Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Trump vill avreglera den amerikanska finansmarknaden helt och hållet.

Magdalena Andersson kritiserar i starka ordalag Donald Trumps utspel om att avreglera den amerikanska finansmarknaden helt och hållet för att ge dem fria händer att agera som de vill – Den kritiken skriver jag under på.

Att lätta ännu mer på regleringen och ta bort de regleringar som infördes efter sista finanskrisen är vansinne när det som egentligen borde ske är mer och striktare reglering för att säkra att finansmarknadens aktörer inte kan ställa till med ännu en finanskris.

Vi får aldrig glömma att finanskraschen 2008-2009 berodde på just avsaknad av reglering för finansmarknadens aktörer – En avsaknad som drev aktörerna till att ta gigantiska risker i girighetens tecken för att skapa vinster för sig själv och sina ägare.

Efter den lärdomen har världens regeringar jobbat tillsammans för att reglera bort de värsta avarterna även om det enligt mitt förmenande fortsatt finns saker som borde regleras mycket hårdare för att undvika framtida finanskrascher.

Vi kan inte ha en ordning där finansmarknaderna styr skeendena i världen och beter sig på ett sätt som riskerar företags utveckling och människors arbeten och försörjning.

Som jag ser det ska banker och finansinstitut ägna sig åt in- och utlåning, räntebärande placeringar och åt att förvalta pensionstillgångar och andra långsiktiga placeringar med klientens bästa för ögonen.

All kortsiktig spekulation ska undvikas då sådan inte fyller något syfte annat än för ett utvalt fåtal och för banker och finansinstitut som tjänar gigantiska pengar på att driva kurserna upp och ner för att tjäna pengar och courtage intäkter.

En av de saker som jag ser som absolut viktigast är att på nytt införa fasta växelkurser runt om i världen – Den uppfattningen delar bland annat George Soros trots att han tjänat enorma pengar på att spekulera i valutor.

Rörelser i länders växelkurser verkar menligt för länderna och dess medborgare och mycket menligt för företag som tvingas skydda sig mot förändrade växelkurser genom att köpa finansiella instrument för dyra pengar som skyddar mot valutaförluster.

I grund och botten handlar rörliga växelkurser om en enda sak – Tillskapande av en marknad där den enda vinnaren är världens banker och finansinstitut.

Därför är en reglering vägen framåt – Den avreglering Trump vill genomföra ska därför stoppas med alla tillbuds stående medel. Buss på Trump Magdalena du har mitt fulla stöd hela vägen in i kaklet.

”Hemligheten till en framgångsrim morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

2 kommentarer

  1. Jonny Disenfeldt

    Inte Trumps ”brightest idea” direkt … men å andra sidan finns det en sjö av dumheter att skopa upp ur vad gäller Trump och dumheter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.