Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Jan Björklund vill politisera klädval i samband med statsbesök.

För mig är det mycket underligt att Liberalerna och Jan Björklund vill försöka politisera Ann Lindes väl avvägda val att bära slöja i samband med regeringens statsbesök i Iran – Måhända hade Björklund tråkigt och lite att göra när han bestämde sig för att kritisera detta?

Enligt mitt förmenande står vi inför mycket större politiska utmaningar än så och jag tycker Björklund och Liberalerna borde fokusera på dessa i stället för att försöka sig på konststycket att göra en höna av något som inte ens är en fjäder.

I mitt tidigare arbetsliv har jag både bott och arbetat i många olika länder med olika kulturer och olika statsreligioner – Därtill besökt och gjort affärer i än fler och en sak är helt klar – Vill man nå framgång i affärer så respekterar man kulturen och klädkoden/uppförandekoden i det land man besöker.

Svårare än så är det inte och det var precis det vår handelsminister gjorde för att ge de medföljande företagen bästa möjliga förutsättningar för att göra affärer.

Det Jan Björklund måste förstå är att bästa vägen till att få människor att förändra sig själva och sin syn på saker sker genom samtal och goda argument för de förändringar man föreslår. Ska man kunna ha ett bra samtal behövs en viktig ingrediens – Ömsesidig respekt och förtroende.

Därför är det för mig självklart att handelsministern ska handla som hon gjorde. Hennes respekt för kulturen i Iran bygger förtroendekapital mellan henne och motparten. I nästa läge när Iran besöker Sverige och/eller när förtroendekapitalet är starkt nog är jag helt säker på att både hon och regeringen kommer att göra allt som står i deras makt för att få Iran att stärka kvinnornas ställning i det iranska samhället än mer.

Tilläggas bör tycker jag att kvinnor i Iran har en ganska stark position och goda karriärmöjligheter jämfört med kvinnor i en lång rad andra länder. Är det något Björklund borde lyft fram så är det just det och det faktum att Sverige lägger manken till för att bygga goda relationer med Iran som i sak är en stor och viktig marknad för svenska företag.

Därför är mitt meddelande till Jan Björklund följande – Lägg ner populismen och låt oss diskutera hur vi tillsammans bäst kan lösa de problem och utmaningar vi står inför på hemmaplan.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

103 kommentarer

  1. Alexander

    ”Var har du läst det?”

    På deras hemsida.

    Så står det klart och tydligt. Jag skriver också att jag tolkar det som att du föredrar Iran, och det har du svarat på….

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag lovar att läsa och sedan kommentera när jag gjort så med tillhörande analys av vad andra skrivit i samma ämne.

  2. Bengt Svensson

    Utöver att kvinnorna har slöja på sig så har de även ytterkläder, kappor mm. trots att de är inomhus.

    Är detta också en Iransk sedvänja eller är det för att dölja kvinnliga former i form av byst?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det kan man fråga sig men man ska ta seden dit man kommer om önska är att bygga förtroendekapital.

  3. gr

    Mycket intressant att läsa kommentarer av vissa men, som bagatelliserar kvinnoförtryck i Iran, med tanke att de aldrig personligen kommer att behöva oroa sig för det. Du Anders som man kommer aldrig någonsin att behöva bekymra dig om att bli betraktad som skamlig sexuell objekt när du reser till vissa länder.
    Hört någonsin talas om rörelse ”My stealthy freedom”?
    Läs gärna Devin Rexvids artikel i Expressen, och fundera några extra ggr om sista meningarna, om jämförelse med apartheid.
    Sist, kan vi också vara överens om att de kvinnliga delegaterna blev tvungna att beslöja sig för affärernas skull. Men då kom inte och säg att Sverige har en ”feministisk regering” och att vi är en ”humanitär stormakt”. För det är vi fortfarande långt ifrån. Vi är bara ett land som vill göra affärer, precis som alla andra. Så mycket bättre är vi inte.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det som är viktigt att komma ihåg är att man först måste bygga en relation och skapa ömsesidig respekt, förståelse och tillit till varandra. Först därefter kan man inleda diskussioner om vad som är bra och dåligt och vad vi tycker att man bör förändra i Iran sett ur vårt perspektiv.

