Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Problemet med offentliga upphandlingar stavas okunskap.

Jag har under en tid skrivit ett antal inlägg som ingår i en serie av inlägg om offentlig sektor och om de offentliga upphandlingar som kommer som ett resultat av Lagen om valfrihetssystem.

Bristerna är stora och de stora aktörerna inom välfärdstjänster ”skär guld med täljkniv” vilket gör att jag kvarstår vid min uppfattning om att privata företag inte ska finnas inom välfärdssektorn överhuvudtaget.

De ska inte finnas där av flera anledningar. Först och främst därför att de utnyttjar systemet och använder sig av sämre personaltäthet och osäkrare anställningsformer för att göra vinst och därför att de allt som oftast skatteplanerar på ett sätt som innebär att de inte betalar skatt i Sverige för vinster gjorda i Sverige.

I dagens inlägg ska vi gå ytterligare ett steg och se varför det förhåller sig på detta sätt och hur dagens situation kunnat uppstå.

Även här är min analys av läget lika enkel som den är klar och tydlig – Dagens situation har uppstått därför att framför allt politikerna som beställer upphandlingen men även upphandlarna själva saknar nödvändig erfarenhet av det privata näringslivets villkor och komplexitet.

Det är på inget sätt underligt att politiker som aldrig tillbringat en enda dag i det privata näringslivet (vilket gäller merparten av våra folkvalda) på ledande positioner ska förstå det privata näringslivets verklighet och komplexitet och det är när dessa sedan kombineras med upphandlare med samma bakgrund som problemen uppstår.

Den största enskilda anledningen till att det är möjligt att göra vinster inom välfärdssektorn är det offentligas okunskap om privat sektors villkor och verklighet. Det är därför privata aktörer kan utnyttja dåligt utformade upphandlingsunderlag för att lägga anbud som gör det möjligt att ”skära guld med täljkniv” på välfärdstjänster.

Enda sättet att rätta till detta om vi samtidigt vill behålla lagen om valfrihetssystem är att se till att politiken förändras på så sätt att morgondagens politiker måste ha gedigen kunskap om och gedigen erfarenhet av arbete inom privat sektor och då på ledande positioner.

Det andra sättet att rätta till problemet är att förbjuda privata aktörer inom välfärden och det är det alternativet jag förordar därför att det alternativet är mest demokratiskt.

Demokrati innebär att vem som helst oaktat utbildningsnivå och erfarenhet ska kunna väljas till ett politiskt ämbete – Ska den ordningen kunna bestå kan vi inte släppa in professionella affärsmän på politikens områden vilket är precis vad vi gör när vi konkurrensutsätter och upphandlar välfärdstjänster.

Ska vi fortsätta hylla den svenska demokratiska traditionen där alla som brinner för sin ideologiska övertygelse ska kunna ställa upp i demokratiska val ska privata aktörer sparkas ut från välfärden – Svårare än så är det inte att bringa ordning och redan på välfärdens område.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

30 kommentarer

  1. Jan Sjöström

    Hej.
    Din lösning blir således att ge accept i att politiken måste kunna verka även om de
    valda saknar normal ”samhällsförståelse” .
    Att göra sig valbar utan förmåga att varken förstå sin omgivning eller ännu värre helt
    sakna de drivkrafter som i vart fall jag kräver, måste få ett slut.
    Lösningen måste alltid stavas VETSKAP ingenting annat är av intresse. Att ta beslut
    innebär att beslutsfattaren tagit till sig av de konsekvenser beslutet innebär samt har
    haft förmågan att sammanfatta dessa i ett scenario som ger bästa utfall mot redan
    formulerad målbild. Vetskap i hur privat näringsliv fungerar saknar helt intresse, när
    politiken ”äger” frågan i dess helhet, det handlar inte om att förhandla i saken eller att
    tillägga eller dra ifrån i syftet komma nära nog. Det handlar enkelt om att förstå det
    skrivna ordet samt viljan att ta ansvar för sina handlingar.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag tror du missförstått saken Jan. Vad jag säger är att det är helt naturligt att merparten av våra politiker saknar erfarenhet från ledande ställning i stora privata företag och att det därför är svårt för dessa att fullt ut förstå hur privata företag tycker, tänker och agerar.

      Det är stor skillnad på detta och det du kallar allmän eller normal samhällsförståelse då näst intill alla politiker har en sådan.

      Då det blir svårt att skapa förståelse fullt ut för hur stora privata bolag och börsbolag fungerar är det bästa att driva alla offentliga verksamheter i egen regi och det är detta som är lösningen på problemet.

      • Jonny Disenfeldt

        ”Då det blir svårt att skapa förståelse fullt ut för hur stora privata bolag och börsbolag fungerar är det bästa att driva alla offentliga verksamheter i egen regi och det är detta som är lösningen på problemet.”

        Med din filosofi att låta affärsmässigt inkompetenta styra och bestämma över de offentliga medel som finns tillgängliga så förstår de flesta att vanskötsel av offentliga medel kommer att öka dramatiskt …du har som vanligt ingen lösning, tvärtom skulle du skapa stora skador på det svenska välfärdsmaskineriet.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det är en grav anklagelse att påstå at de som bestämmer och utgör ledningen inom offentlig sektor är inkompetenta.

