Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Har man fått avslag på sin asylansökan ska man avvisas med omedelbar verkan.

Jag delar helt och hållet Stefan Löfvens frustration över att sådan som fått avslag på sina asylansökningar och har i laga kraft vunna domar fortfarande vistas i vårt land utan att utvisas med omedelbar verkan.

Att ett Nej är ett Nej och att den som får ett Nej ska utvisas omedelbart är viktigt att följa om medborgare och de som invandrar ska ha respekt för vår lagstiftning.

Det får aldrig någonsin finnas några som helst tvivel om att lagen inte är lika för alla och att man inte kan gömma sig för att undgå utvisning.

Hur vi ska komma tillrätta med dagens situation och hur vi ska komma till ett läge där avvisningar verkställs omedelbart är något vi måste diskutera oss fram till för att hitta en lösning på då den frågan är oerhört komplex om FN:s konventioner om mänskliga rättigheter ska följas under tiden asylprocessen pågår.

Det lättaste hade förstås varit att hålla alla asylsökande i speciella nationella läger fram tills dess asylärendet är slutgiltigt avgjort men den möjligheten finns inte tillgänglig då alla sådana åtgärder bryter mot internationella konventioner.

Det som återstår är att ha bättre koll på de som har asylärenden som är under behandling och i det avseendet är jag öppen för debatt om hur vi bäst löser problemen.

En sak är helt klar och det är att man inte ska vistas i vårt land om man fått avslag och har en i laga kraft vunnen dom om avvisning.

Jag stödjer helt Löfvens åsikt om att vi måste skapa ett gemensamt regelverk och ett gemensamt förhållningssätt runt detta som omfattar alla EU-länder – Detta för att få ordning på en situation som inte fungerar som den ska.

Därför lyfter jag på nytt det förslag jag lagt tidigare som innebär att alla asylsökande ska samlas upp i ett läger utanför EU och få sitt asylärende avgjort där innan de reser in i EU. För att lösa detta har jag föreslagit att vi ska göra så i de två spanska enklaver som finns i Morocco och att dessa skulle lämpa sig väl för ändamålet står jag fast vid.

I dessa enklaver ska vi sätta upp både bostäder och en oerhört effektiv handläggningsenhet som består av medarbetare från alla EU-länders migrationsmyndigheter. En handläggningsenhet som kan skilja de med genuina asylskäl från de som inte har det för att sedan snabbt och skyndsamt avgöra asylärendet för de som har chans att få asyl så att dessa så fort som möjligt kan skickas direkt till det EU-land de blivit anvisade till.

Migrationspolitikens största utmaning ligger precis som jag sagt många gånger i att skilja asylsökande med genuina asylskäl från de som är ekonomiska migranter – Ska vi lösa problemen med sådana som gömmer sig undan avvisning är en lösning på orsakerna till att de gömmer sig rätt väg att gå.

Därför uppmanar jag än en gång till en saklig debatt i detta ämne – En debatt som handlar om hur vi löser problemen snarare än en debatt som fokuserar på vems fel det är att det som redan inträffat inträffade.

Vi kan aldrig göra ogjort det som redan hänt – Däremot kan vi lära av det som redan inträffat och dra slutsatser av det för att förändra morgondagen på ett sådant sätt att det inträffade inte kan inträffa igen.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

78 kommentarer

  1. Alexander

    Naturligtvis ska de ansvariga ställas till svars, eller tycker du att de ska slippa undan när Drottninggatan förvandlats till ett blodbad?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det finns ingen enskild person att ställa till svaras annat än gärningsmannen och eventuella medhjälpare till denne.

      • Jonny Disenfeldt

        Du Anders brukar väl ha ståndpunkten att det är samhällets fel, denne ”stackare” som satts i utanförskap och fattigdom av Svenska staten som nekat honom permanent uppehållstillstånd och tvingat honom att leva illegalt … skulden ligger väl hos regeringen …

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag har alltid stått upp för rätten att söka asyl och gör så fortfarande – På samma sätt har jag alltid stått upp för att den som får avslag ska avvisas med omedelbar verkan och även vid den åsikten står jag fast.