      Vad gäller det så tycker jag att Regeringen skötte sig bra. Man kan inte komma till ett land och börja med att peka finger.

      • gr

        Du svarar som en politiker, dvs du svarar inte på vad jag påpekade. Som medborgare och väljare, detta gör mig besviken.
        ”Ömsesidig respekt”: den iranska regeringen har inga avsikter att visa ömsesidig respekt. De kräver att man ska följa deras ”seder” i Iran, och när de kommer till Europa på besök, är det fortfarande islamistiska krav som gäller (notera att jag skriver islamistiska, och inte muslimska).
        Du borde väl komma ihåg att de krävde att allt vin skulle bort från borden, vid senaste statsbesök i Paris. De nöjde sig inte med att själva dricka alkoholfritt.
        Sedan, jag och andra hänvisade till vad Devin Rexvid, My Stealthy Freedom, UN Watch, Amineh Kakabaveh mm. har sagt om svenska regeringens agerande. De flesta av dessa är iranier: dvs, människor som mer än andra har rätt, erfarenhet och kompetens att ta upp frågan om kränkningen av kvinnorättigheter i Iran. Men du valde att låta bli att kommentera detta.
        Istället, fokuserade du dig på vad Jan Björklund uttryckte. Hans uttalande är i linje med ovannämnda debattörer och organisationer. Du anklagar honom för att ”politisera” frågan.
        Här känns det istället som om det är du, som vill politisera det hela: eftersom du väljer att attackera en politiker som inte tillhör regeringen, medan du ignorerar alla andra röster som håller med honom.

        Allt detta bekräftar för mig, som väljare, att denna regering inte alls är intresserad av kvinnorättigheter. Flaggorna ”feministisk regering” och ”humanitär stormakt” är endast propaganda från eran sida, utan att fakta bevisar att ni verkligen agerar i den riktning.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Vi ska hålla i minnet att det finns många Iranier som flytt och har ett horn i sidan till landets ledning och det färgar givetvis deras tyckande i frågan.

          För mig är det självskrivet att Iranier på besök i Europa ska acceptera hur vi handlar här. Däremot ska vi inte tvinga dem att äta fläsk eller dricka alkohol men sådant kan givetvis serveras övriga gäster om de så önskar.

          Denna regering lägger största vikt vid kvinnors rättigheter men som jag skrivit så handlar det om att bygga både relationer och tillit om man vill få någon att ändra beteende. Den biten har vi nu inlett och över tid är jag helt säker på att vi kommer att lyfta frågan om kvinnors rättigheter och även lämna förslag på hur vi tycker Iran bör agera i frågan.

          • gr

            Som man såg vid Rohanis besök i Paris var det väl tydligt att han inte bryr sig om att ta seder dit man kommer. Han ville tvinga alla på middag av avstå från vin och äta halal. Det må låta som en detalj, men det är mycket avslöjande. Som tur är har Frankrike mycket starkare ryggrad och mötte inte Rohanis krav.
            Då kunde väl Sverige också markera att vissa krav går inte att accepteras.

            ”Vi ska hålla i minnet att det finns många Iranier som flytt och har ett horn i sidan till landets ledning och det färgar givetvis deras tyckande i frågan”.
            ”färgar deras tyckande”?? Det går inte ens att kommentera hur du, med detta svar, hånar personer som har lidit personligt av en fruktansvärd diktatur, genom att ifrågasätta deras trovärdighet.

            Men då förstår jag väl hur ni Socialdemokraterna tänker om mänskliga rättigheter: pengarna först, människor eventuellt nån annan gång, om det gagnar affärerna förstås. Kvinnor? vad är det nu?
            Allt annat sagt är ett spel för galleriet. Nu att det blivit så tydligt, tackar jag för mig. Konversationen har varit oerhört lärorik.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            I det här läget så är det regeringen gjorde bra – Relationsbyggandet är inlett och affärskontrakten underskrivna och klara vilket var hela syftet med resan.

