Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Det är fullt legitimt att ha en avvikande åsikt i ett S-styrt Umeå Robert Axebro.

I dag har Robert Axebro en debattartikel publicerad i VK där han vill påskina att det inte är tillåtet och/eller legitimt för politiker och medborgare att ha en avvikande uppfattning som innebär att man tycker annorlunda än den Socialdemokratiska kommunledningen i Umeå gör – Att det skulle vara så är kvalificerat ”skitsnack” och på inget sätt sant vilket jag själv är ett levande bevis för då jag många gånger tycker annorlunda än min lokala partiledning helt öppet på min blogg.

Att ha olika uppfattning i olika frågor tillhör demokratins kärna och är således en rättighet som står alla medborgare fritt att nyttja när de så finner lämpligt – En rättighet jag hoppas att många använder sig av så att våra förtroendevalda känner flåset av demokratin i nacken varje arbetsdag.

Mycket av det Axebro plockar upp på sin blogg och i debattartiklar bygger allt som oftast på det han beskyller andra för i och med att han agerar med hjälp av rykten och icke verifierade fakta.

Att så är fallet har jag fått mig verifierat från många ur föräldragruppen som debatterat med mig och hävdat att Axebro i regel anför sina källor som varande hemliga men trovärdiga. För egen del ser jag ett sådant modus operandi som ett problem om vi ska föra en balanserad politisk debatt.

Politisk debatt handlar inte om personangrepp Robert utan om att debattera politiska spörsmål på saklig grund!

Jag är helt säker på att varken Hans Lindberg, Moa Brydsten eller för den delen Andreas Lundgren har något emot en saklig debatt så länge debatten bygger på reella och vedertagna fakta. Att de reagerar om de fakta som används är alternativa fakta utan förankring kan jag förstå då jag skulle göra precis samma sak om jag vore någon av dem.

Att saker gått fel i vissa fall – Bland annat med att diarieföra i tid har i vilket fall jag öppet deklarerat på min blogg ett flertal gånger och jag tror inte att någon av de S politiker Axebro hänger ut har några som helst problem med att erkänna att saken kunde skötts bättre.

Jag är helt övertygad om att det som inträffat kommer att leda till nya rutiner som gör att det som inträffade inte inträffar igen – Kan vi nå dit är en stor seger vunnen därför att det visar att vi kan lära av våra misstag och göra korrigeringar så att samma misstag inte upprepas.

Förvisso är barngrupperna i förskolan större än målsättningen men att påstå att de skulle vara det därför att vi Socialdemokrater eller för den delen MP, Moderaterna och Liberalerna inte tar saken på allvar är enligt mitt sätt att se på saken att fara med osanning.

Att barngrupperna är större än de borde vara har naturliga förklaringar – Bland annat beroende på lokalbrist och på brist på personal – Ska vi få ordning på detta Robert Axebro borde det vara orsakerna vi ska debatera snarare än att skuldbelägga enskilda politiker genom att använda osakliga argument.

Att frågor som rör för- & grundskolan rör och upprör är naturligt då frågorna handlar om det som är vår framtid – Nämligen våra barn och deras väl och ve.

Jag vet att För- & grundskolenämnden jobbar mycket hårt på att lösa problemen som ryms i dessa frågor och jag pratar rätt ofta med partikamrater som sitter i nämnda nämnd för att stämma av läget så att vi Socialdemokrater skulle drivas av en vilja att inte nå målet stämmer inte – Tvärt om gör vi allt som står i vår makt för att nå målet vilket jag tror och hoppas att nämndens ledamöter kan verifiera för alla som undrar.

Påståendet om att folkvalda politiker enligt Axebro skulle sättas i någon slags kylskåp och stängas ute från den politiska gemenskapen för att de tillhör ”fel” parti eller tycker annorlunda stämmer inte.

Så vitt jag vet får alla ledamöter i alla nämnder ta del av samma underlag i god tid innan beslut ska fattas så att de får en rimlig chans att läsa in sig i frågan.

