usel så kallade partiledare. Länge leve Sd och vår nya statsminister Jimmie!/P

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Socialdemokratin har funnits länge och den kommer att finnas minst lika länge till och längre ändå. Dessutom går den som tåget vilket du kommer att bli varse i nästa val.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Tågen går dålig därför att Alliansen inte underhållit rälsinfrastrukturen även om tidigare socialdemokratiska regeringar har del i den skulden.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Huruvida det är rätt eller fel kan debatteras och det finns säkert olika åsikter om vad som är rätt vilket är helt normalt i ett demokratiskt samhälle.

  12. Alexander

    Det går att läsa om Riksrevisionens åsikt i b la Aftonbladet. Anders kanske missat det?

  13. Alexander

    De som kommit från Balkan har alltså avlidit eller gått i pension eftersom Anders räknat på deras inkomster och utgifter under hela livsspannet. Alla som kom var därmed åtminstone i 40-årsåldern. Alternativa fakta?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det har jag aldrig påstått men väl att tillräckligt lång tid förflutit redan nu för att kunna påvisa de positiva effekterna av hur de integrerats i samhället.

      • Jonny Disenfeldt

        Stora problem var det och problemen är magnituder värre än Magdalena nu erkänner. Den här sortens problem är inte bra, de är katastrofala för det svenska välfärdssystemet.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          De är på inget sätt katastrofala Jonny – Det är alternativa fakta och en skröna och inget annat – Dessutom en skröna som tappat lyskraft.

      • Jonny Disenfeldt

        När det passas Forss så gäller det att invänta döden på en grupp för att evaluera deras effekt på ekonomin, ibland vill herr Forss istället göra en snabb analys… tssss

        Ta exemplet med ARBETSKRAFTS-invandringen på 60-talet av sydeuropeer. Inte ens de gav plus i statskassan eftersom de i mycket hög grad förtidspensionerades senare…

        Att tro att ARBETSLÖSHETS-invandring där gruppen i sin helhet betraktad efter 9 år har en effektiv arbetsgrad av bara ca 30% torde vara att tro på underverk.

        Bara hälften av dem som invandrar till Sverige efter 45 års ålder lyckas ta sig in på den svenska arbetsmarknaden. Det visar en färsk forskningsstudie från Göteborgs universitet.

        En tredjedel av samtliga personer som ingår i studien har aldrig kommit in på svensk arbetsmarknad

        Studien påpekar också att invandrare inte bara kommer in sent, de lämnar arbetsmarknaden något tidigare än inrikes födda. Att invandrare tidigt förtidspensionerar sig är ett ännu större problem i Norge och Danmark.

        På ett år har antalet kommuner med en arbetslöshet bland utrikes födda på över 30 procent stigit från 111 till 123.

        En tredjedel har LÄGRE utbildningsnivå än grundskolekompetens.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Arbetskraftsinvandringen har givit stora överskott – Utan dem hade svensk industri inte kunnat växa på det sätt den gjorde så där är du helt ute och cyklar Jonny.

          I övrigt står jag för det jag anfört tidigare.

  14. Jonny Disenfeldt

    ”40 miljarder till kommer att behövas för att bygga allt ifrån nya skolor till äldreboenden och sjukhus. Sveriges Kommuner och Landsting sällar sig nu till Riksrevisionens analys från i höstas om det mångmiljardbehov som inte finns med i regeringens egen prognos. Nu medger även finansminister Magdalena Andersson (S) att det finns ”stora problem”.”

    http://www.dagensjuridik.se/2017/05/det-saknas-40-miljarder-till-kommunernas-valfard-nu-medger-ministern-stora-problem

    Arvet från Lövfen regeringen kommer att plåga det svenska folket i flera generationer framöver…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att Magdalena medger att det finns utmaningar tycker jag hedrar henne för den åsikten har jag framfört länge – Att det finns utmaningar betyder inte att något är dåligt Jonny.

  15. Leif Andersson

    Varför är det viktigare att inte låta människor få behålla mer av sina löneinkomster än t.ex. slopa ränteavdragen där pengar omfördelas till bostadsspekulation subventionerat med andras skattepengar?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har inte sagt att det ena är viktigare än det andra och även bostadspolitiken kommer att förändras när läget är rätt eller när tiden är mogen vilket jag tror att den är nästa mandatperiod. Svaret är att det helt enkelt funnits annat som har högre prioritet.

      • Leif Andersson

        Jag skulle snarare säga att det handlar om politisk feghet. Regeringen har främst smugit in skattehöjningat för löneinkomster genom att inte höja brytpunkten för statlig skatt vilket en stor del av befolkningen inte reflekterar över. Man har t.ex. inte vågat röra fastighetsskatten och ränteavdragen av rädsla för att de välbärgade bostadsägarna ska rösta på något annat part i nästa val.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det kommer att komma förändringar men innan så ska ske måste vi vara säkra på att förslagen passerar riksdagen vilket de inte gör med dagens parlamentariska läge.

          • Leif Andersson

            Nu är du inte sanningsenlig. Skattepolitiken hör till budgeten och kan ändras av en minoritetsregering. Oppositionspartierna måste i så fall fälla budgeten vilket de inte kommer och göra eftersom både C och FP lovat att de inte ska göra detta.

            Regeringen har därmed fritt fram och själva ändra på fastighetsskatten och börja fasa ut ränteavdragen som en del av höstbudgeten.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Vad även L och C sagt är att de kommer att bryta ut sådant de inte gillar ur budgeten och rösta emot det så över tid kommer det men inte nu.

  16. Alexander

    Anders kanske kan redogöra för hur stor vinst Sverige gjort på människorna från Balkan?Eftersom han säger att det nu går att se borde han väl kunna redovisa s k kalla fakta? Eller är det bara, återigen, hans åsikt?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      De som räknar på detta har räknat på det och att det är så har presenterats ett flertal gånger både från OECD och från andra.

  17. Alexander

    En statlig utredning i Norge konstaterar betydande kostnader för invandringen. Då ska vi tänka på hur många de tagit emot. Fast antagligen är även detta alternativa fakta…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det beror på hur man räknar och framför allt på hur lång tidsaxel man räknar på.

  18. Alexander

    Den fina integrationen innefattar också ”Juggemaffian” som kraftigt höjer BNP med alla sina aktiviteter. Har Anders räknat på dessa siffror?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har inte räknat på dem Alexander och kommer så inte heller att göra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.