Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

22.000.000.000 årligen kronor är ofantligt mycket pengar – Pengar som behövs till mer välfärd.

Moderaterna har aviserat skattesänkningar på hela 22.000.000.000 kronor vilket är vansinnigt mycket pengar. 22.000.000.000 kronor skulle till exempel kunna driva hela Umeå kommun under nästan 4 år utan att debitera kommunmedborgarna en enda krona i kommunalskatt – Detta sagt för att sätta summan i sitt rätta perspektiv.

En skattesänkning på 22.000.000.000 kronor/år räcker dessutom till oerhört mycket välfärd vilket för mig har betydligt högre prioriterat än en skattesänkning som gynnar de allra rikaste mest – Alldeles speciellt så när vi vet satt det fattas både sjukvårdspersonal, lärare och poliser bara för att nämna några bristyrken.

Att använda pengar som behövs för att råda bot på bristerna till skattesänkningar istället för till att anställa och utbilda fler så att de kan ta jobb där personalbehoven är störst är ansvarslös politik!

Att därutöver i klassisk moderat anda sparka på de som redan ligger genom att införa kraftiga försämringar i a-kassan, sjukförsäkringen och försörjningsstöden för de grupper som har det allra sämst och som lever på eller under marginalen för vad som kan anses vara ett värdigt liv vill jag kalla vettlös politik.

Moderat fördelningspolitik är omvänd fördelningspolitik som istället för att ta från den rike och ge till den fattige gör motsatsen – Tar från den fattige för att omfördela på ett sätt som gör den rike än rikare på den fattiges bekostnad.

Tiden för när Moderaterna med framgång kunde locka människor att sätta den egna plånboken framför vad som är bäst för landet är över – I dag handlar debatten inte om vad som är bäst för den egna plånboken utan om vad som är bäst för samhällsbygget Sverige vilket avspeglas i Moderaternas opinionsstöd.

Den sorts politik Moderaterna nu föreslår ska vi självfallet inte ha i Sverige anno 2017!

Överskotten i statsfinanserna ska inte gå till de rika i form av skattesänkningar – Istället ska överskotten investeras i mer välfärd och lägre skatter för de med riktigt låga inkomster och i socialförsäkringar värda namnet för den som är sjuk, arbetslös eller tvingas leva på försörjningsstöd – Den svenska modellen ska utvecklas – Inte avvecklas.

Därför ska vi inte ha något av följande åtgärder som Moderaterna vill genomföra:

  • Vi ska inte ha någon strikt arbetslinje i försörjningsstödet – Den mycket skadliga arbetslinjen ska begravas permanent.
  • Vi ska inte ha något lagstadgat bidragstak – Istället ska vi ha försäkringssystem värda namnet med ersättningsnivåer som medger att försäkringsersättningen täcker en dräglig levnadsstandard under den tid den försäkrade behöver nyttja försäkringen.
  • Vi ska inte ha någon kvalificering till de svenska ersättningssystemen – Istället ska vi ha regler som är rättvisa och lika för alla med rätt att bo, leva och arbeta i Sverige.
  • Viktigast av allt – Vi ska inte ha kortad a-kassa och/eller kortat aktivitetsstöd – A-kassan är en försäkring och den försäkringen ska gälla så länge den som är arbetslös är arbetslös – Då kombinerad med bibehållen a-kasse ersättning för att utbilda sig till en nivå som innebär att man kan få ett jobb.

Skillnaden mellan Moderat politik och Socialdemokratisk politik är att vi Socialdemokrater förstått vad ett arbetarparti faktiskt är i verkligheten.

Om man vill kalla sig arbetarparti ska man tillämpat fördelningspolitiken på det sätt den ska tillämpas så att den uppnår det den är skapad för att uppnå – Större jämlikhet och minskade inkomst- och förmögenhetsklyftor.

Detta har Moderaterna helt missat då istället vill använda fördelningspolitiken för att öka klyftorna i samhället trots den samlade vetenskapens varningar om att detta är skadligt för Sverige och dess utveckling.

Moderaternas påstående om att Moderaterna är Sveriges arbetarparti är således inte korrekt – Det påståendet om något är ”alternativa fakta” och inget annat.

Slutligen vill jag gå tillbaka till siffran 22.000.000.000 kronor vilket är summan för hur mycket Moderaterna vill sänka de svenska skatterna och utifrån det forma en frågeställning till Anders Ågren, kommunalråd (M) i Umeå.

Om vi utifrån det utgår från att Umeå utgör 1% av totalen i Sverige vilket är ett realistiskt antagande skulle det innebära skattebortfall på 220 miljoner per år för Umeå kommun vilket är en hiskelig summa som räcker till oerhört många förskolelärare och nya förskolor.

Min fråga till Anders Ågren (M) är därför följande – Hur har du tänkt dig att finansiera ett inkomstbortfall på 220 miljoner i den kommunala intäktsbudgeten Anders?

Den frågan tror jag att fler än jag vill ha svar på – Svar anmodas.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

 

183 kommentarer

  1. Sixten Jonsson

    Sittande regering har höjt skatter med 140 000 000 000kr hittills under mandatperioden trots högkonjuktur med stark skattetillväxt.Nu âr det dags att oppositionen agerar i riksdagen mot regeringen!

