Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Peder Westerberg (L) och övriga ledare inom Alliansen i Umeå borde skämmas.

Precis som många andra har jag svårt att förstå Allianspartiernas anklagelser om att vi Socialdemokrater misskött Umeås ekonomi – Alldeles speciellt så när de själva varit delaktiga i alla de beslut som lett fram till dagens situation.

Ekonomin må vara ansträngd som ett resultat av tunga investeringar under den förra mandatperioden och hade det inte varit för oss Socialdemokrater hade situationen för Umeås ekonomi varit än mer ansträngd.

Hur Peder Westerberg (L) (mannen med de största spenderbyxorna i hela Umeå kommun) kan klaga över dagens situation när han själv ville skuldsätta kommunen än mer genom att bygga både fotbollshall och gång och cykelbro till Bölesholmarna övergår mitt förstånd.

En sak är säker och det är att kommunens skuldbörda varit oerhört mycket större om Alliansens ledande företrädare i Umeå fått bestämma. Därför håller jag med Hans Lindberg (S) – Anledningen till debattinlägget som beskyller oss Socialdemokrater för att hantera Umeås ekonomi oansvarigt är inget annat än ett sätt att få det att framstå som om Alliansen fortfarande håller ihop och lägger gemensamma budgetförslag och/eller stödjer varandras motioner.

Kommunpolitik handlar om verkstad och samförstånd vilket är Socialdemokratiska paradgrenar och något vi ska fortsätta med för Umeås bästa. Mitt råd till Peder, Anders, Veronica och Mattias är att sätta sig ner och lära känna den nya generationen Socialdemokrater istället för att klaga på densamma.

Sedan tror jag att de allra flesta väljare har full förståelse för att det inte går att budgetera för minskade statliga anslag man inte kände till när budgeten antogs. Jag tror även att de allra flesta förstår att det är en utmaning att verka i en kommun som växer så det saknas då det precis som i ett företag är så att investeringen måste göras i förväg för att skapa intäkter senare.

Vi står inför tuffa utmaningar i Umeå – Samma utmaningar som andra växande kommuner och finns inga andra utvägar så bör vi höja skatten för att klara den kommunala ekonomin.

Får jag önska fritt så önskar jag att regeringen river upp alla jobbskatteavdrag och återställer skattekvoten till den nivå den hade innan Alliansen tog över regeringsmakten.

Välfärdssystem och sociala trygghetssystem får aldrig äventyras i ett modernt välfärdssamhälle då dessa är samhällets grundbultar och det som ska se till att vinsterna av allas arbete fördelas rättvist.

Avslutningsvis så är jag övertygad om att det verkliga motivet bakom inlägget är att fortsätta den kamp Anders Ågren (M) inlett för länge sedan – Den om att sälja ut och privatisera kommunal verksamhet och sälja av kommunala tillgångar till underpris till privata entreprenörer.

Den sortens utveckling ska vi inte ha i Umeå då detta blir samma som att pinka i byxorna en kall vinterdag – I början är det varmt och skönt men efter ett tag blir det kallare än någonsin tidigare.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

136 kommentarer

  1. Jonny Disenfeldt

    Anders Fprss talar till slut klartext. Han skriver :

    ”Får jag önska fritt så önskar jag att regeringen river upp alla jobbskatteavdrag och återställer skattekvoten till den nivå den hade innan Alliansen tog över regeringsmakten”

    Där kom sanningen fram … inget kan missförstås.

    Det skulle innebära att en vanlig arbetare/inkomsttagare skulle betala ca 2000 kronor mer i skatt varje månad, en familj med två normalinkomsttagare 4000:- mer i skatt varje månad.

    Anders Forss vill alltså att en vanlig familj ska ha ca 4000 kronor mindre i plånboken varje månad.
    Allt för att betala för den huvudlösa politik som den rödgröna regeringen bedrivit sedan de fick makten.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Hur det blir med mindre pengar i plånboken beror på hur vi strukturerar skattehöjningarna och för vem vi höjer skatten. Dessutom så bör lönerna öka vilket man till stor del använt jobbskatteavdragen för att göra.

      Men helt rätt Jonny. Behöver vi höja skatterna för att säkra välfärden är det detta vi ska göra och tittar vi på vad barnfamiljerna får i gengäld för den lilla skattehöjning de får så kommer de att tjäna på en sådan i det långa loppet.

      • Alexander

        Jag har en bekant som jobbar som barnskötare på dagis. Hennes lön är 19 700 kr. Du anser alltså att hon ska få höjd skatt med nästan 1600 kr i månaden? Det är faktiskt exakt det du skriver.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Hon får höjd skatt men samtidigt som det sker ska vi även se till att lönerna höjs och att välfärdssystemen fungerar så att hon kan få både högre sjukpenning om hon skulle bli sjuk, bättre pension när hon blir gammal, bra sjukvård om hon behöver använda den och bättre ersättning när hon ska vara hemma med barn.

