Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Vänsterpartisten Abdi Hanad förnekar sina afrikanska rötter.

Det är ganska intressant att Abdi Hanad som Somalier och Afrikan kallar mig gubbe och som någon ”viting” från den koloniala tiden när allt jag gör är att respektera den respekt för ålder som gäller i den del av världen Abdi Hanad kommer ifrån – Måhända är det det som händer när man bestämmer sig för att bli Vänsterpartist istället för Afrikan?

Att jag Anders Forss lovade att undersöka saken beror på en enda sak Abdi Hanad – Respekt för ålder och därmed den suveränitet ålder har i en afrikansk kontext.

De som ställde frågan till mig och vädjade om min hjälp är äldre än mig och som den ”afrikan” jag är i och med att jag dels är gift med en afrikansk kvinna och dessutom både bott och arbetat i Afrika innebär att jag inte motstå den uppmaningen baserat på min förståelse för afrikansk kultur.

Det handlar inte om bestämmanderätt eller att se ner på någon Abdi Hanad – Allt det handlar om är att respektera en kultur man högaktar och respekterar.

För mig är det självklart att respektera ålder när jag umgås med afrikaner Abdi – Att göra något annat vore en förolämpning mot den afrikanska och somaliska kulturen.

Att du ens bemödar dig med att kommentera det jag skrivit på det sätt du gjort gör mig bara ännu mer övertygad om att det finns en hund begraven och att du försöker utnyttja dina landsmän för egen vinning.

Hur det står till med den saken kommer jag att följa upp väldigt noga och ta varje tillfälle i akt att avslöja det jag ser som ett opassande beteende sett ur en afrikanskt kontext.

För mig är det självklart att ålder och senioritet ska respekteras Abdi – Tycker du annorlunda tycker jag att det är på sin plats att du deklarerar så här och nu.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

30 kommentarer

  1. Hannah

    Haha, alltså, det finns så många nivåer här att kritisera men jag nöjer mig med att konstatera att det är jävligt osmakligt av skribenten att läxa upp Abdi Hanad om ”afrikansk och somalisk” kultur. Vad vill skribenten öht ha sagt med inlägget? De teser som drivs är typ i) Abdi Hanad är en dålig ”afrikan” (av oklar anledning, men det verkar ha med bristande respekt för ålder att göra?), ii) man kan inte vara ”afrikan” och vänsterpartist samtidigt och iii) det ligger en hund begraven (väldigt diffust).

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du får gärna ha egna synpunkter på det jag skrivit men jag är helt säker på att både Abdi själv och läsarna som berörs vet mycket väl vad jag talar om.

      Sedan tycker jag att det är osmakligt att använda svordomar när man kommenterar – Alldeles speciellt så i skrift då det i sig är bristande respekt för de som försöker vårda sitt språk.

  2. Lars Flemström

    AF: För mig är det självklart att respektera ålder när jag umgås med afrikaner Abdi – Att göra något annat vore en förolämpning mot den afrikanska och somaliska kulturen.

    LF: Behandlar du människor olika beroende på ursprung?

    AF: Att du ens bemödar dig med att kommentera det jag skrivit på det sätt du gjort gör mig bara ännu mer övertygad om att det finns en hund begraven och att du försöker utnyttja dina landsmän för egen vinning.

    LF: Gör du inte själv samma sak, när du ständigt skriver ”vi socialdemokrater”, som om du vore en gammal partiveteran som var med och tog de epokgörande besluten?

    AF: Hur det står till med den saken kommer jag att följa upp väldigt noga och ta varje tillfälle i akt att avslöja det jag ser som ett opassande beteende sett ur en afrikanskt kontext.

    LF; Jag avstår helst från alla försök att undervisa afrikaner om vad som är afrikansk kontext. Jag har däremot gjort många tappra försök att undervisa Anders Forss om den svenska kontexten. Men i det fallet är AF ”faktaresistent”. Allt utländskt är tydligen bättre för AF
    än gamla svenska traditioner.

    Som en relativt nyligen hemkommen utlandssvensk praktiserar AF samma koloniala attityder mot oss svenska infödingar, som de vita överklassen brukat praktisera mot de infödda i de gamla kolonierna.

    Den vita hövdingen i Ersboda ondgör sig över att en del av invånarna tydligen vill ha en annan hövding, som de själva har valt.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      I grund och botten försöker jag behandla alla människor lika Lars – Därtill möta dem på ett respektfullt sätt som gör att de känner sig bekväma.

      Att kräva att alla människor ska respektera ålder och senioritet om de inte vuxit upp i en sådan miljö låter sig inte göras Lars – Därför får man anpassa sig själv beroende på vem man pratar och umgås med för att skapa harmoni i mötet.

