Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Kristdemokraternas väljarstöd sjunker lika fort som ett blysänke.

Kristdemokraterna eller KD som de mer populärt kallas har inte rosat marknaden bland väljarna sedan Ebba Busch Thor tog över partiledarskapet efter Göran Hägglund. Det som alla trodde skulle bli ett lyft för partiet har istället blivit ett blysänke,

För egen del tror jag att hennes största problem är hennes ungdom och hennes avsaknad av livserfarenhet. Att det är så bygger jag både på hennes uttalanden och på den kraftiga högersväng KD gjort under hennes ledning ivrigt påhejad av sitt ungdomsförbund KDU som vid helgens kongress vill byta namn på KD från KD till Högerpartiet.

Att Kristdemokraterna måste byta namn då deras politik inte avspeglar kärleksbudskapet i den kristna tron är helt klart och KDU har sannolikt rätt – Högerpartiet vore ett passande namn då detta partinamn bättre speglar den politik dagens KD för med Ebba Busch Thor som partiledare för KD.

Avsaknad av livserfarenhet och ungdomlig entusiasm är det förvisso inget fel på men alla som varit unga vet att man är mer svart eller vit i sitt tänkande som ung vilket gör at man endera är långt ut till vänster eller långt ut till höger. Med ökad livserfarenhet blir man mindre radikal och det är där KD:s problem ligger med dagens klart högerinriktade partiledning.

KD har under EBT gjort en mycket stark och påtaglig högersväng vilket aldrig skulle skett med Alf Svensson, Mats Odell eller Göran Hägglund som partiledare och det är därför KD:s kärnväljare och stödröstare nu flyr partiet.

Det faktum att KD om det vore val idag bara skulle få stöd av 2,8% av väljarna i de sammanvägda opinionsundersökningarna (poll of polls) som gjorts sedan 2010 gör att KD sannolikt inte kan räkna med stödröster från andra borgerliga väljare i samband med nästa val då detta skulle vara densamma som att kasta bort sin röst och därmed äventyra utgången av nästa val.

Min tro är att KD kommer att åka ur riksdagen i samband med nästa val och att det som därefter återstår av Alliansen därför kommer att bli betydlig mindre än vad som är fallet i nuvarande riksdag.

Den stora frågan blir då vad övriga Allianspartier gör – Mitt tips är att Moderaterna försöker söka stöd från SD medan Liberalerna och Centern i ett sådant läge väljer att samarbeta med Socialdemokraterna i en koalitionsregering som har passivt stöd av V och MP.

Förvisso får vi vänta fram till nästa val för att se det egentliga läget i svensk politik – Det enda som verkar säkert är att KD:s saga som riksdagsparti är över vilket är helt i sin ordning för ett parti längst ut till höger på partiskalan.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

 

18 kommentarer

  1. Jonny Disenfeldt

    För det första så är kristendomen inte baserad på en kärleksfull religion som du påstår. Den grundar sig på en hänsynslös ”gud” som leker med människan som schackpjäser och i sin mest avskyvärda stund avlivar större delen av jordens liv. Som sätter mannen före kvinnan. Ett typiskt avskyvärt sagodrama som inte hör hemma i en modern värld baserad på förnuft.

    Att du önskar att alla partier ska göra extrema vänstersvängar är något som får stå på din önskelista och förhoppningsvis aldrig se realiseras. Vi har haft nog med extremistiska försök i det här landet, senast idiotin att genomföra socialism med hjälp av Meidnerfonderna (som tack och lov rann ut i sanden).

    Varör oroar du dig inte över ditt eget parti istället ? Den politik som de nu bedriver på till exempel migrationsområdet är ju en politik som de själva kallade fascistisk/nazistisk för bara lite mer än ett år sedan. Eller vad sägs om den politik de bedriver när det gäller människor med assistansbehov.
    Allt för att spara spengar på de svagaste så man kan betala delar av den enorma räkningen för sitt migrationshaveri.

    Ingen annan regering har skadat det svenska välfärdssystemet så som den sittande röran gjort.
    Ett socialdemokratiskt parti som störtat ner från 45% till att nu ligga runt 25%, ett parti som borde bestraffas än hårdare av väljarna och som definitivt kommer att få uppleva det.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Hela det kristna budskapet är ren och skär kärlek Jonny – Titta på budorden så inser du det.