          Allt detta har vi tvingats pruta på tack vare jobbskatteavdragen och de prutningarna drabbar dem med de lägsta inkomsterna hårdast.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Med ökad lön så kommer det att fungera alldeles utmärkt. Sedan ska de me de lägsta inkomsterna inte drabbas av skattehöjningar – Det är därför skattesystemet ska ha bättre progressivitet än idag.

      • Erik white

        Du skriver ju exakt hur du vill strukturera skattehöjningarna. De ska ju gå tillbaka som det var innan. Det innebär ju att de flesta får 2000 mindre i månaden.

        Och påståendet om att löneökningar inte skett pga jobbskatteavdraget är felaktigt. Inget sådant samband finns, de var tillochmed högre under 2006 till 2014 än de var 1998 till 2005.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det finns klara samband mellan löneökningar och jobbskatteavdragen för den som vill bemöda sig med att titta. Att vinsterna av allas arbete måste fördelas mer rättvist gagnas inte av sänkta skatter men väl av högre löner då det är företagen och inte staten som ska dela med isg av vinsterna till sina anställda.

          • Erik white

            Om det finns samband så kan du väll visa dessa. scbs siffror visar inget av detta. Där har löneutvecklingen varit större under 2006 till 2014 än åren innan. Men jag gissar på att du har andra källor?

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag ska återkomma i ärendet vid tillfälle när jag har mer tid över.

      • Jonny Disenfeldt

        Du sade tydligt att du ville avskaffa alla jobbskatteavdragen. Det får dessa effekter på vanliga inkomsttagare. DU bestämmer inte över folks löner, det gör fack och arbetsgivare och löneutvecklingen har det inte varit något fel på underalliansens styre.

        ”Säkra välfärden” säger du, det låter ju vackert men det rör sig om att betala välfärden för de hundratusentals nya arbetslösa svenskar som den rödgröna regeringen släppt in och ca 300 000 anhöriginvandrade som tillkommer under kommande år.

        DET är sanningen och inget annat.

        Du kallar detta den LILLA skattehöjningen, för dig är alltså 4000:- mer i skatt varje månad för en normal barnfamilj en liten skattehöjning, man kan bara skaka på huvudet åt dina bristfälliga kunskaper.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Vad jag sa var att jag vill återställa skattekvoten vilket inte nödvändigtvis innebär skattehöjningar för alla. Skattesystemet måste förbättras så att det blir mer progressivt med högre skatter för högre inkomster.

          • Jonny Disenfeldt

            DU skrev ordagrant :

            ””Får jag önska fritt så önskar jag att regeringen river upp alla jobbskatteavdrag och återställer skattekvoten till den nivå den hade innan Alliansen tog över regeringsmakten””

            Det innebär att en vanlig helt ordinär arbetarfamilj med två normala inkomster ska betala ca 4000:- mer i skatt varje månad.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Inte nödvändigtvis Jonny. Skattekvoten kan återställas på flera olika sätt – Dessutom finns många vägar att kompensera de som behöver kompensation.

            Det viktigaste av allt är att restaurera och återställa nivåerna i de sociala trygghetssystemen då det är barnfamiljer och lågavlönade som behöver dessa mest.

      • Mr Sound

        Ja, skattehöjning! Berätta gärna hur mindre kvar varje månad väger upp en allt sämre offentlig service?

        Och hur var det nu igen; har ni inte gång på gång påpekat vikten av befolkningsökning, i Sverige och Umeå, som ett måste för att trygga välfärden? Missade ni punkten att den arbetande delen av befolkningen skulle visst finansiera detta?

        Undra hur många gånger vi även hört att när 40-talisterna går i pension då blir det arbetskraftsbrist. Varför har inte någon bett om ursäkt för denna lögn?

        Tycker bestämt politiker ska be alla som sliter och kämpar för att få ihop vardagen och den allt sämre samhällsservice om ett stort tack. Tänk om dessa kunde vända sig till sin arbetsgivare, likt politiker, och säga – har köpt ny bil måste ha högre lön.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Den enda anledningen till att höja skatterna är att göra den offentliga servicen bättre – Eller snarare återställa den dit den var innan skattesänkningarna.

          Sedan ligger utmaningarna i bra integration och att se till att alla kommer i arbete.

  2. Jonny Disenfeldt

    ”Eller snarare återställa den dit den var innan skattesänkningarna.”

    Fel, under alliansen satsade man mer än någonsin på vård/skola/omsorg.

    Problemet som du inte vill erkänna är att vi har fått ett par hundra tusen fler munnar att mätta med välfärd och att vi under de kommande åren får ytterligare ca 300 000 anhöriginvandrande munnar och att dessa munnar i väldigt liten grad försörjer sig själva.

    ”Sedan ligger utmaningarna i bra integration och att se till att alla kommer i arbete.”

