Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Pensionerna ska både höjas och tryggas vilket är fullt möjligt med rätt politik.

Jag har skrivit om pensioner och pensionsnivåer mänga gånger och dessutom om vilken reform som måste till för att trygga pensionerna i en verklighet där fler och fler människor ersätts av maskiner – Något jag ska utveckla och sammanfatta i detta inlägg då både tryggandet och höjda pensioner är möjliga med rätt sorts politik.

Innan jag kommer med det förslag som gör detta vill jag dock börja från början och dra en förenklad historia över hur det svenska pensionssystemet skapades.

Sverige hade länge AFP eller Allmän Folkpension som enda pension efter ett långt arbetsliv vilket på inget sätt var tillräckligt för en trygg ålderdom. Därför började debatten om en Allmän Tilläggs Pension (ATP) i egentlig mening redan 1944 på ett initiativ från oss Socialdemokrater.

Turerna var många och långa och efter många om och några men lades ett förslag som röstades igenom den 14 maj 1959 därför att Folkpartisten Ture Königsson lade ner sin röst vilket innebar att Socialdemokraternas förslag om införande av ATP vann tack vare denna nedlagda röst.

ATP infördes sedemera 1 januari 1960 med den första pensionsutbetalningen enligt ATP 1963.

I grunden är ATP ett framtida löneavstående och ett tillskott från arbetsgivarsidan med samma summa enligt ett system där arbetsgivaren betalar in till ATP baserat på den anställdes lönesumma varvid pensionen beräknas enligt en formel som ändrats historiskt.

Detta system fungerade mycket bra trots att man vid införandet gjorde misstaget att inte sätta av pengar till de som fick full pension trots att det inte uppfyllt intjänande reglerna då de gick i pension före det att de uppfyllt regelverket.

Så långt historien!

I dag har vi två problem varav det ena är att vi lever längre än vad som avsågs när systemet skapades. Det största problemet med pensionssystemet idag består i att människor fortsatt ska ha pension trots att de sedan länge ersatts av maskiner därför att detta blir förmånligare för arbetsgivaren.

Detta problem har jag en lösning på vilken jag kommer att precisera i slutet av inlägget.

Förutom att maskiner tar över monotona, tunga och ibland farliga arbetsuppgifter är en övergång till maskinell tillverkning allt för lönsam för arbetsgivarna som jag ser saken.

Vinsten med att övergå till maskiner istället för människor ligger inte i lönen kontra kostnaden för maskinen och dess underhåll. Det som gör att kalkylen väger över till maskinens fördel stavas arbetsgivaravgifter – Dvs. den avgift som ska finansiera pensionssystemet.

När företagen ersätter en arbetstagare med en maskin kan man stoppa arbetsgivaravgiften på ca 1/3-del av lönen i ägarnas ficka i form av vinst och det är det som är ”pudelns kärna”

Ska vi klara framtidens pensioner måste vi därför genomföra en reform som garanterar pensionssystemet intäkter vilket jag föreslagit länge då jag tycker att det är FEL och framför allt osolidariskt att företagsägare ska kunna tillskansa sig högre vinster på samhällets bekostnad genom att förfara på ett sätt som innebär att man låter bli att dra sitt strå till stacken.

Därför är lösningen på pensionssystemets tryggande ett slopande av arbetsgivaravgiften och ett införande av en produktionsavgift som utgår oavsett av om produktionen/tillverkningen/försäljningen sker manuellt eller maskinellt.

En produktionsavgift helt dedikerad till pensionssystemet och sjukförsäkringssystemet som belöper på företagets vinst/förädlingsvärde snarare än på lönesumman är därför ett måste för att säkerställa att de avgifter företagen ålades att betala när ATP infördes även fortsättningsvis betalas av företagen och dess ägare.

