Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Sverige går bra på alla områden trots att belackarna påstår motsatsen.

Jag och Peter Wolodarski bruka ha olika åsikter i många frågor – Alldeles speciellt så om frågorna är ideologiskt betingade. Trots det så står hans trovärdighet som ärlig och trovärdig journalist högt i kurs hos mig och den trovärdigheten har definitivt stärkts med tillkomsten av ledaren du hittar på länken nedan.

http://www.dn.se/ledare/signerat/peter-wolodarski-vad-sa-du-gar-sverige-bra-det-kan-inte-stamma/

Det Wolodarski påvisar i denna ledare med stöd av vederhäftig fakta och som visar att Sverige utvecklas som tåget på de allra flesta områden är viktigt för att skapa en sansad debatt i fråga om invandringens påverkan på svensk ekonomi.

Att kunna påvisa att BNP utvecklingen och då oberoende av om man mäter den på vanligt sätt eller som BNP per capita visar att Sverige utvecklas bra trots påståendena att invandringen är förödande för svensk ekonomi är viktig kunskap för alla.

Trots att vi hade stora vågor av invandring från Balkan och trots 2 finansiella kriser har den svenska ekonomin vuxit med 50% under de två sista decennierna vilket visar att Sverige står starkt i alla lägen och att invandring är en tillgång och styrka snarare än en börda för Sverige.

Påståendena från belackarna om att vi Socialdemokrater tillsammans med Moderaterna förstört Sverige genom vad de kallar ”invandrarexperiment” kommer helt på skam om vi tittar på Sveriges utveckling.

Förvisso har vi problem med segregation och den brottslighet som bildas som ett resultat av den i vissa områden men inte större än att de problemen kan lösas med en effektiv integrationspolitik som bryter segregationen och sätter människor i arbete.

Med vederhäftiga ekonomiska fakta som de som presentras i Wolodarskis ledare som bevis för motsatsen tycker jag därför är det hög tid att de som skyller invandrarna för allt ont och påstår att invandring är förödande för svensk ekonomi kommer ut ur sin garderob och öppet erkänner att det är andra orsaker som gör att de ogillar invandring.

Det är dags att SD och främlingsfientliga krafter slutar gömma sig bakom fiktiva fakta av olika slag och säger som det är – Att ni anser att människor av annan härkomst än den svenska enligt ert synsätt är mindre värda och att ni starkt ogillar andra nationaliteter än den svenska.

Jag hoppas därför att Wolodarskis ledare är första steget i kampen för att normalisera debatten om invandring och dess effekter och att den kommer att leda till att de som drivs av främlingsfientliga och rasistiska motiv kläs av in på bara kroppen med hjälp av reell fakta som blottlägger de fiktiva fakta dessa grupper försöker sprida på sociala medier och i debatten.

För egen del har jag kämpat på samma sida som Wolodarski länge i denna fråga och den kampen har definitivt stärkts med tillkomsten av denna välskrivna ledare. Därför fortsätter kampen med siktet inställt på att ta SD ner till den nivå där de hör hemma – Den nivån som stavas ca. 4% av väljarnas sympatier.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

104 kommentarer

  1. gerd

    Det går bra på alla fronter utom för pensionärskollektivet. Att de med lägsta inkomsterna (c:a 8 -9.000 kr i månaden får en hundralapp mindre i skatt räcker inte. Under en 10 årsperiod har löntagarna fått c:a 30% lönehöjning och jobbskatteavdrag som motsvarar en månadslön. Pensionerna har under samma period haft 0 i utveckling. Bromsen har slagit till vid flera tillfällen vilket inneburit sänkning av pensionerna. Någon skatteminskning som utlovades i valet har inte heller infriats. Göran Persson lånade (stal) 240 miljarder från pensionskontot för att rädda Sverige undan en ekonomisk kollaps. Visst borde dessa återställas nu när allt går så bra? En vetenskaplig rapport från USA visade att fattiga människor dör i förtid jämfört med bättre bemedlade. Kan det vara därför alla politiska partier i riksdagen (utom ett) hårdnackat vägrar att se över både pensionssystemet och straffbeskattningen. Ättestupan med andra ord. Ni politiker borde skämmas.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Min enda kommentar är att vi är helt överens om att pensionerna ska höjas och att de sämst lottade pensionärerna ska få betydligt bättre pension än idag.

      Vägen dit kan synas lång och krokig men så länge målet är klart och tydligt kommer vi att komma i mål. I tidigare inlägg har jag förklarat hur jag vill nå dit – Bland annat genom att ersätta arbetsgivaravgifterna med en produktionsavgift som utgår oavsett tillverkningsmetod för att trygga statens inkomster till pensionssystem och andra sociala trygghetssystem.

      • Lars Flemström

        Du förstår fortfarande inte att det handlar om nu levande pensionärer, och att vi har tröttnat på att vänta. I din föreställningsvärld är en 40-åring en 40-åring hela livet, och en 75-åring är en 75-åring under all framtid, odödlig.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Hur du kan påstå det när jag i inlägget påstår att de äldre kommer att dö ut samtidigt som de som idag är yngre blir äldre och nya ungdomar som kommer att anamma samma tankesätt som dagens unga kommer att tillkomma måste vara en tankevurpa från dig Lars.

