Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Bra att VK granskar Polisen och den kraftiga minskningen av antalet trafikkontroller.

VK:s grävargrupp gör som vanligt ett mycket bra jobb och att de granskar Polisen och deras arbete är en mycket viktig granskning då jag precis som de allra flesta upplever att Polisen inte fungerar på det sätt den borde göra efter den stora omorganisationen.

I dagens VK granskas och skrivs det om antalet nykterhetskontroller och trafikkontroller och hur dessa minskat dramatiskt i antal – Till och med så mycket att det inte råder några som helst tvivel om att antalet alkohol och drogpåverkade i trafiken ökat dramatiskt då risken att åka fast blivit mikroskopiskt liten.

För mig som tillbringar stor del av mitt liv ute på våra vägar så står en sak klar – Brutaliteten och det skadliga beteendet på våra vägar har ökat i samma takt som antalet trafikkontroller och synliga poliser ute på vägarna minskat.

Det går inte en dag utan att jag blir omkörd trots heldragna linjer och i kurvor och backkrön av en personbil när jag sitter i bussen. Samma sak gäller beteendet på våra 2-1 vägar där bilister allt som oftast gör allt för att köra om trots att det 2-filiga avsnittet tar slut – Något som i sin tur leder till häftiga inbromsningar och i vissa fall till onödiga olyckor.

Ett ännu större problem finns i att dagens bilister är mycket dåliga på att hålla avståndet till framförvarande fordon – Hög fart och obefintliga avstånd mellan fordonen är en dödsfälla som ökat dramatiskt sedan polisen blivit osynliga på våra vägar.

Ska vi nå ”nollvisionen” så finns bara ett sätt – Fler poliser på och längs med våra vägar och betydligt fler trafik och nykterhetskontroller än idag.

Ett annat prioriteringsområde måste bli den tunga trafiken och då mest lastbilstrafiken där det är farten och brott mot kör & vilotidsregler som borde få störst fokus. Trötta långtradarchaufförer som kört långt mycket mer än lagen medger är potentiella mördare med långtradaren som mordvapen.

Därför hoppas jag att VK:s granskning får ett ordentligt genomslag på riksplanet och att fler tidningar än VK lyfter ämnet – Detta så att vi som arbetar politiskt inte har något annat val än att prioritera en utbyggnad av Polisen och dess resurser för att stävja brottsutvecklingen i vårt land.

Ett starkt polisväsende verkar i avskräckande syfte och den modell vi borde snegla på är den man använder i Tyskland. Där upplever jag att polisen har betydligt bättre kontroll och bättre organisation än sin svenska motsvarighet på alla polisiära ansvarsområden.

”Hemligheten till en framgångstik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

10 kommentarer

  1. Micke

    Håller med att det är bra. Man börjar fundera vad polisen gör om dagarna?

    VK borde också skriva om hur Liberalerna vill gör precis som de gjorde med lärarna, politiker höjda löner utanför de regler som gäller på arbetsmarknaden där arbetsmarknadens parter gör upp om löneförhöjningar för alla yrkesgrupper.

    Det är en stor skandal att politikerna höjer löner för vissa yrkesgrupper och det är anmärkningsvärt att de vill höja löner för lärare och poliser som verkligen inte lyckats med sina uppdrag, se bara PISA rapporterna och antalet uppklarade brott.

    För att få högre lön bör man börja prestera nåt först och sen få sin belöning i bättre betalt. Men det tycker inte Liberalerna.

    Skrev precis det här till Liberalen Peder Westerbergs blog men han varken publicerar eller vill ta diskussionen. Skulle tro han inser det riktiga i det jag skriver och att det inte främjar hans partis framtida röstsiffror. Verkligen svagt.

    https://blogg.stage.vk.se/Pederpolitiker/2017/04/05/det-kanns-orovackande/

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det Peder inte publicerar på sin blogg publicerar jag här. Även om jag håller med dig i stora stycken så kan jag trots det tycka att lönerna bör höjas för dessa yrkesgrupper och då för att behålla de lärare och poliser vi har samtidigt som andra utbildar sig till lärare och poliser istället för till andra yrken därför att löner och löenutveckling för lärare och poliser är för låg jämfört med andra yrkesgrupper.

