Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Som politiker får man aldrig likt Kent Ekeroth ta till fysiskt våld!

När jag var ung och växte upp fick vi lära oss en mycket viktig sak både i skolan, av våra föräldrar och av alla vuxna i samhället och det var att i samma stund som man tar till våld eller börjar slåss så har man förlorat diskussionen, sin integritet och sin trovärdighet.

En annan sak vi fick lära oss är att bara den som är obildad tar till våld och då därför att de saknar kunskap för att argumentera.

I dagens upplysta samhälle där alla är relativt välutbildade borde därför fysiskt våld inte förekomma – I vart fall inte hos andra än grovt kriminella och den stora fråga vi alla bör ställa oss är varför våldet eskalerat även bland de som rimligen borde veta bättre?

Mitt svar på frågan är att detta beror på den hårda tonen på sociala medier där oförskämdheter, personliga påhopp och glåpord är vardag därför att man kan göra och säga i princip vad man vill utan att visa sin rätta identitet.

Det som har hänt är att samma råa debattklimat som råder på vissa sociala medier blir till fysiskt våld i det verkliga livet när de som uttalar hätskheter på internet hamnar i pressade situationer i det verkliga livet och inte har en skärm att gömma sig bakom.

De elaka tillmälen man vanligtvis använder sig av på sociala medier när man inte kan argumentera emot sin kombattant yttrar sig i det verkliga livet i fysiskt våld – Så tolkar jag att det förhåller sig.

Det är avsaknad av samma mentala spärrar som gör att man uttrycker sig hätskt på sociala medier som leder till fysiskt våld i den verkliga världen.

Att det är högst rimligt att det är så är Kent Ekeroths handlande ett bevis på. På sociala medier är han mycket hätsk – Speciellt mot de som argumenterar emot hans uppfattning vilket vi har åtskilliga bevis på. När han har slut på argument blir han på dåligt humör och aggressiv och kallar sina kombattanter både det ena eller det andra. När samma Ekeroth förlorar humöret i vardagen därför att han får mothugg och därför förlorar humöret leder aggressiviteten till att han använder sig av fysiskt våld.

Frågan är då om det är acceptabelt att vi ska ha människor i Sveriges Riksdag som beter sig på detta sätt och då oavsett av om övergreppen sker på sociala medier eller i verkliga livet?

För mig är svaret på den frågan givet – Nej det ska vi inte. Som politiker och alldeles speciellt som politiker i Sveriges Riksdag är det inte okay att ägna sig hätskheter och våld oavsett av om det sker på sociala medier eller i den verkliga världen.

Som politiker måste man ha omdöme nog att uppföra sig på det sätt som vi blev lärda när jag var ung och växte upp. Som politiker ska man helt enkelt hålla sig till en sansad debatt utan personliga påhopp och framför allt till en debatt fri från hätskhet och elaka tillmälen oavsett av om debatten sker på internet eller i det fysiska livet.

Därför tycker jag att det är hög tid att vi arbetar fram ett regelverk som bör gälla alla som jobbar inom politiken och då alldeles speciellt för de som är heltidsarvoderade politiker. Dessa måste vara full av civilkurage och ha så mycket personlig integritet att de inte ägnar sig åt de företeelser jag beskrivit ovan.

Skulle man göra det ska det bara finnas ett straff enligt mitt förmenande – Omedelbart entledigande från uppdraget och en karenstid på minst 1 mandatperiod innan man på nytt kan komma ifråga för ett heltidsarvoderat politiskt uppdrag. Upprepas misstaget ska man stängas av från den typen av politiska uppdrag permanent.

Under tiden ett påstått brott utreds bör man vara entledigad provisoriskt under utredningstiden.

När man pratar om barn så finns det ett talesätt – ”Barn gör inte som man säger – barn gör som man själv gör”. Detta kan vi med lätthet överföra på politiskt förtroendevalda – ”Medborgarna gör inte som vi säger utan som vi gör”.

