Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Roligt att föräldrantverket är nöjda med mötet med Moa Brydsten.

Det har pågått och pågår en kampanj bestående av personangrepp på För & grundskolenämndens ordförande Moa Brydsten och på Hans Lindberg orkestrerade av Centerpartisten Robert Axebro – Detta på hans blogg och via debattartiklar där han använt sig av Föräldranätverket för att göra personliga påhopp på Moa Brydsten och Hans Lindberg.

Att kidnappa frågan om barngruppernas storlek och där beskylla Moa Brydsten och Hans Lindberg för att behandla Föräldranätverket illa och förakta dem för att vinna politiska fördelar för Centerpartiet och sig själv är inte korrekt tycker jag.

Därför är det oerhört tillfredställande att Föräldranätverket nu fått möta Moa Brydsten och ännu mer tillfredsställande är det att de var mycket nöjda med sitt möte med Moa och att de såg fram mot fler möten och fortsatt dialog i ämnet.

Att Moa inte skulle ha några problem med att möta Föräldranätverkets representanter och att Moa inte har något att dölja eller att hon inte försöker mörka några fakta har jag framfört länge.

Att mötet blev av och att representanterna från Föräldranätverket var nöjda med mötet är bra och motbevisar allt det Centerpartisten Axebro försöker beslå oss Socialdemokrater med på sin blogg och i debattartiklar.

Tvärt emot vad Centerpartisten Robert Axebro vill göra gällande är vi Socialdemokrater både villiga och måna om att träffa representanter för olika grupper i samhället för att föra en dialog om hur vi tillsammans kan göra Umeå bättre – Något Moas möte med Föräldranätverket är beviset för.

Jag hoppas därför att Robert Axebro slutar upp med att använda andra inte ont anande människor för att försöka vinna egna politiska fördelar.

Genom att jobba tillsammans sida vid sida kommer resultaten – Ett samarbete mellan oss Socialdemokrater och Föräldranätverket kommer att bära den frukt alla vill i en framtid så länge vi arbetar mot samma mål och efter gårdagens möte tror jag alla är överens om att vi gör just det – Jobbar mot samma mål som är 15 barn per barngrupp.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

58 kommentarer

  1. Urban Bengtson

    I VK den 8/4 står det angående Föräldranätverket ”föräldrarna var nöjda med mötet”. I din blogg står det nu att ”de var mycket nöjda med sitt möte”. Det är stor skillnad när ”mycket” läggs till och som ju inte är verkliga fakta här.

    Sedan avslutas bloggen med ”Jobbar mot samma mål som är 15 barn per barngrupp”. Men vad menas? 15 per grupp och oavsett åldrar? Högst 15 barn? Eller max 15 barn i genomsnitt som är det som är kommunens beslut?

    Det är märkligt att politiker och debattörer inte kan redovisa fakta så inget kan missförstås. Jag har arbetat med barnomsorg sedan början av 1970-talet och vågar påstå att det idag är rörigare än någonsin kring dagisgrupper i vad som sägs i mediers rapportering och i sociala medier, dvs mycket ”fake news”.

    Jag var med och lyssnade på Centerpartiets och Studieförbundet Vuxenskolans arrangemang (där ska centerinitiativet berömmas och nytt kommer i slutet av april) med politiker från alla kommunfullmäktigepartier i Umeå utom två. Där var det också röriga besked, till både föräldrar och oss andra.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att lägga till mycket var något jag gjorde omedvetet så det torde inte innebära speciellt mycket i sammanhanget. Sedan märker jag inte ord utan det jag avsåg var det 15 barns mål som kommunen fattat beslut om och som är målet i de flesta svenska kommuner så vitt jag vet.

      Att möten mellan politiker och medborgare av betraktare upplevs som röriga beror sannolikt på att sändare och mottagare är inställda på olika frekvenser – Vi tror att vi pratar om samma sak trots att vi inte gör så och i det avseendet kan det ske förbättringar så att missförstånd kan undvikas.