    • Bertil

      Vet inte om Sixten skämtar eller skriver fel eller har försöker med en ”fuling”.

      De flesta vet att Alliansregimen sänkte skatter med 140 miljarder varje år sedan 2006.
      Så även om denna ebnorma skattesänkning fortsätter under sossarna regerande så är det ju inte de som sänkt skatten.
      Däremot om de vill börja återställa skatten då måste man altså höja skatten med 140 miljarder.

      personligen tycker jag det skulle vara toppen.
      Säg man tog det från de svartjobbande Robotarna införde en Produktionsskatt
      som i ett slag tog bort denna enorma skattesänkning.

      Det är fullt möjligt göra så och det skulle inte skada Sverige tvärtom det skulle skapa gemenskap.

  2. Alexander

    Konstigt att Socialdemokraterna behåller de tidigare jobbavdragen. Varför gör man det när pengarna behövs till välfärden?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Löfven lovade i det avseendet att lagt kort skulle ligga för stunden även om jag och fler än mig tyckte att det löftet var fel. Vi har nu påbörjat en översyn och höjning av skatten för de som kan betala mer i skatt och den vägen är en oerhört framkomlig väg som kommer att kompensera statskassan för de jobbskatteavdrag som redan trätt i kraft.

      • Jonny Disenfeldt

        ”som kommer att kompensera statskassan för de jobbskatteavdrag som redan trätt i kraft.”

        Oj, hur många tusen procent skatt ska du införa för höginkomsttagarna för att kunna kompensera statskassan hade du tänkt …….

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag har i tidigare inlägg skrivit mycket detaljerat om hur jag vill förändra skattesystemet – Bland annat genom att stoppa möjligheten att skatteplanera.

          Det är det sammantagna förslaget som bygger helheten Jonny.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            I din värld Jonny – För mig och oerhört många med mig är det fakta – Däremot är det du presenterar luft så jag förstår att du försöker använda det som argument även för mig då du saknar egna argument.

  3. Erik White

    ”Hur har du tänkt dig att finansiera ett inkomstbortfall på 220 miljoner i den kommunala intäktsbudgeten Anders?”

    Jobbskatteavdraget har aldrig tagits från kommunskatten. Så din fråga är en relevant. Du har tyvärr inte kunskap kring hur Jobbskatteavdraget fungerar.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jobbskatteavdragen drabbar alltid den kommunala ekonomin så frågan är mycket relevant Erik.

      • Erik White

        Nej, Jobbskatteavdraget har ingen påverkan på varken kommunernas och landstingens skatteinkomster, eftersom det är en statligt finansierad skattereduktion.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Möjlign i teorin om man går på bluffen – tittar vi på det verkliga utfallet under Alliansens regeringsår så är verkligheten en annan.

          • Mr Sound

            Bevisbördan ligger på dig Anders. Jobbskatteavdraget påverkar inte SKL:s skatteintäkter. Är du helt okunnig?

            ”Även om jobbskatteavdraget sänker skatten på den del av inkomsten som man endast betalar kommunalskatt på, påverkas inte de kommunala skatteintäkterna. Jobbskatteavdraget är nämligen en statligt finansierad skattereduktion som bokförs i statens budget. Kommunernas och landstingens skatteintäkter beräknas exklusive jobbskatteavdrag.”

            http://www.ekonomifakta.se/Fakta/Skatter/Skatt-pa-arbete/Jobbskatteavdraget/

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag är inte okunnig Mr. Sound – Syna saken så kan du se vad jobbskatteavdragen kostat kommuner och landsting i form av övervältrade kostnader och mindre statliga tillskott.

            Det Alliansen ägnat sig åt är att mörka detta men sanningen hinner alltid ikapp förr eller senare och det är det den gjort nu då svenska folket sett igenom saken.

          • Mr Sound

            Klart du är för det enda du presenterar är…vadå? Kan du bemöda dig med den simpla uppgiften med att presentera en källa? SKL varnar för miljardunderskott mycket på grund av den kraftiga befolkningsökning som alliansen och ditt parti stått bakom – den notan kommer landa på arbetarna, för majoriteten av dem ni tagit hit är ju fast i livslånga bidragsträsk.

            Så ta ditt hittepåande om jobbskatteavdraget och göm det, ingen med basala kunskaper i ekonomi och normal läsförståelse kan någonsin ta dina ord på allvar.

            Och en sak ska du ha riktigt klart för dig, nationalism kommer alltid vinna över det du står för – och nej, bara en idiot sätter = mellan nationalism och rasism.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Ett underskott om ett sådant skulle uppstå betyder inte nödvändigtvis att det är en utgift och inte en investering. Även företag uppvisar underskott vissa år därför att man investerat.

            Vad gäller jobbskatteavdragen och deras påverkan tillsammans med andra åtgärder och skattesänkningar mm. som följer med dem och övervältring av kostnader på kommunerna så måste man titta på helheten.

            Gör man det är det som jag säger.