      De gånger jag använder uttrycket ”vi Socialdemokrater” gör jag så därför att jag är både partimedlem och en del av den socialdemokratiska rörelsen – Att jag inte varit med och fattat alla de beslut som tagits historiskt tror jag att alla förstår. Däremot respekterar och högaktar jag besluten och ser dem som något att vara stolt över och den stoltheten speglas mycket bra av uttrycket ”vi Socialodemokrater”.

      Som världsmedborgare och världsresenär har jag självfallet samlat på mig både erfarenhet och kunskap – Saker som jag har stor nytta av i mitt dagliga liv och att försöka få andra att förstå att det finns andra vägar och sätt att se på saker och ting betyder inte att man ringaktar sitt eget ursprung Lars.

  3. Shamsa

    Ursäkta mig, vad i allsindar är afrikansk kultur?? 54 olika länder med 3000 olika språk i världens näst strösta kontinent har alltså en enda gemensam kultur? Vad är en afrikansk kvinna? Är hon en blandning av 54 nationaliteter? Hur kan du säga att en somalier född i Somalia inte kommer ifrån den kontinent hen är född på?! Vem är du att ta på dig ansvaret att bli talesperson för alla somalier? Att någon kallar dig specifikt för en gubbe betyder inte att man inte har respekt för äldre. Det är en ologisk slutsats. Du låter som att du lider av White saviour syndromet. Somalier behöver inte dig för att du ska rädda dom. Kan inget annat än tycka att du är otroligt smaklös!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det finns självklart skillnader i kultur mellan de olika länderna men en sak som genomsyrar hela kontinenten och alla länder är att ålder och senioritet är respekt och att den som är yngre respekterar och inte säger emot den som är äldre.

      Sedan har jag inte tagit på mig att bli talesperson för alla somalier utan bara för de som ställde frågorna till mig och vädjade om min hjälp.

      Jag tror inte att mina slutsatser är ologiska på något sätt utan snarare logiska – Att det är så vittnar även de uteblivna svaren på frågorna i det första blogginlägget om.

      • Jonny Disenfeldt

        ”den som är yngre respekterar och inte säger emot den som är äldre.”

        Jahadu …vi ska lyda åldermannen … eftersom jag är äldre än dig ska du alltså hålla klaffen då …

        • andersforss (inläggsförfattare)

          I det avseendet pratade vi helt andra saker Jonny – Det enda jag krävt är svar på frågorna jag ställde i inlägget vars svar fortfarande är utestående.

          Vem är Somaliska Föreningen i Västerbotten? Vilka sitter i styrelsen och företräder den folket i alla Västerbottens kommuner?

          Är föreningen en del av Vänsterpartiet?

  4. Ville-Valle

    …starkt jobbat Anders Forss! Låt inte vare sig Lennart Holmlund eller någon annan ”karriärpolitiker” skrämma ditt bloggande och din framtoning. Även vi som inte håller med dig i många stycken tycker att du är ett föredöme inom politikerskrået, alla partier inräknade. Alla som har lite allmänbildning i sig vet att det är inte ”jasägarna” som utvecklat samhället utan det är ”rebellerna” som gjort det, de som vågat sticka ut hakan och stått på barrikaderna. Om alla genom historien följt och gjort som makten kräver (eller som Lennart Holmlund) skulle vi fortfarande slå ihop stenar när vi gjorde upp eld. Du lär få många kryss av dina fans på valsedeln i nästa val. Lycka till…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Tack för berömmet Ville-Valle.

      Jag lovar att fortsätta att röra om och driva på för förändring.

  5. Lars Flemström

    Det här blir konstigare och konstigare. Men tydligen kräver den vita medelålders mannen Anders Forss att svartingar ska visa större respekt än vitingar för den vita medelålders mannen. Annars förnekar de sina afrikanska rötter!!! Och jag som trodde att ”rasifiering” bara är ett nytt modeord och inte existerar i verkligheten. Men Anders Forss uppträder nu som ett levande exempel på att ”rasifiering” finns.

    Nej, jag tycker inte som vänsterpartiet, inte i migrationsfrågan och inte i en massa andra frågor. Men jag kräver inte att svarta vänsterpartister ska tilltala mig mer hövligt än vita vänsterpartister… Och jag misstänker inte att svarta, men inte vita, vänsterpartister har skumma avsikter om de inte rättar sig efter mig. Det är trots allt skönt att det finns något riksdagsparti som har en avvikande åsikt. Oppositionen kan i alla fall hålla emot lite, så att majoriteten inte blir ”fartblind” och går för långt…

    Det hände för många år sedan i en liten norrländsk stad, där de första invandrarna från Afrika placerades. De hade varit soldater i ett av de många krigen i Afrika. Det blev slagsmål mellan invandrarna och en grupp svenska ungdomar. De svenska ungdomarna hade ingen aning om rasism och andra ideologier. De hade bara långtråkigt och brukade slåss med andra ungdomsgäng.