      • Jonny Disenfeldt

        Ännu en gång avslöjad med att fabricera alternativa fakta och försöka ge en skev bild av verkligheten Anders …

        • andersforss (inläggsförfattare)

          På vilket sätt är detta inlägg fabricerande av alternativa fakta Jonny?

      • Urban Bengtson

        Och vilket är då 15-barnsmålet i Umeå, genomsnittligt över hela kommunen eller som Skolverket, högst 15 barn?

        Rörligheten beror på okunnighet, kanske pga ovilja att ta reda på fakta som alla kan vara överens om. Ifall politiker och debattörer vill är det bara att höra med sakkunninga tjänstemän eller läsa på själva, t ex ur Förskolelagen förr och Skolverket idag.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det är nog snarare så att vi ska titta på genomsnittet per barngrupp över en 12 månaders period Urban för att få ett mått som är användbart. Grupper kan temporärt vara både större och mindre vilket jag hoppas att vi kan vara överens om.

          Sedan tycker jag personligen att vi inte ska stirra oss blinda på gruppernas specifika storlek vid varje tidpunkt – För mig är personaltätheten och barn per pedagog mycket viktigare att mäta då det är detta som avgör vilken kvalitet det blir på verksamheten,

  2. Alexander

    Har inte skrivit här på länge,men ser att läget är som vanligt. Anders Forss vet och kan allt. Jag är nyfiken på varför terroristen som fått avslag på sin asylansökan inte utvisades. Anders Forss lovade att ”regeringen levererar” och uttryckte ”var så säker på att folk inte går under jorden och gömmer sig.” Blodet på Drottninggatan säger något annat. Det varnade jag och Johnny Disenfeldt för, men i vanlig ordning blev vi idiotförklarade. Nu är det märkligt tyst från herr Forss i detta ämne, men han fortsätter att mästra allt och alla när det gäller andra saker.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag ska inte uttala mig om den som utförde terrorattacken i Stockholm då jag inte vet något om vederbörande. I den rapporter som hittills kommit ut sägs inget om att denne skulle ha fått avslag på någon visumansökan.

  3. Alexander

    Vi kan ju lägga till de två mördade på IKEA och sex personer har nu dödats pga att folk inte utvisas trots avslag.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      De som får avslag ska utvisas och så vitt jag vet så håller man på att arbeta fram hållbara sätt att se till att så blir fallet – Att skapa förändring tar lite tid som du säkert förstår.

      • Nils Lindholm

        Glöm det där med att dom som inte lämnar landet frivilligt ska tvångsavvisas.
        Tidigare sades att 4-tusen flögs ur landet, Ygeman sade att detta skulle öka till kanske 7-tusen då han även sade att runt 80-tusen av 2015:s asylsökande kommer att få avslag
        Enl. MV verkar 40% av dom som får avslag anta MV:s pengabud och försvinna nånstans, 60% vet MV nada om.
        Alltså 48-tusen ska tvångsavvisas i en takt på 4 eller 7 tusen per år.
        2023 kan 2016 års ankomst börja tvångsavvisas.
        Men nu från insider så verkar det faktiska lyckandet vara nere i 2500 per år då många länder vägrar ta emot ’sina rymlingar’.
        Dessa flygs då tillbaka till Sverige och släpps fria på flygplatsen att leva på , . . . .brottslighet och svenska skattebetalares skatteinbetalningar till välfärden.

        Vid 4-tusen ligger vi på . . . . . 12-år innan 2015:s asyl är färdigbehandlade och vi har fått 18-tusen fler illegala i landet och . . .säg 210-tusen till asylsökanden, enl. formeln 40% avslag *60% =50-tusen till som känner för tvångsavvisning.
        Alltså dom som ska avvisas ökar hela tiden i antal.
        201701 fick 1875 avslag varav 470 hade dragit tillbaka sin ansökan alltså om vi använder MV:s 40% frivilligt så ska under Januari 840st flygas ut ur landet, drygt 25 om dan
        Regeringsplanet tar 18 .
        Glöm tvångsavvisningen, i bästa fall är 2015 avvisat till 2023 och dom som ska tvångsavvisas ur 2016 års ankomst hinner söka om asyl åtminstone 1 gång till och ytterligare några hundra tusen asylsökande