Att den styrande majoriteten i kommunen har egna förmöten i sina partigrupper för att diskutera hur man ska besluta i en fråga är en helt annan sak och tillhör gängse ordning inom politiken och den chansen är lika för alla partigrupper så vitt jag vet.

Även det faktum att kommunen har en ordning där visst ”arbetsmaterial” inte blir allmän handling före det att beslut i frågan är fattat är en ordning som gäller i de flesta kommuner runt om i vårt land – S-ledda likväl som i sådana som leds av t.ex. Centerpartiet.

Låt mig därför ställa några frågor till Robert Axebro:

  • Om du är kritisk till att handlingar inte görs offentliga i god tid blir min fråga hur du vill att detta ska göras och för vem?
  • Ditt påstående om gymnasiepraktikanten ser för mig ut att vara taget rakt ut ur luften Robert – Finns denne praktikant i verkligheten? Och i sådana fall är denne praktikant beredd att öppet verifiera det du påstår?
  • På vilket sätt vill du mena att Andreas Lundgren påstås se vissa förtroendevalda som ”låtsasförtroendevalda”?
  • Du påstår att S-ledningen i Umeå har som agenda att gömma undan fakta och förringa medborgare och förtroendevalda från andra partier – Vart är bevisen för att så sker?
  • Vilket problem anser du vara grundproblemet Robert Axebro?

Att få svar på dessa frågor tycker jag skulle hjälpa debatten storligen då min uppfattning är att vi ska debattera utifrån fakta och inte utifrån rykten, halvsanningar, lögner och hörsägen.

Politik och politiska frågor berör i egentlig mening alla i samhället och därför är det viktigt att vi ägnar oss åt att debattera politik snarare än personfrågor när vi för politisk debatt.

Vilka personer väljarna röstar fram som företrädare för det parti man stödjer är en fråga för väljarna och inte för oss som utövar eller debatterar politiska spörsmål – Sådana är demokratins regler och de reglerna tycker jag vi ska följa utan att gå till personangrepp.

Vad säger du Robert Axebro – Kan vi enas om en debattordning där vi lägger fakta på bordet och debatterar sedan eller vill du fortsatt ha en faktalös debatt som bara bygger på det jag anfört ovan?

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

34 kommentarer

  1. Urban Bengtson

    Var finns de fakta som säger att barngrupperna på dagis i Umeå ökat pga lokalfrågan och personaltillgång? Hos kommunen i utredningar och visat i protokoll?

    Förskolans större grupper beror snarare på att planeringen siktat i underkant och därmed begärt/eller fått mindre pengar i budgeten, det syns genom att gå tillbaka i planering och budget.

    Därför har personalens måst acceptera fler barn och således svårt med personal. Jag har genom åren hela tiden, som fackligt aktiv och som barnomsorgsföretagare, pekat på än mer växande behov, men där har Umeå kommun inte hängt med.

    Problemen är således politiskt självförvållade.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Dagens problem beror säkert på många faktorer Urban – Bland dem de du lyfter upp men i en växande stad med växande barnkullar så tar det tid att jobba ikapp vilket jag vet att man satsar allt på att göra. Det jag vänt mig emot är att man ensidigt beskyller de som idag sitter som ansvariga politiker för detta.

      Senast för ett par veckor sedan var både Moa och Elmer Eriksson från Moderaterna på vårt politiska café och de var oerhört samstämmiga i uppfattningen om att största delen av problemen finns i lokalbehov och i för lite personal. Ett sätt som lyftes var hur många kvadratmeter yta som behövs för varje individ då förändringar av detta mått skulle frigöra ytor som kan användas till att minska barngrupperna.

      • Urban Bengtson

        Se min blogg idag https://blogg.stage.vk.se/umeas-basta/ om stort dagisreportage med mig för 30 år sedan. Där finns många uppslag som kommunen kunde ha följt och sluppit dagens problem i barnomsorgen i Umeå. Se också tidigare blogg om lokalmiljöer där det nu byggs nya som i praktiken ger mindre hemvistytor och med gemensamma kapprum större smittorisker.

