Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Det ser ut att vara bäddat för en vänsterseger i det franska presidentvalet.

I takt med att skepsisen växt mot den republikanske presidentkandidaten Fillon så ser det mer än någonsin ut som det är bäddat för en rejäl vänsterseger genom vänsterkandidaten Macron.

Macron ligger stadigt runt 25% av sympatierna i den första valomgången med Le Penn strax bakom sig eller strax före sig beroende på vilket opinionsinstitut man tittar på. Det alla institut verkar vare helt eniga om är att Fillon kommer att åka ut redan i första omgången.

Den andra valomgången kommer sedan att stå mellan Macron och Le Penn om vi ska tro den franska expertisen och vad gäller utgången i det valet är de alla eniga om att det kommer att sluta med en jordskredsseger för Macron – Ska vi lita på opinionsinstitutens rapporter kommer Macron att besegra Le Penn med 62% mot 38% av rösterna.

För mig är detta goda nyheter och påvisar det jag sagt gång på gång i min blogg – Vänsterpolitik och Socialdemokratisk politik är på stark frammarsch.

Jag ser med spänning fram emot presidentvalet i Frankrike och det val till den tyska förbundsdagen som ska hållas inom kort. Dessa båda val kommer i hög grad att avgöra vilken sorts politik vi ska bedriva i Europa och mitt tips är att SDP dvs. de tyska Socialdemokraterna kommer att vinna det tyska valet och ta kanslerposten.

Med Socialdemokrater och vänstern i majoritet och i regeringsställning i dessa för Europa viktiga länder kommer Socialdemokratin och vänstern att gå en stark framtid tillmötes till gagn för Europas alla invånare som med vänsterpolitik kommer att få ett betydligt jämlikare Europa än i dag.

Utgången i Frankrike och en utebliven framgång för nationalisten Le Penn kommer dessutom säkert att påverka hur resten av Europas nationalistiska partier kommer att klara sig i sina respektive val – Min tro och självklart min önskan är att dessa partier kommer att förlora stort därför att Europas medborgare äntligen genomsynat vilken sorts samhälle de vill bygga.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

 

 

75 kommentarer

  1. Jonny Disenfeldt

    Säg en fransk president som inte varit inblandad i skandaler, vänskapskorruption och berikande av sig själv … jag kommer inte att jubla oavsett vem som blir vald … tyvärr verkar det ligga i det franska blodet.

    Dina slutsatser om europeisk socialdemokrati är ju redan bevisad vara felaktig, socialdemokratin drivs bakåt mer och mer i europa och upplever en kris sedan decennier tillbaka, det är inget du kan prata förbi med dina ÅSIKTER som inte är FAKTA.

    I Tyskland lär tyskarna vara rätt trötta på vad Merkel ställt till med 2015 så hennes parti lär straffas rätt hårt …

    • andersforss (inläggsförfattare)

      I din värld kanske du vill inbilla dig att Europas Socialdemokrati och vänster inte går en ny storhetstid tillmötes – För oss övriga som inte har fel sorts glasögon ser vi att det är som jag säger.

      Socialismen och Socialdemokratin i Europa stärks – Det kommer du att få se både i Frankrike, Tyskland och sedermera i Sverige.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Hollande har i det stora hela skött sig rätt bra och själv bestämt sig för att inte kandidera för en ny period.

  2. Mr Sound

    Ja, som vanligt väljer Anders ut en opinionsundersökning som stödjer hans övertygelse. Du kan ju vänta till valet är avgjort innan du ropar hej.

    Sen är det intressant att Anders på något sätt tror att nationalistiska partier skulle lyckas sämre med samhällsbygge än de som styrt. För om vi endast diskuterar den frågan förlorar ni innan ni ens hinner öppna munnen.

    Bara att se hur samhället utvecklats under tiden med icke nationalistiska partier, där tydligen allt ska erbjudas till människor från de mest våldsamma och destruktiva länder medan dem som faktiskt byggt upp samhället en gång i tiden får se en allt sämre service. Det är inte bara där det saknas resurser, listan kan göras lång. Och det kommer ni inte till rätta med även vid en skattehöjning på flera miljarder. Ni har totalt tappat greppet om Sverige och det kommer stå er dyrt.

