Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Nu får Alliansen lämna klara besked – Höjda skatter eller stoppad skatteplanering?

Ska Sverige klara av de utmaningar vi står inför med en befolkning som växer på grund av invandring och högre födelsetal parat med en verklighet där vi lever längre finns ett val som måste göras för att klara av denna tillväxt och samtidigt bevara och helst stärka välfärden.

Valet vi måste göra är det mellan höjda skatter för alla eller ett effektivt stopp för möjligheten att skatteplanera vilket sannolikt innebär att vi kan sänka skatten för alla med extra stor skattesänkning för svaga grupper i samhället och samtidigt bevara och stärka välfärden.

Min enkla fråga till Alliansen är därför vilket besked ni vill ge till svenska folket för att klara välfärden?

  • Är ni beredda att tillsammans med oss Socialdemokrater ställa er bakom en reform som effektivt stoppar möjligheten att skatteplanera vilket innebär att framför allt Moderaternas kärnväljare storkapitalet får betala mer i skatt?
  • Eller ser ni hellre generella skattehöjningar för alla inklusive svaga grupper som lösningen på välfärdsproblematiken så att andra medborgare än välbeställda företagsägare får betala för att rädda välfärden samtidigt som de välbeställda får behålla privilegiet att ägna sig år avancerad skatteplanering?

Dessa två frågeställningar är mycket relevanta därför att det är just svaret på dessa som avgör hur vi ska lösa problemen med en bra och stabil välfärd i framtiden.

Förvisso förväntar jag mig inget rakt och ärligt svar från Alliansen på denna fråga. I stället är jag övertygad om att Alliansen i vanlig ordning beter sig som strutsen som stoppat huvudet i sanden och att Alliansen dessutom kommer dragande med sin vanliga retorik som handlar om att lösningen är att sänka lönerna så att fler kommer i arbete.

Visst ska vi sätta så många som möjligt i arbete då detta är bra både för individen och för Sverige – Dock ska vi inte göra detta genom att sänka ingångslöner och genom att försämra anställningstrygghet och arbetsvillkor så att företagen kan göra ännu högre vinster som de sedan via skatteplanering kan låta bli att betala skatt för i Sverige.

Fler människor i arbete måste åstadkommas med bibehållna eller till och med ökade löner för att få rätt samhällseffekt och för att stärkt välfärd ska bli resultatet.

Höjda vinster för företagen leder inte automatiskt till ökade skatteintäkter – Detta därför att företagen skatteplanerar bort den skatt de ska betala på den ökade vinsten.

Om ökade vinster planeras bort genom skatteplanering ökar samhällets kostnad samtidigt som pengarna som satsas på att sätta fler i arbete hamnar i fel fickor – Något som närmast kan liknas vid Ebberöds bank då detta kommer att leda till mindre pengar att bygga framtidens välfärd för.

Därför ställer jag frågan till Alliansen ytterligare en gång – Vilket är viktigare för er? Bibehållen skatte nivå för alla eller fortsatt rätt att skatteplanera för Moderaternas kärnväljare?

Jag ser med spänning fram mot svaret även om jag anar vilket det kommer att bli. För oss som kallar oss Socialdemokrater är dock svaret givet – Krutet ska satsas på att stoppa möjligheten att skatteplanera så att vi kan sänka skatterna för de svaga grupperna trots att vi bygger ut välfärden kraftigt.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

28 kommentarer

  1. Jonny Disenfeldt

    Vilken reform avser du som du menar att det socialdemokratiska partiet driver och står bakom och som alliansen bör ansluta sig till ?

    Varför säger du nu att denna invandring indirekt hotar välfärden ? Tidigare har du ju drivit tesen att den är så lönsam. Du har ju velat att Sverige ska snabbt växa med tiotals miljoner invånare till !!!
    Denna stora lönsamhet bör väl istället föranleda oss att i snabb takt börja sänka skatterna.

    PS – Jag förväntar mig inga raka och ärliga svar, bara ännu mer dans runt guldkalven.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du kommer att få se hur reformen ser ut inom sinom tid och frågeställningen är oerhört relevant och som socialdemokrat är det fullt legitimt för mig att ställa frågan redan nu.

      Jag har full förståelse för att frågan är besvärlig och att valet tufft för alla partier som bara vill gynna de som är välbeställda.

      Jag påstår inte rakt av att invandringen hotar välfärden – Invandringens eventuella kostnader och/eller intäkter ska beräknas över hela det tidsspannen invandrare befinner sig i Sverige. Även om vi skulle frysa befolkningstillväxten på nuvarande nivå så behövs mer pengar för att restaurera och bygga ut välfärden.