            Nationalism och högerpopulism är på stark tillbakagång och döda som politiska idéer – Måhända smärtsamt för dig men en glädje för mig.

      • Jonny Disenfeldt

        Nej Anders, ännu en stor kunskapslucka där … jag har redan förklarat exakt hur dessa skatteavdrag fungerar men du hade ju i sedvanlig ordning låst fast dig vid hur du trodde det skulle vara och vi vet att du aldrig kan backa och erkänna att du hade fel… kommuner och landstings intäkter berörs inte alls av jobbskatteavdragen …

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag har inte låst fast mig Jonny – Det är du som låst fast dig och gått på Alliansens bluff. Sanningen är att Alliansen vältrat över gigantiska kostnader på landets kommuner under sina regeringsår så ekvationen blir i slutändan den jag anför.

          • Jonny Disenfeldt

            Sluta ljuga och lär dig hur skattesystemet fungerar istället. Jobbskatteavdragen påverkade inte alls kommuners och landstings intäkter.

            Den som vältrar kostnader på kommuner och landsting är den sittande regeringen, bara 2015 fick vi 163000 som ska mättas med välfärd, skola, vård och omsorg och nu lämnar staten över kostnaderna mer och mer till just kommuner och landsting-

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag ljuger inte Jonny – Se tidigare svar på samma fråga.

            Ett nytt jobbskatteavdrag är vettlös och ansvarslös politik som inte fungerar – Arbetslinjen är direkt farlig och skadlig för Sverige.

            Vill du förövrigt få en förklaring till vad ovanstående utryck betyder kan du med fördel titta i den parlör om moderata utryck jag publicerade häromdagen.

  4. Jonny Disenfeldt

    30000 afganska ”ensamkommande barn” kostar oss årligen 30 000 000 000 (30 miljarder).
    Allt är en fråga om prioriteringar…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det finns inget som säger att vi ska ta emot så många ensamkommande från Afghanistan Jonny – Men jag är inte förvånad då ditt exempel följer sedvanlig SD retorik.

      Att sparka och slå på de som redan ligger är en hänsynslös politik.

      • Jonny Disenfeldt

        DET är en prioritering som sittande S+Mp regering gjorde 2015, visste du inte det …

          • Jonny Disenfeldt

            Jag ber dig att förkovra dig i det svenska språket så slipper du fråga om .

            Jag repeterar, 2015 valde den sittande S+Mp regeringen att prioritera ca 30 000 ”ensamkommande barn”. Dessa medför en årlig kostnad på ca 30 000 000 000 (30 miljarder) . SÅ prioriterar S+Mp.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag ljuger inte Jonny – Däremot berättar du inte hala sanningen och då sannolikt därför att den svider.

            Flyktingfrågan och de ensamkommande ligger helt utanför ämnet och min fråga till dig är i sådana fall hur en skattesänkning på 22 miljarder per år skulle minska summan på de 30 miljarder du anför – Enligt mitt sätt att räkna så blir kostnaden enligt dina räknemetoder då 22+30?52 miljarder årligen.

            Tilläggas ska att det dessutom fanns och finns en bred uppgörelse om migrationspolitiken så att lasta regeringen på det sätt du försöker göra är allt annat än korrekt och inget annat än att följa samma modus operandi som SD.

      • Mr Sound

        Undra vilka som redan ligger och blir sparkad på i Sverige. Inte är de sk barnen som kommer, dit finns alltid resurser. Men att ge fattiga pensionärer lite bättre ställt samt alla dem runt om på äldreboende är förvånansvärt svårt.

        Men visst, beskatta befolkningen ytterligare om du tror det är melodin. Finns tyvärr inte resurser nog att rädda ett land i fritt fall.

        Tack S.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          När vi tog över regeringsmakten tog vi över ett Sverige där 2 Alliansregeringar rustat ner välfärden och fördärvat socialförsäkringssystemen – Därtill privatiserat och fördyrat.

          Mycket av detta har vi redan reparerat och även det som återstår ska repareras – Däremot är det helt förståeligt att det som raserats under en 8-års period inte kan restaureras på drygt 2 år.

          Förändring kommer inte över en natt – Förändring tar tid. Det viktiga i sammanhanget är trots allt att förändring är på väg vilket den är om du tittar på det vi åstadkommit hittils.

  5. Petter

    Kanske då ide att sätta åt de kriminella som blåser staten på 47 miljarder årligen genom att mygla i
    Bidragsbrott, fusk och kriminalitet i personlig assistans. Snacka om att mjölka välfärden, regeringen står handfallen och tittar på utan att göra nåt ???

    • andersforss (inläggsförfattare)

      För mig är det en självklarhet att sätta dit de som ägnar sig åt bidragsbrott och så vitt jag vet så jagar Försäkringskassan dessa med ljus och lykta – Så att säga att inget görs är inte korrekt.

      Sedan är det hög tid att angripa orsaken till att bidragsbrotten blir möjliga att genomföra – Den orsaken stavas LOV (Lagen om valfrihet) – Att slopa den löser problemet vilket jag föreslagit ett antal gånger vid det här laget.

