Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

SD måste sluta peka finger åt gruppen invandrare.

Gårdagens inlägg där jag refererade jan Guillou och hans inlägg om att SD:s riksdagsgrupp sticker ut i brottsstatistiken ordentligt har blivit fullkomligt överöst av kommentarer som påpekar att inlägget är löjligt och inte relevant – För mig är inlägget mycket relevant då det sätter fingret på SD:s Modus operandi vad gäller brottsstatistik.

I kommentarerna till detta inlägg påpekar SD:s anhängare att det är löjligt att jämföra en liten grupp på runt 50 personer med en stor grupp bestående av hundratusentals individer och dra slutsatser av det.

Detta säger dessa SD-anhängare samtidigt som det är just det de ägnar sig åt själva när de jämför en grupp med hundratusentals mot en grupp med miljontals och påstår att gruppen med hundratusentals sticker ut i brottsstatistiken och att en ökning av antalet människor den gruppen skulle vara katastrofal för Sverige därför att antalet brottslingar skulle öka med lika många procent som gruppen står för av det totala antalet brott.

Det SD måste lära sig är att se till att sopa rent framför egen dörr innan man pekar finger mot andra grupper!

SD måste lära sig att vi använder samma räknesätt för alla grupper vi ska jämföra om vi överhuvudtaget ska ägna oss åt jämförelser.

Ägnar vi oss åt procenträkning när det gäller vilka som är gärningsmän så är det säkert så att gruppen invandrare sticker ut och har en högre procentuell andel brottsdömda än den stora grupp som består av vita svenskfödda individer. Att det är så förändrar dock inte det faktum att merparten av antalet brottsdömda utgörs av vita svenskfödda om vi räknar antalet brottsdömda individer och gör beräkningen på individnivå.

Läxan vi kan lära utifrån Guillous inspel är således att man inte kan ägna sig åt procenträkning i det ena fallet och åt att räkna antalet individer i det andra fallet och sedan använda detta för att peka finger.

Vill man använda det sättet att operera på så är det klara och tydliga att den största procentuella ökningen av brottsdömda kommer att komma i samma takt som SD:s riksdagsgrupp ökar i antal individer i och med att gruppen riksdagsgruppen hos SD är den grupp som sticker ut mest i brottsstatistiken.

Det jag hoppas på är därför att Guillous inlägg får SD:s svans att hejda sig och tänka efter så att vi kan föra en saklig debatt om hur vi ska bekämpa brottsligheten i Sverige.

I stället för att peka finger mot vissa grupper så tycker jag att vi ska debattera hur vi löser de orsaker och levnadsbetingelser som skapar brottslighet – Kan vi debattera detta istället för att peka finger så kanske vi kan bekämpa brottsligheten och sänka den vilket vi inte kan om vi pekar finger.

Jag lovar dessutom att påminna alla från SD om det Guillou skrev om varje gång de ägnar sig åt att peka finger och smutskasta och vem vet över tid så kanske de besinnar sig och börjar ägna sig åt saklig debatt.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

40 kommentarer

  1. Jonny Disenfeldt


    Jag är ingen SD-anhängare som du påstår.

    Du Anders, förstår dig inte på statistik överhuvudtaget.

    Du jämför en grupp av 46 människor (SD) som troligen levt hela sin livstid i Sverige och tittar då på hur många som blivit dömda under sin livstid för någon form av brott.

    Detta går givetvis inte att jämföra med en annan valfri grupp av 46 andra människor som t.ex varit i Sverige under 1 år var, eller t.ex 5 år var.

    Detta förstår du inte Anders Forss och uppenbarligen inte heller Guillou.

    Vidare är den statistiska signifikansen när man tittar på 46 individer låg men om man tittar på hundratusentals individer hög. Inte heller detta förstår Anders Forss.

    Ni driver vidare vansinnigheten med att räkna våldtäkter i Sverige under ett år till 176 eftersom det är antalet dömda gärningsmän. Samtidigt finns det som vi vet t.ex under bara ett tidigare år 2014 mer än 6000 anmälda våldtäkter. Om vi antar att antalet är stabilt (vilket det ju inte är eftersom antalet anmälda brott dubblats mellan 2012 till 2015 och fortsätter öka) så innebär det att vi de senaste 10 åren har haft ca 60 000 våldtäkter varav ca 1800 lett till att gärningsman tagits och dömts…

    Ja, jag ser fram emot att du upprepar denna rent löjeväckande argumentation som visar hur lite du förstår Anders !