    Bra integration har inte existerat i Sverige de senaste 40 åren och det finns inga politiker som har någa lösningar på dessa problem. I Sverige har vi i princip ingen arbetslöshet bland svenskfödda (ca 3%) men bland utlandsfödda är den 25% och bland de som kommit hit senaste 5 åren mycket större. Tvärtom kommer det i en nära framtid mycket stora rationaliseringar och automatiseringar inom serviceyrken som kommer att ta bort flera hundra tusen arbetstillfällen. Det finns helt enkelt inga arbetstillfällen för de stora mängder lågutbildade som importerats. Deras enda syfte är att bli röstboskap åt den sittande regeringen eftersom bidragsberoende givetvis röstar på de som har en bidragsvänlig politik.

    Den rödgröna kaosregeringen har startat förstörelsen av det svenska välfärdssystemet med sin naiva politik att ”det finns inga gränser, att tala om antal är rasistiskt etc”. Om du tror att det går att rädda genom att höja skatten på vanliga barnfamiljer med 4000:- i månaden tror du fel. Det vore bara en tillfällig lösning eftersom grundproblematiken är en huvudlös politik när det gäller asyl/migration. Vi hade redan byggt upp ett skattetryck för att ge oss en bra svensk välfärd, nu vill du att vi ska höja skatterna rejält för att kunna erbjuda detta till hundratusentals ekonomiska migranter.

    Du har ju sagt att du vill öka antalet medborgare till ca 30 miljoner under bara ett par årtionden, med den politiken kommer du snabbt att rasera den svenska välfärden så vi hamnar i botten som ett U-land. Du vill se arabiska basarer i Umerå. Det är tydligen vad du strävar efter.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      I en växande värld växer även Sveriges befolkning vilket innebär att vi är fler som bidrar till välfärden och fler som vid olika tillfällen ska nyttja välfärdssystemen – Det är just därför det är vansinnigt att sänka skatterna.

      Kan vi stoppa möjligheten att genom skatteplanering undvika beskattning för företag och kapitalägare kan vi sannolikt både öka välfärden, återställa de sociala trygghetssystemen och ändå sänka skatten för alla.

  3. Alexander

    Anders

    Du skriver ju att du vill ta bort jobbavdragen, sedan att låginkomsttagare inte ska drabbas. Hur ska du ha det? Dessutom kan du väl berätta hur stora löneökningarna blir?

    Efter att ha läst diverse bloggar från socialdemokrater så slås jag av den oerhörda självgodheten och attityden att folk inte förstår sitt eget bästa. Det är SOCIALDEMOKRATERNA som vet ALLT!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om du analyserar det jag säger på djupet så förstår du att det är de högavlönade jag vill beskatta hårdare. Exakt hur vi ska utforma det kommer jag att återkomma till.

      Det som är viktigt är att minska inkomst- och förmögenhetsklyftorna och se till att de sociala trygghetssystemen verkligen fungerar. Därutöver att se till att fattigpensionärerna får det bättre.

      • Jonny Disenfeldt

        Anders, du har redan nämnt att du vill höja skatterna för de högavlönade ”mycket”, det visade sig i slutändan att du ville höja marginalskatterna med 3 procentenheter vilket givetvis inte är ”mycket”.
        Att sedan höga marginalskatter är skadliga är något du inteverkar veta.

        Du fortsätter att tramsa och kan inte föra ett logiskt resonemang ser jag.

        OM man har lite sunt förnuft så vet man att denna marginalskattehöjning på höginkomsttagare är en droppe i havet intäktsmässigt sett jämfört med jobbskatteavdragen som ger vanliga inkomsttagare ca 2000:- mer i plånboken varje månad.

        Du skriver att du vill avskaffa alla dessa jobbskatteavdrag, i nästa andetag säger du att du då ska kompensera vanliga (?) inkomsttagare genom att ge dem bidrag (?) som betalas genom beskattning av höginkomsttagare (den ”enorma” marginalskattehöjningen).

        Det är bara löjeväckande. Det du åstadkommer är just vad du skrev, en skattehöjning på ca 4000:- i månaden för en alldeles normal barnfamilj.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det kan aldrig vara skadligt att höja skatten för de högst avlönade Jonny.

          Förvisso är det färre höginkomsttagare än vanliga inkomsttagare men med hög inkomst avser jag löner från runt 30.000 per månad och uppåt och tittar vi på dessa personer så är de ganska många.

          Sedan bortser du helt och hållet från det allra viktigaste vilket är restaurerade och återställda sociala trygghetssystem vilket är oerhört mycket viktigare för barnfamiljen än någonsin en lägre skatt. Sociala trygghetssystem finns där för att skydda om och när de behövs och den dagen man ska gå i pension. Lite mer i plånboken så länge man är frisk kompenserar aldrig någonsin för inkomstförlusterna om man råkar bli sjuk eller arbetslös.

