Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Stockholmsmoderaten Svenonius utspel ger GIRIGHETEN ett ansikte!

Man ska väl i sig inte vara speciellt förvånad över att en Moderat politiker rasar mot sådant som innebär att skatterna inte kan sänkas och över att man solidariskt måste vara med och betala för att hela landet ska leva.

Irene Svenonius (M) som är landstingspolitiker i Stocholms läns landsting tycker att det är oanständigt att Stockholm som hon ser saken ska vara med och betala för att andra landsting går med förlust.

Att hon ens framför detta påvisar det jag hävdat från dag ett i mitt politiska engagemang – Politik och politiska beslut kan mätas på en skala som spänner mellan KÄELEK på ena sidan och GIRIGHET på den andra sidan och Svenonius utspel kan inte ses som något annat än ett uttryck för GIRIGHET.

Det kommunala skatteutjämningssystemet är förvisso inte helt perfekt men det finns där av en anledning. Tanken är att utjämningssystemet ska säkerställa att alla Sveriges kommuner och landsting har någorlunda likvärdiga förutsättningar oberoende av strukturella opåverkbara förhållanden.

Att landsting, regioner och kommuner kan driva sin verksamhet oberoende av regionala olikheter och att vi även framgent följer den solidariska ordningen som gällt länge i vårt land är viktigt. För att göra det krävs att de som är starka får ta större ansvar och hjälpa de som är svagare för att hela Sverige ska leva.

Därför tycker jag att Svenonius ska sluta gnälla och inse att Stockholm får mycket gratis från andra landsändar – T.ex. inflyttning av utbildad arbetskraft där den kommun som utbildat den tagit kostnaden för utbildningen medan Stockholm kan åtnjuta skatteintäkterna av det arbete utbildningen lett till.

Att man ska dela med sig av dessa skatteintäkter till den som tagit kostnaden är naturligt och i allra högsta grad en akt av kärlek till sina medmänniskor i andra landsändar. 

Ska vi hårdra saken så borde Stockholm börja betala mer för alla saker de får mer eller mindre gratis från andra landsändar – T.ex från naturresurserna i Norrland men eftersom vi lever i ett solidariskt land så ställer vi norrlänningar inte de kraven på Stockholmarna vilket är helt rätt.

Sedan tycker jag att solidariteten inom sjukvården är viktig och att sjukvård, kollektivtrafik och byggande och underhåll av infrastruktur borde vare ett statligt ansvar och inte ett som åvilar regioner, landsting och kommuner.

Att hela Sverige kan leva och att offentlig service är lika för alla i hela Sverige är ett statligt ansvar och något som alla som bor i Sverige ska betala för i solidarisk anda. Därför tycker jag att Svenonius ska besinna sig och be resten av Sverige om ursäkt för sitt uttalande.

Sedan är det hög tid att vi avskaffar landsting, regioner och länsstyrelser och ser till att sjukvård, kollektivtrafik och byggande och underhåll av infrastruktur sker i statlig regi och att resten av verksamheterna som sköts av detta i framtiden överlåts till landets kommuner.

Gör vi det så kan vi växla ner skatteutjämningssystemet och på kuppen få effektivare och mer sjukvård och effektivare och mer kollektivtrafik. Att Svenonius sedan förlorar sitt politiska uppdrag så att de ersättningar hon åtnjuter för det kan användas till sjukvård och kollektivtrafik är en bonus.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

80 kommentarer

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag tror inte – Vill du ha ett svar så får du utveckla frågan.

  1. Lars Flemström

    1) Skattebetalare i Lidingö, Danderyd och Täby har ingen större orsak än skattebetalare i Umeå att bidra till utvecklingen i Vindeln, Åsele och Dorotea. Men invånarna i de senare kommunerna har förmodligen fler ärenden till Umeå än invånarna i de förstnämnda kommunerna. Det är för mig alldeles självklart att man betalar lika mycket för lika långa resor till centrala Umeå, oavsett om man bor i Umeå kommun som i Vindelns kommun. Därför ska länstrafikbolagen vara huvudmän för all kollektivtrafik i samma län. Det är just den girighet och osolidariska tankar , som Anders Forss nu för fram, som gör att man inte ska bryta ut stadstrafiken ur länstrafiken.

    Om man är gäst i ett land, oavsett om det är i egenskap av turist, gästarbetare eller flykting, ska man följa värdlandets lagar – även om man ogillar dem. Värdlandet har däremot ingen rätt att försöka förändra besökarnas syn på saker. Och det allra minst i så hög grad så att de får svårigheter med återetableringen i hemlandet, om och när de har återvänt dit. Därför ska flyktingar ha tillfälliga uppehållstillstånd åtminstone under de tre första åren.

    Och då ska de inte heller utsättas för tvångsintegrering. Det finns för övrigt ingenting som säger att vi svenskar alltid vet bäst. Det är ett grovt övergrepp på deras personliga integritet att tvinga muslimska skolflickor att visa sig nästan nakna för främmande män – eller att tvingas se nästan nakna främmande män. Att detta skulle vara typiskt svenskt visar för övrigt att det inte finns mycket svensk kultur kvar i Sverige, utan det vi har är en påtvingad, ny monokultur som kränker alla människor, även etniska svenskar, som vill bevara sin etniska särart.

    Hela Europa måste lägga om sin utgiftspolitik, så att mindre satsas på invandring och dyra integrationsprojekt och mer på bistånd till de länder, som flyktingarna kommer från, för att vi inte redan inom en nära framtid ska få fler flyktingar än vi klarar av att hantera. Extremisternas försök att påtvinga hela befolkningarna i de muslimska länderna en islamistisk monokultur måste brytas med militära medel. Men det behövs också en civil återuppbyggnad av de länderna, så att folken där återfår hoppet om en bättre framtid i sina egna länder.