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag förstår mig på statistik Jonny det behöver du inte bekymra dig om – Däremot verkar du ha svårt att förstå då du konstant blandar ihop olika räknesätt för olika grupper och använder det ena som ett bevis mot förekomsten av något annat i den andra gruppen.

      Hur länge människorna varit i Sverige har ju ingen betydelse om man ska lyssna på det du sagt i tidigare kommentarer då det är just det faktum att de kommer som du tar som förevändning för att brottsligheten ska öka när det gäller invandrare.

      Det du försöker göra är att förvränga fakta Jonny men ska man göra det så bör man se till att ha rent framför egen dörr vilket SD uppenbarligen inte har.

      När det sedan hamnar om sexualbrott så ska vi titta på alla sexualbrott och inte isolerat på våldtäkter och se hur den brottsstatistiken ser ut – Gör vi det får vi en helt annan verklighetsbild än den du försöker torgföra och det är dit jag vill komma.

      Ska vi debattera sexualbrott ska debatten vara objektiv.

      • Jonny Disenfeldt

        Att jämställa alla sorters sexualbrott med våldtäkt som du vill göra är bara rent dumt. Ska vi då jämställa snatteri med bankrån … väldigt feltänkt där Anders, vad är det du vill gömma ?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Ett sexualbrott är ett sexualbrott och för mig är alla sexualbrott lika hemsak för brottsoffret vilket innebär att jag tycker att vi ska titta på alla.

          Vad gäller snatteri och ett bankrån som i regel är väpnat så är detta helt olika saker.

          • Jonny Disenfeldt


            Helt fel Anders, det finns många olika sorters sexualbrott, t.ex blottning och att DU menar att alla sexualbrott är lika hemska för offret som en våldtäkt är vittnar bara om hur lite du vet.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Från din horisont Krister – För brottsoffren är pedofili och sexuellt utnyttjande minst lika smärtsamt som våldtäkt.

  2. Lars Flemström

    Och hur många dömda brottslingar finns bland Aftonbladets kolumnister? Minst 5 %, men det kan vara många fler. Jan Guillou är dömd till fängelse för spioneri, vilket är ett mycket allvarligt brott. Själv hävdar han att det han gjort inte var ett brott, utan att det var en politisk dom, som den socialdemokratiska regeringen låg bakom. Statsminister och den som ytterst skulle skyddas var Olof Palme. Vem ska man tro på? Om JG verkligen är den sanningssägare, som Forss påstår, undras vilka ”statshemligheter” som nu tystas ner med åtal och fällande domar mot oskyldiga. Kan nämnas att polisledningen i Örebro inte har gett sig utan fortsätter leta efter något brott, som polisen Peter Springare kan dömas för.

    Guillou oskyldig – Springare skyldig, fastän de har begått i princip samma ,”brott” – avslöjat fakta som är pinsamma för regeringen.

    Nästa person till åtal blir kanske Anders Forss, som tillåter SD-sympatisörer att peka finger åt invandrare på Forss’ egen blogg? För övrigt kan Forss´egna inlägg tolkas så att han vill stoppa folk från länder, där levnadsbetingelserna är sådana att folk blir brottslingar. Och dessutom pekar du själv finger åt den stora gruppen invandrare i Sverige, för det är ju bara någon ynka procent av dem som begår brott, fastän levnadsbetingelserna i de s.k. utanförskapsområdena torde vara likartade för alla som bor där.

    När det gäller utlänningars brottslighet, så måste man – som jag skrivit tidigare – skilja mellan invandrare och andra utlänningar (en invandrare, som inte är svensk medborgare är enligt officiell definition en utlänning). Om man gör det kommer invandrare att framstå som mindre brottsbenägna, än om man fortsätter att blanda ihop begreppen.

    Man ska också komma ihåg att en invandrare, som inte är svensk medborgare, men har begått grova brott riskerar utvisning. Debatten fokuserar, i och för sig med rätta, på fall när domstolarna har daltat med utländska brottslingar och inte dömt till utvisning. Men motsatsen, att de faktiskt har dömts till utvisning, torde vara vanligare. Om de då dessutom har lämnat landet och inte har återvänt hit och begått nya brott, så blir det inga nya anteckningar om den personen i den svenska brottsstatistiken. Men vad säger att de inte fortsätter att begå brott, i något annat land?

