Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Könssegregation hör inte hemma i svenska skolor – Inte i resten av samhället heller.

Temat för kvällens Kalla Fakta i TV4 var könsuppdelning och kvinnoförtryck med speciellt fokus på Järvaområdet i Stockholm och det som kom fram i programmet är självklart skrämmande och visar att vi måste agera för att stoppa den utveckling och verklighet som beskrivs i reportaget – Alldeles speciellt så mot religiösa friskolor som tillämpar könsuppdelning.

Att Al-Azhar skolan i Vällingby tillämpar könsuppdelning på sina skolskjutsar är inte bra och visar att religiösa friskolor inte hör hemma i ett sekulariserat land som Sverige.

Därför vill jag göra som Olle Burrell (S) borgarråd i Stockholm och Jan Björklund från Liberalerna och förbjuda religiösa friskolor då dessa precis som Björklund sa ska lära ut religion men inte predika religion och tillämpa religion i undervisningen i ett sekulariserat Sverige.

Vad gäller Al-Azhar skolan så är jag av den uppfattningen att den skolan bör förlora sin licens som friskola med omedelbar verkan då detta är andra gången de avslöjas med att tillämpa könsuppdelning trots att detta inte är tillåtet.

Första gången handlade det om gymnastiklektioner och denna gång om skolskjutsar och får de fortsätta som vanligt så är inte frågan om utan snarare när de ska ertappas med könssegregation nästa gång och då på vilket sätt.

Jag håller helt med Stefan Löfven – I Sverige råder jämställdhet mellan könen och könsuppdelning hör inte hemma i det svenska samhället på någon nivå – Allra minst i skolan där framtidens medborgare och deras värderingar ska formas.

Det som framkommer i reportaget är skäl nog till att väcka ordentligt liv i debatten om huruvida religiösa friskolor ska tillåtas eller inte i vårt land och för egen del är min bestämda uppfattning att religiösa friskolor inte ska finnas i vårt land vilket för mig innebär att rätten att driva friskolor med religiös inriktning bör stoppas snarast möjligt.

Låt oss därför ta detta på största allvar och snabba på de utredningar som pågår så att vi kan komma till ett snabbt beslut och skapa ordning och reda i den svenska skolan vad gäller vilket regelverk som gäller avseende jämställdhet och sättet på vilket skolan behandlar pojkar och flickor.

I den svenska samhällsmodellens samhällsbygge finns inget utrymme för könssegregation – Därför ska all könssegregation bekämpas med alla till buds stående medel – I samhället i stort likväl som i skolans värld vilket innebär att de religiösa friskolor ska bort från samhällsbygget.

Som en del av den modellen tycker jag att vi ska skärpa oss och tala samma sorts klarspråk som våra finska grannar – Detta genom att öppet och tydligt tala om vad som gäller och se till att lagföra de som bryter mot dessa lagar och regler och ägnar sig åt trakasserier mot de som utnyttjar sina lagliga rättigheter som människor.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

 

32 kommentarer

  1. Petter

    Det som gör mig mest förvånad är reaktionerna från våra politiker, vilken sten kröp de plötsligt fram från.Har de inte sett detta tidigare ,detta snackade vi om på vår arbetsplats för flera år sen. Att kvinnoförnedrande organisationer får statsbidrag ,lika så . I vilken verklighet rör de sig?? Att MP med sina medlemmar vill styra det hit vet vi också. Men när nån tidigare uttalat sig om detta är man helt plötsligt rasist ,när ska politikerna se att små enklaver bildas i Sverige där egna lagar styr.Detta är verklighet redan idag och politiker bara negligerar detta fenomen .

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag tror det är slut på att negligera detta och i och med det tror jag att vi kommer att få se snabba åtgärder och en relativt snabb förändring.

      • Petter

        Bra att vi är överrens om detta i alla fall, det är framförallt detta som skapar politikerföraktet. Att låtsas att inte problem finns. Med andra ord strutsmentaliteten !!

      • nils johnsson

        Vad ser du för tecken på att det skulle bli ändring på detta nu? Dessa avslöjanden kommer ju regelbundet, de följs av att statsministern säger att det inte är okay sedan händer ingenting.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det har redan börjat hända saker men resultaten kommer inte över en natt – Efter gårdagen är min förhoppning att de religiösa förskolorna förbjuds vilket jag ser som mycket troligt.

  2. Micke

    Det här hade aldrig hänt utan friskole reformen. Friskolorna rår för att detta händer i Sverige idag.

    Privata ska inte få driva skolor då det ofta finns dolda agendor i deras lärande. Ekonomiska (oftast) eller som i detta fallet religösa baktankar.

    Dessutom har reformen skapat ett i det närmaste fullständigt segregerat samhälle.

    Återigen ser vi tyvärr hur fega politiker är när ett agernade mest troligt kommer påverka kommande valresultat.

      • Fredrik

        Kritiken mot förre statsminister Göran Persson saknas, varför? Hade det varit en borgerlig minister som genomfört friskolereformen så är min uppfattning att du Anders hade kritiserat denne.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag har kritiserat Persson tidigare både för detta och för andra reformer jag inte anser hör hemma i vårt parti om man är en sann Socialdemokrat som är trogen idealen och vår ideologi.

  3. Micke

    Liberalerna med Björklund i täten har det största ansvaret till att Sverige idag är extremt segregerat och att vi ser såna här avarter i friskole systemet som liberalerna vurmar så mycket för.