        Och se också hur ytorna minskats per barn genom åren. Tänk ida 145 kvm ”lägenhetsyta” med 17-18 barn + 3-4 vuxna och kanske någon elevpraktikant som en stor femrummare för dessa 22-23 människor från 2-3 år gamla till 60-åringar under 6-8 timmar tillsammans (en del tid ute, beror på väder också), då börjar man inte laborera med kvm-ytor för att frigöra ytor, utan då bygger man nytt!

        Det politiska ansvaret för utbyggnads- och personalmissar ligger 20-30 år tillbaka. Hade det inte funnits ett flertal fristående hade problemen varit än värre. Och hade kommunen varit välvilligare till fristående att etablera sig, hade problemen varit mindre. Så den politik som är emot här har då ännu större ansvar.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag ska läsa artikeln så fort tillfälle ges Urban det lovar jag. Visst behöver vi bygga fler förskolor och att det är på gång vet jag med bestämdhet även om det som vanligt tar sin gilla tid när vi ska bygga saker i Umeå på grund av alla överklaganden mm.

          Att problemen ligger långt tillbaka i tiden och att fler politiska partier än vi Socialdemokrater bär ansvar för det har jag aldrig motsatt mig då det vore att ljuga eller förtiga sanningen – Däremot tycker jag att det är ett lågvattenmärke att ge hela skulden till det inträffade på de politiker som sitter idag vilket var varför jag hoppade på Axebro.

          Sedan är min bestämda uppfattning att vi inte ska ha privata aktörer inom den offentliga sektorns område men den diskussionen är en helt annan.

  2. G-A Karlsson

    Jag har läst Axebros debattartikel och hittar inte ett enda ”personangrepp”.
    Hade debattartikeln innehållit genuina personangrepp så hade VK aldrig publicerat den.

    Det ser mer ut som att Axebro ställer helt legitima frågor men (S) klarar inte av att bemöta honom.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Då rekommenderar jag att du läser hans debattartikel en gång till G-A. Inga fakta men väl en massa personangrepp mot ledande politiker från S.

  3. Anna Edvall

    Med en kommun som har för avsikt att växa, bör en ansvarsfull politik se till att vara förutseende i hur denna befolkning ändras. Vill vi ha barnfamiljer? Se då till att det finns förskola, grundskola etc. Vill vi ha personal på dessa, se då till illa kvickt att inte köra slut på den personal som gör ett fantastiskt jobb idag, men som får gå på knäna och riskerar utbrändhet.

    Sen bör ni kanske förklara för oss ”folket” hur ni tänker med all asfaltering och ombyggnationer som ”vi” anser vara onödiga går före barnen. Där saknas logiken. Ni får kanske folk att komma till fina ombyggda Umeå, men ni får dem inte att stanna.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag tror att de som flyttar till Umeå trivs mycket bra och finner staden inbjudande – Sedan jobbar vi för högtryck med att skapa fler förskoleplatser och fler platser i skolan även om resultaten inte alltid märks då barngrupperna ökar i storlek mycket snabbt för närvarande samtidigt som vi brottas med lokalbehoven och personalgruppernas storlek.

      • Petter

        Jag tror också att de som flyttar hit finner staden inbjudande, men de som flyttar hit luras också av den kuliss som skapats . När de flyttat hit och inser att mycket av det fina som speglats inte är riktigt sant.
        Våra nya grannar är inte positiva till skolorna och förskolorna ,de åker runt på flera förskolor med sina små .Och de anser att det är katastrof hur de blir behandlade, mer om detta i deras insändare om hur de hade det i Sundsvall och hur det blev i Umeå. Sen håller jag fullständigt med Elin i hennes inlägg
        ” hur ni i S inte accepterar något annat än er S politik. Förnekelse in i de sista med en rejäl skopa arrogans!”

