Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Egentligen borde alla dagar vara kvinnodagar.

Idag skriver vi 2017 och att vi fortfarande har en situation där män och kvinnor som utför samma arbetsuppgifter har olika lön är skandal. Lika allvarligt tycker jag att det är att kvinnor ofta har mer stress på sina arbeten och att deras arbetsmiljö många gånger är sämre än den arbetsmiljö där främst män arbetar.

Idag på kvinnodagen vill jag slå ett slag för att vi nu måste ta i med kraft och lösa de olikheter som fortsatt föreligger så att vi med fog kan påstå att Sverige är jämställt – Att vi är världens mest jämställda land i många avseenden räcker inte för att jag ska vara nöjd – Helt nöjd blir jag först när allt är helt jämställt.

Kampen för kvinnorna och uppmärksammande av kvinnofrågor bör inte isoleras till en enskild dag – Den kampen måste pågå varje dag året runt och fram tills dess målet om jämställdhet är fullt uppnått.

Därför vill jag här och nu slå ett slag för att vi ska koncentrera oss på att förbättra arbetsmiljön där kvinnor arbetar och på att se till att stressen för vår kvinnor försvinner. För att lösa det sistnämnda vill jag se en massiv satsning på offentlig sektor och en rejäl personalförtätning så att arbetstagarna slipper stressa.

Sedan delar jag inte åsikten om att vi ska tvinga landets familjer att rakt av dela på föräldraledigheten och då av den anledningen att jag tycker att detta beslut ska åvila familjen i och med att det är den som bäst kan avgöra vad som passar bäst för just dem.

Samma sak anser jag runt kvoteringar in i styrelser, utbildningar, politik och en massa andra områden. I dag har vi en situation i Sverige där pojkar och flickor har precis samma möjligheter till utbildning och karriär och i en sådan verklighet är det helt fel att kvotera.

Min syn är att vi aldrig ska kvotera i något sammanhang – Enligt mitt sätt att se på sakernas ordning så ska den som visar engagemang och den som har bäst kvalifikationer vara den som erhåller ett jobb eller en position. Kvoterar vi så rubbar vi den ordningen vilket jag ser som olyckligt.

Ha en skön kvinnodag alla kvinnor och var säkra på att åtminstone jag står på er sida vad gäller att skapa det fullt ut jämställda samhället.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

22 kommentarer

  1. Jonny Disenfeldt


    Håller med för Anders ovanlighetens skull.

    Kvinnor har kommit mycket långt i vårt land men det finns en hel del kvar att förbättra, tyvärr ser vi nu att det finns starka krafter i samhället som vill tvinga tillbaka kvinnan till den position hon hade för länge sedan, detta medltida tänkande måste bekämpas, vi ska värna om det samhälle vi byggt upp och bygger vidare på. Samma sak med abortmotståndet som också måste bekämpas, kyrkan ska kopplas loss helt från samhällslivet, den ska jämställas med Barbieklubben.

    Familjen ska bestämma över sin föräldraledighet, absolut ja ..

    Kvoteringar är galet tänkande så även där håller jag med Anders, bäst kvalifikationer ska alltid gälla.

  2. Petter

    Hemma hos oss är det då kvinnodagar 7 dagar i veckan känns det som ,hehe
    Bara att ta på sig tofflorna när man kommer hem 🙂

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Så är det nog i de flesta hushåll där en man och en kvinna är gifta eller sammanbor.

  3. Ville-Valle

    …en liten reflektion: jag hittar inte en enda rad om VK:s duktiga grävargrupp som återigen nominerats till Guldspaden i dina ofta mycket välformulerade och aktuella blogginlägg. Innebär det att du håller med både Lennart Holmlund och stadsdirektören om att VK:s grävargrupp håller på med dålig journalistik då dessa reportrar vägrar klia ”maktduon på ryggen”. (Det är dessutom en kvinnlig reporter som står högst på agendan) Eller är det för känsligt för dig att ta upp deras välförtjänta nominering efter skandalerna med kommunens skattepengar…?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har i ett antal inlägg berömt VK och dess journalister och även kritiserat dem om jag tyckt att de inte gjort sitt jobb grundligt nog.

      Så letar du i inläggen ser du berömmet – Speciellt i de inlägg som berör det VK skrivit om vad gäller Umeå kommun.

      Låt mig dessutom säga att jag inte delar Lennarts uppfattning om VK och dess journalister.

  4. Fredrik

    Massiva satsningar och rejäl personaltäthet. Politiska floskler när du inte berättar om HUR du ska bekosta detta. För, när man läser det du skriver så berättar du aldrig hur mycket allt det du vill genomföra kostar för oss skattebetalare utan du intar en position som säger att ”alla ska bidra och tycka om det”. Och den typen av retorik kan alla använda sig av, speciellt den som vill låta som att den lyssnar på andra men som i själva verket inte har någon tanke på att göra det.