          • Lars Flemström

            Du har inte skrivit ett ord om de äldre i inlägget, och därmed är det du som ställer äldre mot invandrare. Varför ljuger, om en sak som är så lätt att kontrollera? Kan man då lita på att det övriga, som du skriver, är sant?

            Och varför kan man inte läsa DN anonymt på nätet? Varför kan man inte ta del av Wolodarskis visdom, utan att uppge sitt mobilnummer? Sysslar media med massövervakning av svenska folket, nu också vilka tidningar man läser på nätet? Om övervakarna vill veta om jag läser DN ”sälla” eller ”aldrig” får de gärna skriva ”aldrig” i sina hemliga register. Är jag en potentiell samhällsfiende nu, som inte håller sig á jour med vilka åsikter som man måste ha för tillfället?

            Och är det inte lite magstarkt av dig att beskylla andra för att ogilla andra nationaliteter än den svenska, med tanke på ditt ogillande av den samiska nationaliteten?

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag kan inte se vad detta inlägg har med äldre och deras situation att göra då inlägget aldrig handlade om ålder utan om helt andra saker.

            Varför DN har de regelverk de har vet jag inte och svaret på den frågan måste komma från dem.

            Jag har aldrig ogillat samer utan snarare hyllat att de har samma rättigheter och samma skyldigheter som alla andra människor.

      • Gerd

        Politik är att prioritera. Att ge bort 150 miljoner till Europas mest korrumperade land går bra, att höja flerbarnstillägg etc går bra men att ge pensionärerna som byggt detta land med hårt arbete ersättningar som inte är näst sämst i EU och skatter som åtminstone inte är högre än löntagarna, det går inte. Asylsökande med barn får retroaktiv ersättning som om alla barn var födda här går också bra. Att bygga JAS plan som inte går att använda och sen beställa nya går också bra. Att återbetala våra inbetalda pensionspengar som lånades på 90- talet vore en bra början. Billigast blir det förstås att låta pensionärerna svälta ihjäl. Detta förstår även de som inte är pensionärer. Här har du en förklaring till varför S är ett litet och obetydligt parti efter nästa val.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Så länge jag får vara med och påverka och bestämma så ska vi ändra politik och se till att pensionärer med flera får det bättre – med sådan politik så tror jag att vi kommer att gå stärkta ut ur nästa val.

  2. Alexander

    Härligt, då blir det ännu bättre när vi kan skörda frukterna av den stora flyktingvågen 2015. Det ser ljust ut!

  3. LSE

    Peter Wolodarski är en av dom som lever i sin bubbla och själv inte känner av otrygghet, försämringar och nedskärningar därför är trovärdigheten i hans agenda journalistik värda noll.
    Som tur är så finns det fortfarande journalister som försöker beskriva det som händer just nu och Alice Teodorescu är nog den mest klarsynta vi har idag.

    https://www.youtube.com/watch?v=GRivdUJO1ls

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det kan du gärna få tycka LSE men hårda fakta kvarstår – Invandringen har inte påverkat BNP:n negativt och det budskapet är mycket viktig att sända ut klart och tydligt.

      • Pelle

        Det är väl ändå självklart att BNP stiger när befolkningen ökar? Och att BNP per capita åtminstone inte ligger still om utgifterna kopplade till asylsökande ingår i BNP samtidigt som de som söker asyl inte ingå i capita eftersom de inte är folkbokförda här?

        BNP används titt som tätt av tidningarnas opinionssidor som ett sätt att försvara migrationspolitiken. Så även den här gången. Det säger dock inget om hur folk faktiskt har det.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          BNP utvecklingen i det korta perspektivet säger mindre men sett i det långa perspektivet säger BNP utvecklingen oerhört mycket om hur ett land mår och i bägge de scenarierna – Dvs. både på kort och lång sikt har Sverige utvecklats positivt oavsett av hur BNP mäts.

          • cwc

            Det är BNP per capita som är den viktiga och inte BNP eftersom en ökad befolkning medför ökad BNP men inte automatiskt att den ökar för varje individ. Vilken BNP är enligt dig bäst att beskriva den ekonomiska utvecklingen? Enligt dig är en minskning av den ”normala” ökningen av BNP per capita som rått under årtionden positiv. Det är en minst sagt en konstig slutsats och kan du förklara för mig varför det inte är negativt? https://www.svensktnaringsliv.se/Bilder_och_dokument/svag-utveckling-av-bnp-per-capita_bakgrundpdf_632869.html/BINARY/Svag%20utveckling%20av%20BNP%20per%20capita_bakgrund.pdf
            Utvecklingen innan hälften av invandrare får jobb har ökat från 7 är till 9 är och det medför snarare att utvecklingen går åt fel håll, Med ekonomiska termer har nettokostnaden för samhället ökat och inte minskat. Detta tillsammans med antalet invandrare innebär att kommunerna även Umeå kommer att höja skatten inom några år om man ska/vill behålla nuvarande standard men kommer du också då hävda att det ”inte” har något med invandringen att göra?

