Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Edward Riedl framstår som allt mer desperat i sitt handlande.

I dagens VK har Moderate riksdagsmannen Edward Riedl en debattartikel publicerad där han propagerar för att fälla regeringen redan under denna mandatperiod – Dvs. en upprepning av sin partiledares utspel i frågan som tillsammans med propån om samarbete med SD inneburit att Moderaterna tappat 5,8% i väljarsympatier hos Demoskop.

Edward Riedl ställer sig därmed på samma sida som de moderater som drivit på Anna Kinberg Batra till att söka samarbete med SD. Riedl befinner sig därmed i en direkt strid och i en öppen konflikt med den andra halvan av sitt parti som vill att Moderaterna ska återvända till den politik man förde under Reinfeldt eran.

Sverige och sittande regering har just fått ofantligt mycket beröm av OECD och dess generalsekreterare för en bra och framsynt politik som minskar arbetslösheten, stärker statsfinanserna och förfinar den svenska samhällsmodellen genom att göra den ännu effektivare.

Riedl kallar den politik regeringen får beröm för misslyckad och som något som måste bytas ut till den politik Sverige fick kritik för från OECD – Den sorts politik som genom sin arbetslinje skapade större klyftor och kraftigt försämrade sociala trygghetssystem.

Det Edward Riedl vill att vi ska tro är att det är bra för Sverige och bra för medborgarna att den moderata politik som uppenbarligen inte fungerat speciellt bra ska ersätta den Socialdemokratiska politik som fungerar mycket bra.

Min tro är att det Edward Riedl försöker sig på är ett sista desperat försök att klamra sig fast i Riksdagen – Detta genom att hoppas att ett snabbt nyval kommer att innebära att han behåller sin plats som riksdagsman för Moderaterna från Västerbotten därför att alternativa moderata kandidater saknas.

För det första så är jag övertygad om att det inte blir någon gemensam Alliansbudget och något försök att fälla regeringen då tiden fram till nästa val är allt för kort för att ett nyval ska göra något som helst avtryck i väljarsympatierna.

Därutöver tror jag på en utveckling för Moderaterna i Västerbotten som går tvärt emot den utveckling Riedl till varje pris vill undvika genom sitt utspel.

Får jag tro något är Riedl’s dagar som moderat riksdagsman räknade då det jag hör från olika håll talar för att moderata väljare vill se en representant från länet som står för en annan sorts moderat politik än den Riedl förespråkar.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

28 kommentarer

  1. Jonny Disenfeldt

    Det är MAJORITETEN som ska styra Sverige. S+Mp är en liten minoritet. Det finns ett starkt majoritetsstöd i riksdagen för alliansens politik i och med att SD stödjer den.

    FLERTALET ska styra över FÅTALET som du brukar skriva.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det du måste förstå är att SD inte är en del av ett eventuellt regeringsunderlag – Varken aktivt eller passivt vilket L och C gjort mycket klart.

      • Jonny Disenfeldt

        Du menar att en minoritet (ca 40%) ska styra Sverige trots att en majoritet (ca 60%) vill ha en annan politik. Det är givetvis högst odemokratiskt av allianspartierna att inte ta ansvaret och styra Sverige när det är deras politik som majoriteten stödjer. En stor skugga faller på alliansen som först gick med i DÖ och sedan fortsätter att följa denna.

        Om inte alliansen tar den utsträckta handen från SD så kommer Sverige alltså att styras av en liten S+Mp minoritet som slår sönder välfärdssystemet alltmer.

        Otroligt, de politiker som stödjer detta borde röstas bort i nästa val eftersom de inte följer demokratins grundprinciper att majoritetens politik ska styra. Under tiden kommer SD att öka i storlek alltmer. Till slut kommer en brytpunkt när antingen alliansen bestämmer sig för att regera med stöd av ett allt större SD eller gå in i en helt ny allians med S (t.ex S+M), det senare skulle innebära att SD kommer att växa ännu mer kraftigare eftersom då SD kommer att fortsätta att vara det enda alternativet i svensk politik.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Såsom det parlamentariska läget ser ut så är det de 40%-en som styr eftersom de är störst för närvarande. De övriga 60%-en är inte en homogen enhet.

          • Jonny Disenfeldt

            Det är alliansen som ska skämmas som sagt. Alliansen har i och med DÖ och sitt fortsatta agerande efter att DÖ dog fortsatt sparkat demokratin på pungkulorna.

            Det finns en klar majoritet för en alliansbudget i riksdagen om en sådan läggs fram, det finns en klar majoritet för regimskifte om det skulle ställas fram på dagordningen.

            Att inget av detta sker är för mig som demokrat oerhört bekymmersamt.