Därför är mitt förslag kort och gott att skrota arbetsgivaravgifterna och ersätta dessa med en produktionsavgift vars storlek ska fastställas till den procentsats som behövs för att trygga framtidens pensioner sett till de demografiska förhållanden som gäller vid varje enskild tidpunkt.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

 

76 kommentarer

  1. Nils Lindholm

    Då transporter möjliggjordes och arbetarna i Sverige vart dyrare än i Polen o Östasien flyttade ’Borås’ dit.
    Kommer robotarna att också flyttas ?
    Vi har ju momsen redan, allt som säljs är ju producerat, alltså en typ av produktionsskatt, skillnaden är bara vart prishöjningen sker, slutkund slantar alltid..
    Flygfrakt från Kina 50 – 100 spänn per kg eller en femma för en mobiltelefon i en fullpackad container.
    det kanske bär sig att skicka tvätten till Östasien, norrbaggarna flyger ju fisken dit för rensning, dom rensar bättre o billigare än maskinerna i Norge.
    När flyttas tillverkningen av Volvo till Kina ?
    När frakten av bil blir billigare än mellanskillnaden att producera i Europa ?.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det både Sverige och EU måste och kommer att göra (diskussionerna är i full gång) är att införa importavgifter som tar tillbaka de vinster man eventuellt gör på att flytta produktionen. Det kan inte vara så i samhället att vinstintresset ensidigt ska få styra. I ett solidariskt samhälle bär vi bördorna tillsammans och den regeln gäller även företag och dess ägare.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Skulle aldrig falla mig in att gå hand i hand med Trump. Däremot står jag upp för det som är rätt för Sverige.

  2. cwc

    Vi lever i en övergångstid och automatisering kommer att förändra samhället och det är bara frågan hur lång tid det tar. Mer och mer arbeten kommer att tas över av maskiner och desto intelligentare maskinerna blir så kommer de att kunna utföra mer och mer arbeten. Jag håller med dig om att vi måste hitta en lösning på det problem du tar upp för utvecklingstakten går bara fortare och fortare. Samhället och därmed ekonomin kommer att behöva förändras när arbetstiden kommer att minska. På kort sikt behöver vi beakta det problem du tar upp, men på längre sikt kommer det att förändras till något som är svårt att föreställa sig. Den stora frågan är uppkomsten av artificiell intelligens(AI) och vad det kommer att innebära för oss. Det vi måste förbereda oss för är när AI uppnår teknologisk singularitet och vi får bara ”en chans” att det blir rätt annars är mänskligheten som vi känner slut.(googla om du är intresserad). Det är bara en tidsfråga om hur många årtionden eller ännu längre innan AI uppnår teknologisk singularitet och då betyder allt vad vi gör ”ingenting”, Anders jag håller med dig om att en omställning måste göra men hur ska förändringen ske och vem ska våga driva igenom det? Jag tror att bara en större förändring kommer att ske först när det blir en stor katastrof eftersom de som ”förlorar” på det kommer till varje pris motarbeta en omställning.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag är beredd att genomföra de förändringar jag föreslår – Annars skulle jag inte lägga förslaget. Utöver produktionsavgift vill jag även utreda basinkomst som ersättning för bidrag och se om det är en framkomlig väg.

      I övrigt se mitt förra svar.

  3. cwc

    Du skrev om automatisering men det försvann så jag vet inte om min kommentar hamnade på rätt ställe. Har du tagit bort det inlägget kan du stryka min kommentar om den hamnade på fel ställe. ”Vi lever i en övergångstid och automatisering kommer att förändra samhället…”

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Visst kommer samhället att förändras med automatisering och det är därför samhället måste förändra sättet på vilket samhället skaffar intäkter från företag och privatpersoner.

  4. Alexander

    Sedan kommer du inte ifrån att det blir svårt när människor kommer hit och går rakt in i pension utan att betala en krona, alternativt jobbar 10-15 år. Du får tycka att jag är tjatig men faktum kvarstår att det är ohållbart.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Pensionssystemen har den utformning de har vad gäller pensionens storlek som är baserad både på bosättning och arbetad tid. Jag har aldrig talat om att förändra det regelverket utan bara om att förbättra finansieringen för att garantera pension på den nivå man tjänat in.