      • Jonny Disenfeldt

        Har läst hela den vedervärdiga sagobokan känd under namnet ”Bibeln” och den visar tydligt vilken extremt obehaglig gud som målas upp.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det som signifierar Gud är de 10 budorden – GT är blott en historiebok som beskriver hur Gud försökte få människan att följa hans vilja men trots människans ovilja visade han sin kärlek till människan genom att sända Jesus som upphävde allt utom lagen (budorden) och dog för att alla skulle få syndernas förlåtelse och evigt liv.

          För den som är troende är det detta som är Gud – Kärlek. Det finns inget ont alls i budorden snarare kärlek och att förlåta de som syndat och brutit mot buden bara genom att de ber om förlåtelse och dessutom ge dem evigt liv är inget annat än kärlek.

          Nu var det inte Bibeln vi skulle avhandla utan ovanstående är en beskrivning av varför jag säger att KD inte följer den kristna tron.

          • Jonny Disenfeldt

            Du verkar inte ha läst det gamla testamentet som beskriver den ”gud” du tror på. Denna ”gud” är (om vi för en sekund ansätter att det vore verklighet) historiens mest blodiga massmördare som nästan utrotar allt liv på planeten eftersom ”människan inte gör som han vill”. Denna ”gud” är en totalt psykopatisk figur. Det är just det gamla testamentet som beskriver hur denna psykopat gång efter gång försöker styra sin skapelse.

            Människan skulle vara en leksak och leva i okunnighet i ”Eden” för att tillfredställa denna ”gud”. Att människan själv sökte kunskap var det värsta som människan kunde göra och blev för detta för evigt förbannad.

            Vi som tar avstånd från denna massmördare ska dömas till evig plåga i elden. samma med de som har en alternativ gudstro. Detta är inte en kärlekens ”gud”, tvärtom är det en hatets ”gud”.

            Att det idag, anno 2016 fortfarande finns människor som bekänner sig till denna vedervärdiga tro är beklämmande.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag har läst hela Bibeln och flera gånger och Gamla testamentet är precis som jag sa i förra kommentaren endast en historiebok. Guds riktiga natur hittar du i Nya Testamentet.

  2. Bengt Svensson

    1. Du skall inga andra gudar hava vid sidan av mig
    2. Du skall inte missbruka Herrens, din Guds namn, ty Herren skall inte låta den bli ostraffad som missbrukar hans namn.

    Visa var kärleken finns i dessa två budord!

    ettan är väl inget annat än ren avundsjuka.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det beror helt hur man tolkar det Bengt. För en som är kristen är det inte så därför at Gud är upphovet till mänskligt liv.

      Sedan är det inte Bibeln vi ska tolka eller diskutera här utan politik.

  3. Lars Flemström

    Du hanger dig åt önsketänkande, Anders. Och dessutom bär du falskt vittnesbörd mot din nästa. Vilka högersvängar har EBT gjort, som inte redan var gjorda när hon tog över partiledarskapet i Kd – och som inte L och C står bakom?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Hon har flyttat partiet kraftigt till höger och högerpolitik som främst gynnar ett fåtal på flertalets bekostnad är girig snarare än kärleksfull och att som kristet parti handla på ett girigt sätt genom att driva girig politik har inget med kristendom att göra.

      Sedan håller jag förvisso med om att förflyttningen åt höger redan påbörjats innan hon tog över men att den accelererat under hennes styre.

      • Lars Flemström

        Du har inte presterat ett enda exempel på att EBT har fört partiet till höger jämfört med företrädaren. Du har inte heller presterat något exempel på att någon högerförflyttning som påbörjats av företrädaren har accelererats av EBT. Du har inte heller lyckats påvisa någon högervridning under de senaste åren av företrädarens tid som partiledare. Du yrar i nattmössan om Kd. Så enkelt är det. Och det tycker jag inte är särskilt kärleksfullt gjort av dig.

        EBT:s i.o.f.s misslyckade försök att profilera Kd som ett ”högerparti” var i det vällovliga syftet att avleda överströmningen av väljare från M till SD, så att de skulle gå till Kd i stället. Detta misslyckades eftersom M hade upphört med den vänster-mittenretorik, som väljarna ändå hade genomskådat, och Kinberg-Batra alltså hade flyttat sitt parti till vänster.

        De väljare som EBT hoppades fånga in, är inga nazister eller rasister utan snarare värdekonservativa men naiva borgare, som inte tittat bakom den välputsade fasaden hos SD. Det är ren och skär vänstersekterism att se något fel i att andra partier försöker reducera väljarstödet för SD. Det borde S också försöka göra.