      Ska vi ha större intäkter till staten finns två huvudspår – Höjda skatter eller att se till att de skatter som i dag försvinner ut ur Sverige via skatteplanering kommer staten till del.

      Det konstaterandet är ingen dans runt guldkalven utan snarare framsynt och ärlig realpolitik.

      • Jonny Disenfeldt

        Som väntat dansar du vidare runt guldkalven.

        Fakta är att det INTE finns en reform för alliansen att ansluta sig till framtagen och driven av det socialdemokratiska partiet i riksdagen.

        Det var bara politisk retorik från din sida utan någon som helst verklighetsanknytning.

        Vad gäller invandringens kostnader har jag redan påvisat vilka enorma kostnader vi redan har och framöver framgent kommer att ha. Det finns ingen som helst ejkonomisk vinst i migrationspolitiken bara röda siffror.

        Huvudspåret för att öka statens intäkter är ett och det är att se till att de nyligen invandrade försörjer sig själva och betalar skatter.

        Arbetslösheten är numera endast ett invandringsproblem där svenskfödda har en arbetslöshet på 3% och utlandsfödda 25% samt där majoriteten av de arbetslösa ny är migranter, lägg til detta ytterligare 160 000 som kom 2015 plus deras kanske 300 000 anhöriga vi får räkna med.

        Att inte förstå fakta och hur verkligheten ser ut är illa för en politiker och framförallt förödande för vårt land.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Frågan kommer att ställas innan det blir dags för val – var så säker.

          Att jag sedan föregår och startar debatten redan nu är bara bra därför att det är detta det ytterst handlar om.

          Som jag sa i mitt förra svar ska man inte se invandringen och dess eventuella kostnad eller intäkt på kort sikt utan över hela invandrarens livsspann i Sverige varför det inte går att resonera som du gör.

          • Jonny Disenfeldt

            Det du skrev hade ingen förankring verkligheten. Det finns ingen socialdemokratisk reform som alliansen kan taställning till.

            Sveriges välfärd behöver låg arbetslöshet, arbetslösheten är ett uteslutande ett problem pga monstruöst dålig migrationspolitik där hundratusentals lågt utbildade strömmat in i landet och det är bara början. Den storaströmmen som kommer är i nästa steg anhöriginvandringen.

            Det finns INGEN vinst totalt sett som du hävdar för dessa migrationsströmmar. Att påstå det trots den information du fått är uppseendeväckande. Det är en stor förlustaffär. Jag har visat siffror men du sticker huvudet i sanden.jo

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Precis som i många andra frågor så måste någon vara först och ta första striden i en fråga – I just detta fall är denne någon jag. Att det inte finns någon reform på bordet i skrivande stund innebär inte att det inte kommer att vara så för all framtid.

            För övrigt har jag samma rätt att avkräva Alliansen ett svar som sittande regering.

            Att påstå att det mesta av alla migranter som kommit till Sverige på senare tid är lågutbildade vittnar om trångsynthet Jonny. Många av de som kommer från Syrien är både välutbildade och erfarna – Allt de saknar är kunskap om svenska språket och svenska regelverk.

            De siffror du påvisar Jonny ger jag inte mycket för av den anledningen att du använde ett förvrängt faktaunderlag. Det finns bara ett sätt att titta på migrationens och bestämma om denna är en kostnad eller en investering och det är att slå ut detta på migrantens hela livsspan i Sverige.

  2. Erik

    Anders, du talar om skatteplanering. Att planera sin skatt är lagligt. Skattelagstiftningen erbjuder, framför allt för företag, ett visst mått av skatteplanering. Även löntagare kan planera sin skatt. Jag vet inte varför du envist talar om skatteplanering när du rimligen menar skatteflykt.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag pratar om skatteplanering därför att det är den som föregår skatteflykt och andra olagliga handlare och därför att det är den typ av skatteplanering som man gör som innebär att man med hjälp av skatteavtalen med andra länder flyttar vinster gjorda i Sverige till ett land där skatten är lägre för att undgå skatt.

      Den typen av skatteplanering är högst omoralisk och när skatteavtalen skrevs fanns inte den möjligheten – Därav min fråga.