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Socialdemokraterna accepterar alltid åsiktsfrihet och att människor tycker olika och att man tycker olika i politiska frågor är rätt naturligt då man har olika ideologi och därmed olika idéer om hur samhällsbygget ska se ut bland partierna. I en demokrati blir det majoriteten som bestämmer och den ordningen tillämpar vi i Umeå på samma sätt som i andra valda politiska församlingar runt om i vårt land.

          Umeå klarar sig mycket bra i en jämförelse med andra kommuner och det är på inget sätt så att det är katastrof i Umeå och att Umeå sticker ut på något sätt vad gäller barngruppernas storlek – Det sagt så ska vi givetvis jobba på för att nå målen vilket jag vet att vi gör varje dag året runt.

  4. Elin

    Har herr Forss läst Hans Lindbergs blogg ikväll? Undra vem som kommer med falska anklagelser om att över 2000 föräldrar/pedagoger i kommunen är ”gaphalsar” och att ” den som gapar mest har det inte alltid värst” eller varför inte ”Förskoleinitiativets vältaliga människor med goda kontakter till media”. Det är detta beteende/bemötande jag har velat få fram så många gånger medans du håller dina kamrater om ryggen. Nä du Anders, jag tycker att det speglar det Robert skriver i sin debattartikel, hur ni i S inte accepterar något annat än er S politik. Förnekelse in i de sista med en rejäl skopa arrogans!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Så vitt jag vet har Moa mött förskoleinitiativets representanter i dag på Väven för att lyssna, tala och förklara hur vi Socialdemokrater ser på frågan och varför läget ser ut som det gör.

      Jag kan inte annat än tillstå at Urban Bengtson har vissa poänger när han anför att detta pågått i mer än 30 år och att orsakerna byggts på under den tiden. Lägg därtill stora lokalbehov och personalbrist i kombination med stora barnkullar och en ökad befolkning så blir ekvationen tydlig och klar.

      Gör vi det så skapar vi en nyanserad debatt och en sådan tycker jag att vi ska ha. Den uppfattning som finns både hos Moa och hos den socialdemokratiska kommunledningen är ingen annan än att vi helst av allt skulle vilja bygga bort hela bristen och helst igår – Att detta inte går att genomföra för stunden när samma företrädare som skriker om mer resurser till skolan och förskolan samtidigt skriker om att vi måste ha en budget i balans blir det svårt för att inte säga omöjligt att uppnå bägge sakerna – Alldeles speciellt så när det finns fler verksamheter än skolan och förskolan som äskar om utökade investeringar och utökade resurser.

      • Fredrik

        Elins kritik riktade sig mot Hans Lindberg, och du försvarar honom Anders. Du gör det genom din härskarteknik genom att inte beslysa kritiken och istället påstå att Moa Brydsten talat med denna grupp, men det var kritik mot Hans Lindberg så var aktuellt. Om det är Moas ansvar, varför uttalar sig Lindberg? Och detta håller du med om, du försvarar alltså att S får göra vad som helst utan kritik från andra.

        Varför vågar du inte kritisera Lindberg? Speciellt när han tydligt gjort fel, han har klampat in på Moas område och det är direkt fel. Så varför vågar inte S ge sig in i den debatten, om det är debatt man vill ha? Debatt betyder att man faktiskt ger och tar, men S ger inget. Bara tar.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag har läst hans blogginlägg och jag tycker att han varit mycket klar och tydlig med hur kommunen arbetar med olika frågor – Däribland skolfrågan där han med all rätta berättar att det är Moa och För & grundskolenämnden som äger frågan. Det jag hänvisade till är att Moa träffade representanter från föräldragruppen igår vilket visar att vi som socialdemokrater tar oss tid att lyssna på de som vill prata med oss.

          Det Hans beskrev i sitt blogginlägg är kort och gott hur kommunledningen arbetar och vem som bär ansvaret för vad vilket jag tycker framgick mycket väl i hans blogginlägg.