        När du har skrivit att SD kommer att krympa till under 4 procent (eller åtminstone till under 10 procent), så har du väl inte inbillat dig att alla dessa f.d. SD-väljare ska gå till soffan?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Precis det som du påtalar – Nämligen att EBT flyttat åt höger för att attrahera högerväljare är exakt det jag säger. Tittar man på de förslag de kommit med så är dessa rena högerförslag medan SD påstår sig vara höger men attraherar människor som aldrig någonsin skulle rösta på ett högerparti – Det är därför jag påstår att SD:s väljarsympatier kommer att sjunka i en framtid.

          Om samhället vore normalt så är andelen högerväljare maximalt 20% av befolkningen – Alla andra som röstar på ett högerparti har sannolikt inte förstått vad helheten med högerpolitik leder till.

          • Lars Flemström

            Det är väl ändå skillnad mellan sakpolitik och hur den profileras. Höger – vänsterbegreppen är problematiska, eftersom ett slags borgerlig vänster har lagt beslag på begreppet vänster och beskyller sina politiska motståndare för att vara ”höger” eller ännu värre.

            Som exempel hörde jag idag vänsterdebattören Karin Pettersson (ledarskribent på Aftonbladet) hoppas av USA-valet ska bli ett nederlag för ”vita män”, d.v.s. den del av arbetarklassen i nordstaternas industridistrikt som har förlorat allt p.g.a. företagsnedläggningarna och lever i direkt misär.

            I USA såväl som i Sverige håller vänster på att bli ett skällsord bland Demokraternas respektive Socialdemokraternas traditionella kärnväljare. Å andra sidan är höger redan ett skällsord, utom inom en mindre grupp ideologiskt medvetna borgerliga väljare. När Karin Pettersson försvarar sina klassprivilegier är vänsterpolitik. När en arbetare kämpar för sina klassintressen är det högerpolitik. De, som har makten över media, har också defintionsprivilegiet. Och det använder de i eget intresse.

            Du har alltså inte lyckats prestera ett enda exempel på sakpolitisk högervridning av KD under EBT:s tid som partiledare. För du menar väl inte KD:s och övriga allianspartiers stöd till regeringen i vissa frågor? Det menar i varje fall hennes kritiker i hennes eget parti. Som dessutom för ett ”guilt by association”-resonemang för att hennes föräldrar en gång satte henne i Livets ords skola.

            Gammalt groll inom frikyrkorörelsen, som den extremt kristendomsfientliga sektvänstern hänger på. Enligt denna självdefinierade vänster är kristendom höger och islam vänster, så även den extrema politiska islamism, som förespråkar våld för att bygga ett klassamhälle som är en absolut diktatur, ett kalifat., där religiösa minoriteter hålls som slavar, om de inte utrotas direkt.

            Är kritiken mot förföljelserna av kristna och andra religiösa minoriteter i IS-kontrollerade områden ett uttryck för den påstådda förflyttningen högerut under EBT:s ledning? Somliga vänsterdebattörer påstår det.

            Det är ingen konstruktiv kritik att vräka ur sig beskyllningar om högerpolitik (i bemärkelsen dålig politik) utan konkreta exempel. I en debatt idag kritiserade EBT regeringen för att satsa för lite på äldreomsorgen, varpå åädreminstern replikerade ”Ni anslog ännu mindre under åtta år i regeringen” ,och beskyllde KD för att ha anpassat sig till de andra allianspartierna.

            KD borde kanske uppmanas att byta block? Men det är inte din linje, Anders. Du vill i stället splittra alliansen genom att S ska iiera sig med ett par av de partier som KD har anpassat sig till. För min del vill jag inte utpeka något alliansparti som bättre än något annat. Mitt förslag, om inget block skulle få egen majoritet, är att S bildar en tvåpartiregering tillsammans med det största allianspartiet.

            Men egentligen handlar det om att regeringen måste ha egen majoritet i riksdagen. Om S + KD hade haft en chans att få 50 %, hade det förmodligen varit en lika bra lösning som S + M. Med samma väljarstöd, som S hade innan man lovade bort ministerposter till Mp, hade S + KD kanske varit ett realistiskt alternativ i Sverige. Liksom i Tyskland.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Så du vill påstå att förslag om fler jobbskatteavdrag mm. inte är högerpolitik?