    Hur kan det då komma sig att antalet fall av dödligt våld har minskat, samtidigt som antal invandrare har ökat? För det första: är också den senaste tiden inräknad i den statistiken? För det andra: Kan det vara så att antalet våldsbrott, som är typiska för nordbor, nämligen fylledråpen, har minskat kraftigare än ökningen av våldsbrott, bl.a. hedersmord på fram för allt kvinnor men även män, som är typiska för andra etniciteter, har ökat?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om det är något jag inte gör så är det att peka finger mot någon. Däremot kritiserar jag den sorts politik som vissa partier och individer företräder vilket är politisk ideologisk debatt och inget annat.

      Hur du kan få det till att jag skulle vilja stoppa invandrare från vissa länder är för mig en gåta då jag aldrig framfört något sådant på min blogg varesig i inlägg eller i svar på kommentarer till inlägg. Däremot har jag belyst de socioekonomiska levnadsbetingelserna i vissa områden i Sverige och sagt att segregationen tillsammans med saker som arbetslöshet och upplevt utanförskap är grogrund för utvecklandet av brottsligt bettende – Detta utan att peka ut vare sig ett specifikt bostadsområde eller en specifik etnicitet.

      • Lars Flemström

        Du pekar finger åt alla sådana bostadsområden och alla etniciteter där. Du för debatt på samma sätt som ledande SD-företrädare. De är också noga med att föra debatt i mer generella termer, utan att direkt utpeka någon specifik grupp. De är noga med att säga A, men inte B, utan det överlåter de att läsare att göra. De beskriver ett problem (A) på ett sådant sätt så att en viss åtgärd (B) framstår som den bästa lösningen.

        Så gör du också, när du skriver att levnadsbetingelserna är orsak till att vissa utlänningar har utvecklat ett brottsligt beteende. Den logiska slutsatsen bli r ju då att inte släppa in folk från länder med sådana levnadsbetingelser. Jag har aldrig sett SD skriva detta rent ut, men ändå är vi överens om att det är den slutsatsen SD vill att läsarna av deras inlägg ska dra. Varför då inte dra samma slutsats när du argumenterar på precis samma sätt som SD?

        Att aristokraten Jan Guillou med sin uppväxt i överklassghettona på Solsidan pekar finger åt hela den svenska underklassen, och försöker göra gällande att klasstillhörigheten är avgörande för utvecklingen av brottsligt beteende, är väl också att peka finger åt en viss grupp i samhället? Han skyller ju den omtalade brottsligheten bland SD-riksdagsledamöter på ”SD-anhängarnas” klasstillhörighet. Och skyller brotten som de anklagas för, på deras tidigare klasstillhörighet (som han gissar är underklassen), innan de blev högavlönade politiker.

        Men är bokföringsbrott, etc, som riksdagsledamöterna har anklagats för ett typiskt underklassbrott? Och är inte Guillous egen brottslighet, som uppenbart har haft som uppsåt att skada arbetarrörelsen och dess företrädare, ett typiskt överklassbeteende? Har inte Guillou skrivit rafflande om hur hans egna rika släktingar har umgåtts med arbetarrörelsens toppar på hotell Saltsjöbaden, och där avnjutit både starka drycker och vackra kvinnor tillsammans?

        Den litterära genre, som han företräder, är typisk för överklassens föraktför underklassen SD-anhängare är den rasistiska vita underklassen, som de ädla riddarna inom överklassen måste försvara invandrarna mot. Dryper det inte av sådana ädla riddare inom den vänsterintellektuella media-eliten. Och är det inte just dessa klassfördomar inom den s.k. vänstern, som driver upp väljarstödet för SD?

        I sin statistik över dömda SD-riksdagsmän, tar Guillou också med ”de som ännu inte fått sina domar”. De är inte okända. Vad kommande rättegångar ska bevisa är inte bara om de har begått de handlingar de anklagas för, utan även om dessa handlingar är brottsliga. Varför nämner varken Guillou eller Forss alla de identifierade män, som av kvinnorna har utpekats som våldtäktsmän, men åklagaren inte har lyckats styrka att det var en våldtäkt?

        Min bestämda mening är att det ska ha högsta prioritet att ingen oskyldig blir dömd. Men vad ska ha näst högsta prioritet? Inte de våldtagna kvinnorna, om männen Guillou och Forss får bestämma, utan de grupper av män (om de har annan etnicitet än svensk), som våldtäktsmännen tillhör?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag pekar inte finger mot de boende i dessa bostadsområden Lars – Däremot lyfter jag det faktum att dessa områden är segregerade och att det i dessa områden finns problem i form av utanförskap, arbetslöshet och en allmän känsla av att inte räknas och att göra så är en helt annan sak än att peka finger åt den som bor där då detta inte beror på dem utan snarare på samhället och dess oförmåga att lösa de socioekonomiska problem som finns.