  5. Alexander

    Tidigare har jag berättat om lögner från rödgröna politiker när jag träffat dem och ställt frågor, det har Anders viftat bort som påhitt från min sida. Jag föreslår att du läser ”Var ärliga, hänsyn har tagits till religion”. Sakine Makdon har skrivit i VLT. Texten finns under insändare. Sedan kan du kommentera……

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag viftar inte bort något som påhitt Alexander men jag har svårt att tro att politiker skulle ljuga för dig. Däremot kan det vara så att politikerna och du inte delar den bild du lägger fram men det betyder bara att man har olika uppfattning och inte att man ljuger.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag har läst ledaren och så vitt jag förstår finns det inte ett enda politiskt dokument som påvisar att separata badtider för kvinnor har med religiösa hänsyn att göra.

          Som jag sagt tidigare så ser jag en separat badtid för kvinnor 2-3 timmar en dag i veckan som något helt annat än vad du försöker få det att framstå som. Som jag berättat så har detta funnits så länge jag minns. När jag växte upp var det så i de badhus jag badade i – Separat tid för kvinnor under 3 timmar en dag i veckan och även då kunde pojkar upp till 5-års ålder följa med sin mamma.

          Jag har oerhört svårt att förstå varför du nu vill skapa en storm i ett vattenglas angående något vi haft i Sverige sedan urminnes tider.

          • Alexander

            Då har du läst slarvigt. Det finns ett mail där det tydligt står att det är av hänsyn till religion, och dessutom fyra kvinnor som intygar att det är anledningen till deras krav…..

  6. gerd

    Väldigt bra att du tar upp denna fråga. Men varför inte börja med den oanständiga pensionärsskatten för vanligt folk som ni utlovade i valrörelsen 2014. Förtroendevalda riksdagsledamöter som får pension tidigare än andra har en egen gräddfil i pensionssystemet. De har själva bestämt att de ska ha jobbskatteavdrag trots att de varken uppfyller åldern för att ta ut pension eller jobbar. Ingen opposition där inte.
    Angående värdegrund, hur ska vi nu betrakta socialdemokraterna efter Mona Sahlins ”erkännande” . Andra partier får i dina ögon stå för företrädarnas ev. brott och du gör väl inte skillnad på folk och folk?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vi har redan påbörjat restaurationen av pensionerna men när vi la ett skarpt förslag i riksdagen röstade Alliansen och SD emot och i nuvarande parlamentariska läge blir det omöjligt att genomföra något som inte har stöd från andra partier på ett eller annat vis.

      Vad gäller Mona så har jag länge sagt att hennes förtroende är förbrukat och så länge jag får vara med och påverka så ska hon aldrig mer inneha ett politiskt förtroendeuppdrag inom vårt parti.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Den har säkert funnits tidigare men sedan 2009 så har jag inte sett den diskuteras eller föreslås så i det mottot är mitt inspel nytt och än viktigare nödvändigt då det är denna väg vi måste gå för att klara framtidens pensioner.

  7. Mr Sound

    Vilken kärna? Systemet med pensionerna är ett pyramidspel och det spelet var/är inte designad för dagens utformning av befolkningen. Att försöka sig på ett trolleri kommer inte att gå för helt klart är en produktionsavgift ett försök att släta över den förda politikens eggekter.

    Att dessutom lägga över kostnaderna på företagen är mer än korkat, tror du företagen skulle acceptera det?

    https://www.svd.se/invandrare-ar-inte-robotar/om/ledare
    https://www.svd.se/norsk-sagning-svenskt-pensionssystem-brutalt

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Pensionskostnaderna låg tidigare på företagen i form av arbetsgivaravgifter så att i rådande läge när människor ersätts med maskiner se till att statens intäkter till pensioner tryggas via en produktionsavgift är naturligt mer än något annat därför att pensioner alltid ska tryggas av omsättningen i samhället på ett eller annat vis.