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Min övertygelse är att vi kommer att lyckas med att avvisa de som ska avvisas och då i samarbete med andra EU-länder – Detta är redan på gång och har till och med börjat verkställas till viss del. Sedan finns det inget som säger att vi inte skulle klara av att flyga ut betydligt fler – Till och med oerhört många fler än de siffror du redovisar om vår vilja och vårt beslut att göra så finns.

          • Kim

            Tyvärr slår fakta tro och även övertygelse. 🙁

            Men man kan ju alltid fortsätta att tro eller vara övertygad om att jorden är platt eller att det finns människoliknande varelser på mars – oavsett vad omvärlden säger, tycker och tänker om det.

  4. Alexander

    Anders vill inte kännas vid att han garanterat att alla gömda skulle utvisas. En av de mördade fyra människor i fredags…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har inga problem med att säga att jag sagt så i tidigare inlägg – Lika lite som jag har problem med att säga att jag kvarstår vid den uppfattningen.

  5. Alexander

    ”Att skapa förändring tar lite tid”

    Och kostar människoliv. Du borde skämmas med din hånfulla attityd mot oss som varnade för EXAKT detta.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du har aldrig presenterat någon lösning för hur du skulle vilja lösa problemet och därför är det lite svårt att ta din kritik på allvar.

  6. Alexander

    För Anders Forss vetskap avslöjade Avpixlat i fredags kväll att den misstänkte fått avslag på sin asylansökan och höll sig gömd. I dag skriver Aftonbladet om det….

  7. Alexander

    IKEA-morden inträffade i augusti 2015. Ett år och åtta månader senare inträffar samma sak. Bra jobbat!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      jag är fullt medveten om när IKEA morden inträffade men att den som utförde dådet i Stockholm had ett avvisningsbeslut hängande över sig och var efterlyst hade jag ingen aning om innan jag nu läst det.

      Om du tycker att detta är förskräckligt vilket jag gör så hoppas jag att du istället för att försöka belägga någon med skuld kan berätta hur vi löser problemet utan att bryta mot internationella konventioner?

  8. Alexander

    ”Vad Avpixlat skriver lägger jag ingen vikt vid”

    Självklart inte eftersom att det går emot det du anser vara riktigt. Ändå hade de återigen rätt….

    ”Jag har inga problem med att jag sagt så”

    Din garanti var inte mycket värd…

    ”Du har aldrig presenterat någon lösning”

    Det har jag visst. Men mina förslag har du alltid hånfullt negligerat.

    ”försöka belägga någon med skuld”

    Det är inget försök. Journalister och politiker som i alla år hånat mig och propagerat för ”öppenhet”, ”solidaritet” osv är medskyldiga. Räkningen blev dyr och blodig.

    ”utan att bryta mot internationella konventioner”

    På ren svenska är det skitsnack. Det var samma resonemang innan det plötsligt gick att föra en restriktivare invandringspolitik,

    För att ständigt vara uppkopplad mot allehanda tidninmgar och nyhetskanaler är du extremt dåligt informerad och uppdaterad…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att jag inte läser avpixlat har inget att göra med vad de påstår vara sanning utan bara med att de inte är ett media som står under pressombudsmannens kontroll och därför inte följer det regelverk varje seriös publikation som utger sig för att vara media ska göra.

      Jag har aldrig påstått att det jag skrivit om ska börja fungera från dag 1 – Snarare har jag öppet och ärligt sagt att de kommer att ta ett tag att komma dit men att det kommer och då innan mandatperioden är till ända.

      Jag anser att jag är rätt välinformerad – Däremot hade jag familjeaktiviteter hela dagen och hade därför inte hunnit med att läsa tidningarna innan jag besvarade din kommentar vilket visar att jag tar mitt löfte om att besvara kommentarer på allvar.