            Det andra alternativet att handelsministern inte gjort sitt jobb och avstått från att resa hade varit att avstå från mycket mer och ge efter för att hon är kvinna.

  4. Fredrik

    Det är konstigt att en person med sju sidor öppna samtidigt inte har kunskapen att göra en sökning på exempelvis Google med orden ”UN Watch Criticism Sweden”. Det var allt jag behövde göra för att hitta den. Sen, 21:12 igår måndag kväll gjorde du en kommentar till ett inlägg tidigare på kvällen där länken fanns. Underligt att den inte fanns hos dig när den verkar finnas hos alla andra. Hm. Kanske borde gå till botten med det Anders?

    Gör S någonsin fel? Frågan är faktiskt berättigad för du sveper kritik gentemot S konsekvent under mattan och där paradsvaren är bland annat att du arbetat i många andra länder, gjort affärer i många fler länder och att du har insyn i princip allt som har med politik och politiska arbeten att göra. Men, inte någon gång har du preciserat dig på dessa ”påståenden” och jag undrar varför?

    Så, jag tänkte då avkräva några mer detaljerade svar, om du kan/vågar, och det första är när du i slutet av ditt bloginlägg skriver ”…kvinnor i Iran har en ganska stark position och goda karriärmöjligheter jämfört med kvinnor i en lång rad andra länder.” så menar du vilka andra länder specifikt? Om du sen kan berätta hur många kvinnliga chefer du mött i Iran vilka inte har någon annan chef ovanför sig som är en man, så vore det alldeles lysande? Och, hur många kvinnliga politiker har du mött under dina resor och affärer i Iran under åren? Jag är rätt säker på att du kan svaret på dessa frågor, men om du vågar ge svar är en annan sak.

    Sen, är Iran en stor och viktig marknad för svenska företag? Utifrån vilket perspektiv och jämförelse? Jämför du Iran i detta fall med Afghanistan eller med regionen, världen? Och kanske mer viktigt, finns det andra länder som kan erbjuda Sverige exakt samma sak som Iran fast med bättre ledarskap, genuina rättigheter för alla människor oavsett religion, ålder, kön, sexualitet mm.?

    För, detta är vad jag läser av ditt bloginlägg och de svar du ger på alla dem som kommenterar:

    – S gör rätt, efter S är S så gör ”vi” rätt och då är kritik mot oss lite väl taskigt eftersom vi gör rätt.
    – Man ska ta seden dit man kommer, alltså ska alla dem som besöker Iran (oavsett om det är som gäst eller turist) följa iransk lag, därför är det rätt att S-ministrar som är kvinnor skyler sig.
    – Marknad och kapital är viktigare än mänskliga rättigheter, solidaritet, humanism och feminism. Eftersom syftet med resan är att skapa kapital så gör vi eftergifter på mänskliga rättigheter, solidaritet, humanism och feminism. För, detta kan vi ”fixa” sedan. När vi fått pengar. Spelar ingen roll om oskyldiga dör under tiden, att barn fängslas och avrättas under tiden, att kvinnor inte får rätt att delta i iranska val (där har du ett svaren till en av mina frågor ovan), att homosexualitet är olagligt och att dessa fängslas och dödas för det, att kvinnor som inte ser sig själva som muslimer fängslas och dödas, att rätten till advokat är ofullständigt, att barns rättigheter inte tas till vara. Allt detta är överkomligt då ”vi fixar” det sen, när kapitalet kommit in.

