Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Vi måste stoppa kostnadsökningen för hyrpersonal i vården NU!

Om samhället ska klara av att bära samhällets kostnader för sjukvården måste den skadliga ökningen av kostnaderna för inhyrd personal i vården stoppas med omedelbar verkan – Den åsikten kommer jag att stå upp för alla dagar i veckan.

Den skadliga utvecklingen bara fortsätter och fortsätter och tillåts den fortsätta i framtiden tvingas vi dra ner på sjukvården vilket äventyrar människoliv och till det läget tror jag ingen vill komma.

TT publicerade i går nyheten att kostnaderna för landets landsting och regioner ökade med 650 miljoner kronor förra året till den hisnande summan av 4,6 miljarder totalt sett för inhyrd vårdpersonal i Sverige. Ökningen av kostnaderna för hyrpersonal förra året var 16% för hela riket vilket är helt uppåt väggarna.

För mig innebär hyrpersonal minst dubbelt –  sannolikt tredubbel kostnad gentemot om personalen varit anställd direkt av regionerna och landstingen vilket gör att vi kunnat få både mer och bättre vård för pengarna om vi agerat på rätt sätt.

Lösningen på problemet är enkelFörstatliga all sjukvård. Därutöver ska vi skrota LSS och se till att all sjukvård sköts i statlig regi helt utan privata inslag. Genomför vi det blir samhällets vinster stora – Därutöver kommer kvalitén och kontinuiteten i vården att öka då fler människor än idag får träffa samma läkare hela tiden när de anlitar sjukvården.

Därför upprepar jag det jag sa ovan så att inga oklarheter kvarstår om vad som måste göras – Skrota LSS och förstatliga all sjukvård så är stora delar av vårdens problem lösta.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

20 kommentarer

  1. Carl-Axel Otterhall

    En sak till var det:) Hur mycket kostar dessa långa vårdköer oss skattebetalare i form av onödiga sjukskrivningar?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Åtskilligt skulle jag tro – jag har aldrig sett någon exakt siffra på hur det ser ut.

  2. Jonny Disenfeldt

    ”Skrota LSS och förstatliga all sjukvård så är stora delar av vårdens problem lösta.”

    Populism så det ryker om det.

  3. Oberoende Observatör

    Jag håller med till 100 procent men Sverige saknar idag politiker som har stake nog att ta detta beslut.
    Du kan ju tänka dig hur populärt ett sådant förslag är hos din partibroder Peter Olofsson i VLL och i andra ( S ) styrda landsting. Det skulle betyda att man slaktar pyramiderna i 21 organisationer och svågerpolitiken gör detta svårt.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      För mig är det den staken man måste ha som politiker – Skulle jag sitta i beslutsfattande ställning är det vad jag skulle göra. Medborgarna och deras bästa måste alltid sättas före allt annat.

  4. Patrik

    Hej Anders

    Där är vi överens. Tyvärr så tror jag att vi har olika syn på lösning.
    Min åsikt om hyrpersonal är att ledningen har gjort ett mycket dåligt jobb och pådyvlat en massa omöjliga arbetsuppgifter, ansvar utan att ge motsvarande befogenheter. Då är det lättare att bli inhyrd, göra det man är utbildad för och sedan lämna. Sedan gör ju den högre lönen sitt till beslutet att lämna de offentliga och bli privat anställd.
    Tyvärr för socialdemokraterna så kan ni inte skylla ifrån er ansvaret då det är ni som har styrt landstinget i Västerbotten i minst 50 år i sträck. Så det är citatet känns lite malplacerat” Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”.
    Personligen skulle jag vilja lägga ned landstingen och dela upp ansvaret mellan stat och kommun. Där staten tar ansvar för specialistvården och kommunen tar ansvaret för akut, primär och den vård de ansvarar för i dag.
    Titta bara på de minst 80 tal olika journalsystem som finns över vårat land som talar om att landstingen inte klara av att fullfölja sitt uppdrag.
    Jag ställde från om landstingens vara eller icke vara till en av Sveriges främsta experter inom medicin Som svar fick jag ”Redan 1974 när jag jobbade åt landstinget ville jag lägga ned det”.

    Med vänlig hälsning

    Patrik

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag står fast vid de åtgärder jag beskrivit som lösning på problemet som varande det som måste göras om problemen ska lösas.

  5. Alexander

    Den ”grova överdriften” om att jobb försvinner utomlands om skatten höjs verkar inte stämma. Varför gör SAS en annan bedömning än Anders Forss? Han vill inte riktigt svara så jag försöker ytterligare en gång…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      SAS gör en annan bedömning därför att de vill ersätta svenska piloter med mer eller mindre livegna piloter som verkar genom bemanningsföretag på Irland.

      I mitt tidigare yrke hade jag mycket kontakt med dessa bolag och en sak är helt klar – De finns inte för personalens bästa.

      Som Socialdemokrat så kommer jag att slåss för att mitt parti stoppar en eventuell flytt av SAS då ägardirektiven redan idag diskvalificerar en flytt med de villkor SAS åberopar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.