Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

LO:s krav på ett tak för kommunalskatten är en mycket bra idé.

I samband med den kommande Socialdemokratiska partikongressen kommer fackföreningsrörelsen genom LO att ställa ett antal skarpa krav till gagn för svenska arbetstagare – Bland dessa krav om ett tak för kommunalskatten vilket jag finner som en mycket bra och innovativ idé för att skapa ett jämlikare Sverige.

Det LO vill se till att börja med är ett skattestopp för kommunalskatten för att efter vad jag förstår därefter utreda exakt hur ett tak för kommunalskatten bör utformas för att fungera som byggsten för ett mer jämlikt samhälle.

En av de saker LO vill se som en del av reformen är ökade stadsbidrag till kommunerna – Något man anser kan finansieras med höjda skatter för kapital, finansiella tjänster och höga inkomster. En sådan skatteväxling är en bra början tycker jag även om den behöver byggas på med ytterligare åtgärder för att fungera fullt ut.

Att kommunalskatten är platt – Dvs. lika hög per intjänad hundralapp oavsett av om du tjänar mycket eller lite är en brist med dagens skattesystem avseende kommunalskatt.

Även vad gäller kommunalskatten vill jag se en differentierad skatt som är inkomstberoende och ett system som innebär att kommuner med många höginkomsttagare i större grad än idag hjälper till att finansiera verksamheten i kommuner med många låginkomsttagare.

Det ideala vore att ha ett skattesystem där alla medborgare med samma inkomst betalar precis lika mycket i skatt oavsett vart i landet de bor – Ska vi nå dit är LO:s utspel om ett tak för kommunalskatterna en bra start.

Ovanpå detta vill jag se förändringar vad gäller arbetsgivaravgifterna och ersätta dessa med en produktionsavgift som utgår oavsett av om det som tillverkas och/eller säljs produceras av människor eller maskiner – Detta för att trygga framtidens pensioner och våra sociala trygghetssystem.

Dagens läge där arbetsgivaren kan stoppa de vinster de gör genom utebliven betalning av arbetsgivaravgifter därför att de ersätter människor med maskiner måste upphöra till förmån för ett system där de intäkter företagen i dag stoppar i egen ficka i form av vinst på grund av automatiseringar på nytt tillfaller staten.

Slutligen vill jag se att ansvaret för både LSS och socialbidrag läggs på staten – Detta för att skydda kommuner med många medborgare berättigade till hjälp enligt LSS och kommuner med många socialbidragstagare därför att arbetsmarknaden i kommunen är tuff.

Ska hela Sverige leva och ska Sverige på nytt bli världens mest jämlika land är dessa reformer ett måste.

I mitt Sverige vill jag se en ordning som innebär att alla svenskar drar sitt strå till stacken och då oavsett vart vi bor – Därför är det helt rätt att kommuner med många höginkomsttagare tar större ansvar för att hjälpa kommuner med många låginkomsttagare.

Inom socialdemokratin har vi ett mycket bra ord för det sättet att tänka och agera på – Det ordet är SOLIDARITET!

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

8 kommentarer

  1. Micke

    Mycket bra förslag.

    Man får hoppas det blir en verklighet så snabbt som möjligt.

    Höginkomsttagare har sen borgarna fick makten 2006 fått enormt mycket mer pengar varje månad pga att deras skatt sänkts väldigt mycket.

    Dags att de börjar ta sitt samhälliga ansvar och bidrar till skola/vård/omsorg i större utsträckning.

  2. Leif Andersson

    Som vanligt stirrar du dig blind på löneinkomster medan bostadsförmögenheter ska fortsätta ha EU:s lägsta beskattning.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vi vet bägge att det påståendet inte är sant Leif. Jag har lagt förslag på beskattning av fastigheter och av reavinster likväl som ändrade regelverk för belåning och amorteringsregler och jag har inte ändrat uppfattning och ändrat mig vad gäller de sakerna.

      Bostadsbeskattningen behöver inte upprepas varje gång jag skriver om beskattning då det är väl känt vart jag står i den frågan.

      • Leif Andersson

        Men av någon outgrundlig anledning har du nästan några inlägg som berör det faktum att Sverige har EU:s lägsta beskattning av privatägda bostäder?
        Som t.ex. IMF påpekat sen fastighetsskatten togs bort är det här Sverige ska höja sina skatter dvs på reala tillgångar som inte går att flytta och som dessutom har förhållandevis marginell påverkan på tillväxten vilket ökad skatt på löneinkomster inte har.

        Personligen skulle jag vilja se ett totalt omarbetat skattesystem där dagens nivå på beskattning av lönebaserade inkomster behålls men tramset med jobbskatteavdrag avvecklas. Istället blir det samma beskattning av alla lönebaserade inkomster oavsett om det är lön, a-kassa eller pension. Det blir alltså en viss skattehöjning för löntagarna men vi får ett enklare och rättvisare skattesystem. Samtidigt avvecklas ränteavdragen helt med 3% per år under en tioårsperiod. Fastighetsskatten höjs ordentligt och baseras inte på taxeringsvärde utan marknadsvärdet som uppdateras en gång/år. Denna får också en progressiv profil så att dyra bostäder drabbas av de största ökningarna. Samtidigt införs också ett lagstadgat skuldkvotstak så ingen får låna mer än 500% av den senast taxerade årsinkomsten. Även bensinskatten behöver ha ett golv så att bensinpriset aldrig hamnar under 14 kr för 95 oktan. Detta golv justeras sedan uppåt varje år baserat på statslåneräntan.

        Fördelarna med mina förslag är en rättvisare inkomstbeskattning utan att öka skatteuttaget totalt på lönebaserade inkomster. Det sätter stopp för de senaste 20 årens bostadsspekulation och de senaste 10 årens låga beskattning av bostäder. Ingen kommer längre att köpa större bostad ön vad man behöver eftersom man dels inte får ränteavdrag samt får betala en högre fastighetsskatt. Detta gör att det befintliga bostadsbeståndet kan utnyttjas mer effektivt.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag har haft flera sådana inlägg Leif och fler kommer att komma längre fram.

          Att fastighetsskatten måste höjas och att mycket annat inom bpstadspolitikens område för ses över är vi överens om.

  3. dagl

    Jag skulle gärna se subventioner till kommuner i Norrlands inland som avfolkas längsiktigt och kanske som dessutom är naturresursrika. Detta som stöd till kommunal ekonomi och möjliggör hygglig kommunal standard och kommunalskatt inte högre än genomsnittet. Kan finansieras av kommunalskatten i kommuner med tillväxt i storstadsregionerna.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om vi bestämmer oss för ett tak på kommunalskatten så blir nog det du beskriver en naturlig följd Dag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.