Det är därför det är av yttersta vikt att politiker lever som de lär!

Dessutom är det hög tid att vi får en sansad debatt om hur debattklimatet på sociala medier ska se ut. Innan de sociala mediernas tillkomst hade vi bara ”gammel media” – Dvs. våra traditionella medier likt TV, Radio och Tidningar att debattera i på sidan om reguljära debatter inför publik.

Innan de sociala mediernas utbredning var verklighet fanns det människor med speciell utbildning som avgjorde vilket debattklimat som var acceptabelt och vilket som inte var det. Dessutom fanns det pressetiska regler och ett regelverk som alla journalister och debattledare var tvungna att hålla sig till. Därutöver ansvariga utgivare som kunde klämmas åt av lagstiftaren om reglerna överträds.

Kanske är det hög tid att vi inför samma krav på ansvariga utgivare i sociala medier eller vad tycker du?

Debattklimatet och tonen på sociala media har smittat av sig på det fysiska samhället på sådant sätt att de människor som använder en rå ton på sociala medier och i debatter förlorar garden i vissa lägen och tar till det våld de skriver om på nätet när de hamnar i vad de upplever som pressade situationer i det verkliga livet.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

80 kommentarer

  1. Alexander

    Anders Forss klargjorde tidigare att ingen trakasserar eller misshandlar någon utan att ha blivit provocerad, antar att det gäller även i detta fall…..

    När det gäller elaka tillmälen så finns det oerhört många exempel på sådant hos Socialdemokraterna. Vi har en statsminister som kallar SD för ett nazistiskt parti. Ska Löfven entledigas för hans lögn och sammankoppling med några av tidernas värsta förbrytare?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Är man riksdagsman eller heltidsarvoderad politiker måste man tåla mer än de flesta andra och man får definitivt aldrig gå så långt som till att ta till fysiskt våld oavsett vad som sägs om eller till en. Som riksdagsman ska man föregå med gott exempel och leva som man lär och så vit jag vet är fysiskt våld ett brott enligt svensk lag.

      Att Löfven kallar SD för ett främlingsfientligt parti med ett nazistiskt förflutet är inte underligt då det är precis vad partiet är.

      • Erik

        Anders, jag föreslår att du lägger ner ditt krig mot nazi-hensen. Deras kommentarer tillför ingenting. Att du ens orkar bemöda dig med att svara. När det gäller den lee Ekeroth ska han naturligvis dömas. För tio år sedan löpte ju Anna amok på restaurangen Crazy Horse och hon fick ju sota för detta även om hon sedermera av partiet fick en en tjänst som rektor.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Att jag bemödar mig med att svara Erik beror på att jag avgivit ett löfte om att svara på alla kommentarer som inte innehåller främlingsfientliga eller rasistiska tillmälen och/eller personangrepp när jag började blogga och eftersom jag är en man av ord håller jag detta löfte.

          Att jag för krig mot dem beror på att någon måste lyfta upp deras opus morandi i dagens ljus och just nu blev denne någon jag. Att kasta ljus på hur SD gör lögner till sanningar måste upp i ljuset och debatteras – Dessutom är det rätt kul att den efterföljande debatten följer precis samma mall som jag skrivit om.

          Men var inte orolig Erik – Efter helgen börjar jag skriva om andra ämnen igen.

      • Roger J

        Här ser man vad allt går ut på.
        Svar på tal hur tokigt de än blir….!
        Löfven sa tydligt i partiledardebatten att SD var ett nazistigt parti som han sen fick i TV återta att de var att gå väl långt,och så en S-kvinna förra veckan i TV exakt likadant..
        Har ni sånt fruktansvärt hat att de glider ut vad som helst ur er och drar allt till sin spets och sen tror att folk är korkade och är helt ovetande vad ni själv har gjort och stått för tidigare
        Jag tycker ni hela högen ska inrikta er på vad ni är folkvald för och de är definitivt inte att hålla på så här

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Löfven korrigerade sig direkt efter debatten, bad om ursäkt och förklarade vad han avsåg att säga och jag nöjer mig med det – Att han korrigerade sig fick dessutom mer publicitet än det han sa i debatten så ingen skada är skedd även om jag vet att han kommer att vara mer försiktig nästa gång han uttalar något liknande.