  2. Alexander

    ”En debatt som handlar om hur vi löser problemen snarare än vems fel det är”

    Ynkligt av dig. Dagligen lägger du skulden för allehanda saker på Alliansen eller kanske SD. Nu när ditt partis felbeslut lett till ett terrordåd så vill du inte diskutera vems felet är. Du borde skämmas, men jag tvivlar starkt på att du gör det.

    ”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag”

    Exakt. Hemligheten till sex människors död i två olika dåd ligger gömd i att vi vägrat lyssna och i stället kallat allt och alla för rasism/rasister. Vi har kämpat länge med amnestier, gratis sjukvård, förtur i bostadskön osv. Nu har vi äntligen fått tacken från en av dessa personer!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Terrordådet i Stockholm beror inte på något enskilt partis felbeslut utan på att vi inte har tillförlitliga system för att avvisa de som fått avslag – Sådana system är i görningen och efter vad jag förstått kommer de at vara på plats innan mandatperioden är över.

      Skillnaden mellan vårt land och många andra länder är att vi har som vana att säkerställa att våra beslut inte bryter mot internationella konventioner och mot EU-rätten och det förhållningssättet innebär lite längre beslutstid men starkare och bättre beslut.

      Precis som jag sa så ska vi koncentrera debatten på hur vi löser problemen snarare än koncentrera oss på att skuldbelägga och det är det som är vägen framåt om vi ska lösa de problem och utmaningar som finns.

      Vi har inte vägrat att lyssna Alexander och jag tror inte att vi kunnat göra något för att undvika det som skett då alla förslag jag sett hittills bryter mot både EU-rätten och mot FN:s konventioner.

  3. Lars Flemström

    Du har skrivit: ”Det lättaste hade förstås varit att hålla alla asylsökande i speciella nationella läger fram tills dess asylärendet är slutgiltigt avgjort men den möjligheten finns inte tillgänglig då alla sådana åtgärder bryter mot internationella konventioner.”

    Jag kan inte helt utesluta att sådan internering av alla asylsökande strider mot någon internationell konvention. Men jag är inte säker på det. För att vara säker på det måste man dels veta hur många konventioner om detta som finns, och dessutom känna till innehållet i detalj på originalspråket och hur de tolkas av de olika stater som har ratificerat dem.

    Vi har ingen skyldighet att följa konventioner, som inte har ratificerats av Sverige, och även om de har ratificerats av Sverige, så är det den svenska tolkningen som gäller i Sverige, eftersom det inom flera sakområdet saknas internationella domstolar, som kan bilda prejudikat. Detta är så komplicerat, så att det borde tillsättas en statlig utredning bestående av opartiska experter, för att ta reda på vad som egentligen gäller.

    Europakonventionen till skydd för de mänskliga rättigheterna gäller – med alla sina tilläggsprotokoll – som grundlag i Sverige och är överordnad den nationella svenska grundlagen, som alltså inte får tolkas i strid mot Europakonventionen. Före EU-inträdet hade Sverige inte ratificerat alla tilläggsprotollen (bl.a. om föräldrars rätt att uppfostra sina barn i sin egen religion), men tvingades göra detta för att överhuvud taget beviljas inträde i EU.

    Prejudikatbildningen sköts av Europadomstolen i Strassbourg, som flera gånger har fällt Sverige för brott mot föräldrarätten. Svenska politiker, inte minst inom S, V och L, försöker nu sätta FN:s barnkonvention mot Europakonventionen i detta avseende, vilket kommer att misslyckas. Försök att förbjuda konfessionella friskolor med muslimsk inriktning är ett brott mot muslimers mänskliga rättigheter enligt Europakonventionen, förutsatt att det inte är våldsbejakande korantolkningar som lärs ut. Sådana försök, angrepp på muslimers mänskliga rättigheter, är naturligtvis ägnade att underlätta terroristernas rekryteringar.

    Europakonventionen är otydlig om det är tillåtet att förvara alla asylsökande i den typ av interneringsläger, som du skriver om. Men efter Ungerns beslut att inrätta sådana läger, är en prejudicerande dom från Strassbourg att vänta om sådär 5 – 10 år., förutsatt att någon har anmält. I så fall är ett första beslut att vänta inom något år, om domstolen kommer att ta upp anmälan till behandling. Det är dock helt klart att alla, som redan har fått avvisningsbeslut, får interneras enligt Europakonventionen i väntan på verkställighet, dock ej enligt nu gällande svensk lag, som kräver särskilda skäl.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vi är helt överens om att det behöver utredas ordentligt vad som är förenligt med EU-rätt, Svensk rätt och FN:s konventioner och vilken eller vilka av dessa som är tillämpliga i olika situationer.