          • Erik

            Anders, vem är högavlönad? År det en person som tjänar 25 tkr i månaden? Eller 30 tkr i månaden? Eller 35 tkr i månaden? Eller kanske rentav 75 tkr i månaden? Dina reformer som du vurmar för kan näppeligen inte täckas med att de högst betalad får betala mer skatt. Jo, kanske om de högavlönade endast får behålla 10 tkr i disponibel inkomst. Endast tre procent av befolkningen tjänar mer än 50 000 kronor per månad. Sveriges offentliga åtaganden har sedan 1960-talet och framåt krävt att alla måste betala hög skatt även de med låga inkomster.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Det bästa sättet att finansiera reformerna och då utan att höja skatten är att stoppa möjligheten att skatteplanera. Gör vi det kan vi nog till och med sänka skatterna och ändå stärka välfärden.

            För mig är alla med lön över 30.000 välavlönade de med 75.000 mycket välavlönade om du jämför med ett vårdbiträde, en sjuksköterska eller en vanlig arbetare.

          • Jonny Disenfeldt

            ”med hög inkomst avser jag löner från runt 30.000 per månad och uppåt

            Än en gång uppvisar du vilka luckor i kunskap du har, vet du vad en genomsnittlig heltidsarbetande i Sverige tjänar egentligen ? Vet du hur lönerna ser ut för breda grupper ?

            Skatterna behövs bara för en sak, för att betala notan för en kollapsad migrationspolitik, bara de ensamkommande ”barnen” från 2015 kostar mer än 30 miljarder per år Som sagt, du vill öka skatten för en vanlig barnfamilj med ca 4000:- i månaden.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Tittar vi på en genomsnittlig arbetare så ligger deras lön på 20 – 25.000 per månad.

            Jag har klart och tydligt sagt i inlägget at skatterna bara ska höjas för att öka välfärden och trygga de sociala trygghetssystemen.

      • Alexander

        Berätta nu hur stora löneökningarna blir med din politik. Om jag inte missminner så var Kommunals avtal ungefär som det brukar, fast nu styr ditt parti. Varför får de inte löneökningar på 15-20%?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          man kan förvisso önska att de skulle få 15-20% mer men det går inte att lösa över 1 avtalsrörelse. Lönerna kan ökas för de lågavlönade över flera avtalsrörelser så att de kommer upp till en rimlig lön. 2016 borde ingen som arbetar heltid tjäna under 25.000 per månad.

  4. Jonny Disenfeldt

    Genomsnittlig lön i Sverige för en heltidsarbetande ligger runt 28000:-

    Du vill höja skatterna rejält för alla som heltidsarbetar, det är sanningen. Du uppvisar ingen som helst förståelse för hur lönebilden ser ut i Sverige, inte heller hur jobbskatteavdragens avskaffande skulle slå.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      På inget sätt – Titta du på förskolepersonal, vårdbiträden och personliga assistenter så finner du inga sådana löner Jonny.

  5. Alexander

    Anders

    Nu har jag begärt och fått löneuppgifter för min bekantas dagis, och tre av hennes kollegor tjänar over 28 000 kr….

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Då måste de vara specialpedagoger eller föreståndare för den typen av lön förekommer inte i normalfallet. En normal heltidslön brukar ligga runt 22-23.000 kr.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Precis och då sannolikt med högre utbildning. Tittar du på andra yrkesgrupper i förskolan så är lönerna lägre.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Alla som jobbar i förskolan eller dagis som det hette tidigare är inte förskolelärare – Där finns även barnskötare med fler yrkesgrupper.

          • Erik white

            Så du vill höja lönen för de flesta lärare och sjuksköterskor i Sverige för att de tjänar mer än 30000 och är högavlönade?

  6. Alexander

    Fast du skrev ju förskolepersonal, eller hur? Det är alltså snickare, elektriker, förskolelärare mfl som ska få höjd skatt. Klart det måste vara så, alldeles för låga skatter för de grupperna!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Den grupp jag främst siktar in mig på är de som har inkomster på 30.000 kr/månad eller mer.

  7. Alexander

    Enligt SCB är medellönen för kvinnliga anställda inom kommunal verksamhet 27 700 kr. Det gäller för 2015. Inom landstinget är det 32800 kr för kvinnor och över 40 000 kr för män, För mig låter dessa siffror som att det blir många ”vanliga människor” som åker på skattehöjningar.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Påvisa vart du hittar vårdbiträden och sjuksköterskor med sådana löner – och då grundlönen utan OB och andra ersättningar. Det var du själv som tog upp exemplet med din vän som är barnskötare och har en lön på 19.000 per månad.

  8. Alexander

    Det är SCB som har siffrorna, varför inte titta? Finns svart på vitt.

    ”och då grundlönen utan ob och andra ersättningar”

    Varför ska inte det räknas med?