    Men stadens präktiga kälkborgare, bland dem en del socialdemokrater, slog sig för bröstet och manade till kamp mot ”rasismen”. Slagordet ”bekämpa rasismen” var i själva verket en uppmaning till kamp mot stadens arbetarungdom, som man länge hade föraktat för dess förkärlek för amerikanska bilar . När det var politiskt korrekt att bojkotta allting amerikanskt. Som nu.

    Det gjordes utredningar och skrevs avhandlingar om ”rasismen” i den lilla norrländska staden, och invandrarna intervjuades och gav det förbluffande svaret:

    ”Rasisterna är inget problem för oss. De har vi klått upp, så att de inte vågar sig hit igen. Vi har ju varit soldater, men det har inte de varit. Anti-rasisterna är värre. De behandlar oss som om vi vore svenska småbarn, som inte kan klara någonting själva. Hur gör man med motståndare som är så extremt snälla?”

    Jag misstänker att Anders Forss har tänkt sig att komma med på en socialdemokratisk lista och bli uppkryssad till valbar plats av väljare med invandrarbakgrund. Men har tappat koncepterna, när han hotas av vänsterpartister, som själva är invandrare, i kampen om invandrarnas röster …

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det jag säger är att man istället för att komma med en massa beskyllningar mot mig borde svara på de ytterst relevanta frågor jag ställde i det första inlägget.

      vad gäller Abdi’s respekt för senioritet var den inte riktad mot mig utan mot hur han behandlar sina landsmän som är äldre än honom.

  6. Alexander

    Som bekant med en ”afrikan” från den sydligare delen av kontinenten kan jag avslöja för Anders att respekten för äldre skiljer sig åt beroende på vilket land man syftar på, och den är markant. Varför slänger han ur sig saker som han uppenbart inte vet något om? Annars kan gärna redogöra för ALLA länders kultur och hur de ser på äldre.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om du som jag besökt och jobbat i länderna i Afrika kommer du att förstå att just respekten för ålder och senioritet är något som genomsyrar hela kontinenten.

      Att redogöra för kulturen specifikt i alla länder kräver att den som tar del av den har samma kunskap som jag har om likheter och olikheter och där betvivlar jag att du är Alexander.

      • Fredrik

        Fråga:

        Har du varit bosatt alternativt haft långa besök i alla länder i Afrika?

        Varför jag ställer den frågan är för att kunna dra slutsatser kring kultur utifrån samhällsperspektiv såsom ekonomi, levnadsförhållanden, hälsa, familjesituationen etc så krävs studier under rätt lång tid. Per land. T ex, skulle vi göra samma studie av Sverige så skulle vi kanske pga att vi är födda här kunna göra detta på tre månader. Detta betyder mest teoretiska studier, praktiska studier tar längre tid. Men, viktigt är då att förstå att dessa studier av Sverige inte kan föras över på Norge eller Finland bara för att de är en del av Skandinavien och våra grannländer. Studier av Norge och Finland tar längre tid, och vi måste leva där för att kunna ta del av kulturen på plats. Räkna med 1-2 år. Per land. Så min fråga ovan är då verkligen på sin plats att få ett svar på.

        Jag tvivlar inte att du under dina besök i olika afrikanska länder mött människor som beter sig på ett visst sätt, men dessa möten behöver inte vara hur verkligheten ser ut när du lämnat mötet/landet. Möten skiljer sig mellan t ex möte med andra nationaliteter, andra religioner, andra åldrar, kön etc. För att studera detta i alla afrikanska länder så borde du vara drygt 80 år, minst. Och då utgår jag ifrån att du började dina studier vid 19 års ålder.

        Så, min poäng Anders. Du kan inte påstå att hela den afrikanska kontinenten är densamma som de ställen du bott på alternativt besökt. Jag räknade antalet huvudstäder jag besökt i mitt liv och kom fram till 48, det betyder inte att jag vet hur det är att bo i en huvudstad även om jag bott i några av dessa 48. Alla länder med dess regioner är olika, så även Sverige och då kan du inte säga att det du mött är precis det som är sanningen. Du har inte studerat det du mött. Vetenskapligt.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Utan att gå allt för djupt in i ämnet så ska jag säga följande. De studier jag gjort av varje land där jag arbetat och gjort affärer har varit mycket ingående. Första steget är att läsa sig till det som går att läsa om kultur och andra fakta om landet. Nästa steg att resa dit och prata med människor ur alla samhällsklasser om olika saker för att lära sig hur de tycker och tänker.