      • petter

        Jo men på vilket sätt löser S detta, jo man skapar YTTERLIGARE en kostsam myndighet för detta ändamål. Varför inte utveckla den myndighet som redan finns ,den så kallade polismyndigheten som ni håller på att avveckla .

  6. olle

    Jaja ,S vet vad ett arbetarparti är. Lite märkligt då hur en S styrd kommun och ett S styrt landsting behandlar sina anställda. Vad är skillnaden att kräva av privata arbetsgivare och S själv ??

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har aldrig sagt att Socialdemokratin är perfekt i alla stycken – Speciellt inte på senare år men det försöker vi nu rätta till allt eftersom genom att tillämpa våra ideologiska ideal i allt vi gör – Även som varande arbetsgivarrepresentanter.

      • olle

        Hur smidigt löste ni lärarlönebiten, en del fick ökning den andra halvan kände sig istället värdelösa. Hur kan man behandla sina ”anställda” på detta sätt ?? Detta är S regering av i dag som gjort detta ,arbetarregering haha

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag har kritiserat den lönelyftet på lärarsidan och framfört att jag tycker att den metoden är fel – Förhoppningsvis lär vi av det misstaget och gör om och gör rätt.

          Ibland blir det fel och fel är till för att rättas till.

        • Kim

          Att vilja differentiera löner är ju knappast något som är unikt för regeringen.

          Det är ju helt sjukt med ett system där alla ska ha samma lön oavsett vad man gör.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Målsättningen har aldrig varit att alla ska ha samma lön oavsett vad de gör – Tror du det har du misstolkat saken å det grövsta.

            Däremot säger vi öppet att man ska ha samma lön för lika arbete och samma lön oavsett könstillhörighet – Det är något helt annat.

          • Kim

            Om de kikar var svaret till Olle som antydde att det var ett problem att några får ökad lön medan andra får mindre ökning.

  7. Per

    Ja varför inte höja skatterna. Mera pengar till allt ,och vi kan ta emot mera invandrare som vi kan kasta bort pengarna på! Mera pengar till dom som inte bidrar med någonting alls, ja förutom en fantastisk kultur då förstås. Sd 2018/P

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Läs mitt svar på din förra fråga som var samma fråga som du ställer nu.

    • Bertil

      Du verkar okunnig.
      Tänk dig förlora 2000-4000 kr varje månad när allt är intecknat i en Bostad.
      Detta när Alliansen struntade i att bygga för att bostadspriserna skulle skena uppåt.

      Enda sättet ta bort jobbskatteavdraget är att succesivt göra det via den tillväxt som sker.
      Dock är även det svårt i.o.m pengar ska räcka till andra välfärdsförbättringar.

      Bästa är höja a-kassa, sjukförsäkringen succesivt
      och ta det från rikare grupper och där minska jobbskatteavdraget.
      men det kan kosta i sympati därför att folk som du saknar kunskap.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Nu trodde du allt att du fick till det Alexander – Vart i detta inlägg skriver jag så?

  8. Per

    Ja att sparka och slå på dom som redan ligger har väl S aldrig gjort Anders?? Du företräder ett vidrigt parti. I ditt parti ska alla vara stöpt i S fantastiska form, har man inte era åsikter så ska man inte höras eller synas. Ni är värre än Sd, mycket värre! Sd 2018!/P

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Socialdemokratin sparkar inte på svaga och utsatta grupper Per – Tvärt om står vi upp och tar fighten för just dessa grupper genom att föra en politik som skapar ett jämlikare samhälle vilket är den metod som fungerar bäst.

      Jag är själv ett lysande exempel på att man som Socialdemokrat inte behöver vara stöpt i samma form – I vårt parti är det högt i tak och i vårt parti får man öppet ha en annan inställning än partiledningen och göra sin röst hörd.

      Den möjligheten utnyttjar jag ofta och tycker jag att mina egna partivänner i beslutsfattande ställning fattar felaktiga beslut så kritiserar jag dessa och står upp för min åsikt – Att något sådant skulle fungera i SD tror jag att du får leta förgäves efter Per.

  9. Alexander

    Anders skriver att han tycker Löfven löfte om att lagt kort ligger när det gäller jobbavdragen är fel. Hur ska man tolka det då?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du får tolka det som du vill Alexander – Hade jag varit Löfven hade jag gjort på ett annorlunda sätt men det viktiga är att vi nu rättar till de skevheter jobbskatteavdragen medförde vad gäller inkomsttagarna med de högsta inkomsterna.

      • Jonny Disenfeldt

        ”rättar till de skevheter jobbskatteavdragen medförde vad gäller inkomsttagarna med de högsta inkomsterna.”

        Och vilka är det, vart går gränsen Anders och hur ska det rättas till exakt ?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det har vi debatterat tidigare så vart den gränsen går vet du mycket väl – Sedan vore det klädsamt om du höll dig till ämnet och debatterade vad arbetslinjen faktiskt innebär för gemene man – För gemene man är arbetslinjen oerhört skadlig och en katastrof.

          • Jonny Disenfeldt

            Du har flera gånger uttalat att du vill helst ta bort jobbskatteavdragen. Du anser att om man tjänar 28000:- i månaden eller mer före skatt så är man höginkomsttagare, du vill för en familj med två heltidsarbetande ta bort 3000 – 4000 kronor i månaden.