      Sedan har jag aldrig sett något seriöst förslag från din sida på hur problemen ska lösas – I vart fall inget som följer internationell lagstiftning om mänskliga rättigheter vilket är en grundförutsättning om förslagen ska kunna användas.

  9. Jonny Disenfeldt

    163 000 illegala togs emot 2015 av Löfven.

    Antag att endast 1% av dessa skulle vara beredda att begå extrema handlingar … det blir ca 1600 personer.

    Vi vet från undersökningar i bland annat Göteborg att bland vissa grupper av skolelever fanns det en mycket stor andel unga som sympatiserade med IS tidigare …

    Vi har tiotusentalet illegala som gått under jord efter att de fått avslag, dessa lever på kriminalitet och svartjobb på samma sätt som den senaste terroristen i Stockholm gjorde. Tiotusentalet apterade högriskindivider.

    NI har lovat att ca 80 0000 av de 163 000 ska avvisas… i verkligheten kommer de flesta av dessa att gå samma väg och gå under jorden. Brottsligheten i Sverige kommer att explodera.

    Detta är den svenska S-modellen, att skapa en ny svensk underklass, röstboskap till S till varje pris, samtidigt som man skapar brottslighet på helt nya nivåer.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du svänger dig med siffror som helt saknar relevans Jonny. Vi tog emot det antal flyktingar du nämner men att alla de skulle vara illegala är inte korrekt.

      Jag köper inte argumentet att de flesta som avvisas kommer att gå under jorden – Speciellt inte så efter denna händelse. Jag vet att det jobbas och har jobbats stenhårt med att hitta system som fungerar för att hålla bättre koll på de som kommer och på de som riskerar utvisning och jag är helt övertygad om att vi kommer att klara av detta utan större problem.

      • Jonny Disenfeldt


        Nästan alla av de 163000 är illegala, eller menar du att de flydde från Danmark och Tyskland … ???

        DU har själv sagt att ca 80 000 av dessa ska nekas asyl och repatrieras …

        FAKTA visar vad som hänt med de som ska avvisas fram tills nu och de flesta väljer att gå under jorden, stanna illegalt och därmed försörja sig på kriminalitet.,

        Denna kriminalitet kommer nu att kraftigt öka i takt med att gruppen snabbt växer.

        Det svenska samhället kommer alltså att pressas från flera håll, välfärdssystemet raseras och kriminaliteten växer dramatiskt.

        Vilket framtida Sverige väntar tror du ?
        Den nya ”svenska modellen” designad av Lövfen ser mycket illa ut.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          De överenskommelser som gällde före den stora anstormningen gavs snabbt upp av länderna runt om Sverige och med dessa förordningar ställda åt sidan går det inte att säga att de asylsökande är illegala. Vill du hävda så ska de i sådana fall skickas tillbaka till Tyskland och Danmark om jag förstått dig rätt.

          Bedömningar från flera håll ger vid handen att ca. 50% av de som kommit saknar genuina asylskäl och därför ska ses som ekonomiska migranter – Att lösa problemen och se till att dessa skickas tillbaka är något vi kommer att lösa – Därom tvivlar jag inte då vi socialdemokrater har för vana at lösa de problem och utmaningar vi ställs inför.

          Den svenska samhällsmodellen är en mycket bra modell och den kommer att leda oss tillbaka till vår position som världens mest jämlika land vilket du kommer att bli varse i en framtid.

  10. Alexander

    ”vi kommer att klara detta utan större problem”

    Det som hände i fredags är alltså inget större problem?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det som hände i fredags är ett problem och att helt skydda samhället från sådana problem är omöjligt vilket bland annat skolmassakern i Trollhättan är bevis för – Ensamma gärningsmän som mist förståndet är mycket svåra att upptäcka.