          Sedan sa Hans att han ska träffa människor ur gruppen längre fram (läs i maj) när budgetprocessen hunnit längre.

          Om du följer min blogg och har gjort så historiskt så kan du finna att jag öppet kritiserat Hans ett antal gånger när jag tycker att något är fel och det kommer jag att fortsätta att göra när så är nödvändigt. I just detta fall har jag ingen anledning att kritisera då jag tycker att han handlat helt rätt.

          Det är dessutom viktigt att poängtera att Umeå klarar sig oerhört bra i en jämförelse med andra kommuner både de av samma storlek likväl som de som är större respektive mindre så Umeå sticker inte ut på något sätt vad gäller barngruppernas storlek.

          Debatt betyder att man pratar om frågan och lyssnar och argumenterar för sin sak – Ska man ge och ta är man i ett förhandlingsläge och där är vi inte ännu och kan så inte heller vara innan förslaget till kommunalbudget är klart och presenterat.

          Jag tycker att Hans avslutning var rätt bra – Det är inte nödvändigtvis så att den som skriker högst som har rätt så låt oss avvakta budgetförslaget och ta debatten om det när det är presenterat.

          • Fredrik

            1. Antal gånger du kritiserat S-ledningen i Umeå är inte ens i närheten av de antal gånger du rosat densamma. Så, du är inte alls objektiv att bedöma huruvida kritik gentemot ditt parti är befogat.
            2. Du, och Hans, påstår att området som föräldragruppen representerar är Moa Brydstens område. Hennes ansvar, så varför uttalar sig Hans kring detta överhuvudtaget? Varför hänvisar han inte utan uttalande till Moa Brydsten? Varför tar han till orda i sin blogg kring detta? Räknar han med att dem på andra sidan ska vara tyst när han talar för att han är kommunalråd?
            3. Vilka kommunen refererar du till? I din jämförelse med Umeå kommun? Vilka kommuner refererar Hans Lindberg till? Utan att berätta detta blir det omöjligt att kritisera, något som Lindberg vet och något som du vet vilket är en del i den härskarteknik du använder dig av för att du inte klarar av att finna argument annars som ger din sak tyngd.
            4. Debatt kommer ifrån franskan och betyder lite lätt översatt ”att kämpa över”. För att lyckas med detta behövs två parter, inte en. Du kan alltså inte debattera ensam. Att kommentera och bemöta kritik med avvisande ord är inte debatt, åtminstone inte att höja tonen i debatten. Detta påstår du vilja stå för, men du gör misstaget att använda ordet debatt när du i själva verket propagerar. För detta behöver du ingen annan, ingen motståndare utan helst ska du inte ha någon för om du har en motståndare och vill propagera så måste få denne att försvinna, såsom du gör med dem som kommer med kritik mot dig och S. Du bemöter den inte, svarar inte på frågor utan går på ytterligare med ett mantra som upphöjer dig, din tanke och din övertygelse till skyarna. Finns mängder av exempel på detta genom historien.
            5. Till sist, en religiös förening tvingas lägga ner sin verksamhet i Umeå, snacka om monumentalt misslyckande för Umeå, och så klart S-ledningen i Umeå. Var är din kritik till detta? Du är i det ledande partiet vars politik har genomsyrat Umeå kommun i över 20 år. I över 20 år har ni i S misslyckats att ge judiska föreningen den hjälp de förtjänar. Var är din kritik till detta?

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Det är nog helt korrekt att jag rosat mer än jag risat och det vore underligt annars då vi i grunden delar ideologisk övertygelse.

            Det Hans beskrivit på sin blogg är kommunens arbetssätt och vem som ”äger” en viss fråga – Att göra det tycker jag inte handlar om att lägga sig i enskilda frågor utan om att prata om kommunen i gemen.

            Hur läget ser ut i kommunerna finns i officiell statistik hos både SKL och efter vad jag förstått till viss del hos SCB.