      Det är därför jag skriver som jag skriver i inlägget.

  4. Lars Flemström

    Med tiden får vi vänta om de ungerska interneringslägren för asylsökande är förenliga med Europakonventionen om mänskliga rättigheter, eller ej. Detta förutsatt att en anmälan kommer in från någon som är personligen berörd. Vederbörande ska först ha försökt få rättelse genom det ungerska rättsväsendet, vilket kan ta tid.

    Om sådana läger inte är tillåtna enligt Europakonventionen är läger i de spanska enklaverna i Marocko, Ceuta och Melilla, ingen lösning, eftersom Europakonventionen gäller där också. Lösningen kan då vara att inrätta sådana läger i områden, som inte lyder under någon europeisk stats jurisdiktion, d.v.s. i princip hela världen utanför Europa. Ryssland är i detta avseende en del av Europa. Ett frågetecken för Turkiet, som är kandidatland till EU, men nu verkar har givit upp att bli medlem i unionen.

    Det kan säkert komma invändningar från beskäftiga svenskar att man inte ska samarbeta med länder, som inte är fullvärdiga demokratier. Men vad gäller exempelvis Libyen, så måste EU samarbeta med den internationellt erkända regeringen i Libyen, för att stoppa den livsfarliga smuggeltrafiken över Medelhavet. Vad skall ske med dessa människor, som plockas upp till havs, och transporteras tillbaka till den libyska kusten?

    De måste givetvis interneras – under EU:s kontroll – tills de kan skickas tillbaka till sina hemländer, där det behövs massiva utvecklingsinsatser för att de inte ska försöka ta sig till Europa på nytt, kanske längs en annan väg. Libyen behöver också hjälp med bevakningen av sin sydgräns. Att ett land som Libyen saknar en demokratisk regering, som har politisk och militär kontroll över landet, är inget skäl att inte samarbeta med den internationellt erkända regering som dock finns, förutsatt att den internationellt erkända regering som dock finns själv vill samarbeta. I så fall kan ett sådant samarbete kanske rentav bidra till något bättre stabilitet i landet.

    al-Assad har genom giftgasattacken bevisat att det inte går att samarbeta med den syriska regimen. Ryssland har antingen misslyckats med att sätta press på den syriska regimen, eller inte ens försökt. Vi får nu hoppas på något slags uppgörelse mellan Trump och Putin, så att flyktingläger kan inrättas även i Syrien, och det under skydd av tungt beväpnad FN-trupp. Målet måste vara att flyktingarna kan återvända till sina hemtrakter senast inom några månader efter det att kriget har upphört.

    Vi måste inse att enorma folkvandringar inte är en lösning på världens problem. Det blir alltmer osmakligt att skilja på flyktingar med ”genuina flyktingskäl” och ”ekonomiska migranter”, när risken att då av svält är större än risken att dö i ett krig, och svältkatastroferna dessutom har politiska orsaker. När bönder inte kan odla sin mark p.g.a. krig, täcks inte marken av växtlighet utan exponeras för fullt för den brännande solen. Dessutom har terrororganisationen al-Shabab avverkat stora skogsarealer i Somalia och sålt timret för att finansiera sin verksamhet.

    Vi är mitt uppe i tredje världskriget, men sticker huvudet i busken och bortförklarar krigets följder som ett klimathot och ett flyktingproblem.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Mitt förslag om att använda enklaverna i Morocco bygger på att hela EU ska göra så och att ett enat EU kan påverka FN så att det blir förenligt med konventionerna att verka på det sättet.

      Sedan har du helt rätt i att vi befinner oss mitt i en klimatkris och nästa sak som kommer att driva människor på flykt är torka och brist på vatten – Hur den krisen ska klaras av och vart dessa människor ska beredas plats att bosätta sig är något vi måste diskutera redan nu för att undvika framtida problem.