            DU anser att det är skadligt att vanliga arbetare fått dessa skattelättnader.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag har sagt att jag anser att alla löner över 30.000 kronor per månad är att anse som löner högre än medellönen och jag har även sagt att jag personligen skulle ha slopat alla jobbskatteavdrag och återställt skatterna till de nivåer de hade innan dessa infördes.

            Det viktiga är att jag därtill sagt att detta inte är möjligt i realiteten och att vi därför ska hitta andra vägar att beskatta de med de högsta inkomsterna mer samtidigt som vi ser till att möjligheten att skatteplanera som idag stoppas – Med det gjort kan vi åstadkomma en skattesänkning för de med de lägsta inkomsterna vilket är det som är nödvändigt att åstadkomma om klyftorna ska minskas och samhället bli mer jämlikt.

        • Bertil

          Disenfeldt skriver: ”Du har flera gånger uttalat att du vill helst ta bort jobbskatteavdragen. Du anser att om man tjänar 28000:- i månaden eller mer före skatt så är man höginkomsttagare, du vill för en familj med två heltidsarbetande ta bort 3000 – 4000 kronor i månaden”

          jag anser att gränsen för att räknas som höginkomsttagare är ca: 26000-27000 kr.-
          Det är först då du kan göra fullt avdrag i RUT, ROT. Alltså måste dessa räknas som höginkomsttagare.

          varför ska det finnas Jobbskatteavdrag.? varför ska man få avdrag för att man jobbar. Man får ju lön
          som man sen ska betala vårt gemensamma med via skatt. Idag kan man ju knappt gå från på farstubron så ligger asfalt som vi alla gemensamt betalat till. fantastiskt.-

          Disenfeldt skriver: ” du vill för en familj med två heltidsarbetande ta bort 3000 – 4000 kronor i månaden”
          vadå ta bort. Det vi socaldemokrater vill är att det ska återgå till där det hör hemma.
          Nämligen i Arbetsgivaravgiftens sociala delposter. Nu går allt detta till Allmän löneavgift och ger mer i plånboken som sedan för massor unga gått till bostadsrätter eller kort sagt bostad som stigit enormt i pris för att Alliansen gav fanken i bygga bostäder.

          Det var en medveten politik för att jobbskatteavdraget skulle gå till banker istället för till sociala skydd till arbetstagarna. Alliansen plundrade helt enkelt EX: från Sjukförsäkringsavgiften, arbetsskadeavgiften, Arbetsmarknadsavgiften la det till en post som hette Allmän löneavgift som var skapad för att betala EU-avgiften.

          Nu blev det en post för Jobbskatteavdrag som
          arbetstagarna jobbat ihop och det delas ut friskt till både direktörer och arbetstagare som tror detta kommer som manna från Himlen. I verkligheten är det som när prästen sa att allt heligt kommer uppifrån och fick en skitkabbe i händerna när ett flygplan passerade ovanför.

          I gengäld när folk blir sjuka, eller arbetslösa. Då får de lida pin ännu mer . Sen funderar Högern varför sjuktalen ökar liksom att många tog livet av sig när de blev utförsäkrade. samt varför arbetslösheten steg när man sänkte a-kassan.

          Men tyvärr moderater fattar inte varför, därför att man alltid söker efter de lätta lösningarna.
          Då vet du Disenfeld.

          • Jonny Disenfeldt

            Aha, ”Bertil” anser att en svensk genomsnittsarbetstagare ska räknas som höginkomsttagare.
            Bertil vill höja skatten med ca 2000:- i månaden för dessa, för ett par 4000:- mindre i månaden att leva på. Det är noterat.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om du läser artikeln kan du se att det betecknas som en tillfällig kostnadspuckel vilket snarare ska ses som en investering då kommande skatteintäkter från de vi integrerar på ett effektivt sätt med ränta kommer att återbetala investeringen – Det är det som är skillnaden mellan en investering och en kostnad.

      Att däremot ge bort 22.000.000.000 kronor per år en kostnad – Detta därför att de pengarna aldrig kommer igen.

      • Jonny Disenfeldt

        Nja det är vad Magdalena försöker med, tror hon på det är hon inte så smart.

        Det finns god historik på området och vi vet att inte ens den 2:a generationen av dessa invandrare blir lönsam för Sverige. Så ser tyvärr verkligheten ut.

        Att påstå att det är en investering är höjden av okunskap.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Läs på om den invandring vi haft hittills och vad både svenska och utländska experter och forskare säger om den – Så här långt har invandringen varit en god affär för Sverige enligt dem – Med det sagt vill jag å det bestämdaste framföra att vi inte ska se på människor i ekonomiska termer Jonny utan som varande människor av kött och blod av samma värde.

          • Kim

            Var kan jag läsa om detta?

            Det jag läst hittills har främst visat sig ej tillämpligt eftersom det drar paralleller till förhållanden som inte gäller under den kraftigt ökande mottagningen som skett senaste åren eller så har de snarare visat att det är helt omöjligt att räkna hem. (Någon enstaka har varit positiv, men kan knappast ses som ”neutral” i sin beskrivning.)

