Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Att det inte redan nu är förbjudet med könssegregerad undervisning är en skandal.

Jag ska öppet erkänna att jag levde i en villfarelse som innebär att jag tog för givet att vi redan beslutat om att könssegregerad undervisning i skolan är förbjudet både vad gäller klassindelning och vid undervisning i enskilda ämnen – Att så inte är fallet anser jag därför vara en stor skandal.

Därför tycker jag att det är bra att regeringen och Fridolin reagerar och ger order till Skolverket och Skolinspektionen att se till att ett förbud mot könssegregerad undervisning skrivs in i skollagen med omedelbar verkan.

För mig är det självklart att samma regelverk som gäller i resten av samhället ska gälla även i skolan och att män och kvinnor och pojkar och flickor ska behandlas lika i alla situationer.

Självklart ska all undervisning i skolan vara gemensam även idrottsundervisning då allt annat är fel i ett demokratiskt land som Sverige – Därför ska skollagen ändras NU.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

92 kommentarer

  1. Alexander

    Det påpekade jag för dig när jag berättade om det som hände i Malmö. Då svarade du tvärsäkert att det inte existerade, och tjatade om min människosyn osv. Dags att vakna…..

  2. Alexander

    Kan tillägga att jag flertalet gånger påpekat detta för Anders. Svaren har alltid varit mästrande och insinuationer om rasism, fascism och att han vet hur det ser ut. Nu fick du verkligheten serverad på ett silverfat, du vet den som vi ”rasister” upplever varje dag. Då hånas vi av de som aldrig behöver ta del av alla problem som följer i kölvattnet av invandringen. Tänk att jag trots min okunskap kunde ha bättre koll än den snudd på allvetande Anders Forss…..

    • andersforss (inläggsförfattare)

      De politiska beslut som är tagna är tagna för att detta inte ska förekomma – Att det trots allt gör det därför att tjänstemännen tolkar besluten på ett sätt som inte var tänkt är inte bra och det är därför vi ska fatta nya beslut som kan garantera att könsuppdelad undervisning inte kan ske i framtiden – Bra att regeringen agerar i frågan.

  3. Jonny Disenfeldt

    Visst är det en skandal, Sverige är inte ett modernt upplyst land så länge som den här sortens avarter tillåts. Skandal att vissa politiker fortsätter att försvara detta.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag tror snarare at det är tjänstemännen som tolkat lagen på detta sätt – Så vitt jag vet är politiken överens om att könsindelad undervisning inte ska förekomma.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det får vara upp till dem men inom Socialdemokratin så är vår linje klar och tydlig – Vi försvarar inte könsuppdelad undervisning.

  4. Alexander

    ”så vitt jag vet är politiken överens om att könsindelad undervisning inte ska förekomma”

    Du är återigen helt fel ute. Jag kan ge dig flera namn på politiker som stöder detta. Fast som vanligt ska du skylla på andra….

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det viktiga är att merparten av alla politiker och definitivt Socialdemokratiska politiker är emot detta.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det kan det säkert göra men vår partilinje och majoritetens beslut är inte sådan. Att en enskild individ tycker på ett visst sätt innebär inte att det är partilinjen.

  5. Alexander

    Sedan är det här bara toppen på det isberg av förändringar som pågår pga Islams inflytande. Jag har flertalet gånger berättat för Anders om olika anpassningar osv, men då bara fått epitet som rasist, fascist osv kastat på mig. Kanske herr Forss ska börja lyssna på andra och inte alltid ta för givet att han vet allt? Alltid intressant när verkligheten chockar politiskt korrekta personer, vi som lever i den ser det varje dag…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vi anpassar inte politiken efter någon religion Alexander – Sverige är ett sekulariserat land och att det är så kan man tycka mycket om men ska vi hålla oss till fakta och till regeringens politik så görs inga förändringar för att anpassa Sverige därför att en viss religion kräver detta.

  6. Alexander

    I Västerås pågår en debatt om kvinnotider på Lögarängsbadet. Naiviteten hos Socialdemokraterna, Milöpartiet och Vänsterpartiet är häpnadsväckande. ”Detta har ingenting att göra med religion så jag förstår inte vad vi diskuterar” är ett uttalande. Detta trots att det tydligt berättats om anledningarna. Fast vill man inte se gör man det inte, utan det är lättare att prata om rasism, dålig människosyn mm. Det är därför vi har dagens problem….

