Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Panamabaserade Advokatbyrån Mossack-Fonseca’s ägare arresterade för påstådd penningtvätt.

Ägarna till den omtalade Advokatbyrån Mossack-Fonseca i Panama har blivit arresterade för inblandning i penningtvätt i korruptionsskandalen kring byggbolaget Odebrecht.

Att ägarna i advokatbyrån arresteras tror i vart fall jag är början på en både lång och djup utredning av hela advokatbyråns verksamhet och en framtida upprullning av massor av ärenden som involverar både skatteflykt och penningtvätt.

Förvisso är man oskyldig fram tills dess man döms men jag är rätt övertygad om att åklagare och polis/underrättelsetjänster har rätt tung bevisning för inblandning i penningtvätt innan man går så långt som till att arrestera ägarna i vad som tidigare ansetts vara en välrenommerat advokatbyrå och en välrenommerad företagskoncern. 

Bäva månde alla de som byggt strukturer vars enda syfte är att undvika beskattning – Inte för strukturen i sig men för den eventuella skatteflykt som lätt följer om man utnyttjar skatteuppläggets struktur på fel sätt i nästa steg.

Det vi alla kan hoppas på är att rättskipande myndigheter löper hela linan ut och belyser allt Mossack-Fonseca gjort från alla vinklar och vrår.

Byrån och dess ägare kommer med all säkerhet att försöka svära sig fria från all penningtvätt och all medhjälp till skatteflykt. Hur det står till med den saken när man som advokatbyrå medverkar i flera steg i skatteplanerandet än det initiala upplägget ska bli mycket intressant att se – Mitt tips är att man kommer att anses vara medbrottsling och delaktig i både skatteflykt och penningtvätt.

Jag tror dessutom att många av Mossack-Fonseca’s kunder/klienter kommer att sova oerhört oroligt under hela tiden utredningen kring byrån och dess förehavanden pågår. Det som nu hänt kommer med all säkerhet att kasta för många oönskat ljus både på Mossack-Fonseca’s klienter likväl som på liknande upplägg i andra advokatbyråer belägna i skatteparadis.

Att Skatteparadisen och dess regeringar trots att dessa företag genererar välstånd till skatteparadisen reagerar och går så långt som till att arrestera företrädare för de bolag som är behjälpliga med skatteplanering och en eventuell framtida skatteflykt bevisar en sak som jag sagt länge – Att skatteplanering och girighet runt om i Europa och OECD nu drivits så långt att många länder lider av uteblivna skatteintäkter och därför kommer att göra gemensam sak för att stoppa fenomenet skatteplanering.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

60 kommentarer

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag jobbade med detta tidigare precis som jag öppet erkänt och anledningen till att jag inte gör så idag är att samvetet hann ikapp mig och jag insåg att det är gravt omoraliskt även om det jag medverkat till aldrig varit olagligt.

      Det som händer efter det att uppläggen är gjorda och advokatbyråer som den nämnda tar över är en sak som är mycket intressant att utreda då det är där både skatteflykt och penningtvätt förekommer om det lagliga upplägget som gjordes initialt kombineras med andra mer ljusskygga upplägg vars syfte är att flytta tillgångar från företag till privatpersoner utan beskattning.

      • Jonny Disenfeldt

        På vilket sätt är det du gjorde mindre olagligt än det dessa gjort … vad jag vet så fälldes t.ex din sista arbetsgivare med rejäla böter på mycket stora belopp…

        Flytt och uttag av pengar via identifikationslösa kort … luktar skattebrott och penningtvätt lång väg Anders…

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag har aldrig gjort något som är olagligt Jonny – Däremot gravt omoraliskt vilket jag öppet erkänt.

          Det Mossac-Fonseca gör som kan vara olagligt är att bygga andra strukturer som hakas på den första strukturen som är helt laglig och det är där brotten sker och det är den delen som är angelägen att pröva rättsligt.

          Visst blev min forna arbetsgivare fälld men viktigt att påpeka är att brottet han blev fälld för skedde efter det att jag lämnat banken.

          Jag kan med rak rygg säga att jag aldrig accepterat kunder som ägnar sig åt penningtvätt eller försöker placera pengar som härrör till skattebrott.

          Att korten inte kan spåras är en helt annan sak och på inget sätt olaglig utan snarare ett sekretess skydd för människor som annars lätt kan bli föremål för smutskastning från journalister mer flera.