    ”Byggbranschen och ackordlöner är ett kapitel för sig”

    Oavsett är det de som får höjd skatt…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Tittar du på arbetarkollektivets löner så blir genomsnittsresultatet annorlunda Alexander.

      OB ska inte räknas med i lönen det är grundlön vi ska jämföra då OB är kompensation för att arbeta då andra är lediga.

      • Jonny Disenfeldt

        Löjligt, för arbetstagaren är t.ex OB en del av lönen och leder till beskattning på exakt samma sätt som all annan lön. Du vill höja skatterna rejält för alla normalinkomsttagare, det är sanningen.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det är på inget sätt löjligt Jonny. Ingen vill frivilligt jobba på obekväma arbetstider och att straffas med lägre grundlön för att man accepterar att jobba på obekväm tid är inte rätt och riktigt.

          Ska vi jämföra löner är det alltid grundlönen som ska jämföras – Alla tillägg därutöver såsom OB och risktillägg med mera ska hållas utanför.

  9. Erik white

    Att medianlönen för sjuksköterskor och lärare är 30000 kommer från SKL.

    Det är dessa du anser är högavlönade.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      jag har pratat med oerhört många sjuksköterskor och de har inte löner i dessa häraden om man ser till deras grundlön.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Precis med statistik kan man påvisa mycket. Det finns många lärare med löner runt 25-27.000 och de med löner som är 10.000 kronor högre per månad.

          Sedan var det inte detta inlägget handlade om så jag har svårt att förstå varför kommentaren ska komma under detta inlägg då det bättre hör hemma i andra inlägg som handlar om skatter och beskattning.

          • Erik white

            En medianlön på över 30000 betyder att majoriteten av grundskollärare är enligt dig höginkomsttagare. Majoriteten av alla grundskollärare kommer få rejält höjd skatt enligt dina idéer.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag har inte låst mig vid några definitiva nivåer för en eventuell skattehöjning – Hur och hur mycket måste vi räkna noga på men 30.000 eller mer i lön är en hög lön och att dessa kan få betala lite mer i skatt är inte otroligt.

            Läs dagens inlägg om skatter så kan du se varför jag tycker så.

            Sedan måste man alltid debattera saker i sin helhet och inte lyfta ut enskilda komponenter vilket beskattning är ur sitt sammanhang.

            Samhällets och regeringens övergripande mål måste alltid vara att skapa ett mer jämlikt samhälle med mindre inkomst- och förmögenhetsskillnader än idag. I ett sådant samhälle handlar det om att driva effektiv fördelningspolitik och om att se till att vinsterna av allas arbete fördelas mer rättvist. Skatt och beskattning är ett verktyg för att uppnå detta som om det kombineras med andra verktyg i regeringens verktygslåda kommer att leda hela vägen in i mål med framgång.

  10. Jonny Disenfeldt

    Anders Forss uppvisar en otrolig brist på kunskap. Han är inte heller mogen att ta till sig kunskap, inte ens att själv söka och ta reda på fakta utan sitter fast i det han tror är sant.

    Jag har tidigare gått igenom dessa fakta om svenska löner som är officiella fakta från SCB etc men Anders Forss hävdar ändå sin egen världsbild, det är Anders Forss som enligt honom själv alltid har rätt, han kan inte ha fel.

    För övrigt skulle ett avskaffande av alla jobbskatteavdrag även drabba låginkomsttagare som ligger långt under genomsnittliga svenska heltidsarbetandes löner. Låginkomsttagare som t.ex en person med 20 000:- i månaden skulle med Anders Forss modell tvingas betala ca 1600:- mer i skatt per månad, för ett par ca 3200:- mer i skatt varje månad. För en normalinkomsttagare är siffrorna 2200:- respektive 4400:- för ett par.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Ska man jämföra löner går det inte att räkna som du Jonny. Ska löner jämföras är det grundlönen och inget annat som ska jämföras. Sedan ska man aldrig lyfta ut enskilda moment ur en hel plan och debatera dessa enskilt – Ska man debattera så ska hela planen debatteras samtidigt så att man kan påvisa hur det ena eller det andra påverkar helheten.

      Med det sagt tror jag att okunskapen faller tillbaka på dig Jonny – Okunskap jag baserar på att du aldrig vill titta på helheten utan bara enskilda moment och då isolerat var för sig.

      Skatt och beskattning är samhällets verktyg för att driva aktiv fördelningspolitik och för att se till att alla betalar någotsånär likvärdig skatt på sina inkomster. Detta sagt är det fullt naturligt att den som valt att utbilda sig och således åsamkat samhället större samhällskostnader ska betala tillbaka dessa till samhället.

      Glöm sedan inte bort att den som gått fler år i skolan i regel har färre år att arbeta varför skulden ska amorteras av på kortare tid vilket innebär högre amorteringskostnad

      • Jonny Disenfeldt

        Vad menar du med att räkna som mig ? Du är ju helt oförmögen att ta till dig fakta om svenska löner.