  3. Lars Flemström

    Du har sannolikt fel i alla tre påståendena, att Sveriges befolkning växer på grund av ökad invandring och högre födelsetal samt att ”vi” lever längre. Detta är historia. Med de stora resursöverföringar, som nu sker från äldreomsorg och annan verksamhet för äldre till ensamkommande unga män, kommer varken livslängden eller nativiteten att öka. När allt fler kommuner stänger gemensamma matsalar och annan gemenskapsfrämjande verksamhet för äldre, ökar självmorden för äldre. Inga män är gravida nio månader för varje barn som föds. Sverige har nu ett historiskt högt mansöverskott – i samma storleksordning som kvinnoöverskotten under 1600-talet. Men då gjorde männen sina fruar gravida innan de åkte ut för att dö för kung och fosterland.

    Det är visserligen sant att nativiteten är högre bland invandrarkvinnor än bland svenskfödda kvinnor, men en växande andel av de s.k. invandrarkvinnorna är faktiskt födda i Sverige. Själva idén att afrikanska kvinnor ska producera billig och lätthunsad arbetskraft åt svenska arbetsgivare är djupt olustig. Det är nykolonialism av värsta sort. Kan du se någon väsentlig skillnad mellan slavskeppen under 1700-talet och flyktingbåtarna över Medelhavet idag? Principen är ju densamma: fyllda lastrum.

    De, som kommer, kommer säkerligen inte att uppnå en lika hög medelålder som svenskfödda. Alla har ju inte fått bästa möjliga start i livet. Operationer, som borde ha gjorts vid låg ålder, har inte gjorts och i stället har botbara sjukdomar givit upphov till livslånga handikapp, som förvärras med åren. Och en allmänt försämrad sjukvård, vi ser det redan vad gäller de äldre, kommer att sänka medellivslängden. Med tiden kommer det också att bli stora problem med försörjningen av äldre, då de inte har arbetat tillräckligt länge i Sverige för att få full pension.

    Man talar nu på fullt allvar om att invandrare ska kunna tillgodoräkna sig arbete i hemlandet för att få pensionspoäng i Sverige. Ska räkningen skickas till eventuella pensionskassor i hemlandet? Till länder, som inte har någon allmän pension, utan den envar själv måste spara privat pensionskapital. Som de nu har använt för att betala flyktingsmugglarna, för de har ju fått höra att i Sverige är allting gratis.

    Att alla ska sättas i arbete, är naturligtvis en riktig tanke. Men hur ska det ske utan pengar till löner, när man dessutom talar om höjda löner för att locka sökande till jobben? Och trots allt behövs inte ”fler arbetade timmar”, som arbetsmarknadsministern brukar säga. Åtminstone sa hon det innan hon blev minister. Det finns många jobb, som egentligen inte behövs. Till och med på regeringsnivå.. Det finns både extremt lågavlönade jobb, som inte behövs, och extremt lågavlönade jobb, som inte heller behövs. De senare är fullt sysselsatta med att tala om vilken enorm samhällsnytta de gör. De tar betalt 10.000 kr per timme för en föreläsning.

    Sedan finns det jobb, som behövs, men inte blir gjorda för att det saknas pengar eller därför att det är någon annans uppgift. Jag skrev själv, på både din och Holmlunds blogg, att arbetslösa kan sysselsättas med att byta slipers på lågtrafikerade samt idag helt otrafikerade järnvägar i bl.a. Bergslagen och Norrlands inland, samt att de jobben kan bedrivas som sysselsättningsprojekt i kommunal regi.

    Det handlar då om järnvägar med låga krav på standard vad gäller hastighet, vilka trafikeras av något enstaka godståg (som dock kan ta en last motsvarande fyrtio långtradare) per dygn, och därför kan stängas av för all trafik under hela arbetsdagen. Detta avfärdades tyvärr av Holmlund med att ”Järnvägen är inte en kommunal uppgift”. Vilket jag faktiskt inte har påstått.

    Däremot påstår jag att med statlig finansiering (vid sidan av anslagen till Trafikverket) kan denna typ av jobb drivas av kommunerna, som ju ändå brukar ha verksamhet för sysselsättning av arbetslösa, men har svårt att finna arbetsup

  4. Erik white

    Undrar du om Moderaterna ställer sig bakom en reform som du hittat på och inte kan specificera samt som inte har någon förankring i socialdemokraterna?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har specificerat min fråga till sista bokstav och att den är lika besvärlig att besvara som frågan om man står för en kärleksfull eller girig politik är fullt ut förståeligt.

      Att påstå att frågan saknar förankring i partiet är att gå händelserna i förväg.