            Huruvida det pågår debatt på min blogg låter jag läsarna avgöra men så vitt jag ser saken är både inläggen och efterföljande kommentarer med tillhörande bemötande för mig – Ibland i flera omgångar ett vedertaget debattformat. När jag debatterar är jag noga med att återkoppla det jag säger till den ideologi jag står upp för och det samhällsbygge den förespråkar – Att göra så och påvisa hur det ena eller andra ställningstagandet påverkar hela samhällsbygget tycker jag är viktigt då det är just samhällsbygget och ven samhällsbygget är till för som är politikens huvudsakliga uppgift.

            När det gäller judiska föreningen så har andra partivänner varit inne i det ämnet och jag instämmer med dem i att det inträffade är hemskt och att det inte borde förekomma. Så vitt jag vet har de fått den hjälp vi kan ge som kommun och själva skyddet och bevakning och infångande av de som attackerar dem är inte en kommunal uppgift utan en uppgift för polisen och rättsväsendet.

      • elin

        Som en sann socialdemokrat så skriver du en hel massa fast ingen svar! Som fler skrev så handlar kritiken mot Hans. Att han i sin underton förlöjligar förskoleinitiativet som ett grupp som bara sitter och fantiserar och hittar på precis som hans gjorde med folinitiativet.. ingen rök utan eld!

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag upplever inte saken på det sätt som du beskriver Elin – Snarare tycker jag att det är så att Hans beskriver saken rätt objektivt när det gäller hur kommunen arbetar med budgetprocesser och annat och framför allt hur strukturen är uppbyggd och vem som ansvarar för vad i den politiska organisationen.

          • Elin

            Vart anders är det objektivt att kalla förskoleinitiativet för en lobbygrupp med god kontakt med media eller att skriva enligt mig oförskämd komentar som det är inte alltid den som gapa mest som har de värst. Det har ingenting med att förklara objektivt att det finns saker att jobba med..

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag märker inte ord eller meningar Elin – Alldeles speciellt så när de är ryckta ur sin kontext. Ska vi titta på förskoleinitiativet så är väl det en lobbygrupp som försöker skapa förändring eller hur?

            Låt oss föra en saklig debatt byggd på fakta och då utan att hänge oss åt personangrepp – Gör vi på det sättet är jag rätt övertygad om att vi kan lösa problemen och utmaningarna över tid.

          • Fredrik

            Umeå kommun klarar sig bra jämfört med andra kommuner i liknande storlek och även större kommuner, påstår du i ett inlägg ovan. Och inte förrän du blir tvingad att bevisa detta framför du att hos SKL finns denne statistik och dessutom, troligen också hos SCB. När det gäller SCB verkar du inte säker, vilket ger mig intrycket att du inte alla läst dig till att Umeå kommun klarar sig bra jämfört med andra kommuner någon annanstans än hos Hans Lindbergs blogg. Alltså, när Hans talar – så talar han sanning.

            Vi andra, som lever i den verkliga världen, vet att så är inte fallet. Vi vet också, du med, att Hans påstått att denna föräldragrupp har väldigt goda kontakter med media (icke bevisat) och att det är en handfull, vältaliga personer som ”för gruppens talan” (inte heller detta bevisat). Det första som kommer i min tanke är: Tror du att Hans Lindberg har sämre möjligheter till media än denna grupp? Om du tror det, ja då är det ett bevis på att du inte förstår hur kopplingen mellan S och t ex Folkbladet fungerar.

            Men mer viktigt, varför skyddar du Hans? Några av dina potentiella väljare känner sig osedda, otrygga och dessutom nedlåtande ignorerade av kommunens politiker, i detta fall Hans Lindberg – kommunalråd. Då skyndar du till hans räddning och säger att du håller med, alltså att den känsla som denna föräldragrupp har är alltså rätt. Dom ska känna sig osedda, otrygga och bli nedlåtande kommenterad. Du hade chansen Anders att stå upp för den vanliga människan, den lilla människan om du t ex hade sagt:

            ”Jag tycker det är olyckligt att dessa föräldrar känner så här. Att de känner sig osedda och därmed otrygga. Vi, alla, ska så klart inte se ner på dessa föräldrar utan tvärtom se upp till dem. Se på dem som en tillgång, något att bevara och lära ifrån. Lyssna och samtala. Vi ska INTE nedvärdera, även om vi blir kritiserade utan då än en gång möta dem på neutral plats för att lyssna.”