          När detta väl är gjort tar den viktigaste delen av arbetet in som handlar om att läsa deras historia under 100 år eller mer bakåt för att förstå vad som gjort att de tycker, tänker och resonerar som de gör – Först när detta är gjort kan man med framgång göra affärer i det landet vilket är vad jag gjort i de flesta av Afrikas länder så jag är mycket väl insatt i det jag säger när jag pratar om saken.

          Ett förhållande som förövrigt gäller många länder på vår jord där jag ´gjort samma sak med framgång.

          • Fredrik

            Men Anders, du skriver själv att samma kultur och tradition genomsyrar hela kontinenten Afrika. Om du inte besökt alla länder, eller levt i dem, så är det inte hela kontinenten. Det råder stor regional skillnad i lilla Sverige gällande tradition och kultur, att inte tro att det skulle vara detsamma på hela kontinenten Afrika är aningen naivt. För att uttrycka det milt.

            När du sedan i svar till mig skriver ”de flesta länderna” så befäster du min poäng. Du har inte kunskap om alla länder, på plats där i Afrika eftersom du inte besökt dem eller levt där.

            Sedan, du är inte afrikan. Du är svensk. Mötet mellan dig och en afrikansk motpart är inte densamma som mellan två svenskar i Afrika eller två afrikaner i Afrika. Dessutom, när du varit i Afrika och gjort affärer så betyder det att du intagit en position i ditt yrkesliv och den du mött gjort detsamma, alltså inte nödvändigtvis samma position om man möter någon privat.

            Men allvarligast är nog att du gör dig till ”facit”. Åsikter/påståenden som motsäger dig är fel, därför att de inte överensstämmer med din världsbild. Detta är inte en bra position för dig Anders eftersom du vill bli politiker. När jag beskriver tiden det tar att lära sig ett lands kultur så svarar du inte på detta, normalt över ett års studier. Du svarar med att du läst på dig kring historia i landet och att du läst på om sådant som kommer att ge dig en fördel i anledningen till varför du är i Afrika. Affärer. Men det är ingen vetenskaplig studie, om jag åker på samma resa som dig så är det inte säkert att jag möter detsamma som dig. Alltså, ditt möte är inte en sanning.

            Det finns mängder av områden där det finns andra människor än dig Anders som är bättre på att berätta om den verklighet som råder. Bara för att nämna några så kan jag säga Idrott i Umeå, hur det är att vara homosexuell eller hur det är att vara afrikan. Kring dessa tre områden finns det människor som kan detta bättre än dig, t ex alla afrikaner vet bättre om hur det är att vara afrikan än dig Anders.

            Vill man vara politiker så måste man vara lyhörd, på alla runt omkring en och att faktiskt ha modet att inse att man inte vet allt.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag har besökt dem alla Fredrik och vissa saker skiljer medan andra saker är lika.

            Sedan handlade inläggen om en enda sak och det är svar på de frågor jag ställt – Det är svaren på de frågorna vi ska sträva mot och inte efter att försöka förändra debatten.

  7. Alexander

    Allt är som vanligt, Anders vet allt och har alltid rätt. Att en ”afrikan” påstår annat spelar ingen roll.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du försöker alltid komma med än det ena än det andra exemplet Alexander och då utan att ha upplevt det själv vilket jag gjort i detta fall – Saken är enkel – jag har rätt och du har fel.

      • Jonny Disenfeldt

        ”Saken är enkel – jag har rätt och du har fel.”

        Där kom det igen … det är ju ett övertygande argument …

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Precis – Samma sak som Rosling sa till den danska journalisten.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Att det inte övertygar dig bekymrar inte mig särskilt mycket Jonny.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Världen är nog en mycket komplicerad plats att döma av allt ont som pågår i den.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag ställde ett antal mycket relevanta frågor som jag fortfarande inte fått svar på Erik.

      Om en förening står som medarrangör till något är det relevant att fråga hur det beslutet tillkommit.

      Dessutom är det viktigt att veta vem föreningen representerar – Representerar den alla Somalier i Västerbotten dvs. i alla dess kommuner.

      Står de som bor i Skellefteå, Norsjö, Malå, Sorsele, Robertsfors, Nordmaling, Bjurholm, Dorotea, Åsele, Vilhelmina, Storuman/Tärnaby, Vännäs, Vindeln och Umeå bakom föreningen och sitter representanter för dem i styrelsen i demokratisk ordning?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.