      • Erik white

        Men det finns inget förslag från Socialdemokraterna för alliansen att ta ställning till. Du skulle ju kunna ställa frågan om socialdemokraterna står bakom Anders Forss förslag. Jag gissar att de inte gör det.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag är socialdemokrat och jaghar ställt frågan så det finns en frågeställning att besvara.

          • Erik white

            Innebär det att dina åsikter är socialdemokratisk politik?
            Är det du som enskild medlem eller kongressen och VU som beslutar om vad som är socialdemokraternas politik?

            Om varje enskild medlem kan lägga fram förslag och säga att socialdemokraterna står bakom dessa blir det minst sagt komiskt.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Mina åsikter är lika viktiga som andra socialdemokratiska politikers åsikter i vårt parti och huruvida mina åsikter kommer att bli officiell socialdemokratisk politik styrs av vilket stöd mina motioner får på kommande partikongress och de partikongresser som kommer att hållas i framtiden.

            Jag vet att många av mina förslag har stöd lokalt och i distriktet och huruvida de även kommer att stödjas på riksplanet beror på hur omröstningen utfaller på partikongressen.

  5. Niklas Karlssson

    Välfärden är det kommunerna som står för och många kommuner har aviserat kraftiga höjningar, men om ett par år när staten inte längre betalar för dom nyanlände lär det blir ännu mer.
    När kommuninvånarna blir fler blir också mer i skatt och då bör samma välfärd alltid kunna upprätthållas, om det blir mindre invånare bör kommunen anpassa sin verksamhet efter det..

    • andersforss (inläggsförfattare)

      In den bästa av världar kan det kanske vara så men tyvärr lever vi inte i den bästa av världar varför verkligheten ser annorlunda ut.

      Ska vi klara välfärden finns ett val – Höjda skatter för alla eller ett stopp för dagens osunda skatteplanering.

      • TP

        Det finns ett till sätt att rädda välfärden, det är att få bort socialdemokraterna och miljöpartiet från regeringsställning vid nästa val.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Den lösningen leder bara till katastrof då vi fortfarande håller på att städa upp och restaurera efter de skador som Alliansen ställt till med.

          • TP

            Precis vad jag menade. Hade jag anställt lokalvårdare som städar upp lika dåligt som ni hade dom fått sparken. Och även om ni stoppar all skatteflykt och höjer skatten till 100% så kommer inte pengarna att räcka till att återställa Sverige till ett bra land att leva i. Det är i all fall tur att man fick uppleva 50 och 60- talet, den tid då svenska politiker ansåg att deras uppgift var att agera till svenska folkets bästa. Till sist måste jag önska er lycka till med att integrera de 100 000 tals människor som inte har det minsta intresse att att bli en del av det svenska samhället.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Stoppad skatteflykt kommer mer än väl att räcka till både välfärd och invandring och att påstå att människor inte vill integrera sig i det svenska samhället är att ljuga.

            De allra flesta vill integrera sig och bli en del av det svenska samhället men om du med integration menar att de som invandrat ska tycka, tänka och bete sig som de som är födda och uppväxta i Sverige sedan generationer tillbaka har du missförstått vad integration är.

            Integration är inte att bli som alla andra – Snarare är integration att acceptera att regler och lagar ser ut som de gör och att acceptera att ens omgivning är fria att leva som de vill så länge de inte bryter mot några lagar och regler.

  6. Alexander

    Jag förstår inte varför vi måste höja skatter eller stopa skatteplaneringen för att rädda välfärden, invandringen skulle ju ordna detta? Återigen går logiken inte ihop….

  7. Alexander

    Anders

    I åratal har jag fått höra från politiker och media att invandringen var garantin för våra pensioner och övrig välfärd, utan den skulle det krävas skattehöjningar och nedskärningar. Nu är det inte så….

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag hoppas innerligt att jag inte tillhör de som påstått detta då jag aldrig gjort så. Däremot är jag övertygad om att invandring är positivt så länge vi har en fungerande migrations- och integrationspolitik.

  8. Jonny Disenfeldt

    ”så länge vi har en fungerande migrations- och integrationspolitik.”

    När har vi haft det ? Svar aldrig de senaste årtiondena.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vi är rörande överens om att vi fram tills nu inte haft någon fungerande migrations- och integrationspolitik vilket jag heller aldrig påstått. vad jag sa är att invandringen inte är något problem när en fungerande sådan kommit på plats.

      Att saker sett ut och fungerat på ett visst vis historiskt betyder inte att de kommer att se ut och fungera så i en framtid – Det enda vi kan förändra är framtiden då det som skett redan skett.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.