      • TP

        En örfil gör ju ont en liten stund, men den psykiska misshandeln av svenskarna som sossarnas politik innebär, kommer att kännas i decennier.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Socialdemokratin ägnar sig inte åt psykisk misshandel – Däremot ägnar vi oss åt att före en politik som skapar ett jämlikare Sverige.

      • Bosse

        Äsch….för mig får Ekeroth gärna sitta kvar på sin post och fortsätta sprida ”badwill” för sitt parti.
        I mina ögon blir SD inte en millimeter ”bättre” om han försvinner.
        Jag föredrar att partiet visar sig precis som de är, och inte mörkar sina fascistdrömmar om Sveriges framtid.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Den som gör så grava misstag som Ekeroth ska ut ur politiken och jag är säker på att SD kommer att göra bort sig på samma sätt med eller utan Ekeroth.

      • Mr Sound

        Källa expo, blir inte mer objektivt än så. Syns att källkritik är något som svenskarna blir allt sämre på, och här är ett exempel. Debattera gärna sakligt utifrån de förslag SD har men använd inte expo som källa om er trovärdighet ska bestå. En vänsterextrem organisation som håller AFA mfl om ryggen känns ju fräscht.

        Sen om ni vill kan man alltid jämföra sossarnas rasbiologisk forskning och tvångssterilisering med de exemplen som expo kokat ihop.

        Problemet för er är att människor inte är intresserad av det som varit, det är nutid och framtid som är det intressanta. Att se något positivt i det S genomför är tyvärr, för er, bara från er kärnväljare som av naturliga orsaker krymper.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          S växer och kommer att fortsätta växa samtidigt som både M och SD krymper. I takt med vår politik får effekt kommer stödet att stärkas.

        • Jonas E

          Nej det är inte källa expo – utan källor är från verkligheten !.
          Expo har bara sammanfattat det – det är konstigt att fakta är så känsligt för vissa !.
          För just för SD:are så tycks ”fel” fakta var precis det samma som PK – Expos källhänvisningar är ju klanderfria !.
          Att sen jämföra SD:s nutidshistoria som innehas av precis samma ena som faktiskt sitter i partiledningen, med andra partiers forntidshistoria som innehavs av dess förfäder – haltar grovt !.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            kan inte annat än hålla med Jonas men det är just detta som är SD opus morandi – Att vilseleda och smutskasta.

          • Mr Sound

            Ja, du hävdar att källorna är klanderfri och att det inte är EXPO som ligger bakom. Grattis Jonas, vet inte om det är du och Anders som lockar flest väljare till SD eller om det är EXPO.

            Fortsätt gärna hänvisa till EXPO i fortsättningen, och ditt, Anders, snack om opus morandi, är sjukt dåligt argument då du knappast sitter på sanningen och faktan. Att sitta på hög häst kan göra ont när man trillar ner, tänk på det.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Du får gärna tro att vi lockar väljare till SD – Jag kan ta att du tycker så även om verkligheten är den motsatta.

            Jag sitter inte på några höga hästar – Allt jag gör är att förklara hur SD opererar på internet och sociala medier för att försöka påvisa en sanning som inte finns.

          • Jonas E

            Att Expo sammanfattat fakta om SD till en vitbok, innebär ju inte att fakta är fel – det är ju bara att titta på källhänvisningen för att se att all fakta är korrekt, men ni SD:are tycka ha stora problem med fakta – då ni ständigt kallar den för PK !.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      jag ljuger inte och han korrigerade sig direkt efter debatten, bad om ursäkt och detta fick dessutom ännu mer publicitet än debatten i sig så ingen skada skedd. Dessutom det är oerhört stor skillnad på ett verbalt angrepp och på ett fysiskt angrepp.