  11. Alexander

    ”är mycket svåra att upptäcka”

    Fast den här mannen hade inte rätt att vara i landet. Regeringen styr landet och är ytterst ansvariga. Menar du att den inte ska ta på sig att han höll sig undan? Vems är då ansvaret?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att hitta någon som gömmer sig är svårt och han var efterlyst sedan tidigare – Att hitta någon som gömmer sig är sannolikt lika svårt som att identifiera vem som är en potentiell gärningsman för illdåd likt detta.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Ingen specifik på precis samma sätt som med dådet i Trollhättan – Om något ska göras skyldig är det i sådana fall kollektivet samhället.

          • Alexander

            Så det innebär att jag har del i skulden eftersom att jag är en del av samhället? Är jag då även delaktig i att arbetslösheten sjunker? Nu ska det bli intressant att höra ditt svar…

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Det går inte att jämföra ett vansinnesdåd utfört av en enskild individ med en politisk inriktning som leder till förändring Alexander. Enskilda individer som begår brott likt det i Stockholm är omöjliga att stoppa vilket dådet i Trollhättan bevisar och understryker.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att skolsystemet i Sverige ser ut som det gör och att alla kan gå i skolan utan att betala skolavgifter är i grunden Socialdemokratins och arbetarrörelsens förtjänst – Byggd på principen Av alla efter förmåga – Åt alla efter behov.

  12. Alexander

    Vi sammanfattar:

    1. I juni är arbetslösheten 297 865 personer. En månad senare 297 453. Anders är stolt och påpekar att detta beror på Socialdemokraternas ledarskap, reformer och stenhårda arbete. Vi levererar!

    2. I augusti 2015 mördas två personer av en utvisningsdömd man. Mer än ett och ett halvt år senare dödas fyra personer i ett dåd som genomförs av en person som skulle varit utvisad. Plötsligt har världens bästa regering ingenting med saken att göra. De hade inte kunnat göra någonting.Det finns inget ansvar att utkräva.

    3.En månad senare har arbetlösheten ökat med 2000 personer. Skulden faller naturligtvis på de giriga företagsledare som bara vill tjäna pengar. Månaden efter sjunker den och då är Anders nöjd eftersom att reformarbetet ger resultat. Socialdemokraterna bygger samhället!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Ditt resonemang haltar högst betänkligt och arbetslöshetssiffrorna sjunker konstant vilket visar att vår politik fungerar.

      Vad gäller illdådet i Stockholm så finns ingen lagstiftning som kunnat stoppa det så att tro att det skulle gå att förebygga är som att tro på tomten. Gick det att förebygga dådet i Trollhättan Alexander? Hur skulle du ha förebyggt det?

      • Jonny Disenfeldt

        Tyvärr så ökar nu arbetslösheten igen bland utlandsfödda, snart är det dags för lågkonjunktur och då vet du nog vad som händer med arbetslösheten…

        Stockholmsterroristen skulle givetvis omhändertagits när beslut om avvisning fattades och hållits i förvar tills det verkställdes, då hade detta inte skett, ytterst ansvarig för att inte så skett är regeringen.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Om vi börjar från slutet så var Stockholmsterroristen inte närvarande när beslutet fattades och har heller inte nåtts för att delge beslutet efter vad jag förstått – Att då fängsla vederbörande blir svårt och han var ju som bekant efterlyst. Dessutom var det inte så säkert att han gått att hålla i förvar då vi inte utvisar till Uzbekistan om den som ska utvisas motsätter sig detta enligt vad polisen framfört i går eller förrgår,

          Min tro är att arbetslösheten kommer att fortsätta nedåt även om det kan komma hack i kurvan och än så länge ser jag inte att någon konjunktursvängning är nära förestående. Kan vi sedan komma igång med personalförstärkningarna inom offentlig sektor blir säkert slutresultatet bra.

          • Jonny Disenfeldt

            Han skulle givetvis ha satts i förvar redan när han ansökte om asyl enligt mig.

            Var han befunnit sig verkar ju inte helt svårt att reda ut, vi vet ett par adresser där han bott, vi vet att han arbetat !!! i Sverige på ett par ställen.