    För, hur ska du lyckas med bedriften att genomföra allt det du vill när inte ens ditt eget parti vill det? Hur ska S våga höja skatten för dem som vi kallar för högersosse i exempelvis Stockholm? Det finns en anledning till varför Löfvén är vag i sina uttalanden, han kan/vågar inte stöta sig med alla de rika sossarna i storstäderna och där dog din ideologi Anders.

    Sen, Sverige är inte på många plan världens mest jämställda land. Island är det. Vi är fyra. Norge är också före oss. I den ranking som alla refererar till är områden där Sverige anses etta få, extremt få. Island, Norge och Finland är länder som är minst lika bra eller bättre på alla områden.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Hur dessa personalförtätningar ska genomföras har jag berättat om många gånger så även hur de ska finansieras. De ska finansieras via statsbudgeten Fredrik.

      Självklart ska vi både våga höja skatten och införa nya skatter om det behövs för att klara vår gemensamma välfärd och jag är övertygad om att vi kommer att våga och dessutom på ett bra sätt berätta varför.

      Skatt är inget skällsord och beskattning är ett verktyg för att bedriva effektiv fördelningspolitik och det verktyget ska vi aldrig tveka att använda.

      • Fredrik

        Att säga att det ska finansieras genom statsbudget räcker inte. Umeå kommun har 33kr per hundring i skatt. Hur mycket mer ska vi i Umeå betala? I kronor och ören. Det är det som jag efterfrågar, våga svara på det.

        Har du frågat människor i olika yrken, bostadsort, ålder, kön mm om de vill betala mer i skatt? Du verkar anta att dom vill det, och då undrar jag var har du sett detta? Jag upplever när jag möter människor runt om i landet att dom vill betala mindre. Dina partivänner alltså. Många av dem är sossar, men dom känner en smärtgräns. Du verkar vilja skatta svensken till underkastelse.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Vi ska höja skatten för de med de högsta inkomsterna och därtill se till att stoppa skatteplaneringen på det sätt jag beskrivit många gånger.

          Kan vi stoppa skatteplanerandet kan vi både bygga ut välfärden och offentlig sektor massivt och samtidigt sänka skatterna för de med de lägsta lönerna.

  5. Erik White

    För egen del tycker jag mig uppleva att kvinnorna idag har mycket större möjligheter än män på de allra flesta områden. Kort sagt kan man säga att kvinnor dominerar näst intill allt i vårt samhälle – Och ve den man som vågar stå upp och hävda motsatsen – Gör man så får man höra både det ena och det andra.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Så kan man säkert se på saken men det finns 364 andra dagar att välja på så vi kan ta en av dem snarare än den dag som sedan länge internationellt varit tillägnad kvinnorna runt om på vår jord.

  6. Mr Sound

    Även om jag håller med så tycker jag debatten ibland blir väldigt sned. Många kvinnor jobbar deltid med sämre lön (ofta inom offentlig sektor) så var finns kritiken mot facken som faktiskt är ytterst delaktigt i detta?

    Man kan alltid kräva viss ingångslön för viss utbildning men var pengarna ska tas ifrån verkar inte alls bekymra någon. Hela systemet är i obalans, man har byggt upp vården runt människor som arbetar deltid. Skulle alla få heltid och ”rätt” ingångslön skulle nedskärningar/skattehöjningar behövas. I detta fallet tycker jag en skattehöjning är på sin plats för schysta arbetsvillkor men vill ändå slå ett slag för fackets skyldighet i hur det ser ut.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Skulle vi göra riktigt rätt så skulle det vara 6 timmars arbetsdag med full lön inom vården och för mig är det självklart att alla utom de sämst avlönade ska vara med och finansiera detta via skattsedeln.

      • Mr Sound

        Ja, det kan ju vara lätt att tycka men vi andra som faktiskt kan ekonomi kan se hur förfallet går allt fortare. Vi saknar idag resurser till en polis, lägg där till försvaret och att alla andra sektorer kräver mer resurser så är det orimligt, om inte helt hjärndött, att förespråka 6-timmarsdag.

        Saknar ni låtsaspolitiker helt basala kunskaper i matematik eller är det släntrianmässiga populistiska åsikter som ni framför? Det har ju redan prövats i Umeå, tyckte du prislappen övervägde sjuktalen som inte minskade? Och visst är det lätt att leka rik med andras pengar?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det är varken orimligt eller hjärndött att förespråka 6 timmars arbetsdag.

          & timmars arbetsdag är något vi ska prova och då under längre tid än de försök som nu gjorts då det tar åtminstone 3 år innan vi ser de fulla effekterna av en sådan reform.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.