  5. Bergis

    Jag är inne på samma sak. Samla alla asylsökande som kommer till EU, och gärna tar sig till Sverige, ska återsändas till en ö där deras asylansökan prövas. Det skulle effektivt stoppa smugglarna och gummibåtarna på Medelhavet eftersom välfärds migranterna skulle sluta komma. Nu fick vi ett terrordåd i Stockholm i helgen. Utfört av en person som inte kunde leva flott med bidrag som han ville, radikaliserades och skulle ge igen på det svenska folket. Men regeringen måste också sluta vara så flata. Nu kan papperslösa ändå ha rätten att skicka sina barn i skola. Bara fram till ett år sedan hade man rätt till bidrag om man inte återvände direkt vid avslag på asylansökan. Sen har vi alla vänsterextrema organisationer som Expo, Rung, Refuges welcome mfl som står på gator och torg och ropar rasist om någon politiker vill ta tag i problemen. Bidrag till religiösa friskolir där folk segregeras. Ett Miljöparti som vill öppna gränsen på vid gavel igen.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Min enda kommentar är att vi kommer att lösa problemen på precis samma sätt som vi löst andra problem och utmaningar vi ställts inför.

  6. Sven

    Nej vi kan tyvärr inte få ogjort det som har hänt. Däremot finns bara en kommentar till alla politiker som nu uttalar sig.

    God morgon. Sovit gott?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag tror nog att de flesta sovit gott trygga i förvissningen om att vi kommer att hitta en modell som fungerar vad gäller utvisning av de som får avslag och därför ska utvisas.

      • Jonny Disenfeldt

        Hur ska denna modell se ut som ska ska lyckas utvisa ca 80 000 av de 163 000 som kom 2015 när Lövfen sade att vi inte byggde några murar … plus hitta de tiotusen andra illegala som redan finns i landet …

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det är det som jobbas på och tids nog så kommer modellen att presenteras.

  7. Eva

    Det är väl nån sorts resignation man känner när terrorn slog till mot Stockholm, varför skulle Sverige vara nåt undantag? Terrorceller befinner seg i Europas städer, redo og slå till. Nu med nya vapen, bilar! Vi människor kan visa vår avsky och vår kärlighet, men hjälper det? Det är politiker och ledare i varje land som måste finna en løsning, och ett styringssätt som hindrar personer och komma in på falska dokumenter: Tankarna till den personen är ju svårt och få ta del av, men nånstans måste det skiljas på människor som flyktar för livet och ekonomiska migranet och personer med inte ärliga avsikter, så en form för läger som du beskriver kan väl vara ett förslag som bör diskuteras,och bygga vidare på. Så stå på! Man måste visa handlingskraft och vara kompromissløs på några saker!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Problem är till för att lösas och för egen del kommer jag att ligga på för att så ska bli fallet.

  8. Petter

    Och har man fått ett ja då har man skäl till att stanna ?? Då undrar jag varför en del med asyl åker hem till släkten på besök där de kommer från .Har man fått asyl är inte orsaken då att man inte kan återvända på grund av att man riskerar livet i hemlandet, eller kan det vara så att även ekonomiska flyktingar får asyl ?? Sedan funderar man ju på varför Tiggarna som får vistas 3 månader i Sverige inte skickas hem när tiden gått ut. Nej då anser ju många att de ska ha statlig hjälp skolor osv. Lag är ju lag, eller?? Sen är det ju tragiskt hur de har det i hemlandet givetvis men ……

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Visst finns det anledning att ställa sig frågor runt EU-migranterna och min inställning i den frågan har jag redovisat många gånger. De ska skickas hem efter 3 månader om de saknar egen försörjning.

      • Lars Flemström

        Frankrike har fällts av Europadomstolen för massdeportationer av EU-medborgare (tiggare) tillbaka till Rumänien. Det är alltså inte förbjudet att skicka hem tiggare efter tre månader, men det torde kräva en rätt så omfattande administrativ och praktisk apparat om domen mot Frankrike ska följas, Det är lika bra att inse att de resurserna bör läggas på annat än tvångsåtgärder för att skicka hem tiggare.

        Vi har nu en terrorist, som inte borde ha fått vistas på fri fot i Sverige under ett och ett halvt till två år, innan han fick avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd i Sverige. Det är troligt att han kommit hit via Ryssland, eftersom han är medborgare i en f.d. sovjetrepublik. I slutet av förra året ”underrättades” Säpo om att han kunde ha terrorist-sympatier. Varifrån kom den ”underrättelsen” om inte från den ryska säkerhetstjänsten?