      • Jonny Disenfeldt

        ”Däremot har jag belyst de socioekonomiska levnadsbetingelserna i vissa områden i Sverige och sagt att segregationen tillsammans med saker som arbetslöshet och upplevt utanförskap är grogrund för utvecklandet av brottsligt bettende”

        Knappast en fungerande förklaringsmodell för pedofil, våldtäkt och andra grova sexualbrott.
        I Anders Forss värld blir man våldtäktsman för att man är arbetslös, för att man känner sig segregerad etc … jahadu …

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det finns djupa orsaker till att man blir sexualbrottsling – Bland den sexuell frustration och otillfredsställda sexuella behov,

          • Jonny Disenfeldt

            Pedofiler och våldtäktsmän är vad de är dels pga genetiska faktorer och dels pga allvarliga störningar i uppväxtmiljön ofta i en kombination. Dina amatörgissningar på området är bara löjliga.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            jag använder mig inte av gissningar Jonny. Att du sedan saknar argument för att försvara dig och din uppfattning är sannolikt det som kan anses löjligt i sammanhanget.

  3. Soili Persson

    Håller med dig Anders och Guillou! Dessa SD-anhängare är inriktade på att tvätta rent SDs smutsiga buk med vilka meder som helst utom KLORIN. Dessutom glömmer de att ett antal SDs representanter i Riksdagen han en invandrar bakgrund t.ex. Jomshof, Kinnunen, Ekerot, Dioukarev, Gamov, Marttinen och Nissinen. Man tar sig för pannan och frågar sig hur, när och av vem dessa herrar fick mandat att trakassera andra invandrare och flyktingar med SDs rasistiska, nazistiska och nationalistiska åsikter, samt svartmåla hela samhället utomlands i sverigevänners namn. Landsförrädare och quislingspack är det rätta namnet för detta så kallade parti.

  4. Gerd

    Sooli Persson. Så mycket hat, så mycket nedlåtande kommentarer känns magstarkt. Utgår från att du som de flesta menar att alla människor har samma värde, eller…. I Sverige har vi fri åsiktsbildning. Den är inskriven i grundlagen. Jag förstår inte problemet eftersom SDs förhatliga rasistiska människosyn nu delas av alla andra riksdagsparier utom vänstern.

  5. Jonny Disenfeldt


    Anders Forss anser alltså att alla typer av sexualbrott ger samma påverkan på brottsoffer.
    Han jämställer att utsättas för t.ex en blottare med att bli våldtagen, det ska enligt Forss vara samma hemska upplevelse, helt huvudlöst Anders…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag är i och för sig inte förvånad över att du tar upp det kanske mildaste sexualbrottet som blottning innebär trots att blottning i egentlig mening inte är ett sexualbrott utan förargelseväckande beteende.

      Vill man skuldbelägga vissa grupper så ska det i sådana fall ske med tillgänglig statistik över dömda förövare som bas för det man säger och därutöver avseende alla sexualbrott. Att du inte vill göra det förstår jag då alla sådana jämförelser påvisar att gärningsmännen till en överväldigande del är vita svenskfödda män.

      • Jonny Disenfeldt


        Jag hoppas verkligen att det är som så att de flesta gärningsmän är vita svenskfödda män. annars är något åt helvete fel med tanke på att ca 80% av Sveriges män är just vita svenskfödda …

        Vem har påstått annat ? Däremot vet vi att t.ex vissa nationaliteter har en kraftig överrepresentation med en faktor 20 eller till och med högre när det gäller våldtäkt.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det vi ska göra är att åtgärda de faktorer som leder till att man begår sexbrott och dit hör utbildning, arbete och många andra saker – Dock inte etnisk tillhörighet.

      • Jonny Disenfeldt


        FEL Anders Forss, blottning är sexuellt ofredande, vet du inget ?
        Secuellt ofredande är ett sexualbrott.

        Exempel på sexualbrott :
        våldtäkt
        våldtäkt mot barn
        samlag med avkomling
        sexuellt ofredande
        köp av sexuell tjänst
        koppleri

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Blottning ligger i gränslandet mellan förargelseväckande beteende och sexuellt ofredande Jonny och är vansinnigt mycket mildare än när man tvingar sig på någon fysiskt.

