Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Jan Björklund vill politisera klädval i samband med statsbesök.

För mig är det mycket underligt att Liberalerna och Jan Björklund vill försöka politisera Ann Lindes väl avvägda val att bära slöja i samband med regeringens statsbesök i Iran – Måhända hade Björklund tråkigt och lite att göra när han bestämde sig för att kritisera detta?

Enligt mitt förmenande står vi inför mycket större politiska utmaningar än så och jag tycker Björklund och Liberalerna borde fokusera på dessa i stället för att försöka sig på konststycket att göra en höna av något som inte ens är en fjäder.

I mitt tidigare arbetsliv har jag både bott och arbetat i många olika länder med olika kulturer och olika statsreligioner – Därtill besökt och gjort affärer i än fler och en sak är helt klar – Vill man nå framgång i affärer så respekterar man kulturen och klädkoden/uppförandekoden i det land man besöker.

Svårare än så är det inte och det var precis det vår handelsminister gjorde för att ge de medföljande företagen bästa möjliga förutsättningar för att göra affärer.

Det Jan Björklund måste förstå är att bästa vägen till att få människor att förändra sig själva och sin syn på saker sker genom samtal och goda argument för de förändringar man föreslår. Ska man kunna ha ett bra samtal behövs en viktig ingrediens – Ömsesidig respekt och förtroende.

Därför är det för mig självklart att handelsministern ska handla som hon gjorde. Hennes respekt för kulturen i Iran bygger förtroendekapital mellan henne och motparten. I nästa läge när Iran besöker Sverige och/eller när förtroendekapitalet är starkt nog är jag helt säker på att både hon och regeringen kommer att göra allt som står i deras makt för att få Iran att stärka kvinnornas ställning i det iranska samhället än mer.

Tilläggas bör tycker jag att kvinnor i Iran har en ganska stark position och goda karriärmöjligheter jämfört med kvinnor i en lång rad andra länder. Är det något Björklund borde lyft fram så är det just det och det faktum att Sverige lägger manken till för att bygga goda relationer med Iran som i sak är en stor och viktig marknad för svenska företag.

Därför är mitt meddelande till Jan Björklund följande – Lägg ner populismen och låt oss diskutera hur vi tillsammans bäst kan lösa de problem och utmaningar vi står inför på hemmaplan.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

103 kommentarer

  1. Alexander

    Och vår utbildningsminister förstår inte att det blir en debatt när män vägrar ta kvinnor i hand. Svårt sånt där…

  2. Alexander

    Märkligt sånt där. Riksdagsledamöter kan inte ta sverigedemokrater i hand eller dela kopieringsmaskin, men har inga problem med att glatt anpassa sig efter diktaturer.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Så vitt jag vet tar alla mina partikamrater i riksdagen SD:s ledamöter i hand när så är nödvändigt.

  3. Jonny Disenfeldt

    Det är en viss skillnad mellan att vara turist eller immigrant och att vara officiell representant för ett land…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vid statsbesök är man gäst och som gäst förhåller man sig till de lagar och regler och den kulturella ordning som gäller i landet man besöker – Specifikt så om man vill göra affärer.

  4. Erik

    Anders, föreställ dig att Alliansen hade haft makten och gjort detta statsbesök. Hur skulle då vänsterns företrädare ha agerat. Sjöstedt, Wallström, Strandhäll, MPs hela etablissemang och Lövfen för den delen hade skrikit hejvilt mot att gå denna regim till mötes på detta viset. Det är politiken i ett nötskal. Skämt eller vad man ska benämna det.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag kan bara svara för mig själv och vad jag hoppas mitt eget parti och jag tror att vi inte skulle ha reagerat alls alternativt stött agerandet. Precis samma sak har företrädare för den tidigare regeringen gjort i olika sammanhang och vid de tillfällena har vi aldrig lyft saken på det sätt som Björklund nu gjort.

      Att Björklunds utspel är kan tolkas som ett skämt står helt klart – Man ska sedan dit man kommer, speciellt så om man vill göra affärer vilket var denna resas huvudsyfte – År man inte beredda tt göra så stannar man hemma.