      • Mr Sound

        Kallas teknikutveckling något som du har svårt att ta till dig. I denna era vill du straffa företag som då ska betala för att pensionssystemet totalt havererat och ändra deras spelplan.

        Hur känns det att stå rakryggat och lägga förslag som troligtvis skulle riskera jobben för gemene svensk? Är du kommunist eller anser du på någon sketen anledning att företagen har skylldighet att betala för feta politikers misslyckande? Ni politiker klara verkligen inte av att driva en politik som innebär jobbtillväxt (inom privata) då det om något skulle generera högre pension samtidigt som utgifterna minskas.

        http://www.expressen.se/debatt/min-pension-ligger-under-eus-fattigdomsgrans/

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det kommer inte att riskera jobben alls Mr. Sound att införa en produktionsavgift istället för arbetsgivaravgiften. Om företagens besparing endast är arbetsgivaravgiften vilket i regel är fallet nu så är det inte korrekt att den summan ska tillfalla företaget i form av vinst.

          Alla ska solidariskt bidra och att säkerställa att de gör det är politikens uppgift,

          • Mr Sound

            Alla ska solidarisk bidra låter fint, att ni politiker däremot gör ert bästa för att rasera ser vi tydliga tecken på.

            Och inte är du så obildad att du tror en försämring av villkoren för företagen inte kommer drabba jobben? Om vi alla har missuppfattat dig så ta det igen, använd det företag du tycker skatteplanerar som exempel (SCA). Ord vill jag inte ha, det som du ska göra är en simpel uträkning.

            Pensionssystemet ska även med ditt förslag vara ett pyramidsystem?

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Att företag som SCA inte betalar skatt i Sverige är ett stort problem Mr. Sound och något som ska förändras så att SCA måste betala skatt i Sverige.

            Pensionssystemet är inget pyramidsystem i egentlig mening utan ett system där man påtvingat sparar till sin ålderdom i förhållande till hur stor livstidsinkomst man haft.

          • Mr Sound

            Ja, vi har hört det. Saken är att SCA med flera bolag följer lagstiftningen, ni kommunister vill ju verkligen köra dessa företag ur landet. Faktum är att kostnaderna för dessa bolags ligger ungefär i linje som konkurrenternas ute i Europa, det vill ni ändra på och tjuva åt er mer för att ert samhällsexperiment inte riktigt föll ut som er kalkyl. För att bli politiker idag ska man ha okunskap i CV:t. För hur kan man påstå att SCA inte betalar skatt? Nåja, sug på karamellen för 2018 är det slut.

            http://www.sca.com/sv/Press/Nyheter/2016/Kommentar-bolagsskatt/

          • andersforss (inläggsförfattare)

            SCA använder svenska råvaror för att tjäna sina pengar och att i det läget kräva att de betalar skatt för vinsterna i Sverige är inte fel.

            De får gärna flytta för min del men bara så länge som de i samband med flytten slutar använda svenska råvaror.

          • Mr Sound

            Det är ju klart att SCA kan flytta ut ur landet för vad spelar konsumtionen och skatterna från alla SCAs anställda i Sverige för roll i Anders värld; http://www.sca.com/sv/Om_SCA/Har-finns-vi/

            Inte heller verkar Anders bry sig om arbetstillfällen som SCA indirekt genererar så som inom verkstad, transport etc.

            Sen verkar Anders inte heller veta var SCA får sin råvara ifrån; http://www.sca.com/sv/Produkter/Skog/

            Ni kommunister verkar inte alls förstå hur viktiga privata företag är för ekonomin, det är nog bäst du koncentrerar dig på att ratta en buss. För människor med dina åsikter ska hållas långt från inflytande.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Vi ska skilja på skatter från individer och skatter från företag. SCA behöver svensk råvara för sin verksamhet och även om SCA finns i andra länder så kommer kärnverksamheten alltid att ligga i Sverige och för den ska de betala skatt.