    Valet i Frankrike och även i Sverige (2018) kommer givetvis ge ökat stöd till nationalistiska partier. Allt annat är bara trams.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag refererar bara till det som sägs i ett flertal opinionsundersökningar i Frankrike och självklart vet vi inte utfallet innan valet är hållet men det är så det ser ut i nuläget vad gäller väljarstöd enligt franska opinionsinstitut och att skriva om det ser jag inga fel i.

      Ett nationalistiskt part kan aldrig lyckas med ett framgångsrikt samhällsbygge därför att de ägnar sig åt begränsningar avseende vilka som ingår i samhällsbygget – Ska ett samhällsbygge lyckas måste samhällsbygget inkludera alla enligt devisen om alla människors lika värde.

      Är man nationalist och högerpopulist exkluderar man dessutom fattiga och arbetslösa och den sortens samhällsbygge kan aldrig någonsin bli bra och stabilt.

      Min åsikt är att nationalismen är på stark tillbakagång – Det kommer du att få se i Frankrike och det kommer du att få uppleva i Sverige med ett SD som landar på runt 10% i väljarstöd.

      • Mr Sound

        Trams. För att ett samhällsbygge ska fungera och bli lyckad måste givetvis befolkningen känna samhörighet. Urholkar man systemet med en massinvandring kommer även svenskarnas intresse för att betala skatt minska, därför kommer nationalismen segra.

        Sen kör du helt i diket när du drar in ”allas lika värde” som ett argument mot nationalistiska partier. Du kan ju fundera ett tag på varför SD med flera partier runt om i Europa ökar. Inte är det på grund av att människor struntar i ”allas lika värde”, eller för den delen allehanda verkningslösa epitet ni/du slänger omkring er utan det är er ansvarslösa inställning till det faktum att samhället håller på att krackelera och det är er förtjänst. För att komma tillrätta med detta ska svenskarna straffas ytterligare genom skattehöjningar.

        Måste kännas bra att alltid kunna vända sig till befolkningen när plånboken är tom? Vad ni inte förstår är att inga pengar i världen och den bästa av integration kommer rädda er från SD. Befolkningen har tröttnat, får SD under 25% skulle jag bli duktigt förvånad.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Som svenskar ska vi känna samhörighet med alla då vi alla är människor av kött och blod och människor med lika värde – Den som ser saken på annat sätt har inte förstått vad termen alla människors lika värde innebär.

          Det du vill göra är klart och tydligt – Du står upp för ett samhälle och ett samhällsbygge byggt på girighet snarare än på kärlek för våra medmänniskor.

          De nationalistiska partierna inklusive Sd är på tillbakagång och nedgång Mr. Sound och om några år kommer de att vara minimerade till ett minimum om inte ett nytt världskrig inträffat innan dess.

          Samhället håller inte på att krackelera annat än vad gäller kraftigt ökade inkomst- och förmögenhetsskillnader och minskad jämlikhet.

          Det är bra att du kommer att bli förvånad när SD precis som jag förutspått kommer att få runt 10% vilket även det är mer än den nivå på 4-5% av väljarstödet där de hör hemma i det långa perspektivet.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att kalla det en lögn är en överdrift avseende det år hon refererade till – Där stämmer det men precis som hon sagt i sin rättelse så borde hon ha sett på saken över fler år.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Hon ljög inte Alexander – Avseende siffrorna för 2015 var det hon sa helt rätt.

  3. Alexander

    En moderat landstingspolitiker har en åsikt och då är Anders på hugget och kritisk. När en socialdemokratisk minister ljuger för utländsk media är det tyst.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har svarat på ditt inlägg om Ylva och bara för att saken ska bli rätt så ljög hon inte.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det har inte varit några stora skandaler runt honom och att han släpper fram en annan vänsterkandidat är bara ett tecken på att han ser partiet och partiets politik som viktigare än hans egna person.

  4. Jonny Disenfeldt

    Säg en fransk president som inte varit inblandad i skandaler, vänskapskorruption och berikande av sig själv …
    jag kommer inte att jubla oavsett vem som blir vald … tyvärr verkar det ligga i det franska blodet.

    Dina slutsatser om europeisk socialdemokrati är ju redan bevisad vara felaktig, socialdemokratin drivs bakåt mer och mer i europa och upplever
    en kris sedan decennier tillbaka, det är inget du kan prata förbi med dina ÅSIKTER som inte är FAKTA.

    I Tyskland lär tyskarna vara rätt trötta på vad Merkel ställt till med 2015 så hennes parti lär straffas rätt hårt …

  5. Jonny Disenfeldt

    …Säg en fransk president som inte varit inblandad i skandaler, vänskapskorruption och berikande av sig själv …
    jag kommer inte att jubla oavsett vem som blir vald … tyvärr verkar det ligga i det franska blodet.