          • andersforss (inläggsförfattare)

            BNP per capita i Sverige har ökat så det jag skrivit i inläget står jag fast vid.

          • cwc

            Jag har aldrig pratat om att BNP per capita ”inte” ökat utan om att det är oroande att den ”normala” ökningstakten kraftigt minskat det sista årtiondet. Du säger ”vederhäftig fakta” om den ekonomiska utvecklingen som det är en obestridlig sanning och hänvisar till en ett år gammal artikel från DN. Är det BNP eller BNP per capita som visar en mer riktig ekonomisk utveckling? Vad jag menar med ”normal” BNP per capita utveckling per år är den som nationalekonomer använder. Är det viktigt med ”vederhäftig fakta” som du säger är det bara vederlägga eller verifiera vad jag påstår.
            Du svarar inte på min frågor om det är positivt eller negativt att den ”normala” utvecklingen av BNP per capita per år minskat kraftigt det senaste årtiondet?
            Finns det något samband med den stora invandringen det senaste årtionde att den ”normala” BNP per capita utvecklingen per år under samma tid under ”högkonjuktur” kraftigt minskat?

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Som jag ser saken så är det den långsiktiga trenden vi ska mäta och vad historien gör i det fallet är att påvisa att Sverige trots stort tryck vad gäller invandring under balkankrisen när vi tog emot oerhört många lyckats med konststycket att sätta människor i arbete så att de blivit en naturlig del av det svenska samhället.

            Det faktum att vi lyckades då och att BNP per capita trots den anstormning som fanns då förblivit positiv över tid gör att jag är övertygad om att samma sak kommer att ske denna gång.

            Det viktiga är att se till att vi har en intagrationspolitik som är effektiv och som fungerar och sätter människor i arbete och att arbetet med att skapa och sjösätta en sådan pågår för högtryck råder inga tvivel om.

            Hoppas detta är svar på dina frågor.

          • cwc

            Om jag har förstått dig rätt så är ditt svar är att invandringen ska fortsätta i samma takt och problemen med integrationen ska lösas och allt blir bra för alla men utan att säga hur. På kort sikt finns ingen lösning och på lång finns inte heller några lösningar det enda man vet att det som prövats det senaste årtiondet ”inte” har fungerat. Samtidigt går utvecklingen i verkligheten åt motsatt håll tex tar det nu 9 år istället för tidigare 7 år för hälften av invandrarna att få arbete. Din jämförelse med balkankrisen haltar i jämförelse med både utbildningsnivå och antal vilket försvårar situationen idag. Om inga lösningar kan hittas och det enda sättet är att strama upp invandringen kraftigt i så fall är du beredd att göra det eller hur ska det finansieras ska tex välfärden sänkas för att bekosta invandringen? Ibland måste man tyvärr välja för det går inte att äta kakan och ha den kvar. Du som gammal bankman borde väl veta att pengarna måste tas från någonstans och det bara finns en kassa i ett hushåll det samma gäller för staten. Det går inte som lyxfällan säga att jag tänker fortsätter på samma sätt men jag har inget svar på hur det ska lösas men allt kommer att bli bra i framtiden.
            Slutsatsen blir att jag kan förvänta mig att kommunskatten i Umeå kommer att höjas närmaste åren för att vi ska bibehålla nuvarande standard.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Om du tittar i min blogghistorik så hittar du många inlägg som beskriver hur vi ska klara integrationen på ett bra sätt och förslag på vad och hur denna integration ska gå till – Läser du detta så klarnar säkert din bild av vad jag avser.

            Vägen framåt kan sammanfattas med att steg ett handlar om att effektivt skilja på dem med genuina asylskäl och ekonomiska migranter för att därefter genomföra evaluering av den kunskapsnivån hos den asylsökande så att denne hamnar i rätt utbildningsinsats där svenska språket och adekvat yrkesutbildning med styrning mot arbete och egen försörjning sker hand i hand.

  4. Alexander

    Konstigt att invandringen inte har något med antalet utanförskapsområden att göra. Däremot påverkar den BNP positivt. Sedan är det märkligt hur detta går ihop med att Alliansen förstört Sverige, något som Anders dagligen påpekar.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det finns inget märkligt i detta Alexander – problem finns förvisso med segregation och utanförskap men inte större än att vi kan lösa dem och då lösa dem utan att ekonomin påverkas i negativ riktning vilket var vad som är Wolodarskis huvudbudskap.