  5. Lars Winter

    Du kanske vill skicka samma hälsning ” Lägg ner populismen ”, till Devin Raxvid projektledare ” STOPP ” på uppdrag av riksorganisationen glöm aldrig Pela och Fadime ( GAPF ). Jag lånar liten bit av hans kritik till regeringens feministisk utrikespolitik : ” Beslöjad regering ett slag i ansiktet mot förtryckta kvinnor, ” ” De kvinnliga delegaternas och iranskornas värdighet samt fri- och rättigheter har varit det billigaste förhandlingskortet för regeringen och svenskt näringsliv för att rodda hem sitt handelsavtal. ” Expressen 2017-02-13. Om någon är populist är väl närmast du som riktar kritik mot Björklund när han ta upp hyckleriet som S-regering visar öppet till väljarna.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det Björklund ägnar sig åt är hyckleri – Det regeringen ägnar sig åt är respekt och relationsbyggande och att ta sedan dit man kommer vilket precis som jag påpekat i inlägget är mycket viktigt. Dessutom skapar det affärsmöjligheter och avtal för svenska företag i Iran och det är det som är huvudsyftet med hela resan.

      Starkt jobbar Ann Linde, Stefan Löfven och regeringen.

      När väl relationerna är byggda och förtroendet ömsesidigt kan vi ta nästa fas och börja prata kvinnors rättigheter.

      • Jonny Disenfeldt

        Ja de kvinnor som kämpar för kvinnors rätt i Iran jublar ju över detta … eller nej, det gör de ju inte …

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag tror inte heller att de gråter Alexander – Arbetet med att skapa jämlikhet i Iran drivs på andra sätt och i andra former än genom statsbesök för att öppna för handel och företagande.

  6. Nils Lindholm

    ‏@TeodorKoistinen

    Det är lustigt hur det ”normaliserar homofobi” att förhandla med SD men inte att uppvakta politiker som hänger homosexuella från lyftkranar.

  7. Alexander

    ”Fridolim skakar hand såvitt jag vet”

    Han har sagt att han inte förstod att folk blev upprörda när män vägrar att ta kvinnor i hand. Har du missat det också?

      • Alexander

        Vi har alltså en utbildningsminister som inte kan förstå hur det uppfattas att män vägrar att ta kvinnor i hand. Och du skäller på Sverigedemokraterna och deras kompetens….

  8. Alexander

    Det Nils Lindholm skriver är ett lysande exempel på det hyckleri som förekommer. Och Anders tycker att det är bra.

  9. Eva

    Du skriver att det dessutom ”skapar affärsmöjligheter och avtal för svenska företag i Iran det är det som är huvudsyftet” så åt skogen med människorättigheter och allt trams, det blir så populistiskt!
    Les ”I skuggan av sharia av Mohammed Mostafei advokat och människorättighets förkämpare
    Jag blev besviken på detta inlägget!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Iran erbjuder större rättigheter och större möjligheter för kvinnor än de flesta andra muslimska länderna i Mellanöstern och jag vet att vi kommer att lyfta frågan men då i rätt forum och vid rätt tillfälle.

      Statsbesöket handlade om att inleda relationer och om att bygga relationer med Iran vilket jag tror och hoppas gått mycket bra. När relationen uppstått vidtar nästa steg som handlar om att bygga upp ömsesidig tillit och först när detta är gjort så kan vi börja prata kvinnors rättigheter.

      Den vägen kommer att fungera bra mycket bättre än den Björklund föreslagit – Tro mig jag har jobbat både i Iran och i en mängd andra länder och ska man ha framgång och få någon att ändra inställning i en fråga är gången relation först – Därefter tillit och först därefter diskussion om eventuella förhållningssätt.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Så länge SD inte förändrar sitt synsätt på människor så går det inte att ha någon relation till SD Alexander – I nuvarande tappning är de ett omöjligt parti att samarbete med.

  10. Alexander

    Anders

    Fast Iran kan ni ha en relation med? SD är alltså värre?

    ”och oerhört långt från inlägget”

    Det har i högsta grad med inlägget att göra. Du ser gärna ett samarbete med en diktatur, men inte med SD. Och du förstår inte hur bakvänt resonemanget är….

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vi har just börjat bygga en relation med Iran efter flera års stiltje och att vi gör så är bra.