          • Jonny Disenfeldt

            Du är lika skyldig/oskyldig som Mossac/Fondesa för det du gjort Anders.

            Korten är en mycket central del i penningtvätten och skatteflykten. Brotten skulle inte kunna ske utan hela kedjan.

            Brotten som din arbetsgivare åkte dit på rörde tusentals kunder, en verksamhet som pågått länge.

            ”Att korten inte kan spåras är en helt annan sak och på inget sätt olaglig utan snarare ett sekretess skydd för människor som annars lätt kan bli föremål för smutskastning från journalister mer flera.”

            Jahadu …det var ju också ett märkligt försvar …

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag är inte medskyldig alls Jonny och det jag gjort har aldrig varit olagligt om än oerhört omoraliskt vilket jag öppet tillstått.

            Koreten kan aldrig bli en central del i någon som helst penningtvätt så länge pengarna som kommer in på kontot är av oklanderligt ursprung och så länge kortet blockeras från transaktioner i företag och/eller företeelser som kan antas vara olagliga eller misstänkts för olagligheter.

            Att alla mina kunder levt upp till de kriterierna törs jag lova.

            För många förmögna kunder är just sekretessen en viktig sak sett ur många synvinklar som har helt legala grunder – T.ex. sett ur ett kidnappningsperspektiv, sett ur kartläggning om handelsmönster etc. etc. Det var mot grundval av detta korten kom till och de hade myndigheternas välsignelse och godkännande likväl som godkännande från både Visa och Master Card som bägge var företag som var anslutna till korten.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Kommer inte på fråga Alexander – Står man likt Alliansen för fel sorts poltik och ett samhällsbygge på felaktiga grunder så får man vara beredd på kritik.

  1. Alexander

    Tycker du att du med din bakgrund är trovärdig när du skäller på andra om hur omoraliska´och egoistiska de är?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Ja det gör jag av den anledningen att jag aldrig försökt mörka min bakgrund och vad jag arbetat med. Talesättet säger att ”djävulen blir religiös när han blir gammal” vilket översatt innebär att man lär så länge man lever och att man ska ta lärdom av det man lär.

      Det är precis det jag gjort och det är därför jag självmant bytt från en bana som var både välbetald och utmanande till en ny där jag nu får använda mina kunskaper för att bekämpa det jag tidigare jobbade med.

  2. Alexander

    Skälla och klaga på företag och ”rika” som flyr från skatten, det är Anders Forss. Fast han har agerat på samma sätt. Antar att han med sin KÄRLEK och SOLIDARITET står över alla betänkligheter när det gäller moral. Herregud, han är ju socialdemokrat och tillhör de utvalda!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har öppet deklarerat vad jag tidigare arbetat med och gjort avbön för det med tillhörande motivering. Att jag idag är mot all form av skatteplanering är därför att den är omoralisk och därför att den äventyrar vår gemensamma välfärd. Den specialistkunskap jag skaffat mig på området kan jag nu använda till att driva på för att stoppa skatteplaneringen och lyckas jag med det så är mycket vunnet.

      • Jonny Disenfeldt

        Avbön … Du borde väl snarare ha fått skaka galler för vad du deltog i… kom sedan ihåg att skatteplanering i sig inte är olagligt, tvärtom bör varje individ göra vad den kan för att planera sin beskattnings utfall, det är en demokratisk rättighet.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Varför ska man skaka galler om man inte begått något brott Jonny?

          Sedan var det inte min person inlägget handlade om utan det faktum att världen äntligen ser ut att ha bestämt sig för att angripa skatteplanering från roten.

  3. Alexander

    Vad bra, då behöver Anders inte dra upp det förflutna inom SD eftersom att de gjort avbön för sina synder. Fast då har han en annan måttstock…

  4. Jonny Disenfeldt

    ”För många förmögna kunder är just sekretessen en viktig sak sett ur många synvinklar som har helt legala grunder – T.ex. sett ur ett kidnappningsperspektiv, sett ur kartläggning om handelsmönster etc. etc. Det var mot grundval av detta korten kom till och de hade myndigheternas välsignelse och godkännande likväl som godkännande från både Visa och Master Card som bägge var företag som var anslutna till korten.”