    Dina slutsatser om europeisk socialdemokrati är ju redan bevisad vara felaktig, socialdemokratin drivs bakåt mer och mer i europa och upplever
    en kris sedan decennier tillbaka, det är inget du kan prata förbi med dina ÅSIKTER som inte är FAKTA.

    I Tyskland lär tyskarna vara rätt trötta på vad Merkel ställt till med 2015 så hennes parti lär straffas rätt hårt …

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Se mitt tidigare svar på samma kommentar – Europas Socialdemokrati är på frammarsch – Dessutom en stark sådan.

      Socialdemokratiskt styre i Frankrike och Tyskland kommer att borga för ett bättre och mer socialistiskt EU vilket är bra för Europas befolkning och för världen.

  6. Alexander

    ”Avseende siffrorna för 2015 var det rätt”

    Varför använde hon de siffrorna? Kanske ett ”misstag”… Hon klagar på Trump men gör samma sak.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det måste du fråga henne och inte mig Alexander – Det viktiga tycker jag är att hon sagt att rätt ska vara rätt och gjort en rättelse.

  7. Alexander

    ”rätt ska vara rätt och gjort en rättelse”

    Så det är alltså bara att chansa på att en lögn inte uppmärksammas och sedan bara rätta sig…..

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Hon chansade inte på någon lögn Alexander – Hon höll sig till fakta från 2015.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det var de siffrorna som fanns tillgängliga för henne då 2016-års siffror ännu inte är publicerade.

  8. Alexander

    ”2016 års siffror ännu inte är publicerade”

    Ändå ändrade hon sig? Extremt märkligt, eller vad tycker du?

    ”De preliminära siffrorna för 2016 pekar på en ökning”

    Hennes egna ord….

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Precis – Men när hon talade hade hon inte tillgång till dessa preliminära siffror vilket hon nu i efterhand fått.

      • Jonny Disenfeldt

        Ökningen har skett sedan 2012 …

        ”Enligt den Nationella trygghetsundersökningen (NTU) har andelen människor i Sverige som uppger att de utsatts för sexualbrott ökat mellan 2012 till 2015. Från 1,0 procent till 1,7 procent. Bland kvinnor är ökningen 1,4 procent till 3,0 procent. Innan dess låg anmälningarna på en stabil nivå omkring 1 procent.”

        Vi talar alltså om MER ÄN EN FÖRDUBBLING BLAND KVINNOR
        MER ÄN EN FÖRDUBBLING UNDER PERIODEN 2012-2015!!!
        UNDRAR VAD ORSAKEN KAN VARA ???
        VI VET ATT DET FORTSATT ÖKA 2016 … VARFÖR … Anders ?

      • Jonny Disenfeldt

        Jag litar definitivt inte på Ylva, hon ljög, siffror sedan 2012 och framåt visar motsatsen till vad hon säger , hon försökte med en cherrypick 2015, det fungerade dåligt. Att hon sedan är en f.d. kommunist gör ju inte saken bättre direkt.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Ylva Johansson är en både duktig och pålitlig Socialdemokrat och en kvinna som står för sunda åsikter och en som alltid står upp för sin ideologi i allt hon gör,

          • Jonny Disenfeldt

            Ylva är inget vidare på att bedriva affärsverksamhet…

            Ylva Johansson har varit vice vd (även vd viss tid) för utbildningsföretaget Att Veta AB från 2000-2004. Företaget ägdes av Svenska kommunförbundet, ett antal fackförbund och Lernia. Hon medverkade till att avveckla verksamheten och sommaren 2004 avgick hon som verkställande direktör i samband med att hon blev sjukvårds- och äldreomsorgsminister. Ett år senare lades bolaget ned, förlusterna uppgick då till 200 miljoner kronor…

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Då jag inte är insatt i det ärendet så ska jag inte kommentera men det säger inget alls om Ylvas politiska kapacitet och om hennes ideologiska övertygelse vilket är vad som är viktigt om man ska verka som politiker.

  9. Alexander

    Anders

    Du var mäkta upprörd över att som du tycker SD ljuger om Sverigebilden. När en minister blir påkommen med elementära faktafel (aka lögn) så är du väldigt överslätande. Hur reagerar du om Jimmie Åkesson för sig med felaktiga siffror kring kostnaden för invandringen?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Ylva ljög inte som du vill påstå – Däremot kunde hon ha använt fler fakta och ett bredare faktaunderlag vilket hon själv sagt att hon borde gjort och i och med det är saken utagerad som jag ser det.