        På fråga från en reporter, svarade Ygeman att Sverige samarbetar med Ryssland men inte på samma sätt som med andra länder. Är det inte på tiden att Sverige upphör med sin aggressiva utrikespolitik mot Ryssland och i stället börjar samarbeta med Ryssland i kampen mot terrorismen? Den här mannen är uzbek, och EU:s idiotiska handelskrig mot Ryssland har utlöst massarbetslöshet bland uzbekiska gästarbetare i Ryssland. Uzbeker låg bakom terrordådet i S:t Petersburgs tunnelbana bara några dagar före dådet i Stockholm.

        Uzbekistan, som i Sverige torde vara mest känt för Telias mutpengar till presidentdottern Gulnara Karimova, är en av världens värsta diktaturer, och är således rena plantskolan för terrorister. Många IS-krigare i Syrien och Irak kommer från Uzbekistan. Vart tar de vägen, när de förlorar mark i Syrien och Irak?

        Lägg märke till att Putin hade skickat sina kondoleanser till den svenska kungen och inte till den svenska statsministern. Budskapet till den svenska regeringen är ganska tydligt: Ni får skylla er själva. Hade ni samarbetat fullt ut med oss, hade ni kunnat förhindra det här.

  9. Petter

    Trump är kanske lite synsk ändå ,hade vi utvisat denna person som vi skulle eftersom han gömde sig från rättvisan hade detta KANSKE inte hänt.Och hur många återvändande IS terrorister som Bah och kulturdepartementet ska återanpassa går i samma tankar ?? Sen tror ju inte jag att denna person som utförde dådet är en terrorist i egentlig mening utan mer en galning !

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Precis – Min tro är också att dådet utfördes av en galning och hur det står till med den saken lär vi bli varse i takt med att utredningen blir mer komplett.

  10. Alexander

    ”Vi har inte vägrat att lyssna”

    Jo, det har ni visst. Flera av dina partivänner har t ex stolt deklarerat att de gömmer papperslösa. I dag är de märkvärdigt tysta…

    Sedan är det naturligtvis så att det finns huvuden som ska rulla när en som ska utvisas lyckas begå ett terrordåd. Ansvariga är Ygeman, Johansson och Löfvén.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om någon stoltserat med det så får det stå för dem – Själv har jag aldrig propagerat för ett sådant handlande och kommer så heller aldrig att göra.

      Det är på inget sätt naturligt att huvuden ska rulla Alexander – Det som hänt beror inte på beslut från dessa individer utan på något som är i stort sett omöjligt att skydda sig från. Vilka huvuden ska då rulla som en effekt av massakern i Trollhättan?

    • Petter

      Ja du Alexander, att det är ett terrordåd är väl inte fastslaget än.
      Terrorism avser det systematiska användandet av våld eller förstörelse, särskilt mot civila mål, för att med hjälp av rädsla tvinga fram politiska eller andra typer av förändringar. Begreppet härstammar från Jakobinernas s.k. regime de la terreur, under franska revolutionen i slutet på 1700-talet. Det är ett slag av politisk
      Är det en ensam galning är det inte en terroristhandling, däremot skulle han varit avvisad tidigare .

  11. Alexander

    Jag konstaterar att jag och Johnny fick rätt när vi konstaterade att det inte skulle gå smärtfritt att utvisa alla illegala. Anders tvärsäkerhet om att regeringen skulle leverera slutade med ett blodbad. Det hindrar dock inte honom från att fortsätta mässa om Socialdemokraternas förträfflighet. Han kanske ska ringa de anhöriga och förklara att ”inte är några större problem” med utvisningarna? Måhända hade offren klätt sig fel och uppträtt provocerande?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      jag är tvärsäker på att vi kommer att lyckas Alexander – Däremot har jag aldrig sagt med tvärsäkerhet att så kommer att ske smärtfritt eller utan problem och utmaningar.