            Du hade kunnat skriva detta till Elin, men du väljer att tro på din S-vän. Vad säger det om dig? Vad ska väljarna tro om dig Anders? När du hellre försvarar dem i ditt parti, som bevisningen ser ner på andra, än att lyssna på dem som kommer med kritik?

            Ovan citat är mitt, jag använde citattecken för att visa på mina ord. Hur jag skulle ha mött föräldragruppen. Din chans är förbi Anders, kanske får du aldrig den igen.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag har inte läst mig till något alls från Hans blogg i det avseendet Fredrik – Sedan skulle jag givetvis ha kommit ihåg att det är hos skolverket jag läst statistiken så kolla där så hittar du den.

            jag har aldrig lagt några värderingar i det Hans skriver om kontakterna med media utan bara konstaterat att det skrivs mycket om det och att frågan i sak fått oproportionerligt mycket mediautrymme då Umeå på inget sätt sticker ut i en nationell jämförelse i statistiken. Tittar man på riksgenomsnittet för 2015 så är den officiella siffran 16,7 barn/barngrupp och 5,2 barn/årsarbetare enligt skolverket.

            Jag skyddar inte Hans på något sätt utan agerar för att få en debatt som förs på saklig grund snarare än genom att använda sig av personangrepp och alternativa fakta.

            Ingen ska känna sig otrygg i Umeå – I vart fall inte om jag får vara med och påverka och bestämma. Men för att återgå till ämnet så tycker jag att vi ska föra en sansad debatt baserad på fakta och korrekta faktaunderlag och det vet jag att Moa försöker göra då det finns statistik för hur Umeå klarar av barngruppernas storlek jämfört med andra kommuner.

            Huruvida Umeå ska gå före och satsa allt på bli bäst på detta område och vad det i sådana fall innebär i form av att andra kommunala verksamhetsområden får stå tillbaka är en helt annan debatt än den som nu förs och det är detta jag försöker påpeka i mina inlägg.

            Låt oss först se hur resultatet av de olika nämndernas äskanden kommer att se ut och hur den kommunala budgeten föreslås bli – När detta är framlagt kan vi ha en fruktbar debatt där vi kan titta på hur en satsning på ett område påverkar andra verksamhetsområden vilket jag tycker är en mycket bra modell.

            Jag lyssnar på alla i debatten Fredrik men en sak är helt klar och det är att jag precis som socialdemokratin i övrigt aldrig kommer att hemfalla åt påtryckningar som innebär att vi måste åsidosätta verksamheten inom ett område för att satsa på ett annat bara därför att det debatteras flitigt om just det området. Kommunal verksamhet och kommunal politik handlar om att se till att alla verksamheter klarar av att sköra sitt verksamhetsområde och fram tills dess vi har budgetförslaget på bordet får vi avvakta med att göra den slutliga bedömningen för hur pengarna ska användas och vad de räcker till.

            Så här långt har jag inte sett några bevis för att Umeå skulle sticka ut i statistiken och vara sämre än andra jämförbara kommuner och fram tills dess sådana bevis finns är min inställning i frågan oförändrad. Självklart skulle jag vilja bygga obegränsat bort bristerna både i förskolan och i skolan men den krassa verkligheten är att pengapåsen har en viss storlek och att den pengapåsen ska räcka till all kommunal verksamhet.