  5. Lars Winter

    ” Sverige går bra på alla områden ” var din rubrik, varför inte använda Peter Wolodarskis egna ord och hans slutsats: ” INRIKESPOLITIKEN RÅDER KRIS; MEN I EKONOMIN ÄR DET FEST ”. Hans ledare var skriven 2015-12-05 och vad har hänt efter 12 månader 2016-12-04, arbetslösheten har minskat med 0.2 procent under brinnande högkonjuktur,- 2016-12 var 1000 personer fler arbetslösa än efter alliansen 2014-09,- 60.000 arbetslösa har blivit av ersättningen,- 20-30.000 sjuka har blivit utförsäkrade,- handikappade har blivit offer för Anderssons sparkrav och mist sin assistansersättningen,- sjukvården har kastat in handduken, vi klarar inte längre,- kommunerna klarar inte längre ordna bostäder för flyktingarna och kassan är tömt till sista ören,- mm.
    Ja visst under brinnande konjuktur är ekonomin alltid bra men allt annat är inte bra, krävs ny regering och ny politik för att även medborgarna har fest.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det enda som krävs är att vi återgår till den sorts Socialdemokratiska politik vi förde fram till Palmes allt för tidiga död – Den sortens politik som tog både Sverige och svenskarna till det läge där de mådde som allra bäst fungerar lika bra idag som den gjorde då och den politiken kommer jag att kämpa för att förverkliga varje dag.

  6. Oscar

    Men unge man!
    Nu får du skärpa dig ! Var vänlig studera SCB statistik.
    Ett ex.
    Malmö, är en av landets mest invandringstäta kommuner. Ca. 45% av Malmös befolkning är invandrade och/eller har föräldrar som är invandrade.
    Snittinkomsten bland malmösbefolkning är ca.95000 Kr/år och skattekraften per invånare är jämförbar med glesbygden i Norrland.
    Malmö erhåller i skatteutjämningsbidrag ca 5 miljarder per år, från övriga landets skattebetalare.
    Utan dessa stödpengar från staten hade Malmö varit på ruinens brant.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Sverige som helhet går bra och att problem finns och att dessa både kan och måste lösas har jag aldrig förnekat – Inte i inlägget och inte tidigare.

      Siffrorna talar sitt tydliga språk – Sverige går bra.

      • Olle

        JAJA ! S surfar fortfarande på Alliansvågen , kan tyckas att Alliansen skulle gjort på annat sätt i vissa frågor. Men kom om 3 år istället och se hur det ser ut med S vid rodret när vågen avtagit och skatterna förstört småföretagen. Vet att du helst vill ha några få jätteföretag som staten styr fullt ut. Tror du får glömma denna vision, tror också att du får glömma dina visioner Anders Forss for president. Du verkat inte ha så mycket medhåll i din tänkta politik, i alla fall inte på denna blogg. Mest tummar ner tror jag, i och för sig är det nog några som vi kan bortse från som ältar samma sak. Givetvis hoppas vi på en bra politik vilket parti det än må vara som kommer med denna. Tror egentligen endast på ett stort politiskt sammarbete over alla gränser för att möta framtidens problem.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          S surfar på sin egen framgångsvåg därför att det är nu när vi regerar på en egen budget som resultaten börjar visa sig i positiva termer.

          Jag är inte förespråkare för jättar till statliga företag utan för en ordning där offentlig sektor sköter sitt och privat sektor sköter sitt.

          Jag har rätt bra medhåll – både här och i verkliga livet så jag är inte orolig alls inför framtiden.

  7. Jon Ångman

    Personalen på förskolorna går på knäna och inom vården är situationen liknande.
    Sjuktalen ökar , ffa inom kvinnoyrken dvs skattefinansierade yrken, pga pengar saknas.
    Skolan funkar inte som den ska.
    Polismyndigheten är i kris.

    I princip alla skattefinansierade verksamheter krisar och går på knäna.
    Utom den politiska då….

    Och Sverige går bra?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Sverige går bra och att vi har problem inom den offentliga sektorn beror på att Alliansen och nyliberal politik genom politiska beslut förstört maskineriet – LOV var och är en katastrofal reform.

  8. Lars Flemström

    1. Du har själv skrivit i ditt svar 4 febr 15.42 till mig ”Hur du kan påstå det när jag i inlägget påstår att de äldre kommer att dö ut samtidigt som de som idag är yngre blir äldre…” Har du skrivit om de äldre i inlägget, eller inte? Kul, uttryck för resten. Om enskilda människor säger man att de ”dör”. Om hela arter, raser, etniska grupper och liknande säger man att de ”dör ut”.

    2. Du fortsätter att slira på frågan om ursprungsbefolkningars mänskliga rättigheter. Du skriver om samerna, som om de hade ockuperat andras mark och tagit sig rättigheter som de inte har, Vissa påstår det ja, och Jimmie Åkesson gjorde ett oblygt försök att värva dem, som anser så, som väljare inför valen 2010 och 2014,

    Du skriver att samerna ska ha ”samma rättigheter och samma skyldigheter som alla andra människor”, trots att du mycket väl vet att alla andra inte har samma rättigheter.Skånska bönder har, precis som samerna, en ärftlig betesrätt för sina djur. Men det har inte ”alla människor”. Skillnaden är att de skånska bönderna dessutom har ytterligare rättigheter med marken, som samerna saknar, exempelvis att pantsätta och sälja marken.

    Jag tycker att du ska sluta slingra dig, och erkänna öppet att du vill inskränka samernas rättigheter, eller helt ta avstånd från dina samefientliga åsikter. Om du inte gör det själv, bör Västerbottens socialdemokratiska partidistrikt göra det.