            Antingen ska alliansen ta sitt ansvar med stöd av SD eller formera en majoritet med t.ex S minus Mp, vi kan inte ha en situation där en liten S+Mp minoritet raserar Sverige med sin politik.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Regeringsunderlaget ser ut som det gör fram tills nästa val och hur det kommer att bli därefter vet vi när nästa val gått av stapeln.

  2. Micke

    I mina ögon är Riedl en karriär politiker som ser sin egen karriär som viktigast. Med det sagt är det lätt förstå hans desperation när han inser att karriären går bakåt.

    Det var också bra att veta att han anser att SD är helt ok att samarbeta med vilket de flesta moderater i Sverige även tycker.

    Bra att vi Svenskar läxade upp dem i sista opinionsundersökningarna och det är även bra med insikten att det är i det närmaste omöjligt göra deras SD invit ogjord.

    Ser bra ut med tanke på att vi snart har ett nytt val.

  3. Alexander

    I Malmö fungerar samhällsmodellen charmant. Nu är det en elfirma som avslutar jobben för att i fortsättningen inte åta sig några fler. De hänvisar till personalens säkerhet. Har OECD sagt något om det?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vi vet alla att det finns problem och utmaningar som måste lösas och att Malmö står högt på agendan vad gäller att hitta lösningar på problemen bevisas inte minst av att Anders Ygeman reser dit i veckan.

      • Lars Flemström

        Du borde talat om vad Ygeman har sagt. Han sa inte att orsaken till problemen är av socioekonomisk art. Han sa ”Vi har varit för svaga att slå ut de kriminella gängen”, och lovade hårdare tag mot dessa.

        Jag läste för övrigt idag på morgonen att USA varnade Sverige redan för två-tre år sedan att det kan bli restriktioner för alla svenskar, som tänkt åka till USA. Ska Sverige bli det åttonde landet på Trumps lista över länder som inte har koll på vilka personer som vistas i landet? Det är alldeles för lätt att få ID-handlingar i Sverige. Det utfärdas tre miljoner svenska ID-handlingar årligen, och anmäls 63.000 försvunna pass varje år. Det har varit möjligt för en och samma person att få ut femton pass varje år. Dessutom massproduceras svenska pass i länder på andra sidan Östersjön. Det är mycket välgjorda och ytterst svåra att skilja från äkta pass.

        Det är bl.a. detta som en eventuell S + M -regering hade haft att ta itu med. Mp förhalar allting som måste göras för att stävja den grova brottsligheten.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Så vitt jag förstått och utifrån den förhandsinformation jag erhållit så pågår redan arbetet med att forma de styrkor som ska se till att trenden med så kallad gängkriminalitet bryts – Detta genom att utreda dem, lagföra dem och därefter döma dem.

          I dag löste jag förövrigt en intressant artikel där forskare framförde att det som kallas gäng i själva verket ofta består av flyktiga grupper där en skitsak kan skapa mord inom den egna gruppen.

          Lägger vi manken till borde det gå att lösa problemen.

          • Jonny Disenfeldt

            ”forma de styrkor ” …

            Vilka styrkor då ? Polisens resurser är i botten, vilka ytterligare utredningar och brott ska vi sluta utreda.

            ”Detta genom att utreda dem, lagföra dem och därefter döma dem.”

            Vanligt polisarbete alltså … häpnadsväckande vilken lösning …

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Det som nu sker är en samordning mellan många myndigheter och funktioner såsom kronofogden, socialtjänsten, försäkringskassan och polisen med flera och jag är helt säker på att den angreppsvinkel som kommer att användas blir effektiv.

  4. Alexander

    OECD har ju svarat. Sverige är ett föredöme när det gäller migration och integration. Generalsekreteraren kanske ska bosätta sig i Malmö? Där blomstrar det!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du får väl fråga honom vart han vill bo Alexander då du har som vana att vilja flytta på människor.

      • Alexander

        Ja, de som vurmar för invandringen vill ju ALDRIG bosätta sig där det är invandrartätt. Mycket märkligt…

        ”då du har som vana att vilja flytta på människor”

        Det är du som vill ha hit 500000 människor per år….

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag bor i ett oerhört invandrartätt område Alexander och skulle heller aldrig vilja bo någon annanstans så dra inte alla över en kam.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            vart får du siffran 500.000 människor ifrån Alexander – Så vitt jag vet har jag aldrig pratat om någon omflyttning i den rangordningen.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det jag sagt är att Sverige om vi ska behålla vår position och storlek i världen i en framtid runt 2050 bör vara ca. 30 miljoner invånare. Hur många vi kommer att bli beror på flera faktorer – Både hur många som föds och hur snabbt och effektivt vi kan integrera både arbetskraftsinvandrare, flyktingar och de som av andra skäl väljer att bosätta sig i Sverige av egen fri vilja och utan att belasta systemen.