  8. Olle

    Hur skulle denna produktionsavgift vara utformad,den måste nog vara global i så fall annars försvinner nog även denna produktion utomlands .Då vänder flyttlassen igen . Och samtidigt måste vi minska vår konsumtion och hitta andra intressen än prylhysterin . Och våra sittande politiker gör allt de kan för att öka konsumtionen och kallar detta tillväxt ,trevlig ekvation att få till .

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Visst blir det bättre om hela EU gör likadant men jag tror inte nödvändigtvis att produktionen vänder bort vara för att vi tar bort arbetsgivaravgifterna och ersätter dem med en produktionsavgift.

      Som jag sagt tidigare så är det en komplicerad process att flytta ut som företagare om man ska flytta den egna personen med familj.

      Vad gäller det sm produceras utanför Sverige men säljs i Sverige så går det att ta ut produktionsavgift även på det alternativt införa importavgifter som kompenserar för avsaknaden av produktionsavgift.

      Exakt hur stor den ska vara ska jag be att få återkomma till.

      • Olle

        Jo importavgifter bör till då skulle det skapa många arbetstillfällen på landsbygden och livsmedelsindustrin , men då får vi nog fundera på Svexit först innan dessa avgifter skulle kunna genomföras. Helst vill nog EU avskaffa jordbruken i Sverige och exportera allt från centraleuropa . Patenterade grödor som multinationella företag har ensamrätt på tex Monsantos och några till. Många EU parlamentariker som dessa företag lindat runt fingern,och går deras intressen till mötes.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Min tro och då baserat på all den information jag får från mina vänner som arbetar inne i EU-maskineriet är att framtidens EU kommer att bli mer av en handelsunion och mindre centralstyrt – Detta för att EU ska överleva.

          Tyskland, Frankrike och Belgien med flera länder har precis som Sverige drabbats av företagsflytt även om Tyskland har stark lagstiftning på området som gör det svårare att flytta än från Sverige.

          Det som nu diskuteras är införande av importavgifter som tar tillbaka den förtjänst företag skulle göra på att flytta utanför EU och sedan exportera varorna hit och jag håller med dig om att det är goda nyheter för alla.

          Vad gäller det svenska jordbruket så har jag länge varit inne på att vi ska tillbaka till att bli självförsörjande på livsmedel vilket jag tror vi blir i en framtid av många anledningar – Inte minst på grund av klimatfrågan.

  9. Alexander

    Ett mail som intygar att det är med hänsyn till religion och fyra kvinnor som bekräftar att det är anledningen till kraven. Ändå hävdar Anders att Islam inte har något att göra. ..

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Av vem och till vem ska det emailet vara sänt Alexander.

      Som jag sagt så har vi haft separata badtider för kvinnor under några timmar en dag i veckan sedan urminnes tider i Sverige.

  10. G-A Karlsson

    Det är dags för er socialdemokrater att själva starta upp och driva företag och visa hur det ska gå till.

    Har du anställt nån än?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vi drev företag en gång i världen – Rörelsedrivna företag såsom Reso, Fonus med flera.

  11. Alexander

    Anders

    Sakine Makdon har sett och läst mailet. Fyra kvinnor bekräftar att det är religiösa önskemål som ligger bakom, VLT har haft ett reportage om dem…..

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Hon påstår det men har inte redovisat att så är fallet med mailet i sig så jag sätter ingen trovärdighet vid hennes påstående. vad enskilda individer säger utan att kunna styrka att politikerna fattat beslutet på de grunder de framför saknar även det trovärdighet.

      • Jonny Disenfeldt

        ”vad enskilda individer säger utan att kunna styrka… saknar även det trovärdighet.”