  2. Alexander

    Sedan gäller det ju att sätta situationen i sin kontext. Kan man jämföra Reinfeldt med en pedofil så är det okej att slå någon på käften efter att denne provocerat.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      På inget sätt Alexander fysiskt våld får aldrig förekomma – Speciellt inte från en riksdagsman även om jag med intresse konstaterar att det ser ut att vara ok att tycka att fysiskt våld är ok om man är SD:are.

  3. Olle

    Detta inlägg är nog anpassat inte bara mot SD hoppas jag, samma rötägg finns i alla partier.
    Snabb googling på politiker + slagsmål så kommer det många napp på politiker från alla partier inte minst från S.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Precis – Fysiskt våld ska vara tabu överallt i samhället och alldeles speciellt inom politiken.

    • Mr Sound

      Är iofs en sund inställning men i praktiken helt död då samhällsutvecklingen gett oss mer våld.

      Våld är helt berättigat att ta till om man själv blir utsatt, eller hotad.

        • Jonny Disenfeldt

          Givetvis är våld rätt om det behövs i självförsvar, både på individnivå och som land om det blir angripet, så där har du som vanligt fel.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Om ett land blir anfallet så är det krig och i krig är våld tillåtet eftersom det är en del av krigets lagar men i civila livet är fysiskt våld aldrig acceptabelt och det är därför det finns straff för det i lagen.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            I detta fall handlade det inte om nödvärn och den lagen är aldrig tillämplig oavsett vad som sägs till en eller om en.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag är fullt medveten om detta men direkt efter debatten erkände han att det var fel, bad om förlåtelse för det och korrigerade sig om vad han menat och att göra så tyder på ett gott omdöme och innehav av personlig integritet.

  4. Jonny Disenfeldt

    ”Som politiker ska man helt enkelt hålla sig till en sansad debatt utan personliga påhopp och framför allt till en debatt fri från hätskhet och elaka tillmälen oavsett av om debatten sker på internet eller i det fysiska livet.”

    Jag antar att du själv nu kommer att avsäga dig alla dina politiska engagemang.. du lever väl som du lär ?
    Dina hätska angrepp på allianspartierna plus SD och dess representanter bör väl vara nog för att du lämnar politiken, eller hur ?

    Vad gäller Ekeroth och hans förehavanden överlåter jag till rättsystemet att utreda honom, ingen ska dömas på förhand på det viset du gör. Du beter dig osmakligt.

    Vi har personer i samtliga partier som begått olika former av brott och dömts men även i dessa fall bör man normalt sett kunna få fortsätta arbeta, vi ska inte ha ett generellt arbetsförbud för politiker som snattar, ljuger, begår skattebrott, använder skattemedel till privata saker, slår ner vakter, kör rattfulla etc etc. Efter att straffet avtjänats ska det vara ok att få komma tillbaka och åter vara en medlem i samhället som tidigare och arbeta vidare. Om någon upprepade gångert.ex missbrukar offentliga medel så är det givetvis trolöshet mot huvudman och där bör avsked utan någon form av fallskärm etc verkställas. Om någon begår ett grovt brott som mord, våldtäkt, sexuellt övergrepp mot barn är det samma sak, avstängning från politiken för alltid.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har inte ägnat mig åt några hätska angrepp Jonny – Däremot har jag kritiserat deras politik om än med nyanserade uttryck och på ett sätt som är oerhört långt från personangrepp eller att kalla den fula ord.

      Att Alliansens politik gynnar fåtalet snarare än flertalet och att den därför hamnar närmare girigheten än kärleken kan bara Alliansen ändra på – Att det är så ska du inte belasta mig för.

      Jag dömer inte Ekeroth däremot säger jag att han bör ta time-out fram tills dess utredningen är klar vilket blev konfirmerat att han gör ikväll. Men faktum kvarstår – Som riksdagsman får man aldrig ta till fysiskt våld – Som riksdagsman ska man vända andra kinden till.