          • Jonny Disenfeldt

            Jag påpekar att med ditt sätt att välja ut politiker och sedan låta desamma ha ansvar för att bedriva verksamheter som omsätter hundratals miljarder i skattemedel så blir det extt mycket stort slöseri medskattemedel och en oerhört ineffektiv offentlig sektor, du verkar luta dig åt en modell a’la östtysk statssocialism.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Detv är så det brukar låta när argumenten är slut Jonny – Funkar inget annat kan man försöka med DDR.

  2. Robin

    LOU är ett stort problem. Är man insatt, har använt den och har sett resultaten av upphandlingar på nära håll så inser man vad den kostar skattebetalarna.

    ett klart bevis på hur mycket det kostar att Bror Duktig (Sverige) försöker vara ”bättre” än man behöver och att det kostar massor.

    När det gäller vinster i välfärden så stödjer jag helt tanken på begränsning, men undrar om de som driver frågan kan förklara hur man praktiskt ska kunna göra detta.
    Hur undviker man omflyttningar mellan bolag? Om skolan äger sina lokaler (för att man tex ”fått dem av kommunen, finns exempel i Umeå) är det bara att ”höja hyran”, så hamnar vinsten i ett annat bolag. Extra utgifter för ”konsulter” som ska ”lösa problem”. (Tex några väl valda personer i styrelse/ledning.) Inköp av ”läromedel”. osv osv osv. Som sagt – de som beslutar underskattar kraften hos entreprenörer. Oftast gör man bara saker besvärligare, men löser inte problemen. Det man uppnår då är mer administration och svårare att starta verksamheter, dvs man begränsar konkurrensen. Alltså bidrar man bara til större vinster.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är precis detta man förstår om man jobbat på ledande positioner i det privata näringslivet och det är därför jag säger att det enda raka är att slopa LOV.

      • Jonny Disenfeldt

        Det enda du visar är att trots att du gnetat dig fram med att hjälpa företag/enskilda att begå skatteflykt så förstår du inte mycket.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det uttalandet får stå för dig då jag har all anledning att tro och förstå att du inte har en susning om det jag pratar om.

          • Jonny Disenfeldt

            Du har gett mig all anledning att inse att du inte har en susning om hur det svenska skattesystemet fungerar, hur löner ser ut anno 2016, hur de såg ut när du var barn etc etc.

            Dina kunskaper vad gäller företagsekonomi verkar även de begränsade, du verkar inte ha möjlighet att utföra en enkel rimlighetskontroll i de påståenden du kommer med och värst av allt, du kan aldrig under några som helst former erkänna att du hade fel oavsett hur mycket fakta som presenteras för dig.

            Det sammantaget är det trots allt roande (och oroande) att läsa dina ofta märkliga påståenden och konklusioner.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag har den kunskap jag har och den kunskapen går på djupet Jonny och då vi är få som har den kunskapen kan jag förstå att du och fler med dig har svårt att förstå vad jag säger.

  3. Jonny Disenfeldt

    ”Demokrati innebär att vem som helst oaktat utbildningsnivå och erfarenhet ska kunna väljas till ett politiskt ämbete – Ska den ordningen kunna bestå kan vi inte släppa in professionella affärsmän på politikens områden vilket är precis vad vi gör när vi konkurrensutsätter och upphandlar välfärdstjänster”

    Hårresande !
    Nej tack, jag vill inte ha okvalificerade och inkompetenta politiker som leker med mina skattemedel.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är det som är demokrati Jonny – precis det jag skrivit och den ordningen ska vi ha även fortsättningsvis.

  4. Alexander

    Anders

    Du framhäver ofta din EXTREMA kunskap om allt möjligt. Borde du inte vara statsminister med tanke på hur fantastiskt bra du är? Vet partiet om vilket geni de har i leden?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du har helt rätt i att jag inte bekänner mig till jantelagen och att jag inte har några problem med att säga vad jag kan och vet. Om detta är ett kriterium för att bli statsminister får andra än jag avgöra – Skulle frågan komma lovar jag dock att fundera noga på saken.

  5. Alexander

    Trots din enorma kunskap visste du inte vad kod 291 är. Inte heller vad lärare och målare tjänar. Bakelithäxa var också något nytt du kom med.

    ”Skulle frågan komma lovar jag dock att fundera noga på saken”

    Hur högt uppsatt är du då?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      En siffra som 291 som du skriver oim kan vara tagen från precis vart som helst och vill du att jag ska tycka något om den så måste du i sådana fall säga i vilken kontext och i vilket sammanhang. Sedan har jag bra pejl på vad en lärare tjänar – Däremot har jag aldrig varit inne och tittat på löneavtalet för en målare eftersom jag aldrig skrivit eller pratat om målare på min blogg eller i andra sammanhang.

      Skulle frågan komma om att bli statsminister vilket var vad du skrev så antar jag att jag blir statsminister om jag accepterar eller hur. Som statsminister är man regeringschef så vitt jag vet.