      Men igen kommer du dragande med saker som inte har ett enda dugg med inlägget att göra.

      • Lars Flemström

        Och varför ska vi behålla ”vår position och storlek i världen”, och på vilket sätt skulle den vara hotad? Dina drömmerier om fri invandring är inte, och har aldrig varit socialdemokratisk politik. Det är bara ett borgerligt påfund för att underminera välfärden. Det är väl snopet att Sverige är på väg neråt, när länder som Bangla Desh, och många andra s.k. utvecklingsländer, är på väg uppåt.

        Den svenska övre medelklassen, till vilken många tidigare salongskommunister, kan räknas, vill att den svenska underklassen ska vara lika fattig, som underklassen i de fortfarande fattiga länderna. Det kommer säkert att bli lagstiftning om sänka löner för s.k. enkla jobb. Det torde vara enda sättet att få alla invandrare i jobb, så att de inte belastar systemen, om nu detta över huvud taget är möjligt.

        500.000 nya invandrare per år, är en ganska exakt beräkning. Hur ska det annars gå till? Genom totalförbud mot preventivmedel och aborter?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Den typ av invandring som jag vill se handlar definitivt inte om att underminera välfärden utan snarare om att frasen alla människors lika värde i grund och botten innebär att människor själva fritt ska få bestämma vart de ska bo och leva så länge de kan klara sig själv.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om du bemödade dig med att se till helheten och lägga dig vinn om att förstå hela planen skulle du inte ställa den sorters frågor och fälla den sortens kommentarer Alexander.

  5. Lars Flemström

    ”…där forskare framförde att det som kallas gäng i själva verket ofta består av flyktiga grupper…” Vad forskare säger, ska man ta med en nypa salt, speciellt när forskare har tagit på sig rollen som folkuppfostrare i politiskt kontroversiella frågor. Jag minns fortfarande en rubrik i tidskriften Scientific American någon gång under 1960-talet: ”I was not a question of the truth about the nature, but a question about the nature of truth. Det handlade om prästen Copernicus, som hade fått påvens uppdrag att undersöka varför ett kalenderår inte var lika långt som ett solvarv (eller rättare sagt ett jordvarv runt solen).

    Påven och de andra höga prelaterna i Rom tvivlade inte ett dugg på att Copernicus hade rätt, men det var en alltför farlig sanning för att erkännas, när kyrkan fick utstå kritik från Luther m.fl. att kyrkan lärde fel i rent teologiska frågor.

    Sanningens natur är ett känsligt ämne än idag, men nu är det vår tids präster (”forskarna”) som har en sanning internt och en annan ”sanning” till allmänheten. Sanningens natur om den utländska brottsligheten antas av våra nutida folkuppfostrare (typ Jerzy Sarnecki, som är uppväxt i en kommunistisk diktatur) vara alltför farlig för erkännas. Tilltron till överheten kan ju skadas, för inte ens Sarnecki tror väl att vanliga svenskar skulle starta ett raskrig på Malmös gator, om de får veta från vilket land mördarna som skjuter kommer från?

    Jag har därmed inte påstått att den där forskaren far med direkt osanning. Det kan väl hända att en del gäng består av löst sammansatta grupper. Det intressanta är att folkuppfostrarna själva verkar vara så fullproppade med fördomar om andra etniciteter, så att de tar för givet att invandrare ligger bakom morden. Jag har skrivit att man måste skilja mellan invandrare och utlänningar.

    Säger det ingenting att en mördare, som ska verkställa klanens dödsdom mot någon i Sverige, kan köpa ett ”försvunnet” svenskt pass för drygt 3000 kr på marknader runtom i världen? Ofta är det en flicka, som ”råkar” ha fallit ut från en balkong i föräldrarnas eller någons släktings eller bekants hem. Det handlar bara inte om att vittnena inte vågar vittna. Det kan också har gjorts en uppgörelse mellan klanerna, så att mördarens klan har betalat sedvanliga böter till offrets klan. Precis som i Sverige, medan vi hade klansystem.

    Det svenska ordet för klan är ätt. Det svenska ättesamhället krossades för all framtid (?) i slaget vid Sparrsätra 1247, som var en av de blodigare händelserna i Sveriges äldre historia. Det var då den framväxande svenska staten, med statliga åklagare och böter till staten, tog kontroll över hela landet. Det våldsamma, men fria livet för svenskarna var över.

    Hur historielös kan man vara?

    Sanningen är att det återigen – efter nästan 800 år – finns områden i Sverige, dit det statliga våldsmonopolet (polisen) inte når. Det, som Ygeman, ska diskutera med politiker och myndighetsföreträdare i Malmö, är hur svenska statens ska återta kontrollen över staden. Det kommer att gå, men blir inte lätt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.