Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

VK gör rätt i att granska Nanoclub och bör gå vidare och granska hela MLM-branschen.

Jag vill med detta inlägg göra ”tummen upp” för VK och dess grävande journalister för granskningen av Nanoclub och andra MLM (Multi Level Marketing) bolag av den enkla anledningen att det finns oerhört få av dessa bolag som är seriösa och håller sig till en affärsmodell som är laglig.

Under mina år i bankvärlden och då alldeles speciellt under de sista 5 åren innan jag slutade så blev jag och den bank jag företrädde ofta kontaktade av MLM-bolag som ville öppna konton i banken och ta del av de världsledande internetbaserade betalnings- och kortlösningar vi utvecklat för att göra sin affärsmodell ännu attraktivare.

I regel sa vi vi nej till dessa MLM-bolag och de som var seriösa nog för att få öppna konto i banken var oerhört lätträknade – Under min tid i banken 2 av mer än 200 sökande bolag.

MLM-bolagens kontakter med banken medförde dock en god sak och det var att jag tvingades lära mig allt om MLM-industrin och hur den fungerar samt vilka affärsmodeller dessa företag använder sig av för att skaffa fler medlemmar/kunder till sina företag.

Att jag blev tvungen att göra så beror på att banker är skyldiga att följa lagen om penningtvätt. För att avgöra om en företeelse är penningtvätt eller inte måste man med bestämdhet veta om de ansökande MLM-bolagen ägnade sig åt seriös affärsverksamhet eller inte.

Rent generellt kan man säga att de affärsmodeller de flesta MLM-bolag använder sig av inte kvalificerar för att kunna kallas för seriös affärsverksamhet – Detta därför att de i de allra flesta fall har produktförsäljning som en sidoverksamhet för att uppnå det som var det stora målet med företaget – Rekrytering av nya medlemmar i nätverket i syfte att tjäna pengar på den många gånger höga inträdesavgiften.

Kort kan man säga att det finns 2 olika bonus/ersättningsmodeller inom MLM-industrin – Uni-level som är den modell som är laglig i länder som har lagstiftning för MLM-bolag och ett Binärt ersättningssystem som är det vanligaste i MLM-industrin trots att det är olagligt därför att det fokuserar på medlemsvärvning snarare än på produktförsäljning.

Tilläggas ska att många MLM-bolag numera använder sig av en hybridlösning som i första läget framstår som ett Uni-level koncept trots att det i själva verket handlar om en binär affärsmodell.

Nanoclub och det andra bolaget som VK delvis granskat är just det VK kommit fram till att Nanoclub är – Ett pyramidspel och därmed en olagligt verksamhet trots att ledande företrädare hävdar motsatsen. Affärsmodellen och budskapet i Nanoclub följer branchstandard för denna typ av företag.

Precis som i de flesta MLM-bolag av denna modell pratar man om att det är ute att arbeta för att skaffa sig inkomster och att det som gäller i vår moderna tid är passiva inkomster som uppnås utan fysiskt utan arbete.

Alla någotsånär sansade människor inser att det inte finns några lätta sätt att tjäna pengar på utan att arbeta och därför är det bra att VK kastar ljus på detta fenomen som innebär att människor skuldsätter sig för att finna lyckan i något som är dödfött redan från första början.

Ett MLM-bolag byggt på en uni-level modell bygger på att man måste arbeta med att aktivt sälja produkter eller tjänster för att tjäna pengar – Detta därför att ersättningen alltid utgör på provision på faktisk försäljning. I den binära modellen av MLM-bolag som förövrigt är olaglig i alla länder som har lagstiftning för MLM-företag tjänas pengarna inte på försäljning utan på at rekrytera nya medlemmar.

Den binära modellen är därför att beteckna som ett pyramidspel där de som sitter i toppen tjänar grova pengar på alla som ansluter sig senare

Binära system har dessutom det gemensamt att de har relativt kort livslängd (vanligtvis 12-18 månader) och det faktum att bara de i den absoluta toppen tjänar pengar. Gräver man riktigt djupt i MLM-världen så går det att finna att det är i princip samma människor som finns i toppen på ett stort antal av de bolag som använder en binär affärsmodell.

