Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Avreglering av offentlig verksamhet är en katastrof för löntagarna i sektorn.

Jag tillhör de som under lång tid hävdat att avreglering, konkurrensutsättning och upphandling av tjänster som tidigare drevs av det offentliga – Dvs. kommuner, landsting och staten är dåliga för alla som arbetar i dessa upphandlade verksamheter.

Bevisen för att jag haft rätt hela tiden hopar sig och presenteras nu ett och ett. Det finns en röd tråd i allt som presenteras och det är att arbetet blivit stressigare och sämre betalt efter genomförd upphandling och att arbetet dessutom blivit osäkrare därför att man inom de privata välfärdsföretagen använder sig av visstidsanställning och behovsanställning i mycket högre grad än de offentliga arbetsgivarna.

Innan avregleringens tidevarv fanns det inga delade turer och inga företeelser som ”sovande natt” och betalning för endast 15 minuter av varje timme en arbetstagare har rast på bortaort. Alla dessa försämringar för alla arbetstagare kom till efter det att vi hade avreglerat och upphandlat och då för att skapa större vinster hos de företag som vunnit upphandlingen.

Försämringarna för de som jobbar hos privata aktörer har till viss del spillt över på de offentliga arbetsgivarna vilket gör saken ännu allvarligare.

Kontentan och slutsatsen är att det hade varit bättre för både arbetstagare och de som dessa arbetstagare ska vårda och hjälpa om verksamheterna stannat kvar i offentlig regi och drift.

Att det blivit på detta sätt är inte speciellt konstigt då privata företag alltid kommer att sträva efter att göra vinster. Att företag strävar efter vinst är inte underligt utan snarare naturligt då det är utsikterna om vinst som är själva grogrunden till att starta och driva företag.

Det som är underligt i sammanhanget är dock att dessa vinster drivs fram med hjälp av direkta och indirekta politiska beslut. Direkta beslut i form av beslut om avreglering och upphandling och indirekta beslut i form av införande av stupstockar i socialförsäkringssystemen och införandet av den mycket förödande arbetslinjen.

Det är arbetslinjen som skapat möjligheten för privata aktörer inom offentlig sektor att betala sina anställda sämre lön än motsvarande anställda hos offentliga arbetsgivare.

Arbetslinjen är i sig bara ett samlingsord för att framföra att det är helt okay att företagen använder sig av färre anställda som får arbeta under mer stress och högre arbetsbelastning för att skapa högre produktion så att företagen kan öka sina vinster.

Att det är så påvisas nu i en rapport som fackförbundet Kommunal tagit fram avseende de som arbetar i äldreomsorgen hos privata och kommunala arbetsgivare.

Föga förvånande visar rapporten att de som jobbar i privata vårdföretag har lägre löner än de som jobbar i de kommunala vårdapparaten. Rapporten visar även att skillnaderna dem emellan ökat. 2012 hade de som arbetar i privata vårdföretag 900 kronor lägre lön per månad än de kommunanställda – 2014 hade denna skillnad fördubblats till 1.800 kronor per månad.

Rapporten visar även att det finns stora skillnader i grundlön för tillsvidareanställd personal där skillnaden kan vara så stor som 2.500 kronor per månad till de privatanställdas nackdel.

Lägg ovanpå detta sämre personaltäthet och högre arbetsbelastning hos de som arbetar i privata vårdföretag så förstår ni varför Alliansen, Svenskt Näringsliv och Almega lobbade så hårt för avregleringar och konkurrensutsättning.

Man lobbade för detta för att kunna sänka löner och försämra arbetsvillkor så att privata företag kan använda de vinster man gör på dessa försämringar för de anställda till att stoppa våra skattepengar i sina egna privata fickor.

Än viktigare är att man lobbade för detta för att överhuvudtaget få uppdragen i samband med upphandling ty utan lägre löner och försämrade arbetsvillkor hade offentliga företag kunnat lägga ett lägre bud än ett privat.

Vänner! -Vi ska inte ha det på detta sätt i Sverige anno 2016 – I vart fall inte i ett Socialdemokratiskt styrt Sverige. Får jag vara med och bestämma ska avregleringarna rullas tillbaka och verksamheterna återgå i offentlig regi – Inte för att vi som politiker gillar makt utan därför att vi värnar de anställda och deras arbetssituation.

Som Socialdemokrat kan jag aldrig acceptera att skattepengar används till att sänka löner och försämra arbetsvillkor.

Som Socialdemokrat anser jag att skattepengarna ska gå till saker där de gör bäst nytta vilket i just detta fall är tryggare anställningar, bättre arbetsvillkor och högre lön för den som jobbar med välfärdstjänster – Inte till vinstutdelning i privata företag.

Glöm heller aldrig vilka som gjort dessa försämringar möjliga när ni ska rösta i samband med nästa valFörsämringarna är signerade Alliansen och dess företrädare.

En röst på Alliansen är en röst på lägre löner och sämre arbetsvillkor – En röst på Socialdemokraterna är en röst för högre lön och bättre arbetsvillkor.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

4 kommentarer

  1. Jonas E

    Det är egentligen rätt enkelt – med en privat driftsform så följer alltid frågan: – är det lönsamt ?, – är det lönsamt att hjälpa alla sjuka ?, – är det lönsamt att hjälpa alla elever genom skolan ?. – är det lönsamt att sköta underhåll ?, och så fortsätter det .

    Det offentliga gör allt detta efter det behov som finns och inte var lönsamheten finns, och där uppstår då problemet, – Då privata tar över där det går att få lönsamhet och det offentliga får ta resten, utan att tillgodogöra sig det lönsamma delarna, och då blir det mindre och mindre pengar kvar till resten – hela tiden !.

    På detta tillkommer då sämre personaltäthet, och lägre löner – för det är ju just där privata hittar sin vinst = på bekostnad av dom anställda – som in sin tur också ger ökande kostnader för det allmänna i sjukskrivningar och dylikt !…..

    Egentligen så bort privatiseringar strida mot arbetslinjen då det ger färre jobb i slutändan – men det var nog för logiskt för privatiseringsivrarna skulle jag tro !.

    Detta är en utmärkt stridsfråga inför nästa val, då de flesta börjar bli less på välfärdspiraterna nu !.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Precis och det är därför jag lyfter frågan nu – för att i god tid innan valet göra den till en valfråga.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.