      • Jonny Disenfeldt

        ”Den som gör så grava misstag som Ekeroth ska ut ur politiken”

        Det kallar jag att döma.
        Är han lämplig som riksdagsman ? Inte enligt mig men det är upp till väljare och parti att bestämma.
        Är hanskyldig ? Det är upp till rättsväsendet att bestämma.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Precis det är upp till SD att bestämma i första läget och upp till väljarna i andra läget men enligt mig är han inte lämplig som riksdagsman – Alldeles speciellt då händelser som denna begåtts flera gånger.

  5. Roland Larsson

    Hej Anders
    Först vill jag säga att hur orkar du lägga så mycket energi på skit vad gäller SD. Är det inte bättre att använda energin till positiva gärningar inom politiken. Jag kan inte annat än undras att ni är så rädda för SD, socialdemokraterna borde nog försöka rannsaka sig själva först. Varför är så många inom traditionell arbetarrörelse knutna till SD. Varför angriper du SD-anhängare på detta sätt, varför hatar du så mycket? Varför får inte folk tycka vad dom vill? Har du någonsin ställt dig sådana frågor. Jag är nu gammal, men var själv lojal med socialdemokraterna i minst 40 år, insåg till slut att partiet inte hade mycket mer att tillföra, partiet var föråldrat, levde i en stereotyp, ibland korrumperad, starkt partistyrande och närmast diktatoriskt styrande politik. Det kan ses tydligt i min egen hemkommun Nordmaling där partiet närmast splittrades i Socialdemokraternas försök att styra sina trogna. Min uppfattning är att Socialdemokratin, en god politik i sig själv tycker jag, har passerat sin bästa-dag position, ett parti som måste revolutioneras stort och införas massor med nya influenser och intryck från det folk som ursprungligen var dess grund. Det känns som detta parti främjat sig oerhört från dess ursprungliga syfte att tjäna sina arbetande vänner, och framförallt deras äldre hårt kämpande, nu ofta äldre pensionärer som får kämpa för sitt liv för att få rättvisa, både i pensionsbelopp och i bemötande från partiets organ. Det är verkligen dags att Socialdemokratin gör rätt för sitt namn, framförallt för pensionärer och svältande gamla. Det är nog inte konstigt att alltfler söker sig till SD som ser det som viktigast att omhulda sin egen befolkning före andra, med full rätt tycker jag som pensionär.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag ägnar mer tid åt andra positiva gärningar än jag gör åt att blogga. Att jag lägger tid på att synliggöra SD:s arbetssätt beror på att detta måste lyftas upp i ljuset.

      Att många i traditionell arbetarrörelse är anslutna till SD torde vara en kraftig överdrift och av de som är det kommer säkert många att tänka om nu när SD kommit ut som ett renodlat högerparti.

      Sedan är det helt rätt att Socialdemokratin måste återgå till den politik vi förde fram till Palmes död och det är detta jag driver på här på min blogg. Men att lämna Socialdemokraterna för SD om du tycker att S numera inte för en politik som passar dig är som att gå ur askan i elden.

  6. Roland.Larsson

    Hej igen! Jag har läst att LO-förbunden är bekymrade för det stora medlemstappet till SD. Vet inte om det är sant, men skulle inte förvåna mig som gammal arbetare och tjänsteman. Det är svårt för oss att se hur vi ska kunna bidra till det samhälle som du verkar vilja ha. Åtminstone utan att du ger några bra ledtrådar utan att fördöma andra partier (tex SD). Det är det värsta jag, och många äldre med mig, vet att håll inte på och baktala andra utan att ha byken klar akteröver. Det har knappast socialdemokratin så håll väldigt tyst innan jag drar upp hela den byken. Den är mycket värre än du kan ana.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Den som följer min blogg vet att jag kommit med konkreta förslag på hur vi Socialdemokrater ska agera för att bygga ett bättre och mer jämlikt Sverige och blogginläggen om SD handlar om en enda sak – Att lyfta upp deras opus morandi och påvisa hur man försöker göra lögner till sanningar.

