Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Personlig assistans enligt LSS måste reformeras och rensas från kriminella/giriga aktörer.

LSS eller i sin långa form Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade är i grund och botten en mycket bra lagstiftning – Bra därför att den allt sedan den infördes 1994 sett till att 1.000 tals människor som tidigare hade det svårt fått ett drägligt liv.

För närvarande fungerar inte LSS som den ska därför att kostnaderna för LSS skenat och därför att Försäkringskassan som ett resultat av skenande kostnader gör betydligt hårdare bedömningar än tidigare vilket skickar tillbaka många funktionshindrade till den situation som var verklighet före LSS införande.

Försäkringskassans hårdare bedömningar leder dessutom till att många som omfattas av LSS nu hamnar på ett hjälpbehov på under 20 timmar per vecka vilket automatiskt gör statens kostnad till en kommunal kostnad.

Vad som skett på grund av skenande kostnader är således att staten dragit i handbromsen och sett till att vältra över kostnader på landets kommuner med de funktionshindrade som gisslan och som de som drabbas när staten ska spara.

Jag har i tidigare inlägg sagt att vi aldrig någonsin ska spara på svaga grupper och definitivt inte på de som har behov av assistans enligt LSS i sin ursprungliga form.

Två saker måste ske:

  1. LSS måste återgå till sin ursprungliga form.
  2. Kostnaden för LSS och assistans måste återgå till staten då det är gravt orättvist att kostnaden för assistans ska ligga på landets kommuner.

När vi med facit i hand vet att LSS har skenande kostnader har vi inte råd att ägna oss åt politisk pajkastning som innebär att funktionhindrade blir lidande. Vad vi istället måste göra är att ställa den mycket enkla och uppenbara frågan om varför det blivit på detta sätt?

Jag har gjort en enkel analys av läget och det jag kommit fram till är relativt enkelt att åtgärda och därmed återställa LSS till ett läge där LSS gör det den ska göra – Ge behövande funktionhindrade och dess anhöriga ett drägligt liv.

Problemet är inte LSS – Problemet är Lagen om valfrihetssystem och alldeles speciellt när Lagen om valfrihetssystem kombineras med LSS. Det är när denna kombination inträffar som LSS går från att vara något bra och behjärtansvärt till något som riskerar att bli dåligt och avskyvärt

Det jag pratar om  är att kriminella nätverk cyniskt utnyttjar Lagen om valfrihetssystem för att tjäna grova pengar på de som omfattas av LSS. Det är när så sker fritt vårdval utvecklas från något bra och lovvärt till något som utnyttjas av kriminella nätverk för ekonomisk vinning.

Detta reser nästa fråga som är – Hur ska vi lösa problemen med skenande kostnader inom LSS utan att försämra för de som omfattas av LSS?

Mitt svar på den frågan och min lösning på problemet faller sannolikt inte alla på läppen och det finns säkert minst lika många som är negativa till mina förslag som det finns de som är positiva.

Lösningen på problemet är enkel – Skrota Lagen om valfrihetssystem och återför all vård och omsorg till offentlig sektor där den drivs i offentlig regi utan privata inslag.

Det är inte LSS som är problemet utan det faktum att girigheten hos vissa samhällsmedborgare gör att de utan att tänka på konsekvenserna gör allt för att sko sig själv på samhällets och alla skattebetalares bekostnad.

Därför är det möjligheten att utöva girigheten som ska stoppas och i just detta hänseende görs detta bäst genom att skrota Lagen om valfrihetssystem.

Som jag sagt ovan är det inte ensidigt på svaga och behövande vi ska sparka på när samhället ska spara – Ska vi spara ska dessa sparbeting drabba alla solidariskt vilket det gör om vi följer mitt förslag till lösning.

Det är bara när stat och kommun kontrollerar hela förloppet inom LSS – Dvs. både bedömning, assistans och utförande som LSS kan fungera på det sätt som avsågs när lagen infördes och det är därför vi ska kasta ut de privata assistansbolagen ur offentliga sektorns verksamhetsområde.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.