  12. Petter

    Lagarna i detta land håller på att luckras upp, myndigheter med egen agenda styr , statsmakten skickar inte hem personer som är avvisade på grund av rädsla för att bli utpekade som rasister. SD vinner mark och de som får asyl blir drabbade på grund av detta. När ska lagar följas till punkt och prickar ??
    Det finns idag myndigheter som både är kontrollerande och agerar domstol efter eget tyckande utan möjlighet för de drabbade att överklaga.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Min uppfattning är att saken snart får en lösning – Detta därför att vi jobbar på det och därför att vi har gjort så under rätt lång tid.

      Det finns bara en väg – har man fått avslag ska man skickas tillbaka med omedelbar verkan.

  13. Lars Flemström

    Med tiden (d.v.s. om 5 – 10 år) får vi ett prejudikat från Europadomstolen om Ungerns lösning, interneringsläger för alla asylsökande, är tillåten. Under tiden får de europeiska staterna tolka konventionen bäst de kan och göra vad de anser nödvändigt. Snart nog kommer Sverige att ställas vid skampålen för sin makalösa slapphet mot både nazism och våldsbejakande islamism.

    Under 1990-talet mördades ett antal svenska medborgare av svenska nazister. Inför en riksdagsdebatt i frågan, lyckades jag få fram ett fax till en av partiledarna, som inledde sitt anförande med att ”Det är en missuppfattning av vårt parti vill inskränka yttrandefriheten. Därefter brakade käbblet loss mellan V och M om nazister eller kommunister är värst. I mitt fax hade jag skrivit att tyska nazister till följd av EU:s öppna gränser hade flyttat i Tyskland förbjuden nazistisk verksamhet till Sverige.

    Nu har Sverige skämt ut sig genom att tillåta extrem islamistisk verksamhet, som medför flera års fängelse i Norge. Sverige har under uppenbarligen hårt motstånd från ett av regeringspartierna nyligen lyckats ”kriminalisera” resor till IS i Syrien och Irak. Propaganda och övrig verksamhet till stöd för terrorismen är däremot fortfarande tillåten. Nu har Sverige däremot nedlåtit sig till att slå mot muslimska friskolor enbart för att eleverna får utöva sin religion, i stället för att granska om de bedriver undervisning i våldsfrämjande korantolkningar, eller ej.

    Det är som riksdagsdebatten under 1990-talet, som utmynnade i att man kan inte förbjuda nazistisk verksamhet utan att förbjuda all politisk verksamhet till vänster om S och till höger om M. Europakonventionen art, 17 tillåter emellertid förbud mot både nazistisk och våldsbejakande islamistisk verksamhet, utan att för den skull all politisk
    och /eller religiös verksamhet måste förbjudas.

    Jag är mycket kritisk mot socialdemokrater, som är ateister och missbrukar sitt partimedlemskap till att försöka göra sin egen religiösa åskådning (att det inte finns någon Gud) till en lag, som alla ska ha att rätta sig efter. Genomförs detta, kommer det att uppfattas som förföljelse mot muslimer – enligt det klassiska svenska ordspråket ”Bunta ihop dem och slå ihjäl dem”. Är det socialdemokratisk politik att göra alla muslimer med en traditionell muslimsk tro till terrorister genom konfrontationspolitik?

    Att ett land med flera religioner bland befolkningen inte kan styras av religiösa dogmer innebär inte att det skulle vara förbjudet att lära ut harmlösa religiösa dogmer inom skolväsendet. Sverige är ett jäkla extremistland, eftersom ledande politiker tror att man måste förbjuda allting eller ingenting.

    I kontrast mot detta får vi inte ens diskutera om det har varit klokt att släppa in så många muslimer i ett (före detta?) kristet land. Hur har man kunnat inbilla sig att terrorister inte har gömt sig bland alla immigranter? Hur har vi kunnat dela ut uppehållstillstånd till personer, som inte ens har velat medverka till utredningar om deras verkliga identitet?

    De åtminstone borde interneras i förvar för asylsökande tills de behagat avslöja vilka de är. Det hade ju inte, som i Ungern, handlat om internering av alla asylsökande. Vi borde också diskutera om inte alla asylsökande ska bo på särskilda anläggningar för nykomna under de första dagarna, tills det bedöms som någorlunda riskfritt att låta dem vistas på fri fot i det svenska samhället. Det hade kanske hindrat just det här terrordådet.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det enda jag kan säga om din kommentar är att jag är helt säker på att det inträffade kommer att leda till en ordentlig debatt – En debatt som säkerligen kommer att leda till beslut.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är just det jag vet – men väl EU-område utanför Europa och på den kontinent från vilken många flyktingar kommer.