  7. Alexander

    Anna Sjödin kallar en vakt för svartskalle och döms för det. Avgår under protester och återkommer senare med ett jobb som partiet ordnat. Det är Socialdemokraterna i ett nötskal…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Anna Sjödin fick sitt straff och hon har inga ledande politiska uppdrag idag det är det som är fakta i det målet.

      Sedan kan vi aldrig rättfärdiga saker som händer idag med sådant som hänt historiskt – Skulle så vara fallet är allt tillåtet.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Definitivt inte – Det är en himmelsvid skillnad mellan vad Löfven sa och en akt av fysiskt våld vilket är vad Ekeroth gjorde sig skyldig till.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Till att börja med så är detta en mycket gammal händelse och dessutom har hon fått ta konsekvensen av sitt handlande och dessutom under lång tid.

      Slutligen historiska händelser är inget försvar för sådant som händer idag – Våld kan aldrig rättfärdigas och alldeles speciellt så om detta utförs av en riksdagsman.

  8. Roger J

    Jag köper inte ditt enkla svar att när de gäller Löfven räcker de att han ber om ursäkt för vad han vräker ur sig.
    Att han och S är rädd för SD förstår jag helt och fullt men att ta till alla fula medel i både riksdagen och partiledardebatter anser jag som ynkligt,glöm inte att SD är folkvalt.
    Varför gamla Sosse och Borgarröstare går över till SD borde man tänka över på ett mer normalt och belevat sätt .
    SEN förstår inte jag efter allt hat mot SD att man vill värva tillbaka väljare från SD som uppenbarligen enligt S är nazister !!
    Löfven och andra går över gränsen ”ibland” och ber sen om ursäkt, DE blir ochså i slutändan en sanning.
    MEN de ska ursäktas,skam går på torra land här.
    Att sen Löfven stryker Saudierna på ryggen å säger att vi har liknande kvinnoproblem som dom,då sjunker karl’n
    Han är ju anmäld för detta men de blev tvärtyst..????

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att du inte köper det har jag svårt att göra speciellt mycket åt – Dock är jag övertygad om att stora delar av svenska folket köpte förklaringen – I vart fall om man ser på stödet för S som ökar och är ovanligt högt för ett parti i regeringsställning mitt mellan 2 val.

      S har ingen rädsla för SD – Det vi ska göra är inte att vara rädda för andra partier utan det vi ska göra är att formulera och föra vår politik så att medborgarna kan döma utifrån den.

      Vad gäller Saudiarabien så är det ett land som är med i FN och erkänt av FN och inte är under embargo eller sanktioner och som statsminister måste man förhålla sig till det och acceptera detta när man besöker landet.

  9. E

    Hej. SD är ett politisk parti,och som sådant så får väl dom som alla andra partier räkna med att det politiska budskapet dom har i sitt program blir noga genomgått för så och föra till kommentarer. Det skulle ju te seg underligt ut om partier inte skulle ’braka samman’ i oliktänkande för vad det enkelte parti har i sitt program. Det tillhör den demokratiska processen! Att noen politiker oansett parti agerar som dom gör och har gjort,får dom själva stå till svars för inför partiets ’domstol’ och folkets! En politiker som inte upptrer redeligt när dom är i position,slår tillbaka på dom själva och bör få konsekvenser. Jag litar inte på en politiker som trots allt ska vara med och fatta vedtak och bestämma i regering har en uppförsel som jag som välgare inte kan tillåta meg,då blir jag straffad. Snyter jag på skatten får jag baksmäll,slår jag ner nån blir jag tilltalt och straffad för den handlingen,kör jag för fort går jag böter etc etc. Har du slåsst på krogen åker du ut politiker eller inte politiker,så enkelt är det. Politiker välger du och vara av en grunn,inte för att du ska ha fördelar på bekostning av andra. Det menar jag.