    Har detta t.ex Svenska myndigheters välsignelse… ?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det har alla myndigheters välsignelse Jonny så tillvida att de inte var olagliga i något land utom möjligen Nordkorea, Iran med flera länder som låg eller ligger under embargo.

      • Jonny Disenfeldt

        Nja, menar du att t.ex svenska banker ger ut sådana kort … tss…
        Engelska staten fick skadestånd av din förra arbetsgivare för detta … tss…

        Så nej, någon sådan välsignelse har nog knappast existerat …

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Svenska banker ger inte ut sådana kort men väl banker i andra länder och så vitt jag förstått saken så betalade min förra arbetsgivare böter för det brott hans företag begått när de faciliterade momsbedrägerier.

          Korten var inget som ens var del av brottsmålet. Ska du uttala dig bör du nog ta redan på fakta Jonny. Kan förövrigt meddela att den typen av kort fortsatt finns kvar i bland annat den andra bank jag jobbade i och som fortsatt lever i högönsklig välmåga om än med nya ägare.

          • Jonny Disenfeldt

            Vissa mindre nogräknade banker gör detta men inga i t.ex Sverige som sagt.
            Dessa kort är en del i skatteflykt/penningtvätthärvorna.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            De är ingen del av penningtvätt Jonny och varför kan du se i mitt tidigare svar på samma fråga.

            Sedan är det helt rätt att svenska banker har en annan ordning där namnet finns lagrat på både microchip och vad värre är på kortens magnetremsa som är mycket lätt att duplicera.

  5. Alexander

    Anders

    Skulle du kunna tänka dig att en dömd pedofil tar hand om dina barn på dagis? Ponera att han gjort avbön, ”när djävulen blir gammal blir han religiös” osv. Han kan ju använda sina kunskaper för att komma åt de som vill förgripa sig på barn. Vad säger du om det?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du jämför två helt skilda saker som inte har med varandra att göra. Pedofili är en brottslig handling om man angripit barn – Det jag arbetat med är inte brottsligt.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det är det ägarna till Mossack-Fonseca är misstänkta för. Själv är jag glad att jag aldrig varit delaktig i brottslig verksamhet.

          • Jonny Disenfeldt

            Så du garanterar personligen att inget av dessa identitetslösa kort varit inblandade i skatteflykt och penningtvätt eller köp av illegala saker… de har alltså endast funnits till för att inte ”snokande journalister” etc ska kunna följa transaktionerna …

            Nu känner jag mig så övertygad…

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Det är det jag beskrivit som varit och är kortens huvudsyfte att tillfredsställa. Att skatteflykt och penningtvätt inte sker med hjälp av korten är jag helt övertygad om då både banken och därutöver Visa respektive Master Card har rigorösa onlinesystem för koll av penningtvätt och andra olagliga transaktioner alla deras utställda kort eventuellt försöker användas till.

            Alla transaktioner med alla kort loggas Jonny – Precis på det sätt internationella lagar och föreskrifter påbjuder.

            Men igen det var inte om detta utan det faktum att världen äntligen reagerar på advokatbyråernas inblandning i flera led som är ämnet och det som är intressant att lyfta.

      • Alexander

        ”Jag förbehåller mig rätten att skrivaom SD närhelst jag vill”

        Fast ser du ditt hyckleri? SD är för evigt skyldiga till sin historia, du gör bara avbön så är allt bra…

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det är inget hyckleri Alexander – SD:s ideologi och den typ av samhälle de vill bygga är förskräcklig.

  6. Alexander

    ”Pedofili är en brottslig handling”

    Fast han har ju sonat sitt brott? Precis på det vis du alltid försvarar t ex Mona Sahlin. Hon var statsministerkandidat trots allt hon gjort….

  7. Alexander

    ”Mig veterligen har jah aldrig försvarat Mona Sahlin”

    Jo. Du har gång på gång påpekat att hon sonat det hon gjort och att det inte var några problem med att ha henne som statsministerkandidat. Det är påfallande ofta du inte har koll på vad du skriver.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har bra koll på vad jag skriver Alexander och vad jag sagt är att Mona sonade sitt första brott vad gäller den så kallade Tobleroneaffären och att den sedan länge var avklarad och bortglömd när mina partikamrater röstade fram henne till partiledare.

      Det hon åstadkommit på senare tid sonar hon för nu och jag tror inte Mona kommer tillbaka på något uppdrag av betydelse i framtiden – Skulle hon föreslås så kommer i vart fall jag att protestera.