      • Jonny Disenfeldt

        Följer man aktivt den dagliga debatten i Sverige bör man nog ha sett diskussionen om kod 291 … att du inte vet vad det gällde är ännu ett bevis för din dåliga allmänbildning.

        Vad gäller t.ex lärarlöner har du redan visat att du inte visste mycket.

        Slutligen, vad gäller statsministerjobbet behöver du nog knappast oroa dig, det lär knappast gå till ditt parti efter nästa val och skulle det mot förmodan bli så, skulle jag tro att du har extremt små chanser att bli tillfrågad. En snöboll på en varm plats har nog större chans …

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Du får gärna tycka att jag har dålig allmänbildning och avser du den kod polisen använder så är detta något som bara intresserar SD:s kärna – För resten av medborgarna saknar den intresse.

          Det finns lärare med löner både över och under 30.000 per månad och jag har aldrig förnekat att det är så men att som dig påstå att detta gäller för alla lärare när flertalet har lön under den nivån är fel.

          Huruvida jag ska bli statsminister eller inte är inget jag funderat på – Allt jag gjorde var att besvara Alexanders direkta fråga. Vad gäller valresultatet så är jag övertygad om att vi kommer att gå stärkta ut ur nästa val och att SD hamnar under 10%.

  6. Alexander

    Anders

    Kod 291 har varit oerhört omtalad och har man missat det är man inte så uppdaterad.

    ”jag har bra pejl på vad lärare tjänar”

    Ändå förnekade du att de skulle få höjd skatt med dina förslag.

    ”är man regeringschef såvitt jag vet”

    Ja, men frågan var vilken nivå du är på i dag

    • andersforss (inläggsförfattare)

      jag har aldrig förnekat att vissa lärare skulle få höjd skatt men vissa är långt ifrån alla lärare.

      Om kod 291 skulle vara omtalad så hade jag hört om det i sådana fall. Och avser du den kod som polisen använder och som SD påstår at man mörkar med så är detta ointressant i sig då vi aldrig ska avslöja identitet och etnicitet på gärningsmän innan de är dömda för brott. Fram tills dess man är dömd är man oskyldig enligt svensk lag.

      • andersforss (inläggsförfattare)

        Jag är inte regeringschef om det är det du frågar om och vilken nivå jag kommer att vara på efter nästa val beror på valresultatet.

      • Jonny Disenfeldt

        ALLA lärare skulle fö REJÄLT höjd skatt om jobbskatteavdragen avskaffas vilket ju är vad du vill. Du visar gång på gång att du inte förstår effekterna av vad du föreslår. Du vet inte heller vad genomsnitliga lärare tjänar.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Så du vill påstå att alla lärare har en lön över 30.000 kronor per månad?

          Sedan har jag inte i detalj preciserat hur skatten ska höjas och för vem och därutöver handlar det om vad man får som kompensation för en höjd skatt i form av bättre social trygghet och bättre pension.

          Slutligen – Mitt stora mål är att se till att de som idag undviker att betala skatt i Sverige därför att de skatteplanerar ska göra så i en framtid. Lyckas vi med det kan vi sänka skatten för både lärare och alla andra och dessutom investera i mer välfärd.

          • Jonny Disenfeldt

            Du fortsätter att uppvisa dina stora kunskapsbrister.

            Ta reda på vad en genomsnittlig grundskolelärare tjänar, dito gymnasielärare , du vet ju inget.
            Ta reda på hur jobbskatteavdraget fungerar, det du vill avskaffa.

            En lågavlönad heltidsarbetande skulle med din politik förlora ca 1600:- i månaden, ett sådant par 3200:- i månaden.

            En normalavlönad heltidsarbetande skulle med din politik förlora ca 2200:- i månaden, ett sådant par 4400:- i månaden.

            En högavlönad heltidsarbetande skulle med din politik förlora ca 2200:- i månaden, ett sådant par 4400:- i månaden.

            Så ja, det innebär kraftigt höjda skatter för alla heltidsanställda lärare.

            Du har preciserat dig, du vill avskaffa jobbskatteavdraget men du inser inte effekterna av det.
            Vad gäller skatteplanering så är den inte olaglig, skatteflykt uppskattas till ca 1000 – 2000 miljarder per år för hela världen, Sveriges andel av detta är liten och kommer inte att kunna ge några sänkta skatter på lärare. Det räcker inte ens för att täcka de hål som Lövfen ställt till med förra året när vi inte hade några gränser för hur många ekonomiska flyktingar vi kunde ta mot. En besinningslös och naiv S-politik.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag har full koll på alla fakta och när tiden är mogen och beräkningarna av olika scenarier är färdiga ska jag presentera ett fullödigt förslag med tillhörande förklaring om motiv och effekter av det jag föreslår.

            Effekterna den lagliga skatteplaneringen och det undvikande av skattebetalning dessa medför är lågt räknat 2.000 miljarder per år för OECD länderna.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du frågade om jag inte borde vara statsminister när du frågade och mitt enkla svar var att jag ska överväga det när och om frågan kommer så jag tror nog jag förstod frågan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.