    • andersforss (inläggsförfattare)

      När jag var ung och växte upp fanns det badtider enbart för kvinnor under 3 timmar en dag i veckan och att det gjorde så hade inget som helst med religion att göra så om det är en sådan lösning man tittar på har jag i sak inga problem med det.

      Däremot har jag stora problem med om man skulle göra samma sak i skolan av den anledningen att vi inte ska ha könsuppdelad undervisning om lagar ska följas på det sätt som politiken beslutat.

  7. Alexander

    Anders

    I dag ska jag återigen ta kontakt med både SCB och LO och ställa ”rätt fråga” om medianlönen. Får se vad de svarar.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Gör det Alexander – För mig har frågan varit utagerad sedan den dag jag skrev inlägget. De fakta och den uträkning SCB gjort åt LO räcker för mig och säkerligen för majoriteten av alla svenskar.

  8. Alexander

    Anders bör läsa reaktionerna på polischefens uttalande om vilka som begår brott. Ytterligare direkt från den verklighet du inte vill se. Tänk vad många rasister det finns, även bland de som röstar på ditt parti….

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag ser verkligheten så som den är och jag har aldrig blundat för att det finns problem.

      Det som skiljer oss åt är analysen om varför problemen uppståt och vad vi måste göra för att lösa dem.

      Din lösning är att stoppa all invandring och att kasta ut många av de som redan kommit – Detta löser inte problemen då lösningen är betydligt mer komplex än så.

      Min lösning handlar om att verkligen lösa problemen Alexander – Det är därför jag lyfter upp de riktiga orsakerna utan att som du försöka skylla problemen på det som inte är orsaken.

  9. Alexander

    Nu har jag blivit uppringd av en kvinna som sitter i styrelsen för LO. Enligt henne är medianlönen 28600 och inget annat. Nu vet jag inte vad mer jag ska göra, men det är INGEN som styrker det som Anders hävdar. Då har jag ändå pratat med tre högt uppsatta inom LO.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Dra den om rödluvan och vargen med Alexander – Det jag skrivit står jag för och alla som så önskar kan läsa om detta på SCB:s hemsida.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Om du vill slösa din tid på det så gör det – För mig betyder detta inget då jag vet att det jag framfört är 100% korrekt.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Hur det står till med den saken är upp till dig att bedöma – De jag kollat saken med verifierar att uträkningen som ger en medianlön på 25.750 kr/månad är korrekt.

  10. Alexander

    ”Jag ser verkligheten som den är”

    Ändå hävdade du att könsuppdelad undervisning inte existerade. Jag påpekade det flera gånger men du tyckte det var viktigare att anklaga mig för rasism…..

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vad jag säger är att det inte finns några politiska beslut som förespråkar könsuppdelad undervisning – Tvärt om finns beslut som går emot densamma och upptäcker vi då som nu att så sker trots de politiska beslut som tagits så är vägen framåt att se till att så inte kan ske genom att fatta nya beslut.

      Det är det Fridolin och regeringen gör när han gör detta utspel.

  11. Alexander

    ” Vi anpassar inte politiken efter någon religion”

    Jo, jag har gett dig flera exempel på det men du vill inte ta till dig. Har berättat om hur ditt parti agerar i Västerås men du hävdar bara att jag ljuger. Precis som du gjorde i detta fallet. Det visade sig vara du som hade fel och jag rätt….

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vår partilinje fastställd i demokratiska beslut vid vår partikongress stödjer inget annat än att könsuppdelad undervisning inte ska förekomma och den linjen står jag och majoriteten av Socialdemokratin bakom fullt ut.

  12. Alexander

    Jag länkade till en artikel om könsuppdelad undervisning i Örebro. Då påstod Anders att jag ljög. Nu försöker han få det till att han menade att det inte fattats några politiska beslut om det. Så oerhört svagt att ALLTID efterhandskonstrurera och få det till att du JÄMT vet ALLT. Det måste vara sjukligt…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag efterhandskonsturerar inte Alexander. Däremot är du och Jonny mycket för att rycka saker ur sitt sammanhang och sätta det i andra samanhang.

      Vår partilinje förespråkar inte könsuppdelad undervisning.