    Som jag ser det så hade S med Löfvén i spetsen flera val. Ett av dem var att göra precis som man nu gjort, något du faktiskt tycker var bra. Men, som jag ser det underminerat iranska kvinnors möjligheter att göra sin röst hörd och istället cementerat den patriarkaliska människosyn som råder i Iran, enligt deras grundlag. Ett annat val hade varit att åka dit, vara sig själv och vägra skyla sig som kvinna och därmed få tillrättavisning och förmodligen blivit hemskickade och därmed sänt budskapet till kvinnor över hela världen att vi ändrar oss inte, inte för någon vare sig du är ledare för en demokrati eller diktatur. Ett tredje val hade varit att inte åka dit, det hade varit ett slag för mänskliga rättigheter, solidaritet, humanism och feminism. Att inte åka dit, skaka hand med ledare för ett diktatoriskt land hade sänt signaler att Sverig

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har träffat kvinnliga chefer och politiker många gånger men det stämmer att det är män som sitter i den absoluta toppen. Det jag avser är att man i Iran har betydligt större chanser än t.ex. I UAE, Saudi Arabien och Qatar bara för att nämna några länder.

      • Jonny Disenfeldt

        På vilket sätt är kvinnors situation mycket bättre i Iran än t.x UAE, Saudiarabien och Qatar … ?
        Hur många grader svalare helvete ?

        Irak är för övrigt en av världens värsta diktaturer.

  5. Alexander

    ” Vilket inlägg?”

    Du har svarat på mitt inlägg 19.38, sedan påstår du att du inte sett det. Titta så får du se. Du verkar minst sagt förvirrad…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har läst den och kan i många stycken förstå den. Trots det tycker jag regeringen gjorde rätt då man lyckades mycket bra med de affärsöverenskommelser som var resans huvudmål.

  6. Eva

    Får tacka för svaret,hoppas det blir så! Men fortfarande tycker jag inte att det såg vidare bra ut och se Sveriges kvinnliga deltagare marschera på led framför mullaen eller vad det var. Jag stöder My stealthy freedom sina kvinnor som menar att det hade gått och markera det på ett annat sätt. Varför kan iranske män! gå från en tillställning där det serveras alkohol, mens kvinnor låter seg villigt offras på jämnställdhetens altar? Sverige har ingen feministisk regering och inte framstår dom heller som nån humanitär stormakt, men det som tydlig går fram är moralen. Vi är så moralsk i Sverige vi kan, vet bäst på alla plan Många kvinnliga sjakkspelare bl.a syster till världens bästa sjakkspelare Magnus Carlsen, ställer inte upp i schak VM som ska gå i Iran pga av det bisarre klädpåbudet av kvinnor. I International media skrives det nu om Walk of shame. Fortfarande socialdemokrat men en anelse besviken!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om vi svenskar tar sedan dit vi kommer så ska givetvis samma gälla när Iranska ledare och delegater besöker andra länder – Allt annat är otänkbart för mig.

      • Jonny Disenfeldt

        Hur ska vi göra när en muslim med mer än en fru kommer hit till Sverige på besök ?
        Ska denne arresteras för månggifte ?

        Vi får hoppas att slöja och framförallt burkha totalförbjuds i Sverige, jag vill inte se dessa kvinnoförtryckande symboler.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Om man ska vara bosatt i Sverige och ha uppehållstillstånd här gäller att man endast kan ha en fru – Kommer man på besök så är det beteendet man ägnar sig åt i Sverige som är det enda som eventuellt ska straffas om det bryter mot lagen.

        • Nils Lindholm

          Finns runt 300 registrerade polygami hos skatteverket
          Finns också barnäktenskap
          Det godkänns om det skett i ett land där det är godkänt.
          ’Sosstanterna’ har problem med barnäktenskapen men ser tydligen genom fingrarna o låter den äldre karln bli ’ungdomshem’

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Så vitt jag vet så finns det inga äktenskap i Sverige där någon är gift med flera fruar som står registrerade som maka i folkbokföringen.

            Att barnäktenskap förekommit och förekommer är hemskt och det jobbas just nu för högtryck för att komma åt det problemet.

  7. Alexander

    Så Socialdemokraternas solidaritet och feminism går alltså att sälja. Då behöver vi inte längre höra hur de slår sig för bröstet och menar att de har högre moral än andra.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      OECD tyckte att världen skulle bli en bättre plats om vi kan exportera den svenska samhällsmodellen så jag tror viss att den går att sälja.