            OM han inte kan utvisas pga att mottagarlandet inte vill ha honom eller betraktar honom som terrorist så måste han ju hållas fängslad, en sådan person ska inte gå lös i vårt samhälle.

            Arbetslösheten har tidigare gått ner pga högkonjunkturen som råder, bland svenskfödda råder det nästan inte arbetslöshet alls längre, däremot bland utlandsfödda så är arbetslösheten extremt hög, , den kommer givetvis att börja öka än mer när lågkonjunkturen kommer och när de hundratusentals nya människor Lövfen importerat ska ställa sig i arbetslöshetskön.

            Att gömma arbetslöshet med påhittade jobb inom offentlig sektor är inte en bra metod men rätt typisk för S-politiker, det kommer bara att ge små hack i kurvan, och väldigt kostsamma sådana.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Att sätta någon i förvar redan vid ansökningstillfället är så här långt något som inte är förenligt med EU-lagstiftning och med FN:s konventioner. Även i ditt andra scenario så är den lösningen omöjlig av samma anledning då det är ett brott mot mänskliga fri och rättigheter att fängsla någon som inte begått ett brott,

          • Kim

            Johnny –
            Förvar? Var då? Vilken logistisk lösning har du som samhället missat? Hur tycker du det spelar med internationella människorättslagar att sätta alla asylsökande i förvar?

  13. Petter

    Vet inte varför du tog med Robert i detta inlägg ,han har väl inte bloggat om antal elever.
    Roberts stora engagemang har väl kretsat runt byaskolorna, men på nåt sätt måste du ju samla poäng här också.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag tog med Robert därför att han använt Föräldragruppen som plattform i sina inlägg.

  14. Alexander

    Som sagt, meningslöst att föra en diskussion med Anders Forss. Det var ett misstag att återigen skriva på bloggen. Tack för mig.

  15. Alexander

    Anders skulle med fördel ta till sig av Magnus Johanssons sätt att bemöta folk som vill prata politk. Han är ordförande för Socialdemokraterna i Västerås och är motsatsen till herr Forss, dvs han har ödmjukhet och förståelse för sina meningsmotståndare och behandlar de inte som underlägsna mähän som inte fattar sitt eget bästa.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Din uppfattning måste självklart få stå för dig och jag tycker mig ha besvarat alla dina många kommentarer med största tålamod – Däremot ändrar jag inte ideologisk övertygelse beroende på kommentarer utan är trogen mina ideal och om du upplever det som jobbigt så har jag inga större problem med det,

  16. Jonny Disenfeldt

    Till Kim :
    Man bör redan när asyl söks göra en snabb bedömning om sannolikheten att personen ska få asyl, om man bedömer chansen som låg skall personen interneras i avvaktan på slutgiltigt beslut.

    Det tycker jag är fullt rimligt. Regeringen har ju sagt att ca 50% av de som kommit kommer att få avslag, ibland vissa grupper är ju siffran närmare 100% så det borde inte vara så svårt att göra en gallring snabbt av de som har låg chans att få stanna.

    Var frågar du ? Egentligen skulle ju problemet aldrig uppkommit om staten stiftat lagar och regler. Vi kan sätta upp tältläger, vi kan köpa slussa människor till annat land som erbjuder förvaring mot betalning etc.

    Att som nu ha en situation med ca 12 000 människor som gått under jorden och med tanke på att regeringen ”lovat” att ytterligare ca 80 000 av ska få nej av de 163 000 som kom hit som illegala flyktingar från Danmark och Tyskland 2015 är helt orimlig, detta kan sluta med att vi skulle ha en explosion av antalet människor som går under jorden och som då tvingas leva på kriminalitet.

    Sverige ska istället ha en uppsatt årlig kvot som man låter FN fylla med människor från läger i närområdet, det ska inte löna sig att betala kriminella smugglare för att köpa sig en fribiljett till Sverige.

    Sverige lägger mycket mer på sin tragiska havererade migrationspolitik än FN har allokerat för att hantera alla tiotals miljoner flyktingar i världen, Det tycker jag stämmer dåligt med en förnuftig politik.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.