  13. Alexander

    Du hävdade BESTÄMT att det inte existerade könsuppdelad undervisning. Nu fick du återigen ett uppvaknande från verkligheten. Starkt att ni reagerar så snabbt, ni har regerat sedan 2014…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Precis – Ska vi följa lagen på det sätt riksdagen bestämt så ska könsuppdelad undervisning inte förekomma vilket är vad jag sagt hela tiden.

      Jag utgår från att lagen följs och uppdagas det att så inte sker måste nya beslut till vilket regeringen nu signalerat. Regeringen har således inte ändrat ståndpunkt – Det tidigare beslutet om att könsuppdelad undervisning inte ska finnas ligger fast.

  14. Alexander

    Dina partikollegor verkar inte ha så bra koll på lagstiftningen. Hur förklarar du att de bryter mot den?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är tjänstemännen på Skolverket som gjort en annan tolkning än den riksdagen menat i sitt beslut och det är därför beslutet kommer att förtydligas genom nya beslut.

      Vilket ställningstagande enskilda individer som är i minoritet gör kan bara de själva svara på.

  15. Alexander

    ”Jag ska öppet erkänna att jag levde i en villfarelse som innebär att jag tog för givet att vi redan beslutat om att könssegregerad undervisning i skolan är förbjudet”

    Så regeringen har alltså inte tagit något sådant beslut?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är precis det den gjort sedan länge – Både denna och tidigare regeringar och det är därför jag säger att jag levde i villfarelsen att dessa beslut följdes av alla.

  16. Lars Flemström

    ”Därför tycker jag att det är bra att regeringen och Fridolin reagerar och ger order till Skolverket och Skolinspektionen…”

    Sverige är inte USA och Fridolin är inte president Trump. Om han har givit order om hur myndigheterna ska besluta, är det skäl nog för hela regeringen att avgå. Om han verkligen har gjort det, är det ett flagrant exempel på maktmissbruk. Det är fullt jämförbart med att en eventuell SD-minister i en framtida regering skulle ge order till Migrationsverket att besluta på visst sätt i asylärenden.

    Av oss två, Anders Forss och jag, har det alltid varit Forss som har hänvisat till religiösa föreställningar, att de ska ligga till grund för politiska beslut. Det har varit ständiga hänvisningar till ”kärlek” och ”girighet”, och åsikter och förslag, som enligt Forss´trosföreställningar beror på ”girighet”, inte ska tillmätas någon betydelse. Forss slår därför knut på sig själv, när han köper militanta ateisters argumentation rakt av.

    Forss’ nyuppfunna tolkning av ”religionsfrihet”, som frihet från religion, är samma missuppfattning som att ”demonstrationsfrihet” skulle vara detsamma som ett förbud mot 1 maj-demonstrationer (= demonstrationsfri 1 maj). Så nu är det fritt fram för nästa alliansregering att – med hänvisning till vad som fått passera under regeringen Löfvén – att förbjuda politiska demonstrationer? Man kan ju framföra sina åsikter på annat sätt än att hindra trafiken….

    Både demonstrationsfriheten och religionsfriheten är inskrivna i den svenska grundlagen. Religionsfriheten har dessutom ett mycket starkt stöd i Europakonventionen för mänskliga rättigheter, som sedan EU-inträdet även gäller som grundlag i Sverige.

    Gustav Fridolin har slagit följe med högerextrema ultranationalister, som har som strategi att bli av med invandrarna genom att göra det omöjligt för dem att utöva sin tro, utan att komma i konflikt med den svenska lagstiftningen. Religionsfriheten, d.v.s. rätten att utöva och att leva enligt sin religion, är en omistlig del av ett sekulariserat samhällsskick, som inte pådyvlar sina medborgare att tro eller inte tro på det ena eller andra sättet.

    Börjar det inte bli pinsamt, Anders Forss? Du tvingades, efter många om och men, att erkänna samernas renbetesrätt för sina djur. Så ertappades du med förslag att begränsa en erkänd mänsklig rättighet (att bosätta sig var man vill) för invandrare, som har fått uppehållstillstånd. för att påskynda assimilationen (ett ord, som ofta används av SD men med ungefär samma betydelse som integration) i det svenska samhället.

    Och nu vill du begränsa religionsfriheten för samma invandrare.