    Skulle dessutom vara intressant att veta vad du menar ”alla andra människor”. Att alla människor i hela världen har rätt att komma hit och få del av den välfärd, som vi har betalat in avgifter för? Att alla människor i hela världen, vilka kan anses vara flyktingar (minst 65 miljoner) ska ha denna rätt? Om de blir en majoritet i Sverige, vilket ju du vill, ska de då ha rätt att ta majoritetsbeslut över oss, på samma sätt som vi har gjort över samerna?

    Är det rätt att stänga äldreboenden och göra om till HVB-hem för ensamkommande unga män? Att lägga ner dagverksamhet och lunchserveringar för äldre, för att finansiera kommunernas flyktingverksamhet? Och behöver inga svenska ungdomar HVB-placeringar längre? HVB-hemmen är ju till för ungdomar, med så svåra sociala problem, så att de inte kan bo kvar hos sina föräldrar – inte för ungdomar och unga män som har stuckit ifrån sina föräldrar. Om de verkligen är ”barn”, som det påstås, och kan vara sant i en del fall, ska de väl skickas tillbaka till föräldrarna, även om dessa råkar bo i ett annat land? Därmed inte sagt att det räcker att dumpa personer, som verkligen är barn, på någon flygplats i hemlandet.

    Är Stefan Löfvén också en rasist? Morgan Johansson? Anders Ygeman? Nu har ju Löfvén, tillsammans med andra regeringschefer i EU, skrivit ett avtal om att rusta upp det libyska kustförsvaret, för att hindra smuggelbåtarna med flyktingar att komma ut på internationellt vatten, där räddningsbåtarna från EU har fått vänta. Många smuggelbåtar har inte ens kommit så långt, innan de har kapsejsat. Bitte Hammargren från Utrikespolitiska Institutet var inte nådig i sin kritik mot regeringscheferna.

    Det handlar inte om att hindra flyktingar att komma till Europa, och vad händer nu med alla flyktingar (uppskattningsvis en miljon från andra afrikanska stater , som redan finns i Libyen. Förvisso är det mycket i Libyen – och de subsahariska länderna – som måste rustas upp. Vilket Löfvén även var inne på. Varför stödjer du inte Löfvén, när han behöver vårt stöd för att få ett bra resultat?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det jag sagt med den meningen är att naturen följer sin gång och att de som tycker på ett nytt sätt ökar i antal medan de gamla traditionalisterna blir färre och färre.

      Ursprungsbefolkningar och hur jag ser på det och att vi har olika syn på den saken har vi rett ut tidigare så jag ser ingen anledning att debattera det på nytt då en sådan debatt aldrig kommer att leda till att varesig jag eller du byter åsikt och ståndpunkt. I det läget är det bättre att vi överlåter till väljarna att avgöra vilken uppfattning de vill stödja vilket är precis vad jag sagt tidigare när vi diskuterat saken.

      • Lars Flemström

        Att vi har olika syn på ursprungsbefolkningar är ingenting som vi har ”rett ut förut”. Jag har bara konstaterat att du är en inbiten motståndare till över hela världen numera erkända mänskliga rättigheter.

        Jag tycker att du ska sluta slingra dig, och erkänna öppet att du vill inskränka samernas rättigheter, eller helt ta avstånd från dina samefientliga åsikter. Om du inte gör det själv, bör Västerbottens socialdemokratiska partidistrikt göra det.

        Nu har det ju också framkommit att du vill inskränka gravt funktionshindrades, som fått avslag i EN domstolsinstans, möjligheter att få rättelse. De ska alltså ha sämre rättssäkerhet än personer som tidigare har dömts för brott och har åkt fast på nytt.

        Du har också krävt att invandrare, som har fått uppehållstillstånd, ska kunna tvångsförflyttas för att bryta segregationen. Detta har inte ens SD vågat föreslå.

        Vilket parti ska du kandidera för, när du har alltför extrema åsikter om minoriteters rättigheter för att platsa i något enda av riksdagens åtta partier?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag har inget emot samer eller andra människor – Alla ska tillerkännas samma värde och alla ska ha samma fri och rättigheter.

          • Lars Flemström

            Du fortsätter att slingra dig. Så, du menar alltså att den som är född i en renskötarfamilj och har arvsrätt till familjens renar, inte ska ha större rätt till renbete än den som är nyinvandrad till Sverige och vill ta hit sina kameler? Däremot erkänner du arvsrätt att bruka sin jord för skånska bönder… Det är väl inte särskilt jämlikt. Om vi nu tar kamelerna igen. Om vi nu ska ha fullständigt lika rättigheter och skyldighet för alla människor, så måste vi avskaffa ALL arvsrätt och konfiskera all egendom, så att alla måste börja om från samma nollpunkt som en nyinvandrad person, som kommit hit helt utblottad (smugglarna tog allt): Men du vill bara avskaffa samers rättigheter…

            Kan du lova att vi svenskar, om vi vill bosätta oss i något annat land är garanterade allting som ursprungsbefolkningen i det landet har? Det räcker faktiskt att gå till vårt östra grannland för att finna exempel på lagar för att skydda den egna befolkning mot utländska uppköp.