        Du är än en gång helt bortgjord och du fattar inte ens att du är det.

        Alla fakta som SCB etc har är fel, endast Anders Forss besitter sanninfgen.

        Tragikomiskt värre.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag är inte oförmögen att ta till mig fakta i motsats till dig Jonny. Ska vi jämföra löner är det grundlönen utan tillägg vi ska jämföra då det är detta som är lönen. Resten är kompensation för sådant som ligger utanför ordinarie lön.

  11. Alexander

    Anders

    Så SCB och SKL betyder ingenting utan det är dina erfarenheter som är viktiga? Vad bra, jag har träffat många romer som stjäl så naturligtvis gör de flesta det. Med din politik får många lärare höjd skatt, undrar om de anser att det är att satsa på skolan.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Skatt är samhällets verktyg för att driva aktiv fördelningspolitik och samhällets verktyg för att skapa ett någorlunda jämlikt samhälle.

      Att de med högre inkomst som dessutom konsumerat mer av samhällets pengar under sin utbildningstid betalar mer i skatt under ett kortare arbetsliv än den som börjar jobba direkt efter grundskola eller en yrkesutbildning är naturligt då deras amorteringstid för sina samhällskostnader är kortare.

      Läs det inlägg jag skrivit idag om skatter så kanske poletten ramlar ner. Det går inte att lyfta ur saker ur sitt rätta perspektiv och diskutera en liten sakfråga enskilt. Vid debatt och diskussion måste hela samhällsplanen diskuteras och hur den påverkas om man gör det ena eller det andra med en enskild komponent av densamma.

  12. Alexander

    Anders

    Meddelar de lärare jag känner att det blir höjd skatt om ditt parti vinner 2018. Lär locka många….

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du kan meddela de du känner att skatten förvisso kan bli högre men att många andra saker som mer än väl kompenserar för denna höjda skatt kommer att bli bättre vilket innebär att deras liv blir bättre.

  13. Alexander

    Anders

    Med ditt resonemang borde invandrare och flyktingar betala skyhög skatt, med tanke på hur kort deras arbetsliv är…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Inte alls det enda som räknas är deras tid i Sverige och sedan tillhör flyktingar en helt annan kategori efter som de är just flyktingar som initialt behöver vår hjälp.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det har jag aldrig påstått – Läs mitt förra svar så förstår du vad jag avser.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Högre lärartäthet i skolan, mindre stress, bättre möjlighet att vidareutbilda sig, bättre framtida pensioner och sociala trygghetssystem som fungerar om man blir sjuk eller arbetslös bara för att nämna några saker.

  14. Alexander

    Anders

    Alla förbättringar du lovar att skolan ska få, hur går det ihop med de extremt många nyanlända som kommer när du vill ha hit ungefär en miljon invandrarë/år?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Dagens invandring ligger inte alls på de nivåerna och vi ska bygga ut saker allt eftersom under ordnade och väl fungerade former. Sedan har jag aldrig sagt att jag vill ta emot 1 miljon människor per år – Tror du det har du missuppfattat saken.

      Däremot har jag sagt att Sverige om de ska ta emot sin del av jordens växande befolkning – Både den som varit och den som kommer att bli till skulle behöva vara så stort befolkningsmässigt som 30 miljoner invånare 2050 om vi ska behålla dagens storlek befolkningsmässigt i ett globalt perspektiv.

      Det är stor skillnad på det uttalandet och at faktiskt säga att det är dit vi ska.

      • Jonny Disenfeldt

        ”Det är stor skillnad på det uttalandet och at faktiskt säga att det är dit vi ska.”

        Vi som läser din blogg har sett dig upprepa flera gånger att det är en enligt dig rimlig målsättning att just uppnå 30 miljoner invånare i Sverige på så kort tid … dvs 20 till miljoner på ca 30 år … detta för att i ditt Ebberöds banksamhälle behöver vi hela tiden fortsatt öka kraftigt i befolkning..

        Vad gäller jordens befolkning så är den på väg att plana ut i framtiden och därefter minska. Afrika ligger sist i denna utveckling.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Med bättre mediciner och ökad medellivslängd så kommer inte jordens befolkning att minska om inte en katastrof likt ett 3:e världskrig eller någon farsot får fotfäste i världen. Däremot kommer vi förr eller senare till en nivå där det planar ut.

          Mitt samhälle har inget med Ebberöds bank att göra vad jag sagt är att Sverige borde befinna sig på den befolkningsmängden vid den tidpunkten om vi ska ta vår beskärda andel av befolkningsökningen.

          • Jonny Disenfeldt

            ”vad jag sagt är att Sverige borde befinna sig på den befolkningsmängden vid den tidpunkten om vi ska ta vår beskärda andel av befolkningsökningen.”