      Sedan är du som vanligt långt från ämnet i inlägget – Frågan är vad du tycker om det jag skrivit i inlägget? Är det rätt och bra at dessa herrar arresterats eller ej?

      • Alexander

        ”Mona sonade sitt första brott”

        Ja, och sedan ansågs hon lämplig att styra landet. Det säger ganska mycket om ditt parti,eller hur.

        Dessa herrar är ju dina fd kollegor som du hjälpt. Du
        kanske också skulle arresteras?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Dessa herrar är inte mina före detta kollegor Alexander – Snarare konkurrenter som fler än jag såg som mindre nogräknade.

  8. Jonny Disenfeldt

    ”Alla transaktioner med alla kort loggas Jonny – Precis på det sätt internationella lagar och föreskrifter påbjuder.”

    Jovisst, men korten är ju anonymiserade … de tas ut genom mindre nogräknade banker.
    Idealiskt för att göra illegala transaktioner och för att göra skatteflykt/penningtvätt.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Dessa kort har precis samma kontroll som övriga kort och penningtvätt och annat loggas hela tiden precis som jag framförde så att tro att det är lättare med den här typen av kort stämmer inte.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Du har sannolikt missförstått hela grejen Jonny. Varje kort som ställs ut har en individuell kortinnehavare och varje kortinnehavare prövas enligt lagens alla råmärken och följs upp och mappas i enlighet med lagar och förordningar.

          • Jonny Disenfeldt

            Du vet uppenbarligen inte så mycket som du utger dig för att veta om denna bransch alternativt spelar du dum.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag vet oerhört mycket om branschen Jonny och vad gäller kort och hur de fungerar, utformas och struktureras så är det du som ser ut att sakna kunskap när du inte vill förstå att kortens användande loggas minutiöst av både banken och kortföretagen.

  9. Jonny Disenfeldt

    Nej Anders, du vet uppenbarligen inget om mindre nogräknade banker som utfärdar anonyma kort och underlättar penningtvätt och skatteflykt. Att varje transaktion loggas är givet eftersom flödet måste kunna hanteras av den mindre nogräknande banken men det är inte det som är kärnan i det hela…

    Sedan finns det helt anonymiserade kort med ett färdigt förladdat saldo att köpa fast det är en annan sidobusiness. Perfekt att använda för köp av illegala saker.

    Mycket av det senare är väl ersatt med bitcoin numera.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      I dag har ingen bank råd att vara mindre nogräknad – Lagen om penningtvätt omfattar alla världens banker och i regel har bankerna underkonton för andra valutor än den egna i andra banker som fungerar som custodian bank för dessa.

      Den typ av förladdade kort som tidigare förekom är borta då den inte lever upp till penningtvättlagens föreskrifter.

      • Jonny Disenfeldt

        Jo, det finns fortfarande mindre nogräknande banker även om de blir färre, du har ju arbetat på sådana tidigare och att döma av att de gått med på skadestånd kan man dra sina slutsatser om hur nogräknande de var …

        Förladdade kort har nog spelat ut sin roll i och med introduktionen av bitcointransaktioner som till stor del används för handel med illegala varor. Undrar hur stor andel egentligen.

        Sedan kan man man ju nämna t.ex Deutsche Bank som minst sagt ägnat sig åt dumheter rätt nyligen … så kom inte dragande med att bankvärlden är frisk och sund numera.

        Nej Anders, det du ägnade dig åt förr i tiden var med stor sannolikhet medhjälp till skatteflykt och penningtvätt i många fall.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag har aldrig arbetat på en mindre nogräknad bank Jonny – De banker jag arbetat på har alltid följt lagen till punkt och pricka.

          Vad som hänt efter det jag slutade kan bara bankens ordförande svara på och helt klarlagt är att det man betalat skadestånd för berör kunder som kommit in efter min tid och som ägnade sig åt momsbedrägerier.

          Att bankvärlden behöver regleras hårdare är vi helt överens om.

          • Jonny Disenfeldt

            En bank som tvingas betalar stora skadestånd till engelska staten får nog betraktas ha varit en mindre nogräknad bank, det var din sista arbetsgivare inom denna bransch denna bank.