            Sedan kan vi ju titta på ”smältdegeln” USA för att finna exempel på motsatsen, hur man aktivt genom en systematiskt utrotning av buffeln, tvingade indianerna att upphöra med sitt traditionella liv. För att den livsstilen var alltför utrymmeskrävande, för att andra behövde jorden, som buffelhjordarna betade på. Denna systematiska utrotning av indianer, som det faktiskt var fråga om, är en orsak till att vi har särskilda skydd för urbefolkningar i internationella konventioner, som Sverige har ratificerat.

            Men du är ju ingen anhängare av mångkultur. Det visar ju även dina idéer om att ta i med hårdhandskarna mot invandrare, som inte vill integreras i det svenska samhället. Och nu vill regeringen (Hela regeringen, eller bara könsförnekarna i Mp?) förbjuda könsuppdelning mellan pojkar och flickor i bl.a. simundervisningen.

            Enligt Europakonventionen om mänskliga rättigheter har alla, som är misstänkta för brott, rätt att få sin sak prövad av minst två domstolsinstanser. Jag vet att Sverige fortfarande inte lever upp till detta fullt ut, men å andra sidan finns rätt i vår egen lagstiftning, att få en dom om sociala rättigheter överprövad av en högre domstolsinstans. Den rätten vill du avskaffa, trots att nekat stöd till en gravt funktionshindrad, i praktiken kan inskränka den personens rörelsefrihet mer än ett fängelsestraff för en oskyldig.

            Du vill inskränka mänskliga rättigheter, som du tycker är en nagel i ögat på någon makthavare. Måtte du aldrig bli någon makthavare. Du vet ju inte hur ett jämlikt och rättvist samhälle fungerar. Om ingen kan tillerkännas rättigheter, som inte ALLA har, är alla slavar. Och du vet uppenbarligen inte att den högre rättsinstansen har tillgång till samma utredningar som den lägre instansen, som dömde först, och kan se svagheter i hur den har resonerat. Vartill den, vars livsöde ska avgöras, kan ge in kompletterande bevisning.

            Den, som för bara fem år sedan, varnade för att muslimerna kan bli i majoritet i Sverige och iföra sharialagar, beskylldes för att vara ”islamofob”. Själv vill du ha en massinvandring, varigenom den svenska ursprungsbefolkningen faktiskt kommer att bli en minoritet; du vill luckra upp det västerländska rättssamhället och vill avskaffa befintliga skydd för ursprungsbefolkningar.

            För mig är det en självklarhet att svenska muslimer, som gör affärer med varandra, ska kunna skriva i sina avtal ”tvister ska lösas enligt sharia” (vilket ju för dem är en motsvarighet till vår sedvanerätt). Men någon rätt att påtvinga icke-muslimer detta, ska de inte ha och aldrig få.

            Mångkultur ska vi ha! Men inte majoritetens monokultur – som ju skiftar med majoritetsförhållandena.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            I sak har vi redan klarat av vår debatt om samerna och jag har mycket svårt att förstå vad den frågan har med den politiska debatten att göra överhuvudtaget.

            Jag har aldrig påstått att någon annan än samerna ska få rätt till det som är renbetesland – Däremot har jag sagt at vem som helst som äger mark – t.ex. en bonde ska få idka renskötsel på sin egen mark om denne så önskar. Vidare har jag sagt att det i samband med att samhällsintresse finns för att bygga viktiga saker på renbetesland alltid måste vara så att flertalets intresse går före särintressen.

            Sålunda har jag aldrig påstått att någon ska ha samma rätt till samma saker som ursprungsbefolkningen varvid debatten om samer och renskötsel är avslutad för min del.

            Jag förespråkar att alla ska kunna leva sida vid sida och att de som kommer till vårt land ska få en effektiv integration så att de kan bli en naturlig del av samhället – Den inställningen är en mycket sund inställning och gör att alla får bästa möjliga förutsättningar.

            Att jag tycker så är därför att jag hyllar kärlek, solidaritet och alla människors lika värde som de viktigaste principerna.

            Att ställa krav på att man ska acceptera och följa det integrationsprogram som läggs fram är en akt av kärlek inte en akt av tvång – Detta kan jämställas med att ställa krav på sina barn i samband med barnuppfostran.

            Om du sedan vill vrida och vända på det för att påstå något annat får stå för dig Lars.

  9. Nils Lindholm

    Sverige går som tåget eftersom vi privatpersoner lånar till konsumtion, svensken är bland världens mest skuldsatta inkl. Statsskulden, o den snabbt ökade skuldsättningen har hållit på i nått decennium.
    Sverige ökar BNP med:…. tja 1,63% ökade folkmängden under 2015 pga. asylen, det borde då förbrukas 1,63% mer mat, 1,63% mer boendekostnad (Bert&Co), anställningar har skett för att handha asylanterna.
    Detta höjer BNP, Sverige går som tåget på icke produktiv BNP, utan skattebaserad BNP
    GP:s asyl o integration var runt 10-miljarder, 2017 65-miljarder en ökning på 55-miljarder, varav en del höjer BNP-statusen enl. ovan.
    Allt ovan betalas från skattepengar av det arbetande folket, skattepengar som hade kunnat gått till vård, skola o omsorg eller varför inte till säkrare järnväg.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Siffrorna talar sitt tydliga språk Nils. Sverige går bra på många områden och problem finns – Dock inte värre än att vi kan lösa dem.