      Nu var det dock andra saker än detta som såldes av de företag som följde med på resan.

  8. Jonny Disenfeldt

    Det finns ingen ”svensk modell”, det är en västerländsk modell. Det svenska samhället och dess välfärd går ju numera för övrigt snabbt utför så det är inte så mycket att skryta med längre. Vi har sålt ut den billigt och nu försvinner den.

    Världen skulle alltså bli en bättre plats om vi kunde se den västerländska samhällsmodellen spridas.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      OECD tycker att det går framåt med den svenska välfärden – Än mer så när vi kan krympa klyftorna istället för att öka dem.

  9. Alexander

    Anders

    Förstår du inte vad man skriver eller försöker du att vara lustig? Du verkar, ursäkta mig, ha problem med läsförståelsen.

  10. Alexander

    ”I vilket avseende då?”

    I avseendet att du missförstår i princip allt man skriver, eller påstår att du inte sett inläggen…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har förvisso haft dataproblem och tvingats till ett datorbyte efter ett haveri vilket innebär att vissa saker inte gick att återvinna – bland dem några inlägg.

      L övrigt brukar jag både läsa, förstå och svara på inlägg.

  11. Alexander

    Var det alltså datorhaveri som inträffade i måndags? Det var då du två gånger hävdade att jag inte hänvisade till var jag hittat information, ändå svarade du. Känns märkligt…

  12. Alexander

    ”Låt så vara”

    Ska det vara ett svar? Du inger mindre och mindre förtroende. Fast jag vet att du nu kommer att säga att jättemånga hyllar dig via mail,samtal och på bloggen…

  13. Lisa

    Varför säger du att slöjan är en del av Irans kultur?

    Hade Iran inte någon kultur innan revolutionen 1979, eller bytte landet ut hela sin kultur över en natt?

    Innan revolutionen var det nämligen många kvinnor som inte bar slöja i Iran. Att det är helt annorlunda idag beror helt enkelt på att Iran är ett av få länder där det är lagstadgat att kvinnor ska bära slöja på alla offentliga platser och bryter man mot den lagen blir straffet piskrapp eller fängelse.

    Om du har rest så mycket som du säger så vet du lika väl som jag att i andra muslimska länder, som Turkiet och Libanon där det inte är lagstadgat att bära slöja är det många kvinnor som väljer att inte bära den.

    Det betyder inte nödvändigtvis att de förkastar islam som du är inne på i en svarskommentar. Det finns många muslimska kvinnor som inte bär slöja. Människor tolkar helt enkelt Islam olika när de har möjligheten att välja själva. Titta på KRG, den kurdiska delen av Irak som gränsar till Iran. Där är det i större städer mycket vanligt att kvinnor inte bär slöja trots att den absoluta majoriteten av befolkningen är muslimer.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Personligen tycker jag att det ska vara upp till kvinnorna själva att avgöra om de vill bära slöja eller inte med olika länder har olika syn på den saken.

      Om du jämför beslöjningen i Iran med beslöjningen i många andra muslimska länder så är den rätt lättsamt jämfört med t.ex. Saudi Arabien med flera länder.

      Det enda jag anfört är att jag tycker att Ann Linde gjorde rätt då det var tvunget av henne att bära slöja för att som kvinna kunna göra sitt jobb och medverka till affärskontrakt som gav svenska företag ordrar överstigande 3 miljarder kronor.

      Hon och regeringen byggde även relationer vilket är en bra början att bygga vidare på när man senare vill diskutera förändringar.

      Slutligen anförde jag att Iranska kvinnor har det lättare än kvinnor i många andra muslimska länder i sitt dagliga liv även om även de stöter på ett och annat problem.

      Mitt inlägg betyder inte att jag på något sätt försvarar Iran utan enbart att man får ta sedan dit man kommer för att kunna bygga de relationer och den ömsesidiga respekt som krävs för att sedan kunna prata förändring.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.