    Jag vill passa på att bemöta invändningen mot mitt resonemang, att Sverige skulle bli ett väldigt splittrat land, om vi fullt ut ska respektera alla invandrargruppers mänskliga rättigheter. Jo, så kan det bli, och därför har jag aldrig stött ”fri invandring” och att vi ska ha som mål att bli 30 miljoner invånare i detta land.

    Mp, däremot, vänder kappan efter vinden, när de ser konsekvenserna av den politik, som de själva har drivit igenom.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag törs med bestämdhet både lova och påstå att jag aldrig påstått att religion ska utgöra grund för politiska beslut – Tvärtom är jag bestämd på att så inte ska vara falet.

  17. Alexander

    Du skriver ju att förbudet ska skrivas in i skollagen. Märkligt med tanke på att det enligt dig redan är beslutat….

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Precis – men som med alla andra lagar är det först när lagen börjar tolkas som kunskapen om hur den tolkas uppstår.

  18. Lars Flemström

    Du må leva i vilka villfarelser du vill, men ditt sätt mäta politiska förslag och utspel efter ”kärlek och girighet” är en grov sammanblandning av politiska och religiösa vanföreställningar. Det är i varje fall inte kristendom i traditionell bemärkelse, utan snarare ännu en variant av nyhedendom.

    Skollagen har naturligtvis skrivits i avsikt att den INTE ska tolkas och tillämpas av myndigheterna i strid med svensk grundlag och Europakonventionen för mänskliga rättigheter, som i sin helhet – inkl. tilläggsprotokollen – gäller som grundlag i Sverige efter EU-inträdet. Vad Olof Palme eventuellt har sagt – före eller efter att den nuvarande svenska grundlagen trädde i kraft – kan givetvis inte användas som mall för lagtolkningen.

    Fridolin försöker nu genomdriva ministerstyre, vilket är helt förbjudet i Sverige. Eftersom hans uttalande kan uppfattas som försök att påverka Skolverket och Skolinspektionen i en lagtolkningsfråga, är han en fara för demokrati och rättssäkerhet och bör avgå. Det är synnerligen märkligt att inget oppositionsparti hittills har krävt hans avgång. Det är inget gott betyg åt oppositionen.

    Kvinnors / flickors skyldighet att visa sig hel- eller halvnakna inför främmande män är inskränkt till fall, då detta är nödvändigt för allmän ordning och säkerhet samt för att skydda allmänheten från allvarlig smitta. Denna kroppsbesiktning ska i så fall om möjligt med hänsyn till farans art utföras av kvinnlig polis eller läkare. Om en kvinna vägrar klä av sig p.g.a. sin religion eller av vanlig blygsel saknar egentligen betydelse.

    Vad som däremot har betydelse är att Fridolins försök till ministerstyre är ett utslag av den islamofobi och allmänna religionsfientlighet som har brett ut sig i västerlandet efter attentaten i Frankrike och Berlin. Du är ute och cyklar, som vanligt när det gäller respekten för mänskliga rättigheter.

    Fridolin torde emellertid tillhöra en särskild sorts extremister; de som förnekar att människor har olika kön. Naturligtvis har han rätt att visa snoppen för likasinnade män och kvinnor. Men de som inte vill se, ska inte tvingas se och ej heller ska de tvingas visa sina egna kroppar för honom och hans meningsfränder, och andra som de inte vill visa sig för.

    Tror att våra muslimska invandrare i det här fallet har medhåll av en majoritet av etniska svenskar – till och med av sådana som i andra sammanhang tycker att islam är en vedervärdig religion. Det gäller ju ytterst allas vår rätt till personlig integritet.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Den mätningen är ingen sammanblandning med religion Lars – Bara ett sätt att mäta som alla människor kan förstå och relatera till.

      Att Fridolin agerar för att fatta nya beslut som innebär att lagen blir klar och tydlig på området är inget lagbrott Lars – snarare att verkställa det samhället bestämt ska gälla som norm i och med att d valt de politiker de valt som sina företrädare.