      Vad gäller SD så har jag beskrivit vart problemet med dem ligger.

      • Bengt Svensson

        Min rekommendation är att först bygga en relation med SD, därefter skapa tillit för att sedan diskutera förhållningssätt.

        Fungerar det med diktaturer borde det fungera med demokratiska partier i Sverige.

        Rymdkram

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Problemet Alexander är just demokrati – SD är inte fullt ut ett demokratiskt parti och däri ligger problemet.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du kan inte jämföra ett land och ett politiskt parti i ett annat land än landet ifråga Alexander – Som vanligt haltar din jämförelse.

  11. Alexander

    ”Du kan inte jämföra ett politiskt parti och ett land”

    Det tolkar jag som att du föredrar Iran….

    ”Var har du läst det?”

    På deras hemsida.

  12. Lars Flemström

    Nu var det ju ett statsbesök och inte enbart ett affärsbesök. De, som reser i affärer, bestämmer väl själva hur de ska vara klädda, vid risk att det inte blir några affärer gjorda. Vid statsbesök, ska man visa respekt för värdlandet genom att respektera dess sedvänjor och sociala koder. Vill man inte det, ska man inte åka dit. Det är väl de, som tycker så, som Björklund friar till. Men det vill han inte vara öppen med, utan hänger upp sig på en detalj. Det är partipolitik, när den är som sämst.

    Dessutom är kritiken mot handelsministern för att stödja kvinnoförtryck, helt ogrundad. Hon följde inte den muslimska klädkoden mer än absolut nödvändigt. Slöjan var inte heltäckande. Det kan säkert ha uppfattats som en tyst protest, åtminstone av de mer hårdföra delarna av det politiska etablissemanget i Iran.

    Jag beklagar att Trump fortfarande inte har offentliggjort några bevis för att det var rätt att stoppa resande från Iran till USA. Jag tror verkligen inte att Iran medvetet släpper iväg terrorister till andra länder, eller att man inte har koll på den egna befolkningen. Ledande politiker, som inte har koll på vilka som är terrorister, är Jan Björklund själv och Gustav Fridolin, som tydligen tror att muslimska skolfickor i Sverige har en kalasjnikov under slöjan.

    Vi har problem med både terrorister, som gömmer sig i Sverige, och vanliga kriminella, som också ”flyger under radarn”, så att de inte upptäcks av det svenska rättsväsendet. Samt den klanbaserade våldsbrottsligheten, som ”skipar rätt” enligt sina egna ”lagar” och på sitt eget sätt, som i hemländerna. Trots att den typen av rättsskipning inte är tillåten ens enligt de statliga lagarna i hemländerna. Som emellertid inte har full kontroll över sina egna territorier, särskilt inte över avlägsna trakter.

    Jag vet vad jag talar om, för jag har själv varit mordhotad, trots att jag inte hade något förhållande med kvinnan ifråga. Jag hade då, under slutet av 1970-talet, sällskap med en svensk kvinna, som var lärare i svenska för invandrare, och hon hade en väninna som var invandrare. Jag brukade äta lunch i en restaurang i en stormarknads galleria, i närheten av hennes hem och så råkade vi träffas.

    Hejdå, vi ses kanske i morgon”. Mer än så var det inte. Efter några få sådana träffar, berättade hon att hennes klan hade gjort upp med en annan klan, att hon skulle gifta sig med en man som tillhörde den klanen. Något bröllop hade det dock inte blivit av, fastän många år hade gått. Mannen hade gift sig med en annan kvinna, men klanerna hade gjort upp om att den här kvinnan inte skulle få gifta sig med någon, och därför var hon satt under bevakning i Sverige.

    Så hade mordpatrullen kommit till Sverige, och hon pekade ut dem: ”där står en, där står en och där står en”. I deras ögon var jag en potentiell äktenskapsbrytare. I hennes hemland räcker det att man tittar på en kvinna, som någon man anser sig ha rätt till. Och detta är en förklaring till att så många unga, svenska män håller med SD, när partiet säger ”Vill de inte ta seden dit de har kommit, ska de kastas ut.” Det behöver inte finnas några dolda rasistiska motiv bakom det.