  10. Håkan

    Ja riksgälden har i alla fall bråda dagar…för att hinna låna så att det räcker.Sanningen är att Sverige håller på att bokstavligen håller på att brinna upp,men än finns det några bilar och skolor/förskolor att elda upp.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Sverige går bra det är bara att titta på den fakta som redovisas både om ekonomi, statsskuld, arbetslöshet mm.

      • Jonny Disenfeldt

        Trots högkonjunktur så är arbetslösheten fortsatt hög och har bara gått ned obetydligt och det värsta är att den ligger på ca 25% och ökande bland de som inte är födda i Sverige. Till det kommer ca 160000 från 2015 som inte är med i den arbetslöshetsstatistiken ännu, inte heller de ca 300 000 anhöriginvandrare som beräknas komma under de kommande 5 åren. Arbetslösheten är numera helt och hållet ett migrationsproblem.

        Utgifter för det migrantindustriella komplexet har rakat i höjden, direkta kostnader för staten är en av de största utgiftsposterna. En rejäl bit av vår BNP du skryter med ramlar ner i det svarta hålet…

        Skola, vård och omsorg går på knäna i Sverige.

        Ser det bra ut för Sverige ? Svar nej.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Arbetslösheten totalt sett går ner och det är vad som räknas – Att vi har utmaningar är helt korrekt men med stärkta statsfinanser och rätt politiska beslut är detta problem vi kommer att lösa.

          Det ser mycket bra ut för Sverige och ju längre vi Socialdemokrater regerar ju bättre kommer det att bli.

  11. Alexander

    En polischef i Örevro har tagit bladet från munnen och i klarspråk berättat vilka som begår brott. Läs och begrunda…..

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det kan han få göra men det förändrar inte min syn på att en brottsling är en brottsling oavsett ursprung.

  12. Johan

    Att Sverige går bra är pågrund av högkonjunkturen som lever kvar efter alliansen!
    Framtiden ser dock mycket sämre ut och det kan vi tacka Socialdemokraterna för.Den ända räddningen är starka företag om ni inte hinner förstöra för de också innan valet.

    Jag har personligen sett effekterna av rotavdraget och detta bara efter ett år.
    Att du inte hållit med mig Anders då jag tidigare påpekat detta gör mig bekymrad.
    Då eran politik ska sysselsätta fler fast bevisligen misslyckats.
    Du kanske inte läser skatteverkets rapporter gällande rot eller blundar du och hoppas på underverk?
    Att ni inte förstod konsekvensen av detta beslut är för mig en gåta eller stack det för mycket i ögonen för sossarna?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är Socialdemokratisk politik som gör att Sverige går bra just nu – Statsbudgeten har stärkts och vänts från underskott till överskott. Sjuktalen minskar, Arbetslösheten minskar etc. etc. Så summa summarum är Socialdemokratisk politik den medicin Sverige behöver för att komma på fötter.

      Vad gäller ROT så finns det kvar men på ett sätt som gör att det är svårare att nyttja det på ett sätt som inte var tänkt – Dessutom går det alltid att arbeta med nybyggnation och där finns det gott om jobb.

      • Johan

        Sjuktalet har inte minskat sett till helheten.
        Tråkigt att du blundar för konsekvensen av eran politik!
        Att du inte förstår arbetsmarknaden fick jag bevisat för mig i ditt förra svar.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Sjuktalen för korttidssjukskrivna och för nytillkomna långtidssjukskrivna har minskat på det sätt att den ökning som började under Alliansens tid hejdats och vi nu ser en trend där de minskar. Det betyder inte att det inte finns saker att jobba med men trendbrottet är viktigt och ett tecken på att Socialdemokratisk politik fungerar.

      • Olle

        Men många byggföretag börjar kursa nu 3st förra veckan i Umeå kommun ,beror nog lite på den lönedumpning med utländska företag som tar över den svenska byggmarknaden . Idag snackas det många språk på byggarbetsplatserna, detta skapar inga arbetstillfällen i Sverige .

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Att konkurrensen från andra EU-länder för närvarande leder till lönedumpning och försämrade arbetsvillkor är vi helt överens om. Lösningen på det problemet blir att snabbt få EU:s nya utstationeringsdirektiv på plats med den skrivning det nu har – Den skrivning som säger att det är de löner och arbetsvillkor som gäller i landet där arbetet utförs som ska gälla för alla som jobbar där.

  13. Patrik

    Hej Anders

    Ska vi titta i kristallkulan hur Sossarna styr Sverige om vi tittar på hur Sossarna styr Umeå? Över 5 miljoner i böter för att ni inte kan ordna fram LSS boende? Eller hur landstinget i Västerbotten har över 10 000 som står i kö för att få vård.
    Det här med att det går bra för Sverige det måste börja med raderna ”Det var en gång….” dvs en saga. Eller som vanligt folk säjer en lögn och förbannad dikt!¨

    Med Vänlig Hälsning

    Patrik

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att boenden för LSS är ett problem är något vi jobbar på men med bostadsbrist är det inte lätt men lösningen på problemet kommer under mandatperioden.