  5. Nils Lindholm

    ’Klanledaren Enar’ verkar ha ringt runt flitigt .
    Att hålla på eller fördröja i 20-30 år ???
    Det finns statistik där man kan framskriva hur många som kommer att vara 7, 8 ,10, 15-år ett visst år
    för den som är intresserad alltså.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Huruvida någon ringt runt eller inte ska jag låta vara osagt då jag inte vet något om den saken.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är massor av unga människor äve par som flyttar till Umeå och då därför att Umeå är en mycket bra och attraktiv stad att bo i,

  6. Johan

    Att saken i fråga fått oproportionerligt mycket media utrymme. Vad är felet i det Anders?
    Sedan att jämföra kommunen mot andra är inte relevant då samma sak kanske inte fått just det stora media utrymme du pratar om där. Detta är bara ett tecken på att vi har drivna människor här som tar sin demokratiska rätt och klagar när de inte tycker att saker står rätt till.
    Eller är det fel i dina/ era ögon Anders?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att jämföra hur Umeå klarar sig och hur stora barngrupper vi har med andra jämförbara kommuner är oerhört relevant då detta påvisar huruvida Umeå är dåligt eller inte på att bejaka barnen och deras behov sett i ett nationellt perspektiv.

      Sedan är det helt rätt att man måste få klaga och jag har inget problem med att man är driven som människa. Det jag däremot har problem med är alternativa fakta, ord och meningar tagna ur sitt sammanhang och personangrepp utan reella faktaunderlag.

      • Johan

        På samma sätt som du borde ha problem med dig själv då du bevisligen tar ord och text själv hur sitt sammanhang!
        Fast så fort du gör något som gagnar dig så är det tillåtet att släppa sina krav.
        Anders vi är många som nu genomskådat hur solidarisk och demokratisk du verkligen är! Och nej, vi ska inte jämföra oss med andra kommuner för att se hur bra/ dålig vi är och tro på sådant.
        Bättre att ta till sig av de som framför sina klagomål det är demokrati Anders!

        • andersforss (inläggsförfattare)

          I Just detta inlägg så har jag ur ett stycke gjort så för att visa hur Axebro jobbar – Därutöver exemplifierat hans ordval och språkbruk vilket jag klart och tydligt angett att inlägget handlar om.

          Att sedan komma och påstå att en jämförelse med jämförbara kommuner saknar betydelse påvisar att det inte är frågan i sig som är viktig utan bara försöket att skjuta på en Socialdemokratisk kommunledning som hittills gjort ett rätt bra jobb.

          • Johan

            Då tar jag förgivet att du har fakta då i dessa jämförbara kommuner hur föräldrar tycker om situationen med deras barn! Tyvärr är det kanske inte alla som har fått nog än därför tycker jag din jämnförelse faller.

            Varför nöja sig med att vara som alla andra när man hellre kan lyssna på problemet erkänna felplacerade skattepengar och tillsammans skapa Umeå kommun ett namn med ”Den bästa barnomsorgen i Sverige.
            Men du nöjer dig med en jämnförels och ser inte att väljarna nu börjar ställa krav på de som är fokl valda.

            Börja acceptera att vissa av era väljare ställer krav och möt de med respekt för deras klagan.

            Jasså du räddar dig från kritiken mot dig med att påstå att du visar hur andra gör! Den var ny!

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Vi måste alltid jämföra oss med andra och jag är rätt säker på att alla föräldrar tycker att det är viktigt med mindre barngrupper oavsett vart man bor – Målet är 15 barn /barngrupp och det är mot det målet vi jobbar – Dock är en jämförelse mycket relevant då mycket av den kritik som framförs handlar om att Umeå kommun skulle vara mycket dåliga i detta avseende vilket vi inte är när du jämför.

            Titta på skolverkets statistik så ser du hur det ser ut.

            Vi lyssnar alltid på väljarna och deras argument men att lyssna betyder inte per automatik att det som förs fram måste genomföras omedelbart. Vi driver en hel kommun och krav på utökade budgetramar finns inom alla förvaltningar så för en klok kommunledning handlar det om att fördela någorlunda rättvist så att alla kan klara av sin verksamhet utan större neddragningar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.