          Det förändrar dock inte min syn på att vi ska titta på alla sexualbrott om vi ska tala om vem som begår vilka sexualbrott – Att bara titta på våldtäkt men inte på andra former av sexualbrott leder inte till en verklighet där vi kan bekämpa sexualbrott fullt ut vilket är det läge jag tycker att all debatt och alla åtgärder bör stråva.

          • Jonny Disenfeldt


            Nej Anders , du hade FEL.
            Blottning är sexiuellt ofredande.
            Sexuellt ofredande är ett sexualbrott.
            DU HADE FEL.

            Du Anders skriver ”Ett sexualbrott är ett sexualbrott och för mig är alla sexualbrott lika hemska för brottsoffret vilket innebär att jag tycker att vi ska titta på alla.”


            NEJ Anders, jag tror inte många anser att alla sexualbrott är lika hemska för brottsoffret, du torde vara helt ensam om det synsättet.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag varken har eller hade fel Jonny och jag är definitivt inte ensam om att tycka att vi ska titta på alla sexualbrott om vi ska skuldbelägga och titta över hur de ska lösas.

  6. Jonny Disenfeldt

    Anders skriver ”Att du sedan saknar argument för att försvara dig och din uppfattning är sannolikt det som kan anses löjligt i sammanhanget.”

    Nåväl Anders, var är dina argument och fakta för ditt påstående att ”sexuell frustration och otillfredsställda sexuella behov,” skapar pedofiler och våldtäktsmän ? Jag antar att du har som vanligt en ”enig expertis bakom dig” så ge mig lite referenser då …

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vad gäller den teori jag framfört om att ensamhushåll och sexuell frustration kan tänkas ligga bakom det ökade antalet sexualbrott är just en teori och något jag klart och tydligt sagt är just en teori och inget som har vetenskapligt stöd.

      Det jag sa i samband med att jag skrev det är att jag hoppas att det kommer att forskas intensivt i ämnet för att se om det finns samband eller inte vilket är något helt annat än vad du försöker få det till Jonny.

  7. Leif Andersson

    Jag tycker inte att SD generellt pekar finger åt invandrare utan det handlar snarare om gruppen flyktingar från Mellanöstern och Nordafrika. Att denna samhällsekonomiskt högst olönsamma grupp behöver nagelfaras samt starkt begränsas i framtiden ser jag som väldigt rationellt. Sverige bör endast ta emot kvotflyktingar åtminstone tio år framöver för att komma ikapp med bostäder, välfärdstjänster och sysselsättning.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vi ska inte peka ut människor från någon del av världen Leif. Sedan ska vi ta emot i den takt vi klarar av att integrera och sätta in arbete så att de som kommer får egen försörjning – Hur många det blir finns inget tak på utan hur väl integrationen fungerar måste bli det som styr.

  8. Bengt Svensson

    Menar du att människor som har skyddsbehov riskerar att skickas hem om inte integrationen i Sverige fungerar?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det menar jag inte Bengt – Har man skyddsbehov och lever upp till de villkor som FN satt upp för att beviljas asyl får man bifall och inte avslag på sin asylansökan – De jag pratar om är de som fått avslag.

      • Bengt Svensson

        Nej Anders så skriver du inte.

        ”Hur många det blir finns inget tak på utan hur väl integrationen fungerar måste bli det som styr.”

        Om integrationen inte fungerar alls och det kommer 100 000 människor, ska de då skickas hem tills dess att vi fått ordning på integrationen eller ska de få stanna?

        De som inte har asylskäl ska väl skickas hem oavsett hur integrationen fungerar?

        Du inser inte att du är mer SD än de flesta.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det som alltid måste styra Bengt är hur många vi kan ta emot på ett värdigt sätt. Värdig mottagning kan bara inträffa om effektiv och fungerande integration som leder till arbete och egen försörjning kan tillhandahållas.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Den publikationen ger jag inte mycket för då den saknar den trovärdighet etablerade media har.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att moderaterna förlorar är bra och det är bäst att du ropar hurra nu för efter nästa val när SD hamnar på 10% är jag säker på att du utbrister i ett annorlunda uttryck.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Självklart ska jag fira vårt Socialdemokratiska väljarresultat på mellan 35-40% nästa val – Om det finns andra bland de som firar som tror att jorden är platt ska jag låta vara osagt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.