    Skrämmande.

    Björklund gör en pudel och går ut och fördömer detta religösa tokeri men vad hade han förväntat sig med ett friskole system där man släpper in hytt och bytt?

    Björklund borde vara rakryggad och erkänna att han och liberalerna hade fel när de röstade igenom ett friskole system. Det borde även alla andra partier som låg bakom denna katastrof inom svensk skola.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Visst borde han erkänna det och innerst inne tror jag att han vet att han bär en stor del av skulden.

      • Petter

        Stora skillnaden är nu att ”stoppordet” rasism inte används på samma sätt som för nåt år sen. Hade detta kommit upp på alliansens tid hade S och MP skrikigt rakt ut RASISM !!!!! men det är andra tider nu. De stora partierna har äntligen fattat och vågar ta tag i problemen. Tror inte vi ska hänga ut L som fegisar nu, alla andra bär lika stor skuld i dessa missförhållande. Sen är alla partier fullt förstående med vad Svenssons vill ,detta genom sin flykt mot SD. Vi ska inte ha ett segregerat samhälle men då måste vi ta tag i problemen,de kommer hit med sina traditioner och religioner och tror att det är ok att skapa sina egna lagar och kulturer som i vissa fall krockar med svenska lagar och värderingar. Vi ska ha ett mångkulturellt samhälle men inte till vilket pris som helst.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag är av den bestämda uppfattningen att ingen kommit hit med tron att de kan skapa egna lagar och värderingar i Sverige – Att det blivit så beror i sådana fall på vår underlåtenhet att berätta vad som gäller.

          Jag har i en rad inlägg framfört att vi aldrig haft en väl fungerande integrationspolitik och att vi nu börjar införa en sådan steg för steg är rätt väg att gå. Därutöver måste vi angripa grundproböemen i samhället som stavas segregation – Etnisk likväl som ekonomisk och ökade inkomst och förmögenhetsklyftor.

          Med någorlunda jämlika socioekonomiska förutsättningar kommer Sverige att bli ett lugnt och harmoniskt land där alla lever sida vid sida i samförstånd.

    • Fredrik

      Friskolereformen som Björklund röstat på är en skapelse av förre statsminister Göran Persson. Jag menar, rätt ska vara rätt. Och förutom att Björklund röstade på den så röstade också S på den. Hela S. Så, kasta skit på alla tycker jag är mest rättvist.

      • andersforss (inläggsförfattare)

        Jag har aldrig påstått att vi socialdemokrater är fria från skuld i frågan även om Björklund och Liberalerna drivit frågan hårdast.

  4. Leif Andersson

    Håller med Petter att fenomenet funnits sedan länge men om ansvariga politiker äntligen behagar ta upp sina huvudena ur sanden och sluta förneka detta vore det bra. Gårdagens inslag lär säkert ha fått ganska många att överväga rösta på SD vid nästa val enär de övriga partierna hittills har förnekat att de här problemen finns.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att rösta på SD är ingen lösning på problemen – Ska problemen lösas så är S ett mycket bättre alternativ.

  5. Nils Lindholm

    Kommer Bjereld att ens godkänna hårdare kontroller av religiösa skolor ?
    Förbjuda dom . . .glöm det då kommer Bjereld att åkalla . . . . .

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är inte Bjäreld som bestämmer utan majoritetens beslut gäller och för egen del tror jag att majoriteten tycker som jag i detta ärende.

  6. Krister

    Könssegregation har ni ju i S genom S kvinnor.
    Passa på att avskaffa det under Kongressen…
    Du kan inkludera det i ditt tal.
    Ha det så trevligt!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      S-kvinnor är en del av rörelsen på samma sätt som ungdomsförbundet SSU och Tro & Solidaritet med flera och att avskaffa dem ser jag inga poänger med.

  7. Jan

    Även en socialdemokrat måste förstå enkla kausala samband. Den här diskrimineringen är ju en direkt produkt av socialdemokratisk politik de senaste decennierna. Nyliberalismen, det vill säga friskolereformen och identitetspolitiken, det vill säga massinvandringen av muslimer från teokratiska stater. Att låtsas förvånad eller upprörd av det här är ju hyckleri. Det är ju arbetarrörelsen själv som drivit fram den här utvecklingen. Insiktslöshet är inte en dygd.

  8. Jonas E

    Problemet lär ju bara förskjutas i så fall – för förbjuds religiösa friskolor, så lär dom bara kalla sig något annat istället – det sa ju också den skolans ledning i media !.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Möjligheten att göra så kan begränsas i skollagen och i dag har vi nåtts av nyheten att den Socialdemokratiska partiledningen nu skärper tonen och sin uppfattning i frågan – Detta genom att anta linjen att all religiös verksamhet i landets skolor ska förbjudas förutom undervisning i ämnet religion som självfallet ska belysa alla religioner utan att vissa av dem favoriseras.

  9. LSE

    I den här frågan är det så uppenbart att det är media som ännu en gång styr agendan.
    Alla har varit medvetna vad som pågått men nästan ingen har vågat röra i ämnet förrän media tar upp det.
    Anders Forss är inget undantag och han själv får bara brunare och brunare tunga när han försöker försvara sina förvånande partikollegors dumma uttalanden.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag är inte brun LSE och jag har lyft frågan om detta många gånger och förklarat både vaad som är grundproblemen och hur dessa ska lösas på ett bra sätt – Ett solidariskt och kärleksfullt sätt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.