            Vore därför intressant med lite mer konkreta hänvisningar.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Huruvida den nya invandringen blir en investering eller en förlust går inte att säga med bestämdhet i nuläget då tiden som förflutit är allt för kort.

            Däremot kan vi titta på den invandring vi haft historiskt – Bland annat från balkan och den har visat sig bli en pluspost vilket innebär att även den nya invandringen kommer att bli densamma om inget oförutsett inträffar.

            Hur du kan påstå att det visat sig att den blir omöjlig att räkna hem förstår jag inte då expertisen på området säger att den kommer att kunna räknas hem – Dessutom med ränta sett över tid.

          • Jonny Disenfeldt

            Jag har läst på Anders och tyvärr är den inte lönsam. Inte ens nästa generation från de som kommit de senaste åren kommer att ge plus, inte ens de.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Det är din bedömning medan experterna gör en helt annan bedömning och i detta fall är jag benägen att sluta upp bakom expertisens slutsats.

          • Mr Sound

            Experterterna du hänvisar till är de som sitter på olika tankesmedjor och rapar floskler utan adekvat utbildning. Ta bara rapporten skriven av Sandro Scocco som totalt blev uppäten, inte ett rätt hade han.

            Det råder snarare konsensus inom nationalekonomi och dess forskare att invandringen till Sverige är en kostsam affär. Detta blir tydligare och tydligare för var dag som går, tom SKL varnar för skatte- och avgiftshöjningar på grund av invandringen. Hur det då kan vara lönsam kan du väl ge oss en källa på?

            Men att inte se de ekonomiska effekter i en massinvandring kan nog förklara hur landet utvecklats, nu har vi tagit emot enorma mängder människor som aldrig kommer att komma i arbete. Lite som att spela en VHS i en cd spelare.

            Förstår dock att du kör buss och inte jobbar på bank i dag, för dina ekonomiska kunskaper är väldigt begränsad.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Det du försöker hävda bygger på alternativa fakta Mr. Sound – Precis den sorts alternativa fakta väljarna nu i allt snabbare takt börjat se igenom med effekten att partier som SD tappar väljarstöd.

          • Kim

            Oerhört motstridiga uppgifter:

            ”Om du läser artikeln kan du se att det betecknas som en tillfällig kostnadspuckel vilket snarare ska ses som en investering då kommande skatteintäkter från de vi integrerar på ett effektivt sätt med ränta kommer att återbetala investeringen”

            och
            ”Hur du kan påstå att det visat sig att den blir omöjlig att räkna hem förstår jag inte då expertisen på området säger att den kommer att kunna räknas hem – Dessutom med ränta sett över tid.”
            kontra
            ”Huruvida den nya invandringen blir en investering eller en förlust går inte att säga med bestämdhet i nuläget då tiden som förflutit är allt för kort.”

            Än en gång – vilka experter? Vilka utredningar och rapporter?

            Av det jag kunnat läsa är det långt ifrån solklart. Ska man generalisera så kan man säga att det självklart viktigaste är hur de integreras i samhället. Har det inte varit så att om det är ”en bra affär på lång sikt” (ditt resonemang!) beror oerhört mycket på varifrån man kommer och vilken utbildning man har då man kommer? Att man faktiskt ser ganska stora skillnader beroende på varifrån man kommer. Stora skillnader i utbildning och intresse för att komma in i det svenska samhället och därmed stora skillnader på om det är ”en bra affär” eller inte?

          • andersforss (inläggsförfattare)

            OECD med flera institutioner har gjort beräkningar och kommit med uttalanden och den informationen finns tillgänglig på nätet för den som vill undersöka saken.

          • Mr Sound

            Alternativ fakta? Du är en clown. När tom regeringens egen långtidsutredning visar att invandringen är en nettoförlust för Sverige, även på lång sikt vägrar du ta till dig det (SOU 2015:95).

            Det råder konsensus inom nationalekonomi att invandringen till Sverige är en nettoförlust, hur stor beror givetvis vad man räknar på. Men att tro invandringen är en investering och att vi i själva verket tjänar på den är så korkat att man skäms.

            Du kan alltid läsa rapporterna från bl.a. Jan Ekbergs, Joakim Ruists och Storeslettens. Finns fler men då du verkar ha svårt för nationalekonomiska termer kan du börja smått.

            Och nej, nationalism är det som för ett land samman, viljan att sträva efter ett och samma mål. Du tycker mångkultur är svaret, men i själva verket splittrar mångkulturen ett land. Det om något visar sig med tydlighet runt om våra utanförskapsområden.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Du får gärna skämmas Mr. Sound – Invandringen har så här långt varit en nettovinst och det är på tok för tidigt att säga hur det blir med den som skett på senare tid då kostnader och intäkter behöver slås ut på den invandrades hela livsspann i Sverige.

            Jag har inte svårt för nationalekonomi men den typ av alternativa fakta du vill hänvisa till är just alternativa fakta och en skröna.

          • Kim

            Jag väljer att notera att du faktiskt inte kan ange reella källor.