    Fridolin är en ren hycklare, för han har muslimska extremister att tacka för sin politiska karriär, tjänster och gentjänster, men nu visar han ”handlingskraft” genom att rida på den islamofobiska vågen. Det gör Björklund också men för honom handlar det mer om en allmän religionsfientlig våg. De religiösa friskolorna ska tas bort, oavsett muslimska eller kristna, och deras elever ska tas över av de vinstdrivande friskolorna, som indoktrinerar barnen i ateism, marknadsekonomi och kapitalism.

    Det är glädjande att Vänsterpartiet har förstått hur det ligger till. V är motståndare till alla friskolor, men inte specifikt till de religiösa. Och nog borde väl vissa skolflickors ovilja att klä av sig inför främmande män, oavsett orsak, respekteras av alla skolor

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Statsbesökets huvuduppgift var att främja affärer mellan Sverige och Iran med relationsbyggande och ett eventuellt bilateralt samarbete som god 2:a om jag förstått saken rätt.

      I Iran använder kvinnor inte heltäckande slöja utan snarare en täckning som är praktisk och påvisar att man inte helt förkastar islam. Det är bland annat därför jag säger at kvinnor i Iran har det bra mycket lättare och bättre ån kvinnor i många andra länder i Mellanöstern.

      • Lars Flemström

        Såvitt jag vet ska håret täckas. Och vi talar då inte om burka eller niqab, som täcker hela ansiktet, utom en liten springa framför ögonen. Även här i Sverige kan man se skillnad mellan muslimska kvinnor och svenska kvinnor, som bär slöja tillfälligt. De svenska kvinnorna, så även handelsministern, bär slöja på samma sätt som svenska kvinnor bar schalett, som var ett svenskt modeplagg för inte särskilt länge sedan. Från min barndom minns jag gamla kvinnor, som bar huckle, som var ett svenskt plagg som bars på samma sätt som den muslimska slöjan.

        Björklund och Fridolin bedriver ett kulturförtryck, som får även oss äldre svenskar att känna oss som invandrare i ett främmande land. Det har gått för långt med denna likriktning. Sverige av idag må vara ett sekulariserat land, men ska väl ändå förbli ett kristet präglat land? Glåporden mot den kristna religionen och skymfandet av kristna symboler inte minst i TV, är inte mindre än glåporden mot islam och skymfandet av muslimska symboler.

        Den egentliga orsaken till att vi har skattefinansierade friskolor i Sverige är tilläggsprotokollet till Europakonventionen om mänskliga rättigheter om föräldrars rätt att uppfostra sina barn i sin egen religiösa eller filosofiska övertygelse. Detta har svenska politiker ovanligt svårt att respektera, liksom andra delar av religionsfriheten för troende. Liberalerna intar härvidlag en särställning i sin religionsfientlighet.

        Så har vi socialdemokrater, som jämställer kristendomen med de mest extrema tolkningarna av islam och vräker ur sig att religionen i sig är farlig. Och antyder rätt så öppet att de själva skulle vara mindre farliga, trots alla våldsdåd i politiska ideologiers namn, inkl. socialismen.

        Om slöjan är en symbol för kvinnoförtryck, som Björklund påstår, vad symboliserar då den röda fanan?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Om du tittar på bilderna så kan du se att håret är synligt – Slöjan är symbolisk mer ån heltäckande och blott och allena ett tecken på att man är ett muslimskt land enligt mitt sätt satt tolka saken.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag frågade vart det är skrivet med tillägget att jag inte uppmärksammat något från den källan trots att jag har 7 tidningar öppna på min dator konstant.

  13. Alexander

    Avrätta homosexuella eller vilja minska invandringen till Sverige? De senare är värre, de kan inte Löfvén samarbeta med. Det är SOLIDARITET och KÄRLEK.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      När man genomför ett statsbesök så bör man följa lagar och regler i det land man besöker likväl som kulturella sedvänjor i det landet. Vill man inte göra det ska man inte besöka landet.

  14. Alexander

    ”jag har 7 tidningar öppna på min dator konstant”

    För att ha det är du påfallande ofta dåligt underrättad…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag är rätt välunderrättad Alexander då de tidningar jag följer i realtid finns på bägge sidor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.