            Svar nej, du har sagt att det är önskvärt att Sveriges befolkning ökar så kraftigt för att just säkerställa fortsatt välfärd och ekonomisk tillväxt. Sluta tramsa.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Precis Jonny. Jag har sagt att det är önskvärt så länge tillväxten dit kan ske under kontrollerade former och så länge som de som kommer hit kommer i arbete och blir en naturlig del av samhället.

            Jag har dessutom sagt att denna tillväxt inte ensidigt ska bestå av flyktingar – Snarare är det så att jag sagt att största delen av de som kommer ska komma hit därför att man vill jobba och bo i Sverige och bli en naturlig del av det svenska samhället.

  15. Alexander

    ”vi ska bygga ut saker allt eftersom”

    Varför har ni inte gjort det tidigare då? Hur kommer det sig att utanförskapsområden ökar i antal varje år? Skolan är i kaos när det kommer tusentals barn som inte kan ett ord svenska. Jag kan ta hur många exempel som helst, men det är meningslöst. inte ens nu när Trump vunnit förstår ni att det inte bara finns bögar, romer,feminister och andra ”minoriteter”. Vita män tycker inte att det är så kul att få höra att man är djävulens påfund när de faktiskt är ryggraden i samhället. Bara att titta på valvakorna så inser jag att media kommer att fortsätta précis som vanligt, kompnajerad av Löfvén som gapar om oron över det hat som växer. Men för fan, det är ju ni som sprider det!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det som hänt tidigare är historia och jag vet att du som läser det jag skriver på minn blogg kritiserat både mina egna och Alliansen för att under allt för lång tid ha fört en icke existerande och fungerande migrations- och integrationspolitik. Men att anta att det ska vara så för all framtid är inte korrekt.

      Vad vi ska göra är självfallet att se till att en fungerande politik på området införs så att de problem som finns kan lösas och så att nya inte dyker upp.

      Jag är både vit och man och ingen har någonsin sagt att jag är djävulens påfund åt mig. Visst kan feminismen gå till överdrift ibland men inte mer än att den går att debattera så att de som utövar den nyanserar sin framtoning.

      Sedan går det alldeles utmärkt att umgås med alla människor Alexander svenskfödda vita män och kvinnor likväl som invandrare. Det har jag gjort stora delar av mitt liv i och med att jag bott och verkat på ett stort antal platser och det gör jag fortfarande här hemma i Sverige.

      Jag måste även nu fråga vad invandrarna gjort mot dig personligen då du uppenbarligen har ett så stort agg mot dem?

      • Alexander

        ”Det som hänt tidigare är historia”

        Bra, då kan du sluta tjata om nazism när du nämner SD.

        ”se till att en fungerande politik införs”

        Hur? Och varför nu och inte för 15 år sedan?

        ”vad invandrarna gjort mot dig personligen”

        Tja, är i den åldern att jag sett samhället och befolkningen förändras. Allt från pojklagsfotboll där invandrarlag hotar en med stryk, till seniornivå där matcher tvingats brytas. Titta på statistiken som finns så ser du att det i 99% handlar om lag med nästan bara invandrare. Sedan kan jag ju nämna de gånger man blivit påhoppad på stan. Också uteslutande utlänningar som vill bråka. Dessutom svårigheter att acceptera att det finns ett kösystem i tvättstugor. Att i gäng gå runt och trakassera tjejer med tillmälen som horror osv. Jag kan fortsätta hela dagen men det hjälper inte. Dels är mina erfarenheter inget värda i förhållande till dina och andra politikers, och sedan finns det ju också svenskar som bråkar. Det är på den nivån er argumentation ligger och jag har get upp hoppet, det spelar ingen roll hur stort förfallet blir. För er SKA vi ha en stor invandring av människor från länder med vitt skilda kulturer och värderingar, för det blir ”spännande”. När sedan verkligheten knacker på står ni som fån och undrar varför det blir motsättningar. Fast det är klart, man kan alltid fly genom att bosätta sig på Östermalm. Eller som i Västeras, dagligen hylla invandringen men flytta för att ens egna barn inte gå bland somalier. Vanligt bland rödgröna politiker.

        Ett långt inlägg men antagligen är det som att hälla vatten på en gås. Jag är oerhört negativ till framtiden och förbereder mig genom att spara så att jag kan köpa mig fri från de allt fler ghetton som uppstår. Har flyttat en gång men inom 4-5 år är det nog dags igen, för då har våra politiker sett till att även detta område förslummats. Tragiskt!

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Varför detta inte hänt för flera år sedan kan jag inte svara på – de enda som kan svara på det är de politiker som var ansvariga då. Det enda jag kan svara för är framtiden och när det gäller den så kommer jag att göra allt som står i min makt för att se till att den blir fungerande.

          Jag är rätt hårt involverad i fotbollen själv och hos oss har vi många lag med många invandrare i laget och aldrig någonsin har jag upplevt en upprorisk stämning och hot om stryk. Om någon blir arg beror det nog snarare på att man blivit provocerad.