      • Lars Flemström

        Det finns ett direkt förbud i grundlagen för riksdagen att bestämma hur en lag ska tillämpas. När en lag väl är beslutad av riksdagen, har riksdagen ”skiljt sig från lagen” och bollen ligger hos myndigheterna och domstolarna. Samma sak gäller för regeringen. Fridolin har emellertld flera gånger uttalat ”vi lagstiftare” (redan innan han blev statsråd) utan var vanlig riksdagsledamot), vilket tyder på att han har trott eller försökt lura andra att tro att han personligen är lagstiftare. I så fall är Jimmie Åkesson också ”lagstiftare” med rätt att bestämma hur migrationslagarna ska tillämpas. Jå är ju också medlem av den lagstiftande församlingen…

        Fridolin är inne på en för demokratin och rättssäkerheten mycket farlig väg. Såg du intervjun med hovrättspresidenten Fredrik Wersäll i TV?. Han varnade – i anslutning till presidentstyret i USA (som dock har en annan grundlag än Sverige) för exakt de tankegångar, som du nu är inne på. Jag tycker dessutom att du ska sluta tilltala mig, som om jag vore en oppositionspolitiker utan kunskaper om tillämpning av lagarna. Det är snarare du, som är oppositionspolitikern. Såg du debatten mellan Jonas Sjöstedt, v. och Norrköpings kommunalråd Lars Stjernkvist (som tidigare har varit partisekreterare för s)? Han var inte precis inne på din linje att peka med hela armen och tala om vad andra har att rätta sig efter…

        Om kd-ledaren Ebba Busch-Thor drar rätt slutsatser av Fridolins försök till ministerstyre, så har kd:s chanser att sitta kvar i riksdagen efter valet 2018 ökat rejält efter skolministerns frontalangrepp mot religionsfriheten. Om hon förstår att det inte handlar om någon exklusiv rättighet för just muslimer. Det är just sådant här, risken att maktberusade politiker ska förbjuda oskyldiga yttringar av religiös tro, som brukar mobilisera de kristna väljarnas så att de går och röstar på kd.

        Dessutom vinner hon kanske Melodifestivalen 2019 …

        Jag tycker att vi ska ta kampen mot den islamistiska terrorismen på allvar, och i den kampen ta hjälp av alla fiender till densamma, i stället för att slå mot oskyldiga traditionella yttringar av den muslimska tron. Vi ska inte hjälpa terroristerna med deras värvningar bland vilsna muslimska ungdomar… När muslimska ungdomar går till imamen och berättar vad de nya besökarna i moskén har sagt om den ”rätta” tolkningen av Koranen, ska imamen om du får som du vill alltså inte se det svenska samhället – och säkerhetspolisen – som en bundsförvant utan som en fiende till alla troende muslimer?

        Agera inte som terroristernas ”nyttiga idiot”. Det räcker att Fridolin gör det.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Precis – Det är andra än riksdagen som bestämmer hur lagar ska tolkas men det är även riksdagens uppgift att skärpa lagen eller ändra lagen om den inte fungerar som avsett och det är precis det regeringen och Fridolin nu gör.

          Den lagstiftande församlingen är riksdagen och det kan aldrig bli annat än riksdagen som har som uppgift att se till att lagarna fyller det syfte de var tänkta att fylla på grundval av de fattade besluten.

          • Lars Flemström

            Du, det finns en universitet i Umeå. Anmäl dig till en grundkurs i Sveriges statsskick!

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag har tillräckliga kunskaper i det ämnet Lars.

            Det du försöker säga är att politiker inte har rätt att göra om lagar om de inte fungerar som avsett och på den punkten har du fel – Till och med mycket fel då det är precis den möjligheten man ska använda sig av som politiker om man anser att saker inte fungerar som tänkt.

  19. Alexander

    Läs Kvällspostens artikel om Värnhemsskolan. Vad har du att säga? Sinnessjukt är ett milt ord. Ni som skapat detta borde skämmas….

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det finns självklart ingen som vill ha en sådan skola och allt det bevisar är att segregation inte är bra och att effektiv integration är oerhört viktigt.

  20. Alexander

    ”Det finns självklart ingen som vill ha en sådan skola”

    Det är på gång på fler ställen. Kan ju hänvisa till min kompis som berättar saker som borde göra politiker mörkrädda,men de reagerar som du. I princip en skuldbeläggning av dem som vågar ta upp problemen eftersom att de kan gynna främlingsfientlighet. Som sagt, ni borde skämmas….

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.