Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Presidentvalet i USA ser ut att bli en riktig rysare – Dessutom en lärorik sådan.

Alla tecken tyder på att det stundande presidentvalet i USA kommer att bli en riktig rysare och det är inte utan spänning jag avvaktar utgången i det amerikanska presidentvalet.

Jag har i tidigare inlägg spått att Trump ska vinna valet och dessutom med rätt stora siffror och alldeles strax vet vi hur det går med den saken.

Jag ska villigt erkänna att jag i nuläget mer osäker än någonsin om resultatet blir som jag förutspått men jag tror fortfarande att Trump kommer att stå som segrare även om segermarginalen inte blir så stor som jag trodde innan.

Oavsett vem som vinner måste vi lära oss av detta val och inse att ett val med smutsiga kampanjmetoder inte gagnar någon – Allra minst demokratin.

Skulle Trump vinna eller få stöd av så många amerikaner som opinionsundersökningarna ger sken av finns en sak till att lära av det amerikanska presidentvalet och det är att väljarna är trötta på det politiska etablissemanget som ”lovar runt och håller tunt”.

Att en figur som Donald Trump ens kan komma på fråga som presidentkandidat i ett demokratisk val speglar läget både i USA och i världen – Den stora frågan är vad Sverige och världen bör lära av detta?

Min analys av läget och om varför Trump är presidentkandidat är enkel. Han är presidentkandidat därför att väljarna vill lära de etablerade politikerna en läxa – En läxa om att inte bara tala om reformer som gör livet bättre för den vanlige medborgaren utan faktiskt genomföra de förbättringar man talar om i praktisk handling.

För svensk del riskerar samma sak att hända i en framtid om inte dagens politiker levererar reformer som gör livet bättre för flertalet av medborgarna. Trots att vi Socialdemokrater levererar på punkt efter punkt så upplever svensken i gemen inte att livet blir bättre – I vart fall inte fort nog.

Därför måste vi öka på förändringstakten och återgå till att driva den sorts traditionella Socialdemokratiska politik som byggde välfärdslandet Sverige!

Ska Sverige undvika samma utveckling som i USA måste gemene man uppleva att deras vardag blir bättre. Ska vardagen bli bättre krävs att vi i akt och mening levererar de reformer som den svenska samhällsmodellen förespråkar.

Starten på det samhällsbygget handlar om att göra verklighet av snacket om att vinsterna av allas arbete ska fördelas mer rättvist genom slagkraftiga reformer.

Arbetsrätten måste stärkas. Lönerna måste höjas. De sociala trygghetssystemen måste återställas till forna nivåer. Blandekonomin måste återinföras och de privata företagen måste kastas ut ur välfärdssektorn samtidigt som vi begränsar möjligheten att undvika beskattning genom att skatteplanera.

Vill vi undvika samma utveckling som i USA måste svenska folket se att vi som politiker ser till att inkomst- och förmögenhetsklyftorna minskar och att storkapitalet och välavlönade betalar de skatter de borde betala om allt varit rätt och riktigt.

Sist men inte minst måste vi som politiker återgå till att bli en av folket och inte som nu i folkmun anses tillhöra en priviligerad överklass som står ovanför den vanlige medborgaren.

Som politiker måste vi leva som vi lär och följa samma regler som alla andra vilket innebär att förmåner och regelverk ska vara densamma för politiker som för vanliga medborgare.

Gör vi detta kommer Sverige att klara sig från en utveckling likt den i USA. Fortsätter vi på inslagen väg är frågan inte om utan snarare när svenska folket ska protestera genom att välja de som står för något annorlunda – Detta även om det annorlunda är sämre än de förslag de etablerade partierna står för.

Det är mot den bakgrunden mitt politiska kall handlar om att driva Socialdemokratisk politik som i allt den gör lever upp till devisen ”Av alla efter förmåga – Åt alla efter behov.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