  4. Jonny Disenfeldt

    ”Alla andra som röstar på ett högerparti har sannolikt inte förstått vad helheten med högerpolitik leder till.”

    Det är Anders Forss syn på oliktänkande, de förstår inte sitt eget bästa, endast Anders Forss förstår allas bästa …

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är min övertygelse att det är de sista 30 årens samhällsutveckling som lett dit Jonny. Om dun bemödar dig med att debatera hela samhällsbygget och hela planen för hur och för vem samhället ska byggas och hur vi ska se till att alla medborgare kan leva ett bra liv kommer även du att inse att mitt påstående i grund och botten är rätt och riktigt.

      jag baserar mitt uttalande på vilken sorts politik som gynnar flest.

  5. Lars Flemström

    Vill minnas att min allra första kommentar på din blogg , Anders Forss, var en invändning mot ditt missbruk av den kristna religionen för att rättfärdiga den politik du /vi (vi två är överens om mycket, men långtifrån allt) anser vara den rätta och demonisera de borgerliga partierna, och i synnerhet KD.

    Fastän jag inte är muslim, kan jag instämma i Allah Akbar (vilket betyder Gud är större). Det är därför att Gud är större än våra politiska övertygelser som kristna med olika partitillhörighet kan samlas till gemensam gudstjänst. Därför reagerar jag mot användningen av religionen som tillhygge mot politiska motståndare, oavsett om de är troende eller ateister. De historiska erfarenheterna av användningen av religionen, oavsett vilken. som tillhygge mot politiska motståndare är inte goda. Utan tvärtom förfärliga.

    Man har inte mer rätt för att man tror att man har Gud på sin sida. Kan man inte använda förnuftsargument, som även ateister förstår (en annan sak är om de håller med, eller ej) kan man lika gärna lägga ner. När man dessutom, som jag tycker att du gör, använder kristendomen som tillhygge mot andra kristna med en annan politisk övertygelse, ger ateisterna vatten på deras kvarn: ”Titta så de kristna bär sig åt. De försöker ständigt ta kål på varandra.”

    Din ofta upprepade demonisering av KD ochj Ebba Busch-Thor personligen är direkt kontraproduktiv, om vi vill sprida vår politiska övertygelse och vinna stöd från andra partier för densamma. Du har fortfarande inte lyckats hitta ett enda exempel på sakpolitisk högervridning av KD sedan EBT blev partiledare.

    I stället ställer du den retoriska frågan till mig ”Så du vill påstå att förslag om fler jobbskatteavdrag mm. inte är högerpolitik?” Du får det att verka som om KD har föreslagit nya jobbskatteavdrag och att jag har stött det. Såvitt jag vet, har KD aldrig föreslagit några jobbskatteavdrag. Partiet har fogat sig efter de andra allianspartierna. KD är väl annars det alliansparti som är minst förtjust i skattesänkningar och minst negativt till skattehöjningar.. Se KD:s agerande i kommuner och landsting!

    Vad beträffar min personliga inställning till skatter, så propagerade jag ganska flitigt för en återgång till ett rent progressivt skattesystem, men med en annan beräkningsmodell för progressiviteten än tidigare på S-bloggarna, innan du debuterade som S- bloggare. Med sänkning i ena änden och höjning i andra änden av skatteskalorna. Detta skulle absorbera de s.k skatteavdragen. Skattekvoten, som är ett medeltal av alla skatter, som betalas av alla skattebetalare, skulle därmed inte förändras.

    Till skillnad mot dig ser jag farorna ur ett makroekonomiskt perspektiv med en abnormt hög Askattekvot, som Sverige har haft. Världens högsta.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag använder inte religion i politiskt syfte Lars – Det enda jag använder är kärlek och girighet vilket är vedertagna begrepp även utanför religionen.

      Att detta sedan är besvärande för många när de inser att ett förslag som bara gynnar ett fåtal är girigt snarare än kärleksfullt är en helt annan sak.

      I fallet KD handlar det om just detta. Som kristen försöker man följa det Gud vill – Nämligen leva sitt liv så att man delar med sig av sin kärlek till allt och alla på ett sätt som reflekterar Guds rena kärlek. Att då stå för en politik som är raka motsatsen mot kärlek är inte speciellt lyckat då man i sådana fall går emot sin egna religiösa övertygelse.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.