      • Jonny Disenfeldt

        Antingen ljög Ylva medvetet genom att cherrypicka 2015 och undvika hur det ser ut om man tittar på perioden 2012..2016 då brottsligheten FÖRDUBBLATS (och innan 2012 då brottsligheten under lång tid låg stilla).

        Eller så är hon inkompetent och tror att man kan titta på bara ett enda år och dra långtgående statistiska slutsatser av det…

        Vilket är värst ? Lögnerska eller inkompetent ?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Ett gott försök Jonny – Ylva ljög inte och hon har öppet erkänt att hon borde tittat på fler år än hon gjorde och det räcker för mig för att anse att hennes förtroendekapital är intakt.

          • Jonny Disenfeldt

            Så hon är inkompetent när det gäller att ta åt sig siffermaterial och statistik då, OK, då vet vi det. Vi kan ju inte begära att alla politiker ska vara begåvade i matematik men då ska de vara mycket försiktiga med vad de säger när det gäller fakta och siffermateria, de ska inte själva försöka tolka och dra slutsatser, eller hur … ?

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag har inte påstått att hon är inkompetent Jonny – Det påståendet kommer från dig och får stå för dig.

  10. Alexander

    ”Ylva ljög inte”

    Påstår man att det sker en minskning när det sker en ökning så ljuger man,

    Vad tycker du om t ex Jimmie Åkesson gör likadant?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Hon pratade om 2015 och avseende det året så var det hon sa korrekt.

  11. Jonny Disenfeldt

    ”Duktiga Ylva” …

    Ylva Johansson, en av Mona Sahlins förtrogna, var mycket kritisk mot RUT reformen när hon var vård- och äldreomsorgsminister.

    ”– Det här är att öppna för en helt ny låglönesektor, sa hon för fem år sedan.”

    Aftonbladets granskning visar att hon och maken, tidigare finansminister Erik Åsbrink (S), köpte hushållstjänster för närmare 50 000 kronor år 2008…

    SSU-fusk, skattefel och skandaler
    Foto: TT

    Flera av ministrarna i Stefan Löfvens nya regering har varit i blåsväder i sina tidigare roller. Det handlar om allt från lägenheter till lunchkvitton – och flera skandaler kring Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU.

    Stefan Löfven själv uppmärksammades 2004 för att han som biträdande förbundsordförande på Metall fick en lägenhet i förbundets fastighet. Han betonade att man följt regelverket men sade sig samtidigt ha förståelse för att människor reagerade.

    – Javisst. Det är självklart. Bostadssituationen i Stockholm är ju absurd, sade Löfven till tidningen Dagens Arbete.
    Shekarabi avgick

    2004 uppmärksammades också misstänkta oegentligheter kring användningen av pengar i samband med att nya civilministern Ardalan Shekarabi (S) valdes till SSU-ordförande – och för övrigt efterträdde nya näringsministern Mikael Damberg (S).

    2005 valde Shekarabi att avgå, och medgav felaktigheter kring kampanjen:

    – I den kampanjen så begicks det fel. Jag är delansvarig för det, och andra är också delansvariga, sa han till SVT.

    Så sent som i går avslöjade Svenska Dagbladet att Shekarabi inte fått igenom sin deklaration för 2013 på grund av felaktiga siffror för en bostadsförsäljning – något han själv förklarade med att han blandat ihop papper.

    Även nygamle ministern Ibrahim Baylan (S) drogs in i skandalerna kring SSU, när Svenska Dagbladet 2005 berättade om dokument som visade felaktigheter kring omröstningar i Umeå, där Baylan var SSU-ordförande i slutet av 90-talet. Baylan själv sade sig inte minnas turerna.
    Johansson fick kritik

    2005 uppmärksammades också Baylans nygamla ministerkollega Ylva Johansson (S) för sin delaktighet i en spektakulär konkurs i it-branschen.

