Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Ska här vill jag skydda samhället från LOV:s negativa konsekvenser.

Som alla mina läsare vet så är jag starkt emot att upphandla offentlig verksamhet från privata företag av den enkla anledningen att den privata sektorn alltid kommer att vrida och vända på avtalet för att öka vinsten på ett sätt som samhället och upphandlarna inte tänkt sig.

Trots denna min inställning lever vi fortfarande i en värld där LOV existerar och fram tills dess LOV skrotats och all offentlig verksamhet återgått till att drivas av det allmänna utan privat inblandning ska följande krav ställas i alla kommande upphandlingar för att lindra konsekvenserna för  samhället.

  • Krav på att alla vinster man gör som företag verksamt inom offentlig verksamhet ska beskattas i Sverige och då utan möjlighet till avskrivning för dyra utlandslån och/eller eventuella royalties eller franchiseavgifter.
  • Krav på att all personal som arbetar i den verksamhet man tar över ska följa med till den nya entreprenören och att tim- och visstidsanställda ska omfattas och dessutom få tillgodoräkna sig eventuell LAS tid de intjänat hos föregående entreprenör.
  • Krav på att vinsterna ska återinvesteras i verksamheten förutom avkastning motsvarande statslåneräntan + 2%.
  • Krav på att tillsvidareanställning på heltid ska vara norm.
  • Krav på tillfredsställande personaltäthet med offentlig sektor som normgivande.
  • Krav på att all tid på jobbet ska vara betald förutom 1 timmes rast för mat och fikaraster.
  • Krav på att delade turer ska undvikas om inte särskilda skäl som motiverar detta föreligger.
  • Krav på att personalen ska vara egenanställd och inte inhyrd.
  • Krav på att kollektivavtal ska finnas för verksamheten.

Ovanpå detta ska det finnas klara och tydliga regelverk som blockerar möjligheten att via olika bolagskonstellationer och upplägg flytta pengar från den upphandlade verksamheten till andra bolag. 

Ställer vi dessa krav vilket är helt rimligt är jag rätt säker på att det privata näringslivets villighet att driva verksamheter som normalt tillhör offentlig sektor falnar vilket gagnar alla i samhället – Inte minst de som arbetar inom verksamheterna.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

2 kommentarer

  1. Ville-Valle

    Märkligt att du inte tar upp den grundlagsskyddade (Tryckfrihetsförordningen) meddelarfriheten som ger till exempel anställda inom offentlig sektor rätt att lämna uppgifter om missförhållanden på arbetsplatsen. Till denna meddelarfrihet hör också ett efterforskningsförbud, vilket innebär att offentliga arbetsgivare inte får efterforska vem som lämnat känsliga uppgifter för publicering.
    Det går alldeles utmärkt att redan vid upphandlingen kräva att både meddelarfriheten och efterforskningsförbudet ska gälla fullt ut för den privata aktör som vinner upphandlingen. Läser man mellan raderna verkar det som att du inte vågar lyfta fram detta då det är allmänt känt att inom socialdemokratiskt styrda kommuner vågar inte personalen slå larm om missförhållanden för det kan medföra obehagliga konsekvenser för dem. Alla vet att inom S-kommuner ska man bara vända sig till sina chefer och utåt hålla tyst om missförhållanden…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.