4 kommentarer

  1. Eva

    Jag har precis sett en reportage från USA, där en norsk reporter besøkte sine släktingar som han växte upp med och som nu idag är glad att hans familjen flyttade till ett ”mjukare” land,när han var barn. Jag tror inte vi riktig förstår arbetarklassen i USA. Idag tjänar dom som är på golvet,och medelklassen så lite att det behövs 3 jobb för och leva i en normal standard. Kommer du draganes med fackföreningar är det över och ut, då kan du packa samman! En av hans släktingar var så klok att han tog värvning i militären, det gjorde att han fick titel som krigsveteran och fick erbjudande om studier och jobb, men han jobbar från halv fyra om morgonen till halv fyra, så pendlar han 4 mil varje väg, så hans fritid består av 8 timmars vila, då ska han också sova, vilket blir 4 timmar som han sa. I tillägg äter han kosttillskudd för och bli pigg! Ändå menar han att det kunde varit värre, han tror inte själv han levt idag!Delar av familjen hans är gift med invandrare från andra land,som också tror att Trump är ett bättre val än Clinton. Vi tror och får veta genom media att alla utom den vite american hatar Trump, men i reprtaget gick det fram att dom vill stötta en som dom tror vill rädda jobben till dem som bor i landet, därav muren, så det inte kommer in pappersløsa människor!! Har ingenting med rasisme och göra tror journalisten men ett sätt och rädda jobben till folket som redan bor i USA. På ett sätt var det väl ett val av två onder,välger dom den som dom tror är minst ond! Jag tycker det var ett trist bilde av människor som lever under sånna förhåll, och tänker på att vi har fackföreningar som är en säkerhet, vi har ett skattesystem som hjälper oss om vi blir sjuka, skolor,äldreboende. Sjuk i USA om du inte har pengar, eller inte kan betala försäkring, var hamnar du då? Tror du att vi kan hamna i samma situasjon här i välfärdslandensom Norge och Sverige är, om politiker inte tar allvarligt på människors missnøje, och gör nåt med det? Nu tycker jag att detta presidentval måste ju gå till historien som det värsta vad gäller personkaraktistikker! Inte konstigt att reporatagen visade en familj som gett upp den amerikanska drømmen! Dom kommer aldrig dit! Av denna missnøjen kan det uppstå mycke grums, och nån som drabbas i dessa dagar är the first nation i Standing Rock som vill hindra rørledning genom deras terrirorium! Vad vet amerikanere flest om våra nordiaka land f.eks?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du har helt rätt i att amerikaner och den amerikanska arbetarklassen tänker helt annorlunda. Att de gör så beror på en uttalad politisk vilja att det ska vara så därför att detta gynnar dem bäst.

      Den anställningstrygghet och de arbetsrättslagar vi har i vår del av världen kan amerikanska arbetare inte ens drömma om även om internet och globalisering börjat göra dem mer medvetna om att det finns betydligt bättre system än det amerikanska.

      Det är resan i den riktningen Obama startade när han införde Obamacare och hade presidentkandidaten på den demokratiska sidan hetat Bernie Sanders skulle han ha vunnit en jordskredsseger och fortsatt Obamas satsningar på att göra livet för den genomsnittlige amerikanen bättre.

  2. Lars Gidlöf

    Hej

    Att Trump vinner beror som du skriver på missnöje med de etablerade politikerna,samma gäller SD i Sverige, de växer också bara på att folk i politiken är så verklighetsfrämmande.

    Titta på lönerna i vår kommun bland politikerna och se på vilka utbildningar de har. De har ju fantasilöner med så låg utbildning och varför har de så höga löner?

    1: De är garanterade jobb i minst 4 år, vilka andra personer i samhället har jobb i garanterade 4 år?

    2: De har inget ansvar fast de gärna hävdar det. Med ansvar följer att man själv skall drabbas hårdast om man tar felaktiga beslut och att man är den som skall ta stöten vid tuffa beslut men de gör de ju inte heller. Om de drar ner t ex på kommunal hemtjänst så är det först de i första leder som drabbas hårdast. Den som drabbas minst och sist är ju politikerna.

    3: De tar beslut som de inte har några som helst kunskaper om, och hur kan de göra det? Se på Ågren, Lindberg och Holmlund mfl.
    Holmlund och Lindberg har flera gånger utkallat sig om t ex sjöfart och Wasa Line men ingen av dem vet ett dugg om detta mkt specifika område.

    4: Politikerna använder bloggar för att föra ut sanningen, deras ”sanning” och vägrar ta in kommentarer som säger emot deras sanning. Är det något som kallas förtroendevald?

    Nej, min käre farfar hade ett bra uttryck. Han sa ” Vet du vad det är för skillnad mellan en häst och politiker? En häst kan inte sko sig själv”.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du träffar rätt i delar av din kritik Lars och mest av allt är det så det upplevs av folket/väljarna även om det inte alltid är så.

      Vi har många kompetenta politiker i vår kommun och framför allt har vi många oerhört kompetenta tjänstemän som kan hjälpa politikerna räkna på konsekvenserna av det ena eller det andra beslutet vilket i stort är hur politiken fungerar.

      Politik fungerar på samma sätt som ett företag i många stycken. Chefen sitter inte nödvändigtvis på specialistkompetensen utan snarare på den strategiska kompetensen.

      Sedan har jag skrivit om både politikerlöner och politikernas villkor i övrigt och helt klart är att dessa måste anpassas så att de bättre följer resten av samhället vilket jag för övrigt bloggat om många gånger.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.