      Vad gäller vårdköer i den storleksordningen så har jag inte sett några belägg för att så ska vara fallet.

      Trots det så går Sverige som tåget och vi har sett förbättringar på i stort sett alla områden sedan vi tog över regeringsmakten även om det tar tid att fixa till det Alliansen ställde till med under sina år vid makten.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      I går rapporterades om att de minskar om du ser till helheten i rapporten – Minskar på det sätt att den ökningstakt som Alliansen skapade dämpats markant.

  14. Olle

    Jag har svårt att se att det går så bra som du säger, tittar du bara på ekonomiska siffror, ja.
    Sen bör du titta på alla de löften ni gett som på långa vägar är uppfyllda trots att du försöker tuta i oss detta. Vi har inget försvar ,pensionärerna som byggt upp Sverige svälter ,sjukvården havererar snart osv ,osv.Sjuka barn får ingen hjälp ,sjuka utförsäkras ,jo du listan är lång så säg inte att det går bra.
    Ser du inte detta då bör du gå till optiker . Kom igen när detta är uppfyllt, det är ju bara snack du håller på med. Vem försöker du bluffa ?? Ni håller på att utreda en vägslitageavgift som om denna träder i kraft slår ut halva inlandet. Ni har infört en sjöfartsavgift som håller på att slå sönder den sista spillran av vår handelsflotta på 63 fartyg. Och sen den nya företagsskatten som kommer att slå hårt mot minder företag.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vi Socialdemokrater uppfyller vallöfte efter vallöfte och skulle vår handlingskraft som regering enbart tillskrivas uppfyllande av vallöften så är vi den bästa regeringen i mannaminne.

      Vi jobbar på både i försvarsfrågan och vad gäller sjukvården med flera frågor men både du och alla andra måste förstå att de saker som Alliansen och nyliberal politik brutit sönder och förstört inte kan fixas över en natt. Beslut fattas hela tiden för att göra saker bättre men resultaten av besluten dröjer olika länge beroende på område.

  15. Jonny Disenfeldt

    ”Minskar på det sätt att den ökningstakt som Alliansen skapade dämpats markant.”

    Ännu ett exempel på alternativa fakta från Anders Forss… en minskad ökningstakt är för Anders Forss en minskning …

    tar du sedan en viktad median av medianer enligt en ”mycket komplex hemlig algorirm” så kan du snart bevisa vad som helst …

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är en nedgång jämfört med verkligheten under Alliansens tid och att det förhåller sig så är nu reell fakta och positivt för Sverige.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      En minskad ökning är ett trendbrott och en minskning jämfört med det läge som rått under Alliansens styre.

      • Jonny Disenfeldt

        Nej, det påståendet är givetvis helt osant.

        En minskad ökningstakt kan inte sägas vara en minskning jämfört med tidigare. En ökning är och förblir en ökning. En ökning är inte en minskning.

        Du odlar politikerförakt med dina felaktiga påståenden.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Du får tycka det om du vill Jonny. Faktum är att sjukskrivnigstalen minskar med Socialdemokratisk politik jämfört med vad de gör med Allianspolitik.

  16. Alexander

    Anders

    Du drar ett löjets skimmer över dig när du påstår att sjuktalen minskar när de faktiskt ökar. Aldrig att du skulle godta att t ex Batra resonerade likadant om arbetslösheten om Alliansen styrde.

    Ett hypotetiskt exempel för att demonstrera:.

    1. Socialdemokraterna tar över och arbetslösheten är 275000 personer.

    2. Efter fyra år är den 320000, alltså 45000 fler. Alliansen tar över.

    3. När de styrt i fyra år är 340000 arbetslösa. Alltså 20000 fler.

    Då säger Alliansen att arbetslösheten minskar eftersom att de dämpat ökningstakten. Anders Forss skulle ALDRIG godkänna den förklaringen .

    På riktigt så är man snudd på dum i huvudet om man resonerar så. Ursäkta mitt grova språk, men någon måtta får det väl vara?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du får kalla det vad du vill Alexander – fakta kvarstår vi har vänt den trend som Alliansen skapade och hejdat utvecklingen. Detta är bara början och över tid så kommer det att bli ordning och reda.

      • Alexander

        ”Fakta kvarstår”

        Ja. Det är FLER sjukskrivna nu än under Alliansen.

        Hur ställer du dig till mitt exempel?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Fakta är att vi är betydligt mer framgångsrika än Alliansen när det kommer till att bekämpa sjukskrivning och ohälsa.

  17. Alexander

    Tiden för ”nyanlända” att komma i arbete har ökat till nio år. Fast det är väl också en minskning?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      När integrationspolitiken väl satt sig och fungerar som den ska kommer den tiden at minimeras kraftigt – Max 3 år är målet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.