            För övrigt har jag läst många rapporter, bl.a. från OECD och jag har sökt på nätet och där plöjt massor. Jag ser faktiskt mer som motsäger det du säger än vad som kan sägas stödja det. Om du har en supersökningsmotor som kan få fram någon info som jag missat vore det ju snyggt om du kunde länka.

            I annat fall ligger det ju nära till hands att det än en gång är en politikerlösning med ”fakta”. Man tar lite delar här och var som ger stöd åt den linje man vill driva och hävdar att det är vetenskap. Hur ju funkat för Trump …

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag har angett källor Kim och problemet är att du tittar på saken isolerat över oerhört kort tid vilket alltid blir fel baserat på vad jag skrivit i svaret på din förra kommentar.

  10. Alexander

    Den uppenbara tolkningen är ju att Anders vill ta bort jobbavdragen. Fast han verkar inte förstå….

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Då får du nog läsa på en vända till för det är inte vad jag sagt Alexander.

  11. Alexander

    Som sagt, en gåta att inte Anders Forss är ledare för Socialdemokraterna. Han kan ju det mesta:

    1. Expert på kroppsspråk.
    2. Kan allt om skatter.
    3. Pratar engelska som en infödd engelsman.
    4. Har en komplex beräkningsmetod som ingen annan har tillgång till.
    5. Kan prata sig ur hot från internationella gangstergäng.

    Detta var bara ett axplock. Förstår inte den socialdemokratiska ledningen vilken pärla de har i leden?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Den frågan ska du nog ställa till de som sitter i ledningen och inte till mig Alexander.

      Att jag har kunskaper och färdigheter ser jag inte som en skada utan snarare som en tillgång. Sedan är det inte jag som skapat någon komplex matematisk algoritm som kan räkna ut en sak på et snabbare sätt än att ta alla arbetstagare en för en och sortera den i fallande eller stigande ordning – Det har matematiker gjort så credit för det ska du tillerkänna dem och inte mig.

      • Jonny Disenfeldt

        Det existerar ingen sådan ”komplex matematisk algoritm”, det sätt du hittat på ger inte en korrekt matematisk median, det är rappakalja.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det är ingen rappakalja Jonny – Ska man få fram en exakt medianlön för alla arbetstagare måste man endera ta dessa och sortera alla i stigande eller fallande skala en för en alternativt använda en algoritm som gör jobbet åt dig.

          • Jonny Disenfeldt

            Det finns ingen ”komplex matematisk algoritm” för att beräkna median, det är en enkel metod som man lär barn i 7:e klass, du gör dig bara löjlig Anders

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag gör mig inte löjlig Jonny – Däremot gör du dig löjlig genom att dra upp ett ämne där vi sedan länge avslutat debatten bara därför att du saknar argument för att debattera det jag skrivit om i inlägget.

          • Jonny Disenfeldt

            PS, sök patent på Anders-Forss-metoden som går ut på att ta en median av viktade medianer… denna komplexa algoritm som du menar SCB i hemlighet använt i den av dig påstådda hemligstämplade rapporten till LO…

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag har aldrig anfört att SCB använt något i helighet Jonny – Att medianen på hemsidan inte är exakt av de anledningar jag tidigare anfört finns beskrivet på deras hemsida-

  12. Olle

    Totalt har skatteuttaget ökat med över 89miljarder kronor sedan regeringen tillträdde, i genomförda eller aviserade förändringar på skatteområdet. Och fler skattehöjningar ligger och väntar i pågående utredningar. Om du inte tycker detta stämmer vill jag gärna se dina bevis mot detta .Gick inte att importera tabellen från riksrevisionen. Dessa 89 miljarder var fram till och med 2016-08-05 sen har ju ytterligare höjningar införts. Ska man sen titta på alla dina önskade höjningar så är det helt åt skogen .

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Så här långt har skatterna inte förändrats i någon större omfattning och hur det blir med saken återstår att se – Ska vi påstå att skatterna höjts ska dessa höjningar i sådana fall vara genomförda och inte på förslagsstadiet.

      Sedan är det helt rätt att höja skatten för de med stora förmögenheter och för de med de högsta inkomsterna – Deras andel av de totala skatterna är alldeles för liten idag.

      • Olle

        Slira nu inte på detta ,beslutade skattehöjningar har jag redovisat . Dessa är 89 miljarder och slår mest mot ”medelklassen” och företagare som ska skapa framtidens arbetstillfällen. Beslutade = införda även om de inte börjat belasta skattebetalarna än. Förslag räknas inte som höjning i denna utredning.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag slirar inte Olle och som jag sagt så anser jag att vissa skatter ska höjas och att vissa skatter ska införas och andra tas bort eller sänkas.

          Sålunda blir det ett himmelens liv när brytpunkten inte höjs så att vissa får en skattehöjning med ett par hundralappar samtidigt som det inte talas speciellt mycket om orättvisan med att pensionärer ska betala mer i skatt än de som arbetar.

    • Kim

      Ökar inte skatteuttaget automatiskt om man tex får fler i arbete, folk tjänar mer (vilket man av outgrundlig anledning ska göra varje år, oavsett förutsättningar), fler ”kryphål” i skattelagstiftningen täpps till, försäljning och export ökar (tex i högkonjunktur) osv?