            Sluta att försvara denna banks beteende.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag har aldrig försvarat det banken gjorde efter det jag slutade. Dock tvekar jag aldrig en sekund när jag säger att banken under min ledning inte gjorde något som var olagligt eller brottsligt.

  10. Jonny Disenfeldt

    ”Dock tvekar jag aldrig en sekund när jag säger att banken under min ledning inte gjorde något som var olagligt eller brottsligt.”

    Banken under din ledning ?
    Din försäkran inger tyvärr inget förtroende Anders. Det luktar mycket starkt av skattebrott, penningtvätt och momsbedrägerier.

    För övrigt finns det ingen bank på jorden som skulle kunna ge den sortens garantier.
    Att påstå något sådant är ju bara löjligt.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du får tro vad du vill Jonny. När min förre arbetsgivare blev arresterad så gjordes en ordentlig utredning av banken och dess affärer och fler än ägaren blev arresterad – För egen del fick jag beröm därför att allt som skedde när jag hade huvudansvaret var utan klander. Det som sedemera betalades böter för hade skett till fullo efter det att jag slutat.

      Alla banker står under insyn från skattemyndigheter och världens finansinspektioner. På Nederländska Antillerna under den Nederländska finansinspektionen.

      • Jonny Disenfeldt

        ”Alla banker står under insyn från skattemyndigheter och världens finansinspektioner. ”

        Så bra Anders, då vet vi ju att det inte förekommer några som helst transaktioner genom bankväsendet som innefattar skatteflykt, penningtvätt etc … vi vet att inga banker någonsin utför medhjälp till illegal verksamhet … så skönt det känns att Anders Forss rett ut detta och gett sina personliga garantier … ”look who’s talking” …
        Och när Anders arbetade i branschen hade han järnkoll på varenda av bankens kunder och varenda transaktion som utfördes …

        Nu vet vi att Anders Forss kommer att sluta med sin egen högst orättfärdiga kritik mot banker eftersom allt ju är så bra !!!

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det är så lagstiftningen ser ut Jonny men de som ägnar sig åt penningtvätt fått det oerhört svårt att tvätta pengar. Att bitcoin kom till är ett försök att arrangera penningtvätt på ett nytt sätt som är svårare att spåra.

          Alla banker är enligt lagstiftningen och amerikanska patriot act tvungen att ha monitoring av samtliga transaktioner. Dessutom måste bankerna kunna svara på varför och på vilken grund de accepterade en kund eller en transaktion.

          Min kritik mot bankerna handlar inte om penningtvätt utan om att man ägnar sig åt vårdslös rådgivning och att man fungerar som marketmaker vad gäller optioner och terminer som i sak är handel med luft.

          Därtill kritiserar jag deras låga kapitaltäckning och deras höga vinstnivåer.

          • Jonny Disenfeldt

            Nej, det är svårare men det finns som sagt fortfarande mindre nogräknande banker och framförallt mindre nogräknande banktjänstemän. Där det finns pengar finns det sätt.

            Förr då du arbetade inom denna bransch så var det givetvis mycket värre och därför är dina utfästelser om att inget illegalt skedde genom de banker du arbetade på under den tiden i historien rätt tomma och intetsägande, speciellt med tanke på vad som hände med din sista arbetsgivare precis året efter att du hoppat av (vilken tur du hade…). Det var en soppa med tusentals människor som fuskat mha banken ifråga och den åkte på ett rejält skadestånd.

            Bitcoin används framförallt för illegala transaktioner, att köpa narkotika, vapen etc, penningtvätt. nä inte så mycket. De stora penningtvättarna använder även fortsatt banker och gärna dubiösa länder.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            jag törs lova att ingen banktjänsteman törs göra avsteg och bryta mot lagen om penningtvätt då sådant övervakas – Både i den egna banken och av världens riksbanker.

  11. Jonny Disenfeldt

    ”jag törs lova att ingen banktjänsteman törs göra avsteg och bryta mot lagen om penningtvätt då sådant övervakas – Både i den egna banken och av världens riksbanker.”

    Anders, ditt löfte gällande all världens banker och banktjänstemän är inget värt, att du ens framför detta löfte är ju löjligt”. Inser du inte hur fel du har ?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det går säkert att hitta någon som funkar men jag kan både lova och intyga att systemen fungerar – Hade de inte gjort det skulle min förre arbetsgivare aldrig ha fångats in och tvingats böta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.