  10. Alexander

    Jag anser mig vara en ganska snäll och resonabel person men ibland känner jag att jag ”ballar ur”. Att ständigt få påpekat från godhetsapostlarna hur bra invandringen är, att man måste anpassa sig, inte provocera ungdomsgäng, öppna sina hjärtan osv gör mig matt. Tanken gror att jag nästan,bara nästan, hoppas att dessa personer själva får uppleva baksidan av invandringen. Kanske ett barn som mobbas/trakasseras? En flickvän/tjej som blir sexuellt utnyttjad? En gammal förälder som får flytta på sig i en vårdkö? Ett syskonbarn som inte får bostad eftersom att nyanlända går före? Det är så lätt att peka finger när man inte själv får ta del av det negativa väldigt många får göra. Flytta för i h-vete till Rinkeby om det är så underbart med mångkultur! Låt era barn gå i skolor där våld är vardag! Sedan kan vi prata om ”utmaningar”…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag bor i ett område där det företrädesvis bor invandrare och jag upplever inte de problem du ger uttryck för. Sedan har det funnits ungdomsgäng som kommit på sned länge och att hänföra detta enbart till invandringen är inte korrekt.

      Slutligen på den skola där mina barn går är en majoritet av annat ursprung och det är inga problem med det.

      • Alexander

        Du sätter ju fingret på vad jag menar. DU UPPLEVER INGA PROBLEM! Den dagen din dotter blir gängvåldtagen är det förmodligen ett annat ljud i skällan. Men du har klarat dig och då kan du vara hånfull mot de som får betala priset. Vidrigt.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag upplever inga problem själv trots att jag bor i ett område som uppfyller alla kriterier för det du hänför till problemområde eller utanförskapsområde. Dessutom bygger jag inte detta bara på min egen situation utan på vad jag fått mig till livs från många som jag talat med på olika platser i Sverige.

          Din enkla lösning på allt är att det är invandringens fel och den uppfattningen delar inte jag Alexander- De samhällsproblem vi upplever idag är betydligt komplexare än så även om det säkert är så att problemen skulle vara mindre om vi var färre som bodde i Sverige men då av anledning en att vi är färre och inget annat.

  11. Jonny Disenfeldt

    ”Jag upplever inga problem själv ”

    Andra upplever tydligen stora problem i samma område …
    Vem har rätt ?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om andra upplever problem i samma område är det inget jag kommit i kontakt med då jag pratar med många olika människor av vitt skilda slag varje dag. Skulle det vara problem finns det inte en chans att jag skulle kunna undvika att höra om dem eller se dem med egna ögon.

  12. Alexander

    Kan bara konstatera att du och jag lever i olika världar. Fakta är att jag är oskyldig till den utveckling som sker, det är du och andra som satt oss i skiten. Åk gärna och besök de bibliotek i Västerås som överväger att stänga pga hot och trakasserier, förklara för personalen att de antagligen provocerat ungdomsgängen.

    ”Problemen skulle vara mindre om vi är färre”

    Och ändå kräver du en stor invandring så att folkmängden ökar. Du får omöjligt den ekvationen att gå ihop.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har inte satt någon i skiten Alexander det är en högst orättvis anklagelse och vid tillfälle när jag passerar Västerås ska jag ta mig tid att besöka något av biblioteken som du påstår upplever problem.

      Jag skrev att problemen skulle vara färre om vi var färre inte att problemen skulle vara färre om antalet invandrare var färre och det är stor skillnad på dessa två.

      • Alexander

        ”jag har inte satt någon i skiten”

        Jo, den politik du förespråkar är i allra högsta grad skyldig.

        ”som du påstår upplever problem”

        Läs gärna VLT och se med egna ögon.