      • Micke

        Anders det finns massvis med yrkesgrupper med lika eller längre universitetsutbildning som haft sämre löneutveckling och har lägre löner än dessa grupper. Arbetsterapeuter och sjukgymnaster för att nämna 2.

        Om politiker favoriserar vissa yrken och höjer deras löner (som jag ser det orättfärdigt) ökar det på politikerföraktet och det sticker i ögonen på yrkesgrupper som haft sämre löneutveckling och har idag lägre löner än dessa av politiker favoriserade yrken.

        Det är oacceptabelt att politiker går in och påverkar löner, det ska arbetsmarknadens parter göra.

        Vill lärare och poliser ha upp sina löner får de först prestera och sen förvänta sig högre lön. Det som sker på lönebildningssidan idag påminner om ministerstyre. Lönesättningen verkar mest vara beroende av hur stark lobby grupp man har (se lärarnas riksförbund)

        Sen har jag funderat en hel del på hur SVT under åren varit med och belyst lärarnas låga löner medans alla andra felavlönade grupper i samma situation lyst med sin frånvaro. Klart det har hjälpt skapa opinion för lärare och deras låga löner och som jag ser det var hjälp när politikerna tog det helt unika för Sverige beslutet att gå in och höja lärarnas löner, helt unikt.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Vad mig anbelangar så ska alla grupper inom offentlig sektor ha högre löner men vi måste starta någonstans och då är en bra start sjuksköterskor och poliser då det är där vi har stora problem med att rekrytera personal idag.

  2. Canman

    Ja det är ju klart det blir så när polisen prioiterar att springa runt och jaga folk för ringa narkotikabrott hela tiden . Om du har låt säga 1 gram hasc i fickan så plir det per automatik ett ringa narkotikabrott om ett urinprov visr att det finns det i ditt urin oxå så blir det ett ringa narkotika brott till så då har man plötsligt 2 brott och du blir fälld för bägge i domstol så fungerar det , ingen dom inget uppklarat brott alltså.
    Efersom brotten bara räknas som uppklarat vid dom. Undrar hur uppklarande statistiken skulle se ut utan denna löjliga dubbel bestraffning. Det händer oxå att man griper samma person flera ggr samma vecka flr samma brott bra för den almänna statistiken men synd för dom som blir utsatta för brott. Måste vara en allvarlig felprioitering i sättet man arbetar .

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att beivra bruket av narkotiska preparat och straffa både innehav, bruk och försäljning av narkotika är en viktig samhällsuppgift då narkotika och bruk av densamma är olagligt och således ett brott.

      Sedan tror jag inte att det är den typen av verksamhet som äter resurser hos polisväsendet.

  3. Fredrik

    Var är kritiken mot statsminister Löfvén? Som statsminister för en regering som fördelar statens resurser är ju högst ansvarig för polisens kräftgång. Dan Eliasson som chef, vill poliserna ha honom? Löfvén vill. Men du kritiserar inte den som bestämmer. Varför? Är det för att det är S?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Förfallet av polisen och mindre resurser till den är något som Alliansen bär stort ansvar för även om vi Socialdemokrater inte är fria från skuld. Vi har redan gjort en satsning på drygt 200 miljoner – En satsning som nu kommer att följas av ytterligare 700 miljoner som aviserades igår vilket gör att vi satsar nästan 1 miljard extra på polisen så att säga att vi inget gör smakar trovärdighet.

      • Fredrik

        Finns det något i Sverige och världen som inte är Alliansens fel? Jag menar, på åtta år har en regering förstört världen – åtminstone Sverige. De tolv åren innan denna moderna mörka medeltid var år av ljus, glädje och harmoni. År med PPM, friskolereformen och EU-inträdet. År med en ekonomi som genererade finanskrisen 2008-09, precis på samma sätt som ljuset, glädjen och harmonin under 1980-talet gav oss finanskrisen 1993-94.

        Men, detta är så klart alternativa fakta från min sida. 1993-94 var det en borgerlig regering och då var så klart regeringen Bildts fel att krisen inträffade. 2008-09 var det en borgerlig regering och då var det så klart regering Reinfeldts fel att krisen inträffade.

        Så vems är felet nu? Det är en socialdemokratisk regering, och då måste det som inträffar nu vara deras fel eller hur? Annars passar inte din logik Anders. Tänk på det. Tänk på det idag. Speciellt idag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.