        Stämmer in på det mesta du skriver Anders, t.ex ditt påhitt om LO, SCB och den oerhört komplexa matematiska supermedianen …

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Vad gäller medianlönen så börjar du likna en haverist Jonny – jag förstår inte varför det är så svårt för dig att smälta att medianlönen i Sverige faktiskt är 25.750 jr/månad om man räknar in samtliga arbetstagare i landet i beräkningen sorterade i stigande ordning?

  12. Jonny Disenfeldt

    Anders skriver : ”Du har fel Jonny – Visst påverkar Görans uttag men högst marginellt ”

    FEL Anders, det var inget marginellt alls, PRO ocvh andra har påvisat att om detta inte gjorts av socialdemokraterna så hade systemet varit i balans.

    Anders skriver vidare : ”Det stora hotet är systemets minskade intäkter som beror på automatiseringen.

    Nej, det andra hotet som finns består i att vi tar in hundratusentals människor, sätter dem i arbetslöshet och dessa betalar alltså inte in till systemet för sin egen pension.

    Det tredje hotet är vår längre levnadstid.

    Detta var ännu ett område du inte behärskade.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Systemet hade inte alls varit i balans Jonny även utan Görans uttag därur. Längre livsspann och minskade inbetalningar är problemet och då måste vi se till att inbetalningarna tryggas vilket bäst görs genom att byta ut arbetsgivaravgifterna mot en produktionsavgift.

  13. Alexander

    Anders

    Så de kvinnor som hävdar att det är religiösa skäl bakom deras önskemål ljuger? Är det återigen SD som varit framme och manipulerat dem?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är skillnad på enskilda personers önskemål och varför de önskat det och anledningen till att politiker fattar beslut. I vissa fall kan beslutet bli i enlighet med önskemålet utan att önskemålet i sig var sakskäl till beslutet och det är vad jag tror är fallet i detta fall.

  14. Jonny Disenfeldt

    Haverist ? Verkligen Anders… Tyvärr framstår du som en patologisk lögnare Anders vilket jag hoppas du inte är.

    Du menar för övrigt att SCB för LO’s räkning INTE räknat ut medianlön enligt gängse metod utan att man använt en ”oerhört komplex matematisk” algoritm där man först beräknat medianer för olika yrkesgrupper och sedan viktat dessa grupper för att beräkna en ny median.

    Jag vill ha bevis för att SCB gjort på detta sätt som du påstår UTAN ATT KUNNA STYRKA !

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du kör fast dig på enskilda ord Jonny. Man har rangordnat samtliga löntagare i stigande ordning genom att använda en matematisk algoritm därför att det spar tid.

      Du har själv läst det och jag har hänvisat till SCB:s hemsida där allt går at läsa om hur de räknar ut medianlönen där. Det står i klartext att de räknar ut medianen per yrkesgrupp för att sedan sortera medianen i yrkesgrupperna i stigande ordning och utifrån det räkna ut medianen på hemsidan.

      Ett sådant räknesätt blir aldrig korrekt därför att det inte tar hänsyn till hur många arbetstagare det finns i de grupper som ligger över respektive under medianen.

      At du inte vill förstå det tycker jag är underligt då det finns betydligt fler i de yrkesgrupper som ligger under medianen än de som ligger ovanför sett till numerär.

      • Jonny Disenfeldt

        Nej Anders, det är inte sant.

        Du skriver ”Du har själv läst det och jag har hänvisat till SCB:s hemsida där allt går at läsa om hur de räknar ut medianlönen där. Det står i klartext att de räknar ut medianen per yrkesgrupp för att sedan sortera medianen i yrkesgrupperna i stigande ordning och utifrån det räkna ut medianen på hemsidan.”

        Nej, SCB gör inte alls så, de beräknar inte per yrkesgrupp (om det inte är en enstaka yrkesgrupp du är ute efter), ge mig en exakt länk var de skulle skriva detta.

        OM du vill ha deras median för alla arbetstagare så kan du få fram det hos dem.

