Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Centrumhandeln måste stöpas om.

Signaturen oberoende observatör vilken jag debatterat flitigt med på min blogg skriver att centrum snart kommer att eka lika tomt som Sliperiet på Strömpilen om inget radikalt görs. Därutöver föreslår signaturen att Umeå behöver en saluhall och att denna bör förläggas till Sliperiet på Strömpilen.

Jag ger oberoende observatör delvis rätt på bägge punkterna – Centrum behöver struktureras om och Umeå behöver en saluhall. Däremot är Strömpilen död som handelsplats och den döden kommer att vara permanent.

Det som kommer att ske är att Östtegs industriområde precis som Birsta i Sundsvall utvecklas till handelsplats med butiker som Elgiganten, Mediamarkt och Bauhaus med flera stora kedjeaktörer. Även i ett Umeå med 200.000 invånare räcker det med 2 handelsområden vilka kommer att vara Stora Birk och Söderslätt.

Utöver oberoende observatörs debattartikel i VK finns en hel massa artiklar där företagare lägger hela skulden på sitt misslyckande på att kommunen bygger om centrum samtidigt som handelsplatsen Avion öppnat – Något som jag ser som en oerhört orättfärdig kritik.

Förvisso stör ombyggnationerna något men att lägga skulden på eventuella intäktstapp på ombyggnationerna är inte rätt. Sanningen bakom intäktstappet torde snarare finnas i att utbudet är snarlikt det som erbjuds på Avions butiker och då till lägre pris.

Jag har i tidigare inlägg sagt att centrumhandeln aldrig kommer att kunna konkurrera med butikerna på Avion så länge utbudet och servicen är densamma som det hos butikerna på Avion. Så länge utbudet är densamma kommer kunderna alltid att välja att shoppa på Avion därför att allt ligger samlat på samma ställe och därför att priserna är lägre än i centrum.

Centrumbutiker kan aldrig konkurrera med köplador när det gäller priser – Centrumhandeln kan endast konkurrera med ett unikt utbud och med en servicegrad som som saknar motstycke på Avion och andra handelsområden.

Därutöver ska vi bygga en saluhall – Dock inte i Sliperiet på Strömpilen utan i Gymnastiken dvs. det hus som ligger mellan Vasaplan och Badhuset Navet.

Som kommun ska vi därför uppmuntra till etablering av en centrumhandel med ett utbud som är unikt.

Låt kedjebutikerna hålla till på handelsområdena och strukturera centrum som en plats för butiker och verksamheter som inte går att hitta på handelsområdena. Detta genom att uppmuntra och pusha för en saluhall i centrum – En saluhall som genom sin blotta existens lockar folket från handelsplatserna in till centrum.

Med en saluhall som magnet och med butiker med unikt utbud och excellent service kommer Umeå C att återta sin position som Umeås mittpunkt.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.