När verkligheten hinner ikapp ett bolag och man mjölkat ut de pengar man kan låter man bolaget självdö för att upprätta ett nytt bolag som använder ett nytt namn och en ny produkt för att uppnå samma sak som det föregående – Allt i syfte att tjäna nya pengar på samma människor som förlorat pengar i det föregående bolaget.

Det budskap jag vill framföra med detta inlägg är att MLM-industrin är en industri som behöver granskas på djupet – Därför är jag glad att VK tar sig an detta uppdrag med hull och hår så att gemene man får förståelse för att det inte existerar några ”fria luncher”.

Utöver mina egna upplevelser av MLM som varande bankman och kritisk granskare av branschen är det intressant att notera att MLM-bolag numera ägnar sig åt verksamheter som bryter mot all lagstiftning som finns på det finansiella området.

Alla bolag som säljer eller marknadsför finansiella produkter, värdepapper och/eller guld och andra råvaror måste vara licensierade på varje enskild marknad (läs land) där de verkar.

Ska de dessutom verka som mottagare av insättningar fodras allt som oftast en banklicens i varje land man accepterar insättningar från – Något som bolag som Nanoclub aldrig kommer att komma i närheten av att få.

Sist men inte minst är den stora frågan varför företeelser som Nanoclub kan förekomma i ett upplyst land som Sverige?

För egen del har jag min analys av detta helt klar för mig – Därför att många i samhället köper enkla lösningar utan att kritiskt granska och ifrågasätta hur detta är möjligt och då i kombination med att alla sätter sig själva och sitt eget bästa före kollektivets bästa även om de upptäcker brister och fel.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

8 kommentarer

  1. Jonny Disenfeldt

    Det tragiska är att så många människor i sin enfald går på dessa MLM bolags ideer.

    Nya pyramider startas (det verkar gå i periodiska vågor) och trots information i media så finns det alltid villiga människor som är lättlurade och tror att de snabbt och enkelt kan tjäna en hacka.
    Samma människor som går på nigeriabrev, brev om att de tursamt vunnit miljoner på påhittade internetlotterier (trots att de inte ens deltagit) etc. Det är tragiskt, en slags sol-och-vår:ning är vad det är där vissa människor lätt blir förförda.

    Det som verkar saknas är en effektiv lagstiftning och mycket stränga straff för initiativtagarna.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      En sak kan vi vara överens om och det är att det saknas stark lagstiftning mot dessa fenomen.

  2. Johan

    Visst är Vk bäst! Imorgon är det lilla Jul afton klockan 07.00 för oss som bryr oss om vad våra skattepengar används till. Då Vk granskar släpper slöseriet inom Umeå kommun!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det ska bli intressant att läsa så att jag får se om min och VK.s uppfattning om vad som är slöseri med skattepengar överensstämmer eller inte.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Vilket reportage avser du? Och jag har inte varit tyst – kommenterade senast i går kväll och har ägnat hela dagen åt att sitta i möten.

  3. Nina

    det värsta är inte bara de som ’låter sig luras’ in i dessa bolag, utan alla anhöriga de drar med sig i fallet.
    Det är tragiskt och ’ringeffekten’ är stor.
    Familjer splittras, folk hamnar i personliga konkurser och förlorar vänner och bekanta.
    Nina

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Precis Nina. Det är därför effekterna och resultatet av denna branschs härjningar måste lyftas upp i dagens ljus. Vi måste dessutom börja prata mer om att det inte finns lättförtjänta pengar som kommer mer eller mindre utan arbete.

      I dagens samhälle vill många tjäna stora pengar utan att arbeta och hur tron att detta ska vara möjligt och att påvisa att det inte är möjligt är något som måste få fotfäste i samhället om dessa bolags härjningar ska kunna stoppas.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.