        SCB (siffror gäller 2015) :
        ”Medianlönen får man om sorterar alla löner i stigande ordning eller fallande ordning och tar ut det mittersta värdet.”
        Resultat : 28 600:-
        http://www.scb.se/hitta-statistik/sverige-i-siffror/utbildning-jobb-och-pengar/mest-och-minst-betalda-yrkena/

        FOTNOT : Nu 2017 är medianlön givetvis högre men hur hög vet vi inte förrän 2018, däremot kommer ju 2016 års siffror snart.

        Här kan man ta fram en korrekt median hos SCB :
        http://www.statistikdatabasen.scb.se/pxweb/sv/ssd/START__AM__AM0110__AM0110A/LoneSpridSektorYrk4A/?rxid=455ac4d0-b27f-43bf-9a24-5f965b8eefe5

        Välj sedan :
        ============
        Medianlön
        Samtliga sektorer
        Samtliga yrken
        totalt
        2015

        Ger för 2015 : 28600 som median för samtliga arbetstagare i Sverige…
        26000 som median för samtliga privatanställda arbetare


        DU HAR ISTÄLLET PÅSTÅTT att SCB för LO’s räkning gjort just detta, nämligen att man för LO’s räkning räknat ut en median för samtliga grupper var för sig, sedan viktat dessa grupper före att ta fram en ny median .. varför skiftar du historia fram och tillbaka, är du förvirrad över vad du hittat på ?

  15. Alexander

    Anders

    Och Sakine Makdon ljuger? Vill hon gynna SD?

    Sedan är naturligtvis det bästa sättet att trygga inbetalningarna att minska inflödet av människor som inte gör några inbetalningar. Enkelt och effektivt!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vem hon vill gynna eller om hon överhuvudtaget avser att gynna någon ska jag låta vara osagt men faktum kvarstår – Det finns inga officiella politiska dokument som påvisar det hon säger.

      ATP får man bara om man betalat in pengar till ATP systemet och då enligt det regelverk för intjänande och arbetstid som föreligger.

      Allmän Folkpension AFP ges till alla oavsett inkomst och den ska inte blandas ihop med ATP som är inkomstberoende.

      De som vi kallar ”fattigpensionärer” är de som har låg eller ingen ATP utan endast AFP.

  16. Alexander

    Anders

    Fast du brukar ju säga att DU inte behöver bevisa det du påstår utan kan hänvisa till erfarenhet och kunskap, gäller andra regler för t ex Sakine?

    Förresten, har Anna Kinberg Batra avgått?

  17. Jonny Disenfeldt

    Anders har skrivit : ”..Den enda som är exakt är uträkningen av det som SCB gjort för LO och när de gjorde det blev medianen betydligt lägre än med den schablonmetod man använder på sin egen hemsida. Rätt median är 25.750 kr/månad.”

    Vilken schablonmetod då …

    Anders har även skrivit ”Medianlön beroende på hur man beräknar den kan innebära att väsentligt fler än hälften ligger under den. ”

    Detta är matematiskt sensationellt. En median kan enligt Anders Forss innebära att ”väsentligt fler än hälften ligger under den. ” Förklara detta Anders !

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är inte sensationellt alls Jonny. Om du först räknar ut medianen i varje yrkesgrupp separat vilket är vad SCB gör på hemsidan för att sedan använda de medianerna när de räknar ut medianen för riket så slår det fel. Att det slår fel beror på att det är medianerna i respektive yrkesgrupp och inte hur många som finns i varje yrkesgrupp som avgör vad medianen blir.

      Tänk efter ordentligt Jonny så borde även du inse det.

      Säg att det finns 100 yrkesgrupper och att de 10 med lägst lön innehåller 2 miljoner arbetstagare medan de återstående 80 yrkesgrupperna med betydligt högre löner består av 500.000 arbetstagare. har du det läget så blir medianen betydligt högre än den i själva verket är sett till samtliga arbetstagare i landet vilket är enkel matematik.

      Det är därför SCB själva säger att medianen på deras hemsida inte är rättvisande och exakt.