          Jag har heller aldrig blivit påhoppad av någon på stan av någon som vill bråka – varken av invandrare eller svenskar och blir man det måste det sannolikt bero på att man endera provocerar eller uppträder på ett sätt som är provocerande. Människor som inte blir provocerade bråkar inte i normalfallet.

          För mig är vad som händer allt som oftast att folk hälsar på mig när vi möts och att människor kommer fram och vill prata politik – och då både svenskar och invandrare och vi har en god dialog under ömsesidig respekt.

          Jag har levt i många länder där det finns många olika kulturer och dessa lever sida vid sida i största samförstånd följandes samma lagar och regler. Vi ska acceptera varandras olikheter så länge dessa olikheter inte bryter mot lagar och regler och mot väl invanda normer.

          Att det finns invandrargäng som förstör är jag fullt medveten om och dessa är en lite minoritet som förstör för majoriteten av sina invandrade vänner och dessa gäng ska vi självfallet ta itu med för att bringa ordning och reda. Det är alldeles säkert så att det finns politiker som flyttar till mer eller mindre helsvenska områden. För egen del har jag en helt annan inställning. Jag skulle tycka att det vore oerhört fattigt rent emotionellt att bo i ett homogent svenskt område – Det är därför jag frivilligt flyttat mig och min familj till ett område där vi bor mer än 50 nationaliteter – Därför att där finns det liv och där pågår det ständiga politiska samtalet.

          • Alexander

            Som sagt, du upplever inte det jag och andra gör. Eftersom du vet bäst beror det på att vi provocerar invandrargängen.ALLT är svenskarnas fel! Vi ska vara glada för alla som kommer hit och räddar oss. Ditt och andra politikers förakt för svenskar är vidrigt.

            ”Visst finns det invandrargäng som förstör”

            Gör det? Det beror väl på att de provoceras?

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Vi har olika upplevelser det är helt klart och jag lägger inte skulden på någon alls. Men jag har aldrig varit med om att någon hoppar på någon bara för skojs skull utan att först bli provocerad.

            Jag har inget förakt för någon grupp – Allra minst så för svenskfödda boende i Sverige men jag har oerhört svårt att förstå varför dessa inte ska kunna leva sida vid sida med andra etniciteter.

  16. Alexander

    Anders

    Antar att de utländska skolbarn i Trollhättan som blev dödade provocerat gärningsmannen? Samma sak med de boende på asylboendena som retat de som eldat upp förläggningarna?

    Förklara gärna på vilket sätt brevbärare och ambulanspersonal provocerar de som attackerar dem med stenar osv. Dessutom får naturligtvis alla tjejer som sextrakasserats skylla sig själva.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det du pratar om Alexander är isolerade händelser som utövas av en mycket liten grupp människor. Att applicera detta på alla invandrare är inte rätt och riktigt på precis samma sätt som vi inte ska applicera kriminalitet på alla svenskar bara därför att några få av dessa ägnar sig åt att utöva sexuellt våld mot små barn i hemmiljö.

      Du försöker få det att låta som om alla brevbärare attackeras när det i själva verket är så att de som attackeras sannolikt inte ens utgör 1 promille av alla brevbärare. Det är givetvis inte ok att någon angrips och angriparna ska givetvis tas fast och straffas enligt gällande lag.

      Alexander man löser inte problemen genom att stoppa invandringen och/eller skicka hem dem som redan kommit – Ska problemen lösas så måste lösningen ske från roten vilket är en fungerande och effektiv integrationspolitik.

      • Alexander

        ”Det du pratar om är isolerade händelser”

        Det är inte poängen, det handlar om att invandrarna provocerat fram det som skett. Jag har ju gjort det genom att gå hem från stan. Eller har du olika måttstockar?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag har svårt att förstå varför man överhuvudtaget ska känna sig provocerad till att börja med men för att kunna utröna exakt vad som hänt måste vi börja med en oerhört ingående beskrivning av hur det gått till, vad som hänt mm.

          Jag har aldrig upplevt at någon blir attackerad bara för att man råkar vara svens – Det behövs mer än så för att detta ska inträffa.

          • Alexander

            Det är du som skrivit att jag provocerat invandrare när jag blivit påhoppad. Då undrar jag om samma sak gäller när invandrare utsätts för våld? Provocerade skolungdomarna i Trollhättan Anton så att han sköt dem?

            Att en politiker inte tror att oprovocerat våld förekommer är höpnadsväckande, fast man borde inte längre bli förvånad…

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag har inte sagt att oprovocerat våld inte förekommer – vad jag sagt är att det är ovanligt och att det alltid finns underliggande orsaker.

            Men som jag sa i mitt förra svar till dig. Jag betvivlar inte att det har hänt. Däremot behöver jag hela händelseförloppet för att kunna bedöma varför det inträffade.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.