  14. Alexander

    Intressant att ingen politiker ska hållas ansvarig för det som skedde på Drottninggatan. Om däremot 42 fler somalier får jobb är Anders snabb med att hylla Socialdemokraterna. Då beror det på partiets fantastiska insatser. När en utvisningsdömd begår ett terrordåd kan Socialdemokraterna inte ta något ansvar.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att dåd som det i Stockholm inträffar är ett misslyckande för samhället – Att sådan som står långt ifrån arbetsmarknaden kommer i arbete är bevis på att samhället lyckas i sin strävan att sätta alla i arbete.

      En ensam gärningsmans illdåd är i stort omöjliga att förutse och vill du hävda att någon ska ställas till svars för detta vill jag i sådana fall att du redovisar vem du anser ska ställas till svars för illdådet i Trollhättan då detta är jämförbart med dådet på Drottninggatan?

      • Jonny Disenfeldt

        Var Trollhättemannen en utländsk medborgare som åratal innan mördandet hade fått besked att han skulle utvisas ???

        Verkar rätt tydligt att det är staten med sin handfallenhet som inte skyddat sina medborgare tillräckligt.
        Huvuden bör rulla i regeringen, Ygeman bör bort, även Lövfen.

        Även på SÄPO som uppmärksammat denne tidigare men ändå inte agerat, har man missat mannens IS-skriverier på internet ?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Trollhättemannen var inte utländsk medborgare och trots det inträffade det som inte får inträffa och det är det som är min poäng. Att hitta någon som gömmer sig är lika svårt som att förutse en potentiell gärningsman.

          Jag tror nog att Säpo hade rätt bra koll på denne man men som vår organisation ser ut är det inte deras uppgift att gripa vederbörande.

          Den framtida utredningen kommer säkert att ge svaren på många frågor.

          • Jonny Disenfeldt

            Du har ingen poäng Anders


            Det som hände i Stockholm kunde förhindrats om personen ifråga som, skulle avvisas omedelbart satts i förvar när beslutet om avvisning fattades och att denne sedan fick kvarstå i förvar tills denne utvisats.

            Regeringen är ansvarig för att stifta lagar och man har allså inte gjort tillräckligt i denna fråga.

            SÄPO har som sagt inte heller skött sitt jobb, de borde fångat upp denne extremist tidigare i sitt nät.
            Om de visste var han befann sig illegalt och inte gjorde något är det en ännu värre skandal.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Den typen av lagstiftning har vi inte i Sverige och huruvida det ens är möjligt att införa en sådan utan att bryta mot EU-lag och internationella konventioner är något som behöver utredas vilket är precis vad jag säger i mitt inlägg.

  15. Alexander

    Så det är alltså inte Socialdemokraternas förtjänst att arbetslösheten minskar utan samhällets?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att arbetslösheten minskar beror på aktiv socialdemokratisk politik vilket du vet att jag hävdat tidigare och fortsatt gör.

  16. Alexander

    Du borde verkligen läsa Björn Norströms krönika ” Det var ju det vi sade-dubbelt upp!”. Skulle vara nyttigt för dig…

  17. Jan

    Naturligtvis måste det utkrävas politiskt ansvar. Annars kommer ju Löfvén och Ygeman undan med alla halvlögner. Uppenbarligen ska 80 000 människor avvisas samtidigt som vi bara klarar av att avvisa 2 500 om året med nuvarande takt. Det har inte Ygeman upplyst oss om. Det finns också många socialdemokrater, särskilt kvinnor, som vill att de som får avslag ska få tillträde till den svenska välfärden i alla fall. Partiet motarbetar således sig självt. Som så många andra frågor.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Löfven och Ygerman är inga lögnare Jan – Att påstå så är en lögn.

      Vi kommer att skapa system som kan hantera de volymer som ska utvisas om det råder inga tvivel,

  18. Alexander

    Det är tydligt att Anders är nöjd med agerandet somlett till att terroristen kunnat genomföra sitt dåd. Ingen kritik ska riktas mot Socialdemokraterna, de kan inte göra någonting. Däremot är de anledningen till allt som går bra….

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.