    Så att de kan leva fredligt på sitt eget sätt.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är väl precis det jag föreslagit Lars – Att priset för att resa från Vindeln till Umeå ska vara densamma som priset för att resa från Umeå till Vindeln. Det jag därutöver säger är att det ska vara samma pris för att resa från Sävar eller Hörnefors in till Umeå C som det är att resa från Teg till Umeå C och då därför att det ligger i samma kommun och därför att alla kommuninvånare betalar skatt efter samma tariff.

      Däremot tycker jag att all kommunöverskridande kollektivtrafik i hela landet ska ha samma taxa och att den solidariskt ska finansieras av all. Så ser det ut i Stockholms Län där du kan resa mellan Märsta och Södertälje till samma pris som mellan Solna och Stockholm C och så borde det se ut i hela landet.

      Om samhället vill öka det kollektiva resandet så måste samhället vara med och bära kostnaden.

      Att man måste följa lagarna i det land man vistas i är en självklarhet på precis som det är självklart att vi ska integrera och utbilda de som kommer som flyktingar på bästa och effektivaste sätt och så att de kan bli en naturlig del av det svenska samhället. Huruvida de sedan vill återvända till sit hemland i en framtid ska vare deras eget och ingen annans beslut.

      • Lars Flemström

        Löjligt. Du vet ju inte vad du pratar om. Att det ska vara samma pris i båda riktningarna mellan exempelvis Vindeln och Umeå har jag inte ifrågasatt. Det jag protesterar mot är dina idéer om att straffa dem, som bor precis mitt emellan Vindeln och Umeå, men i Umeå kommun, om de åker till Vindeln i stället för till Umeå. En hundralapp mer för en lika lång sträcka, eller vad har du tänkt dig? Ytterst osolidariskt.

        Att man har infört enhetstaxa i Stockholms län är lika osolidariskt. Men det har sossarna i Stockholms län, som domineras av vänsterextremister och islamister, motiverat med att stockholmare så är dumma i huvudet., så att de inte kan se efter vad en resa kostar och betala därefter. För att finansiera enhetstaxan har man dragit in bussturer i de perifera delarna av länet. Ytterst osolidariskt det också.

        Flyktingar, som inte vill bli svenskar, ska inte tvingas bli det. När de inte längre har något skyddsbehov ska de återvända hem, om de inte finns särskilda skäl att stanna i Sverige. Det är en ytterst osolidarisk politik att vräka pengar över den minoritet, som har lyckats ta sig till Sverige, och strunta i dem, som har stannat och hoppas på en framtid i sitt eget land. Men du ska ju skicka tillbaka alla som inte har asylskäl enligt våra byråkratiska bestämmelser…

        Gräddfil för somliga, medan andra som har lika stora skyddsbehov, men svårt att bevisa detta, ska slängas ut. Då går väl ändå skam på torra land, när man ska behandla människor så olika?!

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Om man ska åka över kommungränsen så blir det en annan taxa än för en resa inom kommunen – Så ser läget ut i största delen av Sverige vilket är helt naturligt.

          Däremot är det ytterst onaturligt att jag ska betala olika taxa inom samma kommun när jag betalar samma skattetaxa som övriga kommuninvånare och att ändra på det så att taxan blir samma för alla som bor i Umeå kommun är en rättvisefråga och något vi måste genomföra om vi vill att alla kommuninvånare ska känna sig motiverade att betala skatt.

          Att skylla SL:s taxesystem på islamister är så långt från verkligheten man kan komma då taxan så vitt jag vet varit enhetlig oerhört länge i Stockholms län.

          Vi tvingar ingen att bli svensk Lars genom att sätta den i integrationsprogram som sätter dem i arbete så att de kan försörja sig själva. Ingen människa blir dummare av utbildning och kunskap och utbildning och kunskap om det land man bor i för tillfället ocj en integration i det samhället tar inte heller bort viljan att flytta hem senare för de som önskar göra så.

          Vad integration däremot gör är att sätta människor i arbete och egen försörjning så att de senare själva kan avgöra vart de vill bo. Ett värdigt flyktingmottagande måste alltid handla om att ge de som kommer bästa möjliga förutsättningar för arbete och egen försörjning där de bor för stunden och den möjligheten bör vi ge alla som kommer till Sverige.

  2. Alexander

    Naturligtvis menar jag om du ser någon skillnad på en norrman och en somaliern och chansen att integrera sig.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      En norrman är inte en invandrare Alexander och sett över tid och med utbildning så kommer en från Somalia att kunna integreras precis lika väl som en från Norge.

  3. Alexander

    ”Sett över tid och med utbildning kommer en från Somalia att kunna integreras lika väl som en från Norge”

    Fast så ser ju inte verkligheten ut. Varför ljuger du?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du gillar att slänga dig med att jag ljuger Alexander vilket jag inte gör. Över tid går det precis lika bra att integrera en somalier som någon annan nationalitet – Att påstå att det inte är möjligt är däremot satt ljuga.

  4. Alexander

    Anders

    Fakta visar att det inte går lika bra för somalierna som för norrmännen. Eller hävdar du det?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jämför vi Somalia och Norge som länder så har du helt rätt – Somalia är betydligt fattigare och betydligt sämre utbyggt än Norge i alla avseenden.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Den frågan har jag svarat på två gånger redan Alexander – Läser du inte svaren.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.