      • andersforss (inläggsförfattare)

        Skatteuttag finns det nog lika många tolkningar av som det finns skribenter och man får skilja på skatteuttag och skatteintäkt.

      • Kim

        Fråga ställd till Olle eftersom man tyvärr ofta snabbt slänger sig med siffror som inte sätts i ett sammanhang.

        89 miljarder är sjukt mycket pengar, men då jag inte vet varifrån summan kommer (källa?) och därmed vad den innehåller är det svårt att säga om det i sammanhanget är rimliga pengar eller ej.

        Min poäng är att bara inflation/löneökning/befolkningsökning/ökat antal i arbete osv ger en ökad skatteintäkt på flera miljarder – oavsett om man faktiskt ökar skattsatser eller ej.

  13. Alexander

    Förslag på skattehöjningar är naturligtvis höjningar. På samma sätt som minskad ökningstakt är en sänkning. Anders Forss nyspråk är det som gäller.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      En höjning blir det först när höjningen är beslutad i riksdagen Alexander.

  14. Micke

    +40.000.000.000 kronor som år 2015 gavs i bidrag till villa- och bostadsrättsinnehavare är en betydligt större skandal.

    Hur kan politiker välja ut en ekonomiskt stark grupp och pumpa in ofantliga summor i bidrag till dessa är för mig helt ofattbart.

    Skulle detta tas upp i EU-domstolen skulle Sverige fällas, att välja ut en grupp individer och samtidigt välja bort alla hyresgäster kan knappast vara förenligt med gällande EU-regler.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att addera 22.000.000.000 till detta är politiskt vansinne vilket är vad jag säger i inlägget.

      Sett över tid ska vi skapa ordning och reda i bostadspolitiken och jag är helt övertygad om att räntesubventionerna kommer att fasas ut över tid samtidigt som fastighetsskatten återuppstår – I vart fall på de dyrare bostäderna.

      • Leif Andersson

        Inte så länge Löfven är statsminister i varje fall. Man skulle kunna tro att han och Magdalena Andersson är köpta av bostadsägarnas lobbyister.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag tror nog att en sådan förändring kan komma tillstånd med bägge dessa kvar i regeringen på sina respektive positioner.

  15. Bergis

    Hade vi sluppit kostnaderna för människor som flyr genom flera säkra länder för att komma till Sverige så hade vi haft råd att anställa flera sjuksköterskor och ge alla pensionärer en pension som går att leva på.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Hade vi fått svenska företag att betala den skatt de borde betala i Sverige så hade vi kunnat anställa oerhört fler sjuksköterskor, höja pensionerna än mer – Därtill sänka skatten och ta emot ännu fler flyktingar.

      • Bergis

        Med andra ord ger det dig rätten att slösa bort skattebetalarnas pengar. Tänk om jag resonerade på samma sätt? Jag skulle slösa bort min privatekonomi och skylla på, -Men jag vinner ju aldrig på Lotto, det är svenska speltjänst fel.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag slösar inte på skattebetalarnas pengar Bergis – Vi ska titta på vad som är bäst för folkflertalet och handla därefter och det är den typen av förslag jag lägger.

  16. Jonny Disenfeldt

    Ekonomisk kris drabbar Sveriges kommuner när de får ta över ansvaret för de hundratusentals invandrare från tredje världen som Lövfen-regeringen släppt in i Sverige de senaste åren. Det konstaterar Sveriges kommuner och landsting i en rapport.

    Totalt kommer 40 miljarder kronor att saknas i kommunernas budgetar fram till 2020.

    Trots krisen är arbetslösheten bland inrikes födda mycket låg, fyra procent, och enligt SKL kan den knappast sjunka lägre utan att ekonomin överhettas. Ändå går ekonomin inte ihop. Förklaringen kan dels sökas i den stora arbets­lösheten bland invandrarna, men även i att det främst är i den offentlig­finansierade sektorn som jobben skapas, inte den privata välstånds­skapande sektorn.

    För att klara asylkrisen väntar nu såväl skattehöjningar som besparingar ute i kommunerna.

    https://skl.se/tjanster/press/nyheter/nyhetsarkiv/investeringarocheffektiviseringarnodvandigaframover.12343.html

    Vilket arv Lövfen lämnar över till framtidens generationer ...

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Låt oss börja från början – Att invandringen sett ut som den gör är effekten av breda politiska överenskommelser som kan tillskrivas alla partier.

      I övrigt så är det allt för tidigt att veta huruvida detta blir en investering eller en kostnad – men åter igen vi ska inte prata om människor i form av pengar utan i form av människor av kött och blod.

  17. Alexander

    Nu går SKL ut med att skattehöjningar kommer att krävas pga de senaste årens migrationspolitik. Anser Ánders att också de använder alternativa fakta?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att vi kortsiktigt behöver finansiera ökade utgifter kan lösas på olika sätt – Skattehöjningar är ett – Överskott i statens finanser ett annat – Lån ett tredje och vilket vi väljer återstår att se.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.