    Bolaget Att veta AB skulle enligt planerna blivit ”landets största enskilda satsning på e-lärande för vuxna på gymnasienivå” men blev i stället ett jättefiasko. Johansson fick bland annat kritik för att hon haft en lön på 116.000 kronor i månaden – vilket under en period motsvarade bolagets omsättning …

    Sveriges arbetsmarknadsminister Ylva Johanssons (S) framträdande nyligen i TV programmet Agenda i SVT. Ministern uttalade sig om enklare arbeten som inte kräver så mycket utbildning.” som bilmekaniker”.

    http://www.motormagasinet.se/alla/fordonsbranschen-rasar-mot-ylva-johansson/

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Ylva Johansson har ett intakt förtroende Jonny och detta förändrar inte den saken.

      • Alexander

        Arbetsmarknadsministern påstår alltså att bilmekaniker inte kräver så mycket utbildning. Förtroendeingivande….

        Det är alltså fritt fram för SD med alternativa fakta? Fast då kommer du att klaga…

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Om man tidigare jobbat som bilmekaniker i sitt hemland behövs sannolikt inte speciellt mycket utbildning för att klara av det jobbet även i Sverige så i det avseendet tror jag Ylva har helt rätt.

          • Jonny Disenfeldt

            Ylva anser att bilmekaniker är ett ”enklare arbete som inte kräver så mycket utbildning”,
            Håller du alltså med Ylva då Anders ?

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Du bör nog titta på hela sammanhanget i vilket det uttalandet gjordes vilket du sällan och aldrig gör då du har för vana att rycka ord och fraser ur sitt sammanhang och försöka få dem att framstå som något annat.

            Hur mycket utbildning tror du en människa som jobbat som bilmekaniker i sitt hemland t.ex. Syrien behöver för att jobba som bilmekaniker i Sverige?

            Tilläggas ska att Syrein före kriget hade en rätt modern bilflotta som inte skiljer sig speciellt mycket från den vi har i Sverige.

  12. Lars Flemström

    Nej, det ser inte alls ut att bli någon vänsterseger i det franska valet. Socialistpartiet är uträknat, och valet kommer att stå mellan tre borgerliga kandidater. Nämligen Macron, som med stor ansträngning kan kallas ”vänsterborgare”. Han har startat ett nytt parti går hem hos den välmående finanseliten, som gärna koketterar med att kalla sig ”vänster”, Nationella Frontens Marine LePen, som uppges stödjas av 44 % av den franska arbetarklassen, och högerns Fillon, som har hamnat i ett så kraftigt blåsväder, så att hans parti funderar på att ersätta honom.

    Debaclet kring Fillon torde logiskt gynna LePen. Men hon leder ett parti, som är avskytt bland partiets motståndare. Mer avskytt än vad politiska motåndare brukar vara. Hon skulle dessutom inte kunna styra Frankrike som president, eftersom hon kommer ha den franska riksdagen, Nationalförsamlingen, mot sig. Hon anses därför av de flesta bedömare chanslös i det andra valet. (Franska presidentval består av två valomångar. Endast de båda kandidater, som fått flest röster i de första valet, säller upp i andra valet,)

    LePen skulle ändå kunna vinna båda valen på grund av ett lågt valdeltagande, då både många vänsterväljare och många högerväljare väntas inte gå och rösta, p.g.a starkt missnöje bland vänsterväljarna med Socialistpartiet och lika starkt missnöje bland högerväljarna med Fillon. Högern skulle kunna vinna valet, om man snabbt får fram en bra ersättare till Fillon.

    Det kan ju inte uteslutas att en del av LePens anhängare kommer att lägga sin röst på högerns presidentkandidat, om det blir någon annan än Fillon, eftersom LePen ändå är chanslös som president. Och att många tidigare S-väljare kommer att stödja högerns presidentkandidat, för att blockera Macron och LePen. Den enkla analysen, som Anders Forss står för, säger förstås att det blåser starka vänstervindar bara för att högern har problem.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Macron är en vänsterkandidat Lars – Längre till vänster än de övriga.

      • Lars Flemström

        Oj, oj, oj, ”längre till vänster än de övriga”. Om det räcker för att kallas ”vänsterkandidat, så är även Jimmie Åkesson en vänsterkandidat. Det går väl alltid att finna någon som han står till vänster om …

  13. Alexander

    Anders

    Tycker du att Ylva verkar ha koll på hur man driver ett företag och utbildningskraven inom olika yrken?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Huruvida hon har kol på hur man driver företag vet jag inte då jag aldrig talat med henne om den saken. vad gäller vilken utbildning som krävs för olika jobb så utgår jag från att hon har den koll hon behöver ha i det ämnet för att klara sitt jobb som minister.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.