        Sedan har du flera gånger skrivit att befolkningen måste öka. Nu påstår du att problemen skulle vara mindre om vi var färre. Du vill alltså ha större problem…

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Den politik jag förespråkar är inte skyldig – Däremot har vi alla skuld i att vi inte redan tidigare sett till att införa en fullt fungerande integrations- och migrationspolitik vilket vi kommer att göra inom kort.

          Jag lovar att läsa VLT på nätet under en tid.

          Når jag skriver att problemen skulle vara mindre om vi var färre så avser jag inte bara de som invandrat utan även av oss svenskfödda. Finns ett problem så ökar det alltid om antalet ökar och då måste vi angripa problemet och inte folkökningen om problemet ska lösas.

          När jag har skrivit om att vi behöver fler så är det utifrån perspektivet att det är nödvändigt om Sverige ska behålla sin relativa storlek och därmed sin relativa konkurrenskraft i världsekonomin.

          • Alexander

            ”däremot har vi alla skuld”

            Nej, jag och SD har ingenting att göra med övriga partiers katastrof till invandringspolitik.

            ”Jag lovar att läsa VLT på nätet under en tid”

            Eller så åker du till de berörda biblioteken och talar om för personalen att de måste sluta provocera.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag ska läsa VLT under en tid precis som jag lovat och den dag jag passerar Västerås ska jag besöka biblioteken och se hur det är där och prata med personalen.

            Den svenska migrationspolitiken har följt samma regler som resten av EU och den anstormning som kom i slutet av förra året gick inte att förutse. Att vi haft en icke fungerande integrationspolitik är något vi alla får bära skuld till solidariskt.

  13. Alexander

    ”Att vi haft en icke fungerande integrationspolitik är något vi alla får bära solidariskt”

    Eller så kan du erkänna att om ni lyssnat på SD och de som länge varnat för vad som skulle hända, så hade problemen varit mindre. Men det är lättare att få en treåring att bête sig moget.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      SD sitter på inget sätt inne med den politiska lösningen på detta – Poltik är mer än komplext än så Alexander, dessutom är politik mer än bara invandrarfrågan.

      • Alexander

        Kan man inte erkänna att en restriktivare invandringspolitik gjort problemen färre/mindre tycker jag faktiskt att man inte ska vara politiker.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Den restriktivare invandringspolitiken har löst de tillfälliga problem vi fick tack vare förra höstens anstormning vilket jag skrivit om tidigare. Men när anstormningen lagt sig och gått tillbaka till normala nivåer så behövs inte denna restriktiva politik . Däremot behövs en fungerande integrations- och migrationspolitik för att garantera ett värdigt mottagande och en snabb integrering i samhället.

          • Alexander

            Från början av 90-talet och fram till i dag har antalet utanförskapsområden ökat från tre till över 150. Påstår man att en restriktivare invandringspolitik inte minskat antalet är man antingen en lögnare eller en idiot.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Till att börja med så beror det på vad man räknar som ett utanförskapsområde – jag betvivlar inte att SD ser det på det sättet men det betyder inte att det synsätt¨tet är rätt.

  14. Alexander

    Anders

    Det finns en vedertagen definition av vad ett utanförskapsområde är, menar du att du inte känner till det? Du har alltså också missat att dina högre uppsatta partikollegor använt det mot Alliansen under 2006-2014? Berätta gärna vad du menar. Det kanske inte ens finns några?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      jag är väl insatt i vad man avser i debatten men jag menar att man måste titta djupare än så när man gör en bedömning – Alldeles speciellt så därför att SD förvanskat begreppet och använder det i ett helt annat sammanhang.

          • Alexander

            ”Till vilken av dina kommentarer och vilken fråga”?

            Ja, vad tror du? Naturligtvis menar jag på vilket sätt SD förvanska begreppet utanförskap och hur du ser på att ditt parti använt det….

          • andersforss (inläggsförfattare)

            SD försöker att lansera en ny definition på begreppet utanförskap genom att gå längre än begreppets innebörd.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.