      • Jonny Disenfeldt

        FEL Anders, det finns bara ETT matematiskt sätt att beräkna median.
        Det sättet innebär att man tar det mittersta värdet dvs det finns lika många värden under som över medianen (+-1 beroende på om det totala antalet är ett jämnt eller udda tal).

        Det är det sättet SCB använder sig av, menar du på fullt allvara att SCB är matematiska nollor som inte kan matematik ???

        Ditt påstående !”Medianlön beroende på hur man beräknar den kan innebära att väsentligt fler än hälften ligger under den. ”” innehåller alltså TVÅ FELAKTIGA PÅSTÅENDEN,
        * FEL 1 : Att det skulle finnas mer än en metod att beräkna medianvärde
        * FEL 2 : Att det skulle kunna finnas väsentligt fler än hälften av alla värden under medianvärdet.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag har inte fel Jonny – Det är du som har fel och jag angriper inte sättet att beräkna median utan påvisar bara att materialet som medianen beräknas på är olika.

  18. Micke

    Håller med att det är en väldigt viktig fråga att lösa.

    Pensionärsskatten måste bort snarast, det är faktiskt så att idag stjäl staten pengar från de som har sämst ekonomi.

    Sen är det väl konstigt att före detta statsminister Göran Persson ”lånade” pengar av pensionärerna på 90-talet för att stötta de välbärgade bankerna, när ska dessa pengar betalas tillbaka?

    Mitt svar är att dom pengarna har staten konfiskerat och gett till bankerna, kommer med andra ord aldrig att betalas tillbaka.

    • Jonny Disenfeldt

      Göran Persson ”lånade” ett par hundra miljarder av pensionärerna för att betala förtidspensionering av en mycket stor grupp arbetslösa (strax under 100 000) istället för att skapa ett företagsklimat som kunde gett dem produktiva arbetstillfällen … allt för att putsa de fruktansvärda arbetslöshetstalen S kämpade med. Därmed sköt han systemet i sank.

      Sedan har vi nu att hantera en befolkning som blir äldre och en allt större grupp människor som migrerar hit men aldrig arbetar eller arbetar väldigt kort period av sitt liv.

      • andersforss (inläggsförfattare)

        ATP ges bara till de som arbetat och då i proportion till både inkomst och arbetad tid så immigranter påverkar inte ATP-systemet överhuvudtaget.

    • Nils Lindholm

      Att det ska vara så svårt att fatta att skattetabellerna är exakt lika idag som tidigare för pensionärer.
      Det som skett är att löntagarna har fått kompensation för den del, 9,5% i arbetsgivaravgiften som inte var specificerad, nu 4,5, tanken är att Laffer skulle funka, du skulle kunna arbeta mer öka inkomsten, utan att skatten i summa skulle öka..
      Pensionärerna betalar exakt lika mycket i skatt nu som då, faktisk mindre då Alliansen o tror nuvarande har sänkt några hundringar nån gång då o då.

      GP frågades om det inte var dags att sänka arbetsgivaravgiften o låta den gå i lön istället, men han misstrodde arbetsgivarna, att dom skulle inte överföra hela summa i lön, ja 10% av lönen i ospecad skatt är väl idag runt 200-miljarder och idag behövs dom, alliansen sänkte skatten, men på ett annat sätt där arbetsgivaren inte kunde fuska, jobbskatteavdrag med tak vilket gjorde att ’Wall-Enberg’ med 100-miljoner i beskattningsbar lön inte fick mer än 2-tusen, första tror tusen , taket låg runt 50-tusen genom att avräkning sker från nått grundavdrag i den herarkin.
      Den som bor i högskattekommun får mer ur jobbavdrag än ’Danderydare’

      • andersforss (inläggsförfattare)

        Laffler är inte något vi behöver förhålla oss till överhuvudtaget. Samma skattesats ska gälla för alla inkomster oavsett av om de kommer som lön eller som pension. Det är inkostens storlek som ska styra skatten och inget annat.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.